Dodaj do ulubionych

Zyczenia świąteczne

IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 10:54
Zyczę Wam abyście te Dni spędzili w zdrowiu,
w miłej i uroczystej atmosferze świątecznej.
Wesołych Swiąt!

....tylko się nie obżerać pierogami!;)
Obserwuj wątek
    • Gość: tyciarek Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.12.03, 11:11
      dziekują :-)
      nawzajem.

ktoś jeszcze jada karpia ?
      • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 11:19
        Gość portalu: tyciarek napisał(a):

> dziekują :-)
        > nawzajem.
        >
        > ktoś jeszcze jada karpia ?

Ja jadam, w galarecie i nawet sama przygotowuje;)
        A Wy, Tyciarku jak go jadacie?
        (teraz trzeba chyba tak sie do Ciebie zwracac,
        w koncu wygrales wybory, nie?!:))
        • Gość: tyciarek Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.12.03, 11:23
          od dziecka nie cierpiałem dłubać w ościach.
          pierwsze co zrobiłem po przejściu "na swoje", to usunięcie tej ryby z menu
          swiątecznego. zresztą jest to nawet "proekologiczne" zachowanie w duchu
          piosenki lansowanej przez muzyczną Trójkę- przyjaciół karpia :-)
          • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 11:27

> od dziecka nie cierpiałem dłubać w ościach.
            > pierwsze co zrobiłem po przejściu "na swoje", to usunięcie tej ryby z menu
            > swiątecznego. zresztą jest to nawet "proekologiczne" zachowanie w duchu
            > piosenki lansowanej przez muzyczną Trójkę- przyjaciół karpia :-)

...jakbym slyszala mojego syna;)
            • Gość: tyciarek Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.12.03, 11:36
              jestem ciekaw na ile jest to mój prywatny wybryk, a na ile ogólnokrajowa
              tendencja ?
              moich rodziców raczej też mi sie udało zniechęcić.
              natomiast u teściów na stole jest dokładnie to co było na podlaskim stole 100
              lat temu. bez bicia przyznam,ze tworzy to niesamowity nastrój, którego cząstkę
              jednak sam swiadomie likwiduję.
              • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 12:01

> jestem ciekaw na ile jest to mój prywatny wybryk, a na ile ogólnokrajowa
                > tendencja ?
                > moich rodziców raczej też mi sie udało zniechęcić.

Nie wiem, jak to wyglada u innych, ja w zeszlym roku zaserwowalam
                karpia w galarecie poraz ostatni; po tym jak moi panowie zrzedzili
                i narzekali wlasnie na osci:))

> natomiast u teściów na stole jest dokładnie to co było na podlaskim stole 100
                > lat temu. bez bicia przyznam,ze tworzy to niesamowity nastrój, którego
                cząstkę
                > jednak sam swiadomie likwiduję.

Jak wyglada podlaskie menu swiateczne?
                Swiadomie likwidujesz czastke nastroju?
                w jaki sposob? - nie jesz u tesciow?;)
                Przeciez takie typowo podlaskie swieta
                musza byc wyjatkowe, ze wzg. na tradycje.

Teraz to juz nie te czasy, kiedys rodzina rozdzielala zadania:
                jeden szedl stac po rybe, drugi polowal na pomarancze,
                nastepny organizowal jakies tam szynki i wedliny ;)
                Wtedy czulo sie atmosfere zblizajacych swiat:))
                • Gość: tyciarek Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.12.03, 13:24
                  kuchnia podlaska to tygiel wielu wpływów.
                  pozostało po nich mnóstwo charakterystycznych potraw,głownie jednak tych
                  wiejskich
                  mało wykwintnych.
                  przede wszystkim kultury zydowskiej.
                  i tak zydzi wszystko chyba jedli na słodko :-)
                  do konca życia bede pamietał jednego karpia, którego pomimo osci spałaszowałem
                  ze smakiem w knajpce w Tykocinie.
                  karp w miodzie to był.
                  innym razem uraczono mnie słodkimi korniszonami (chyba torba cukru poszła na
                  słoik).

sekacz- ze zdziwieniem własnie przeczytałem,ze wywodzi sie z kuchni
                  niemieckiej ????
                  tymczasem wczoraj w jakichs wiadomosciach widziałem,ze ma być wpisany na liste
                  potraw ludowych- na równi z oscypkiem.
                  sękacz to takie suche ciasto chyba z setki jajek. kolczasty walec z dziurą w
                  srodku.stoi to to podczas niemal każdej uroczystosci. nizszego jak 50 cm to
                  chyba nie widziałem.
                  osobiscie nie przepadam,ale bardzo popularny wypiek na Podlasiu.

kutia- chyba również z kuchni zydowskiej wywodząca sie potrawa. gotowana kasza
                  z makiem i miodu .to sie kiedys wsuwało z duzej michy wielką drewnianą łychą.
                  taka czarnobrązowa papka.
                  teraz czesto wzbogacana np o rodzynki.

szuba- moje ulubione danie,które moje koleżanki nieco modyfikują,przez co
                  staje się jeszcze bardziej ulubione:-)
                  warstwowa potrawa, rodzaj sałatki, w której składniki nie są wymieszane,leż
                  ułozone warstwami.na samym dole sledz (płaty albo kawałki- zalezy od
                  gospodarstwa,nie wiem który bardziej prawidłowy). kiedys po prostu solony,
                  teraz często marynowany.pózniej warstwa majonezu, pozniej gotowane warzywa:
                  buraki,ziemniaki,seler ,pietruszka(wszystko tarte).warstewka majonezu.
                  znowu sledzie na to majonez,przysypane tartym zółtkiem.
                  czaem jeszcze tarymi burakami gotowanymi. czyli od góry ma to kolor
                  buraczany :-)
                  (w zaleznosci od chęci,cierpliwosci kucharza, warstw sledzi moze być mniej czy
                  wiecej.
                  nie wiem ile powinno być prawidłowo.

kapuśniak z plackami drozdzowymi.

z potraw mniej wigilijnych: kiszka ziemniaczana. kiedys podstawa ubogiego
                  jadłospisu chłopa, dzis jeden z rarytasów kuchni podlaskiej. czesto
                  faszerowana miesem- nabiera klimatu potrawu kultowej,wrecz szpanerskiej :-)
                  • wsn Re: Zyczenia świąteczne 20.12.03, 14:25
                    jak mozna olac karpia???

zeby nie mial osci, trzeba kupic odpowiedni gatunek, wtedy bydle ma tylko
                    kregoslup (no, moze przesadzilam, ale tych cienkich szpileczek nie trza
                    wydlubywac i moznataka rybke spozywac bez strachu nawet w blasq swiec)

karp, to po barszczu z uszkami (sredica uszek - okolo cala) moja ulubioa potrawa
                    w zasadzie barszczyk to preludium przed karpiem po zydowsku. ogromne ilosci
                    slodkiej cebulki, a to wszystko w galarecie
                    tez niemalze na slodko

i fajna jest jeszcze saladka: sledz, czerwona fasolka, buraczki, kapusta
                    kiszona, chyba ziemniaczki, no, nie pamietam co tam dokladnie jest, ale pycha

tyci, nie olewaj karpia
                  • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 19:08

> kuchnia podlaska to tygiel wielu wpływów.
                    > pozostało po nich mnóstwo charakterystycznych potraw,głownie jednak tych
                    > wiejskich
                    > mało wykwintnych.
                    > przede wszystkim kultury zydowskiej.
                    > i tak zydzi wszystko chyba jedli na słodko :-)
                    > do konca życia bede pamietał jednego karpia, którego pomimo osci
                    spałaszowałem
                    > ze smakiem w knajpce w Tykocinie.
                    > karp w miodzie to był.
                    > innym razem uraczono mnie słodkimi korniszonami (chyba torba cukru poszła na
                    > słoik).

Korniszony na slodko sa dla mnie trudne do wyobrazenia:))
                    Jak przeczytalam o Tykocinie zaraz przypomnial mi sie
                    wysmienity obiad w "Kletzmerhois" na Kazimierzu w Krakowie
                    (moj maz stwierdzil, ze dawno tak dobrze nie jadl),
                    choc ceny przyprawiaja o zawrot glowy, nigdzie nie uswiadczycz
                    takich smakowitych Kugel i Knedlach, nie bez powodu tam
                    wlasnie mieszkala i zywila sie ekipa Schlesingera podczas
                    krecenia "Listy Schindlera;)
                    Tu lepsze jedzenie niz w znanym krakowskim Wierzynku.

> sekacz- ze zdziwieniem własnie przeczytałem,ze wywodzi sie z kuchni
                    > niemieckiej ????<

a, to pewnie to ich dzisiejsze, skarlale wydanie sekacza tzw. Baumkuchen,
                    czyli "ciasto-drzewo", produkowane seryjnie, polane czekolada, jak sie
                    ugryzie to widac warstewki - jedynie to przypomina sekacza, bo smak
                    fuj. Gdybym nie znala polskiego sekacza, nawet bym nie zauwazyla,
                    ze istnieje jakies Baumkuchen. Sprobowalam tutaj raz....i starczy:((

az mi smaczku narobiles Twoja lista:))
                    Fajna ta historyjka wokol kiszki ziemniaczanej - a niech
                    ja pielegnuja i dbaja o nia jak nalezy, jej sie nalezy:)
                    Jesli chodzi o naszego oscypka, to podobno nalezy sie
                    spieszyc, bo takie same zamiary maja Slowacy, moga nas ubiec
                    i zagarnac nazwe dla siebie, a nie wyobrazam sobie oscypka
                    przemianowanego:(
                    • Gość: tyciarek Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 20.12.03, 22:48
                      Żubrówka, wytrawna aromatyczna wódka ziołowa. Polska żubrówka - Bison Brand
                      Vodka - przyrządzana jest z dodatkiem dziko rosnącej trawy żubrowej.
                      • Gość: zonc zawiodłem się na tobie !!! IP: *.awacom.pl 20.12.03, 23:44
                        POWINNO BYĆ TAK:

Meine lieben Forumer!!

Meine besten Wuensche begleiten euch in das neue JAhr 2004,
                        daf fuer euch ebenso erfolgreich werden solllllllllll wie das vergangene....

Ein besinnliches Weihnachtesfest im Kreis der Famillie und schoenen Ausklang
                        des kommenden Jahres sowie nur das Beste fuer euch moechte ich euch von Herzen
                        wuenscjen!

Mit den besten Groessen

Eure Forumkammerad
                        • Gość: €uropejka Re: zawiodłem się na tobie !!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.12.03, 23:48
                          Gość portalu: zonc napisał(a):

> POWINNO BYĆ TAK:
                          >
                          > Meine lieben Forumer!!
                          >
                          > Meine besten Wuensche begleiten euch in das neue JAhr 2004,
                          > daf fuer euch ebenso erfolgreich werden solllllllllll wie das vergangene....
                          >
                          > Ein besinnliches Weihnachtesfest im Kreis der Famillie und schoenen Ausklang
                          > des kommenden Jahres sowie nur das Beste fuer euch moechte ich euch von
                          Herzen
                          > wuenscjen!
                          >
                          > Mit den besten Groessen
                          >
                          > Eure Forumkammerad

Zonc, ale Cie gnie, nawet w ferie nie mozesz zapomniec,
                          tak Cie germanizuja w szkole? :)))
                          • Gość: zonc Re: zawiodłem się na tobie !!! IP: *.awacom.pl 20.12.03, 23:51
                            Genauuuuu... ;-)
                            • Gość: €uropejka Re: zawiodłem się na tobie !!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.03, 00:00
                              Gość portalu: zonc napisał(a):

> Genauuuuu... ;-)

buhahahaaaaa
                              a znasz ten kawal?
                              Idzie facet z psem.
                              Przechodzien go zagaduje i pyta:
                              - czy to owczarek niemiecki?
                              - jawohl, mowi pies.

Zonc, wypoczywaj duzo w ferie;)
                              • Gość: €uropejka Re: czy juz nalezy zaczac sie o Ciebie bac? IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.03, 00:06
                                ...albo - Ciebie? ;)
                                • Gość: zonc Re: czy juz nalezy zaczac sie o Ciebie bac? IP: *.awacom.pl 21.12.03, 00:08
                                  hmmmm sa gorsi fanatycy na forum ;-)
                                  • Gość: €uropejka Re: Ej, Panie Psotkowicz:)) IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.03, 00:30
                                    hmmmmmm, a sa lepsi fanatycy?;)
                                    czas spac, Panie Zoncowicz
                                    • elodia Re: Ej, Panie Psotkowicz:)) 21.12.03, 01:34
                                      Jako małe dziecko, zobaczyłam zabijanie karpia (weszłam kiedy nie trza, gdzie
                                      nie trza) i tylko pamiętam duuużo krwi... od tego czasu karpia do ust nie
                                      wezmę. Tyciarek- paskudo!!!! Narobiłeś mi smaku:) Też na Twoim miejscu bym się
                                      objadła:) a tak... biorę się za kolację:)
                                      • Gość: zonc ERRATA... IP: *.awacom.pl 21.12.03, 10:26
                                        pan Psotkowicz nie dlatego, że się komuś psoce...

Pan Psotkowicz= właściciel pięknej suczki o imieniu PSOTKA ;-)

takie wyjaśnienie ;-)
                                        • Gość: €uropejka Re: ERRATA... IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.03, 11:02
                                          Gość portalu: zoncowicz napisał:

> pan Psotkowicz nie dlatego, że się komuś psoce...
                                          >
                                          > Pan Psotkowicz= właściciel pięknej suczki o imieniu PSOTKA ;-)
                                          >
                                          > takie wyjaśnienie ;-)

to mowisz, ze masz.....psa?! ;)
    • Gość: LJane To jeszcze.... ode mnie ;) IP: *.telsten.com / *.telsten.com 22.12.03, 00:33
      "Chcę byś miał(a) spokojne, dobre Święta...
      Dni powszednie też...
      Nie pamiętaj niepotrzebnych słów i łez...
      To jest Czas na sen dla smutnych mysli, niech je skryje śnieg...
      Mogą tam pozostac nawet rok, czy wiek...
      Każdy dzień, zanim zniknie nam w sinej chmurze wszystkich dni... niechaj ma
      wyjątkowy smak, niech ma jakiś sens i styl...
      Chcę byś miał(a) spokojne, dobre Święta i Twój los tak chce... (...)
      Będziesz miał(a) szczęśliwe, dobre Święta.... (...)

Proszę mocno w to uwierzyć i przede wszystkim baaaardzo się o to postarać ;)
      Dzieląc się Opłatiem z Najbliższymi... będę o Was pamiętać ;P
      • ispan i ode mnie ;) 22.12.03, 00:43
        Ja rowniez sie przylaczam! Wszystkiego czego sobie zyczycie, z wyjatkiem rzeczy
        ktore podlachcilyby wasza pyche:) W koncu sami wiecie co dla Was najlepsze!!!

Ispan

• Gość: Gall Re: Zyczenia świąteczne IP: 217.97.147.* 22.12.03, 09:14
      Dziękuję, a Tobie Euro i reszcie życzę bogactwa, przede wszystkim bogactwa:
      zdrowia, spokoju, duchowego, życzliwości, radości, uśmiechu, a jak chcecie to
      może też i materialnego.

Co do karpia, to go nie lubię i skutecznie wypadł z menu (za to uwielbiam rybę
      po grecku - morszczuka lub dorsza, którą w znacznych ilościcach pałaszuję w
      czasie świąt).

Pozdrawiam
      Gall
      • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.03, 11:41
        No, jestes znowu, milo:))
        Gall, dzieki za zyczenia.
        Karpia juz od tego roku nie przygotowuje, bo moi
        panowie nie jedli, tylko ja i koty:))
        Dla mnie bezsprzecznie najlepszym daniem swiatecznym
        sa pierogi z kapusta i grzybami, niestety w tym roku
        nici z pierogow, poniewaz jade na swieta do Austrii,
        a tam jest inne menu swiateczne, za to na pewno duzo
        sniegu i mila atmosfera.
        A choinke juz ubrales?
        Mowiles, ze kupiles wszystkie prezenty, to gdzie je
        schowales?
        Najlepiej polozyc pod choinke, niech kusza;)
        pozdrawiam
        • Gość: Gall Re: Zyczenia świąteczne IP: 217.97.147.* 22.12.03, 11:50
          Choinka już od czwartku wystrojona (no cóż, uległem rodzinnej presji, by było
          to tak szybko). Ja wolę później, ale za to trzymam ją do lutego. A co tam.
          Tylko, że u mnie strojenie choinki, to oprócz sporej satysfakcji, to jeszcze
          sporo roboty - "drzewko" corocznie ma ok. 3,5 m wysokości.

Prezenty są dobrze schowane przed podglądaczami, którzy nie wytrzymaliby do
          Świąt (w tym nizej podpisany). W mojej rodzinie raz spróbowaliśmy i w sumie
          wszyscy wszystko wiedzieli wcześniej.

Co do jedzonka, to lubię też bigos, ale w tym roku spróbuję przyrządzić bigos
          jarski (przy uwzględnieniu porad, których udzielili mi foroomowicze).

Podstawą jest również sałatka, którą sam przygotowuję w dniu W., i zawsze mam
          problemy z ilością - nie potrafię się opanować, by zrobić w sam raz. Zawsze
          jest za dużo.

No i sernik mojej żony, nie mogę się już doczekać.
          Pozdrawiam
          Gall
          • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.03, 12:35
            Gość portalu: Gall napisał(a):

> Choinka już od czwartku wystrojona (no cóż, uległem rodzinnej presji, by było
            > to tak szybko). Ja wolę później, ale za to trzymam ją do lutego. A co tam.
            > Tylko, że u mnie strojenie choinki, to oprócz sporej satysfakcji, to jeszcze
            > sporo roboty - "drzewko" corocznie ma ok. 3,5 m wysokości.

3,5 m wysokosci?! To chyba jedno drzewko razem z sasiadem?;)
            A kto Ci przywozi taka choine?
            >
            > Prezenty są dobrze schowane przed podglądaczami, którzy nie wytrzymaliby do
            > Świąt (w tym nizej podpisany). W mojej rodzinie raz spróbowaliśmy i w sumie
            > wszyscy wszystko wiedzieli wcześniej.

Tak kiedys zrobil moj synus, wyszperal przed Wigilia
            z czerwonymi wypiekami...:))
            ale pozniej powiedzial, ze juz nigdy tego nie zrobi,
            sam dal sobie nauczke;)

>
            > Co do jedzonka, to lubię też bigos, ale w tym roku spróbuję przyrządzić bigos
            > jarski (przy uwzględnieniu porad, których udzielili mi foroomowicze).

mniam, mniam, pewnie bedzie smakowity,
            mieszaj, mieszaj w garnkach, a po swietach daj przepis
            na Twoj bigos:)
            >
            > Podstawą jest również sałatka, którą sam przygotowuję w dniu W., i zawsze mam
            > problemy z ilością - nie potrafię się opanować, by zrobić w sam raz. Zawsze
            > jest za dużo.

Oczy wieksze od zoladka, hahaha
            ja uwielbiam salatke z warzyw w majonezie,
            a moj maz ugotuje swoje tradycyjne danie - kurczak
            z pieczarkami, w sosie smietankowym, na Rislingu,
            podaje to plonace.......pycha!
            Jesli chcesz podam Ci po swietach przepis, bo jest
            nie byle czyjego autorstwa - Bocuse
            Pyszny jest tez Mousse au chocolat (tez Bocuse)
            >
            > No i sernik mojej żony, nie mogę się już doczekać.
            > Pozdrawiam
            > Gall

Gall, nie draznij tym sernikiem;)
            pozdrawiam
            • krotoss Re: Zyczenia świąteczne 22.12.03, 12:39
              Gość portalu: €uropejka napisał(a):

> Gość portalu: Gall napisał(a):
              > > Prezenty są dobrze schowane przed podglądaczami, którzy nie wytrzymaliby d
              > o
              > > Świąt (w tym nizej podpisany). W mojej rodzinie raz spróbowaliśmy i w sumi
              > e
              > > wszyscy wszystko wiedzieli wcześniej.
              >
              > Tak kiedys zrobil moj synus, wyszperal przed Wigilia
              > z czerwonymi wypiekami...:))
              > ale pozniej powiedzial, ze juz nigdy tego nie zrobi,
              > sam dal sobie nauczke;)

o Państwo widzę o tym samym co ja ;) Zapraszam z pomysłami do mojego wątku :)
              (o prezentach)
              • Gość: €uropejka Re: Zyczenia świąteczne IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.03, 12:46
                krotoss napisał:
                > o Państwo widzę o tym samym co ja ;) Zapraszam z pomysłami do mojego wątku :)
                > (o prezentach)
                >

Krotoss, ja juz teraz musze spadac;)
                ale bardzo chetnie zajrze do Twojego watku
                i sie wpisze, teraz niestety czas goni,
                bede wieczorem:))
                sorry, stressssss swiateczny, buuu;)
                • krotoss Re: Zyczenia świąteczne 22.12.03, 12:48
                  Gość portalu: €uropejka napisał(a):

> Krotoss, ja juz teraz musze spadac;)
                  > ale bardzo chetnie zajrze do Twojego watku
                  > i sie wpisze, teraz niestety czas goni,
                  > bede wieczorem:))
                  > sorry, stressssss swiateczny, buuu;)

rozumiem, nawet się nie spodziewałem takiego odzewu :) Miłego
                  przedŚwiątkowania! ;)
            • Gość: Gall Re: Zyczenia świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 12:59
              3,5 m wysokosci?! To chyba jedno drzewko razem z sasiadem?;)
              A kto Ci przywozi taka choine?

Sąsiedzi mają swoje. Z przywozem nie ma problemu - trzeba go załatwić u
              sprzedających chojary. Gorzej jest z wnoszeniem i ustawianiem. No ale to biorę
              na siebie, przy pomocy żony. Jedynym niezadowolonym z takiego rozwiązania jest
              kręgosłup, ale staram się go zawsze w Święta ukoić.
              Pozdrawiam
              Gall
    • Gość: LJane Jeszcze Wam pożyczę, co? ;) IP: *.telsten.com / *.telsten.com 22.12.03, 15:41
      " ... zycze na Świeta, na Nowy Rok i
      w ogole na kazdy dzien szczescia w zyciu osobistym,
      sukcesow w pracy, dobrego zdrowia, domku z
      ogrodem i basenem, eleganckiej limuzyny, samych
      zwyciestw, spelnienia marzen, milych niespodzianek
      losu, grona prawdziwych przyjaciol, niewyczerpanych
      pokladow energii, usmiechu na co dzien, drogi uslanej
      rozami, satysfakcji z pracy, genialnych pomyslow,
      niskich podatkow, slodkiego, milego zycia, swiezosci
      spojrzenia, glownej wygranej na loterii, pozytywnej
      aury, pogody ducha, pomyslnych wiatrow, goracej
      milosci, wygodnych butow, cudownych wakacji,
      szczescia, pociechy z dzieci, punktualnych pociagow,
      swietego spokoju, jachtu, zadnych trosk, powodzenia
      u plci przeciwnej, wysokich lotow, rzeskich porankow,
      pomyslnosci, smacznego karpia, trafnych decyzji,
      intuicji w interesach, prezentow od losu, duzego
      lozka, pekatego portfela, szerokiej drogi, milego
      szefa, jasnosci umyslu, niebanalnych wyzwan, milych
      snow, pewnosci siebie,wielkiej fortuny, wielu
      usmiechow, bogatego wujka, blyskotliwych ripost,
      romantycznych wieczorow, udanych lowow,
      pasjonujacej pracy, szansy na sukces, duzo slodyczy,
      pozycji lidera, szampanskiej zabawy, mocnego dachu
      nad glowa, samych pozytywnych wibracji, pelni zycia,
      wielu niezapomnianych chwil, duzo slonca, olimpijskiej
      kondycji, pomyslnosci, jak najmniej zmartwien, wyjscia
      z kazdej sytuacji, uwielbienia u podwladnych, pasma
      sukcesow, niezmiennie zielonego swiatla, czystego
      nieba, stu lat zycia, konskiego zdrowia, slawy,
      pokaźnego konta, manny z nieba, wysokich
      wygranych, ciagle nowych rekordow, niskich kosztow,
      bezpiecznych ladowan, wielu ciekawych znajomosci,
      wygranych przetargow, sumiennych dluznikow,
      taaaakiej ryby, najwyzszegomiejsca na podium,
      dobrego fryzjera, radosnych swiat, serca jak dzwon,
      pewnej reki, komfortowych warunkow, przyjemnych
      doznan, wielu wzruszen, mocnej glowy, powodzenia,
      otrzymania najwyzszych odznaczen, osiagniecia
      wyznaczonych celow, pelnego sejfu, szczescia w
      kartach,sprzyjajacej pogody, dobrych zbiorow,
      kolorowych chwil, tworczego podejscia do pracy,
      polamania piora, gory pieniedzy, samych slonecznych
      dni, smacznego jajka, uroku osobistego, mnostwa
      prezentow, udanych negocjacji, serdecznych
      przyjaciol, grzecznych dzieci, udanych wakacji, miejsca
      w Ksiedze Rekordow Guinessa, wiekszosci w
      parlamencie, milego wypoczynku, wesolego
      towarzystwa, dobrego apdobrego apetytu, szczesliwej podrozy, zlotej jesieni,
      poczucia humoru, anielskiej cierpliwosci przy czytaniu
      tych zyczen, wiecznej mlodosci, licznego potomstwa,
      niewieszajacego sie komputera, slawy i chwaly,
      lekkosci bytu, pokojowego rozwiazania wszystkich
      konfliktow, szybkiego rozwoju gospodarczego,
      hojnych sponsorow, korzystnego ukladu gwiazd,
      milosnych uniesien, czytelnych instrukcji, cichych
      wielbicieli/elek, mistrzowskich zagran, dobrej nocy,
      wielkiej przygody, slodkich snow, wystrzalowej
      zabawy sylwestrowej, zgranej ekipy, pomyslnosci na
      nowej drodze zycia, pociechy z pociech, lojalnych
      wspolpracownikow, bujnej wyobraźni, interesujacych
      przezyć, rodzinnej atmosfery, pomyslnych wiesci,
      radosci zycia, dobrego serca, pelnego szkla, suto
      zastawionego stolu, zlotej rybki, zimnego piwa,
      zasiegu w kazdym miejscu, gry fair play, nieomylnych
      decyzji, miejsca w historii, glownych rol, kreatywnosci,
      podrozy dookola swiata, udanych szkolen, bogatej
      kolekcji, duzo wolnego czasu, beztroskiego zycia,
      dobrej passy, celnych strzalow hehe, zdobycia Mount
      Everestu, wolnosci, trafnych wyborow, gradu
      prestizowych nagrod, spokoju ducha, oddechu od
      codziennosci, godnych przeciwnikow, szczerych
      komplementow, wszelkiej pomyslnosci, codziennych
      atrakcji, swietlanej przyszlosci, hossy na gieldzie,
      korzystnego horoskopu, zdjecia na okladce, przyjecia
      do Unii Europejskiej, milych sasiadow, wiary w sukces,
      mocy zawsze z Toba, wielu alternatyw, przychylnosci
      bogow, tolerancji, wlasnego odrzutowca, goraczki
      sobotniej nocy, piwniczki pelnej wina, silnej woli,
      wyrozumialego spowiednika, zamku w Szkocji,
      ambitnych planow, kilku odkryć i kilkuwynalazkow,
      owacji na stojaco, zniewalajacego usmiechu,
      szczesliwego trafu, plomiennych uczuć, pomocnej
      dloni, niezawodnej pamieci, nieprzemijajacej urody,
      asa w rekawie, sprawnych hamulcow, miekkiego
      ladowania, duzo nadzienia w paczku, strumieni
      szampana, kominka, rozbicia banku, recepty na
      szczescie, zabawy do bialego rana, odwagi cywilnej,
      dobrej prasy, ptasiego mleczka, przygod z happy
      endem, dlugich wakacji, duzo rodzynek w ciescie,
      zmyslowych nocy, gwiazdki z nieba,wiernego psiaka,
      celnego oka, sportowego wozu, rozowych okularow,
      ruchu w interesie, stabilnej waluty, zgrabnej figury,
      sily perswazji, zdolnosci nadprzyrodzonych,
      ostatniego slowa, dobrego smaku, wlasnego sposobu
      na zycie, w zdrowym ciele - zdrowego ducha,
      wlasciwych wlasciwych wnioskow, widokow na przyszlosć,
      podzielnej uwagi, czterolistnej koniczyny i
      wszystkiego najlepszego... " (Frigidus ;))

"Przedrukowane", co prawda.... ale sami powiedzcie, czy nie warto było?

;)
    • Gość: LJane Re: Zyczenia świąteczne IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 23:42
      www.ewa.bicom.pl/zyczenia/bn24.htm
      Jeszcze to... dla Was ;)
    • l_jane Re: Zyczenia świąteczne 23.12.03, 13:14
      Jest taki dzień tylko jeden raz, do roku (...)
      bardzo ciepły, choć grudniowy...
      ... w którym gasną wszystkie spory...

Niech więc zgasną.
      TEGO przede wszystkim on line nam życzę ;)
      • Gość: Maria Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 23.12.03, 13:19
        Jest taki dzień, bardzo ciepły, choć grudniowy
        Dzień, zwykły dzień, w którym gasną wszystkie spory
        Jest taki dzień, w którym radość wita wszystkich
        Dzień, który już każdy z nas zna od kołyski

Niebo ziemi, niebu ziemia
        Wszyscy wszystkim ślą życzenia
        Drzewa ptakom, ptaki drzewom
        Tchnienie wiatru płatkom śniegu...
        Tak śpiewał zespół „Czerwone gitary”
        I ja ślę Wam swoje życzenia
        Niech świąteczny spokój otuli Was swoimi ramionami
        Niech radość tańczy w Waszych sercach
        Niech miłość wypełni Wasze życie
        W Święta i przez cały nowy rok
        • l_jane Otóż TO, Mario ;) Thx. (ntxt) 23.12.03, 13:21

• Gość: Gall Re: Zyczenia świąteczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 13:37
          To jedna z piękniejszych polskich piosenek. Zawsze się wyłączam, gdy leci w
          radiu.
          Dzięki
          Pozdrawiam
          Gall
          • Gość: Maria Re: Zyczenia świąteczne IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 24.12.03, 00:14
            Jeszcze jedną piosenkę (z tzw. klimatem) bardzo lubię w wykonaniu tego zespołu
            - Mija rok -
            Tyle darów rok nam przyniósł
            Pszczołom - łąki kwiatów pełne
            Ludziom - dał łany zbóż
            Zbożom - pełen kłos

Przykrył pola płachtą śniegu
            Aby zimą odpoczęły
            Myślisz ty, myślę ja
            Co nam rok miniony dał

Mija rok, dobry rok
            Z żalem dziś żegnam go
            Miejsce dał nowym dniom