Dodaj do ulubionych

Awantury w nocy 3 latka

20.10.15, 22:24
Witam,córka 3 latka budzi sie w nocy i na ppczatku placze,potem krzyczy na dwór,pójdzie z nia mąż do kuchni tłumaczy ze noc ze wszyscy śpią ale ona potrafi wpasc w taki wrzask o wszystko ze na dwór,ze chce dwa kucyki na glowie, ze soku itp,tak się wydziera ze budzi młodszą siostrę 15 miesieczna,przyjdzie do lóżka i znowu wycie ,darcie bo ona chce tv,bajki itp,tlumaczymy,ze świnką peppa spi, ze tv odpoczywa itp ale nie dociera awantura taka ze boje się ze pobudzi sąsiadów. Czasem mąż dowala do ognia bo zmiast przeżyć sam zaczyna się denerwowac i drzec na nią i mlodsza się budzi po czym starsza w końcu idzie spac a ja bujam się z mlodsza 3 h zanim zaśnie ponownie. Mam dość. Spimy w jednym pokoju wiec nie mogę zamknąć się gdzies i miec cisze z mlodsza. Nie mamy możliwości dwóch pokoi,jak narazie mamy mieszkanie jedno pokojowe,będziemy sie dziwmic na dwa ale to wprzyszle lato . Mam dość,nawet za dnia sie bija,bo starsza nie chce aby mlodsza nic dotykala np mlodsza wyjela klocki a starsza choc sie nimi nie bawila odpycha ja,wywala i wyje . Jakies rady?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Awantury w nocy 3 latka 20.10.15, 23:03
      Krzyczy bo jest w półśnie. Spróbuj ją obudzić. Wbrew pozorom włączenie krótkiej bajki mogłoby rozładować sytuację. A może udałoby się coś krótkiego przeczytać? Jakąś ulubioną historyjkę. Najważniejsze, żeby zaczęła kontaktować, to przestanie krzyczeć.

Druga sprawa, to co zrobić by się nie budziła. Może budzi się na siku, albo pić się chce? Może za gorąco.

• kasik-wroc Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 11:06
        dokładnie, u nas na nocny atak histerii o nic działa tylko tv lub tablet. Zazwyczaj siadam obok niego i sama sobie oglądam piosenki na tablaecie, wtedy często się zainteresuje, uspokoi, obejrzy jeden teledysk i wtedy mogę dopiero racjonalnie z nim pogadać że jest noc i śpimy, zasypia wtedy w 3 min. Czasem też włączam w drugim pokoju śpiącą mini-mini, jak mu się uda przez wrzask ją usłyszeć to też przyjdzie, zerknie, zainteresuje się i idzie spać. Także ja jak najbardzej jestem za wszystkimi możliwymi sposobami wybijania z histerii zwłaszcza nocnej która nie jest dlatego, że dziecko niegrzeczne, że chce coś wymusić tylko dlatego że jakieś tam fale w mózgu nie tak przepłynęły. Chyba że to bardziej wygląda na lęk nocny (poczytaj) to wtedy nie rób nic tylko przeczekaj, a wówczas przechodzi zaskakująco szybko - do 10 min zamiast ponad godzinę.

Zachowanie w dzień to już temat na inną dyskusję, bo to, w przeciwieństwie do nocnego, jest niejako 'zawinione' przez dziecko. Myślę jednak że nie unikniesz całkowicie sporów dzieci w tym wieku
    • alpepe Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 12:08
      Jeden pokój i czworo ludzi, nawet nie skomentuję. Wprowadź starszej rytuał picia herbatki z kopru włoskiego czy melisy, obie uspokoją dziecko, a jak już wstanie, to zagoń najpierw to nieprzytomne dziecko na nocnik, najlepiej bez świecenia światła, potem powiedz, że za 15 minut, ale najpierw musi się do was w łóżku poprzytulać. Powinna pójść spać. Pusty pęcherz ułatwia usypianie.
      • oliamedom Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 16:55
        a co tu komentowac? nie każdy zyje w luksusach,niestety,w tym kraju czegos sie dorobic to ciężka sprawa,pewnie powinnam oddac dzieci do domu dziecka,bo mam jeden pokój. i jesli chcesz wiedziec tak sie zycie ułozylo,mieszkanie na kredyt, wiec co mam teraz zrobic jak nie moge sprzedac, ludzie nie sa chetni na kupno,a nie stac mnie na dwa kredyty w tym momencie,wiec musze jedno sprzedac aby spłacic kredyt i wziac drugi kredyt na wieksze. Nie mam bogatych rodziców ani mąż,wszystko dorabiamy się sami,więc mże nie komentuj, może powinniśmy zostawic mieszkanie puste,wyprowadzic sie do wynajmowanego ale wiekszego i płacic podwójnie,tu kredyt tu wynajem,wiesz nie stać nas na to,jeśli Was stać zazdroszczę, nie zawsze wszystko wychodzi jakby się chciało a to że taka mamy sytuacje przejściową to chyba nie czyni nas gorszymi osobami, może lepiej skoro tak jest oddać dzieci do rodziny zastępczej przynajmniej bedą miały swoje pokoje....
        • oliamedom Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 17:29
          Mnie trz ta sytuacja nie odpowiada,ale napisałam szczerze jak jest. Nie wiek gdzie wy mieszkacie ale ja mam znajomych którzy tez tak żyją bo np kokezanka mieszka katem u teściowej i maja jeden pokój z mężem i 2 dzieci. My będziemy to zmieniać,ale narazie musimy poczekać aż wrócę do pracy za pól roku,może rok,zobaczymy od młodszej,bo narazie strasznie przywiazana do mnie wiec powolutku,powolutku. Wracając do tematu drugi pokój jak na razie by sie i tak niesprswdzil bo starsza widząc ze mlodsza spi ze mną (inaczej budzi się co chwila,a tak dam jej rękę,poglaszcze i sie wysypiamy) i tak chce spać obok nas. Czyli myślicie ze ona nadal spi? Bajek jej nie wlacze bo po pierwsze obidze mniejsza po drugie boje sie ze będzie juz co noc wymagać bajek. Meczy mnie te jej budzenie. Myślicie ze ona może się wysypiać bo chodzi spać o 20.00 a często wstaje kolo 4.00 i ma problem z ponownym zaśnięciem,ale nie spi w ciagu dnia nie ma drzemek. Czy to siku,piciu może ja wybidzsc tylko ona sama wtedy nie wie czego chce i dlatego robi awantury?
          • mag1982 Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 17:57
            I ona od tej 4 juz nie śpi? Może jest przemęczona. Spróbuj ją kłaść szybciej. Moja jak z dziennych drzemek zrezygnowała w wieku 3 lat to przez kilka tygodni chodziła spać koło 18 a budziła się koło 5:30-6.
          • rulsanka Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 19:40
            Bajek jej nie wlacze bo po pierwsze obidze mniejsza po drugie boje sie ze będzie juz co noc wymagać bajek.

Obaj moi synowie mieli momenty, gdy budzili się i nie mogli zasnąć. Włączałam im bajkę i następnej nocy już sytuacja się nie powtarzała. U was problem się pojawia, bo dziecko jest przemęczone.

Myślicie ze ona może się wysypiać bo chodzi spać o 20.00 a często wstaje kolo 4.00 i ma pr
            > oblem z ponownym zaśnięciem,ale nie spi w ciagu dnia nie ma drzemek.

To śpi bardzo mało, dlatego śpi tak źle.
            • oliamedom Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 21:30
              Próbowałam dzis położyć o 19.00 jedna i druga,nie dali rady,skaczą po lozku,śmieją sie,wariują,poszly spac o 20.00. Nie ma sensu chyba klasc wczesniej,bo im sie nie chce spac. Druga,mlodsza tez jest dobra, wstala o 6.30,drzemka od 11.05 do 11.45 i o 19.00 zero chęci snu.
              • oliamedom Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 21:37
                Próbowałam tez klasc ja w ciagu dnia ale konczylo sie na tym, ze Szla spac na wieczór dopiero po 23.00,dla mnie za późno. I wcale nie spala dlugo w xiagu dnia bo 30 min-1 h. Nie wiem czemu ona się budzi prawie co noc,święto jest jak prześpi cala noc.
              • mag1982 Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 22:20
                Bo 19 to za późno. Spróbuj o 17-17:30. Ja naprawdę wiem co przechodzisz bo moja starsza córka miała podobnie. Miała lęki nocne, później się wybudzała i nie mogła zasnąć 2 godziny. Swego czasu regularnie między 1 a 3 nie spała i czytałam jej bajki po nocach. Dopiero po kilku tygodniach, kiedy lęki nocne ustały udało mi się ją wyprowadzić na prostą. Do tej pory jeśli za późno zaśnie (czyli po 21) gorzej śpi. Zazwyczaj zasypia koło 20 a budzi się koło 7.
                A jak śpi młodsza?
                • mag1982 Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 22:23
                  A jak wygląda Wasz rytuał zasypiania?
    • akn82 Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 23:29
      U mojej obecnie pięciolatki nocne wycie trwało ponad rok. Z perspektywy czasu myślę że problemem było siku, ale jej się zupełnie nie dało wtedy na nocnik posadzić. Wyla też bo coś jej się śniło. Nie koszmar ale coś czego po obudzeniu już nie było i to ją irytowało.
      Myślę też że zamiast z nią walczyć, bo to taki fakt, była w pół śnie i kontakt z nią był zerowy warto próbować włączyć bajkę słuchowisko, muzyczną czy nawet muzykę. Tv z obrazem wlaczalismy Kiedy wstawala przed 5 rano. Oglądała trochę i szła dalej spać., ale nie zawsze.
      Generalnie teraz też ratujemy się muzyką w środku nocy. Pozdrawiam
      Odstawiamy młodszego syna od nocnej piersi o mozart z hydnem bardzo nam pomagają.
      • akn82 Re: Awantury w nocy 3 latka 21.10.15, 23:30
        Sorki za błędy to wina telefonu.
        • oliamedom Re: Awantury w nocy 3 latka 22.10.15, 07:45
          Nie no 17.00 i kladzenie spac to jednak kosmos 😉 Troche za wcześnie przeciez to jest jeszcze środek dnia,mlodsza mi nie zaśnie innie damy rady siedziec cicho aby starszej nie obudzić,to nawet mój mąż z pracy jeszcze nie zdąży wrócić. Zredzta to tez przerabialam,jakbsie pospala bakies 2 tyg temu o 18.00,po ciężkiej nocy,zasnela o 18.00 zaryzykowalam myśleliśmy ze może pośpi normalnie a ona to potraktowala jak drzemkę popoludniowa,wstala o 20.00 ibbyl cyrk do 24.00 w końcu po 24.00 zasnela. Mlodsza ma problem z zaśnięciem tzn,wstaje koko 7.00,drzemka kolo 11.00 do 12.00 a potem koko 20.00,19.30 jest problem,bo usypiam ja nastepujaco,klade inglaszcze po pleckach ona wstaje chce na ręce,nosze przez 30 sekund pna juz schodzi chce do łóżka,glaszcze,wstaje znowu na ręce i tak trwa to z pól godz,mimo ze jest ciemno,cicho a ja tak z 15 razy wstaje nosze odkladam,cyrk aż w końcu po pól godzinie sie wycisza i zasypia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka