emeryt21 23.01.08, 15:48 Zacznijcie wreszcie budowac.Wielki dyrektor przyjechal ze "stolycy",obiecal decyzje i zaraz go wylali z posady.Nastepca napewno nic nie powie,bo nasze miasteczko to pechowe miejsce.QWszyscy kloca sie i nikt nic nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aglo11 Trzecia droga dla S5 23.01.08, 16:00 Piękne zjazdy, tunele i znakomite widoki tylko S-5 przez Bydgoszcz i Osielsko. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire IV wariant - przez Torun, i wszystko bedzie OK.. 23.01.08, 16:46 ile jeszcze czasu trzeba abyscie do tego doszli ? Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: IV wariant - przez Torun, i wszystko bedzie O 23.01.08, 17:01 własnie i najlepiej żeby przy okazji most zbudowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: IV wariant - przez Torun, i wszystko bedzie O 23.01.08, 18:11 Jesteś blisko, to rozwiązanie narzuca się samo: ciągniemy A1 trasą na Bydgoszcz i wschodnią obwodnicą miasta (zgodnie z pomysłem Walkowiaka), na obecnej południowej obwodnicy Bydgoszczy odbija sobie S5 w stronę Stryszka na Poznań (czyli pomysł Baranowskiego - dojazd z takiej trasy na lotnisko już jest), A1 biegnie śladem S10 do Torunia i dalej zgodnie z dzisiejszym projektem. Osielsko ma obwodnicę i spokój, Bydgoszcz ma komunikację ze światem (oprócz Pozniania/Berrlina/Wrocławia także centrum kraju i Górny Śląsk), a Toruń - dzięki oszczędnościom na dwóch (!!) mostach autostradowych przez Wisłę ma pieniądze z budżetu centralnego na swój wyczekany most i też lepsze połączenie na Poznań/Berlin. GDDKiA unika konfliktu z ekologami przy moście pod Grudziądzem (tereny chronione przez program Natura 2000). Jako bydgoszczanin byłbym nawet gotów w takiej sytuacji zacisnąć zęby w korku na Wyszyńskiego i poczekać na most na przedłużeniu Ogińskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Post scriptum 23.01.08, 18:23 Dla jasności: zgadzam się z Tahitańczykiem, że decyzje już dawno zapadły, a my możemy sobie pogadać i pomarzyć - może szkoda... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tahitanczyk Re: Post scriptum 23.01.08, 23:29 niebieski.kapturek napisał: > Dla jasności: zgadzam się z Tahitańczykiem, że decyzje już dawno > zapadły, a my możemy sobie pogadać i pomarzyć - może szkoda... ;) Właśnie tak jest. Ale co szkodzi pospierać się na forum, prawda? Dlatego tyle "bicia piany". A czy fakt, że Kotlarek tak szybko wyleciał nie daje czasem do myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
zacisze1 Trzecia droga dla S5 23.01.08, 17:22 Najlepiej estakadą przez Solec Kujawski. Przecież wiadomo, że Poznań leży na wschód od Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth Trzecia droga dla S5 23.01.08, 18:40 Żeby odciążyć ruch w BDG naprawdę należycie, trzeba by zbudować wszystkie 3 warianty, ale niestety, nie stać nas na to, szkoooooda... A pomysł z A1 przez BDG zamiast od wschodu TRN - świetny, lecz o kilkanaście lat za późno przedłożony. Optymalnym rozwiązaniem jest budowa estakady nad Wyszyńskiego. Sorry, Osielsko. Chociaż... nadal można by z Armii Krajowej wjechać w obwodnicę Osielska, S5 nie musi walić równo jak obecna szosa Gdańska. Liczę na rozsądek i 3mam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth Re: Trzecia droga dla S5 23.01.08, 18:48 Patrzcie: może niech się wypowie jakiś znawca tych terenów? Czy nie ma tam rezerwatu przyrody na przykład? Czy na tej trasie nie stoi rozlewnia bimbru? img177.imageshack.us/img177/7496/beztytuuiy5.jpg Dziękuję www.targeo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Trzecia droga dla S5 23.01.08, 20:31 Wiosną ubiegłego roku lansowałem nawet poprowadzenie tym szlakiem autostrady A1 - mówi. - Ale budowa tędy drogi jest mało prawdopodobna - twierdzi. - Możemy mieć kłopot z ekologami, bo trasa przebiegałaby przez teren parku krajobrazowego. Gdyby nie to, byłoby to świetne rozwiązanie. Więc ten poseł lansował projekt A1 z góry skazany na niepowodzenie. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Trzecia droga dla S5 23.01.08, 20:42 tortor5 napisała: > Wiosną ubiegłego roku lansowałem nawet poprowadzenie tym szlakiem > autostrady A1 - mówi. - Ale budowa tędy drogi jest mało > prawdopodobna - twierdzi. - Możemy mieć kłopot z ekologami, bo trasa > przebiegałaby przez teren parku krajobrazowego. Gdyby nie to, byłoby > to świetne rozwiązanie. > > Więc ten poseł lansował projekt A1 z góry skazany na niepowodzenie. > Brawo! Walkowiak to moherowe klimaty, nie widzę specjalnych powodów, żeby go bronić - tyle, że twoja akurat argumentacja rozmija się z faktami i zdrowym rozsądkiem: jak sądzisz, gdzie ekolodzy łatwiej przeboleją budowę autostrady: na terenach chronionych przez Natura 2000 (o ile pamiętam, tereny lęgowe na podejściu mostu pod Grudządzem), czy w "zwykłym" parku krajobrazowym? Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Trzecia droga dla S5 23.01.08, 22:21 Ja tylko cytuję a nie argumentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
clough Czwarta droga dla S5 23.01.08, 21:44 Ja mam czwarty pomysł na S5 przez Bydgoszcz. Od Białych Błot trzydziestometrowa estakada nad Szubińską, nad Śródmieściem, Osiedlem Leśnym, nad lasami i nad Osielskiem. Czekam na kolejny wariant przebiegu S5 przez Bydgoszcz. Tunel niewykluczony. Odpowiedz Link Zgłoś
volvo7000 Re: Piąty wariant S5 23.01.08, 23:09 Ja proponuje nad Szubińska estakade, potem tunel pod St Miastem i Brdą, znow estakade nad Sielanką, Bielawami i Lesnym i dopiero wyjazd na Armii Krajowej. Na terenie Osielska droga w tunelu. Wezły proponyje takie: Szubińska/Piekna, Sw Trojcy, pl. Weysenhoffa, Kamienna :) Odpowiedz Link Zgłoś
dratewka156 Trzecia droga dla S5 23.01.08, 23:34 Pomysł dobry gdyby nie przebiegał przez park krajobrazowy, którego będą bronić ekolodzy, a znając Unię wygrają. Dlatego ja nadal uważam za korzystne pozostanie przy II propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Trzecia droga dla S5 24.01.08, 08:52 Trasa S5 przez miasto (Wyszyńskiego) też przebiega przez park krajobrazowy tak samo jak obwodnica wschodnia. Natomiast płn-zach obwodnica zahacza o teren Natura 2000 - Dolinę Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego. Tak więc każdy wariant ma jakieś problemy środowiskowe, choć nie jest to tak ważny problem, jak się go przedstawia. W końcu A1 biegnie przez park krajobrwzowy i Naturę 2000 jednocześnie. Chodzi przede wszystkim o to, aby Bydgoszcz była skomunikowana z S5. Nie będziemy przyjaznym miejscem do życia, ani atrakcyjni dla inwestorów, jeśli nie będziemy połączeni z siecią dróg ekspresowych. Obwodnica płn-zach. niewiele Bydgoszczy daje. Po prostu omija miasto. Obwodnica wschodnia natomiast pozwala na stworzenie kolejnego ciągu płn-płd w obrębie miasta z węzłami np na Fordońskiej i Nowotoruńskiej, co rozładuje korki w mieście. Po drugie komunikuje z S5 park przemysłowy co jest podstawą jego rozwoju. Z drugiej strony ten wariant przebiega w obrębie Kapuścisk, części Wyżyn i Glinek, co może przynieść kolejne protesty niezadowolonych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Trzecia droga dla S5 24.01.08, 09:08 Warianty bydgoskiego odcinka S5. Tło mapy przedstawia docelową sieć drogową miasta wg Studium Zagospodarowania. www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bdb7bcb32d8bea61 Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Trzecia droga dla S5 25.01.08, 21:38 Obwodnicę i tak prędzej, czy później, trzeba będzie dokończyć tworząc pełny pierścień. Idea wschodniej obwodnicy ma swoje duże zalety, jednak forowany przez Pana Baranowskiego pomysł poprowadzenia jej do węzła lotnisko uważam za niedorzeczny. Tam ma pójść droga - widziałem plany w MPU, ale nie ekspresowa! I nie powinno się dopuścić do powstania tam ekspresówki - szkoda tego terenu na to. Obwodnica powinna przebiegać wg dotychczasowej koncepcji dla tego odcinka, czyli wzdłuż torów aż do obecnej DK10. W ten sposób wycinki lasów będą dużo mniejsze, a sama ekspresówka będzie bardziej oddalona od osiedli mieszkaniowych, ale też nie zabierze się miejsca na kolejną drogę (typu WZ) na południowym tarasie, która kiedyś odciąży układ komunikacyjny tej części miasta, zwłaszcza, że będzie prowadzona do lotniska. Zwracam też uwagę na to, że w wariancie S-5/S-10 przez węzeł lotnisko konieczna będzie jego przebudowa do postaci zbliżonej do tego w Stryszku. To byłoby potworne spustoszenie w zasobach leśnych, którymi Bydgoszcz się może szczycić. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Trzecia droga dla S5 25.01.08, 23:33 Masz rację. Ekspresówka śladem ul. Nowochemicznej (słynnej obwodnicy Kapuścisk Dombrowicza, o której mówi od 5 lat ale nie buduje) spowoduje podobne skutki społeczne co S5 śladem Wyszyńskiego. Poza tym odetnie osiedla mieszkaniowe Kapuścisk, Wyżyn i Glinek od lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.wolnik Trzecia droga dla S5 24.01.08, 09:19 BARANOWSKI NIE PODPUSZCZAJ CHCESZ W MALINY NAS WROBIĆ JUZ BYLI TACU CO PARÓWKAMI W PRL NAS CHCIELI ZAPCHAĆ Odpowiedz Link Zgłoś
zbiel Re: Trzecia droga dla S5 28.01.08, 15:30 Żadna trzecia droga! Tylko i wyłącznie przez Wyszyńskiego. Czy nie przeszkadza Wam sznurek smrodzących stojących w korku samochodów. Lepiej żeby samochody sobie płynnie jechały tą 50-tką niż stały w korku przesuwając sie w ślimaczym tempie. Kto weźmie na siebie odpowiedzialność za całkowicie zakorkowaną Bydgoszcz!? Czy ta niewielka grupka demagogów z Bartodziejów i Osielska realizujaca własne interesy partkularne?! A gdzie dobro 99% mieszkańców naszego miasta, którzy zyskają na modernizacji obecnego układu komunikacyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
kadamk Trzecia droga dla S5 29.01.08, 02:44 dość głupie bo droga przez Wyszyńskiego czy to co ten Pan proponuje to nie jest, sensu-stricte, żadna obwodnica. co to za obwodnica która biegnie... przez miasto? niestety tylko wariant północno-zachodni jest w pełni tego słowa obwodnicą dając ciąg łącznie z planowanymi drogami ekspresowymi od gdańska aż po dolny śląsk. niestety mieszkańcy osielska muszą w tej kwestii ustąpić taki jest koszt życia w mieście wszyscy musimy liczyć się z tym że wywołuje ono konflikty ale, powtarzam, taki jest koszt życia w mieście każdy z czegoś musi zrezygnować żeby ogólnie żyło się lepiej, inaczej miasto mienia się w wioskę Odpowiedz Link Zgłoś
przesla Trzecia droga dla S5 29.01.08, 14:01 Ile pojazdów będzie śmigać tą drogą - 50.000 na dobę. Taki ruch tylko na obwodnicę. Inaczej nie da się żyć w tym mieście. Po to buduje się obwodnice. U nas porzebna jest jednak ta północno zachodnia. O wschodniej bym tu nie wspominała, bo szkoda energii. Autostradę też zostawiłabym w spokoju z podobnych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Trzecia droga dla S5 29.01.08, 14:48 przesla napisał: > Ile pojazdów będzie śmigać tą drogą - 50.000 na dobę. > Taki ruch tylko na obwodnicę. Inaczej nie da się żyć w tym mieście. > Po to buduje się obwodnice. U nas porzebna jest jednak ta północno > zachodnia. O wschodniej bym tu nie wspominała, bo szkoda energii. > Autostradę też zostawiłabym w spokoju z podobnych przyczyn. Obwodnice to sobie można budować w takim Augostowie, Kowalu czy Szubinie gdzie ruch tranzytowy jest o wiele większy od miejscowego i docelowego, jak WIELOKROTNIE Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Trzecia droga dla S5 29.01.08, 14:52 /coś mi nie poszło z tym postem/ ...jak WIELOKROTNIE zaznaczano ruch tranzytowy na krajowej 5 przez Bydgoszcz to 15% pojazdów, 85% pojazdów zaczyna i kończy jazdę w mieście lub tu właśnie zaczyna czy kończy - co nam da że wywalimy te 15%? Nie wyuobrażam sobie żeby ktoś jadący z Kapuścisk, Fordonu czy Bartodziejów jadąc na Gdańsk korzystał z tej obwodnicy, tak samo na Poznań - mielibyśmy pustą obwodnicę i miasto pogrążające się w coraz większych korkach ( nie zapominajmy że ilość samochodów zwiększa się bardzo szybko ) - nie wiem dlaczego pewne osoby z takim uporem do tego dążą? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_kb Re: Trzecia droga dla S5 29.01.08, 15:51 > Obwodnice to sobie można budować w takim Augostowie, Kowalu czy > Szubinie gdzie ruch tranzytowy jest o wiele większy od miejscowego i > docelowego, jak WIELOKROTNIE Czy wobec tego w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie, Lublinie, Białymstoku, Kielcach, Olsztynie wyrzucono lub planuje się wyrzucić setki milionów albo i miliardy złotych na obwodnice ? Obwodnice buduje się dla miast dużych, średnich i małych - WSZĘDZIE. Nie widzę powodów, dla których Bydgoszcz miałaby być wyjątkiem. Obwodnica to jedyny sposób na pozbycie się tysięcy samochodów z miasta, na rozładowanie korków, na ułatwienie dojazdu do różnych dzielnic miasta (można wybrać najbardziej dogodny zjazd z obwodnicy), na poprawę warunkiów życia mieszkańców. Gdyby w Polsce projektowano setki "przejść przez miasta", to może zastanowiłbym się nad zaletami takiego rozwiązania. Niestety Bydgoszcz jest niechlubnym wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jozin_z_bydzi Re: Trzecia droga dla S5 30.01.08, 19:20 Ludzie, czy Wy naprawdę nie rozumiecie co to znaczy 15%??? Dzięki obwodnicy może i pozbędziesz się tysięcy samochodów z miasta ale ich grube dziesiątki tysięcy coraz bardziej zapychać będą w ogóle nieprzystosowany do takiej ilości samochodów miejski układ drogowy trując nas coraz bardziej i skutecznie uprzykrzając życie marnowaniem czasu w korkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kongresowy_pepek_europy Re: Trzecia droga dla S5 30.01.08, 20:07 "Ludzie, czy Wy naprawdę nie rozumiecie co to znaczy 15%???" No i wyszło po latach co zrobiło zniesienie obowiązkowej matematyki na maturze ;) Nie martw się... te "%" wystarczy zamienić na "zł", "PLN" czy nawet "USD", "EUR" i już nagle "klapki się otwierają". "100 zł wjeżdża od Osielska do Bydgoszczy, 15 zł przejeżdża tranzytem i aż 85 zł zostaje w Bydgoszczy" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
clough Re: Trzecia droga dla S5 30.01.08, 21:59 kongresowy_pepek_europy napisał: > "Ludzie, czy Wy naprawdę nie rozumiecie co to znaczy 15%???" > > No i wyszło po latach co zrobiło zniesienie obowiązkowej matematyki na maturze > ;) > > Nie martw się... te "%" wystarczy zamienić na "zł", "PLN" czy nawet "USD", "EUR > " > i już nagle "klapki się otwierają". > > "100 zł wjeżdża od Osielska do Bydgoszczy, 15 zł przejeżdża tranzytem i aż 85 z > ł > zostaje w Bydgoszczy" ;) > Możesz rozwinąć, bo chyba nie kumam. Albo podaj nazwisko twojego nauczyciela matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kongresowy_pepek_europy do clough: 30.01.08, 22:35 Ha! Jest to moje rozwinięcie "retorycznego" pytania forumowicza jozin_z_bydzi, konkretnie tego cytatu: "Ludzie, czy Wy naprawdę nie rozumiecie co to znaczy 15%???" I faktycznie również uważam, iż hasło "15% ruchu na DK5 to tranzyt" jest mało zauważalne. Stąd stworzyłem "metaforę" - zmieniłem jednostkę z procentów na jakąś walutę. Ponieważ Bydgoszcz leży w Polsce i korzystam (jeszcze ;) ze złotówek, stąd... "zł". Sądzę, iż ta jednostka będzie bardziej zrozumiała dla przeciętnego Kowalskiego z Bydgoszczy niż jakieś "15% z tego to tranzyt" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_kb Re: do clough: 30.01.08, 23:11 Powtórzę: czy w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie, Lublinie, Białymstoku, Kielcach, Olsztynie wyrzucono lub planuje się wyrzucić setki milionów albo i miliardy złotych na obwodnice ? Tam nie wmawia się ludziom, że "tranzyt to tylko 15%" i w związku z tym musi iść przez miasto. Powtórzę też to, co już pisałem o innych korzyściach z budowy obwodnicy. Obwodnica nie tylko przejmie ruch tranzytowy na drodze S5. Skorzystają z niej również kierowcy jadący drogą krajową nr 25, obecnie poprowadzoną Wałami Jagiellońskimi, Kruszwicką i Grunwaldzką, czyli zakorkowanymi ulicami w centrum miasta. Obwodnica zmniejszy też ruch docelowy na terenie miasta, dzięki umożliwieniu dojazdu do zachodnich dzielnic. Dla tych, którym trudno to zrozumieć, wyjaśnię dokładnie na prostym przykładzie. Kierowca jadący np. z Gdańska do Bydgoszczy na Osową Górę wjeżdża obecnie od strony Osielska, po czym musi przejechać kilkanaście kilometrów przez miasto, trując i hałasując. Po wybudowaniu S5 przez miasto - nic się nie zmieni. Jeśli powstanie obwodnica, to ów kierowca dojedzie nią do węzła Pawłówek, a stamtąd będzie miał już tylko kawałek na Osową Górę. Odpowiedz Link Zgłoś
jozin_z_bydzi Re: do clough: 30.01.08, 23:46 piotr_kb napisał: > Powtórzę: > czy w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Szczecinie, Lublinie, > Białymstoku, Kielcach, Olsztynie wyrzucono lub planuje się > wyrzucić setki milionów albo i miliardy złotych na obwodnice ? a ja się spytam czy Kraków, Poznań, Szczecin, Lublin, BIałystok, Kielce, Olsztyn mają kształt jak Bydgoszcz - bardzo wąskie od pólnocy na południe i bardzo szerokie od wschodu na zachód? Jeśli nie to co ma piernik do wiatraka? > Tam nie wmawia się ludziom, że "tranzyt to tylko 15%" i w związku z > tym musi iść przez miasto. Nic się nikomu nie wmawia, takie są po prostu fakty > Powtórzę też to, co już pisałem o innych korzyściach z budowy > obwodnicy. > Obwodnica nie tylko przejmie ruch tranzytowy na drodze S5. > Skorzystają z niej również kierowcy jadący drogą krajową nr 25, > obecnie poprowadzoną Wałami Jagiellońskimi, Kruszwicką i > Grunwaldzką, czyli zakorkowanymi ulicami w centrum miasta. Tutaj też trzeba by zbadać ile rzeczywiście pojazdów jedzie drogą 25 przez Bydgoszcz a ile z i do Bydgoszczy, bo nie wydaje mi się żeby ktokolwiek jadący z Centrum, Fordonu, Bartodziejów i innych dzielnic wyjeżdżał na Stryszek, Białe Błote i Pawłówek lub Osielsko żeby dostać się do Koronowa Obwodnica > zmniejszy też ruch docelowy na terenie miasta, dzięki umożliwieniu > dojazdu do zachodnich dzielnic. Dla tych, którym trudno to > zrozumieć, wyjaśnię dokładnie na prostym przykładzie. Kierowca > jadący np. z Gdańska do Bydgoszczy na Osową Górę wjeżdża obecnie od > strony Osielska, po czym musi przejechać kilkanaście kilometrów > przez miasto, trując i hałasując. Po wybudowaniu S5 przez miasto - > nic się nie zmieni. Jeśli powstanie obwodnica, to ów kierowca > dojedzie nią do węzła Pawłówek, a stamtąd będzie miał już tylko > kawałek na Osową Górę. tak, ale ilu jest kierowców dojeżdżających z Gdańska na Osową Górę czy Czyżkówko a ilu jest dojeżdżających z Gdańska do Fordonu, Bartodziejów, Leśnego, Centrum, Glinek, Kapuścisk, Wyżyn, Wzgórza Wolności itd itp. - ilu z nich skorzysta z zachodniej obwodnicy? Tak samo w stronę Poznania. Zgadzam się z moimi przedmówcami - obwodnica tak - jak najbardziej ale najpierw zajmijmy się drogą która ułatwi życie większej ilości osób, zacznijmy dostrzegać więcej niż tylko koniec swojego nosa. Ja osobiście mieszkam w okolicach Ronda Grunwaldzkiego - zachodnia obwodnica ułatwiłaby mi życie, nie ułatwiłaby za to większości mieszkańców mojego miasta - traci moje miasto więc i ja tracę - także dlatego że moja praca wymaga częstego przemieszczania się po nim, znam miasto na wylot i najbardziej bolące problemy - zdecydowanie za S5 udrożniającym komunikację z północy na południe! Odpowiedz Link Zgłoś
jozin_z_bydzi Re: do clough: 30.01.08, 23:54 jozin_z_bydzi napisał: > > Tutaj też trzeba by zbadać ile rzeczywiście pojazdów jedzie drogą 25 > przez Bydgoszcz a ile z i do Bydgoszczy, bo nie wydaje mi się żeby > ktokolwiek jadący z Centrum, Fordonu, Bartodziejów i innych dzielnic > wyjeżdżał na Stryszek, Białe Błote i Pawłówek lub Osielsko żeby > dostać się do Koronowa > tutaj nie zapominajmy że przecież tranzytowy ruch tirów na drodze 25 i tak prowadzony jest południową obwodnicą i przez węzeł Pawłówek Odpowiedz Link Zgłoś
clough Re: do clough: 31.01.08, 09:25 kongresowy_pepek_europy napisał: > Ha! Jest to moje rozwinięcie "retorycznego" pytania forumowicza jozin_z_bydzi, > konkretnie tego cytatu: "Ludzie, czy Wy naprawdę nie rozumiecie co to znaczy 15 > %???" > > I faktycznie również uważam, iż hasło "15% ruchu na DK5 to tranzyt" jest mało > zauważalne. Stąd stworzyłem "metaforę" - zmieniłem jednostkę z procentów na > jakąś walutę. Ponieważ Bydgoszcz leży w Polsce i korzystam (jeszcze ;) ze > złotówek, stąd... "zł". Sądzę, iż ta jednostka będzie bardziej zrozumiała dla > przeciętnego Kowalskiego z Bydgoszczy niż jakieś "15% z tego to tranzyt" ;) Metafora metaforą, a matematyka matematyką. Dochodzi jeszcze logika. Jeśli z miasta wyprowadzamy 15% pojazdów na obwodnicę a nic nie robimy aby poprawić przelotowość tych 85%, to te 85% samochodów dalej stoi w korkach i smrodzi. Zamiast metafory, przełóż te 85% nie na złotówki a na liczbę samochodów. Dzisiaj to może być 40-50 tysięcy, za rok, dwa czy dziesięć lat może być kilkakrotnie więcej. Niektórzy łączą przejazdy przez Bydgoszcz na linii wschód-zachód z przejazdami płn-płd. Przecież to są dwa różne problemy. Przyznać trzeba, że żenujące są dyskusje polityków i lokalnych fachowców na temat przebiegu tras i wogóle systemu komunikacji samochodowej w Bydgoszczy. Od czego są fachowcy, różnego rodzaju studia oparte na badaniach a nie koniunkturalne pomysły tego czy innego polityka, zmieniające się w zależności od tego, gdzie aktualnie siedzi, czy jest przy władzy czy podszczekuje w opozycji. Na pałę to można położyć kostkę na tej czy innej uliczce osiedlowej. Emocjonalne wypowiedzi forumowiczów można wytłumaczyć brakiem fachowości, ale spory lokalnych polityków i "speców" od dróg to żenada tym bardziej, że dzisiaj jest jutro go nie ma, a problemy zostaną na długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
kongresowy_pepek_europy Re: do clough: 31.01.08, 12:32 Ech... czy ja napisałem, że NIE jestem za przebudową przelotówki północ-południe? To oczywiste, że te 85% zmniejszy korki może "o 1 światła", co pewno za 2-3 lata zostanie "wyrównane" kolejnymi nowymi kierowcami i ich samochodami. Nic tylko patrzeć i czekać aż miasto zakorkuje się całkowicie. Swoją matematyczną metaforą chciałem pokazać, iż idea OBWODNICY ZACHODNIEJ nie rozwiąże problemów całej przelotówki, a jedynie słynne 15% "może" pojedzie nową obwodnicą. Może właśnie "jednostka walutowa" zwróci uwagę jak duży procent wciąż dotyczy komunikacji W MIEŚCIE. A i tak śmiem podejrzewać, iż za 20-30 lat będą gotowe ringi i obwodnice wszystkich większych miast w Polsce, a w Bydgoszczy będziemy mieć ułatwiony tranzyt we wszystkich kierunkach, a także komunikację między osieldami (trasa W-Z typu 2+2 i podobne "ringi" wokół Śródmieścia). Kwestia tylko KOLEJNOŚCI! Tak, jak we Wiedniu - wpierw zajęto się transportem przez miasto (autostrady A22, A23), a dopiero TERAZ zabierają się za obwodnicę. I prawda, którą należy powtarzać: - samochód/pojazd STOJĄCY jest GŁOŚNIEJSZY (= WIĘCEJ hałasu), SPALA WIĘCEJ BENZYNY i BARDZIEJ TRUJE. Nie wspominając już o łatwych w nerwach do sprowokowania stłuczkach... Te są diametralnie częstsze niż spektakularne karambole na drogach szybkiego ruchu/autostradach... Odpowiedz Link Zgłoś
pit771 komu zależy na nie wybudowaniu S5 przez Osielsko 31.01.08, 12:34 Czy chodzi o spekulację ziemią przy tej szosie? Aż dziwi,że garstka osób podpuszczanych przez... może zablokować taką inwestycję. Mam nadzieję ,że nie dojdzie do takiego rozstrzygniecia i trasa przez Osielsko i centrum miasta powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przesla Trzecia droga dla S5 04.02.08, 09:01 Koncepcja przeprowadzenia drogi S5 przez miasto śladem przesuniętym nieco na wschód od tak krytykowanego przejścia przez ul. Wyszyńskiego - do węzła lotnisko jest pomysłem wynikowym "burzy mózgów" - typu coś zawsze się jeszcze da wymyślić, udziwnić. No dobrze rozważyliśmy to rozwiązanie, ze wszystkimi jego wadami i wracamy do punktu wyjścia. Dywagacje o procentach tranzytu w tranzycie czy o przelotowości przez miasto ruchu miejskiego oparte na dzisiejszych danych kiedy drogi ekspresowej NIE MA są dobrą pożywką do przerzucania się argumentami. Jeżeli jednak doprowadzi to do realizacji złego rozwiązania, to wtedy już nie wystarczy zmienić poglądy - czy napisać OK - pomyliłam się. Wtedy odpowiedzialność poniosą ci, którzy o tym teraz decydują. Drogi ekspresowe na całym swoim przebiegu wyposażone są w obwodnice napotykanych miejscowości i jest to rozwiązanie, które ma za sobą największą ilość argumentów ZA! A patrząc na mapkę okolic i prognozę ruchu 50.000/dobę - obwodnica północno zachodnia Bydgoszczy jest optymalnym wariantem przebiegu trasy S5 w okolicach Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Re: Trzecia droga dla S5 21.06.08, 17:25 przesla napisał: [...] Drogi ekspresowe na całym > swoim przebiegu wyposażone są w obwodnice napotykanych miejscowości > i jest to rozwiązanie, które ma za sobą największą ilość argumentów > ZA! Dokładnie. Pchanie drogi ekspresowej przez miasto jest pomysłem poronionym. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred.g Trzecia droga dla S5 21.06.08, 17:05 tez uważm że powinni się wziąć do roboty Odpowiedz Link Zgłoś