jamnik.szorstkowlosy 18.11.07, 15:43 Jak sie wlasciwie pisze Kebab czy Kebap ??! W Bydgoszczy mozemy znalezc zarowno budki z takimi i z takimi napisami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
campenile Re: Kebab czy Kebap ??! 18.11.07, 15:50 Kebab tak głupio jakoś:) Jak dla wiejskich bab :))) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Kebab czy Kebap ??! 18.11.07, 16:40 campenile napisał: > Kebab tak głupio jakoś:) Jak dla wiejskich bab :))) Wiesz, to działa w obie strony: nie zjecie dzis kebapu, weźmiecie inne papu ;) Dla mnie był zawsze kebab... Odpowiedz Link Zgłoś
weltire Re: Kebab czy Kebap ??! 18.11.07, 17:54 Ta buła wypchana kapustą powinna nosić nazwę "buła wypchana kapustą". Z prawdziwym kebabem, podawanym w kopertce z wypieczonego ciasta ma to niewiele wspólnego. Kebab to tak naprawdę danie z ryżu + wołowina. Przy dobrej woli to, co podaje się w naszych budkach, mogłoby nazywać się shawarma (jako odpowiednik dania z kuchni arabskiej).... Odpowiedz Link Zgłoś
justynawoj104 Re: Kebab czy Kebap ??! 20.11.07, 20:20 Tak i tak jest poprawnie... Nie ma właściwej nazwy tego... To już zależy od gustu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mariussz_tor Re: Kebab czy Kebap ??! 20.11.07, 20:53 Poprawnie jest : buła z mięchem :D Odpowiedz Link Zgłoś
eeff Re: Kebab czy Kebap ??! 20.11.07, 22:23 We współczesnym języku tureckim pisownia jest KEBAP, forma uprzednia w czasach, gdy zapisywano słowa po arabsku był KEBAB. Dowolność pisowni, ktorą obserwujemy na ulicach jest z jednej strony wynikiem spolszczenia tego wyrazu, a z drugiej... cóż, nie wszystkie tego rodzaju przybytki sa prowadzone przez ludność turecką, a jak wiemy wiele nacji ma korzenie arabskie. Mnie ta dwojakość nie przszkadza - jestem za różnorodnością, gdyż ta poszerza granice umysłu i zmusza do zadawania pytań. A te zawsze warto stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś