guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 10.04.08, 20:30 Moja córki miała kaczy chód i podejrzenie mpdz . Teraz chód trochę siue poprawił-nie buja się już tak na boki chociaż nadal chodzi na ugiętych kolanach. Nie ma mpdz Odpowiedz Link
fabianekk Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 10.04.08, 20:33 a jak i kiedy przeszło jej bujanie na bioderkach, ja małego ćwiczę vojtą. nie stwierdzono mpd, ale ja troszkę podejrzewam,w dodatku nie ma przegrody przeźroczystej a to tez bliżej nie diagnozowana wada. Narazie martwi mnie ten chód i co zrobić aby mu naprawić, ile Twoja córeczka ma latek? mój synek w lipcu skończy 3 Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 10.04.08, 21:01 Córka w wieku 2 i 2,5 roku przeszła operację (osteotomię )bioder- stwierdzono zwichnięcie. Ponieważ rehabilitacja nie dawała pożądanych efektów, dziecko chodziło brzydko, krzywo i wywracało się- lekarze zaczęli szukać przyczyn takiego stanu rzeczy. Wtedy padło podejrzenie MPDZ, w którym kaczy chód i spastyczność kończyn występują. Córka miała wtedy 3lata. Jednak wykluczono MPDZ i zaczęto szukać w kręgu wad cewy nerwowej. Okazalo się,że córka ma pęcherz neurogenny. Biodra, chód, pęcherz-to efekt odkrytej w 5 roku życia wady rdzenia kręgowego. Córka zaczęła chodzić lepiej mniej wiecej ok.5,5,-6 roku życia. Chód stale sie porpawia, podobnie i umiejętności(jeździ na rowerze, na hulajnodze, ostatnio dostała deskorolkę) Odpowiedz Link
fabianekk Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 10.04.08, 21:25 Zapraszam na gg 4887903, chociaz na chwilkę teraz Odpowiedz Link
fabianekk Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 10.04.08, 21:31 Gdzie mam znaleźć specjalistę i w jakiej dziedzinie kto Was zdiagnozował, polec mi kogos prosze bo jestem na skraju załamania nerwowego, cwiczę dziecko vojta a niewiem czy mu to nie szkodzi, on bardzo krzyczy przy tym czy to nie jest szkodliwe gdyby rzeczywiście miał to co Twoja córcia? Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 11.04.08, 08:34 Przepraszam,rzadko korzystam z gg Nie nakręcaj się, że synek ma to samo co moja córka. Jest bardzo wiele wad cewy nerwowej i CUN, wad które trudno stwierdzić. Powiedz- co mówi lekarz neurolog o twoim synku ? Napisz jaki miałaś poród, jak wyglądał rozwój małego w pierwszych miesiącach życia? Czy synek woła siku i nie moczy się ? Jednym z głownych wskazań do diagnozowania czy istnieje wada cewy nerwowej , są problemy z ukł. moczowym Dla mojej córki kluczowym badaniem był rezonans rdzenia kręgowego.On pokazał, że wada istnieje.On dał odpowiedź na wszelkie pytania Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 11.04.08, 18:24 A co mówi neurolog? Musiał coś mówić skoro zalecił Vojtę Synek mało mówi-ale czy komunikuje sie z tobą w jakiś sposób? Wyraża swe emocje? Jak lekarz określił jego rozwój psychiczny ? Odpowiedz Link
fabianekk Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 11.04.08, 22:06 Neurolog powiedziała że jakby był rehabilitowany vojta od 10doby życia to juz byłoby ok, w lipcu mamy jechac na diagnozę chodu do Zagórza, niema odruchów mpd jak narazie, poza odruchem moro, ale mały niema przegrody przeźroczystej a to jest wada CUN, ale podobnież nie wielka, cały czas chodzę po lekarzach i staram się zdobywać nowe wiadomosci,ale w Łodzi nie łatwo o dobrych specjalistów, czasem niektóre mamy są mądrzejsze, Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 12.04.08, 09:59 Neurolog powiedziała że jakby był rehabilitowany vojta od 10doby > życia to juz byłoby ok trochę dziewne mi się to wydaje. Nie ma diagnozy , jest rehabilitacja. Tylko Vojta ćwiczycie? A co mówią sami rehabilitanci ? Brak tej przegrody nie wpływa chyba jednak na zaburzenia chodu ? (tyle wyczytałam w necie ale nie znam tematu więc opisz więcej ) Jeśli nie ma mpdz, a są zaburzenia chodu,problemy z ukł.moczowym (bo 3 latek powinien sygnalizować już swe potrzeby fizjologiczne) to może być jakaś inna wada w obrębie CUN. Najlepszym badaniem jest rezeonans (MRI), który pokazuje przekrój ciała i wszelkie występujące w nim odchylenia od normy. Można też spórbować od wiyty u nefrologa i badań, które określą,czy układ moczowy a zwłaszcza pęcherz-dobrze działają. Tymi badanimi jest CUM (cystrografia mikcyjna), uroflowometria (badanie sprawdzające pęcherz moczowy). Jeśli wyjdzie wada pęcherza-to na bank jest wada cewy nerwowej. Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 12.04.08, 20:59 Ciekawe co w Zagórzu powiedzą Moja córa ok-drobnymi kroczkami do przodu Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 13.04.08, 10:18 Nie mam pojęcia Moim dzieciom piątki wyszły szybko ok 2-2,5 roku życia Odpowiedz Link
fabianekk Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 08.09.08, 22:25 Co u Ciebie? moje gg 4887903, bardzobym chciała z Toba porozmawiać na temat mojego synka i twojej córki? Odpowiedz Link
guderianka Re: Bielmo rogówki, kaczy chód,mpd, 09.09.08, 09:04 Rzadko korzystam z gg ale stale ze skrzynki mailowej guderianka@gazeta.pl Odpowiedz Link