arafat11 06.01.09, 18:05 na glupote nic sie nie poradzi...dochodzi do tego ze jezuic podwazaja prawdy zawarte w biblii.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ht Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 06.01.09, 18:59 No cóż, chcieli dobrze, a "walnęli",że pożal się Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 10:18 [quote] No cóż, chcieli dobrze, [/quote] nie chcieli dobrze..jak zwykle obrazaja innych.. a sami? zaklamani niemoralni, rządni władzy i pieniędzy,koscioł jet pełen dewiantów ..a czepiają się innych ! niech spojrzą na siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Pytanie do jezuitów: jak został poczęty Jezus? 07.01.09, 10:33 z tego co mi wiadomo interweniował "fachowiec" najwyższej klasy - sam Duch Święty. Jedni wierzą inni nie ale każdy kto troszke liznał tematu zajścia w ciążę i problemów z tym związanych to nie będzie plótł bzdur i swojej głupoty objawiał nie będzie. Metoda in vitro jest dośc trudna metoda i decyduja sie ludzie pozbawieni nadziei na dziecko, to dla nich ostatnia szansa. Niektórym parom wystarcza pomoc bioenergoterapeuty, innym środki hormonalne a części zostaje tylko taka nadzieja. Wątpię by taki ojczulek znał stan pustki psychicznej takich ludzi, a wygadywanie że przeciez mozna dokonac adopcji kwalifikuje sie do dania w mordę, nie każdy potrafi zaakceptowac taka sytuację. Znałem mądrzejszych jezuitów w latach 80-tych Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis jeżeli korzystanie z pomocy fachowców jest nienatu 06.01.09, 19:12 ralne, to może Glemp niech wypruje sobie by-passy. W końcu to nienaturalne sprzeciwiać się wyrokom boskim w kwestii naturalnej długości życia, przecież Bóg dał życie, to może je odebrać kiedy chce, a ten szatan chirurg sprzeciwił się woli bożej.. Zamknijmy szpitale i spalmy apteki - będzie pełen powrót do natury. Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: jeżeli korzystanie z pomocy fachowców jest ni 07.01.09, 09:16 hehe dokładnie, nic dodać nic ująć :) pozdr szczamnapis napisał: > ralne, to może Glemp niech wypruje sobie by-passy. W końcu to nienaturalne > sprzeciwiać się wyrokom boskim w kwestii naturalnej długości życia, przecież Bó > g > dał życie, to może je odebrać kiedy chce, a ten szatan chirurg sprzeciwił się > woli bożej.. Zamknijmy szpitale i spalmy apteki - będzie pełen powrót do natury > . Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: jeżeli korzystanie z pomocy fachowców jest ni 07.01.09, 09:17 Dodatkowo nie ma sprzeczności pomiędzy techniką in vitro a twierdzeniem, że tylko Bóg daje życie! Jeśli bowiem On chce, to życie powstanie w szkle (in vitro), a nie w łonie kobiety. To przecież też podlega woli Najwyższego!! :-) Najsmieszniejsze jednak jest twierdzenie, przyjmując wykładnię Kościoła co do poczęcia Jezusa, że urodził sie on _całkowicie_ naturalnie: przecież tak wielu ludzi rodzi się po objawieniu przez anioła :-D Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka Kler tak łże że już sam się zaplątał 07.01.09, 09:38 w tej swojej wierze, szkoda tylko że ciemny lud łyka to jak świeże bułeeczki Odpowiedz Link Zgłoś
pare.slow Re: jeżeli korzystanie z pomocy fachowców jest ni 07.01.09, 16:32 szczamnapis napisał: > ralne, to może Glemp niech wypruje sobie by-passy. W końcu to nienaturalne > sprzeciwiać się wyrokom boskim w kwestii naturalnej długości życia, przecież Bó > g > dał życie, to może je odebrać kiedy chce, a ten szatan chirurg sprzeciwił się > woli bożej.. Zamknijmy szpitale i spalmy apteki - będzie pełen powrót do natury" B. sluszna uwaga! > . Odpowiedz Link Zgłoś
porucznikzubek Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 06.01.09, 20:44 Żałosne ja ta cała wiara w brednie o niepokalanym poczęciu , Łazarzu cudach, zbawieniu. Niby kogo miał Jaus przebłagać na krzyżu. Tatusia?. Żenujace Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 06.01.09, 20:55 2 tys lat temu dzicz w palestynie nie wiedziala co to jest chromosom Y a jeszcze 500 lat temu mozna bylo dac dupy za bezczelne twierdzenie, ze ziemia jest okragla. Brawo Ojcowie jezuici: nareszcie ida z duchem czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 bzdura 07.01.09, 09:59 swiniopas6 napisał: > jeszcze 500 lat temu mozna bylo dac dupy > za bezczelne twierdzenie,ze ziemia jest okragla. Bzdura. To, że ziemia jest okrągła wiadomo od około 2400lat. Podstawą nauczania KK w średniowieczu była fizyka Arystotelesa, która zaś oparta była na teorii sfer niebieskich z kulistą ziemią w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
optykoptymista Re: bzdura 07.01.09, 10:22 Trochę nie tak. Oczywiście starożytni wiedziel;i o kulistości ziemi (choć nie wszyscy), ale kościół nauczał na podstawie Pisma Świętego, a jak tam jest to każdy wie... Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 następna bzdura 07.01.09, 10:48 optykoptymista napisał: > Trochę nie tak. Oczywiście starożytni wiedzieli o kulistości ziemi (choć nie wszyscy), Ssiesz z palca. Oczywiście jacyś prasłowianie nie wiedzieli o kulistości ziemi, ale Grecy, a po nich Rzymianie, Arabowie i cała chrześcijańska Europa wiedziała. Mylisz kulistość ziemi z heliocentryzmem. >ale kościół nauczał na podstawie Pisma Świętego, a jak tam jest to każdy wie... Niby o czym mówisz? Nie zniżaj się do Ziemkiewicza i jego metody argumentowania "wszyscy pamiętamy jak było" zamiast podawania faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 07:26 porucznikzubek napisał: > Żałosne ja ta cała wiara w brednie o niepokalanym poczęciu , Łazarzu > cudach, zbawieniu. Niby kogo miał Jaus przebłagać na krzyżu. > Tatusia?. > Żenujace A co byś zrobił na miejscu św. Józefa ? Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 No jak to, co. Też plótłbym, że nic nie mogę, 07.01.09, 07:31 No jak to, co. Też plótłbym, że nic nie wiem o żadnym dziecku, a wogóle, to że nie mogę, wiec nic Maryśce nie zrobiłem .... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: No jak to, co. Też plótłbym, że nic nie mogę, 07.01.09, 09:18 bo to Maryśka mi zrobiła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
athman29 Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:29 porucznikzubek napisał: > Żałosne ja ta cała wiara w brednie o niepokalanym poczęciu , Łazarzu > cudach, zbawieniu. Niby kogo miał Jaus przebłagać na krzyżu. > Tatusia?. > Żenujace Zenujace to jest to co napisałes... gdzie kończy sie nauka to zaczyna sie wiara... Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:27 > > Żałosne ja ta cała wiara w brednie o niepokalanym poczęciu , ... > Zenujace to jest to co napisałes... gdzie kończy sie nauka to > zaczyna sie wiara... Szkoda tylko ze rozni kaplani, wykorzystuja wiare do manipulacji... Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:16 > Żałosne ja ta cała wiara w brednie o niepokalanym poczęciu , Łazarzu > cudach, zbawieniu. Niby kogo miał Jaus przebłagać na krzyżu. > Tatusia?. Nie - siebie! Bo Bog Ojciec to ten sam Bog co Chrystus, bo chrzescijanstwo to przecierz ponoc monoteiz;) A ze Miriam byla dziewica, to wymyslili dlugo po jej smierci... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:22 Nie! Nie wymyślili, że była dziewicą, ale że była "virgo intacta", a to duża różnica! Virgo intacta oznacza kobietę 'nietkniętą' (intacta), zaś w prawie/zwyczaju żydowskim kobieta, żona króla (sic!) była virgo (dziewica) aż do mementu stwierdzenia, że zaszła w ciążę. Problem polega na tym, że kontrola była w marcu, bo kontakty seksualne z męzem (królem!) były dozwolone jedynie w grudniu tak, by dziecię narodziło się w miesiącu (świętym według Żydów) wrześniu. Zatem Maria dopuściła swego męża do łoża (albo cudzołożyła) w innym niż grudzień miesiącu! Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:49 > Nie! Nie wymyślili, że była dziewicą, ale że była "virgo intacta", a to duża > różnica! Virgo intacta oznacza kobietę 'nietkniętą' (intacta), zaś w > prawie/zwyczaju żydowskim kobieta, żona króla (sic!) była virgo (dziewica) aż d > o > mementu stwierdzenia, że zaszła w ciążę. Zaraz zaraz, nietknieta - znaczy bardziej niz dziewica?;) >Problem polega na tym, że kontrola był > a > w marcu, bo kontakty seksualne z męzem (królem!) były dozwolone jedynie w > grudniu tak, by dziecię narodziło się w miesiącu (świętym według Żydów) > wrześniu. Zatem Maria dopuściła swego męża do łoża (albo cudzołożyła) w innym > niż grudzień miesiącu! Albo ciaza, trwala 12, lub 0 miesiec;) To jeszcze bardziej nie trzyma "sie kupy" niz stwierdzenie po paru wiekach ze niewiasta, ktora urodziala conajmniej jedno dziecko, byla przez cale zycie dziewica, czy tez nietknieta;) Odpowiedz Link Zgłoś
pare.slow Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 16:39 Pomimo calej krytyki Kosciola musimy byc jednak zgodni, ze powstala piekna filozofia, ktora lagodzi klnflikty, pomaga w ciezkich chwilach i dala nam piekne tradycje jak Boze Narodzenie i Wielkanoc. Swiat bez religii bedzie straszny, mysle tu o przykazaniach, ktorych nie beda powtarzac milusinskim i co z nich wyrosnie, w polaczeniu z alkodrogo? Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 08.01.09, 10:42 > Pomimo calej krytyki Kosciola musimy byc jednak zgodni, ze powstala > piekna filozofia, ktora lagodzi klnflikty, Tak, poswiecone przez kapelanow czolgi i karabiny niosa pokoj, tak jak kiedys wyprawy krzyzowe... > Swiat bez religii bedzie straszny, mysle tu o przykazaniach, Przykazania to Bog dal ludziom, a nie kosciolom. Troche za bardzo upraszczasz, mroczna jest historia kosciola! Odpowiedz Link Zgłoś
kawa001 Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 06.01.09, 22:26 Cóż.Za O.Mietka był spokój-wrócił w czerwcu "nasz ukochany Andy" i pokazuje pazurki.Pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Heretycy !! 07.01.09, 07:22 Już zbierają chrust na stos dla autorów szopki Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Heretycy !! 07.01.09, 09:27 ksks3 napisał: > Już zbierają chrust na stos dla autorów szopki Chrust zbierają, bo idą mrozy i Indianie zbierają na potęgę! A na poważnie, to kościół nie jest do uprawiania polityki. JP II ekskomunikował księży za politykowanie. Notabene podczas zaborów też dochodziło do ekskomunik księży zajmujących się na ziemiach polskich akcją narodowościową! Nie ma więc uzasadnienia teza, że Kościół pozwolił nam zachować tożsamość narodową podczas zaborów, raczej działania księży, a le to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Klecha wskazał drogę - poczęcie Jezusa nie było na 07.01.09, 07:28 Nigdy nie przyszło mi do głowy widzieć sprawę w tym swietle, ale klecha wskazał drogę - teza o "naturalnym" pochodzeniu Jezusa, w swietle "nauki" kościoła katolickiego jest nie do przyjęcia. Skoro nie Józef i nie żaden inny mężczyzna - to poczęcie nie może być zaliczone do metod "naturalnych". Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Klecha wskazał drogę - poczęcie Jezusa nie by 07.01.09, 07:34 no wlasnie czy zarodek powstal w macicy Maryi? chyba nie? to to bylo ex vivo conajmniej!!! NA powaznie to KK zaczyna atakowac dzieci urodzone dzieki in IVF? a co z tymi ktorym lekarze pomogli wyjsc z brzucha matki (cesarka?) albo tymi ktorzy byli podtrzymywani przy zyciu (wczesniaki?) itp itd.. Zenada.... Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Przez brednie kościoła ... 07.01.09, 08:29 wszyscy zajmują się wypisywaniem coraz bzdurniejszych teorii na temat poczęcia Jezusa, co może być potraktowane jedynie jako element humorystyczny. To co naprawdę jest istotą wiary chrześcijańskiej i słowa Jezusa poszły sobie gdzie na czwarty plan. Teraz będzie dyskusja o macicach, brzuchach, zarodkach. To jest dopiero temat zastępczy i wywołany przez kościół. Wiadomym jest ze to kosciół wymyślił niepokalane poczęcie wiec nie sadze by było nad czym dyskutować. Żadnego in vitro nie było. Było wszystko po bożemu :) No wiecie, jak zwierzątka. Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Re: Przez brednie kościoła ... 07.01.09, 08:54 Elementem humorystycznym jest już "syn boży". Dalej - to prosta kontynuacja tej humoreski. A fakty - Jezus jako postać historyczna chyba jest niekwestionowalny. I nie on pierwszy obrósł potem w legendę. Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Przez brednie kościoła ... 07.01.09, 09:41 > A fakty - Jezus jako postać historyczna chyba jest > niekwestionowalny. I nie on pierwszy obrósł potem w legendę. Wlasnie! Tez mam wrazenie, ze Chrystus "historyczny" i ten ktorego "lansuje" Kosciol Katolicki, to nie do konca ta sama osoba! Inaczej zyjacy w tamtych czasach kronikarze by go zauwazyli, a slowa i niektore uczynki przypisywane Jezusowi, "pozyczono" od paru, poprzedzajacych go medrcow! Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Klecha wskazał drogę - poczęcie Jezusa nie by 07.01.09, 09:56 > NA powaznie to KK zaczyna atakowac dzieci urodzone dzieki in IVF? a co z tymi > ktorym lekarze pomogli wyjsc z brzucha matki (cesarka?) albo tymi ktorzy byli > podtrzymywani przy zyciu (wczesniaki?) itp itd.. Mnie najbardziej irytuje, ze KRK majac na rekach krew milionow ludzi i wiele niemoralnych aktow (polecam np. poznanie zyciorysu papieza Rodrigo de Lanzòl-Borgia), teraz lansuje sie na obronce zycia i stroza moralnosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdybiec Re: Klecha wskazał drogę - poczęcie Jezusa nie by 07.01.09, 09:26 Oczywiście, nikt nigdy nie twierdził, że poczęcie Jezusa było naturalne, przyrodzone. Bo było NADPRZYRODZONE, cudowne. Ale też nie było SZTUCZNE, nie było efektem działań technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Klecha wskazał drogę - poczęcie Jezusa nie by 07.01.09, 09:38 >Bo było NADPRZYRODZONE, cudowne. > Ale też nie było SZTUCZNE A skąd wiadomo, ze nie było sztuczne? Widział to ktoś ? Ponoc Zeusowi Atena wyskoczyła z głowy i to też było nadprzyrodzone i cudowne. Wezcie sie ludzie zajmijcie sprawami religii, a nie mieszania mitów sprzed 2000 lat z dzisiejszą techniką, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. Wpada ktoś dzis na pomysl, zeby twierdzić, ze podczas zaćmienia słońca Bóg się gniewa? Nie? No to dlaczego z dezynwoltura mozna gadaćo naturalnych poczęciach bez plemnika i rodzacych dziewicach? Póki co, to Maryja jest pierwszym dowodem na in vitro...A historycznie, to raczej Józef obronił ja przed losem jaki spotykał tam niejedną z dzieckeim - ukamieniowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Znalazł sie kolejny dyżurny "ksiądz" 07.01.09, 07:31 niech lepiej uważa, bo poprzedni "ksiądz" dyżurny GW źle skończył :P Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright to jak to w koncu bylo z tym natchnieniem? 07.01.09, 07:42 boje sie, ze moja zona moze miec podobny pomysl :( Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 07:51 niepokalane poczęcie i zawszedziewictwo jest naturalne? jassne Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:18 że 6-latka narysowała dodę-wierzę. tego wojtyłe ktoś kazał dziecku namalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:17 Wszystkie kobiety poddające się zabiegom in vitro podążają ścieżką Matki naszej Maryji zawsze dziewicy, ponieważ tylko in vitro daje gwarancje niepokalanego poczęcia. Wobec powyższego dziwi stanowisko kościoła wychwalając Maryję za to samo za co gani setki innych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
ressel Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:31 Matki naszej Maryji zawsze dziewicy, ponieważ tylko in vitro daje > gwarancje niepokalanego poczęcia. Uprzejmie proszę o douczenie się, czym jest niepokalane poczęcie PRZED rozpoczęciem dyskusji. (Podpowiedź: niepokalane poczęcie nie dotyczy Jezusa). ER Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:19 Jezus Chrystus jest pierwszym znanym historii spłodzonym metoda in vitro. Pewnie dlatego Kościół tak walczy z tą metodą, by nie pojawił się następny. Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka No wiec właśnie 07.01.09, 09:35 zapłodnienie in vitro to nic innego jak niepokalane poczęcie Odpowiedz Link Zgłoś
anulla_la Re: No wiec właśnie 07.01.09, 10:13 > zapłodnienie in vitro to nic innego jak niepokalane poczęcie Nie mylcie pojęć!!! Niepokalane poczęcie dotyczy Maryi która została poczęta bez grzechu pierworodnego (inaczej nie mogłaby być matką Boga). A na św. Annę (matkę Maryi) żaden Duch nie wstępował (a przynajmniej nic o tym nie wiadomo...), więc porównanie do in vitro nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski Może przyjmijmy że kosmici zapłodnili Marię 07.01.09, 10:20 to wtedy będzie ewidentne in vitro. Będzie to też bardziej prawdopodobne niż nawiedzenie przez Boga. Kościół sam stworzył sobie bzdurę z którą nie potrafi sobie poradzić. Ważny jest przekaz jaki głosił Jezus, nie jest ważne kto kogo kiedyś przeleciał. Takimi dyskusjami sprowadzamy duchowosc do ginekologii. Ave Kosmici. Odpowiedz Link Zgłoś
brzezozka Nie pasuje do waszej koncepcji 07.01.09, 10:21 jak zwykle sami się zagmatwaliście, mozna zakładać że niedługo kościół jak zwykle zmieni swoje dogmaty dopasowując je do rzeczywistości jak juz nie raz bywało gdyz wymrze ta część moherów która jest najbardziej nawiedzona. Odpowiedz Link Zgłoś
kac_moralny Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:23 Jaś pyta taty: - skąd ja się wziąłem? - przyniósł Ciebie bocian, - a skąd jesteś Ty? - mnie też przyniósł bocian, - a skąd jest dziadek? - dziadka również przyniósł bocian, na to Jaś - tato to u nas od trzeciego pokolenia nie było pier****nia? Odpowiedz Link Zgłoś
michaelrym Postacie! Postacie! Postacie! 07.01.09, 08:34 Do cholery, czy dziennikarze zapomnieli polskiego? Kto-co: postacie, kogo-czego: postaci. Wrocilem do Polski po dwudziestu kilku latach nieobecnosci i przynajmniej raz na tydzien glupieje i sprawdzam u znajomego polonisty czy to ja zapomnialem jezyka, czy zapomnieli go ludzie, ktorzy caly czas tu zyja. Postacie! Postacie! Postacie! Wbijcie sobie to do glowy, pismaki od siedmu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
age.kruger Re: Postacie! Postacie! Postacie! 07.01.09, 09:29 michaelrym napisał: > Do cholery, czy dziennikarze zapomnieli polskiego? Kto-co: postacie, > kogo-czego: postaci. Wrocilem do Polski po dwudziestu kilku latach > nieobecnosci i przynajmniej raz na tydzien glupieje i sprawdzam u > znajomego polonisty czy to ja zapomnialem jezyka, czy zapomnieli go > ludzie, ktorzy caly czas tu zyja. Postacie! Postacie! Postacie! > Wbijcie sobie to do glowy, pismaki od siedmu bolesci. Obie formy są poprawne, nie żołądkuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
dark.writer Re: Postacie! Postacie! Postacie! 07.01.09, 09:46 > > Obie formy są poprawne, nie żołądkuj się co nie zmienia faktu, że POSTACI jest żałosna Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Postacie! Postacie! Postacie! 07.01.09, 09:35 Ta postać, te postaci! Taka forma obecnie obowiązuje, ale znaleźć ją można na przykład w tekstach z lat 20. XX wieku i wcześniejszych. Język żyje i zmienia się. Tak dzieje się nie tylko w polskim. Gdy zaczynałam naukę angielskiego (lata 70.) słowo 'gay' oznaczało 'wesoły', 'radosny'. Dziś znaczy coś zupełnie innego. Gdybym więc po trzydziestu latach wróciła (będąc Amerykanką lub Angielką) do swojej anglojęzycznej ojczyzny też byłaby zdziwiona, o co q.. chodzi z tymi wesołkami? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:26 Czy można "zajść" i pozostać dziewicą? Czy można urodzić i pozostać dziewicą? Pytam serio, bo ciekawi mnie co KK ma do powiedzenia w tym temacie, zwłaszcza jeśli chodzi o drugi punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
olbrachta Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:36 Hahaha... ale w Biblii nie ma słowa o tym, że MAryja była dziewicą. Dziewiczość Maryi jest dogmatem, i to przyjętym duuużo później niż chrześcijaństwo w Polsze. Maria poczęła w sposób niepokalany - tzn. jakąś metodą dzieworodztwa - ale nie ma słowa o dziewiczości. Poza tym, Biblia (a w każdym razie księi dopuszczone przez księży jako jedynie słuszne) milczy na temat ewentualnego późniejszego lub wcześniejszego pożycia Marii i Józefa. Apokryfy natomiast opowiadają np. o rodzeństwie Jezusa (pewnie przyrodnim). BTW, można począć będąc dziewicą. Ale po porodzie to już się żadna dziewica nie ostanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:47 Dlatego pytam, jak tłumaczy to ksiądz. Jestem ciekawa. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:38 kakens napisała: > Dlatego pytam, jak tłumaczy to ksiądz. Jestem ciekawa. ;) Pytaj fachowców, a nie dyletantów (w większości - pomijam księży spółkujących regularnie) w sprawach seksu! Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:44 Tu nie chodzi o seks, a o cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:46 Jeśli chodzi o cuda, to raczej trzeba szukać jakichś prestydygitatorów. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz matka dziewica- mmozliwe, ale czy naturalne??? 07.01.09, 10:06 Tak teoretyzujac - to jest mozliwe Zdaza sie, ze kobieta majaca blone dziewicza zachodzi w ciaze w skutek, wspolzycia z plytka penetracja. Poprostu blona dziewicza nie jest szczelna, a nasienie potrafi dobrze penetrowac;) A gdy wykona sie cesarskie ciecie, to blona sie ostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: matka dziewica- mmozliwe, ale czy naturalne?? 07.01.09, 11:25 Jeśli traktujemy dziewictwo jako sam fakt posiadania błony, to po porodzie sn /jeśli do tej pory nie doszło do przerwania błony lub miało miejsce dzieworództwo/ błonę stracimy na 100%. Ale dziewictwo to raczej fakt, że się nie uprawiało seksu. Mogę nie mieć błony jako takiej, bo np straciłam ją podczas badania ginekologicznego, które było konieczne ze wzgledu na stan zdrowia i natychmiastowa interwencję chirurgiczną, ale być nadal dziewcą bo nie uprawiałam seksu. Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 Jakie apokryfy? Weź się doucz. 07.01.09, 10:07 olbrachta napisał: > Apokryfy natomiast opowiadają np. o rodzeństwie > Jezusa (pewnie przyrodnim). Jakie apokryfy? Weź się doucz. Ewangelia wg Mateusza (żaden apokryf) 13.55: „Czyż nie jest on synem cieśli? Czyż jego matka nie ma na imię Maria? A jego bracia, Jakub, i Józef, i Szymon, i Judasz?” Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: Jakie apokryfy? Weź się doucz. 07.01.09, 11:35 Dobrze napisał. To, że w Biblii znajdziesz zdanie o rodzeństwie Jezusa nie znaczy, że nie znajdziesz ich w apokryfach. Znajdziesz ich więcej niż jedno. Poza tym w tekstach apokryfów przeczytasz wiele "niebiblijnych" teorii, które KK odrzucił traktując je jako księgi niekanoniczne. Ale apokryfy istnieją np w greckim przekładzie Starego Testamentu, ich treść nie jest już niedostepną tajemnicą dla maluczkich, na szczęście, jak to było przed wiekami. Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 źle napisał 07.01.09, 15:07 maja_sara napisała: > Dobrze napisał. To, że w Biblii znajdziesz zdanie o rodzeństwie > Jezusa nie znaczy, że nie znajdziesz ich w apokryfach. Znajdziesz > ich więcej niż jedno. Napisał: "Apokryfy natomiast", co sugeruje, że w NT nie ma słowa o rodzeństwie. A jest i to w wielu miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: źle napisał 07.01.09, 16:42 Nie źle, tylko tak samo jak i ty, czyli nie dość dokładnie. Jeśli tego się przyczepiłeś, to oboje popełniliscie te same "błędy". Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 10:09 > w każdym razie księi dopuszczone przez księży jako jedynie słuszne Z tego co pamietam, to Kanon Pisma Swietego ustalil cesarz Konstantyn, ktory nie byl papiezem. A ewangieli bylo ok. 30, uznano 4 ... Z tego co pisali zyjacy w tamtych czasach filozofowie, to pozbyto, sie wszystkiego co kompromitowalo. Jak dla mnie, to i tak kosciol rozmija sie z tymi ksiegami, ktore sam uznal... Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 następny nie douczony 07.01.09, 10:46 marekwlodzimierz napisał: > Z tego co pamietam, to Kanon Pisma Swietego ustalil cesarz > Konstantyn, ktory nie byl papiezem. > A ewangieli bylo ok. 30, uznano 4 ... > Z tego co pisali zyjacy w tamtych czasach filozofowie, to pozbyto, > sie wszystkiego co kompromitowalo. Bzdura. Jakby było tak jak piszesz, to by wycięto na przykład fragmenty o braciach i siostrach Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
mikewodzowski A co dokładnie jest bzdurą? 07.01.09, 11:02 Ze było więcej ewangelii? Czy ze kanon ustalał cesarz Konstantyn z kolegami? Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: następny nie douczony 08.01.09, 10:28 To Celsusa i wspolczesnych naukowcow nazwi niedouczonymi, bo stwierdzono manipulacje! Pamietaj tez ze przez wieki kosciol zabranial czytania Pisma Swietego! Odpowiedz Link Zgłoś
marekwlodzimierz Re: następny nie douczony 08.01.09, 10:59 A kto w 321r. nakazal, aby niedziela zamiast soboty, byla Dniem Panskim? Moze Jezus? Odpowiedz Link Zgłoś
ril Re: Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 10:31 > BTW, można począć będąc dziewicą. Ale po porodzie to już się żadna > dziewica nie ostanie :) Chyba, żeby poród był poprzez cesarskie cięcie. Wtedy drogi rodne i błona dziewicza są nienaruszone. Jeśli kobieta nigdy nie współżyła i od razu się zdecydowała na in vitro, to mamy matkę - zawsze dziewicę :) Ale w wierze i duchowości to nie dziewiczość się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz sami podcinają gałąź 07.01.09, 08:33 na której siedzą. Instrukcja Donum vitae wydana 20 loat temu już zaszkodziła odbiorowi kościoła. Bo jak jednocześnie można wierzyć i stosować zabronione przez kościół metody antykoncepcyjne? Teraz znów sięgają w kierunku łożnicy. Ludzie nie lubią jak im ktoś zagląda pod kołdrę. A co z dziećmi poczętymi metodą in vitro? Skoro jest taka zła i straszna to również te dzieci są złe. Skoro tylko Bóg daje życie to te dzieci wedle nauk Kościoła żywe nie są Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: sami podcinają gałąź 07.01.09, 09:39 Skoro tylko Bóg daje życie i powstaje ono w szkle (in vitro), to znaczy, że dał je Bóg. :-P Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: sami podcinają gałąź 07.01.09, 09:49 A co z dziećmi poczętymi metod > ą > in vitro? Skoro jest taka zła i straszna to również te dzieci są złe. No niestety, ale tutaj kosci zawsze stosował tak obrzydliwą logikę demagogii, ze sprawa wygląda inaczej. Oni powiedza, ze te dzieci sa jak najbardziej ok, ale metoda jest zła , przy czym metoda nie rzutuje na zło dziecka, ale na grzech i zo rodziców, rozumiesz? Takie spóznione , psychologiczne powiedzenie matce i ojcu- wassze dziecko to wynik waszego zlego postępowania. Tak samo działa to u nich z gwałtem - jesli kobiete zgwałci trz\ech gosci ze szczególnym okrucieństwem, ona zajdzie w ciąze i będzie chciała aborcji - to w logice koscioła jej czyn jest MORDERSTWEM i ona jest zła i winna czegoś o wiele gorszego niż ci, ktorzy ją zgwałcili. Nie wiem tylko tutaj co naturalnego jest w poczeciu w takich warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
neronek1 wczoraj byłem tam na Trzech Króli i byłem w szoku 07.01.09, 08:47 myślałem że takie numery tylko u ks Jankowskiego w Gdańsku a tu w moim mieście , jak większość katolików nawet moja mama mam zupełnie inne zdanie w sprawie in vitro dlatego bardzo mnie to zadziwiło Odpowiedz Link Zgłoś
franz.keim Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 08:57 "- Kościół powinien ludzi pobudzać do myślenia - mówi dziewczyna." Przecież to jest sprzeczne z naukami kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
esprits Ciekawe w jaki sposob został poczęty?? 07.01.09, 09:02 Ciekawe czy w równie naturalny sposob został poczęty ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yacek67 Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:15 Hierarchii kościelnej i całemu duchowieństwu odbija szajba! To chyba jedyny możliwy komentarz do tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin brak praktyki 07.01.09, 09:23 Że pozwolę sobie zażartować: kapłanów zawiódł brak praktyki w tych sprawach? Odpowiedz Link Zgłoś
pare.slow Re: brak praktyki 07.01.09, 17:19 Czesto niestety lubia sex alternatywny! A w ogole te ciekjawe, ze Kosciol tak bardzo interesuje sie ta strona zycia , ktora de facto daje zycie. Niechec do wszelkich osiagniec technicznych: vide skutki niestosowania kondomow, nakazywane przez Kosciol, w Afryce. Miliony chorych na hiv i AIDS. Cale wioski dzieci ktorym wymarli rodzice. Straszne! Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:27 Jak to w sposób naturalny, skoro podobno nie było bzyku-bzyku... Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Kontrowersyjna szopka w kościele jezuitów 07.01.09, 09:29 Bez udziału "mężczyzny" czy "męża" (= "małżonka"). To taka mała różnica słowna. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni debilizm i zacofanie niektórych katoli 07.01.09, 09:40 porównać mozna TYLKO do fundamentalizmu islamskiego ŻENUJĄCY POPIE...NI LUDZIE Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.klozetova Re: debilizm i zacofanie niektórych katoli 07.01.09, 09:45 Pamiętaj, że jezuici zostali powołani jako zakon do walki z reformacją. Są zatem z definicji konserwatywni i wierni doktrynie. Ta jednak wcale nie jest zgodna ani ze zdrowym rozsądkiem, ani z wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś