Dodaj do ulubionych

Sarny przed bramą

02.12.10, 17:33
Dziś sąsiad powiedział, że dzisiaj sarny podchodziły pod nasze ogrodzenie. Pewnie głodne, śniegu jakieś pół metra w lesie, trudno im cokolwiek wygrzebać. Chciałbym im coś zostawiać do jedzenia, tyle, że nie wiem co. Siana nie mam, trawy też nie , może wiecie czy one zjedzą warzywa, typu marchew, kapustę czy może coś innego. Pls pomóżcie, bo strasznie mi żal tych zwierzaków.
Obserwuj wątek
    • pamelia Re: Sarny przed bramą 02.12.10, 18:38
      Do mnie też podchodza pod płot ale bała bym się je dokarmiac aby nie nauczyły się wizytować naszej okolicy regularnie. Wiele osób na wsi spuszcza psy na noc, maja dziurawe płoty i boję się ,że wiejskie burki będa sobie urządzać polowanka jak się zorientuja że sarenki przychodzą. A czym karmić? Hmmm, przychodzi mi do głowy siano ale na pewno coś jeszcze może być. zadzwoń do nadleśnictwa - dowiesz sie tprzy okazji co sądza o dokarmianiu w pobliżu domostw, sama jestem ciekawa.
    • majenkir Re: Sarny przed bramą 02.12.10, 19:31
      Siano mozesz gdzies kupic.
      Sarna zje kazde warzywo i "miejscowe" owoce.
      Z braku laku obgryzaja galazki, co nie jest pewnie zbyt pozywne, ale brzuch napelni smile.
      • mozambique Re: Sarny przed bramą 02.12.10, 23:23
        kazde warzywo ? zeimniaki i buraki tez ?
        i agrest oraz truskawki wyjadają ???

zamiast pisac taki bzdury siegnijcie po jakis podrecznik albo co ?
        np.tutaj ...www.lowiecki.pl/biologia/sarna.php
        • esr-esr Re: Sarny przed bramą 02.12.10, 23:56
          a powiedz mi, które z wymienionych roślin nie podchodzą pod drzewa i krzewy oraz rośliny uprawne?
          • mozambique Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 15:23
            a na odany link spojrzałas
            czy tylko tak piszesz dla samego pisania ???

zadna z wyzej wyminionych nei jest zbożem , ani drzewem też
            • esr-esr Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 15:34
              no właśnie spojrzałam i oto, co przeczytałam:
              "Pokarm: Sarna odznacza się znaczną wybiórczością pokarmową. W warunkach leśnych głównymi składnikami żeru są rośliny zielone, a w mniejszym stopniu liście i pędy drzew, krzewów i krzewinek. W pokarmie sarny polnej przeważają rośliny uprawne."

buraki i ziemniaki to też roślina uprawna (do tej kategorii nie wchodzą tylko zboża).
              truskawki to rośliny zielone, a agrest jest krzewem, chyba że mówimy o innych truskawkach i innym agreście?
        • przeciwcialo Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 16:23
          Agrest, maliny, sliwy sarny u rodziców wyżarły nocami latem. Teraz na szczęśćie będa miec siano które ojciec zbieta całe lato. Stoi w wielkiej przykrytej kopie i jest dostępne dla saren.
        • hexella Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 16:37
          to nie są żadne bzdury. Właśnie zima leśnicy dokarmiają sarny burakami, kapustą i ziemniakami, a nawet kiszoną kapustąsmile W dzieciństwie często odwiedzałam rodzinę w leśniczówce i wiem jak to wygląda.
    • pierwsze-wolne Re: Sarny przed bramą 02.12.10, 23:18
      Nie mają w lesie paśników ustawionych? Może z leśniczym pogadaj po prostu że podchodzą i jak on to widzi... Na własną rękę bym nie dożywiała z powodów jw.
    • esr-esr Re: Sarny przed bramą 02.12.10, 23:54
      jak zaczniesz dokarmiać to pożegnaj się z drzewkami w ogrodzie. wszystko zjedzą.
      dzika zwierzyna doskonale wie gdzie szukać pożywienia, a dokarmianie zostaw leśnikom i myśliwym - od tego są.
    • default Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 07:55
      Do nas przedwczoraj w nocy przyszły dziki. Ale jakoś nie pragnę ich dokarmiać wink Niech się lepiej trzymają lasu.
    • kagrami Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 09:19
      marchew, jabłka kapustę, kawałki suchego chleba. Z tym że "ryzykujesz" że się potem pół lasu zejdzie do ciebie wink
      Ja zbieram resztki z warzyw i owoców (nie z cytrusów) i co 2 dni wyrzucam w jednym miejscu koło lasu - przy okazji. Szybko znika.
    • lykaena Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 15:30
      Przeczytałam " s.ramy pod bramą ".....
      O sarnach nic nie wiem.
      • pina_colada88 Re: Sarny przed bramą 03.12.10, 16:35
        Przeczytałam " s.ramy pod bramą ".....

big_grin
        Dobre, dobre.
        Chyba byłaś czymś innym zajęta, co? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka