kub-ma 06.01.11, 18:31 W jakiej sytuacji, do jakich potraw stosujecie oleje? Nie chodzi mi o te rzepakowe, czy słonecznikowe, tylko o olej z nasion dyni, z pestek winogron, z nasion sezamu, lniany i olej z orzecha arachidowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gazeta_mi_placi Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 20:28 Oj, niestety nie jestem aż tak kulinarnie zaangażowana Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 20:34 Z pestek winogron uzywam do zapiekanki z ziemniaków, jakis mi się wydaje do tego lepszy niż ten zwykły. Poza tym do sałatek i do smażenia można? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 20:42 Najbardziej lubię oliwę z oliwek i dyniowy. Dyniowy głownie do sałatek, oliwę też, dodają ją również do rożnych sosów, dań, jedno garnkowych, czasem do zupy. Zwykła kasza gryczana ugotowana i odgrzana potem na oliwie z oliwek (ale krótko) smakuje całkiem inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 20:44 Kasza gryczana to tylko z masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 21:14 Kasza gryczana tylko w kiblu, smakuje ohydnie... Ble... Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 20:51 uzywam glownie olejow bogatych w omega 3, ekologicznych tloczonych na zimno, do salatek. Choc wole z orzechow wlaskich od lnianego, jesli mam byc szczera. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 20:56 przeważnie do tego samego do czego używam oliwy z oliwek, choć ta jest u mnie najczęściej, ale jako że jestem z wielkopolski używam oleju lnianego do pyrów z gzikiem Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 21:11 Smażę wyłącznie na ryżowym. Oliwę z oliwek i olej z pestek winogron - do sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies Re: Oleje w kuchni 06.01.11, 21:24 też smażę na ryżowym, do sałatek ładuję, albo rzepakowy Odpowiedz Link Zgłoś