hummer 04.03.11, 17:30 Wedle doniesień ponoć zapanowała taka panika, że zaczyna brakować tego niezbędnego do życia towaru, a ceny szybują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataj1 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:37 Mam zapas całe 3 kilo. Ale ostatnio w Tesco widziałam faceta co wytachał 80 kilo. Na początku myślałam ze po prostu pędzi bimber. Ale potem dowiedziałam sie o panice.... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:41 Patrz, a Carrefour dał limit 10kg na osobę. Ale to już chwilę temu. Odpowiedz Link Zgłoś
beti.b Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:49 karfur nie dał limitu na ilość, tylko na cenę. do 10 kg jest cena x, powyżej 10 kg - drożej (żeby hurtownicy lub drobni sklepikarze nie wykupowali cukru, a tym samym by wystarczyło go dla indywidualnych klientów). wiem, bo w karfurze pracuję i tym się zajmuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:58 Ale w tej informacji nic o cenie nie było. Aż z ciekawości jutro sprawdzę, bo mnie zaskoczyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
beti.b Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 19:51 tak. możesz w karfie kupić więcej cukru. za pierwszych 10 kg zapłacisz dziś 3,99, za kolejne 4,10. Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 06:44 A ja tam rzadko uzywam cukru Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:38 Cukier nie ale mąz drożdże kupił Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: Nie kupiłam 04.03.11, 17:43 zużywam jakieś 3kg przez cały rok, może nawet mniej Najwyżej dziecko odzwyczaję od słodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Nie słodzę ;-) n/t 06.03.11, 14:27 wy to macie problem.....ja nie słodze, nie uzywam do niczego cukru, w ciągu ponad 30 lat nie zużyłam nawet 1kg! Dla mnei cukier moze kosztowac nawet 100 zł za kg! hihihiih Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:41 mnie dzisiaj matka przez tel. oświeciła, że ceny rosną i że ludzie wykupują cukier ze sklepów. Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Uff... 04.03.11, 17:48 Może wreszcie producenci przestaną go dosypywać niemal do wszystkiego w ilościach hurtowych Cukru używam w minimalnych ilościach. Jest jeszcze miód, melasa... Przeżyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rupiowa Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:49 bylam dzis w podwarszawskim Auchan, faktycznie ludzie kupuja cukier na zgrzewki po 10 kg - jedna pani chyba ze 3 wziela. Nie dziwie sie, cena byla chyba 3,80. W innym sklepie z tych tanszych widzialam po 4,40. Szkoda ze place nie rosna tak ladnie jak ceny towarow... Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:52 Trzcinowy też drożeje? I Diabex? Tylko taki używam. Oraz miód. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:57 imasumak napisała: > Trzcinowy też drożeje? I Diabex? Tylko taki używam. Oraz miód. Czym się chwalisz? Też kawę słodzę miodem. Ten niepowtarzalny aromat. Ale nie każdego stać na słodzenie miodem, a wykupując w ciemno, tylko podbijają ceny. Czekaj na podobną panikę w sektorze bankowym. Brak płynności finansowej KRD i klapa. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:31 hummer napisał: Czym się chwalisz? Też kawę słodzę miodem. Ten niepowtarzalny aromat. NiczEM. A kawy nie słodzę Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:32 hummer napisał: Ale nie każdego stać na słodzenie miodem Jak sobie z tego zdajesz sprawę, to co się nabijasz z ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:44 imasumak napisała: > hummer napisał: > Ale nie każdego stać na słodzenie miodem > > Jak sobie z tego zdajesz sprawę, to co się nabijasz z ludzi? Z ludzi się nigdy nie nabijałem i nie nabijam. Nabijam się z głupoty. Pomyśl o takiej akcji na banki. IV RP katolicka leży i kwiczy. Żadne państwo nie przeżyje zmasowanego ataku na banki. Całe szczęście, że u nas atak ma miejsce na cukier. Kilku obrotnych pojedzie do Czech czy Niemiec i się dorobi na naiwności. Kupić za mniej niż 3 zł, sprzedać na pniu za 5 czy siedem złotych. Lemingi już działają po temu. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 21:38 Ale jakiej "takiej akcji na banki"? Że naród banki wykupi? Chyba zbytni optymizm co do średniej krajowej. Czy że wykupi wszystkie kredyty? (To samo). Co jeszcze tam mogą wykupić, wszystkie monety kolekcjonerskie czy masowo konta i plany emerytalne będą zakładać i panie w okienkach się zmęczą? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 17:56 Zawsze kupuje 10 kg i mam spokoj na jakis czas. pozatym cukier wylacznie idzie do kawy i do pieczenia. reszte slodzimy miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:00 Mi tam cukier jest całkowicie zbędny do życia, kawy, herbaty nie słodzę, a jak robię ciacho to albo z daktylami albo z rodzynkami. Bardziej martwi mnie to, ze kasza gryczana tak poszła do góry, a ją uwielbiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:07 My jestesmy fanatykami makaronu i sosow. a wiadomo, ze do kazdego dobrego sosu odrobine cukru trzeba wrzucic do tego cukier puder na ciasta, ciasto czekoladowe z cukrem, polewa z cukrem, wafle z cukrem. duzo tego idzie to fakt. ale znacznie mniej zuzywamy do herbaty a ta idzie u nas w zastraszajacym tempie. a kawa bez cukru i mleka sie nie liczy a ja musze przynajmniej 2 kawy wypic, zeby w ogole funkcjonowac . A masz jakis obry sprawdzony przepis na ciasto z rodzynkami? bo ostatnio obzeramy sie ciastem z makiem i czas wprowadzic cos nowego Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 22:23 sadosia75 napisała: > My jestesmy fanatykami makaronu i sosow. a wiadomo, ze do kazdego dobrego sosu > odrobine cukru trzeba wrzucic do tego cukier puder na ciasta, ciasto czekola > dowe z cukrem, polewa z cukrem, wafle z cukrem. > duzo tego idzie to fakt. ale znacznie mniej zuzywamy do herbaty a ta idzie u na > s w zastraszajacym tempie. > a kawa bez cukru i mleka sie nie liczy a ja musze przynajmniej 2 kawy wypic, > zeby w ogole funkcjonowac . ja kawy z cukrem bym nie wypiła już, raz przez pomyłkę spróbowałam kawy siostry, to był dla mnie ulepek. Kawa bez mleka jest rzeczywiście niepijalna ale ja z sojowym albo kokosowym mlekiem. > A masz jakis obry sprawdzony przepis na ciasto z rodzynkami? bo ostatnio obzera > my sie ciastem z makiem i czas wprowadzic cos nowego własciwie to nie, bo ja mam dusze kulinarnego inwentora i obecnie przerabiam różne przepisy tak, żeby było bezcukrowo i bezjajecznie, czasem wychodzi czasem nie i za każdym raqzem inaczej robię. Ogólnie to po prostu moczę rodzynki (daktyle) potem miksuję z wodą i powstaje taka słodziutka pasta (papka), którą do ciasta dodaję zamiast cukru. tzn. ostatnio nie dodaję, bo blender zepsuty a ja się czuję jak bez reki niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
annvangier Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 11:06 sos z cukrem? do mkakronu i miesa naprzyklad z ostrą wegierską papryką pomidorowy i cukier? ni jak mi sie to nie kombinuje - jak chce słodkę to jem sernik a nie obiad Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:08 Odrobina cukru wyciaga wspaniale smak kazdego sosu. Wloska Mama mi polecila taka metode i od tamtej pory stosuje za kazdym razem. sekret tkwi nie tylko w najlepszych produktach ale tez i w przygotowaniu i dodatkach. Sos nie ma byc slodki jak sernik, cukier ma byc dodatkiem, przyprawa,ktora delikatnie wyciagnie smaki. Papryka ostra z odrobina cukru totalnie zmienia smak sosu. jest intensywniejszy aromatyczny a w smaku nie przypomina natarczywego ostrego sosu tylko przyjemnie pikantny i szczypiacy w jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 10:03 annvangier napisała: > sos z cukrem? do mkakronu i miesa > naprzyklad z ostrą wegierską papryką pomidorowy i cukier? > ni jak mi sie to nie kombinuje - jak chce słodkę to jem sernik a nie obiad Aby potrawa była dobra warto czasem złamać smak ,moja teściowa mieszka w Włoszech i tak robi często . Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: Czy kupiłyście już cukier? 07.03.11, 22:49 Chodzi o szczyptę cukru, nie o pół cukiernicy. Też dodaję słodkie do sosów (tych na ciepło i na zimno), ale przeważnie jednak miód (np do sosu vinegret: czosnek + szczypta cukru dla lepszego roztarcia w moździerzu, szczypta soli, potem musztarda, miód i oliwa z oliwek, mniam) Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:10 Z mlekiem kokosowym jest niesamowita. Ale wole sie nim nie opijac za kazdym razem. Kiedys namietnie pilam kawe z mlekiem aromatyzowanym wanilia. od pewnego czasu zapach mleka waniliowego przyprawia mnie o mdlosci Wiec wole nie przesadzac z kokosowym. Myslalam, ze nadziewasz ciasto daktylami albo rodzynkami a Ty chitrusie robisz papke... Ciekawe Dzis wytestuje i dam znac czy smakowalo Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Czy kupiłyście już cukier? 08.03.11, 08:42 > Bardziej martwi mnie to, ze kasza gryczana tak poszła do góry, a ją uwielbiamy No właśnie, co z tą kaszą? Szok ostatnio przeżyliśmy (tzn. ja i mąż), na to wzrost ceny co najmniej o połowę. Zbiory marne były? Uprawy się drastycznie zmiejszyły? U nas też dużo kaszy gryczanej idzie - lubimy, a chłopaki, jak marny obiad w szkole był, to sobie wrzucają na wrzątek torebkę + kefir czy jogurt albo jajko sadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:09 herbat nie slodze, wogole nic nie slodze, ciast nie pieke, eeee tam! Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:49 Nie, jeszcze nie kupilam, moze kupie, nie wiem. U mnie w auchan braklo, nie ma. A ograczniczenie bylo zawsze do 10kg. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 18:50 Nie, dla mnie może kosztować i 20zł za kilogram. Kilogram cukru wystarcza nam na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Na ile osób :) 04.03.11, 19:02 q_fla napisała: > Nie, dla mnie może kosztować i 20zł za kilogram. > Kilogram cukru wystarcza nam na rok. 2 łyżeczki na kubek kawy czy innego napoju to 10 g. 1000/10 = 100. Przy jednym kubku dziennie to około 1/3 roku. W rodzinie 4 osobowej 1/12 roku czyli miesiąc. A teraz pomyśl o lemingach co wykupują po 100 kg Zapas na 30 lat, kiedy ma się osiem krzyżyków na karku? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:12 Na dwie osoby i dziecko. Nie słodzimy w ogóle (moja córka nie wypije posłodzonej herbaty), cukier dodaję do ciasta, które piekę ze dwa razy do roku, a i tak dodaję go mało. Odrobinę dodaję jak piekę chleb drożdżowy. Cukier traktujemy raczej jako przyprawę. No dobra, może w porywach do półtorej kg, nie pamiętam kiedy ostatnio cukier kupowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:26 hummer napisał: A teraz pomyśl o lemingach co wykupują po 100 kg Zapas na 30 lat, kiedy ma się osiem krzyżyków na karku? I twierdzisz, że się nie nabijasz. A teraz pomyśl, że ktoś ma np cukiernię. Albo już teraz zaopatrują się na sezon owocowy. Ja np w lecie i jesieni zużywam około 20 - 30 kg cukru na przetwory - robię kilkaset małych słoików dżemów i powideł, oraz powyżej 50 litrów soków owocowych. Fakt, dla mnie nie ma znaczenia, czy ten cukier kupię teraz, czy w czerwcu. Ale niektórzy muszą sobie rozkładać wydatki, zwłaszcza, jeśli mają większe rodziny. I doskonale potrafię zrozumieć fakt, że z racji posiadania większej ilości dzieci, potrzebują tego cukru na przetwory znacznie więcej. Ktoś tak wyrozumiały i obyty jak Ty Hummerze, powinien chyba to wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:32 Jakies hurtowe ilości tych przetworów. Zjadacie to przez jesień i zime? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:38 i wiosnę. Oczywiście, że zjadamy - wypada mniej więcej po jednym małym słoiczku na jeden - dwa dni. Plus jeden litrowy sok do herbaty i wody na 4-5 dni. Coś dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:50 Mały słoiczek to jaki taki po dżemie czy przecierze pomidorowym? Bo taki tradycyjny to my w 5 osób nie jesteśmy w stanie zjeść w dwa dni. No chyba że jadłoby sie nalesniki, kanapki z dzemem itd. No ale jak długo tak mozna. Soki rozumiem chociaz u nas idzie duzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:57 Dżemy, powidła i konfitury robię w małych słoiczkach - 100/120 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:51 Jakby nie popatrzec to mało zdrowa dieta. Cukru strasznie duzo. No ale to twoja kuchnia . Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 04.03.11, 19:55 przeciwcialo napisała: No ale to twoja kuchnia . No właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: Na ile osób :) 07.03.11, 11:17 przeciwcialo napisała: > Jakby nie popatrzec to mało zdrowa dieta. Cukru strasznie duzo. No ale to twoja > kuchnia . Przeciez wam chyba na łby popadało z tym zdrowym jedzonkiem?! Soczku z własnego wyrobuNIE,d żemu z własnego wyrobu NIE,ziemniaków z sosem wg emam tez jeść nie wolno,broń Boże frytki czy hamburgera podać w domu do zjedzenia.... Wam naprawde odbija!!!! Ciekawam tylko czy wy tak faktycznie zdrowo jecie,czy tylko tak szpanujecie na ematce,że zero cukru,zero tłuszczu itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Na ile osób :) 07.03.11, 11:24 > Ciekawam tylko czy wy tak faktycznie zdrowo jecie,czy tylko tak szpanujecie na > ematce,że zero cukru,zero tłuszczu itd itd. Większość szpanuje. Mała garstka piszących faktycznie zdrowo się odżywia, ale większość odżywia się tak tylko na piśmie. Niektórym samym przed sobą wstyd jest przyznać, że mocno odbiegają swoim postępowaniem ( w tym i odżywianiem) od ideałów. W sklepach cukier nie jest bardzo popularnym, często kupowanym towarem tak samo, jak czipsy, frytki, słodycze, biała mąka, a z forum wynika, że ten towar kupuje dosłownie garstka społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Na ile osób :) 08.03.11, 09:31 Kurcze mam domowe soki od teściowej i mamy, mam dżemy ale chodziło mi o ilość. My w 5 osób nie wypijemy litra soku przez tydzień, słoika dżemu tez nie o ile nie robie nalesników, choc te to taczej z serem sa. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Na ile osób :) 05.03.11, 02:09 > Coz dziwnego? Tak, bo polowa tego powinna sie znalezc sie w mojej spizarce! Sknera! Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 05.03.11, 11:21 Trochę się dzielę z siostrą, ona mi w zamian daje kurki w słoikach Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Na ile osób :) 04.03.11, 20:08 Ja przetworów w ogóle nie robię, bo nie miałby ich kto jeść. Czasami, od wielkiego dzwonu córka ma chęć na dżem, to kupuję taki malutki w hermetycznym opakowaniu, czasem na lato kupię butelkę soku malinowego, córka lubi do szklanki wody mineralnej dodać sobie pół płaskiej łyżeczki do smaku, ale ogólnie woli czystą wodę. Naleśniki jemy tylko z grzybami, albo z warzywami, młoda najbardziej lubi ze szpinakiem. Kompotów nie pijemy. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Na ile osób :) 04.03.11, 20:09 O przepraszam, zeszłego lata jedliśmy naleśniki z twarogiem pomieszanym z poziomkami, jagodami i truskawkami, ale bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak A jeszcze przypomniało mi się, 05.03.11, 15:00 że nalewki robimy z owoców Do tego sporo cukru idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Na ile osób :) 06.03.11, 14:07 imasumak napisała: > hummer napisał: > A teraz pomyśl o lemingach co wykupują po 100 kg Zapas na 30 lat, kiedy m > a się osiem krzyżyków na karku? > > I twierdzisz, że się nie nabijasz. > A teraz pomyśl, że ktoś ma np cukiernię. > Albo już teraz zaopatrują się na sezon owocowy. > Ja np w lecie i jesieni zużywam około 20 - 30 kg cukru na przetwory - robię ki > lkaset małych słoików dżemów i powideł, oraz powyżej 50 litrów soków owocowych. Ta do Czech daleko jak ktoś ma cukiernię czy planuje przetwory to myk do Czech do hurtowni. A powiesz o kaszy gryczanej? Też jest używana jest prze przetworów owocowych i wypieków cukierniczych? Jęczmienna koło 2.5 zł za 0.4 kg, gryczana koło 27 zł za kilogram Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 06.03.11, 17:54 A zdajesz sobie sprawę, że nie wszyscy mieszkają blisko granicy z Czechami? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Na ile osób :) 06.03.11, 19:33 imasumak napisała: > A zdajesz sobie sprawę, że nie wszyscy mieszkają blisko granicy z Czechami? Jedyny problem mają Ci z Pomorza i centralnej Polski. Myślisz, że w Niemczech jest drożej niż w Czechach? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Na ile osób :) 06.03.11, 21:26 Oczywiście. Wszyscy róbmy zakupy za granicą. Najlepiej wyłącznie. Polska gospodarka będzie wtedy w doskonałej kondycji. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Na ile osób :) 06.03.11, 21:32 imasumak napisała: > Oczywiście. Wszyscy róbmy zakupy za granicą. Najlepiej wyłącznie. Polska gospod > arka będzie wtedy w doskonałej kondycji. Jeśli będziemy kupować cukier, a eksportować HiTech wątpisz w to? Popatrz na Koreę Południową, czy Japonię. Tylko nie mów nic o drugiej zielonej wyspie Zresztą pewnie wiesz skąd się sprowadza większość towaru HiTech. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Na ile osób :) 04.03.11, 21:56 A teraz policz po 4 kubki herbaty dziennie, po 1 do każdego posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Na dwie osoby. No i mamy zużycie 100 kg w jakieś trzy lata z hakiem. Taki czas to mgnienie oka dla siedemdziesięciolatków, którzy wiedzą, że nawet jeśli cukier podrożeje trzykrotnie, to im dadzą najwyżej 25% podwyżki emerytury. Więc trzeba robić zapasy, póki można. W sumie to im się nie dziwię, pewnie dobrze pamiętają wzrost cen z przełomu lat osiemdzisiątych i dziewięćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_30 Re: Na ile osób :) 05.03.11, 01:06 jesooo, odkad pamietam moi rodzice zawsze kupowali zgrzewke cukru, 3, 4 razy do roku, bedac w superhipermarkecie. Podejrzewam, ze maja zapasy Ja osobiscie+ maz i corka zzeramy pol kilo cukru na pol roku Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 19:03 Kupilam kilogram, wystarczy mi na najbliższe 3-4 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 19:14 W komentarzach do artykułu o drożejącym cukrze wynalazłam mądre słowa: ‘A co z cenami soków, napojów, itp ’ I jeszcze mądrzejszą odpowiedź: ‘A gdzie tam masz cukier – tam same słodziki z aspartamem ’ Kiedy będą robić soki z informacją: Sok z prawdziwym cukrem ? Odpowiedz Link Zgłoś
damajah Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 19:41 nie - słodzimy tylko trzcinowym nierafinowanym praz miodem a i to w małej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 19:45 nic nie wiem o tym i o tej calej panice. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 19:50 Dawno temu przeżyłam podwyżkę cen kawy,to i cukru przeżyje. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 20:10 Co miesiąc robimy większe zapasy by nie latać co chwilę do sklepu, w zeszłym tygodniu kupiliśmy 10kg -za 2,49 Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 21:01 Nie ma sie co cieszyc "nie uzywam cukru". Przeciez cukier, jako jeden z art. podstawowych to jedynie symbol/pierwsza jaskolka tego, co sie bedzie dzialo z zywnoscia w ogole. Nie tylko z zywnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 21:10 Nie. Słodzę nim tylko weekendowe kawy, co daje zużycie w tempie dwóch łyżeczek na tydzień. Przeżyję. Bardziej martwi mnie cena chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 21:56 U mnie idzie kilo cukru na pół roku, nikt z nas nie słodzi, piekę bardzo rzadko, więc sądzę, ze "kryzys" minie zanim skończy mi się zapas w domu (jakieś 1/2 kg). Bardziej przeraża mnie cena benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 22:25 mam tyle co w cukierniczce, jakies 100g może... Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 22:58 Podczas ostatniej paniki cukrowej ludzie kupili zapasy cukru na jakies 20 lat statystycznie. A to było chyba w 2004. To już go zjedli? Nie robię przetworów, a chyba do niczego więcej cukier nie służy w wiekszych ilościach oprócz regularnych wypieków i dosładzania napojów? Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 13:38 - ja oprócz do wypieków, używam do robienia nalewek na spirytusie i tutaj mi dużo schodzi, ale najstraszneijsze jest to że obaj moi panowie duuuuużo slodzą. U nas cukru potzreba jakieś dwa do trzech kg na miesiac. A w "owocowych miesiącach" zdecydowanie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: Czy kupiłyście już cukier? 04.03.11, 23:21 ludziom odbiło ,w sklepie mym ograniczenie do 10 kilo na osobe,zdębiałam no i jak nie bedzie drożał jak taki popyt jest? Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 11:09 niech kosztuje i 10 zl za kg to sie ograniczy epidemie cukrzycy typu 2 . wtedy ludzie moze naucza sie dawkowac rozsadniej cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
moje.m Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 14:31 sami napędzacie cieny...to macie po tyle za 1kg cukru Odpowiedz Link Zgłoś