Dodaj do ulubionych

Starówka Wrocławska

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 14:29
Wrocław, Gdańsk i Kraków mają najpiękniejsze starówki. Ale chyba za mało się
w tej chwili robi przy odnawianiu wroxlawskiego starego miasta, a to jest
przecież siła tego miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Preslaw Re: Starówka Wrocławska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 15:07
      Na tle innych miast europejskich Wrocław jest miastem średniej wielkości i nie
      ma jakiegoś szczególnego potencjału gospodarczego. Polska nie jest też krajem
      bogatym, przytłoczeni przez socjalizm niewiele możemy zrobić. Polskie miasta
      rozwijają się powoli. W dającej się określić przyszłości we Wrocławiu nie
      powstanie nowoczesne centrum zabudowane strzelistymi wieżowacami. Ale można
      kontynuować tradycję, ktora jak mi się wydaje we Wroclawiu zaistaniła,
      polegającą na udanym łączeniu starej i nowej arechitelktury. Kiedy patrzę na
      okolice kościła garnizonowego, to myślę, że takie polączenia świetnie
      wyglądają. Stara architektura zyskuje jakby nowy blask, nowa nie jest przez to
      taka przeraźliwie chłodna. Miło by było gdyby takich miejsc, szczególnie w
      centrum więcej się rodziło.
      • Gość: kotbehemot Re: Starówka Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 15:59
        Dobrze myslisz. Niska zabudowa (neo-kamienice:D) to przyszlosc wrocławia. I nie tylko na Starym Miescie, także mam nadzieje w sródmiesciu.
        • talkinghead Re: Starówka Wrocławska 26.03.04, 16:50
          Proponowalbym tylko zmienic tytul na Stare Miasto.
          Starowke to maja gdzie indziej.

pzdr
          th.
          • Gość: Preslaw Re: Starówka Wrocławska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 23:19
            Zgadzam się w pełni, że lepiej zmienić tytuł na Stare Miasto. Lepiej brzmi i
            pobudza wyobraźnię.
      • Gość: Piotr Re: Starówka Wrocławska IP: *.iel.wroc.pl 29.03.04, 09:16
        Dziewięciokondygnacyjny budynek obok wieży bazyliki elżbietańskiej jest jednak
        za wysoki. Gdyby miał o jedną kondygnację mniej nie zasłaniał by tak skutecznie
        fasady świątyni.
        • Gość: Preslaw Re: Starówka Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 15:46
          Być może masz rację, że dziwięć kondygnacji trochę zasłania fasadę świątyni,
          ale idea łączenia architektury w taki sposób sposób wydaje mi się bardzo
          ciekawa i ogólnie rzecz biorąc jest to krok w dobrym kierunku. Często,
          niestety, zdarza się, że dobre pomysły siadają na szczegołach, albo w
          poszczególnych elemntach. Tak jak nowy bydynek wydziału prawa. Od strony pl.
          Uniwerysteckiego wygląda efektownie i nie gryzie się ze starą architekturą, a
          od drugiej strony jest już znacznie gorzej - mleczna powłoka jak w toalecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka