Gość: Preslaw IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 14:29 Wrocław, Gdańsk i Kraków mają najpiękniejsze starówki. Ale chyba za mało się w tej chwili robi przy odnawianiu wroxlawskiego starego miasta, a to jest przecież siła tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Preslaw Re: Starówka Wrocławska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 15:07 Na tle innych miast europejskich Wrocław jest miastem średniej wielkości i nie ma jakiegoś szczególnego potencjału gospodarczego. Polska nie jest też krajem bogatym, przytłoczeni przez socjalizm niewiele możemy zrobić. Polskie miasta rozwijają się powoli. W dającej się określić przyszłości we Wrocławiu nie powstanie nowoczesne centrum zabudowane strzelistymi wieżowacami. Ale można kontynuować tradycję, ktora jak mi się wydaje we Wroclawiu zaistaniła, polegającą na udanym łączeniu starej i nowej arechitelktury. Kiedy patrzę na okolice kościła garnizonowego, to myślę, że takie polączenia świetnie wyglądają. Stara architektura zyskuje jakby nowy blask, nowa nie jest przez to taka przeraźliwie chłodna. Miło by było gdyby takich miejsc, szczególnie w centrum więcej się rodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Starówka Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 15:59 Dobrze myslisz. Niska zabudowa (neo-kamienice:D) to przyszlosc wrocławia. I nie tylko na Starym Miescie, także mam nadzieje w sródmiesciu. Odpowiedz Link Zgłoś
talkinghead Re: Starówka Wrocławska 26.03.04, 16:50 Proponowalbym tylko zmienic tytul na Stare Miasto. Starowke to maja gdzie indziej. pzdr th. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Starówka Wrocławska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 23:19 Zgadzam się w pełni, że lepiej zmienić tytuł na Stare Miasto. Lepiej brzmi i pobudza wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Starówka Wrocławska IP: *.iel.wroc.pl 29.03.04, 09:16 Dziewięciokondygnacyjny budynek obok wieży bazyliki elżbietańskiej jest jednak za wysoki. Gdyby miał o jedną kondygnację mniej nie zasłaniał by tak skutecznie fasady świątyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Starówka Wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 15:46 Być może masz rację, że dziwięć kondygnacji trochę zasłania fasadę świątyni, ale idea łączenia architektury w taki sposób sposób wydaje mi się bardzo ciekawa i ogólnie rzecz biorąc jest to krok w dobrym kierunku. Często, niestety, zdarza się, że dobre pomysły siadają na szczegołach, albo w poszczególnych elemntach. Tak jak nowy bydynek wydziału prawa. Od strony pl. Uniwerysteckiego wygląda efektownie i nie gryzie się ze starą architekturą, a od drugiej strony jest już znacznie gorzej - mleczna powłoka jak w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś