Gość: €uropejka IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.03, 11:10 Istnieje w Bydgoszczy jeszcze cos takiego jak dawny EMPiK, gdzie mozna wypic herbatke lub kawe i poczytac gazety z calego swiata? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rhemek Re: EMPiK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 11:24 Nie wiem czy w bydzi, ale w wawie jest kilka takich miejsc, gdzie mozna pijac kawe przegladac prase i kasiazki. Naprawde jest przytulnie i milo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.03, 13:20 Gość portalu: rhemek napisał(a): > Nie wiem czy w bydzi, ale w wawie jest kilka takich miejsc, gdzie mozna pijac k > awe przegladac prase i kasiazki. > Naprawde jest przytulnie i milo. no wlasnie o czyms takim myslalam, mam nadzieje, ze w Bydzi tez to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: EMPiK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 09:20 Ojro Muszę Cię zmartwić. KaeMPiKu przy Gdańskiej to już od kilku lat nie ma (na parterze pojawiła się drogeria). Od jakiegoś czasu jest Empik, ale to już tylko sprzedaż wydawnictw i nauka języka (w Jedynaku). Niestety brakuje w Bydgoszczy miejsca, gdzie przy ciachu można sobie było poczytać prasę. Jest czytelnia czasopism w Bibliotece, ale nie ma tam konsumpcji, w innych miejscach jest konsumpcja, ale bez prasy (tu muszę pochwalić cukiernika Sowę, który w swych kawiarniach wystawia gazety, ale niestety tylko jeden tytuł - GW). W Crtistalu na Gdańskiej można było poczytać więcej gazet, ale podobno ostatnio go zlikwidowali (nie wiem tego na pewno, gdyż ostatni raz byłęm tam ok. pół roku temu) Pozdrawiam Gall Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 11:04 Gość portalu: Gall napisał(a): > Ojro > Muszę Cię zmartwić. > KaeMPiKu przy Gdańskiej to już od kilku lat nie ma (na parterze pojawiła się > drogeria). Od jakiegoś czasu jest Empik, ale to już tylko sprzedaż wydawnictw i nauka języka (w Jedynaku). < buuuu, szkoda, ze juz nie ma :( wiesz, Gall, wybieram sie niedlugo do Bydzi i chetnie poczytalabym sobie w milej atmosferze gazetki, no coz, bede ogladac sciany ;) > > Niestety brakuje w Bydgoszczy miejsca, gdzie przy ciachu można sobie było > poczytać prasę. Jest czytelnia czasopism w Bibliotece, ale nie ma tam > konsumpcji, w innych miejscach jest konsumpcja, ale bez prasy (tu muszę > pochwalić cukiernika Sowę, który w swych kawiarniach wystawia gazety, ale > niestety tylko jeden tytuł - GW). do Sowy na pewno zajrze, i to nie raz, najem sie sernikow na zapas, mniam :)) > > W Crtistalu na Gdańskiej można było poczytać więcej gazet, ale podobno ostatnio go zlikwidowali (nie wiem tego na pewno, gdyż ostatni raz byłęm tam ok. pół roku temu) tez slyszalam, ze zlikwidowali Cristal, a szkoda, bo chetnie tam chodzilam, jednak ostanio bylam w 1987r., a od tego czasu duzo sie zmienilo, oj duzo :) Gall, moze wiesz, gdzie w centrum mozna zjesc dobre pierogi? Co jest teraz w Kaskadzie, bo ze jeszcze straszy, to wiem ;) > > Pozdrawiam > Gall pozdrawiam Cie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: EMPiK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 11:26 > Gall, moze wiesz, gdzie w centrum mozna zjesc dobre > pierogi? Co jest teraz w Kaskadzie, bo ze jeszcze > straszy, to wiem ;) No cóż, pierogi hm, pomyślmy. Staram się, ale nie znajduję lepszego miejsca niż bar mleczny (Dworcowy, chyba tak się nazywa) przy ul. Dworcowej. Polecam pierogi z twarogiem i rodzynkami. Pycha. Ruskie też są super. W innych knajpkach też je dostaniesz, ale myślę, że to nie to co w w/w barze. Unikaj pierogów w Starym Porcie (lokal na tej uliczce), bo choć są oryginalne w smaku, to mi jednak nie pasią. Pozdrawiam Gall PS U Sowy na Mostowej polecam zupkę z borowików - pychota. Co do innych kuchni to ciekawa też jest grecka restauracja na Leśnym, indyjska jest mocno taka sobie, a wietnamskich jest sporo i różne. Niegdyż dobra meksykańska ostatnio się pogorszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
bator1 Re: EMPiK 17.11.03, 11:31 Co do pierogów, to polecam też restaurację "Lwowską", przy Dworcowej, tuż koło dworca. Przyjezdnych ze świata już kilka razy tam karmiłem nimi, i nikt nie narzekał :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: EMPiK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 11:50 Być może, ale jak ja jestem w Lwowskiej to tylko sandacz w sosie miętowym (marzenie) i dlatego nie miałem jeszcze okazji spróbować pierogów. Pozdrawiam Gall Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 12:05 Gość portalu: Gall napisał(a): > Być może, ale jak ja jestem w Lwowskiej to tylko sandacz w sosie miętowym > (marzenie) i dlatego nie miałem jeszcze okazji spróbować pierogów. > Pozdrawiam > Gall Gall, sandacz nalezy do mojej ulubionej potrawy, w domu robie sandacza w sosie smietankowo-koperkowym, ale chetnie sprobuje w mietowym :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 12:03 bator1 napisała: > Co do pierogów, to polecam też restaurację "Lwowską", przy Dworcowej, tuż koło > dworca. Przyjezdnych ze świata już kilka razy tam karmiłem nimi, i nikt nie > narzekał :-) ooooo, o, wlasnie o cos takiego mi chodzi, ze ktos jadl, ze smakowalo, ze sprawdzone :) Ta "Lwowska" to pewnie to samo, co polecal mi Gall, dzieki Ci Bator1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 11:41 Gość portalu: Gall napisał(a): > > Gall, moze wiesz, gdzie w centrum mozna zjesc dobre > > pierogi? Co jest teraz w Kaskadzie, bo ze jeszcze > > straszy, to wiem ;) > > No cóż, pierogi hm, pomyślmy. > > Staram się, ale nie znajduję lepszego miejsca niż bar mleczny (Dworcowy, chyba > tak się nazywa) przy ul. Dworcowej. Polecam pierogi z twarogiem i rodzynkami. > Pycha. Ruskie też są super. > Dzieki, Gall, adres juz zanotowalam i na pewno wpadne na Dworcowa kilka razy, bo jestem chetnym zjadaczem pierogow ;) a dzie to na Dworcowej, blisko Gdanskiej, czy raczej przy dworcu? > > Pozdrawiam > Gall > > PS U Sowy na Mostowej polecam zupkę z borowików - pychota. ja myslalam, ze Sowa to typowa cukiernia, a jak widac mozna tam tez dostac zupki ;) serwuja tam cos jeszcze?, mam na mysli jakies zakaski, ja jadam malo na obiad, a porcje w restauracjach to dla mnie nie do pokonania (za duzo) :) > > Co do innych kuchni to ciekawa też jest grecka restauracja na Leśnym, indyjska > jest mocno taka sobie, a wietnamskich jest sporo i różne. Niegdyż dobra > meksykańska ostatnio się pogorszyła. Gall, inne kuchnie nie wchodza w gre, ja jestem steskniona za wszystkim, co polskie, poza tym nigdy nie jadam potraw chinskich, czy wietnamskich - za duzo sypia Natriumglutamat (nie wiem, jak to sie nazywa po polsku), wzmacniacz smaku - tutaj mowi sie o syndromie chinskiego jedzenia, czyli o symptomach wystepujacych po spozyciu takiego jadla, jak bol glowy etc., jest to bardzo szkodliwe dla zdrowia, wiec unikam :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Re: EMPiK IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 11:52 > a dzie to na Dworcowej, blisko Gdanskiej, > czy raczej przy dworcu? > Przy dworcu > serwuja tam cos jeszcze?, mam na mysli jakies zakaski, > ja jadam malo na obiad, a porcje w restauracjach to dla > mnie nie do pokonania (za duzo) :) > > Na pewno coś znajdziesz do wyboru. Pozdrawiam Gall Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 17.11.03, 12:08 Gość portalu: Gall napisał(a): > > a dzie to na Dworcowej, blisko Gdanskiej, > > czy raczej przy dworcu? > > > Przy dworcu jesli dobrze rozumiem, to "Lwowska" nie jest tym barem mlecznym na Dworcowej, o ktorym mowiles wczesniej? Choc do "Lwowskiej" na pewno wejde, zachecona przez Batora :) pozdr. > > > > serwuja tam cos jeszcze?, mam na mysli jakies zakaski, > > ja jadam malo na obiad, a porcje w restauracjach to dla > > mnie nie do pokonania (za duzo) :) > > > > Na pewno coś znajdziesz do wyboru. > > Pozdrawiam > Gall Odpowiedz Link Zgłoś
bator1 Re: EMPiK 17.11.03, 15:19 Idąc od strony dworca, najpierw dotrzesz do Lwowskiej, po prawej stronie, druga albo trzecia kamienica. schodzi się w dół po schodach, prosto z ulicy. Bar mleczny jest nieco dalej, ze trzy domy przed skrzyżowaniem z Fredry i Królowej Jadwigi Życzę smacznego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: €uropejka Re: EMPiK IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.03, 14:07 bator1 napisała: > Idąc od strony dworca, najpierw dotrzesz do Lwowskiej, po prawej stronie, druga > > albo trzecia kamienica. schodzi się w dół po schodach, prosto z ulicy. > Bar mleczny jest nieco dalej, ze trzy domy przed skrzyżowaniem z Fredry i > Królowej Jadwigi > Życzę smacznego :-))) Bator, wielkie dzieki :)) tak dokladnie opisales droge, ze trafie jak po sznurku ;) Odpowiedz Link Zgłoś