Dodaj do ulubionych

cybex solution x

07.01.11, 10:44
Chcemy kupić fotelik z przedziału 15 - 36. Córka ma 4 i pól roku jest drobniuteńka, wygląda na trzy latka. Ma niecały metr wzrostu, waży 14 kg. Nasz samochód to opel vectra bez iso fix. Podoba mi się cybex solution x, bo wraz z podnoszeniem zagłówka osłony ramion też idą w górę. W innych fotelikach nie ma tej opcji, a wiadomo, że przecież nie tylko głowa dziecka idzie w góre, ramiona także. Córka siedziała w tym foteliku i chyba było ok. Piszę "chyba" bo nie mam porównania. Mam też kilka wątpliwości:
1 ten fotelik wydaje mi się wąski, teraz jest ok, bo córka jest na swój wiek maleńka, ale czy standardowy np. ośmiolatek zmieści się w ten fotelik? może lepiej kupić fotelik z regulacją szerokości?
2 zagłowek jest bardzo głęboki, córka nie chciała oprzeć głowy, bo nic nie widziała po bokach, obawiam się, że w czasie jazdy nie będzie chciała głowy opierać, czy wsztstkie foteliki 15-36 mają takie głębokie zagłówki?
3 i jeszcze ta regulowana osłona ramion, wydaje mi się to bardzo fajne i podnoszące bezpieczeństwo, ale inne foteliki tego nie mają, może to zbędny gadżet?
Może ktoś rozwieje moje wątpliwości, a może zaproponuje coś innego?
Chcę uniknąć wsadzania dziecka w sklepie po kolei do wszystkich fotelików i o wszystkie po kolei tu pytać. W cybexie już siedziała, więc mogłabym kupić go od razu, ale nie chcę pochopnie podejmować decyzji.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: cybex solution x 07.01.11, 11:51
      1. jest wąski dlatego polecany jest dla szczupłych dzieci
      2. w zagłówku jest regulacja, ja siedziałem w foteliku Recaro pełnowymiarowym i nie ma problemów z widocznością, myślę że to tylko lęki dziecka
      3. ramiona nie są najważniejsze do ochrony, jednak ten fotelik zwyciężył w 2009 r
      • sonrisa06 Re: cybex solution x 07.01.11, 12:12
        Dzięki za odpowiedź smile Czyli podsumowując cybex będzie dobry dla mojej małej chudziny nawet jak podrośnie? Pewnie do tego zagłówka bedzie musiała się przyzwyczaić.
        A jaka byłaby alterantywa dla tego cybexa? Casualplay?
        • ilhenny Re: cybex solution x 07.01.11, 12:22
          Casualplay raczej nie, bo piszesz że drobnicowe to twoje dziecko ewentualnie Besafe Izi Up X2
          • sonrisa06 Re: cybex solution x 09.01.11, 10:13
            Dzięki ilhenny! Decyzja podjęta, kupujemy cybex solution x. Jeszcze tylko pozostał wybór koloru tapicerki wink trudna sprawa będzie, bo każdemu podoba się inny kolor wink córka oczywiście chce różowy... uncertain
            • ilhenny Re: cybex solution x 09.01.11, 10:18
              jak jest sroczka i lubi świecidełka to jest wersja Platinum z dwiema tapicerkami białą i czarną z złotymi nitkami
    • saras-wati Re: cybex solution x 09.01.11, 10:17
      Cześć, ja mam ten fotelik, ale moje dziecko(nota bene też 4-latek) jest za duża do tego fotelika i muszę kupić większy...Jeżeli jesteś z okolic Wawy, to zapraszam.

Fotel kupiłam w zeszłym roku i nie wyobrażam sobie, by jeździła w nim jeszcze 8 lat... Tylko moja 'mała' waży ponad 20kg i nosi 110cm wzrostu i przy tym w ogóle przypomina 6-latka, a nie 4 latka...

fotel mam w kolorze chili, kupiony w blue city - jeśli będziesz zainteresowana, to pisz na priv
      • aniakoles Re: cybex solution x 09.01.11, 14:54
        dziwne, bo moja córka waży 21 kg i ma 116 cm wzrostu i spokojnie się mieści i na pewno jeszcze co najmniej 3 lata da radę w nim jeździć. do cybexa solution mieści się również 10 letnia dziewczynka. a jaki większy kupisz? ja myślę o Sunshine Kids Monterey ale to za jakieś 3 lata właśnie... a wtedy to pewnie będę też inne modelesmile
        • aga2-891 Re: cybex solution x 09.01.11, 23:44
          Moja córka ma 7 lat - 122 wzrostu i spokojnie w grubej kurtce daje radę. Jest jej bardzo wygodnie, zwłaszcza z pochylonym oparciem ( dużo śpi w aucie więc ta opcja się przydaje).
          • saras-wati Re: cybex solution x 10.01.11, 07:39
            Moja też się mieści, ale nie ma komfortowo i widzę, że ramiona trzyma do środka i jest jej ciasnosad Może Wasze dzieci mają inną budowę? Nie wiem, dlaczego to dziwne, że akurat mojej córce ciasno? Co do pochylonego oparcia, to w naszym wypadku nie widzę różnice - to kilka cm, więc śpi tak samo, jak ma postawione czy pochylone.
            Cybex jest super - bardzo lubię tę markę, ale widocznie nie dla moich dzieci.

Też myślę o monterey...
            • sonrisa06 do saras-wati 10.01.11, 09:32
              Dziękuję bardzo za propozycję, ale ja jestem ze świętokrzyskiego i do Warszawy mam prawie 200 km.
              A do tego, dochodzi kwestia koloru, nie możemy się zdecydować. Dziś może pojedziemy do sklepu obejrzeć na żywo foteliki (a dokładnie kolory tapicerek) i jeśli cena będzie przystępna to kupimy.
    • marikaso Re: cybex solution x 10.01.11, 11:01
      moja córka ma prawie 8 lat i 140 cm wzrostu. Jest raczej szczupła, ale nie chuda. Fotelik użytkujemy od 2,5 roku i jestem b.zadowolona! Przedtem miałam jakiś inny fotelik, nie pamiętam już jaki, ale wymieniłam właśnie na Cybexa i to była dobra decyzja.
      • sonrisa06 Re: cybex solution x 10.01.11, 19:55
        No i nie kupiliśmy sad bo cybexa nigdzie nie znaleźliśmy. Nawet w sklepie gdzie jest największy wybór fotelików żadnego cybexa nie było (i nie będzie). Ale nawet gdyby był to też pewnie nie kupilibyśmy, bo ceny z kosmosu (na tych innych fotelikach) ponad 100 zł droższe niż na allegro.
        Więc zostaje Allegro...
        • ilhenny Re: cybex solution x 10.01.11, 20:05
          sprawdzi czy na allegro jest gwarancja oficjalnego importera, czy tylko realizowana przez kogoś
          • sonrisa06 Re: cybex solution x 10.01.11, 20:45
            Czyli jak jest napisane tak:
            Do każdego fotelika dołączona jest:
            1) instrukcja montażu fotelika w samochodzie
            2) paragon bądź na życzenie klienta faktura VAT, które są jednocześnie dowodem zakupu oraz 24-miesięcznej gwarancji udzielonej przez producenta
            UWAGA! Gwarancja jest realizowana tylko i wyłącznie za naszym pośrednictwem.W przypadku reklamacji istnieje możliwość wysłania zastępczego fotelika do czasu jej ukończenia.
            to nie kupować?
            • ilhenny Re: cybex solution x 10.01.11, 23:32
              właśnie o to mi chodzi
              to tekst z innej aukcji
              Firma „BABY LAND” Dariusz Staniszewski, dystrybutor produktów marki CYBEX oznacza
              indywidualnymi hologramami, sprzedawane na terenie Polski foteliki samochodowe. Oznaczone hologramem produkty zapewniają najwyższą jakość towarów ( 4 gwiazdki ADAC ) oraz objęte są gwarancją producenta wraz z autoryzowanym serwisem technicznym.
              oczywiście jest kilka firm które sprzedają niemieckie i czeskie foteliki, a Polskie mają gwarancję Baby Land
              i co najciekawsze to są nawet czasami tańsze
    • sonrisa06 ilhenny 10.01.11, 23:15
      Przeczytałam, możesz usunąć, dzięki smile tylko, że ja chcę bez iso-fix.
      Czyli jak jest napisane "24 miesięczna polska gwarancja" to lipa?
      Widzę, że ciężka sprawa będzie, bo na większości aukcji jest tak napiane. A na niektórych jest tylko napisane, że fotelik sprowadzony z Niemiec i ani słowa o gwarancji, to te foteliki gwarancji nie mają? Już skołowana jestem, cały dzień mi dziś fotelik wypełnia uncertain
      A możesz zerknąć na te aukcje (a potem usunąć), czy te foteliki mają polską gwarancję?
      allegro.pl/fotelik-cybex-solution-x-kolor-2010-mega-promo-i1400356704.html
      allegro.pl/nowe-foteliki-cybex-solution-x-zabrze-sklep-bocie-i1390466739.html
      • ilhenny Re: ilhenny 10.01.11, 23:30
        pierwszy link to lipa
        drugi już ma legalne ale tam jest zmyłka z kolorami
        za raz znajdę najlepszą ofertę jaki chcesz kolor
        • sonrisa06 Re: ilhenny 11.01.11, 08:36
          Kolor albo cały czerwony (chyba Lipstick się nazywa) albo taki morski/niebieski (Lagoon?). Chodzi o to, żeby nie był ciemny. Wszystkie granatowe i czarne odpadają i nie chcę różowego.
          • ilhenny Re: ilhenny 11.01.11, 09:35
            czyli chcesz już z nowej kolekcji, a tej jeszcze nie ma w Polsce
            • sonrisa06 Re: ilhenny 11.01.11, 10:21
              A w starej, zeszłorocznej kolekcji nie ma czerwonego? Może być z 2010 roku, mnie to nie robi różnicy.
              • sonrisa06 Re: ilhenny 11.01.11, 10:51
                Szukam też w sklepach internetowych, też mają niektóre dobre ceny. Dla mnie ważne, żeby z przesyłką nie wyszło ponad 500 zł. Dzwoniłam nawet do sklepu na Mokotowie, powiedzieli, że mają gwarancję od producenta (dwuletnia) na podstawie ich paragonu.
                • sonrisa06 cybex solution x plus 14.01.11, 14:49
                  Dzięki pomocy ilhenny, kupiłam wreszcie fotelik. Jeszcze raz dzięki ilhenny!
                  Fotelik to cybex solution x plus kolor Grenadine czyli czerwony. Córka bardzo zadowolona, siedzi jej się bardzo wygodnie, mino że fotelik wąski, przeznaczony dla szczuplejszych dzieci to i tak ma sporo miejsca po bokach. Sama też w nim usiadłam (jak podniosłam na max zagłówek to był akurat) i nie było mi ciasno, a ważę ponad 50 kg. Nie wierzę więc, że dziecko do lat 12 może się do niego nie zmieścić (na szerokość). Tapicerka podobna do weluru, bardzo ładna i miła w dotyku, mam tylko obawy, czy nie będzie się wycierać. Podsumowując - na razie jestem bardzo zadowolona i mam nadzieję, że fotelik sprawdzi się w codziennym użyciu.
                  • vanila.sky27 Re: cybex solution x plus 15.01.11, 17:35
                    A mozna prośic namiary na sprzedawce? Bede wdzieczna smile
                  • lenuszek Re: cybex solution x plus 15.01.11, 22:23
                    Moja córka ma 3 lata, waży 14kg, 97 cm wzrostu, czyli podobnie jak twoja. Czy cybex sollution X (czyli bez barierki) nie jest dla niej za duży? bo ja mam właśnie dylemat czy pallas z barierką czy już solution x.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka