Dodaj do ulubionych

Polska edukacja - ranking BBC

28.11.12, 22:25
Polska wersja tekstu, dość enigmatyczna ale z ładną tabelą tu, a BBC-owski oryginał znacznie szerszy tutaj
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Polska edukacja - ranking BBC 28.11.12, 22:36
      No i bardzo ladnie
    • ola Re: Polska edukacja - ranking BBC 28.11.12, 23:00
      fajnie, tylko dlaczego w takim razie nasze uniwerki zamykają piątą setkę?
      • pade Re: Polska edukacja - ranking BBC 28.11.12, 23:02
        gdyby PiS był u władzy, bylibysmy na czwartym miejscu, no, na trzecimtongue_out
      • red-truskawa Re: Polska edukacja - ranking BBC 28.11.12, 23:17

> fajnie, tylko dlaczego w takim razie nasze uniwerki zamykają piątą setkę?

bo zapewne testy byly z ogólnej wiedzy, a nie porównywały fachowej w danej dziedzinie, gdzie niestety raczej tak dobrze nie wypadniemy, poza kilkoma zawodami, które sa cenione na swiecie ze wzgledu na poziom wykształcenia. u nas na studiach kierunkowych nadal masz przemioty zupełnie nie majace zwiazku z obranym kierunkiem i odbywa sie to kosztem kształcenia kierunkowego. Mam wrazenie,ze na swiecie specjaliści są wężej kształceni, tylko w danej dziedzinie, ale za to bardziej szczegołowo.
        • helufpi Re: Polska edukacja - ranking BBC 28.11.12, 23:35
          > bo zapewne testy byly z ogólnej wiedzy, a nie porównywały fachowej w danej dzie
          > dzinie
          Gdyby ranking uniwersytetów polegał tylko na zbadaniu poziomu dydaktyki to najlepsze polskie uczelnie byłyby pewnie całkiem wysoko. Niestety polega również na badaniu poziomu badań. Nie muszę chyba dodawać, że 1 zatrudniony noblista wpływa lepiej na miejsce w rankingu niż 100 zatrudnionych leśnych dziadków?
      • jematkajakichmalo Re: Polska edukacja - ranking BBC 28.11.12, 23:22
        No bo to pewnie poziom szkoly podstawowej sprawdzali wink Przykladowo u nas trwa ona 6 lat, a w Niemczech 4 wiec sila rzeczy nauczymy sie w tym czasie wiecej ... ;P
      • olena.s Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 05:31
        Dobre pytanie - ale w tekście nie piszą nic o metodologii badań, nawet nie ma informacji, z jakich testów korzystano: PISA na pewno, ale przecież nie wyłącznie. Może TIMSS, może jeszcze jakieś, o których istnieniu nie mam pojęcia?
      • anorektycznazdzira zagadka dla Ciebie 29.11.12, 07:42
        > fajnie, tylko dlaczego w takim razie nasze uniwerki zamykają piątą setkę?
        Dla ścisłości, ten jeden, co jest najwyżej, jest w 4. setce i jej nie zamyka, to następny jest w setce 5. Tylko za nim nie następuje bynajmniej wysyp kolejnych polskich uczelni, bo ranking obejmuje ponad 2 tysiące placówek.
        I jeszcze jedno: mamy jednostkę naukową w pierwszej setce. Przed "reformami" obecnego rządu była na miejscu 50-tym którymś, tuż po jakoś w okolicach 70, a obecnie na 88 miejscu? Tak czy owak mimo usilnych starań jeszcze jej nie zarżnięto i w pierwszej setce jest. JAK SIĘ NAZYWA TA JEDNOSTKA?
    • volta2 Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 01:25
      to może teraz panie z dawnej dyskusji jednak się przekonają, dlaczego panie z singapuru i japonii w ogóle nie bały się powrotu do swoich rejonowych podstawówek - publicznych!!!

i nie będą się rozwodzić nad ekskluzywnymi międzynarodowymi szkołami, które są ponoć nieporównywalne. no, cuda panie...

pozycja 14 jak dla mnie zaskakująco wysoko - ciekawa jestem co było brane pod uwagę?
      • bi_scotti Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 01:33
        Mam dzis melodie na wredote a wlasciwie schadenfreude - Edel sie chyba zalamie, ze PL wyprzedza Germanie. So cool big_grin
      • azja-odkuchni Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 03:13
        To ja mam dziecko w singapurskim systemie i powrotu boję się jak diabeł święconej wody. Publicznej , rejonowej podstawówki nawet nie rozważam.
        Dlaczego?
        Bo przez dwa lata polskiej szkoły moje dziecko nudziło się tam piekielnie.( mimo tego, że szkoła była dobra). Mimo moich starań dziecko szkoły nie lubiło bo było nudno. Po wejściu w system singapurski dostało wiatr w żagle i chociaż czasem bywa ciężko bo nauki sporo to uwielbia szkołę i kocha się uczyć. Ma niesamowita chęć poznawania świata ciągle chce wiedzieć więcej i więcej....
        O poziomie w Singapurze pisałam już wielokrotnie więc sobie daruję. Polskie uniwersytety nie są słabe tylko za dużo mamy magistrów od zamiatania, socjologów, politologów itp. Singapur i Korea kształcą celowo. Studia kończy stosunków niewielki procent ludzi, ale są to specjaliści.
        • olena.s Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 09:16
          Ja też się boję.
          Całkiem innego, i z mojego punktu widzenia o wiele gorszego stosunku do uczniów.
          Obciażania rodziców zadaniami szkoły.
          Negatywnego nastawienia do rodziców i dzieci.
          Niezgodnych z moimi kierunkami wychowawczymi i bezradności szkoły w przypadku problemów.
          Cięcia po skrzydłach wszystkiego, co nieprzeliczalne na punkty i oceny.
      • joa66 Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 07:51
        Dziwię się. Dlaczego Ty się bałaś powrotu do ...lepszej polskiej szkoły z gorszej amerykanskiej.

Wg rankingu big_grin
    • undoo Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 01:35
      Mnie to nie dziwi. Dziwi mnie wysokie miejsce USA w tym rankingu i Finlandia na szczycie wraz z krajami azjatyckimi - przeciez to zupelnie rozne bajki.
    • anorektycznazdzira Re: Polska edukacja - ranking BBC 29.11.12, 07:34
      Dla mnie symptomatyczne, ze na miejscach 2-5: South Korea, Hong Kong, Japan, Singapore
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka