sonrisa06
07.01.11, 10:44
Chcemy kupić fotelik z przedziału 15 - 36. Córka ma 4 i pól roku jest drobniuteńka, wygląda na trzy latka. Ma niecały metr wzrostu, waży 14 kg. Nasz samochód to opel vectra bez iso fix. Podoba mi się cybex solution x, bo wraz z podnoszeniem zagłówka osłony ramion też idą w górę. W innych fotelikach nie ma tej opcji, a wiadomo, że przecież nie tylko głowa dziecka idzie w góre, ramiona także. Córka siedziała w tym foteliku i chyba było ok. Piszę "chyba" bo nie mam porównania. Mam też kilka wątpliwości:
1 ten fotelik wydaje mi się wąski, teraz jest ok, bo córka jest na swój wiek maleńka, ale czy standardowy np. ośmiolatek zmieści się w ten fotelik? może lepiej kupić fotelik z regulacją szerokości?
2 zagłowek jest bardzo głęboki, córka nie chciała oprzeć głowy, bo nic nie widziała po bokach, obawiam się, że w czasie jazdy nie będzie chciała głowy opierać, czy wsztstkie foteliki 15-36 mają takie głębokie zagłówki?
3 i jeszcze ta regulowana osłona ramion, wydaje mi się to bardzo fajne i podnoszące bezpieczeństwo, ale inne foteliki tego nie mają, może to zbędny gadżet?
Może ktoś rozwieje moje wątpliwości, a może zaproponuje coś innego?
Chcę uniknąć wsadzania dziecka w sklepie po kolei do wszystkich fotelików i o wszystkie po kolei tu pytać. W cybexie już siedziała, więc mogłabym kupić go od razu, ale nie chcę pochopnie podejmować decyzji.