Dodaj do ulubionych

Zła droga do Drukarni

26.11.07, 11:20
Już podczas przebudowy obiektu zastanawiałem się nad tym jak miasto
rozwiąże problem zbiegu Jagiellońskiej i Gdańskiej. Już dużo
wcześniej Rondo Jagiellonów było zapchane przy wylocie w
Jagiellońską właśnie. Teraz, po zakończeniu budowy i postawieniu
sygnalizacji światlnej przy wyjeździe z Drukarni będzie koszmar. Nie
wiem czy drogowcy a w szczególności Pani Wilniewczyc zdają sobie z
tego sprawę. I nie ma co się łudzić, iż ludzie będą na zakupy
przyjeżdżać autobusem, bądź stawiać pojazd na parkingu koło Pałacu
Młodzieży, a potem targać torby przez te 500 m. Dla mnie to skandal,
a decyzja Pani Wilniewczyc jest absolutnie błędna. Ale cóż, Panie za
kierownicą dają kierunkowskaz w prawo a skęcają w lewo. Tak pemnie
robi także Pani była Wiceprezydent.
Obserwuj wątek
    • mr.creosote Zła droga do Drukarni 26.11.07, 11:29
      Nie twierdzę, że urzędnicy miejscy zrobili wszystko, co zrobić powinni. Rzeczywiście, można było zmusić inwestora do przebudowy układu komunikacyjnego.
      Ale z drugiej strony, też mam nadzieję, że dzięki Drukarni centrum miasta ożyje. Chyba nikt nie zaprzeczy, że centrum Bydgoszczy jest wyjątkowo martwe wieczorami. Przypomina raczej miasto wielkości Łomży, czy Sieradza, a nie jedno z większych miast w Polsce.
      Nic nie robiąc, a tylko narzekając na to, co robią inni, na pewno tego nie zmienimy.
      • oligatorek1 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 11:35
        Drogi mr.Creosote,
        Prawdopodobnie nie prowadzisz samochodu i nie trafia Cię szlag i
        jasna cholera na korki w Centrum. Ja rozumiem potrzebę ożywienia
        Centrum, bo sam jestem bydgoszczaninem, ale nie na siłe, nie już -
        teraz, bez dogłębnego przemyślenia wszystkich szczegółów, a przede
        wszystkim rozwiązań komunikacyjnych. Powtarzam, dla mnie to skandal.
        • nemo_reaktywacja Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 12:01
          Może zamiast narzekać i krytykować przedstawisz swoją propozycję zmiany układu komunikacyjnego w tym rejonie? Łatwo jest się wywnętrzać, gorzej z pomyślunkiem.
          Zaznaczam, że ja również jestem kierowcą i prawie codziennie pokonuję temten rejon miasta.
          • mac_byd Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 13:13
            Jedyne tanie rozwiązanie to puszczenie ruchu z parkingu w kierunku
            Gdańskiej, a ulica przy Drukarni jednokierunkowa!
          • jazss Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 16:54
            Przede wszystkim trzeba bylo pomyslec (tak, sa ludzie ktorzy biora za to
            pieniadze!) nad likwidacja przejscia dla pieszych przy Focha. Tutaj widzialbym
            tunel. A koszty? no w koncu ktos kto buduje Galerie w centrum miasta musi liczyc
            sie z kosztami. A tak co mamy? jeden pas + swiatla. Po prostu lepiej nie mozna
            bylo podpisac umowy.
            Najgorsze, ze w tym miejscu bez tej galerii w godzianch szczytu jest problem.
            Jak widac, wladze ktore podpisaly umowe na budowe Drukarni w ten sposob
            rozwiazaly problem komunikacyjny.
            • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 17:00
              tunel owszem, ale tylko dla samochodów!!
              • jazss Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 19:59
                Czy wiesz jakie sa koszty takiego tunelu? To juz nie bylby dojazd do Reala tylko
                tunel podobny do tego na Wislostradzie w Wawie. Ruch potezny, u gory budynki
                (!), tramwaj(!). W Wawie byla po prostu polana przy Wisle a kosztowalo to majatek.
                • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 20:28
                  wiem jak to było bo częśto tam bywam i uważamn, ze jest to genialne
                  rozwiązanie... a ocenili to na około 100 mln.. choć teraz po wzrostach cen
                  pewnie wyszłoby drożej choć ceny materiałó budowlanych spadają... ale uważam że
                  i ta byłoby warto... bo równie dobrze, skoro byłoby za drogo budować tunel to
                  wyburzmy pare budynków i zróbmy tam autostradę z 6-cioma pasami! to przecież
                  udrożni tam ruch!!
                  • jazss Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 21:06
                    Genialne rozwiazanie?? Przeciez tam sie wszyscy z tego smieja! Tunel na Focha
                    zostal wyceniony na 200mln, a to caloroczny budzet Bydgoszczy na inwestycje,
                    wiec chyba juz koniec tematu?
                    Jedynym sensownym rozwiazaniem jest likwidacja przejscia i "przepuszczenia"
                    ruchu z wyjatkiem skrzyzowania ruchu tramwajowego.
                    • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 22:17
                      no tak... najlepiej budować autostrady przez centra miast... po co nam
                      centrum... po co nam deptaki... po co nam uwalniać centrum miasta od ruchu
                      samochodowego by żyło... by nie było podzielone na 2 części... po co nam
                      jakiekolwiek inwestycje... po co my wogóle co kolwiek robimy?? przecież dobrze
                      jest jak jest... po co coś budować... po co coś ruszać... po co wydawać
                      pieniądzę... przecież jest tak genialnie... tak cudownie... nic nam nie
                      trzeba... miasto jest piękne.... ludzie chodzą szczęśliwi... uśmiechnięci...
                      • jazss Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 22:28
                        O czym ty piszesz? masz fakty, widzisz cene? Deptaki? wlasnie dzieki takim
                        pomyslom na ograniczanie ruchu Dluga umarla, Dworcowa ledwo zipie. Juz tu kiedys
                        pisalem - jak Gdanska bedzie deptakiem to tez umrze. Zeby rozruszac centrum to
                        trzeba przyciagnac ludzi. A oni sa - ale w Galerii Pomorskiej czy innym Realu.
                        • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 22:33
                          a kasa z uni to niby co jest?? wystarczy napisać odpowiedni wniosek o
                          dofinansowanie!! uważasz że te ulice umarły bo co?? bo nagle przestały tam
                          jeździć samochody?! wex się zastanó co piszesz! a co do Focha, to co tam jest to
                          wymarcia? zreszta tu chodzi tylko o udrożnienie ruchu!! a jak się z tm nie
                          zgadzasz to postuluj o wywalenie wszystkich kamienic z Focha i wybudowanie tam
                          autostrady bo to na pewno zaspokoi twoje malomiasteczkowe ambicje!

PS.nie będe przytaczał przykładu np Bostonu i jego BiG Dig bo pewnie nawet nie
                          wiesz gdzie leży to miasto i co to jest Big Dig...

• mc_pele Re: Zła droga do Drukarni 27.11.07, 11:07
                      jazss napisał:

> Genialne rozwiazanie?? Przeciez tam sie wszyscy z tego smieja!
                      Tunel na Focha
                      > zostal wyceniony na 200mln, a to caloroczny budzet Bydgoszczy na
                      inwestycje,
                      > wiec chyba juz koniec tematu?

nie żartuj, jakie inwestycje? :) kwiatki na rondach, budowa uliczek
                      z których korzysta 5 aut dziennie i kolejne miliony na kolejne
                      opracowania, plany i badania dotyczące wirtualnych linii
                      tramwajowych? To już prawdziwa komedia, na plany, przygotowania,
                      symulacje itd itp budowy nowych linii wydaliśmy tyle pieniędzy że
                      powinniśmy mieć gotowe plany sieci tramwajowej pokrywającej całe
                      miasto łącznie z liniami do Osielska i Białych Błót :] To mają być
                      inwestycje? Obecnie to co się dzieje w naszym Centrum to prawdziwy
                      dramat i władza powinna całe swoje siły skupić na walce o
                      przepustowość naszego miasta a nie bawić się w budowę uliczek
                      których nazw pewnie większośc z nas nigdy w życiu nie słyszała -
                      zresztą na budowę tychże uliczek w przyszłym roku mamy wydać ponad
                      40 milionów - prosty rachunek - jeśli przez pięć lat odpuścimy sobie
                      ich budowę będzie nas stać na tunel :]
    • a_creep Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 11:58
      Mam szczerą nadzieję, że ktoś wziął za to łapówkę a nie zrobił to z czystej
      złośliwości/lenistwa/obojętności/niekompetencji. :-)
    • oscardeniz Zła droga do Drukarni 26.11.07, 13:39
      Od samego poczatku byla to bledna decyzja budowac takiego giganta w
      centrum. Odpowiedzialnym za to jest przede wszystkim pan Dabrowicz,
      to on sie upieral postawienia takiego czegos przy starym kosciele to
      teraz tak wyglada jak Kaskada przy Starym Rynku. Powinien on teraz
      za to odpowiadac.
    • epo85 Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:17
      to jest problem tego miasta... wszyscy uważają, ze tylko oni mają rację i nie
      przyjmują do wiadomości tego, ze ktoś może inaczej myśleć.. ja również uważam,
      ze błędem było postawienie tego budynku w tym miejscu... a już na pewno nie w
      tej formie... dla mnie osobiście to tragedia, ale niekomu nie narzucam mojego
      zdania, dzielę się nim z wami i nie zarzucam nikomu że tylko narzeka... i co to
      za tłumaczenie, że koszta bydowy tunelu byłyby zbyt duże?? miasto mogłoby też
      się dorzucić do jego budowy... to byłoby najlepsze rozwiązanie! czemu nei można
      u nas wybudować czegoś na miarę eutopejską?? zawsze stosuje się u nas tylko
      takie półśrodki i potem przykłady mamy... zresztą przecież bydgoska pracowania
      architektoniczna dostała za ten projekt bodajrze 2 lata temu główną nagrodę na
      ogólnopolskim konkursie... i to właśnie byłoby rozwiązaniem problemów korków w
      tej części miasta!
      • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:18
        zapomniałęm dodać że chodzi mi oczywiście o projekt tunelu pod ul. Focha
        przebiegający od opery aż do ronda:) za niego właśnie nasi architekci dostali tą
        nagrodę:)
        • tahitanczyk Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 15:51
          Czy byłby Pan w stanie podać jakieś linki na temat tego projektu
          architektonicznego? Czy jakieś wizualizacje i mapy są udostępnione w Internecie?
          • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 17:02
            hmmm.. coś tu znalazłem, co prawda to tylko artykuł z tej że gazety no ale
            niestety nie mam dostępu do tego typu informacji...
            serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3526883.html do tego dochodzą pewne
            informacje z biura zagospodarowania przestrzennego...
            • tahitanczyk Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 20:08
              Dziękuję serdecznie! Artykuł niestety jest wzmianką tematu, jednakże ostatnie w
              nim zdanie zwróciło moją uwagę. Obecnie www.mpu.bydgoszcz.pl już istnieje.
              Pobieżnie przeglądając witrynę nie odnalazłem tego opracowania, jednakże
              "skarbnica" tam zawarta będzie idealną lekturą na najbliższe, dłuższe już o tej
              porze roku, wieczory. Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam!
      • tortor5 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:20
        Centrum ożyje z pewnością, przewiduję korki do 20:00.
        • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:22
          super perspektywa...
    • bzalk Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:24
      Sam pomysł na umieszczenie tam centrum handlowego... jest jeszcze do
      przełknięcia skoro już stoi. Natomiast umieszczenie w nim miejsc parkingowych,
      to już poroniony pomysł. Może warto było pomyśleć nad zbudowaniem
      wielopoziomowego parkingu w miejscu gdzie obecnie jest parking przy Operze
      "Nova" (raptem byłoby 300m do centrum handlowego pieszo). Można by wykorzystać
      również mizernie prosperujący parking przy City Hotelu, (pisał ktoś że "500m z
      torbami", 5km mógłbym uznać że to problem ale ten kawałek? To nawet i dobrze
      niech sie społeczeństwo rozrusza i nie sądzę że każdy wybierający sie tam na
      zakupy będzie wychodził obwieszony kilogramami toreb. Jest również niewielki ale
      zawsze parking na tyłach Rywala i stąd też niedaleka droga do "Drukarni". Puki
      co otrzymaliśmy jeszcze większy ruch samochodowy, hałas i chaos w samym sercu
      miasta. Pobliski park też już nie będzie nigdy ostoją spokoju. I co panie
      prezydencie? Kolejna kupa a wystarczyło troszkę pomyśleć.
    • asp99 Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:36
      Ludzie, to koszmar co wypisujecie, zobaczcie inna centra
      europejskie, taM DOPIERO jest odjazd, no ale mieszkancom Bydgoszczy
      nic nie jest w stanie dogodzic. mizeria. Cokolwiek by tam nie
      powstalo byloby zle, a korki...jedzcie do trojmiasta to
      zobaczyczycie co to korki.
      • bzalk Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:50
        No np. jakie miasta europejskie?

Berlin Potsdamer Platz, pod placem masz ogromny kilku poziomowy parking
        podziemny, z którego jest wyjazd na 3 pasmową drogę w dowolnym kierunku. U nas
        masz 2 pasy ruchu na jagiellońskiej z czego w kierunku zachodnim jeden pas
        wyłączony dla komunikacji miejskiej.

Koszmar co wypisujemy? No chyba że lubisz spacer po mieście w otoczeniu
        dymiących i hałasujących samochodów tkwiących w korku.
    • yuuu11 Zła droga do Drukarni 26.11.07, 14:46
      To pięknie, że ożywiamy centrum miasta, ale to nie zwalnia od
      myślenia! Zarząd Dróg tak dociekliwy w innych sprawach drogowych w
      tym przypadku nie przewidział? nie chciał przewidzieć? nie mógł
      przewidzieć? nie umiał przewidzieć? konsekwencji. Będzie jeszcze
      gorzej po otwarciu Focusa. Trakt Jagiellońskiej i Sieńki dopiero się
      zatka
    • winny_marek Zła droga do Drukarni 26.11.07, 18:31
      Trzeba przyznać, że miasto konsekwentnie prowadzi politykę zachęcania do
      korzystania z transportu publicznego.
      • epo85 Re: Zła droga do Drukarni 26.11.07, 18:34
        no ba:) z jednej strony to dobrze ale z drugiej szkoda, że nie ciągnie to za
        sobą planowania nowych tras dla komunikacji miejskiej i rozbudowy infrastruktury
        drogowej... ale takiej prawdziwej... nowej.... z prawdziwego zdarzenia....
    • putekm Droga przez męke... 26.11.07, 19:04
      Czytając wasze opinie o tym, że ożywi się centrum... no rzeczywiście.... jak
      chodzenie po sklepach to jest ożywianie centrum i społeczeństwa, no to super....
      ktoś napisał, że są większe korki w innych miastach, to ja się spytam, czy nasze
      miasto też ma dążyć do tego luksusu... KORKÓW??
      nikt nie zastanawiał się nad tym, że troszkę dalej jest właśnie ten parking
      wielopoziomowy (chyba obecnie bezużyteczny, no po otwarciu tego HIPERszajsu
      nadal będzie bezużyteczny)... no a Panowie zapomnieliście o kolejnym gigancie co
      powstaje na przeciw PKS-u...

a właśnie PKS-u... już widzę jak z wielkim uśmiechem pasażerowie wyjeżdżają po
      pracy z miasta do swoich domów (czyli kierunek na nakielską, na grunwaldzką, na
      szubińską) i będą wdzięczni włodarzom miasta za tak kulturalną wycieczkę
      krajoznawczą...

szkoda, że w inny sposób włodarze miasta nie potrafili ożywić tej części
      miasta... wizja zrobienia deptaku z Gdańskiej też kiedyś była piękna... a ile
      aut się po niej porusza...

jak ja się Cieszę, że pracuje na Osowej Górze i nie muszę, przejeżdżać przez
      centrum miasta do pracy, ale wielu takiego luksusu nie ma i bardzo im z tego
      powodu współczuje...

POZDRAWIAM w szczególności tych co są zadowoleni z tych wspaniałych butików, w
      których będą co dzień robić zakupy.
    • opwta Re: A tam biadolenie- a zdjęcia super 26.11.07, 21:36
      Na moje to biadolenie ja się cieszę, że Bydgoszcz się zmienia.
      Poznań ma Stary Browar my mamy Drukarnie.

Bardzo ładnie ożywiło to centrum miasta i trzeba przyznać, że powoli
      bo powoli ale, Bydgoszcz pięknieje :)

A przy okazji to wynalazłam w necie - fajne zdjęcia

www.galeriadrukarnia.com/index.php?site=zdjecia

a.
    • skalar0 Zła droga do Drukarni 26.11.07, 22:59
      W obecnej sytuacja drogowa pozostawia niewielkie pole manewru aby zapobiec paraliżowi tej części miasta. Po otwarciu Drukarni /w godzinach szczytu/ można będzie spokojnie wyłączyć z ruchu ul. 3 Maja , ponieważ i tak tylko tym nielicznym, którzy „wymuszą pierwszeństwo” uda się włączyć do ruchu na rondzie / już teraz korki od strony 3 Maja sięgają czasami do ul. Al.Mickiewicza – zapraszam włodarzy miasta na rekonesans (samochodem) - w godzinach szczytu/. Uważam, że jedynym „doraźnym” rozwiązaniem tej sytuacji jest regulowanie ruchem przez policjanta lub straż miejską /przecież palą się do przejęcia uprawnień policjantów/. Wystarczy w sytuacji kiedy torowisko w kierunku Klarysek jest wolne skierować na ten pas część samochodów /teraz tylko dla BUS/ Obecnie mało kierowców tam jedzie bo zdają sobie sprawę z tego, że łamią przepisy. Kodeks drogowy wyraźnie określa priorytety w stosowaniu przepisów: policjant /strażnik/, .sygnalizacja świetlna, znak pionowe i poziome.. W pewnym sensie pozwoli to odblokować rondo, co z kolei umożliwi jazdę na wprost z ul.3 Maja w ul Bernardyńską. Prawoskręt również będzie bardziej płynny /2 pasy na wprost w Focha/. Minimalnym nakładem finansowym można trochę wyprofilować chodniki przy przejściu dla pieszych koło Klarysek i nawet 4 samochody się zmieszczą jednocześnie. Podsumowując: nie mówię, że korki zginą ale na pewno zmaleją!
    • tortor5 Zła droga do Drukarni 26.11.07, 23:31
      Otwarcie galerii u zbiegu ul. Jagiellońskiej i Gdańskiej zaplanowano na
      najbliższy piątek. Ale już dzisiaj kierowcy denerwują się, kiedy przychodzi im
      stać w dłuższych korkach po uruchomieniu nowej sygnalizacji świetlnej. -
      Przecież to skandal, żeby w centrum miasta stawiać takie gmaszysko.

Chyba nie jesteście zbyt mądrzy podnosząc tą kwestię kilka dni przed otwarciem.
      • kell99 Re: Zła droga do Drukarni 27.11.07, 01:21
        tortor5 napisała:

> Otwarcie galerii u zbiegu ul. Jagiellońskiej i Gdańskiej zaplanowano na
        > najbliższy piątek.

Wszyscy o korkach.. Szkoda, ze nikomu nie przeszkadza calkowite spaskudzenie
        tego miejsca betonowym klockiem. Ale w koncu ma byc nowoczesnie i dzisiaj musi
        byc tak:

kelof.no-ip.org/pict4865.jpeg
        • rypcumpypcum Re: Zła droga do Drukarni 27.11.07, 12:15
          kell99 napisał:

> Wszyscy o korkach.. Szkoda, ze nikomu nie przeszkadza calkowite spaskudzenie
          tego miejsca betonowym klockiem.

Fakt. Dotychczas były chyba cegły.
    • 1bacia100 Zła droga do Drukarni 27.11.07, 08:33
      Brak słów, skandal to mało
    • emeryt21 Zła droga do Drukarni 27.11.07, 09:47
      Inwestor okazal sie wyjatkowo naiwny.Wybudowal obiekt,ktory bedzie
      sluzyl przede wszystkim wagarowiczom.Nie wyobrazam sobie kogos
      idacego na piechote do eleganckich sklepow.Wystarczy raz
      przyjechac,nie znalezc miejsca parkingowego i na tym skonczyc zamiar
      wizyty w tym obiekcie.
      Sytucja drogowa na Jagiellonskiej stanie sie nie do
      pozazdroszczenia.Permanentny korek.Ozywienie naszego srodmiescia to
      przede wszystkim budowa wielkiego parkingu podziemnego.Ja moge
      przespacerowac sie tetniaca zyciem ulica 500 m,ale dalej to juz sie
      zastanowie nad celowoscia.
      Dlaczego Galeria Pomorska cieszy sie taka popularnoscia mimo,ze jest
      daleko od centrum?Tam zawsze jest miejsce na parkingu,oto odpowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka