wro-tka Re: Nowy rodzaj nietolerancji 02.04.13, 14:12 uściśliłabym do KATOLIZACJOFOBII Odpowiedz Link Zgłoś
kaskasmok Re: Nowy rodzaj nietolerancji 02.04.13, 14:16 Celne, Minerwo To jeszcze taka anegdota: Po zakończeniu dorocznego zebrania Partii Ateistów sekretarz generalny zarządził pięć minut nienawiści. Wszyscy zebrani zaczęli jak jeden mąż wygrażać ku górze, bluźnić, grozić i machać pięściami. Wszyscy oprócz jednego, który siedział i czytał gazetę. Zaniepokojony gensek zapytał go: - A ty, dlaczego nie złorzeczysz temu ich bogu? A wstrzemięźliwy delegat na to odparł: - Ja? A bo ja po prostu w niego nie wierzę, panie sekretarzu generalny. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 02.04.13, 14:52 Bóg, droga Minerwo, w kontekście tej dyskusji kompletnie nie ma znaczenia dla żadnej ze stron. Chodzi raczej o to, jak bardzo można ingerować w cudze życie. Jedni stawiają wyraźne granice, inni pozwalają na włażenie z buciorami, ot, cała różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 02.04.13, 14:53 Źle się podpięłam, ale adresat chyba oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Lipcowa ???? 02.04.13, 15:31 Autorko wątku, masz już pełen obraz kto, co i jak sądzi. Jaką decyzje podjełaś ? byłaś u dyr czy wypisałaś dziecko ? Poddałaś temat, napisz rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lipcowa ???? 02.04.13, 16:08 a ja mam pytanie, ale całkiem serio - jaką symbolikę związaną z narodzeniem Chrystusa ma ozdobiona bombkami choinka? Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Lipcowa ???? 02.04.13, 18:12 wikipedia się kłania Symbolika ozdób choinkowych, jak i samego drzewka, ma swe korzenie w tradycji ludowej: Gwiazda Betlejemska, którą umieszczano na szczycie drzewka od ubiegłego wieku, miała pomagać w powrotach do domu z dalekich stron. Oświetlenie choinki broniło dostępu złym mocom, a także miało odwrócić nieżyczliwe spojrzenia ludzi (zły urok). W chrześcijańskiej symbolice religijnej wskazywało natomiast na Chrystusa, który według tych wierzeń miał być światłem dla pogan. Jabłka zawieszane na gałązkach symbolizowały biblijny owoc, którym kuszeni byli przez Szatana Diabła Adam i Ewa. Później zastąpiono je małymi rajskimi jabłuszkami. Pierwotnie zapewnić miały zdrowie i urodę. Orzechy, zawijane w sreberka nieść miały dobrobyt i siłę. Papierowe łańcuchy przypominały o zniewoleniu grzechem, ale np. w okresach rozbiorów miały wymowę politycznych okowów. Zaś w ludowej tradycji niektórych regionów Polski uważano, że łańcuchy wzmacniają rodzinne więzi oraz chronią dom przed kłopotami. Dzwonki oznaczają dobre nowiny i radosne wydarzenia. Anioły mają opiekować się domem. Jemioła. Ten symbol przybył do nas z Anglii. Pod jemiołą całują się zakochani oraz skłócone ze sobą osoby. Pęk jemioły należy trzymać w domu do następnych świąt. Samo żywe drzewko stało się w chrześcijaństwie symbolem Chrystusa jako źródła życia. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lipcowa ???? 02.04.13, 19:13 pomijając fakt,że przytaczasz symbolikę wszystkich ozdób i to, że nijak nie widzę związku między narodzinami Jezusa i całowaniem się pod jemiołą, to ostatnie zdanie dotyczące drzewka sprawia wrażenie na siłę dopasowania ozdoby do tego wydarzenia. "Ma korzenie w tradycji ludowej" i "żywe drzewko stało się symbolem Chrystusa jako źródła życia". "stało się" - czyli nie było czymś od początku powiązanym ze Świętami Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lipcowa ???? 02.04.13, 19:17 za szybko mi się wysłało - dla katolików może więc symbolizować żródło życia, dla reszty może być po prostu ozdobą wynikającą z tradycji ludowej. I tyle. Podobnie jak wiosenne kwiaty stawiane na stole w okolicach Wielkanocy Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Lipcowa ???? 02.04.13, 21:04 > pomijając fakt,że przytaczasz symbolikę wszystkich ozdób jeny.... skopiowałam Ci dla wygody wszystko co mówiła Wikipedia. więcej leniuchu dla ciebie nie zrobię, myślałam, że potniesz sobie tekst sam. > "stało się" - czyli nie było czymś od początku powiązanym ze Świętami ale czy tu ktoś się upiera że było od początku związane z chrześcijaństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Nowy rodzaj nietolerancji 02.04.13, 21:17 >Chodzi raczej o to, jak bardzo można ingerować w cudze życie wszystkie religie, wierzenia, ruchy ewangelizacyjne wchodzą w życie innych w imię ratowania ich duszy najczęściej bez zaproszenia. nawet Chrystus wychodził ze swoimi cudami między ludzi w sadzie, polu, targu, wchodził do domu, karczmy, na wesele. nie czekał na zaproszenie. ha! mało tego, był wygnańcem. a mimo wszystko uzdrawiał, budził zmarłych i na swoją drogę nawrócił miliony wiernych a nie żyje od hoho lat. cuda się działy też bez zapowiedzi, święci i anioły się pokazywali właśnie najczęściej dzieciom i wierz mi, że bez wcześniejszej aprobaty ich rodziców i najmniej oczekiwanych miejscach. Mahomet też miał objawienia i nie wtedy kiedy sobie ich życzył. i w każdej religii ktoś z czymś w chodzi w czyjeś życie. nie bacząc czy to bezbronne dziecko, rosły mężczyzna, schorowana staruszka. pogódź się z tym, bo nie znasz dnia ani godziny Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 03.04.13, 15:46 wro-tka napisała: > >Chodzi raczej o to, jak bardzo można ingerować w cudze życie > A jak bardzo ingerują w cudze życie Jehowi ? Chodzą od domu do domu i "nawracają"zawsze w okolicach Wielkanocy (zawsze gdy jest ciepło ) Potem jeszcze w okolicach wakacji (znowu jest ciepło ) i co robią ? nagabują na drodze,albo uporczywie dzwonią do drzwi,a jak ktoś im otworzy to z pamięci cytują sfiksowaną "biblię" i wciskają ulotki. To nie jest ingerencja w cudze życie i SKRAJNE LENISTWO ? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 04.04.13, 17:33 Świadków Jehowy udało mi się skutecznie pogonić. Z księżmi, jak widać, trudniej, chociaż po domach nie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 04.04.13, 20:18 kawka74 napisała: > Świadków Jehowy udało mi się skutecznie pogonić. > Z księżmi, jak widać, trudniej, chociaż po domach nie chodzą. Księża chodzą po domach,ale tylko raz w roku- po kolędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 04.04.13, 20:38 A fakt, ale co z tego, skoro nie umieją czytać, albo nie chcą, albo mają jakąś inną przypadłość. Na kartce, która wieszana jest przy drzwiach wejściowych na klatkę schodową, jest - oprócz informacji o terminie wizyty - prośba o przyklejenie na drzwiach mieszkania kartki z napisem 'Zapraszamy', jeśli ktoś sobie życzy wizyty. Mała zagadka - ilu księży od czasu wprowadzenia takiej kartki (czyli cztery czy pięć lat) respektowało brak zaproszenia? Brawo, żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 04.04.13, 20:44 kawka74 napisała: > A fakt, ale co z tego, skoro nie umieją czytać, albo nie chcą, albo mają jakąś > inną przypadłość. Na kartce, która wieszana jest przy drzwiach wejściowych na k > latkę schodową, jest - oprócz informacji o terminie wizyty - prośba o przykleje > nie na drzwiach mieszkania kartki z napisem 'Zapraszamy', jeśli ktoś sobie życz > y wizyty. Mała zagadka - ilu księży od czasu wprowadzenia takiej kartki (czyli > cztery czy pięć lat) respektowało brak zaproszenia? > Brawo, żaden. Nie wiem,nie mieszkam w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Nowy rodzaj nietolerancji 04.04.13, 20:49 No to Ci odpowiedziałam. Ksiądz, mimo że sam prosi o powieszenie kartki, ma ją potem gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Modły w przedszkolu. 02.04.13, 21:41 grzecznie poprosić dyrektor aby na drugi raz ograniczyła wizytę księdza do zajęć podczas religii Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Modły w przedszkolu. 03.04.13, 15:38 u nas nie ma modlow... bo sa dzeici roznych religii i w przedszkolu ne ma nacisku na konretna religie. I bardzo mnie to cieszy. Za to kumpel z PL, wkurzyl sie kiedy pani w przedszkolu powiedziala, ze u nich religia jest obbowiazkowa i ze wiekszosc rodzicow sobie zyczy lekcji religii. Jezeli nie chce zapisywac dzeicko na religie to fora ze dwora... no i dziecko ma prane mozgu... Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Modły w przedszkolu. 03.04.13, 17:04 bzdura! nie ma czegoś takiego jak obowiązkowa religia w przedszkolu! Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 03.04.13, 17:58 wro-tka napisała: > bzdura! > nie ma czegoś takiego jak obowiązkowa religia w przedszkolu! Katecheza w przedszkolu jest DOBROWOLNA ! Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 10:00 bardzo dobrowolna dzieci dobrowolnie same sobie siedzą dwa razy w tygodniu, w ramach opłaconego czasu a kwitek do podpisania na początku roku zawierał jedynie zdanie wyrażam zgodę na udział w zajęciach religii opcję nie wyrażam zgody trzeba sobie samemu dopisać do ta dobrowolność to domniemany obowiązek a taka forma nauki religii nie przynosi skutków, religii uczy się we wspólnocie, nie na lekcjach Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 12:17 no, ale jeśli nie podpiszesz wyrażenia zgody to znaczy, że nie wyraziłaś każdy prawnik Cię z tego wyciągnie prawnie jest tak, że jak zbierze się jakaś grupa rodziców chętna na religię (chyba 8 sztuk) to przedszkole ma OBOWIĄZEK zorganizować zajęcia w ramach pobytu dziecka w czasie bezpłatnym. ale to wcale nie oznacza, że wszystkie pozostałe dzieci muszą chodzić na religię. dla niechętnych przedszkole musi wymyślić alternatywne zajęcia w tym samym czasie. warto znać swoje prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 16:44 deleine napisała: > bardzo dobrowolna > dzieci dobrowolnie same sobie siedzą dwa razy w tygodniu, w ramach opłaconego c > zasu > Teoretycznie masz prawo wyboru: Religia lub Etyka. Jeżeli nie wyrazisz zgody na Religię,to szkoła ma obowiązek zorganizować dla tych dzieci/młodzieży Etykę w szkole. Jeśli nie ma etyki,to zgłoś zastrzeżenie do dyrekcji waszej szkoły.W jednym z tych przedmiotów uczeń musi uczestniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
m.mijewska Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 17:12 dobrze zgłoszę w szkole, ale dzieci w przedszkolu, więc nie wiem czy się w szkole nie zdziwią... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 17:19 Jeśli nie ma etyki,to zgłoś zastrzeżenie do dyrekcji waszej szkoły. > W jednym z tych przedmiotów uczeń musi uczestniczyć. Nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 20:24 kawka74 napisała: > Jeśli nie ma etyki,to zgłoś zastrzeżenie do dyrekcji waszej szkoły. > > W jednym z tych przedmiotów uczeń musi uczestniczyć. > > Nieprawda. Co nie prawda ? Musi,bo jest na świadectwie odpowiednie na tę ocenę miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 20:32 Wstawia się kreskę, po prostu. Wypisałam do tej pory wystarczająco dużo świadectw, żeby mieć pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 18:56 piszesz o szkole. w przedszkolu nie ma w ogóle opcji religia-etyka. Dobrowolność wyglada nastepująco - dostajesz do wypełnienia ankietę że wyrażasz zgodę na udział dziecka w zajęciach religii (opcji: "nie wyrażam" nie ma). Mozesz oczywiście powiedzieć: nie życzę sobie - ale najpierw będziesz (Ty wraz z dzieckiem) przejść przez magiel pytań: ale to innego wyznania pani jest? a co pani szkodzi? itd. Następnie zostaniesz poinformowana ze dziecko bedzie musiało bawić się w tym czasie w grupie maluchów (w przedszkolu mojej córki symbol kary i degradacji - zresztą źle zachowujące się dzieci są wysyłane karnie "do maluchów"). I ze będzie jedynym dzieckiem w całym przedszkolu które na religie nie chodzi, bo innym rodzicom to nie przeszkadza i ze dziecko będzie wytykane palcami bo dzieci nie lubią innosci. Moja znajoma przeszła cały taki proces - uparła się, nie wyraziła zgody, nie posłała, aż po jakimś miesiacu i tak musiała ulec kiedy jej dziecko ze łzami w oczach prosiło zeby posłała je na te religię bo dzieci wyzywaja go od szatana. tyle na temat dobrowolności Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 19:07 ludzie ludziom zgotowali ten los. bo po pierwsze - wnioskuję z forum, że większość jest na NIE jeśli chodzi o religię w przedszkolu. zatem... jeśli by ta większość nie wyraziła zgody na religię to dziecko nie było by samotne w grupie maluchów. no i większej grupy nie posłaliby do maluchów. bo po drugie - przecież macie prawo do sprzeciwu, ochrony własnego dziecka, w pytania przedszkola o wyznanie nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 19:15 Przygnębiające. Nie dość, że łamane jest prawo, to jeszcze dorośli ludzie nie potrafią sobie poradzić z tak niesamowitym zjawiskiem, jak dziecko, które nie chodzi na religię. To, że można inaczej, widzę w moim miejscu pracy, ale chyba jesteśmy w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 17:16 > bardzo dobrowolna > dzieci dobrowolnie same sobie siedzą dwa razy w tygodniu, w ramach opłaconego c > zasu Jak to: same? Szkoła czy przedszkole mają obowiązek zapewnić opiekę na czas trwania zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 17:21 no tak, pani siedzi robi porządek w dokumentacji a czas leci Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 17:30 Czekaj, czekaj, dzieci są w tym samym pomieszczeniu, co pani, czy dzieci siedzą same? Bo to, że przedszkole czy szkoła ma obowiązek zapewnić opiekę, oznacza, że dzieci nie mogą sobie biegać samopas bez towarzystwa osób dorosłych, ale nie oznacza, że muszą mieć zajęcia zorganizowane. Jeśli dzieci siedzą całkiem same, to bardzo źle, jeśli w towarzystwie pani, choćby i nawet zajmującej się dokumentacją, to placówka przepisów nie łamie. Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 19:21 jasne że nie łamie kiedy w opłaconym czasie (godzina tygodniowo) siedzi i kombinuje co samo ma robić przepisów nikt nie łamie - rozsadek i owszem, dobre wychowanie i owszem, umowy i owszem, sens i owszem won z religią z miejsc świeckich Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 20:23 Ja nawet lubię ateistów, ale czasami się z nimi nie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 20:42 deleine napisała: > > jasne że nie łamie kiedy w opłaconym czasie (godzina tygodniowo) siedzi i kombi > nuje co samo ma robić > przepisów nikt nie łamie - rozsadek i owszem, dobre wychowanie i owszem, umowy > i owszem, sens i owszem 1.Religia w przedszkolu Nie trwa godzinę,lecz 15 minut u 5-o latków i 20 min.u sześciolatków Tak więc nie opowiadaj bzdur,że Godzinę bo to żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 20:48 to zapraszam cię do naszego przedszkola zajęcia wtorek i środa od 9.10 do 9.40 i co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 05.04.13, 15:59 deleine napisała: > to zapraszam cię do naszego przedszkola > zajęcia wtorek i środa od 9.10 do 9.40 > > i co ty na to? Za każdym razem 30 minut ? Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 07.04.13, 22:58 w naszej strefie czasowej między 9.10 a 9.40 zawsze jest 30 minut nie wnikam jak w waszej Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 21:06 to co? jednak żałośnie nie wpadniesz z wizytacją? na jakiej podstawie generalizujesz ile co gdzie trwa to już tylko twój bóg wie Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 05.04.13, 16:02 deleine napisała: > to co? jednak żałośnie nie wpadniesz z wizytacją? > na jakiej podstawie generalizujesz ile co gdzie trwa to już tylko twój bóg wie To nie od MOJEGO BOGA,tylko założenia podstawy programowej dla przedszkola Jeśli chodzi o wizytacje,to tym zajmuje się Kuratorium,ja mogę wpaść z wizytą Odpowiedz Link Zgłoś
deleine Re: Modły w przedszkolu. 07.04.13, 22:57 weź i idź z bogiem nie bredź więcej Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 08.04.13, 16:43 deleine napisała: > weź i idź > z bogiem > nie bredź więcej Sama bredzisz.U nas na początku roku tak czytała nauczycielka Masz niepełne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
olga727 Re: Modły w przedszkolu. 03.04.13, 19:19 18lipcowa3 napisała: > Na przedstawieniu świątecznym w grudniu nie było takich cyrków, natomiast na pr > zedstawienie wielkanocne został zaproszony ksiądz, celem ''poświęcenia koszyczk > ów'', oczywiście nie mógł poprzestać na tym dodał jeszcze modły przy stole z ko > szyczkami. I co,byłaś aferę w przedszkolu zrobić o te "modły" ? Bo jakoś się już nie odezwałaś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
daniella31 Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 19:13 czytam i oczom nie wierze...jak można być tak pełnym nienawiści....KIEDY SIĘ OBUDZICIE ,BĘDZIE ZA PÓZNO...czy tego chcecie czy nie żyjemy w czasach ostatecznych....wiele jest znaków które o tym swiadczą,Matka Boża już od wielu lat objawia sie w Medziugorje ,przekazała widzącym tajemnice,które mają wyjawiać kiedy przyjdzie ten czas,jak myślicie ile to moze potrwać ?5-10 lat?na pewno niebawem... medziugorje.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: Modły w przedszkolu. 04.04.13, 22:29 Czemu nie powiesz tego wszystkiego dyrektorce? Potem wyjdzie, że wszyscy antylkerykalni, a 90% społeczeństwa jest za religijnymi praktykami. Łatwo się rzucać w internecie, trzeba też być odważnym w życiu. Czy Twoje dziecko uczestniczyło w obrzędach święcenia koszyczków? Jeśli tak, a jesteście niewierzący i na religię nie chodzi to powinnaś złożyć oficjalnie skargę w organie nadzorującym przedszkole. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Lipcowa 09.04.13, 23:02 Lipcowa, docenili Twój post! Kolejna forumowa dyskusja, która pojawiła się na pierwszej stronie gazeta.pl Barka na dzień dobry i ksiądz na Wielkanoc - czy państwowe przedszkola są świeckie? [WASZE OPINIE] Odpowiedz Link Zgłoś
mag_pie Re: Modły w przedszkolu. 11.04.13, 10:14 albo coś robisz- rozmawiasz z Pan dyr, zgłaszasz skragę itd albo się zamykasz żeby Twoje drugie dziecko miało miejsce w przedszkolu i będzie przechodziło to samo. Moje dziecko chodzi do przedszkola prywatnego i nikt nie narzuca wiary i światopoglądu bez zgody rodziców. Sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy siedzisz cicho z podkulonym ogonem czy robisz coś żeby mieć wpływ na edukację swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś