Dodaj do ulubionych

Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie

30.07.11, 12:17
Cytuję za GW ( wyborcza.biz/biznes/1,101716,10000948,Ile_zarabia_Polak__I_dlaczego_tak_malo_.html )
Kowalski zarabia 3,6 tys. zł brutto. Tak podaje GUS. Na rękę wychodzi prawie 2,6 tys. Dużo? Dla większości Polaków tak, bo 70 proc. zarabia poniżej GUS-owskiej średniej.

A teraz odpowiedzcie szczerze, jakie wrażenie macie czytając to forum (kwestie finansowe są ulubionym tematem tu poruszanym) i jakie wnioski z tego wypływają?
Obserwuj wątek
    • klara-poisencja Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 12:22
      ja mam wrażenie,że zdecydowana większość opływa w dostatki,stać je na kosmetyki z górnej półki,wyjazdy wakacyjne to jak splunąć,nie mają trosk finansowych..ile w tym prawdy wiedzą same zainteresowane.
      ja obstawiam,że połowa mija się z prawdą.
      • dlania Przydatne zestawienie 30.07.11, 12:27
        https://static.polityka.pl/_resource/res/path/54/42/5442330d-6526-4b10-878b-44f36292cf98_260x

Czyli 65% POlaków zarabia do wysokości sredniej krajowej, tymczasem na emamie 90% zarabia powyżej - mało powiedziane powyżej:mieści się wśród tych kilku zarabiających wielokrotnośc sredniej. Prawdziwie elitarne forumwink
        • kropkacom Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 12:31
          > Czyli 65% POlaków zarabia do wysokości sredniej krajowej, tymczasem na emamie 9
          > 0% zarabia powyżej

Z czegoś muszą opłacać ten internet w domu wink Jak mniemam mega szybki aby szybko odpisywać na posty big_grin
          • edelstein Re: Przydatne zestawienie 31.07.11, 00:21
            Jeszcze jest internet w komorkachsmile
        • andaba Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 12:32
          smile

A spróbuj się przyznać, że zarabiasz średnią krajową, albo, nie daj Boże poniżej, to zaraz przeczytasz, że jesteś głupia, niewykształcona, twój mąż jest dupą wołową i nie powinniście mieć dzieci, bo produkujecie patologię, która powieli nieudacznictwo rodziców i będzie zżerala podatki elyty..

• mama_kotula Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 12:33
          Dlania, ale weź pod uwagę, że forum nie stanowi próby statystycznej. Ponieważ są to osoby w jakiś sposób już wyselekcjonowane, nie jest to przekrój brany pod uwagę przy badaniach statystycznych nt. zarobków smile
          Założę się, że ponad połowa z tych zarabiających poniżej średniej krajowej nie korzysta z Internetu.

To tak jakby wejść na forum dla informatyków, podać dane, że 70% ludzi w Polsce umie jedynie sprawdzić maila (dane z dupy wzięte, własnie je wymyśliłam tongue_out) i zarzucić tymze informatykom, że oni tak naprawdę nic nie potrafią, bo dane statystyczne mówią inaczej wink
          • dlania Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 12:40
            Zgoda, internet nie odzwierciedla społeczeństwa. Ale przyznasz, żę dysproporcja miedzy danymi ogólnymi a społecznością emamy jest zadziwiająco duza - może rzeczywiście jest tak, że te zarabiające mniej wola sie w watkach finansowych nie odzywać - jako patologiawink
            • mama_kotula Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 12:49
              dlania napisała:
              > może rzeczywiście jest tak, że te zarabiające mniej wola sie w watkach finansowych nie
              > odzywać - jako patologia wink

Być może smile
            • wuika Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 16:27
              Ale jak patrzysz na dane statystyczne, to jednak stosunkowo dużo zarabiają ludzie w wieku mocno przedśrednim, a zaraz po szkole (a czasem bez wink ) czy przed emeryturą do tej średniej krajowej nie dobije nawet te 30%. W miarę młodzi ludzie (ale nie za młodzi, nie na samym początku ścieżki zawodowej) generalnie zarabiają lepiej niż cała reszta społeczeństwa, dlatego forum ematek, gdzie trafiają matki i niematki, ale najczęściej w wieku ok. 30 - 40 z najczęściej nieco starszym mężem/partnerem jest fajną próbką, ale nijak się ma do średniego Polaka. Nawet więc, jeśli ktoś tam czasem ściemnia w kwestiach finansowych, to większość pewnie albo się nie odezwie, albo napisze prawdę.
          • agaja5b Re: Przydatne zestawienie 30.07.11, 13:36
            mama_kotula napisała:

> Dlania, ale weź pod uwagę, że forum nie stanowi próby statystycznej. Ponieważ s
            > ą to osoby w jakiś sposób już wyselekcjonowane, nie jest to przekrój brany pod
            > uwagę przy badaniach statystycznych nt. zarobków smile
            > Założę się, że ponad połowa z tych zarabiających poniżej średniej krajowej nie
            > korzysta z Internetu.
            > Oj, korzystają, korzystają, znam nawet takich co na chleb pożyczali i chrustem palili, a deszcz na łeb kapał ale internet mieli pierwsi w wiosce i "antene satylitarne" też. Może po prostu zaglądają na inne strony a nie na gazetę. Fakt że to też nie jest przekrój przez społeczeństwo ale widać pewną tendencję w kolejności i jakości zaspakajanych potrzeb.
            > To tak jakby wejść na forum dla informatyków, podać dane, że 70% ludzi w Polsce
            > umie jedynie sprawdzić maila (dane z dupy wzięte, własnie je wymyśliłam tongue_out) i
            > zarzucić tymze informatykom, że oni tak naprawdę nic nie potrafią, bo dane stat
            > ystyczne mówią inaczej wink
            >
        • playnumbers Re: Przydatne zestawienie 31.07.11, 11:25
          U nas jest tak ze mieszkamy za granica.
          Zarobki rzedu 3-3,5 tys. euro netto to po studiach normalka (w zawodach technicznych).
          Ceny zywnosci takie same jak w pl, a moze i tansze.
          Z tego powodu dom juz kupilismy (bez kredytu), mamy 2 samochody itd. itp.
          Nie zarabiamy jakichs grubych pieniedzy, ale na normalne zycie bez oszczedzania starcza.
          Markowe rzeczy np. spodnie esprita kosztuja w sale gora 50 euro, w h&mie dostalam sliczna sukienke na wyprzedazy za 4,95.
          Wiec chyba tez nizsze ceny.

A mysle ze na forum jest wiecej mam z duzych miast, zagranicy i z tego powodu tematy zarobkowe nie sa reprezentatywne.

• sotto_voce Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 12:31
      No ale co w tym dziwnego?
      Ludzie nie lubią się dołować, a lubią sobie poprawiać humor (kosztem bliźnich). W wątku "jakie macie włosy" wypowiedzą się raczej osoby o pięknych włosach. Tak samo w wątku "gdzie jedziecie na wakacje" wypowiedzą się te, które wyjeżdżają w prestiżowe miejsca, a w wątku "ile zarabiacie" - osoby zarabiające dużo. Nie ma obowiązku wypowiadania się. I wcale nie trzeba kłamać.
      A przy okazji - nie uważacie, że to strasznie głupie, że GUS podaje średnią arytmetyczną zarobków? Mediana miałaby jakiś sens, można by określić swoje miejsce w społeczeństwie, a oni twardo z tą arytmetyczną.
      • majenkir Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 12:35
        sotto_voce napisała:
        > W wątku "jakie macie włosy" wypowiedzą się raczej osoby o pięknych włosach. Ta
        > k samo w wątku "gdzie jedziecie na wakacje" wypowiedzą się te, które wyjeżdżają
        > w prestiżowe miejsca, a w wątku "ile zarabiacie" - osoby zarabiające dużo.

Ewentualnie po prostu sobie fantazjuja, ze maja piekne wlosy jedza na wakacje, czy duzo zarabiaja wink.
    • marianna1970 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 12:49
      To forum jest niereprezentatywne ma wrażenie że piszą same paniusie z dużych miast które nie wyobrażają sobie że ktoś nie ma sypialni i gabinetu, nie jeździ za granicę, nie ma dwóch samochodów itd w myśl przysłowia wyżej s.. niż du.. ma
      • agaja5b Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 13:50
        A zobacz kto odpowiada na te posty, kto je produkuje, wszystko te same nicki, albo założone na potrzeby, ale wraz ze zmianą nicka przekonania się nie zmieniają. I tu nawet nie chodzi o położenie d... tylko jak się prowadzi życie na jakimś poziomie to się automatycznie chyba wydaje że inaczej albo się nie da albo ciężko albo same niemoty i sobie nie radzą w życiu. A czasem można pojechać choćby do małego miasteczka pod dużym miastem i poznać swój własny kraj, zejść ze stołka i spojrzeć jak ludzie żyją, za jaką kasę i zacząć szanować ludzi i cudzą pracę nawet za pół darmo. Jak okiem sięgnąć wszyscy się na emamie sami dorobili i chwała im za to. Kto się dorobił sam, to przepraszam i chylę czoła. Ech, klawiatura wszystko wytrzyma.
    • 18_lipcowa1 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 12:53
      ja mam wrażenie że wszyscy tutaj zarabiają 10.000 netto
      oprócz oczywiscie tych co mieszkaja z tesciami
      • mamaemmy Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 22:00
        18_lipcowa1 napisała:

> ja mam wrażenie że wszyscy tutaj zarabiają 10.000 netto

ej co nie?wink

a ja mam duzo takich znajomych co zarabiaja powyzej tej kwoty i róznia sie od tych z forum,że nigdy sie tym nie chwala,nie szczycą,to ile maja kasy to widac,ale na pewno o tym nie mówią,ba! wręcz narzekaja ze wszedzie drogo tongue_out
        • mamkaantka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 03.08.11, 19:32
          mamaemmy napisała:

a ja mam duzo takich znajomych co zarabiaja powyzej tej kwoty i róznia sie od
          > tych z forum,że nigdy sie tym nie chwala,nie szczycą,to ile maja kasy to widac,
          > ale na pewno o tym nie mówią,ba! wręcz narzekaja ze wszedzie drogo tongue_out

Znam tylko kilka rodzin naprawdę zamożnych i zaobserwowałam jedno, są skromni i normalni. Do głowy by im nie przyszło chwlenie się czymkolwiek, a z cała pewnościa nadymanie się na forum.
    • vampire-freak Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 14:12
      No właśnie dlatego nie udzielam się w takich wątkach. Ja zarabiam 2500, mąż 1800, po opłatach zostaje jakieś 2-2,5 tys na miesiąc, więc o pudrach za 200 zł mogę zapomnieć. Nie jest to moim utrapieniem czy kompleksem, ale te wywody o wakacjach i życiu na najwyższym poziomie są dla mnie mało realne. Mam oczy i widzę jak żyją inni, mam porównanie. Co oczywiście nie znaczy, że zarzucam komuś kłamstwo.
      Piszę jak jest u mnie, w tym roku jedziemy na wakacje do Polanicy na kilka dni i wszystko. Żadnych szaleństw, żadnych ekstrawagancji.
      • marzeka1 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 14:36
        Nigdy nie ujawniam się z dokładnymi zarobkami, ale wiem jedno: lata całe żyliśmy skromnie, bo tylko od nas, naszej zaradności zależało, czy będziemy mieli mieszkanie; teraz zarabiamy przyzwoicie, ale nigdy nie powiem, że dupą wołową jest facet, który zarabia 3 tyś. Sposób patrzenia na ludzi u niektórych osób świadczy tylko o nich samych. Skąd bierze się to- nieuzasadnione- poczucie własnej wyższości?
        • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 15:39
          Ja myślę, że to bardzo zależy od środowiska - tak naprawdę niewielu z nas wychodzi poza nie, prawda?
          Jeżeli ktoś chodził do dobrej szkoły i na studia, w dodatku jest z rocznika, który nieźle wchodził na rynek, ma niezłą pracę, to podświadomie dochodzi do wniosku, że wszyscy mają tak samo, a jak nie - to wina leży tylko i wyłącznie po ich stronie.
          W zeszlym roku na wakacjach rozpadły mi się buty. W małym miasteczku w Olsztyńskiem pani pokazuje mi jakieś adidasy za poniżej 40 zł. i prawie lękliwie pyta 'nie za drogie'? Fakt, wyglądałam pewnie na ostatniego rzęcha w starej koszuli i powyciąganych portkach, ale to mi uświadomiło, że te 40 PLN to w tamtych okolicach poważna kwota.
          • thana203 Olena, masz bardzo ciekawy blog! n/t 30.07.11, 16:24
            • olena.s Re: Olena, masz bardzo ciekawy blog! n/t 30.07.11, 16:30
              O wielkie dzięki, robi się, co się może, pszepani.
          • mama_kotula Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 16:29
            Cytat
            W małym miasteczku w Olsztyńskiem pani pokazuje mi jakieś adidasy za poniżej 40 zł. i prawie lękliwie pyta 'nie za drogie'? Fakt, wyglądałam pewnie na ostatniego rzęcha w starej koszuli i powyciąganych portkach, ale to mi uświadomiło, że te 40 PLN to w tamtych okolicach poważna kwota.

Kiedyś poszłam do Biedronki i zobaczyłam w koszu "promocyjnym" cudowne czerwone traperki z nubuku. Pani przy kasie najpierw zrobiła przerażoną minę i zaczęła mnie przepraszać, że ona nie wie, skąd się te buty tam wzięły, bo one nie są niestety w promocji i czy ja chcę je kupić. No chciałam, bo takich od kilku lat szukałam. Pani z troską i poczuciem winy powiedziała do mnie:
            - Bo one bez promocji kosztują... 29,90 zł...

Czyli nawet to zalezy od sklepu - Biedronka nastawiona na klientelę, dla której 30zł za buty to dużo.
            • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 16:34
              No właśnie.
              Dowcip w tym, że w Polsce jakoś dość kastowo żyjemy w realu. Łatwo jest nie zdawać sobie sprawy z warunków finansowych "innych", czy to w górę, czy w dół od naszej własnej niszy.
              I tak samo nie podoba mi się pogarda i te powtarzające się określenia majętniejszych, mogących się cieszyć autem, urlopem etc. że "wyżej sra", jak i szybka diagnoza, że ktoś tam jest leń i nierób, bo nie może przeskoczyć kwoty 1200.
            • ira_07 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 19:49
              > Czyli nawet to zalezy od sklepu - Biedronka nastawiona na klientelę, dla której
              > 30zł za buty to dużo.

Dlaczego za dużo? Przecież pani po prostu wyjaśniła, że produkt nie jest w promocji. Może się bała, że wylecisz na nią z pyskiem, że co to ma znaczyć, wprowadzanie w błąd kilenta, gdzie kierownik itp.
              • mama_kotula Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 22:07
                Pani mnie przepraszała, że buty są droższe. Najpierw wyjaśniwszy, że nie są w promocji, a skoro nie są, to czy ja na pewno chcę je kupić, bo bez promocji kosztują dużo więcej niż z promocją - czyli 30 zł.
                • ira_07 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 16:01
                  OK, ale to nie znaczy, że dla klienta biedronki 30 zł za buty to dużo, nawet w najtańszym sklepie czy na bazarze taniej się nie kupi pełnych butów. Przepraszała, bo byłaś w błędzie, przynajmniej ja to tak widzę.
                  • mama_kotula Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 16:06
                    ira_07 napisała:
                    > OK, ale to nie znaczy, że dla klienta biedronki 30 zł za buty to dużo, nawet w
                    > najtańszym sklepie czy na bazarze taniej się nie kupi pełnych butów.

Często bywam w Biedronce - bezproblemowo można tam kupić adidasy czy obuwie pseudotrekingowe, o tzw. botkach nie wspominajac - do 20zł.
                    W sąsiadującym chińskim sklepie też. Oraz w Karfurze; kiedys w obcym miescie, kilkaset km od domu rozwalily mi sie buty, byłam bez kasy - kupilam w karfurze damskie eko tongue_out botki za całe 12zł smile
    • krejzimama Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 15:46
      Wystarczy sie dokładnie wczytywać w wypowiedzi i wychodzi szydło z worka.
      Okazuje się że większość to budżetówka albo przy mężu. Ewentualnie z wieczorową maturą.
      W dyskusji o Kindlu wychodzi ze nie mają kilku stówek na to urządzenie.
      W dyskusji o wymianie wyposazenia w domu wszystkie piszą że nie wymieniają i wymyslają sto powodów pomijając ten najwazniejszy - brak pieniedzy.
      • lolinka2 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 16:20
        aż sobie wygooglałam o co z kindlem chodzi i co to za unowocześniacz smile

Forum jest jakie jest.... część osób na bank koloryzuje, część nie.
        I nie jest tak ze wszystkie to 10 k + na osobę, wszystkie z dużych miast, wszystkie na zagraniczych wakacjach, w megawielkich domach i co tam jeszcze - tylko trzeba umieć czytać smile
      • wuika Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 16:32
        Zapominasz, jak zwykle zresztą, o najważniejszej kwestii, która sprawia, że ludzie nie dostają małpiego rozumu, bo wyszła nowa wersja readera, telefonu czy odtwarzacza - większość nie jest gadżeciarzami suspicious Nijak się to ma do zamożności, czy możliwości sobie kupienia nowego sprzętu.
    • odcienie.szarosci Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 15:56
      Moi rodzice obydwoje ponizej średniej krajowej zarabiaja, a ja mysle, ze wyroslam na dobrego czlowiekawink nie wychowywalam sie w patologiismile. Niestety takie czasy, ze wiekszosc rodzin zarabia slabo, mamy takich rzadzacych i tyle w temacie, Polska jest biednym krajem i kto ma mozliwosc niech ucieka do kraju bardziej cywilizowanego.
      • jusytka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 16:14
        Bez przesady, pojedź sobie do Turcji, czy Egiptu i powiedz potem, że jest nam w Polsce źle! Poza tym wiele osób w naszym kraju żyje na takim poziomie jak na Zachodzie.
        • rosapulchra-0 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 01:14
          jusytka napisała:

> Bez przesady, pojedź sobie do Turcji, czy Egiptu i powiedz potem, że jest nam w
          > Polsce źle! Poza tym wiele osób w naszym kraju żyje na takim poziomie jak na Z
          > achodzie.

Wiele? Tzn, ile? I jaki to jest poziom jak na Zachodzie?
      • dlania Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 16:15
        Jeżeli dla kogoś dobytek materialny to priorytet w hierarchii wartości - to tak, niech ucieka.
        • majenkir Dlania, 30.07.11, 16:33
          A co dla Ciebie jest priorytetem? Bog, Honor i Ojczyzna?? big_grin
        • lejdi111 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 17:00
          ja tez odniosłam wrażenie, że tu na wszystko wszystkich stać. Kupują renomowanych firm ciuchy, kosmetyki. Jeżdżą super brykami, mają piękne domy i wakacje jak z bajki. Weekendy spędzają po za domem nad morzem lub w górach. Dzieciaki kształcą się w prywatnych szkołach. Zwierzęta wożone są raz w tygodniu do fryzjera. Panie oczywiście też regularnie odwiedzają salony fryzjerskie, kosmetyczne, spa itd. Rata kredytu wynosi ok 2 tys. Mają gosposie, nianie i ogrodników. A jak napisałam, że śmiało starcza mi na miesiąc 3 tys (bo musi) to zostałam opluta.
          • czarnaalineczka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 17:02
            a mozesz zalinkowac gdzie zostalas opluta ???
    • czarnaalineczka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 17:01
      po pierwsze
      ulubionym tematem na forum jest tesciowa
      potem dlugo dlugo nic
      i psie kupy , czy wy tez tak macie , przegrzane dzieci , dlaczego ateistki itd
      watki kasowe nie mieszcza sie nawet w pierwszej 20tce

po drugie
      chyba slabo czytam
      bo nie wiedzialm ani jednego watku w ktorym ematki podaja swoje zarobki

po trzecie
      najmniejsze dochody maja mlodzi z pierwsza praca i emeryci
      ematki raczej w wiekszosci sa powyzej 35 i ponizej 60 wiec sila rzeczy do najbiedniejszych sie nie zaliczaja

po czwarte
      zarowno osoba z pensja 2 tys jak i z 10 tys moze kupic taki sam sprzet za 2 tys
      z ta roznica ze ta pierwsza bedzie na niego dluzej odkladac
      (no na wypadek gdyby ci chodzilo o watki o kremach , butach czy kindlach )

po piate
      albo zazdroscisz albo ci sie nudzi
      nude rozumiem
      zazdrosc brzydka cechatongue_out
    • deodyma Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 17:13
      nigdy nie wierze we wszystko, co tu( i nie tylko tu), przeczytam.

• kropkacom Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 17:13
      Piszą dziewczyny z dużych miast. Najwięcej pewnie z Warszawy. I to one przodują w wątkach jeśli chodzi o zarobki. Poza tym pracują obie strony zazwyczaj. Jak się złoży do gromady obie pensje małżonków jest nieźle. Prawda? Druga sprawa to emigracja. Tutaj też dochody rodziny są zwyczajnie większe niż te przeciętne w kraju.

Forum nie jest reprezentatywne jeśli chodzi o polskie społeczeństwo.
    • ally Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 17:40
      Ja zauważyłam, że na ematce często dzieli się społeczeństwo na wyższą klasę średnią oraz roszczeniową patologię. Tymczasem większość ludzi w Polsce to ci pośrodku.
    • braat1 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 18:00
      Trzeba sie jeszcze zastanowic na ile te dane sa miarodajne. Najprawdopodobniej nie uwzglednai czarnej strefy, itp....
    • burza4 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 20:04
      Pytanie skąd się bierze taka a nie inna średnia - i jaka jest rzeczywistość, bo z pewnością nie taka, na jaką wskazuje statystyka.

Paradoksem jest to, że większość tych "poniżej średniej" żyje na poziomie który nijak do takich zarobków nie przystaje.

Oficjalne zarobki to jedno, a faktyczne dochody to drugie. Nie wierzę choćby, że jakakolwiek osoba prowadząca np. DZG która by wykazywała ile faktycznie zarabia. Sporo firm zaniża oficjalne zarobki, więc nie dziwi mnie taki rozdźwięk.
      • czyscicka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 23:31
        Hehe ile ja takich osób znam które dochód wykazują niższy niż w rzeczywistości.
        Kurcze wystarczy nawet jeśli dwie osoby zarabiają tą średnią i mamy dochód, o którym pisze większość forumek...
        • mamkaantka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 23:59
          Nie zapominaj, że większość forumek ma długi, zwane kredytami, czy kupowaniem na raty - o czym otwarcie piszą, bo przecież oszczędzanie na emamie nie jest trendy wink
    • noemi29 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 23:22
      A ja mam wrażenie, że żyję naprawdę w innym kraju, czytając watki finansowo-zarobkowe.
      Dla nas 3 tys. to marzenie... tak, tak sad I nie jesteśmy z mężem nierobami, ani nieudacznikami.
      Tak po prostu w naszym miescie sie zarabia! 3 tys.to my nawet we dwoje nie mieliśmy nigdy!
      I tak podobnie żyją nasi sąsiedzie, znajomi, przyjaciele. Mamy mieszkanie własnościowe, bez kredytu, samochód, mieszkamy na dość ładnym osiedlu, nie w jakiejś "podejrzanej" dzielnicy.
      Tacy jak my i nam podobni uchodzą tu za klasę średnią, a nawet można usłyszeć, że nie mamy na co narzekać! Jednak dla większości forumek to jesteśmy "nędza i patologia"!
      • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 09:41
        Na ogół jednak tam, gdzie zarabia się mniej, szereg rzeczy jest znacznie tańszych. W efekcie więc mieszkając w Stokrotkowie mniejszym i zarabiając połowę tego, co w Mieścisku Wielkim jesteś klasą średnią.
        W ogóle mniejsze ośrodki mają swoje zalety.
        W Warszawie ostatnio postawiono dwa mlekomaty - urządzenia, z których za dość ciężka kase można pobrać świeże, niepasteryzowane mleko.
        W Stokrotkowie na pewno takich cudów nie ma - ale też znaczne bliżej mieszkańcom Stokrotkowa do jakiejś wioski, gdzie mozna kupić sobie mleko niepasteryzowane wprost od rolnika, bez pchania się przez godzinne korki i pewnie za ćwierć mieściskowej ceny.
        • kinguch Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 10:20
          bzdury piszesz! Właśnie o dziwo w większym mieście jest taniej, a to dzięki konkurencji dużych sieci! U mnie w mieście powszechne jest zarabianie 1300(z hakiem - najniższa krajowa brutto), w teorii mam bliżej do rolnika z rzeczonym przez Ciebie mlekiem, a za mleko z mlekomatu płacę 3 zł, od rolnika 4zł za litr. Tanio? W porównaniu z zarobkami w większym mieście bardzo drogo!
          Dodam że byłe miasto wojewódzkie ale ukochany wschód, gdzie mikro tesco wzbudziło szał a do maca pod miasto ludzie pielgrzymki robią bo taka nowśc i cywilizacja do nas zawitała. Odzież ma dokładnie te same ceny co w stolycy, chyba tylko szmateksy mamy tańsze niż w wawie!
          • kinguch Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 10:23
            PS
            ach i paliwo mamy tańsze bo jedyne 5.19zł ale przy najniższej krajowej też nie poszalejesz!
            • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 15:04
              No nie pojeździsz, benzyna wszędzie w Europie koszmarnie droga.
              W Zatoce wszystko jest o wiele droższe niż w PL, z wyjątkiem paru rzeczy: świeżych ziół, ryżu, liści kaffiru i benzyny właśnie: ta kosztuje około 80 gr. Za to chleb podobny do polskiego to około 7 pln za mały bochenek. Mleko - 5 pln/litr. A kiedyś bezmyślnie kupiłam mąkę ziemniaczaną (wielki cymes, tam nie używają) i okazało się, że mam zapłacić 50pln....
              • czarnaalineczka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 15:09
                . A kiedyś bezmyślnie kupiłam mąkę ziemniaczaną (wielki cymes, tam nie używają)
                > i okazało się, że mam zapłacić 50pln....
                co z niej zrobilas ?smile
                • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 15:44
                  Najgłupsze jest to, że tylko kisiel, a potem tak oszczędzałam, że resztę mi robale zżarły. Nie mogłam się przemóc, żeby tę mąkę cenniejszą niż złoto do czegoś dodać.
                  • czarnaalineczka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 15:52
                    buuu
                    a mogas zrobic najdrozsze w swoim zyciu kluski slaskie big_grin
                    • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 16:18
                      A tak zrobiłam najdroższy w życiu kisiel.
          • olena.s Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 13:47
            Oczywiście możesz miec racje, ja mogę sie mylić. Być może w małych ośrodkach wydaję mniej po prostu bo nie ma tylu pokus? Dobrych serów na przykład? Wyprzedaży krzyczących z wiitryn? A skoro ty mieszkasz w mieście wojewódzkim to faktycznie ceny moga być bliższe warszawskim.
            Ale o ile wiem, to nawet państwowe przedszkola kosztują na ogół taniej w mniejszych miastach. I szkoły prywatne, jak ktoś takiej szuka. I żłobki. I na benzynę się mniej wydaje jeżdąc po mieście 20 tysięcznym niż po wielkich aglomeracjach.
          • burza4 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 15:22
            kinguch napisał:

> bzdury piszesz! Właśnie o dziwo w większym mieście jest taniej, a to dzięki kon
            > kurencji dużych sieci!

Co jest tańsze, to jest, ale nie wszystko. W dużych miastach tańsze są trwałe rzeczy - typu meble, AGD itd, bo poza marketami trudno o promocje. Warzywa, mięso - z tym IMO juz gorzej.

Moja teściowa czynsz ma na poziomie 250 zł, za takie samo mieszkanie w Warszawie czynsz wynosi już 500. Nie wspominając, że jak je kupowała, to płaciła poniżej 2 tysięcy za metr, podczas gdy w Warszawie metr "chodził" wtedy koło 9...

• jusytka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 11:36
          Małe miasta/wsie jak dla mnie mają same zalety pod warunkiem jednak, że dochody nie odbiegają znacząco od średniej z wielkich miast, no i nie jest do nich zbyt daleko wink
    • aneta-skarpeta Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 30.07.11, 23:36
      ja bm jeszcze wziela poprawke na szarą strefe

pewnie polowa z nas, jak nie lepiej, jest oficjalnie zatrudniona na minimal.krajową, a reszta pod stolemsuspicious, albo ma firme budowlaną, gdzie nie wystawia rachunkow, albo mechanikiem samochodowymsuspicious

albo wynajmuja na czarno mieszkanie po babci etc
      • edelstein Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 00:54
        Mnie dziwi,ze podajesz statystyke o zarobkach polakow w pl,zupelnie nie biorac pod uwage,ze na tym forum jest duzo“zagranicznych“ematek.Inne zarobki,inne ceny markowych ubran,inna rzeczywistosc.Oprocz tego jest szara strefa,ematki majace szczescie itd.
        • jusytka Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 11:46
          edelstein napisała:

> Mnie dziwi,ze podajesz statystyke o zarobkach polakow w pl,zupelnie nie biorac
          > pod uwage,ze na tym forum jest duzo“zagranicznych“ematek.Inne zarob
          > ki,inne ceny markowych ubran,inna rzeczywistosc.

Właśnie wróciłam z objazdu po Europie, trafiłam przypadkiem na takie wyprzedaże (również markowych ubrań), których w żadnym polskim mieście jeszcze nie spotkałam, nawet w sklepach ze znanych nam sieciówek. Jednak emama jest naszym polskim forum i tych zagranicznych matek jest procentowo niewiele, choć może bardziej rzucają się w oczy, biorąc aktywny udział w finansowych wątkach? Mam wielu przyjaciół mieszkających zagranicą, owszem w porównaniu do naszej średniej zarabiają znacznie więcej, ale nie zauważyłam by im się zbytnio przelewało, bo koszty życia są jednak wyższe (wynajem mieszkań, wszelkie usługi itp).
          • edelstein Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 21:11
            Zagranicznych ematek nie jest wcale tak malo i czesc udziela sie tu bardzo czesto.Poza tym autorka pije do tych markowych ubran,kosmetykow.Jak sama sie przekonalas nie trzrba zarabiac milionow,by takie rzeczy posiadac.Wyprzedaze,outlety,sklepy bezclowe,promocje.
    • volta2 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 00:51
      ogólne wrażenie o jakim piszesz rzeczywiście może takie być, ale
      może parę dziewczyn pisać o domu - z gabinetem i salonem 45 m. - ale nie są to domy w warszawie czy konstancinie za 3-4 mln zeta, tylko daleko na prowincji i ich cena przystaje do 70 m w stolicy(bez gabinetów zdecydowanie)

druga nie ma domu, mieszkania na kredyt i choć nie zarabia 10 tys to sobie na luzie może kupować perfumy i kremy za 200 zeta szt.

trzeciej wystarczą kosmetyki z rossmana ale lubi jeździć na łikendy i o tym się rozpisuje

czwarta nie ma czasu na wyjazdy łikendowe więc raz na rok potrzebuje solidnego wypoczynku all w ciepłym kraju

jak wszystkie napiszą w jednym czasie to rzeczywiście można odnieść ogólne wrażenie sporej zamożności forumek.
      do tego dochodzi niereprezentantywność forumek - częściej mieszkanki dużych miast, z wykształceniem, ze średnią wiekową urodzenia dziecka ok. 30 co przy 5-8 letnich dzieciach daje wiek pań 36-38 lat(akurat rozkwit kariery zawodowej) i masz co chciałaś jak na talerzusmile

a oczywiście pewnie są i takie co to dom w granicach warszawy mają i te perfumy i wakacje 2x do roku w ciepłym kraju - ale raczej nie wszystkie.
      a jeśli wszystkie - to tylko cieszyć się trzeba że nam społeczeństwo się bogaci. bo dzięki temu i zarobią panie w daglasie, i gaździna na podhalu i biuro podróży i budowlańcysmile
      • majenkir Re: 31.07.11, 16:13
        volta2 napisała:
        > jak wszystkie napiszą w jednym czasie to rzeczywiście można odnieść ogólne wrażenie sporej zamożności forumek.

A ja mam cztery psy! big_grin big_grin big_grin
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
        fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/DFGVvAKpc7hbaVBiqB.jpg
      • heca7 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 21:01
        Też sobie zdałam sprawę, że nie wszędzie jest jak w Warszawie kiedy w średniej wielkości mieście na Warmii kupowałam coś w aptece. Zatrzymaliśmy się po drodze. Weszłam po krople do nosa dla nas i dla córki, rutino.. i aspirynę . Jej dziecięce krople, nam dorosłe. Pytam czy są, pani mi pokazuję to ja mówię "poproszę" a pani patrzy się na mnie poważnie i mówi "ale które?" oba "ale wie pani bo jedna buteleczka kosztuje 12zł to będzie ponad 24 zł za same krople!" ja się lekko zdziwiłam po co ona mi to mówi , powtórzyłam, że biorę wszystko i zakupu dokonałam. Potem dotarło do mnie, że ta kobieta codziennie się zmaga z takimi problememi, ze ludzie na lekarstwa pieniędzy nie mają. W aptece gdzie robię zakupy w wawie w życiu bym czegoś takiego nie usłyszała- tu odsetek takich osób jest na pewno mniejszy. Inny świat.
    • najma78 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 12:49
      mamkaantka napisała:

> Cytuję za GW ( wyborcza.biz/biznes/1,101716,10000948,Ile_zarabia_Polak__I_dlaczego_tak_malo_.html )
      > Kowalski zarabia 3,6 tys. zł brutto. Tak podaje GUS. Na rękę wychodzi prawie
      > 2,6 tys. Dużo? Dla większości Polaków tak, bo 70 proc. zarabia poniżej GUS-ows
      > kiej średniej.

>
      > A teraz odpowiedzcie szczerze, jakie wrażenie macie czytając to forum (kwestie
      > finansowe są ulubionym tematem tu poruszanym) i jakie wnioski z tego wypływają?

Tiiiaa, o szczerosci to mozesz zapomniec, a forumowiczki lubia koloryzowac.
      • ledzeppelin3 Re: Zarobki Polaków, a wątki finansowe na emamie 31.07.11, 16:46
        Nie mówię, ze wnikliwie śledzę forum, ale nigdy nie pamiętam żadnych wzmianek o domu w Konstancin-Jeziornie, majordomusie, zastawie z kryształkami Swarowskiego i kosmetyczce dla peta
        Raczej pamiętam wątki o powrocie do pracy 3 dni po porodzie, bo kasy nie ma, i że kosmetyki z Ziaji najlepsze, i że polskie morze najlepsze
        Gdzie Wy widzicie te bogaczki?????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka