Dodaj do ulubionych

psycholog dziecięcy - sprawdzony?

26.09.08, 16:25
kochane,

poszukuję sprawdzonego psychologa dziecięcego, najlepiej specjalizującego się
w nadruchliwości, ADHD, nadpobudliwości etc. może być prywatny lub na kasę
chorych - bez różnicy. prywatnie pewnie bez kolejek, więc może lepiej...

nie znam nikogo takiego, wziąć z książki telefonicznej - nie problem, ale wolę
kogoś z polecenia - może któraś z Was lub waszych bliskich może kogoś polecić.
Obserwuj wątek
    • aleksandra04 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 27.09.08, 11:52
      my mamy świetna pania psycholog w przedszkolu nazywa sie
      Tarczałowicz. Niestety teraz siedzimy w domku wiec nie mam
      mozliwosci żeby się podpytać czy moze ona ma praktykę prywatna bądz
      przyjmuje na kasę albo może kogoś by poleciła. W przedszkolu
      bedziemy dopiero w przyszłym tygodniu więc moge podpytac jak
      oczywiscie jeszcze będziesz potrzebowała.
      • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 27.09.08, 17:40
        bardzo proszę, a tymczasem spróbuję poszukać jej gdzieś w necie.

dzięki z góry :)

pozdrawiam
        ania
      • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 27.09.08, 17:45
        no i chyba mam:

MGR Agnieszka Tarczałowicz- problemy wychowawcze, rodzinne, lęki, dysleksja,
        profilaktyka uzależnień, ocena intelektu, uzdolnień. Tel. 0601692764, 052/3443274.

ogłoszenie takie znalazłam na stronach expresu byd. więc bez skrupułów wklejam.
        spróbuję zadzwonić do niej w poniedziałek i się dowiem czy i jak może nas przyjąć.

dziękuję baaardzo za kontakt. jeśli wizyta dojdzie do skutku napiszę parę słów
        więcej.
        • aleksandra04 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 27.09.08, 19:59
          U nas w przedszkolu pani Tarczałowicz jest stałym psychologiem
          kilka dni w tygodniu przychodzi i obserwuje dzieci podczas róznych
          ich zajęc w ciagu dnia a potem albo ona sygnalizuje jakis problem
          albo rodzice sami umawiaja sie z nia na rozmowę. Zawsze sprawdza
          wczesniej kto sie z nia umawai na rozmowe i baczniej przyglada sie
          temu dziecku aby móc jak najbardziej pomóc rodzicom i maluchowi w
          przezwyciężeniu problemu. My korzystalismy z jej pomocy dwukrotnir
          podczas adaptacji córki w przedszkolu i jak nam skarzyła.
          • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 28.09.08, 18:10
            ja mam pierwszaka, który wykazuje duuuużą nadruchliwość, ale jak poczytałam co
            nieco o ADHD, to się nie kwalifikuje ;) to znaczy ma niektóre z symptomów (np.
            nadruchliwość właśnie) ale niektórych wcale nie ma takich jak impulsywność. i
            muszę poradzić się jak mamy teraz postępować, czy "wyładowywać" jego energię
            poprzez jakieś zajęcia ruchowe, czy raczej wyciszać go - a jeśli to jak. zawsze
            był dość żywy i gadatliwy, ale odkąd jest w szkole to wszystko się wzmogło a
            szkoła - jak wiadomo - nie lubi takich dzieci.

ostatnio nawet pani wuefistka poskarżyła się na niego i nie mam jej za złe, bo
            wiem jak mój wulkan energii potrafi się zachować. przy czym nie robi tego
            złośliwie czy ze złej woli, tylko nie panuje nad tym zupełnie. dlatego muszę się
            skonsultować z kimś mądrym jak dalej z nim postępować i jak nie zwariować ;)

jutro zaraz zadzwonię.
            • keitii1 Re: Do aleksandry04 29.09.08, 08:00
              A można wiedzieć do jakiego przedszkola chodzi Twoja pociecha. U
              nas w przedszkolu niestety nie ma pani psycholog chyba że nie wiem o
              tym ale nie sądze. Pozdrawiam
              • aleksandra04 Re: Do keitii1 29.09.08, 19:39
                Moja córka od czasu kiedy skonczyła 2,5 roku chodzi do przedszkola
                Radość na bartodziejach. Jest to daleko od domu ale w miare blisko
                od pracy, zreszta jestesmy bardzo zadowoleni z tego przedszkola: z
                pracy pań z dziecmi, z zajec dodatkowych, z odplatnosci za nie w
                porównaniu do proponowanych i realizowanych zadań. ogólnie jak dla
                nas rewelacja i nawet taka odległośc nas nie odstraszała.
    • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 29.09.08, 19:02
      dziś zadzwoniłam do pani magister i umówiłam się na poniedziałek. z głosu bardzo
      sympatyczna, ale po wizycie napiszę coś więcej.

pozdrawiam
      ania
      • loola74 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 02.10.08, 09:17
        a mi sie wydaje ze Twoj syn, jak pewnie inni aktualni pierwszoklasisci, nie jest
        przyzwyczajony do siedzenia murem w ławce po 45 minut kilka razy dziennie,
        skoncentrowany z przykazaniem: słuchaj. nie gadaj. przerwa tez pewnie nie daje
        mozliwosci wyhasania sie, bo zakazy-nakazy, nie biegaj! spaceruj! no i gdzies to
        dziecko musi sie wyszalec, rozładowac tą energie. w przedszkolu były inne
        zasady. w szkole są inne. ale zobaczysz, w koncu z miesiaca na miesiac
        przywyknie. a ze po drodze zdemoluje dom? ojej... czepiasz sie zdrowego dziecka ;))
        • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 03.10.08, 09:03
          pewnie masz rację, liczę na to, że psycholog podpowie jak go do tego
          przyzwyczaić ... nie demolując po drodze domu czy szkoły ;)

zresztą byłam ostatnio na spotkaniu w kafejce z kilkoma przyjaciółkami i nie
          mając z kim zostawić młodego zabrałam go z sobą - moje dziecko przez 2 godziny
          kolorowało książeczki, bawiło się i dopiero pod koniec zaczął lekko marudzić.
          czyli - raczej nie jest to adhd ;)
          • duzakoza Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 04.01.09, 18:27
            mam pytanie do autorki tematu
            jakie masz doświadczenia z panią psycholog, która Ci tutaj poradzono? mam
            rozhisteryzowaną 4latkę i już nie daję rady ?
            odpowiedzi prześlij jeśli zechcesz na wenus178@wp.pl
            Z góry dziękuję
            duzakoza
            • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 08.01.09, 18:23
              u pani doktor byliśmy dosłownie raz, nie ma potrzeby żeby młody był pod stałą
              opieką.

moje wrażenia? bardzo "pro-dziecko", że się tak głupio wyrażę, ale już
              wyjaśniam. jeżeli liczyłam na to, że moje dziecko okaże się "niegrzeczne" i
              "krnąbrne" to się przeliczyłam. moje dziecko jest zupełnie normalne, zostało mi
              wytłumaczone dlaczego jest taki a nie inny, dlaczego się tak zachowuje, że nie
              robi tego złośliwie, etc. bardzo dobrze rozumie dzieci, podpowiada, co należy
              robić, jak reagować na różne sytuacje. zrobiła mu kilka prostych testów, np.
              kazała coś narysować, zadawała proste pytania, pozwoliła chodzić po pokoju
              "gabinecie", dostał nawet maskotkę, no dobra, sam się dopraszał, ale dostał ;)

poleciłam ją koleżance z pracy, która miała kłopoty z córeczką (w wieku
              szkolnym) i też była zadowolona z wizyty. wygląda na osobę z dużym doświadczeniem.

jeśli mogę poradzić - spisz sobie na karteczce najważniejsze punkty, które
              chcesz z nią omówić, bo wiele się zapomina.
              • mikusadas Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 03.02.09, 17:45
                Prosze o podanie adresu i telefonu pani psycholog u ktorej bylas,ja
                mam problem z czteroletnia corka,pozdrawiam
                • andzina Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 05.02.09, 19:11
                  www.medycznabydgoszcz.pl/katalog.php?arg1=28
                  tu są namiary na nią
                  pozdrawiam
                  • niuska.1 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 17.03.09, 10:11
                    a mogłabym się dowiedzieć ile kosztuje wizyta? mój syn ma ostatnio
                    jakieś fobie dotyczące śmierci, bez powodu (wg nas) nagle zaczyna
                    panikować, płakać i mówi,że myśli że wszyscy umrzemy i że ciągle
                    myśli o smierci, ma 9 lat i nigdy wcześniej nie miał takich problemów
                    • niuska.1 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 17.03.09, 13:34
                      niuska.1 napisała:

> a mogłabym się dowiedzieć ile kosztuje wizyta? mój syn ma ostatnio
                      > jakieś fobie dotyczące śmierci, bez powodu (wg nas) nagle zaczyna
                      > panikować, płakać i mówi,że myśli że wszyscy umrzemy i że ciągle
                      > myśli o smierci, ma 9 lat i nigdy wcześniej nie miał takich
                      problemów

Wszystko już wiem, idziemy jutro na wizytę
    • myszsza78 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 10.03.14, 12:42
      Wiem że temat już jest stary ale pozwolę sobie dodać info dla innych mam. Sama szukałam po forach informacji o dobrym psychologu dziecięcym w Bydgoszczy i nic konkretnego nie znalazłam, wiec może takie odświeżenie komuś sie przyda. Z czystym sumieniem mogę polecić Darie Krulikowską trafiłam do niej z polecenia koleżanki, wcześniej też czytałam. Wszystie spotkania super, za pierwszym razem wysłała nas do sensorystki do Grudziądza na NFZ! i za to spotkanie w ogóle nie policzyła i potem prowadziły nas razem bo syn potrzebował opieki obydwóch. łacznie bylismy u p.Darii 5 razy nie dość ze pomogła naszemu synkowi to jeszcze dzięki niej zmieniło się wiele w naszej rodzinie :D Jest wspaniałą serdeczną osobą, my bilismy prywatnie ale wiem że gdzieś na NFZ też przyjmuje.
      • majka641 Re: psycholog dziecięcy - sprawdzony? 05.05.14, 23:57
        Ja też polecam p.Darie. Jest przemiła a przy tym bardzo kompetentna, nawet mój mąż sceptyk stwierdził że było warto. Niestety z tego co wiem na NFZ nie przyjmuje, ale nie ma porównania do innych specjalistów.Widać że słucha, tłumaczy wszystko, a jak czegoś nie rozumie to dopytuje a nie potakuje znad kartki. Dzieki myszsza za opinie bo to ona mnie ostatecznie skłoniła do umówienia się :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka