Dodaj do ulubionych

Czy kupiłyście już cukier?

• e.lf Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 11:23
      Może zastanówcie się nad tym ,że to nie jest ulga dla Was, że eeee tam ja nie słodze starczy mi na rok.... ???????? Ludzie zacznijcie naprawde się zastanawiać do czego dojdzie??? O cenach paliwa też powiecie :eeeee tam zaleje cały bag i styknie na rok smile i ten głupi usmiech! to co ,że nie słodzisz herbaty czy kawy do ilu produktów spozywczych jest zużywany cukier????
      • agazagie Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 12:30
        Eeee tam.. luzik wink Zawsze kupujemy coca colę zero wink
        • imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:01
          agazagie napisała:

Zawsze kupujemy coca colę zero wink

Samiusieńkie zdrowie tongue_out
          • agazagie Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:38
            imasumak napisała:

> agazagie napisała:
            >
            > Zawsze kupujemy coca colę zero wink
            >

>
            > Samiusieńkie zdrowie tongue_out

> Ja np w lecie i jesieni zużywam około 20 - 30 kg cukru na przetwory - robię kilkaset małych słoików dżemów i powideł, oraz powyżej 50 litrów soków owocowych.

No... 20-30kg cukru - to dopiero jest zdrowe. No i te nalewki (tak wiem... jesienią, wieczorkiem, dla zdrowotności...).
            • imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 17:58
              Owszem, mam rodzinę i znajomych z którymi wspólnie spożywamy wyprodukowane przeze mnie dobra. Również nalewki. Z pewnością to i tak zdrowsze, niż cola zero słodzona rakotwórczym aspartamem tongue_out
              • agazagie Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 18:12
                Ja raczej też nie spożywam coli w ilościach hurtowych. bardziej martwiłabym się o twoją nalewkowo-dżemową wątrobę niż o mojego raka z aspartamu.
                • imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 18:17
                  Bez obaw. Słoik 100 ml spożyty w kilka osób oraz nalewka wypita raz na jakiś czas rownież w kilka osob nie wyrządzą tyle zła, co cola zero wypita raz w miesiącu.
                  • gryzelda71 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 19:06
                    A to ciekawe co piszesz.To już przebadane?
                    • imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 19:27
                      Cukier jest uzyskiwany z naturalnych surowców. Nie twierdzę, że to samo zdrowie, ale czepianie się domowych przetworów uzyskanych z jego użyciem, zwłaszcza w kontekście spożycia aspartamu, to trochę przesada, nie uważasz?
                      • gryzelda71 Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 07:49
                        Zależy ile się tych domowych przetworów zjada i ile tych kol wypija nie sądzisz?

• naomi19 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 21:48
                      A to ciekawe co piszesz.To już przebadane?
                      Dawno temu.
                      To, że nie wiesz, nie znaczy że tak nie jest.
                      • gryzelda71 Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 07:50
                        Stąd pytanie.Szkoda,ze oprócz pogardliwego to nie wiesz nie zamieściłaś jakiegoś linku.
                  • agazagie Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 22:40
                    A skąd wiesz, że kupuję raz w miesiącu? I coś się uczepiła tej coli? Odpowiedziałam e.lf-owi z przymrużeniem oka, na jej post, że wszystko zdrożeje, nie tylko sam cukier (a mnie to nie dotyczy bo kupuję colę bez cukru)... a ty od razu z misją antyaspartamową. Weź się puknij w łeb bo może od tych nalewek coś ci się już poprzestawiało.
                    • imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 09:36
                      agazagie napisała:
                      , Weź się puknij w łeb bo może od tych nalewek coś ci się już poprzestawiało.

Nalewek nie pijam. A ty jesteś zwyczajnie chamska
                    • imasumak Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 09:38
                      poza tym moja pierwsza odpowiedź, była żartobliwa, nie atakująca
                      • agazagie Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 12:49
                        Nie zauważyłam.
                  • hummer Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 14:22
                    imasumak napisała:

> Bez obaw. Słoik 100 ml spożyty w kilka osób oraz nalewka wypita raz na jakiś cz
                    > as rownież w kilka osob nie wyrządzą tyle zła, co cola zero wypita raz w miesią
                    > cu.

I na to Ci potrzeba kilkadziesiąt kg cukru? Dodawaj owoców będzie smaczniejsze i zdrowsze.

Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru (jeśli go wypełnisz cukrem od dna do pełna). No trochę więcej. Używasz kilkadziesiąt kilogramów cukru. Czyli robisz kilkaset słoiczków z cukrem. Bo ile można zjeść tych słoiczków przez rok? 30000/4/200 (jesień zima wiosna) = 37 gramów cukru na łba w 4 osobowej rodzinie dziennie. smile 1000/(37*4)b to kilogram cukru na tydzień.
                    • imasumak Re: Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 17:57
                      Odchrzań się łaskawie od moich przetworów, ok?
                      Nie zamierzam Ci się tłumaczyć ze spożycia przetworów w mojej rodzinie. Zresztą nie tylko rodzinie.
                      • hummer Re: Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 19:35
                        imasumak napisała:

> Odchrzań się łaskawie od moich przetworów, ok?
                        > Nie zamierzam Ci się tłumaczyć ze spożycia przetworów w mojej rodzinie. Zresztą
                        > nie tylko rodzinie.

Wyliczyłem, iż tyle cukru to ciężko przejeść, a co jeszcze jeśli jego objętość zostanie zwiększona dodaniem owoców smile
                        • imasumak Re: Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 21:25
                          hummer napisał:
                          Wyliczyłem, iż tyle cukru to ciężko przejeść, a co jeszcze jeśli jego objętość
                          zostanie zwiększona dodaniem owoców smile

Lepiej się zajmij ilością wypijanego przez siebie alkoholu
                          • hummer Re: Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 21:28
                            imasumak napisała:

> hummer napisał:
                            > Wyliczyłem, iż tyle cukru to ciężko przejeść, a co jeszcze jeśli jego objęto
                            > ść
                            > zostanie zwiększona dodaniem owoców smile

>
                            > Lepiej się zajmij ilością wypijanego przez siebie alkoholu

Milusio smile O ile pamiętam, to nie ja próbowałem moderować na bani.
                            • imasumak Re: Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 21:35
                              Proszę Ci grzecznie, nie odpisuj mi, nie chcę z Tobą się kłócić. Jeśli to niemożliwe, wygaś sobie mnie, jak to kiedyś sugerowałam.
                              • hummer Re: Słoiczek 100 ml to jakieś 100 gramów cukru 06.03.11, 21:43
                                imasumak napisała:

> Proszę Ci grzecznie, nie odpisuj mi, nie chcę z Tobą się kłócić. Jeśli to niemo
                                > żliwe, wygaś sobie mnie, jak to kiedyś sugerowałam.

Stare nawyki zostają, głęboko utrwalone w świadomości. Nie, nie kłócę się z Tobą. Ale Nie wmawiaj mi, że czarne nie jest czarne. Równie dobrze możesz wygasić mnie Ty. Przyjaciół nie poznajemy po tym, że nam przytakują. Poznajemy ich po tym, że choć dają nam paca, są za nami.
      • ihanelma Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 20:02
        Mam siąść i płakać nad tym cukrem? Zwłaszcza, że (i to sporadycznie) używam trzcinowego tongue_out
        P.s. sorgo tez zdrożało. Może w końcu część unijnych kwot spożywczych poznoszą? I parę ceł?
        Wbrew pozorom z palcem w d... możemy wyżywić całą planetę, sporo można zrzucić na klęski żywiołowe, ale nie wszystko. Tylko pewne rzeczy się nie opłacają... Ale rewolucje też są kosztowne i nieprzyjemne, także może parę rzeczy sie jednak zmieni.
      • b.bujak Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 15:46
        e.lf napisała:

> O cenach paliwa też powiecie :eeeee tam

eeee tam! zawsze tankuje za stówe, wiec cena paliwa mnie nie interesuje wink
    • agazagie Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 12:28
      Tak. Dzisiaj mąż kupił. Cały kilogram. Na pół roku starczy.
    • madami Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:16
      Wcale mnie to nie rusza, cukru nie kupiłam bo go nie kupuję. Uważam go za białą truciznę.
    • erin7 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:29
      A o co chodzi z tym cukrem?? Bo nic nie slyszalam.
      • loganmylove Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 15:41
        Chodzi o to,że podrożał i że jeszcze ma podrożeć bardziej. Akurat jest mi to obojetne bo zużywam bardzo mało i jak na jakiś czas wydam 5 albo więcej złotych to przezyję.
        • erin7 Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 14:35
          Dzieki za odpowiedz. To nam wszystkim akurat na zdrowie wyjdzie, jak podrozal.
    • bea.bea Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 17:46
      Właśnie zastanawiałam sie , o co chodzi z tym cukrem, wojna będzie, czy jakiś kataklizm Zużywam kilogram cukru na parę miesięcy bo żadko używam, ale jak mam kupić to pędzę do kolejki..smile
    • asia_i_p Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 18:38
      A co się dzieje, wojna?
      Mam kilo w domu, przy takim zużyciu, jak mamy, nim mi się skończy, to się skończy i panika.
      A swoją drogą wiem, że to durne, ale braki w zaopatrzeniu w cukier mi się miło kojarzą - z wakacjami 1989, ten powiew nowego - absurdalne, ale z przyjemnością piłam gorzką herbatę.
    • schere Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 19:45
      Usłyszałam straszliwe wieści o straszliwie szybujących cenach kakako, uległam panice i zakupiłam paczkę kakao i 2 czekolady dla dziecka (na szczęście te jego ulubione to gorzkie 65%).
      A tu myk, okazuje się trzeba było cukru nakupić. Akurat kończy mi się dyżurna paczka dla gości.
      Cukier jest u nas używany do produkcji soku malinowego, więc do wakacji sobie narobię zapasów bez szczególnego bólu.
      Żal mi w tej sytuacji cukierników, bo ludzie zrezygnują z ciastek i będą przykre bankructwa.
      Z drugiej strony cukier jest w tylu produktach, które teraz podrożeją....
      Ale dużo bardziej martwią mnie wszelkie inne podwyżki, szczególnie benzyny bo te odbją się na cenach wszystkiego.
      • przeciwcialo Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 09:43

> Ale dużo bardziej martwią mnie wszelkie inne podwyżki, szczególnie benzyny bo t
        > e odbją się na cenach wszystkiego.
        Mnie tez.
    • schere Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 19:59
      ach, jeszcze dodam: Ponieważ była wczoraj u mamy, pogoda była wybitnie spacerowa, urządziliśmy sobie "spacerek poznawczy". I wychodzi na to, że te szybujące ceny to pazerność handlowców. W sklepie nr 1 cukier: 4,50 (wydało się nam niebotycznie drogo ale to dlatego, że nie kupujemy to nie śledzimy cen). W kolejnych 3 sklepach ceny oscylowały między: 4,60 a 5,60. W pobliskiej biedronce cukru (po 3,90) zabrakło, pewnie trafił do tych małych sklepików smile
      • anty_nick Re: Czy kupiłyście już cukier? 07.03.11, 11:22
        schere napisała:

> ach, jeszcze dodam: Ponieważ była wczoraj u mamy, pogoda była wybitnie spacerow
        > a, urządziliśmy sobie "spacerek poznawczy". I wychodzi na to, że te szybujące c
        > eny to pazerność handlowców.

Tak sie widzę znasz na handlu,że ho,ho
        Cukier w tej chwili po 4,15 (cena pólkowa) na sklepie zakupiony w zeszłym miesiącu.Teraz w hurtowni jest w cenie 4,60.Więc w sklepie będzie po ok4,80-5,20 za kg
        Tak więc żadana pazernosc handlowcówwink
    • estelka1 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 21:51
      Ja dopiero po przeczytaniu tego wątku zwróciłam uwagę na ceny cukru big_grin faktycznie poszły w górę i to sporo. Tylko, że ja zużywam może z 5 kg rocznie. A że ostatnio nie miałam potrzeby kupowania tego towaru...
      • papalaya wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 05.03.11, 23:16
        "trzcinowy nierafinowany" "1 kg schodzi na rok", "ja tylko miód z własnej pasieki" etc etc

wychodzi na to, że emamy to lewusy nie umiące upiec babki piaskowej, a jeśli już to z rodzynkiem jako jedynym słodzikiem,poza tym gorzka kawa, gorzka herbata i surowa marchewka

dzisiaj kupowałam za 2,69, braków i paniki nie zauważyłam...

,
        • amarulla Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 05.03.11, 23:38
          też mi się to dziwne wydaje - wypadałoby wrzucić pytanie oprzepis na muffinki albo inny sernik i od razu pełno byłoby specjalistek choć niepiekących ;p

u nas do słodzenia sporadycznie, za to do pieczenia, przetworów itp idzie spoooooro. i ceną się mniej przejmuję, natomiast dostepnością bardziej - pojechaliśmy dziś na większe zakupy autem, więc chciałam zapasy różne uzupełnić i cukru znaleźć nam się nie udało...
        • spicy_orange Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 06.03.11, 01:20
          jedzenie miodu i picie gorzkiej kawy to lans? ja chyba jakaś niedzisiejsza jestem, a z alternatyw dla cukru jeszcze mogę wymienić: ksylitol (cukier brzozowy) i fruktozę-obu próbowałam, brak zachwytów wink
          • aneta-skarpeta Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 06.03.11, 06:49
            ksylitol u nas sie sprawdzil, choc slodzimy mało- moze dlatego sie sprawdzil, bo inaczej poszlabym z torbamiwink

fruktoza spoko- rodzina sie przyzwyczaila do plackow na fruktozie etc

po dluzszym stosowaniu fruktozy czy ksylitolu cukier moze dla mnie nie istniec- poza brązowym- ale ew do kawy

pieke od swieta, przetworow nie robie- tesciowa robisuspicious, ciasta piecze mama

zwykelgo cukru uzywam niezbyt duzo, choc slodkie lubimy i owszem
            jakbym byla mniej leniwa to bym wiecej piekła, taka prawda
            • kooreczka Fruktoza 06.03.11, 08:41
              Kto zastępuje cukier fruktozą wpada z deszczu pod rynnę. W metabolizmie fruktozy odpada parę ważnych punktów regulacyjnych, więc łatwo zepsuć sobie nią zdrowie.
              • przeciwcialo Re: Fruktoza 06.03.11, 09:42
                A tam...ale modnie jest wink
                • aneta-skarpeta Re: Fruktoza 08.03.11, 14:28
                  nie jest modny, tylko ma niski indeks glikemicznytongue_out
                • hummer Re: Fruktoza 08.03.11, 14:47
                  przeciwcialo napisała:

> A tam...ale modnie jest wink

Plemniki są napędzane fruktozą. smile
              • aneta-skarpeta Re: Fruktoza 08.03.11, 14:27
                kooreczka napisała:

> Kto zastępuje cukier fruktozą wpada z deszczu pod rynnę. W metabolizmie fruktoz
                > y odpada parę ważnych punktów regulacyjnych, więc łatwo zepsuć sobie nią zdrowi
                > e.

jak to mawiam- no ale od czegos umrzec trzeba- nie pije, nie pale to przynajmniej sobie fruktoza kawe poslodze, jak mnie nie stac na cukier brzozowywink
            • gabi683 Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 06.03.11, 10:00
              Nie słodzimy i mało używamy,a jak mam piec idę do sklepu i kupuje nie mam jazdy na chomikowanie czego kolwiek. I śmieszy mnie ze ludzie w ten sposób się zachowują i tak nie unikną większych cen ,a swoim zachowaniem je podbijają sami .
        • estelka1 Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 06.03.11, 09:49
          Czepiasz się moja droga big_grin rodzina składająca się z dwóch wiecznie odchudzających się kobiet naprawdę nie zużywa dużo cukru
        • angazetka Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 06.03.11, 09:54
          Skoro dla ciebie pisanie prawdy jest lansem... big_grin
          Ciasto piekę ze trzy razy do roku. Słodzę tylko poranną kawę. Mam zatem napisać, że potrzebuję 50 kg cukru rocznie, żeby było ci przyjemniej?
        • ihanelma Re: wątek trywialny, ale okazja do lansu jest 07.03.11, 07:43
          Staniał coś ten lans, nawet nie trzeba dzwonić do paparazzich, żeby puścili plotę o brakach w bieliźnie big_grin
          Żeby ci podnieść ciśnienie, dodam jeszcze jedną mrożącą krew w żyłach tajemnicę mojego życia: ziemniaków też praktycznie nie jem big_grin. Za to lubię kaszę gryczaną big_grin
          • hummer A patrzyłaś na cenę gryki :) 07.03.11, 08:01
            ihanelma napisała:

> Staniał coś ten lans, nawet nie trzeba dzwonić do paparazzich, żeby puścili plo
            > tę o brakach w bieliźnie big_grin
            > Żeby ci podnieść ciśnienie, dodam jeszcze jedną mrożącą krew w żyłach tajemnicę
            > mojego życia: ziemniaków też praktycznie nie jem big_grin. Za to lubię kaszę gryczan
            > ą big_grin

W Społem na Sępolnie koło 27 zł za kg. Wygląda na to, że powoli zbliżamy się do II Irlandii.
            • ihanelma Re: A patrzyłaś na cenę gryki :) 07.03.11, 08:06
              Muszę se machnąć 10-letni wykres świecowy i zaprognozować trendy wink
    • pulcino3 Re: Czy kupiłyście już cukier? 05.03.11, 23:19
      Dziś kupiłam 1kg w lidlu 4.39, tańsza wersja wykupiona do cna.
      • spartanka4 Re: Czy kupiłyście już cukier? 06.03.11, 09:59
        to już teraz wiem czemu u moich rodziców stoi 5 kilo w szafie, choć cukru moja mama dosypuje do kawi w ilości 1/4 łyżeczki dziennie
        ja kupuję na bieżąco ok 1 kg miesięcznie schodzi tylko do ciast albo dla gości
        ale przyznam szczerze bez bicia że nawet gdyby kosztował 8 zeta to bardzo prawdopodobnie niezauważyłabym tego
    • zebra12 Re: Czy kupiłyście już cukier? 07.03.11, 05:34
      Wzrosną ceny miodu. I to bardzo. Wiecie ile cukru potrzeba pszczołom na zimę? A przecież do lata daleko. Masakra!
      • gryzelda71 Re: Czy kupiłyście już cukier? 07.03.11, 07:41
        Przestań.
        Cukier znajduje się tylko w torebkach na półkach.Żadne wypieki,sosy,przetwory, miody,czekolady,cukierki,lody itd cukru nie zawierają.
    • figrut Re: Czy kupiłyście już cukier? 07.03.11, 08:07
      Mam zalewie 5 kg. zapasu i muszę dokupić minimum 10 jeszcze. Nie słodzę kawy i herbaty. Mam ogród z drzewami owocowymi. Zawsze robię dużo soków, dżemów i kompotów. Dla mnie rosnące ceny cukru to spory problem.
    • mia_siochi Re: Czy kupiłyście już cukier? 07.03.11, 11:44
      sugar sugar
    • osa551 Re: Czy kupiłyście już cukier? 08.03.11, 12:39
      Cała nasza rodzina zużywa ok 2 kg cukru rocznie (łącznie do słodzenia i do ciasta). Więc raczej niedobory tego produktu nam nie straszne wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka