Dodaj do ulubionych

zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej reklamie?

09.08.12, 20:27
chlopiec ma 12 lat i otylosc. mam mieszane odczucia, bo to dziecko jednak, i wykorzystane do reklamy. ale i tak lepszy komunikat niz teksty o choroach, niemoznosci, itp.

www.youtube.com/watch?v=LsXRj89cWa0&feature=player_embedded
(tu to samo tylko inny link)
specials.msn.com/a-list/lifestyle/nike-ad-overweight-boy-popular-pages
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 20:40
      Ale jaki masz problem?
      Że otyły chłopiec wystąpił w reklamie? Nie wolno mu? A może boli cię, że on gruby, więc oblech i jeszcze kasę zarobił na swoim tłuszczu? suspicious
      A może ten chłopiec rzeczywiście jest chory i zarobek na tej reklamie da możliwość leczenia?
      Nie no, najlepiej opluć i obrazić, od razu się lepiej poczułaś, prawda? uncertain
      • k1k2 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 20:56
        ty masz naprawde problemy z czytaniem ze zrozumieniem i odpowiadasz na cos co sobie sama uroilas. NIGDZIE chlopca nie opluwam ani nie obrazam, przeczytaj jeszcze raz, ok? bez odbioru.
        • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 21:00
          Cytatchlopiec ma 12 lat i otylosc. mam mieszane odczucia, bo to dziecko jednak, i wykorzystane do reklamy. ale i tak lepszy komunikat niz teksty o choroach, niemoznosci, itp.
          Ta wypowiedź nie ma sensu i można ją interpretować w dowolny sposób. A znając twój stosunek do osób otyłych można spokojnie podejrzewać, że zrobisz wszystko, aby w końcu chłopca opluć, a potem udawać troskę o jego zdrowie.
          • bloopsar Obrona przez atak 10.08.12, 02:04
            rosa do katus o 20:40:
            >najlepiej opluć i obrazić, od razu się lepiej poczułaś, prawda?

rosa do katus o 21:00:
            > można spokojnie podejrzewać, że zrobisz wszystko, aby w końcu chłopca opluć

Rosa: To jak w końcu, katus obraziła i opluła chłopca czy nie, ale i tak zareagowałaś bo PRZEWIDZIAŁAŚ, że to w końcu zrobi??
            Tym razem też się broniłaś? Przed takim potencjalnym atakiem, co? 'Minority Report' w realu uncertain
            • bloopsar Re: Obrona przez atak 10.08.12, 02:05
              > katus obraziła i opluła chłopca czy nie

K1k2, nie katus, już mi się mylą osoby, przed którymi rosa się 'broni'...
      • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 23:00
        rosa, ochłoń i wyluzuj, zacznij też czytać ze zrozumieniem, a nie na zasadzie "wiem lepiej co autor ma na mysli"
      • zuzann-a Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 07:58
        rosapulchra-0 napisała:
        > Nie no, najlepiej opluć i obrazić, od razu się lepiej poczułaś, prawda? uncertain

Jezu, ty jednak nie jesteś normalna.
        • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 09:22
          O proszę! Następna kulturalna i miła tongue_out
          Naprawdę nie widzisz, że ten post jest podszyty fałszem i dyskryminujący? Bo chłopiec jest gruby, to nie powinien wg autorki brać udziału w reklamie, ale gdyby był szczupły i piękny, to już może, tak?
          • gryzelda71 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 09:28
            Ja nie widzę.
            W sumie jak się pozwala dziecku tak utyć(mało kiedy to choroba),to udział w reklamie przy tym to pikuś.
            • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 09:36
              To mnie akurat nie dziwi, że nie widzisz. Zawsze stosujesz zasadę: jakie masz zdanie, bo ja przeciwne!
          • edelstein Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:49
            Ja tez nie widze zadnych podtekstow.
            • gryzelda71 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 12:54
              I znowu całe forum przeciwko rosie wink
              • gazeta_mi_placi Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 14:57
                big_grin big_grin big_grin
    • platki_sniadaniowe Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 20:50
      nie widzę nic złego w tej reklamie
      nie jest specjalnie ośmieszajaca ani kogoś urażająca

chłopak pewnie troche kasy sobie zarobił i jeszcze uznanie wśród rówieśników zyskał
    • dziennik-niecodziennik Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 20:50
      hmmm
      w jakim sensie "wykorzystane"?
      bo mi sie wydaje ze jednak to pozytywny wydzwiek ma. no otyły chłopczyk, owszem, ale w sumie jakos tam biegnie! jak tak troche pobiega to przestanie byc otyły i bedzie git. a poki co to jest nie lada wyczyn dla niego, taki własnie "bieg do wielkosci". bo osobie z taką nadwagą jest naprawde STRASZNIE trudno zacząc sie wysilac fizycznie...
      • k1k2 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 20:58
        no wlasnie ciekawi mnie waszew zdanie, bo uwazam ze reklama jest OK.
        fakt ze nie ma sie co ludzic, firma NIKE ma na celu zwiekszenie sprzedazy/zyskow i tyle, niemniej jednak "przy okazji" wykonuja dobra robote
        • duzeq Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 21:31
          Nie, mysle ze o wykorzystywaniu nie ma mowy.

To, ze Nike zmienia grupe docelowa jest duzym pozytywem w tej reklamie - ilez mozna pokazywac usmiechniete, lecace z wiatrem super laski? To, ze chca zwiekszyc sprzedaz, to jedno. To, ze chca przekazac, ze sie da, ze przynajmniej warto sprobowac, ze "greatness is not beyond his reach, nor is it for any of us"" jest wrecz wymogiem wsrod spoleczenstwa, ktore robi sie otyle na wlasne zyczenie (i to bynajmniej nie przez niedoczynnosc tarczycy).

Moze kasa za reklame pomoze temu chlopcu schudnac? Moze za rok zrobia podobna reklame, pokazujac ile udalo mu sie zrzucic..?
      • platki_sniadaniowe Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 21:00

>ale w sumie jakos tam biegnie!

hahaha
        no raczej
        • aqua48 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 21:15
          Nie zgodziłabym się na udział mojego dziecka w żadnej reklamie. Ale ja to tak dla zasady. Inne dzieci mi nie przeszkadzają, zwłaszcza jak same bardzo chciały, a nie występują popychane ambicjami rodziców.
    • melancho_lia Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 09.08.12, 21:33
      Ja nie mam. Podoba mi się ta reklama. Co z tego że otyły- chce coś zmienić i na miarę swoich możliwości (póki co) zmienia. Pozytywne.
    • dzoaann Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 00:20
      ale czemu ta reklama, a nie inna? jakakolwiek z dziecmi? malo takich? tamte dzieci nie sa wykorzystywane, bo sa sliczne i nie otyle?
      • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 07:25
        O to to to!
        Post jest pospolitą prowokacją i najazdem na otyłych.
      • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 08:29
        aha, to teraz będziemy udawać, że "swiat" nie wysmiewa otyłych?

chłopiec jest otyły i nie ma w tym nic z poniżania i ja się zastanawiam, czy zaraz horda/chorda dzieciaków i nastoletnich półgłówków nie zrobi sobie głupich memów z udziałem tego chlopca.
        Mi sie reklama podoba, ale na świecie jest całe mnóstwo okrutnych ludzi

i tak, tak to juz jest ze z brzydkich i grubych łatwiej się smiac, niż z łądnych i szczupłych. Niestety.

I tak ja bym miała obiekcje czy pozwolic na udzial syna w reklamie, bez względu na wygląd.
        • dzoaann Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:12
          brzydcy i grubi sa narazeni na wysmiewanie kazdego dnia, nie tylko z okazji udzialu w reklamie. A nike jakos tam probuje odczarowac mit, ze tylko piekni i wysportowani uprawiaja sport, probuje zmienic grupe docelowa i akurat te reklamy sa bardzo dobre.
          • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:23
            jak pisałam, mi się reklama podoba, ale ja generalnie jestem w miarę normalna i rozumiem, że nike chce odczarwac pewne zachowania, doskonale wiem o co chodzi.
            co nie zmienia faktu, ze ja bym wolała, zeby nie odbywało się to "kosztem" mojego syna, bo jak narazie świat jest okrutny.

nie wiem, może akurat ludzie pokochają grubego chłopca i bedzie wzorem dla innych, ale to bardzo ryzykowna gra.

i zaznaczam, że dla mnie temat mało szokujący, reklama także, miło że wreszcie ktos zauwazyl, ze nie kazdy ma nogi jak anna muchawink
    • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 07:36
      To w reklamach mogą występować tylko szczupłe dzieci? I w jaki sposób ten chłopiec został wykorzystany? Przecież on ma za to zapłacone. Nie przemyslałaś chyba tego wpisu.
      • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 09:24
        Przemyślała, przemyślała. Jest osobą, która nie toleruje otyłych, pięknie się swoimi 'uczuciami' do nich wykazała w innym wątku.
        • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 09:40
          tia jasne
          • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 09:52
            Sama powiedz o co więc chodzi autorce tego wątku? No o co? że dziecko jest grube to nie może wystąpić w reklamie i to jest cała konkluzja, nic nie napisała o tym, czego sie obawiałaby ewentualnie, gdyby to było jej dziecko. Gdyby napisała i mozna by było podyskutować to ok, rozumiem, ale ona zawężyła post do stwierdzenia, że otyły chłopiec wystąpił w reklamie i ma obawy.
            • ledzeppelin3 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 10:09
              Przy dramatycznej epidemii otyłości ta reklama może zachęci dzieci do wysiłku fizycznego.
              Z drugiej strony wielkie koncerny muszą uwzględniać target, jakim jest ponad miliard otyłych na świecie.
              Jaki rodzic pozwala na taka otyłość u dziecka?
              • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 10:39
                Mój kuzyn jako zdaje się dwuletnie dziecko był leczony z jakiegoś powodu hormonalnie. W wieku 12 lat ważył 90 kg, dziś ma prawie 30, wielokrotnie się odchudzał, biegał, chodził na siłownię, maksymalnie zrzucił 10 kg. Był u dietetyka, u lekarzy, na operację zmniejszenia żołądka się nie zdecydował. Obecnie waży 130 - 140 kg przy wzroście 1,8 m.
            • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:29
              lilly ja zrozumiałam ten wątek tak- chodzi mi o intencje autorki

czy aby napewno dobrym pomyslem jest pokazywanie otyłego nastolatka w reklamie dot. sportu.

bo dziecko to moze stac sie obiektem kpin- i nie widze tutaj pogardy autorki wobec ludzi otylych
              • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:34
                A może też poczuć się pewnie, zatrudniony do reklamy, jest w końcu bohaterem reklamy. Niemniej jednak oglądając tę reklamę nie wpadłabym na to, żeby się zastanawiać, czy moje dziecko mogłoby być do niej zatrudnione czy nie, ponieważ jest otyłe.
                • lady-z-gaga Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:59
                  oglądając tę reklamę nie wpadłabym na to, żeby się zasta
                  > nawiać, czy moje dziecko mogłoby być do niej zatrudnione czy nie, ponieważ jest
                  > otyłe.

A kto się zastanawia? czy ty w ogole zrozumiałaś, o co pyta autorka wątku, czy tylko klepiesz za tymi, co wiecznie na manię przesladowczą cierpią?
                  Pytanie dotyczyło tego, czy zgodziłabys się na upublicznienie w reklamie wizerunku swojego dziecka, ktore jest - oględnie mówiąc- bardzo niedoskonałe. I ta odmienność - tak, jak wiele innych, nie związanych z tuszą - może narazić go na niemiłe reakcje.
                  To rodzic decyduje,czy warto ponieść takie ryzyko i czy wyjdzie to dzieciakowi na dobre.
                  Ani to prosta, ani łatwa decyzja. Pewnie wie o tym kazdy, kto ma dziecko z problemami.
                  • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 12:05
                    I ja nie czytam ze zrozumieniem? Właśnie ci wyżej napisałam, że nie oglądając tę reklamę nie zwracam uwagi na odmienność tego chłopca i nie mam z tym problemu, w przeciwieństwie na przykład do ciebie.
                    • lady-z-gaga Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 12:11
                      Ach, nie zauwazyłas w ogóle odmienności tego chłopca? doprawdy, wzruszające
                      nie zwróciłas uwagi na to, jak wygląda, czyli nie zrozumiałaś przesłania tej reklamy i czujesz się z tego powodu lepsza? big_grin to ja Ci podpowiem, czasami trzeba obejrzeć coś kilka razy, albo poprosić sąsiadkę, aby wytłumaczyła wink
                      • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 12:15
                        Masz obsesję. Najlepiej pozamykaj wszystkie otyłe dzieciaki w domu, nie będzie cię raziła ich odmienność. I z pytaj na forum, czy matki otyłych dzieci zgadzają się posyłać je do przedszkola, bo przecież ta odmienność... o rety, co za prostactwo
                        • lady-z-gaga Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 12:30
                          Czy Ty nie jesteś przypadkiem drugim nickiem Rosy? bo szajba ta sama big_grin
                          • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 12:55
                            Jeśli ktoś tu ma szajbe to tylko ty. Akurat tak sie składa, że nosze rozmiar 36 i mam szczupłe dziecko. Ale przez to nie zamykam oczu na resztę społeczeństwa. Im szybciej zdasz sobie sprawę, że jesteś prostaczką, tym wczesniej będziesz mogła coś z tym zrobić smile
                            • lady-z-gaga Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 13:22
                              tak sie składa, że nosze rozmiar 36
                              > i mam szczupłe dziecko.

Z nieba mi spadłaś ! będziesz moją idolką! rozmiar 36, szczupłe dziecko, wysoka kultura, bidet na pewno masz.... przymknę oko na niedostatki inteligencji, ktore przeszkadzają Ci czytac ze zrozumieniem i po prostu będę Cię wielbic big_grinbig_grinbig_grin
                              • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 14:50
                                big_grin
                              • lilly_about Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 15:00
                                No niestety nic innego ci nie pozostaje, skoro nawet w prosty sposób nie potrafisz się odnieść do kwestii, o których pisałam odwracając kota ogonem. Masz słomę w butach i tyle. Odnieś się do wątku, a nie atakuj personalnie.
                                • lady-z-gaga Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 15:14
                                  lilly_about napisała:
                                  (...)odnieść do kwestii, o których pisałam odwracając kota ogonem

big_grin
                                  W tym problem, że piszesz, odwracając kota ogonem.
                                  Nie da się z Tobą dyskutowac.
                                  I nie mogę tez traktowac Cię na tyle serio, aby się z Tobą wykłócać. Wystarczył rzut oka w wyszukiwarkę, aby wyskoczył wątek z forum slubnego, gdzie komentowałaś tuszę Pana Młodego ( od Zii86), tłumacząc, że skoro to widac na zdjęciu, to dlaczego niby nie można o tym pisać. Hipokrytko, która nie zwraca uwagi na wygląd smile

• rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 17:24
                                  lilly_about, nie wymagaj niemożliwego suspicious big_grin
                            • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 14:49
                              a jak powiem, ze zauwazam u kobiet duze cycki to znaczy ze mam obsesje na ich punkcie?big_grin
                    • aneta-skarpeta Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 14:52
                      lilly_about napisała:

> I ja nie czytam ze zrozumieniem? Właśnie ci wyżej napisałam, że nie oglądając t
                      > ę reklamę nie zwracam uwagi na odmienność tego chłopca i nie mam z tym problemu
                      > , w przeciwieństwie na przykład do ciebie.

i jak widzisz natalię siwiec to nie widzisz u niej wielkich cycków i pompowanych ust?
                  • k1k2 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 11.08.12, 01:24

> Pytanie dotyczyło tego, czy zgodziłabys się na upublicznienie w reklamie wizeru
                    > nku swojego dziecka, ktore jest - oględnie mówiąc- bardzo niedoskonałe. I ta od
                    > mienność - tak, jak wiele innych, nie związanych z tuszą - może narazić go na n
                    > iemiłe reakcje.
                    > To rodzic decyduje,czy warto ponieść takie ryzyko i czy wyjdzie to dzieciakowi
                    > na dobre.
                    > Ani to prosta, ani łatwa decyzja. Pewnie wie o tym kazdy, kto ma dziecko z prob
                    > lemami.

DOKŁADNIE
                    Podobnie odebralabym reklamę z udziałem dziecka z amputacja na przykład. Z jednej strony - bardzo dobrze ze upublicznia sie pozytywny wizerunek odmienności. Z drugiej - to jest jednak dziecko, teraz publicznie rozpoznawalne czy ma na to ochotę czy nie. Dorosły może sie podjąć takiego wyzwania obalania barier, ale to na pewno emocjonalnie kosztuje. Takie publiczne obnazanie dość osobistych wyzwań.
    • mama_ika Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 10:32
      sama nie wiem, pewnie zapytałam moje dziecko czy chce, a ja przygotowałam tj przemyślała konsekwencje takiego przedsięwzięcia uncertain
      • hexella Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 11:10
        W tej reklamie tak, jeśli by chciał oczywiście. Ma fajne przesłanie, tak jak inne reklamy z serii 'find your greatness' (majstersztyk w wykonaniu speców nike). Nie ma tu nic do obśmiania, za to do podziwu sporo.
    • gazeta_mi_placi Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 10.08.12, 14:59
      Nie zgodziłabym się zapaść jak świniaka pod toporek własnego dziecka, to po pierwsze.
    • majenkir Pewnie, ze bym sie zgodzila! 10.08.12, 15:18
      Na szczescie moj by sie nie kwalifikowal wink.
    • memphis90 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 11.08.12, 13:29
      A czy przypadkiem kostiumów kąpielowych nie reklamuje dziewczynka z z. Downa? Dla mnie cała akcja jak najbardziej ok. W końcu większość ludzi jest właśnie taka- z nadwagą, chorobami, zwiotczałą skórą, krzywym nosem itd. A w reklamach mamy z reguły wychudzone modelki, nastolatki reklamujące kremy przeciwzmarszczkowe lub adonisów z muskułami napompowanymi metanabolem i kwasem hialuronowym.
      • rosapulchra-0 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 11.08.12, 13:32
        E tam, nie masz racji. Jematki wszystkie, jak jeden mąż, są doskonałe, najmądrzejsze, najpiękniejsze, najbardziej zgrabne itepe.
    • alabama8 Re: zgodzilybyscie sie na udzial syna w tej rekla 11.08.12, 17:28
      W Polsce za sekundowy epizod na drugim planie płacą 1500-2000 zł, za główną rolę pewnie 2 razy więcej. Stawki Nike są pewnie jeszcze wyższe - miesięczny zarobek przeciętnego polaka. Za taką kasę - dlaczego by nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka