Dodaj do ulubionych

problem z zeznaniem podatkowym

10.03.07, 20:31
Próbuję wypełnić zeznanie podatkowe przy pomocy programu z Gazety.
Sprzedałam akcje NFI i na formularzu PIT 8C otrzymanym z biura maklerskiego
mam wyłącznie przychód z w/w
akcji.
a)czy mogę wykazać jakieś koszty np.prowizję?
b)dlaczego program każe mi zwócic do US 19% warosci tej transakcji (na
odzielnym formularzu)podczas gdy całość obliczeń wskazuje że mam nadpłatę
podatku?
mam tez inne pytanie:
c)czy pojedyncze bilety na basen to darowizna dla klubu sportowego?

Obserwuj wątek
    • anna_welsyng Re: problem z zeznaniem podatkowym 11.03.07, 19:42
      Przed skorzystaniem z programu do wypełnienia zeznania rocznego powinna Pani
      samodzielnie rozstrzygnąć, według jakich zasad jest opodatkowana sprzedaż akcji
      NFI. Są tu możliwe trzy sytuacje:
      1) nabycie akcji NFI na GPW po 2004 r.
      2) nabycie akcji NFI na GPW przed 2004 r.
      3) zamiana powszechnych świadectw udziałowych na akcje NFI.
      Biuro maklerskie w informacji PIT-8C wykazuje m.in. przychody z odpłatnego
      zbycia papierów wartościowych i realizacji praw z nich wynikających, co do
      których nie jest w stanie określić czy są opodatkowane, czy też nie podlegają
      opodatkowaniu na podstawie art. 19 ustawy z 12 listopada 2003 r. o zmianie
      ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw
      (Dz.U. Nr 202, poz.1956, z późn. zm.). Nie wykazuje się wtedy w PIT-8C kosztów
      uzyskania przychodów. Przywołany art. 19 zwalnia z podatku giełdowego dochody z
      m.in. akcji nabytych przed jego wprowadzeniem w 2004 r.
      W przeszłości akcje NFI można było nabyć w dwojaki sposób. Pierwszym był zakup
      na giełdzie na rynku wtórnym. Jeżeli miało to miejsce przed wprowadzeniem
      podatku giełdowego, dochód z inwestycji zwolniony jest z podatku. Drugim
      sposobem było kupno powszechnych świadectw udziałowych w latach 90-tych, które
      po zdeponowaniu w biurze maklerskim zostały zamienione na akcje NFI. W tym
      drugim przypadku urzędy skarbowe stoją na stanowisku, że sprzedaż tak nabytych
      akcji NFI nie jest zwolniona z opodatkowania ze względu na nabycie przed 2004
      r. I to pomimo tego, że zamiana miała miejsce pod koniec lat 90-tych a więc
      przed wprowadzeniem podatku giełdowego. Argumentacja urzędów skarbowych jest
      następująca:
      Obecnie dochody ze sprzedaży akcji korzystają ze zwolnienia od podatku
      dochodowego na podstawie przepisu art. 19 ust. 1 pkt 2 updof jeżeli są
      spełnione równocześnie warunki:
      1) akcje powinny być dopuszczone do publicznego obrotu,
      2) nabycie powinno być dokonane przed 1 stycznia 2004 r.,
      3) nabycie powinno nastąpić na podstawie publicznej oferty lub na giełdzie
      papierów wartościowych, albo w regulowanym pozagiełdowym wtórnym obrocie
      publicznym albo na podstawie zezwolenia udzielonego w trybie art. 92 lub 93
      przepisów ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. - Prawo o publicznym obrocie
      papierami wartościowymi.
      Przy zamianie świadectw udziałowych na akcje NFI nie został spełniony ten
      ostatni warunek. Akcje NFI nie zostały nabyte na podstawie publicznej oferty,
      lecz w wyniku wymiany w Krajowym Depozycie Papierów Wartościowych świadectw
      udziałowych zgodnie z postanowieniami ustawy z 30.04.1993 r o narodowych
      funduszach inwestycyjnych i ich prywatyzacji (Dz. U. Nr 44, poz. 202 z 1993 r
      ze zm.).

Nie oznacza to jednak, że każda sprzedaż akcji NFI nabytych w drodze zamiany
      powszechnych świadectw udziałowych jest opodatkowana. Dochody ze sprzedaży
      akcji narodowych funduszy inwestycyjnych są bowiem zwolnione z podatku do
      wysokości połowy jednomiesięcznego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce
      narodowej. Podstawą tego zwolnienia jest art. 21 ust. 1 pkt 42 ustawy o podatku
      dochodowym od osób fizycznych.
      • ygbd2 Re: problem z zeznaniem podatkowym 18.04.07, 23:35
        czyli jeżeli w 2006r obracałem na GPW akcjami (02NFI, 04NFI i 09NFI) i uzyskałem z tego zysk powiedzmy 4000, to podatek wyniesie 760zł
        A ponieważ srednie wynagrodzenie w 2006r. wyniosło 2477,23zł, to w takim przypadku akurat za zysk z tych akcje podatku nie muszę zapłacić.

Tylko jak to ująć w zeznaniu podatkowych, bo w rozliczeniu z BM nie jest to uwględnione i mam zsumowany dochód z obrotu wszystkimi akcjami, natomiast w przypadku kontroli będę musiał tłumaczyć dlaczego nie zapłaciłem podatku od całego dochodu z GPW.
        Ponieważ akcje kupowałem i sprzedawałem za pośrednictwem BM (nie było transferu portfela), czy w takim przypadku gdy jest jasność co do opodatkowania, BM nie powinno tego uwzględnić w zeznaniu ??
        • ygbd2 Re: problem z zeznaniem podatkowym 22.04.07, 13:18
          Chyba machnąłem się w poprzednim poście, ponieważ, gdy z obrotu akcji uzyskałem zysk w 4000 zł, to kwota do opodatkowania wyniesie 2761.3, bo odliczamy połowę średniego wynagrodzenia a to na roku 2006 wynosiło 2477,23zł.

Pytania dotyczące biura maklerskiego dalej aktualne.
          • anna_welsyng Re: problem z zeznaniem podatkowym 22.04.07, 19:36
            Dochody uzyskane z tytułu sprzedaży akcji narodowych funduszy inwestycyjnych,
            utworzonych na podstawie ustawy z 30 kwietnia 1993 r. o narodowych funduszach
            inwestycyjnych i ich prywatyzacji - są zwolnione z opodatkowania w skali roku
            do łącznej wysokości połowy jednomiesięcznego przeciętnego wynagrodzenia w
            gospodarce narodowej.
            Biuro maklerskie nie uwzględniło tego zwolnienia wystawiając dla Pana PIT-8C.
            Inwestor może mieć bowiem rachunki inwestycyjne w kilku biurach maklerskich.
            Gdyby inwestor na każdym z tych rachunków sprzedał akcje NFI i każde z biur
            maklerskich automatycznie uwzględniło w PIT-8C limitowane zwolnienie z
            opodatkowania dla akcji NFI, nastąpiłoby kilkukrotne skorzystanie ze zwolnienia.
            Dlatego musi Pan samodzielnie wykazać to zwolnienie w PIT-38. Od dochodu z
            akcji NFI w wysokości 4000 zł zapłaci Pan podatek według formuły .
            (4000 zł – połowa jednomiesięcznego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce
            narodowej razy 19%).
            Jednomiesięczne wynagrodzenie:
            www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/praca_ludnosc/mies_wynagr/index.htm
            (4000 zł - 1238,615 zł) x 19%= 524,66 zł (525 zł po zaokrągleniu)
            O połowę jednomiesięcznego wynagrodzenia powinien Pan pomniejszyć w PIT-38
            przychody. Jeżeli akcje NFI nabył Pan przed 2004 r. to pomniejszy Pan przychody
            w rubryce 21 PIT-38. Jeżeli akcje NFI nabył Pan po 31 grudnia 2003 r., to
            pomniejszy je Pan w rubryce 19. W rubryce 43 PIT-38 proszę
            napisać „Skorzystałem ze zwolnienia z art. 21 ust. 1 pkt 42 updof” i to powinno
            rozwiązać problem różnicy między PIT-8C a PIT-38.
            • ygbd2 Re: problem z zeznaniem podatkowym 29.04.07, 17:10
              Trochę się pogubiłem, jeżeli pomniejszę przychody, to dochód wyjdzie mi 3400zł, natomiast jeżeli połowę wynagrodzenia odejmę bezpośrednio od dochodu, to wyjdzie on około 500zł mniejszy niż w pierwszym przypadku.
              Wydaje mi się, że jedno wyklucza drugie.
              • swietoslawy Re: problem z zeznaniem podatkowym 29.04.07, 17:36
                a mógłby Pan krok po kroku przedstawić swoje wyliczenia? W poprzednich postach
                podał Pan wysokość chyba tylko dochodu. A w PIT-38 wykazujemy przychody-
                koszty=dochody. Załóżmy, że sprzedał Pan akcje NFI za 9000 zł przy kosztach
                5000 zł (prowizje + cena nabycia)= dochód 4000 zł.
                Matematycznie jest tym samym pomniejszenie 9000 zł przychodów o np. 1000 zł
                zwolnienia, co pomniejszenie o 1000 zł 4000 zł dochodu. W obu przypadkach
                dochód do opodatkowania wynosi w tym przykładzie 3000 zł. Ciekawi mnie skąd
                wyszła Panu taka różnica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka