Dodaj do ulubionych

Przedszkole a wakacje

02.02.09, 10:00
Pani Anno,
Od września chcemy posłać Jasia do przedszkola -będzie miał wtedy 2 lata i 9 mcy.
Z małym dzieckiem wrzesień jest dla nas najodpowiedniejszym miesiącem na wyjazdy ze względu na temperaturę, jednak wydaje mi się, ze powinniśmy w tym roku zrezygnować z wrześniowego terminu, aby młody aklimatyzował się w przedszkolu tak samo jak inne dzieci - dwutygodniowe opóźnienie mogłoby sprawić, ze inne dzieci byłyby już przyzwyczajone - a on musiał by wejść w grupę (choć przy tak małych dzieciach nie funkcjonują jeszcze procesy grupowe) z opóźnieniem, ale może jest to dobre rozwiązanie, bo wtedy w razie problemów opiekunowie będą 'łatwiej' mogli wychwycić jakieś trudności j, niż przy grupie kilkunastu 'świeżych' maluchów?
Obserwuj wątek
    • monala1 Re: Przedszkole a wakacje 03.02.09, 14:14
      Przez pierwsze dwa tygodnie dzieci bardzo płaczą. Jeśli przyprowadzisz dziecko
      po dwóch tygodniach, kiedy inne maluchy będą super się czuły a Twój będzie
      płakał, może zostać odepchnięty przez inne dzieci.

Po drugie napisałaś
      " ale może jest to dobre rozwiązanie, bo wtedy w razie problemów opiekunowie
      będą 'łatwiej' mogli wychwycić jakieś trudności j, niż przy grupie kilkunastu
      'świeżych' maluchów?"

Opiekunowie nie lubią jeśli dzieci przyprowadzane są jak sobie rodzic zaplanuje
      ( np połowa września lub inne godziny przyprowadzania). Dla nich to gorsze bo
      muszą skupić się na kolejnym dziecku, wtedy kiedy już wchodzą zajęcia a inne
      dzieci nie mogą się skupić. Dlatego przez pierwsze dni są tylko zabawy i
      noszenie na rękach. Osobiście rozmawiałam z takim opiekunem i powiedział mi, że
      najgorsze są przedszkola prywatne ( pod tym względem). Rodzice przyprowadzają po
      raz pierwszy dzieci przez okrągłe 12 miesięcy w roku. Cały czas jest płacz. Nie
      można niczego zaplanować a do tego przyprowadzają dzieci o różnych godzinach.
      Dziecko które przyprowadzane jest późno np ok 11.00 jest totalnie odrzucone
      przez rówieśników. Z samego rana maluchy ustalają kto z kim się bawi i dziecko
      które przychodzi pozostaje już samo.
      Dlatego moim zdanie Twój Jaś powinien pójść do przedszkola razem z rówieśnikami.
      Zresztą pewnie sama wiesz jak wygląda pierwszy dzień w pracy z osobami, które
      znają się od lat.
      • anna.kosk Re: Przedszkole a wakacje 03.02.09, 20:44
        Witam
        Myślę , że spokojnie możecie wziąć synka na wakacje i przyprowadzić go 2-3
        tygodnie później.
        Jeśli wychowawcy będą uprzedzeni nie powinno być żadnego problemu. Co roku u nas
        w przedszkolu dzieciaki przychodzą później z podobnych powodów i stwarza to
        najmniejszych problemów -o ile jesteśmy uprzedzeni.
        Adaptacja do przedszkola często trwa dłużej niż dwa tygodnie - i nie jest
        prawdą, że po dwóch tygodniach cała reszta grupy będzie zachwycona i
        zintegrowana a on jeden będzie odstawał. Adaptacja to proces który może trwać
        nawet kilka miesięcy - oczywiście nie musi, al tak też się zdarza. A gdyby nawet
        wszystkie dzieciaki były uśmiechnięte i zadowolone gdy Wasz syn przyjdzie do
        grupy - to plus dla niego, uzna, że to fajne miejsce i może mu będzie łatwiej?
        Także z mojego punktu widzenia - dopóki to przedszkole a nie szkoła - wakacje we
        wrześniu są jak najbardziej ok.
        oczywiście warto też porozmawiać w przedszkolu, do którego go Państwo
        zapisujecie- jakie u nich są zwyczaje i praktyka, i wysondować, czy nie będzie
        to "źle widziane". Pamiętajcie jednak, że ze zdroworozsądkowego punktu widzenia
        - przedszkole to placówka usługowa, to ono istnieje dla Was a nie
        odwrotnie...Pozdrawiam.ak
        • katklos Re: Przedszkole a wakacje 04.02.09, 10:35
          W pierwszym roku dzieci często chorują, zdarza się, ze po tygodniu już kolejny
          tydzień są nieobecne i wracając po chorobie zazwyczaj i tak nie obywa się bez
          płaczów, znów muszą się zaaklimatyzować. Wydaje mi się, ze dwa tygodnie poślizgu
          z rozpoczęciem przedszkola na pewno nie postawi syna w gorszej pozycji względem
          grupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka