bydgoski1 27.07.09, 15:21 Drogi Obywatelu, przeczytaj proszę: pokazywarka.pl/drogi_obywatelu/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielki_manitou Rulewski: Podnieśmy akcyzę na quady i napoje 27.07.09, 15:25 ci co mają >50 ha powinni płacić składkę KRUS = składce ZUS, a gdy ktoś ma 1ha to jest działkowiczem a nie rolnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 A może dodatkowy podatek dla rządzących krajem za 27.07.09, 15:46 niebudowanie dróg.14 mln samochodów a 10 lat temu było 4.Dobrobyt Panie Janie dotyczy wszystkich.Przestańmy mówić - "To nie MY to Tamci-poprzednicy".Punkt widzenia zawsze zmienia się wraz z punktem siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nixodus Re: Rulewski: Podnieśmy akcyzę na quady i napoje 27.07.09, 16:20 nasi pOsłowie potrafią tylko podnosić podatki, proponuje zwolnić połowę tych darmozjadów to przynajmniej głupich pomysłów będzie mniej a i budrżet trochę zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Re: Rulewski: Podnieśmy akcyzę na quady i napoje 27.07.09, 17:05 Ale się Rulewski wysadził, taki bajer-kit dobry był na początku '80 lat. Oj jak ten dobrobyt rozpycha ludzi, a nie lepiej wprowadzić nową formę oświadczeń majątkowych i eliminować szarą strefę, albowiem ona jest napędem tzw. "korupcji"... Odpowiedz Link Zgłoś
geigers Re: Rulewski: Podnieśmy akcyzę na quady i napoje 27.07.09, 17:30 Gdyby tak opodatkować głupotę to pewien Jasiu też nie miałby na chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
ducks_arse Re: Rulewski: Podnieśmy akcyzę na quady i napoje 28.07.09, 13:02 jumanji_7 napisał: > Ale się Rulewski wysadził, taki bajer-kit dobry był na początku '80 lat. Oj ja > k > ten dobrobyt rozpycha ludzi, a nie lepiej wprowadzić nową formę oświadczeń > majątkowych i eliminować szarą strefę, albowiem ona jest napędem tzw. "korupcji > "... Ruła ma rację, jeżeli drecha stać na Audi czy BMW, nie mówiąc o quadach to powinien płacić podatek wyższy. Nie powinno to dotyczyć motocyklistów, bo zabraknie dawców organów. Odpowiedz Link Zgłoś
hens Rulewski: Podnieśmy akcyzę na quady i napoje 27.07.09, 17:32 RÓWNOŚĆ wg RULEWSKIEGO No to super Pan wymyśliłeś.Szewc pracując w warsztaciku na 5m2 i przybijając 5 fleków do obcasów dziennie,płaci na NFS 230 zł + 620 zł ZUS, a ten kto z unii dostaje bez pracy 200-500tyś rocznie zapłaci 25% czyli 57.50 zł.miesięcznie plus też coś śmiesznego na KRUS. A i coś jeszcze zasieje i wyhoduje, jak nie ułomny bo poszedł w posły. Czy to jest równość wszystkich polaków wg P. Rulewskiego, pewnie tak. Pewnie imć Rulewski zobaczył 500 ha sady (których nie ma)orzechów włoskich z dopłatami unijnymi co niektórych posłów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman Jak pomóc najbiedniejszym emerytom? 27.07.09, 21:26 Ciekawe, jakim samochodem jeździ pan Rulewski. I od kiedy to, czy auto można zaliczyć do ekskluzywnych, zależy od pojemności silnika (w tym przypadku 2000 ccm). Zdaje się, że pan Rulewski zatracił już kontakt z rzeczywistością. Panie Janie, odpuść sobie ten temat i odpocznij. Zrobiłeś już swoje w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz 2 litry to ekskluzywny samochód? 28.07.09, 03:04 To chyba żart jakiś, no nie? A może jeszcze wprowadzić przepis, że na silniki turbodoładowane większe niż 1300 ccm będą wyżej akzycowane? Co za bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: 2 litry to ekskluzywny samochód? 28.07.09, 08:17 W Wlk Brytanii duzy silnik, szczegolnie tzw Chelsie Warriors- czyli potezne wozy z napedem na 4 kola uzywane przez bogaczy co jedynie do szpanowania panienkom na King Str, Chelsea- takie cos mocno bije po kieszeni. Ja wlasnie sprzedalem cudowny i ekonomiczny moj samochodek o nazwie Smart. Rowniez podatek drogowy nizszy niz inne a moglem w 100% odpisac go od podatku juz w jednym roku, co zrobilem. Teraz wyciagne z garazu Smarta Brabusa bo sie tam kisi od lat. Poniewaz ma zdolnosci rajdowe to wszystko jest w nim drogie. Tak wiec Rulewski nie wymyslil kola ale chce tego co sie juz w swiecie stosuje. Podatek eksploatacyjny wozu powinien byc zalezny od jego CO2 emisji. Tutaj kazde auto ma w swojej ksiazce wozu certyfikat ile tego gazu produkuje na 100km a uczciwe( bo straca licencje) stacje MOT sprawdzaja czy woz jest wydolny temu wymogowi sprostac,. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: 2 litry to ekskluzywny samochód? 28.07.09, 19:01 Zgadzam się, system w UK jest klarowny. Im wyższa emisja CO2, tym wyższy TAX. Samochody spełniające najnowsze normy Euro5 w ogóle go nie płacą. Jest tylko jeden problem w Polsce. Podatek drogowy już od dawna jest wliczony w paliwo i jakoś drugi raz go dowalić byłoby raczej trudno. Jeszcze pamiętam, jak chodziłem na pocztę płacić ten podatek. Stąd idiotyczne pomysły Rulewskiego, jakoby samochód o pojemności 2 litrów jest bardziej luksusowy od tego o pojemności 1,9 litra. Czyli, jeśli ja posiadam Citroena Xsarę Picasso z silnikiem 2,0 HDI, a kolega Peugeota 406 z silnikiem 1,9 litra, oba diesle, to on powinien zapłacić mniej? To ciekawe, bo 2.0 HDI jest o klasę nowocześniejszy od 1,9 Peugeota i ma mniejszą emisję CO2. Panie Rulewski, może ten ząb Pan stracił przez równie mądre pomysły? To by mnie wcale nie zdziwiło... Odpowiedz Link Zgłoś
cezbak Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejszym... 28.07.09, 08:25 "Właściciele gospodarstw o powierzchni od dwóch do 50 ha powinni płacić 10 proc. obowiązującej składki". Popieram i rozszerzam pomysł - właściciele niewielkich, rodzinnych firm podobnie. Dlaczego tylko niezbyt zamożny rolnik jest tak pielęgnowany przez naszą władzę, a przysłowiowy szewc to już pełna składka ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas12 Re: Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejsz 28.07.09, 10:14 Tusk,wyrzuć natychmiast tego komunistycznego debila z partii,bo juz nikt na was nie zagłosuje.Jaki cudem taki osioł jest w PO. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Baju, baju 28.07.09, 10:51 "- Emeryci nie mają za co wykupić leków. Gdyby zwiększyć wpływy do budżetu, to można by umożliwić tej grupie kupowanie leków za 10 proc. ich wartości - mówi Rulewski." ******************************* To może zróbmy inaczej. Osoba kupująca ekskluzywny pojazd przekaże nadwyżkę bezpośrednio grupie emerytów - bez udziału urzędników. Ja po prostu nie wierzę w bajki opowiadane przez Rulewskiego. Akcyza wzrośnie, a emeryci i tak nic zyskają. Zawsze tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
ezavv Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejszym... 28.07.09, 12:31 Witam, wytarczy tylko prawdziwa reforma systemu fiskalnego. Kilkuprogowa skala podatkowa (podatek liniowy, którego nie wdrożyły bogate kraje jest absurdem i wydmuszką dla upustu chuci bogatszych i rządzących). Podatek z godziwą wolną kwotą, z godziwymi kosztami uzyskania (dojazd do pracy, ubiór, narzędzia, książki i prasa stanowią mój wkład i koszt - muszę być gotów, wyglądać godnie, porządnie i mieć olej w głowie oraz czym pracować). Prorodzinny podatek płacony od osób na utrzymaniu (jestem sam - płacę za siebie, mam rodzinę, dzieci - płacę za wszystkich, dzieląc dochód. Dodatek proedukacyjny oraz ukierunkowane zwolnienia podatkowe. Wystarczy spojrzeć na rozwiązania innych krajów unijnych - tych starych, a nie liniowych nuworyszów. Ponadto podatki płacą wszyscy, w tym "rolnicy", jak też i na zus, krus - wtedy będzie mniej, niżej, lepiej i więcej. Poza tym dlaczego 'panśtewko" nic nie robi z czarnym rynkiem - praca na czarno jest nagminnie stosowana, z głodowymi pensjami. Choć nie dziwię się - zapomniał wół (...), nie mamy równych żołądków (...), przywiązanie do koryta nobilituje. Odpowiedz Link Zgłoś
t.king Re: Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejsz 28.07.09, 13:01 tyle głupot zrodzonych w jednej głowie.....pełen szacunek ! Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejsz 28.07.09, 13:18 wprost przeciwnie, glos kol. ezavv jest tu jedynym glosem rozsadku na tej oszolomionej grupie dyskusyjnej. Od razu widac, ze czlowiek sie przetarl co-nieco w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejsz 28.07.09, 19:07 t.king napisał: > tyle głupot zrodzonych w jednej głowie.....pełen szacunek ! Rozumiem, że trochę kolega t.king przeinaczył i jego opinia dotyczyła Rulewskiego? Bo nie widzę innej opcji... Odpowiedz Link Zgłoś
exuk rolnicy, stoczniowcy, górnicy wyłudzają naszą kasę 28.07.09, 13:19 wy.je..bac to cale towarzystwo łacznie ze strazakiem pawlakiem Odpowiedz Link Zgłoś
moose30 Nie prawica, nie liberał, nawet żaden faszysta/ 28.07.09, 18:49 po łbie bity Rulewski, co normalny komunista.... Odpowiedz Link Zgłoś
ramboost Re: Nie prawica, nie liberał, nawet żaden faszyst 28.07.09, 19:21 moose30 napisał: > po łbie bity Rulewski, co normalny komunista.... No toś mu dowalił. Komunistą to on nie jest, ale jak ktoś wcześniej zauważył, "zapomniał wół jak cielęciem był". Za komuny chciał uwalić partyjniaków, których na wszystko było stać, bo sam świecił gołą d.... Teraz sam obrósł w piórka i zrozumiał, że tamci mieli rację trzymając się władzy za wszelką cenę. Miał dobrych nauczycieli i się nauczył. I dotyczy to większości przedstawicieli obozu posolidarnościowego, których obserwuję od dwudziestu kilku lat. Jak ten mechanizm działa, można sobie poczytać w książce Kapuścińskiego "Heban". Polecam rozdział o Liberii. Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Nie prawica, nie liberał, nawet żaden faszyst 28.07.09, 23:38 ramboost napisał: > > Jak ten mechanizm działa, można sobie poczytać w książce Kapuścińskiego "Heban" > . > Polecam rozdział o Liberii. Akurat nie czytalem. Ale polecam genialnego Kapuscinskiego w swoim dziele Emperor(Cesarz). Otoz przywodcy Afryki biesiaduja w palacu, zra i pija, zupelnie jak za Komuny w Polsce. Tym niemniej Cesarz Haile Selassie ma wyrzuty sumienia: procesja kelnerow w pelnej liberii niesie polmiski pelne niedojedzonego scierwa az do granicy palacu. Oproznia tam owe polmiski a za murem juz czeka banda glodomorow. I oni wysysaja szpik z kosci, dozeraja skrawki scierwa, cmokaja i chwala Cesarza. Cesarz zostal uduszony niedlugo pozniej przez komunistow niejakiego Haile Mariam, nowego dyktatora. Jego wlasne scierwo zakopano pod publiczna toaleta w Addis Abeba. W pare lat pozniej ja sam spotkalem sie zawodowo z mloda ksiezniczka Selassie w centrum Londynu. Jej cnoty nadzorowal jakis czarny przy mieczu w bialym lachmanie. Ksiezniczka miala jakies fochy, byla lekko pie...ieta i hipochondryczka. Ja jej to powiedzialem wprost co spowodowalo u Jasnie Oswieconej pewne zdziwienie. Dodalem wiec, dla lepszego efektu, ze za az tak bezczelne slowa ona by pewnie kazala mnie sciac u siebie ale tutaj, w Zjednoczonym Krolestwie, to ja jestem u siebie i moge mowic co mysle. Wyszedlem z tego domu w Belgravia zywy i caly. Odpowiedz Link Zgłoś
50v Re: Rulewski: 29.07.09, 00:29 Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejszym emerytom W sumie bardzo ładnie kiedy ludzie miewają pomysły, a to z jakiej partii kto, nie jest aż tak istotne, są i tacy co już zaliczyli wszystkie. A to, że niektórzy emeryci nie mają za co wykupić leków, żadną nowością, kiedyś zapytałem o to dziadka, opowiadał w wielkim uniesieniu jak w klasie maturalnej odbudowywali zniszczoną działaniami wojennymi Warszawę. Wtrąciłem, że musieli mieć dużo kasy za to? Tydzień nie rozmawiał ze mną, a jak już odzyskał mowę, to rzekł tak - mamy obiecane, że jak przejdziemy na zasłużoną emeryturę, nie będziemy wiedzieć co z pieniędzmi robić - Wtedy nic jemu nie odpowiedziałem, ale dziś wiem że nie kłamano, a wiara cuda czyni. Za to bardzo lubił listonosza, pamiętam że też był zagorzałym tzw. solidarnościowcem, nawet występował w obronie tego pana podczas głośnych bydgoskich wydarzeń, choć nie miał pewności czy on swój i do Frasyniuka też miał takie zastrzeżenia. Wiele lat minęło, nikt już nie pamięta tamtych czasów, może i dobrze, teraz mową piszemy historię tymi samymi literami, ale długopisy dałoz by się zmienić ... Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Rulewski: 29.07.09, 07:00 Dobre! Dziadek mial pewne prawo podejrzewac, ze Rulewski nie jest nasz, wszak na scianach ulic mogl widziec napisy: Rulewski-Zyd jebaka.Ja sam widzialem liste emigracyjna Zydow polskich gdzie ow podejrzany osobnik biega jako Fikelman a Walesa jako Leiba Kobe czy costam, nie pamietam dalej. Z drugiej strony powtarzano mi na powaznie, ze ojciec Jasia byl w czasie wojny w SS. Tak jest, Komuna albo puszczala sama takie idiotyczne plotki aby wykonczyc wrogow albo ludzie sami byli az tak oglupieni brakiem dostepu do informacji, ze wierzyli we wszystko. No bo pomyslcie sami: stary Rulewski, niepismienny murarz ze Szwederowa, ktorego zreszta osobiscie znalem, mogl zostac przyjety do SS? Do formacji gdzie przyjmowano co jedynie elity? Wolne zarty! Odpowiedz Link Zgłoś
prezesik_1 Re: Rulewski: 29.07.09, 13:28 Dobre! albo ludzie sami byli az tak oglupieni brakiem dostepu do informacji, ze wierzyli we wszystko, jak by dzisiaj było inaczej ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Rulewski: 29.07.09, 23:34 Dobre! Ale prosze laskawie zauwazyc, ze system polityczny w tej czesci swiata zmienil nie JPII ani Walesa robiacy skok przez plotki. Nawet nie Rulewski i jego slynny zab. System upadl pod naciskiem rewolucji informatycznej. No ale w bydgoskim mateczniku calkiem mozliwe, ze bardziej liczy sie informacja przekazana w maglu czy tez wypisana sprayem na scianie. Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 jak pomóc najbiedniejszym emerytom 29.07.09, 17:23 Ale po co szukać rozwiązań na chłopski rozum, jak doskonale można pomóc ludziom reaktywując sieć tanich barów mlecznych. Naleśniczki, ruskie z kapustą, pyzy, wyszczerbiony kubek ciepłego mleczka z kożuchem do bułeczki z masełkiem na śniadanko, ten przepyszny barszczyk zabielany i cała gama zajebistych przerózniastych potraw, których smak jeszcze zapewne pamiętają obecni emeryci z tych na Długiej, pod Savojem, na Gdańskiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: jak pomóc najbiedniejszym emerytom 29.07.09, 23:45 Ach, lza sie z oka toczy. Moze by tak reaktywowac jakis bar mleczny dla emerytow wlasnie? Na Osiedlu Lesnym byl taki maly przytulny barek npko przystanku autobusowego. Czasem sie tam wzmacnialem te 35 lat temu. Nalesniki z serem, zupka mleczna- nie byly to potrawki z pletwy rekina czy tez langusty, jakie niedawno nad M. Srodziemnym jadlem. Ale zatruc sie tym nie mozna bylo i energia w narzadzie kopulacyjnym rosla. Piekne czasy. Nazwac taki przybytek Czar PRLu i dawac tam discount dla ubogich starcow. Niechaj tam jedza zamiast wyzerac ze smietnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Re: jak pomóc najbiedniejszym emerytom 30.07.09, 16:57 swiniopas6 napisał: > Ach, lza sie z oka toczy. Moze by tak Nie ma co się śmiać z biednych, wszędzie ich nie brakuje, no może nie w takich ilościach jak w rosji, ale ... I byłbym zapomniał dodać o tym przepysznym zsiadłym mleczku, maślaneczce, czy kefirku ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zzackk Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejszym... 29.07.09, 21:40 TVN24 nada pierwszy newsa o udaremnionym przemycie ze wschodu, ale nie coci tylko coli :D Odpowiedz Link Zgłoś
jumanji_7 Miiał pomysł, jak pomóc najbiedniejszym emerytom 30.07.09, 16:09 A dziś już media donoszą, że chcę opodatkować sztucznie barwione napoje, takie jak cola, a pieniądze przeznaczyć na wyrównywanie szans rozwojowych dzieci IMHO to zwykłe lobbowanie i muszą zdrożeć, a wg zasad socjotechniki nigdy nie chwalimy dzieci. Na bank to niewypałem ! A już myślałem,że jako emeryt spełnię swoje marzenie i kupię sobie z podwyżki tego upatrzonego quad. I znowu wiatr w oczy ;( Odpowiedz Link Zgłoś
s0ber Senator PO ma pomysł, jak pomóc najbiedniejszym... 30.07.09, 17:39 - Komuno wróć! - Wzywałeś mnie, więc oto jestem. - Żartowałem tylko. - A ja nie... Odpowiedz Link Zgłoś
50v Re: Senator PO Rulewski 30.07.09, 20:36 Co Rulewski taki cięty jest na chłopów, zapomniał już jak był w dupę bity ???. Odpowiedz Link Zgłoś