Dodaj do ulubionych

Jaka wysokośc alimentów?

04.07.05, 21:00
Nie mam doswiadczenia w tych sprawach... :-o
Mąż chce złożyć pozew o rozwód. Mamy dwoje dzieci(rok i 6 lat). O jakie
alimenty mogę wnioskowac w sądzie? Od czego to zależy: od wysokości zarobków
czy np. przedstawionych kosztów utrzymania mieszkania,przedszkola, opiekunki
itp?
Oboje pracujemy. Mąż zarabia ok. 4000 netto, ja 3300.
Jak to wyliczyć?
Obserwuj wątek
    • virtual_moth Re: Jaka wysokośc alimentów? 04.07.05, 21:24
      Art. 135, par 1 Kodeksu Rodzinnego:
      „Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb
      uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego”

Czyli musisz zrobić dokładne wyliczenie kosztów utzrymania dziecka, np:
      kobiety.tvk.torun.pl/wyliczenie.html
      Twój mąż oprócz tego musi złożyć w sądzie zaświadczenie o zarobkach, bodajże z
      ostatniego roku (podobnie zresztą jak i Ty).

Możesz wnioskować o podział kosztów np 30%/70% (70% materialnych kosztów ponosi
      ojciec), jeśli np. Ty ponosisz większość obowiązków związanch z opieką i
      wychowaniem dzieci. Póki co jednak jest to trudne do udowodnienia, bo jeszcze
      jesteście małzenstwem (no, chyba ze od pół roku ze sobą nie mieszkacie).
      Wniosek o nierówny podział kosztów utrzymania dzieci opierasz na tym:
      art. 135, par.2 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego:
      „Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w
      stanie utrzymać się samodzielnie, moze polegać także, w całości lub w częsci,
      na osobistych staraniach o jego utrzymanie lub wychowanie”

Pzdr
      • mammaj Re: Jaka wysokośc alimentów? 04.07.05, 22:42
        Dzięki za informacje o nierównym podziale kosztów. To dla mnie istotne gdyż nie
        mieszkamy razem od 10 miesięcy...
        Czy takie zestawienie musi być potwierdzone rachunkami, czy może się opierac na
        orientacyjnym wyliczeniu (zwłaszcza w zakresie jedzenia np. rocznego dziecka i
        ubrania)?
        M.
        • virtual_moth Re: Jaka wysokośc alimentów? 04.07.05, 22:47
          Jeśli chodzi o rachunki, to zbierz te, które masz i tyle. Z tego co wiem sąd po
          prostu nawet o nie nie prosi, ale warto mieć cokolwiek.
        • kammik Re: Jaka wysokośc alimentów? 04.07.05, 22:49
          Rachunki miec mozna, natomiast z rzadka sad chce je ogladac, jezeli wyliczenie
          jest sensowne i nie umiescisz w nim polrocznego pobytu na Seszelach smile

Co do rozwodu - jesli twoj maz wniesie pozew to na pierwszej rozprawie
          zostaniesz zapytana o to, czy zgadzasz sie z jego trescia - czyli na rozwod bez
          orzekania o winie. Jesli nie - bedziesz musiala przedtawic swiadka/swiadkow.
      • mammaj Re: Jaka wysokośc alimentów? 04.07.05, 22:45
        A jak wygląda sprawa ustalenia winy? Mój mąż wniesie sprawę o rozwód
        prawdopodobnie bez ustalenia winy. Ja na rozwód ise nie zgadzam (proponowałam
        separację). Czy w takim przypadku, gdy mąż jednak uprze się o rozwód, ja w
        międzyczasie mogę wnioskowac o ustalenie wyłącznie jego winy?
        • virtual_moth Re: Jaka wysokośc alimentów? 04.07.05, 22:53
          mammaj napisała:

> A jak wygląda sprawa ustalenia winy? Mój mąż wniesie sprawę o rozwód
          > prawdopodobnie bez ustalenia winy. Ja na rozwód ise nie zgadzam (proponowałam
          > separację). Czy w takim przypadku, gdy mąż jednak uprze się o rozwód, ja w
          > międzyczasie mogę wnioskowac o ustalenie wyłącznie jego winy?

Na tym się za bardzo nie znam, ale wydaje mi się, że możesz (mimo tego, że na
          sprawie pojednawczej będziesz przeciw rozwodowi).
          Osobiście radzę Ci jak najdłużej nie zgadzać się na rozwód, ale to tylko z
          powodu mojej intuicjiwink

Pzdr
    • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 08:06
      Ja na Twoim miejscu zadalabym (uwzgledniajac rady powyzej) okolo 20-30%
      zarobków meza na kazde z dzieci, czyli lacznie 40-60% jego pensji.
      Zroznicowalabym kwote alimentow na kazde z dzieci tak, aby starsze mialo wyzsze
      alimenty a mlodsze nizsze, poniewaz jest tendencja, ze koszty rosna w miare
      wzrostu dziecka. Jesli pensja Twojego meza jest oficjalna i w miare stabilna z
      tendencja do wzrostu sugerowalabym zasadzenie alimentow procentowych z
      zastrzezeniem dolnej granicy, czyli np.:
      na starsze 30% nie mniej niz 1200 zl, na mlodsze 25% nie mniej niz 1000 zl
      Jesli wywalczysz lacznie 45% jego zarobków (czyli np. 25% i 20%) to uwazam, ze
      to calkiem niezle.
      Powodzenia smile
      • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 09:33
        i ty się dziwisz że jak facetowi rodzi się dziecko z nowego związku to obniża
        alimenty? a jak ma je płacić jeśli eksia za cel stawia sobie wyrwanie połowy
        pensji? i ta dolna granica mnie powaliła smile))) nie mniej niż 2200 (w sumie);
        jak rozumiem dolna granica służy zabezpieczeniu alimentów minimalnych w razie
        np. utraty pracy czy zmiany na niższą? to w takim razie ta ma niewiele z tym
        wspólnego
        • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 09:54
          > i ty się dziwisz że jak facetowi rodzi się dziecko z nowego związku to obniża
          > alimenty?

Niezaleznie od wysokosci zasadzonych alimentow wiekszosc ojcow kombinuje jak
          ich nie placic. Jak dziewczyna poda kwote dokladnie taka, jaka chce dostac, to
          ma jak w banku, ze dostanie mniej, wiec musi zawyzyc stawke wyjsciowa.
          Do sadu idzie sie po wyrok nie po sprawiedliwosc. Sady nieczesto biora pod
          uwage opieke bezposrednia, ktora wykonuje zazwyczaj matka. Ja jestem tego
          najlepszym przykladem, nikt sie nie rozczulal, ze wiekszosc mojej pensji idzie
          na dziecko, choc zupelnie samodzielnie wychpwuje dziecko, na dodatek chore.
          Jakby byli razem nie tylko 50% jego pensji szlo by na dzieci. Okolo 80-90%
          mojej pensji idzie na moje dziecko, wiec nie wiedze NIC zlego, zeby alimenty na
          DWOJKE dzieci wynosily 45% zarobkow ojca. Nasienia sie Mikawi bezkarnie nie
          rozsiewa po swiecie.
          Zreszta w kwestii alimentow nie znajdziemy wspolnego frontu Mikawi.
          • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:05
            no widzisz a nasza eksia dostała dokładnie tyle ile chciała więc z tym "jak w
            banku" to różnie bywa. Dla mnie zawyżanie alimentów jest tak samo obrzydliwe
            jak zaniżanie dochodów.

> Jakby byli razem nie tylko 50% jego pensji szlo by na dzieci.
            Jakby byli razem to by facet odzielnie nie musiałby płacić za mieszkanie
            (wynajem/kredyt) więc nie porównuj, bo to co piszesz to z pogranicza
            wróżbiarstwa jest.

> Okolo 80-90% mojej pensji idzie na moje dziecko

w takim razie jeśli 10% twojej pensji wystarcza na zrobienie opłat i twoje
            przeżycie to albo musisz mieć bardzo wysoką tę pensję albo nie do końca tylko
            ona stanowi twoje źródło utrzymania. No chyba że kredyt na dom też wliczyłaś w
            alimenty tongue_out
            • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:17
              Zawyżenia nie jest konieczne. Uwierz mi nie wszystko jestes w stanie policzyc i
              przewidziec. A tez i z kazda zmiana trudno chodzic do sadu.
              NP. Jak przwidziec ze miesiac po ustalenie alimetow dzieckuo mis chodzić na
              dodatkowe płatne Ciwczenia.
              I co matak ma zaraz biec do sadu??
              Bedac z dzieckiem ma 100 i 1000 nieprzewidzianych i niewyliczalnych przypadków.
              Rozchoruje sie - wieziesz taksowka do lekarza i z powrotem - nie myslisz sobie
              wtedy dodatkowe 50 zl tylko trudno.. Pod koniec miesiac tylko widzisz , ze
              lekarza, lekartswa itd..
              Bardziej niewyliczalne - urodziny u kolegi. Ja policzyłam ze na to poszło mi w
              tym roku całkiem spora sumak- a co zrobisz z dziecka sobka to co nigdy do
              nikogo.
              Jeszcze prostrzy przykład. Policzyłas 2 par butow. Przymierzyłas i wybrałas
              naprawde dobre ! Inne dzieci by w nich smigały . A dziecku coś nie lezy .. No
              nie moze w nich chodzic. Twierdzi ze cos nie tak i sciaga.. Kazesz chodzić bez
              butów..
              Kupujesz taniej - z wyprzedarzy i wieksze spodnie - po co w sezonie przpłacac.
              Kupiłas wieksze- ale kiszka - bo mały na długośc ok ale tww pasie też ok - ale
              on je rozpina i sciaga - bo twierdzi ze cos mu przeszkadza w pasie - no coz -
              to tylko 2 pary spodni - muyssz kupic inne - to mozesz oddac znajmymITd..
              Nieprzwiedzanych sytuacji jest tysiace ......

Np. Dziecko bawiąc sie zupełnie niechcacy zniszczy czyjąc zabawke - nie ma
              wtym do konca winy twego dziecka - ale zabawka była w jgo rekach -odkupujesz...
              Itd...itd...itd...
              Np. na zajęciach plastycznych obrudził sobie tak bluzke farba - ze moze chodzic
              jak Picasso - ale po domu - znou nowy zakup. Zgubił pantofle w przedszkolu -
              pewnie gdzieś nizm strzelił - kupujesz nowe i pani Ci oddaj. Wiem masz dwie -
              ale dwu bys nie kupowała bo po co ...
              Naprawde MIkawei ja tak moge w nieskonczonośc I to sa wydaki w ktorych nie
              jesteś w stanie przewidziec i zawrzec w zadnych wyliczeniach....
              • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:37
                Kurcze, poza lekarzem i lekarstwami zadne z wymienionych zdarzen mi sie nie
                przytrafilo smile
                • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:39
                  Pewnie dlatego, ze zyjesz w idealnym swiecie, idealnych dzieci, idealnych
                  drugich zon swoich idealnie nawroconych (po nieudanych malzenstwach z leniwymi
                  harpiami- exiarami) mezow smile)))))))))
                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:58
                    Sama sobie zaprzeczasz smile
              • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:37
                > ja tak moge w nieskonczonośc I to sa wydaki w ktorych nie
                > jesteś w stanie przewidziec i zawrzec w zadnych wyliczeniach....

Dokladnie, ale do tego trzeba byc matka i niezona alimenciarza, zeby to
                zrozumiec.
                A koszty kolonii, czy obozow? Bez dofinansowania to ponad 1000 zl, do tego
                kieszonkowe. Ale przeciez mozna dziecko kisic w domu tylko dlatego, ze ojciec
                ma to w dupie, bo nowa rodzinka, bla bla bla.
                Nie Megan nie warto tlumaczyc, nie dotrze.
                • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:37
                  > A koszty kolonii, czy obozow?

ależ przeciez zawarłaś je wyliczeniu służącym ustaleniu miesięcznej raty
                  alimentacyjnej - koszt wyjazdu wakacyjnego został w nim uwzględniony i
                  podzielony na 12, więc o co chodzi? samodzielnym wydatki na dziecko mnożą się z
                  prędkością światła

> Dokladnie, ale do tego trzeba byc matka i niezona alimenciarza, zeby to
                  > zrozumiec.

hehehe, niektórym to jednak niewiele trzeba żeby się dowartościować <ROTFL>
                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:45
                    Mikawi - ale ytysiaca ,rzeczynie jestes w stanie przwidzeic - niestety...
                    Ja tez załuje. Nie samodzielne wydatki..
                    Tylko wydatki na dziecko- jesli sie z nim normalnie zyje.
                    Tylko w normalnych rodzinach nikt tego nie kaze rozliczac.. Po prostu wydali w
                    danych okresach wiecej na dziecko . A samodzielna coz odczowa to bardzo i sama
                    ja z tego rozliczasz - chocby na tym forum.
                  • czekolada72 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:01
                    mikawi napisała:

koszt wyjazdu wakacyjnego został w nim uwzględniony i
                    > podzielony na 12, więc o co chodzi?

W moim przypadku gdy 3 lata temu wystapilam o alimenty nasze dziecko jezdzilo z
                    nami na wakacje. Pdkreslilam wiec, ze dziecko spedza wakacje na nasz rowny
                    koszt lub z babciami. Malzonek natomiast koszty pobytu dziecka u babci (jego
                    matki) w tym eksploatacja domu, zakup drewna na zime (wakacje zimowe to 2
                    tygodnie, a zima trwa w gorach kilka miesiecy) podciagnal pod swoj wklad w
                    wakacje dziecka. Że tez nie wiedzialam, ze tak mozna, moja mama u ktorej
                    Dziecie bywa przez caly rok ma ogrzewanie gazowe - moze tez powinnam to
                    wciagnac w swoje wydatki?
                    zas juz kilka miesiecy pozniej - dokladnie 2 - dziecko moje wyjechalo na oboz
                    zimowy (zgrupowanie sportowe) za 800 zl, do tego trzeba bylo dokupic sprzet i
                    potrzebne rzeczy - ok. 2000 zł. Wakacje - - oboz letni 1000 zł. Zimowy - 1000
                    zł, obecne lato - 1500 zł.
                    Zadna z tych kwot nie zostala uwzgledniona w przedstawionych przeze mnie
                    wydatkach! A tatus nie poczuwa sie do pokrywania nawet nie polowy a czesci
                    oplat, "bo nie", "bo nie ma obowiazku"
                  • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:32
                    Nie zawarlam kosztow kolonii i obozow, bo jak robilam wyliczenie to moje
                    dziecko na takowe nie jezdzilo. I to wlasnie tlumaczy Megan, wydatki sie
                    zmieniaja, a wyliczenie jest na dany moment, wiec jest orientacyjne. Od
                    wrzesnia posylam dziecko na angielski nie ma go w wyliczeniu, czyli powinnam
                    leciec do sadu o podwyzke, na wakacje mam wynajata pania na korepetycje, tego
                    tez nia mam w wyliczeniu. Tylko ja nie latam do sadu, dopoki jeden alimenciarz
                    nie pozwie do niego mojego sadu, wtedy jestem przedstawicielka ustawowa. Nie
                    potrzebuje sie dowatrosciowac. A ty nie umiesz pojac, ze wydatki sie zmienne i
                    nie zawsze przewidywalne. A to nie jest takie trudne do pojecia.
            • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:23
              Tak sie Mikawi sklada, ze jestem po PMSie i nie mam ochoty na przepychanki z
              toba na temat alimentow. Znajdz sobie innego jelenia do wyladowywania
              frustracji alimentacyjnych. A do mojego portfela sama zagladam i tobie na to
              nie pozwole. Wiem ile na dziecko wydaje, a ile na kredyt. A ty sie przekonasz
              ile kosztuje dziecko, moze kiedys.
              • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:35
                pelaga napisała:

> A ty sie przekonasz ile kosztuje dziecko, moze kiedys.

Kolejna osoba, ktora nie rozumie, ze to nie filozofia urodzic dziecko. Kazdy to
                moze zrobic.
                Mikawi sie na pewno przekona, ile dziecko kosztuje, tyle tylko, ze nie bedzie
                musiala sie chwytac jakiekolwiek zajecia, zeby temu dziecko zapewnic podstawy,
                nie mowiac juz o czyms wiecej.

• pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:43
                  > Kolejna osoba, ktora nie rozumie, ze to nie filozofia urodzic dziecko.

Ja akurat doskonale to rozumiem. A ty moze jak kiedys zaczniesz pracowac to tez
                  to zrozumiesz. I nie wciskaj mi kitu o opiece nad dzieckiem, bo w koncu chodzi
                  do zlobka, za ktory placisz nie ty, wiec dla mnie to twoj wklad alimentacyjny w
                  dziecko jest duuuuzo nizszy niz 50% (biorac pod uwage zarowno wychowanie i
                  utrzymanie)
                  Dla mnie nie jestes taka idealna za jaka sie uwazasz smile
                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 10:57
                    Przepraszam. Zapomnialam, ze Ty wszystko wiesz najlepiej smile
                  • leeya Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:00
                    Pelaga,

Jak moglas zarzucic, ze erin nie jest idealna??? No jak moglas??!! Wstydz sie...

smile)))))))

A teraz poprosze o szmatke do wytarcia monitora.

Leeya
                    • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:02
                      leeya napisała:

> Jak moglas zarzucic, ze erin nie jest idealna??? No jak moglas??!! Wstydz
                      > sie..

No miala racje, ideal na swiecie jest tylko jeden smile

• pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:13
                        > No miala racje, ideal na swiecie jest tylko jeden smile

Pewnie twoj maz smile)))))))))))))))))
                        • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:14
                          pelaga napisała:

> Pewnie twoj maz smile)))))))))))))))))

Pewnie tez. No masz racje, sa dwa.
                          Ale taki prawdziwy tylko jeden. I wcale ten ktos sie z tym nie kryje smile
                    • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:24
                      > Jak moglas zarzucic, ze erin nie jest idealna??? No jak moglas??!! Wstydz
                      > sie..

Masz racje posypuje glowe popiolem smile)) Chyba ten dobry dzisiejszy nastroj mnie
                      poniosl nieco smile))
                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:01
                    pelaga napisała:

> I nie wciskaj mi kitu o opiece nad dzieckiem, bo w koncu chodzi do zlobka, za
                    > ktory placisz nie ty, wiec dla mnie to twoj wklad alimentacyjny w
                    > dziecko jest duuuuzo nizszy niz 50% (biorac pod uwage zarowno wychowanie i
                    > utrzymanie)

O moim 99% zaanagazowaniu w opieke nad dzieckiem pisalam z ironia (za SJP:
                    ukryta drwina, utajone szyderstwo, złośliwość zawarta w wypowiedzi pozornie
                    aprobujące). A Twoje dziecko do szkoly nie chodzi, jak rozumiem i 100% czasu
                    spedza z Toba, wiec masz racje - tylko i wylacznie Ty sie nim zajmujesz.

A do mojego porfela nie zagladaj, ze powtorze Twoje slowa, bo wiesz o nim mniej
                    niz malo.
                    • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:18

> A Twoje dziecko do szkoly nie chodzi, jak rozumiem i 100% czasu
                      > spedza z Toba, wiec masz racje - tylko i wylacznie Ty sie nim zajmujesz.

Mylisz obowiazek szkolny dziecka z zapewnianiem mu opieki poprzez zlobek. Moje
                      dziecko chodzi do szkoly, bo musi (co oczywiscie uwazam za sluszne podejscie
                      ustawodawcy smile, twoje chodzi do zlobka, bo nie stac cie na opiekunke, a musisz
                      mu zapewnic opieke, podczas swojej nauki. Jak nie widzisz roznicy to siegnij do
                      slownika, moze tam znajdziesz wyjasnienie. Dodam dla ulatwienia, ze gdybys
                      zarabiala pieniadze, to wytykanie innym, ze nie utrzymuja swoich dzieci byloby
                      bardziej uzasadnione, niz gdy ich nie zarabiasz i za wszystko placi np. twoj
                      maz.
                      • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:22
                        pelaga napisała:

> twoje chodzi do zlobka, bo nie stac cie na opiekunke, a musisz mu zapewnic
                        > opieke, podczas swojej nauki.

Moje chodzi do zlobka, bo uwazam, ze to lepsze rozwiazanie, niz opiekunka. I nie
                        mowimy tu o powodach takich, a nie innych rozwiazan, tylko oskutku - czyli
                        fakcie, ze ani Twoje, ani moje dziecko nie spedza z nami 100% czasu.

> Dodam dla ulatwienia, ze gdybys zarabiala pieniadze, to wytykanie innym, ze
                        > nie utrzymuja swoich dzieci byloby bardziej uzasadnione, niz gdy ich nie
                        > zarabiasz i za wszystko placi np. twoj maz.

A co do rzeczy w tym watku ma, czy ja zarabiam, czy nie? Nie siedze w domu na
                        tylku i nie ogladam TV, tylko koncze studia. A ze pasuje taki uklad tym, ktorzy
                        mnie finansuja, to reszcie nic do tego. Od nikogo kasy w zwiazku z takim swoim
                        wyborem na sile nie ciagne.

Ty z kolei wytykasz Mikawi, ze nie decyduje sie na dziecko w niepewnej sytuacji,
                        bo nie chce sie obudzic z reka w nocniku, tak jak Tobie sie to przydarzylo.
                        • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:28
                          Erin - jesli nie dostrzegasz , "niewłasciwosci" swojej wyp[owiedzi co do
                          wydatkow jakie nmakti dzieci powinny badz nie na nie czynic
                          to przypomne.
                          1. To sa matki - ty na swoje wydajesz ile chcesz i jak chesz - i wybacz nikt
                          sie nie wtrac
                          2. Duza czesc tych matek pracuje- w watlku dyskutowałs ze mna i pelaga - obie
                          pracujemy i zarabiamy na wydatki naszych dzieci -ty nie.
                          3. Zarzucasz wyciaganie reki po czyjesc, A ja przypominam Ci po raz 100
                          alimenty sA NA DZIECI I MATAK WYSTEPUJE TYLKO W IMIENIU DZIECKA
                          • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:30
                            megan58 napisała:

> 3. Zarzucasz wyciaganie reki po czyjesc, A ja przypominam Ci po raz 100
                            > alimenty sA NA DZIECI I MATAK WYSTEPUJE TYLKO W IMIENIU DZIECKA

Alimenty sa na dziecko itd - jasne. Ale jesli matka chce siedziec w domu z
                            dzieckiem lat 18 i w zwiazku z tym oczekuje 100% finansowania przez ojca, to juz
                            cos jest nie tak. I o takiej sytuacji (czyli o wyciaganiu kasy na sile w zwiazku
                            ze swoimi decyzjami) mowie.
                            • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:33
                              Ktora z nas erin - a znami dyskutujesz - siedzi z dzieckiem w domu? Ja czy
                              Pelaga?
                              • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:36
                                A gdzie ja wytykam, ze ktos zle wychowuje dziecko, albo placi za wysokie
                                alimenty? A przeciez ze mna dyskutujesz (to a propos postu ponizej).
                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:41
                                  ERIn - to o jakich matak rozmawiasz z nami ktore siedza do 18 r. Ja ani Peklaga
                                  takie nie jestesmy - wiec rozmawiaj z nami na temat
                                  Ja tez mogepowiedziec o macocsze- co najchetniej by zarała wszystko dziecku -
                                  ale mam nadziej, ze taka nie jestes wiec nie daje przykłądow , ktore Ciebie nie
                                  dotycza.
                          • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:32
                            Za szybko enter.
                            4. Jestes macocha..
                            A tak na marginesie zawsze mnie zastanawaiło jedno ze macochy wiedza lepiej ile
                            powinna wydacc matak na dziecko.

I zawsze wiedza lepiej jak powinna je wychowywac.. ( to dziecka z zasady
                            oinaczej by wychowała) i zawsze prubuje udowodnic , ze to ona ma racje i ze
                            sie da doporwadzajc do obnizeniea aliemtow.

No ni . Widoczeni tak jest , ze ten ktory tak naprawde nie ma zielonego pojecia
                            o danym dziecku - wie lepiej...
                            • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:40
                              Zadziwiła mnie raz pewna wypowiedz macoszki , ktora twierdziła ze przygotowałam
                              swemu M wyliczenia ile powinna kosztowaćutrzymanie jej dziecka.. PowiedzCi mie
                              skad ona wuedziała ile kosztuje lekartwa malej, to co dostaje do jedzenia,
                              ubranka itd..
                              Jak kots kto nie jest na codzien z dzieckiem wogole porywa sie na cos
                              takiego???
                              To szokujace . JA nigdy bym nie policzyła ile kosztuej syn znajomych - momio ,
                              ze spedzamy ze soboa duzo czasu i duzo widze
                              WAle
                              1. Oni moga miec inne prioryterty niz ja - a to oni maja wychowywac dziecko i
                              moje droga wychowanie nie musi byc ich i zadan nie musi byc zła
                              2. Moze byc cos o czy mnie wiem

Swiat inie przestanie mnie zadziwac - ani chcec drugiego człowieka - o
                              decydowaniu o zyciu innych ludzi - o ktorym ( zyciu) tak na prawde malo wie.
                              Chce=c narzucenie komus jedynie sluszenj drogi postepowania z nieswoim
                              dzieckiem.
                              • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:48
                                megan58 napisała:

> 1. Oni moga miec inne prioryterty niz ja - a to oni maja wychowywac dziecko i
                                > moje droga wychowanie nie musi byc ich i zadan nie musi byc zła

jest mała różnica - nie wnikam ile sąsiadka wydaje na swoje dziecko bo te
                                wydatki mnie nie dotyczą (mojej rodziny); natomiast "priorytety" matki/eksi
                                mają wpływ na obciążenia ojca/mojego partera bo to od niego oczekuje ona
                                pokrywania kosztów tych priorytetów w postaci prywatnej szkoły (bo to dla matki
                                priorytet), regularnych wyjazdów na zagraniczne wycieczki (bo dla matki do
                                priorytet żeby dziecko zwiedziło pół świata) itp
                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:52
                                  Mikaiw - Ale to ON Bez TWEGO udziału powinie dośc do kompromisu - lub sad
                                  rostrzygnie A jakim prawem kobieta ktora nie jest wogole zwianz a zdzieckiem
                                  robi jakies wyliczenia czy prubuje narzucu swoj spsosb postepowania z
                                  dzieckiem...
                                  I nie mow mi ze facet to nie bezwolny.. Wiele z nas wie ze bezwolny gowniarz -
                                  bo jakby nie był bezwolny gowniarz to nie byłoby mwielu rozwodow. Poszedł tam
                                  gdzie kobiet to za niego załatwi i jej pozwalaA matak borni bo ma prawo
                                  decydwac jak bedzie wychowywac dziecko. Jedyna ososb ktorej nic do tego to
                                  MACOCHA!
                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:53
                                    Boze drogi - jak maja wspolna kase, to i jej cos do tego. Zapewne mniej, jesli
                                    kasy jest od groma. Ale gdy licza kazdy grosz, to przepraszam, ale next ma prawo
                                    wspoldecydowania o wydatkach.
                                    • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:56
                                      To niech sobie rozdziela!
                                      • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:58
                                        A dlaczego? To ich autonomiczna decyzja. Sama postulujesz nie wtracanie sie w
                                        nie swoje sprawy.
                                        • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:02
                                          No wiec - jesli hce miec wpsolen niec ma - Ale odalimenty nie jej spraw- a
                                          jesli chce miec oddzielen niech ma _ aliemnty nie jej psrawa.
                                          A jeAle nie wpsolne ma byc "pretekstem" do prawa...
                                          szkoda gadac To co miałam napidsalm ponizej.
                                      • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:01
                                        O wydatakach - tak ktore robia wspolenia- a przecierz alimebnty -to kwetsia
                                        facet- nie wy to wykazywałaycji..
                                        A przypomniałamm sobie to kwestia feceta tylko wtedy gdy bnie ma pieniedzy.
                                        Na tym koncze jałowa dyskusje.
                                        Morał jest taki .
                                        Lamanie podstawaowych zasad moralnych i etycznych wchodzi w krew.
                                        Jesli rak tktos to zrobi i umie z tym zyc bedzie robił to dalej i nikt mu nie
                                        wytlumaczy ze to nie własciwe.
                                        • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:02
                                          Jak rozumiem, piszesz z wlasnego doswiadczenia. Dziekuje za rozmowe, wylaczam sie.
                                          • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:03
                                            Tak z dosiwadzenie zebranaego na froum. Wystarczy poczytac . Jakl to winny jest
                                            zdradzjacy i jak to macoch awie lepeij co i ile potrzeby dziecku - ktorego
                                            prawie nie zna...
                                            • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:07
                                              Ech... zdarta płyta.

Juz nie odpisuj, nic nowego nie wymyslisz.
                                              • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:15
                                                Oczywiscei morale nie wymyslka sie co chwila nowego.
                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:56
                                  I jesli macocha sie boi ze cos z jeje spadnie dziecku - to niech zrobu
                                  rozdzielnosc majatkowa i wlasne konto i co tam chce - ale nie csie NIE
                                  WRTACA!!!!
                                  Bo wybacz ale ja nie biore sie do ywliczeania ile macohca wydaje na dziecko -=
                                  a tez mogła bym w koncu ojciec megho dziecka to tez finansuje.
                                  \Wiec uwazam ze ja nie znam tamatego dziecko Ona mojega . Ja wychowuje po
                                  swjemu - ona posswojemu. A ojcu jak sie niepodoba to niech walczy - ale nie ze
                                  za niego wyliczenia na temat obecgo dziecka sie robi - bo to newt nie
                                  bezczelne...
                                  • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:02
                                    jeśli matka obarcza ojca kolejnym "priorytetem", wygląda to tak że ojciec
                                    płacąc za ten priorytet obarcza swoim utrzymaniem next, obarcza też next
                                    utrzymaniem ich wspólnego dziecka; czy nadal nie dostrzegasz związku i tego że
                                    next może mieć coś do powiedzenia w temacie "listy życzeń" eks żony? i
                                    rozdzielnośc nie ma tu nic do rzeczy bo nie wpływa na KONIECZNOŚĆ opłącenia
                                    czynszu za mieszkanie, zrobienia zakupów itp. I owszem, wtrącam się gdy eks
                                    wymyśla kolejny priorytet który M. ma sfinansować. Bo to ja do niego pośrednio
                                    dokładam.
                                    • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:05
                                      Sad nie zostawia facet bez potrzebnych na zycie srodkow. Nawet komornik moze
                                      siagansc do jakies summ. W towim przypoadku zaistniało podejrzenie ukrywania
                                      dochodow prze Twojeg Factea.
                                      Czemu nie wiem?? Nie było mnie tam- pisze na podstawie Twoich tekstow.
                                      • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:08
                                        megan58 napisała:

> W towim przypoadku zaistniało podejrzenie ukrywania dochodow prze Twojeg Factea.

W jej przypadku, jak i w wielu innych, brane był pod uwage slawetne MOZLIWOSCI
                                        ZAROBKOWE (dotyczy to tylko facetow, jak wiesz). Chyba, ze to Ty sedzina bylas tongue_out
                                        • virtual_moth Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:23
                                          e_r_i_n napisała:

> megan58 napisała:
                                          >
                                          > > W towim przypoadku zaistniało podejrzenie ukrywania dochodow prze Twojeg
                                          > Factea.
                                          >
                                          > W jej przypadku, jak i w wielu innych, brane był pod uwage slawetne MOZLIWOSCI
                                          > ZAROBKOWE (dotyczy to tylko facetow, jak wiesz). Chyba, ze to Ty sedzina
                                          bylas

Erin, na jedno wychodzi - branie pod uwagę możliwości zarobkowych (a nie
                                          wykazywanych zarobków) ma przeciwdziałać min sytuacji, gdy tatuś ukrywa dochody.
                                      • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:11
                                        załóżmy komornika - ściąga 60% pensji bo tyle ma prawo. W tym przypadku
                                        pozostałe 40% ma zaspokajać utrzymanie faceta. Jeśli eksia domaga się
                                        kolejnego "priorytetu" z 60% robi się 70-80 (nie mówię o alimentach na których
                                        siedzi komornik tylko konieczności opłacenia np kolonii). Co oznacza że owe 10-
                                        20% na ten cel idzie z mojej kieszeni (bo facet opłaca ale jemu zostaje już nie
                                        40% a 20% i nie pozwoli to na przeżycie miesiąca czy dwóch) I dlatego mam prawo
                                        się nie zgodzić na ekstras bo mnie on uderza po kieszeni. Prościej nie potrafię.
                                        • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:15
                                          Miakwi- to ze ona sie domaga - to malo - sady nie daaj wszytskiego co matak sie
                                          domaga.
                                          Wiec nie ma obaw zaden sad nie zasadzie 80% zarobkow faceta. Chyba ze isteniej
                                          uzasadnione podejrzenie ze facet ma dochody o ktorych nie mowi ( ukrywa) Nazywa
                                          sie to ze ma mozliwosci zarbkowe- bo wiedza , ze jest w stanietyle zarobic.
                                          I adlaje widze tu role Facte , widze role matki a macochy nie.
                                          Co do utrzymania facte- nie musi - jej wybor.
                                          Dlamnie nic nowego tu nie wyniknie. Zegnam
                                        • jo.an.na Re: Jaka wysokośc alimentów? 07.07.05, 01:50
                                          Co oznacza że owe 10-
                                          > 20% na ten cel idzie z mojej kieszeni (bo facet opłaca ale jemu zostaje już
                                          nie
                                          >
                                          > 40% a 20% i nie pozwoli to na przeżycie miesiąca czy dwóch) I dlatego mam
                                          prawo
                                          >
                                          > się nie zgodzić na ekstras bo mnie on uderza po kieszeni. Prościej nie
                                          potrafię
                                          > .

Nie masz prawa. Jedyne do czego masz prawo, to znalezc sobie faceta, ktorego
                                          nie bedziesz musiala utrzymywac, a jesli decydujesz sie byc z fajtlapa i
                                          nieudacznikiem, ktory nie jest w stanie zarobic na wlasne dziecko, to mozesz
                                          jedynie zaakceptowac sytuacje.
                                          • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 07.07.05, 09:14
                                            jo.an.na napisała:
                                            > Nie masz prawa. Jedyne do czego masz prawo (...)

buahahahaha! przeczytaj jeszcze raz, p o w o l i, może zrozumiesz co napisałam
                                    • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:15
                                      > czy nadal nie dostrzegasz związku i tego że
                                      > next może mieć coś do powiedzenia w temacie "listy życzeń" eks żony?

Ja nie dostrzegam powodu, zeby next miala decydowac o liscie zyczen ex. Ale
                                      jednoczesnie nie wyobrazam sobie sytuacji, ze:

> ojciec
                                      > płacąc za ten priorytet obarcza swoim utrzymaniem next, obarcza też next
                                      > utrzymaniem ich wspólnego dziecka

Tylko pretensje zle kierujesz Mikawi. To facet ma sie odnosic do listy zyczen
                                      swojej bylej zony, tobie nic do tego. To ich dzieci i jego walka o priorytety.
                                      To on powienien miec troche honoru i ambicji, zeby nie pozostawac na niczyim
                                      utrzymaniu i zeby WSZYSTKIE swoje dzieci moc utrzymac na odpowiednim poziomie.
                                      Tak tak, wiem wiem, rynek pracy, bezrobocie itd. Ale jakos da sie sobie
                                      poradzic, spojrz na niektore samotne matki, radza sobie mimo
                                      niedyspozycyjnosci. Moze i jestem nietolerancyja w stosunku do niepracujacych,
                                      czy zle zarabiajacych facetow, ale nie wyobrazam sobie zebym ja miala
                                      utrzymywac faceta. Dla mnie to nie do przyjecia. Ale pretensje za taki stan
                                      rzeczy mialabym tylko i wylacznie do niego.
                                      • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:17
                                        Pealag - dokładnie. Ojcie - matak - moga sie sicerac i nie zgadzac ale co do
                                        tego ma macocha..
                                        Dokłanie !!!!
                                        • bsl Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:35
                                          byłam 8 lat w takiej sytuacji tzn mój jeszcze mąz ma dziecko <juz 20 letnie> z
                                          pierwszego małżeństwa i do głowy mi nigdy nie przyszło żeby wtrącac sie w to
                                          ile kasy daje ex i córce , a dodam że mamy 3 dzieci , no teraz jest trochę
                                          inaczej bo nex trochę bruździ ale mam to w nosie
                                      • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:32
                                        bo widzisz - dawno, dawno temu myslałam sobie tak "eksia domaga się dodatkowej
                                        kasy na wakacje, M. w sumie na to nie stać i powie jej nie, ale kurczę, szkoda
                                        żeby dzieciaki siedziały w zapyziałej śląskiej mieścinie całe wakacje, my jakoś
                                        przetrwamy". Wiem, wiem moja decyzja, bardzo jej żałuję bo się okrutnie
                                        zemściła tongue_out Ale człowiek uczy się na błedach i teraz nie ma zmiłuj się -
                                        dzieciaki siedzą całe wakacje w zapyziałej śląskiej mieścinie, skoro M. nie ma
                                        więcej. I priorytety eksia może sobie realizować jak ma za co. A że nie ma za
                                        co, bo dziwnym trafem bezrobocie ją dotyka już 13 rok, nie realizuje.

Natomiast wytłumacz mi w takim razie jak facvet płacąc 40-60% swojej pensji jak
                                        to doradzałaś autorce ma utrzymać dziecko z next a nie obarczać jej siłą rzeczy
                                        utrzymaniem tego dziecka? Bo obniżki alimentów na skutek zmiany sytuacji
                                        życiowej facet przecież nie przewidujesz.
                                        > To on powienien miec troche honoru i ambicji (...)zeby WSZYSTKIE swoje dzieci
                                        moc utrzymac na odpowiednim poziomie.
                                        zakładając że 60% pensji oddaje jako alimenty jak ma wyglądać zapewnienie
                                        odpowiedniego poziomu wszystkim dzieciom? bo w takiej sytuacji powinien
                                        podzielić swój dochód między wszystkie dzieci, wtedy będzie honorowy i ambitny
                                        i zapewni im takie same warunki bez faworyzowania jednych.

• megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:38
                                          Miakiw- Nie udawaj ze nie zyjesz na tej planecie. Macochy nie raz pokazywały
                                          jak nalezy nawet jesli sie nie musi zmienuca aliemnty na nizszei kazdy wie,. ze
                                          jelsi dostanie 60% pencji faceta a temu iurodzi sie nastepne - to nastapi
                                          obnizenie. ( Jesli sie urodzi - nie wioadomo , moze facet nie bedzie chiał)
                                          Pamietasz jak bez skrupułow pewna macoszka postanowiła sobie ze pasierb nie
                                          bedzie chodził do pruywtanej szkoły - do ktorej juz uczeszczał i była to dla
                                          dzieckak duzo zmian - bo ona musi miec wyprawke - wyprawka jednoroawowy
                                          wydatek) no ale pewnie jej sie udało - a moze nie. Bo moze matak zrezygnowała
                                          np. ze swojego np. lekarza - ( erni -to z własnego doswiadzcenie jakby chcuiała
                                          wiedzie) - i leczenia - byle by to dziecka jednak juz ukonczyłko nauke i nie
                                          ponosiło kasztow wyprawki...
                                          Wiec daruj soebi Teksty "co oN biedny zrobi" - nic obnirzy alimenty...Spokojnie
                                          uda mu sie to przeprowadzic nawet jesli nie bedzie to 60% jego dodchodu...
                                          • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:45
                                            ale ja nie rozpatruję tego w kategorii "czy się uda" tylko w tym kontekście że
                                            wiele samodzielnych (m.in pelaga) uważa że nie godzi się obniżać
                                            dotychczasowych alimentów z powodu narodzin kolejnego dziecka i facet który to
                                            robi to pozbawiony honoru i ambicji alimenciarz. A jednocześnie pisze że jesli
                                            taki facet obarcza koniecznością utrzymania dziecka z next właśnie next to
                                            jest "pozbawiony honoru i ambicji". Dostrzegasz sprzeczność? To jak można nie
                                            obniżać alimentów stanowiących 60% pensji i jednocześnie zapewnić równe
                                            utrzymanie dziecku z next?
                                            • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:52
                                              inaczej - pomijam szarpanie w sądzie, zakładam UCZCIWOŚĆ ze strony faceta. Jest
                                              tak - nie mam nikogo więcej na utrzymaniu mogę płacić 60% swojej pensji bo mam
                                              tylko te dzieci. Mija jakiś czas, facet zakłada rodzinę z inną kobietą (bo
                                              prawo do tego chyba ma). W tej sytuacji normalne jest że MA OBOWIĄZEK
                                              utrzymywac również to dziecko które się urodziło i NIE JEST w stanie płacić na
                                              dzieci z poprzedniego związku tyle co dotychczas płacił GDY BYŁ SAM. To nie
                                              jest kwestia tego że nie wyda na kolejny gadzet do komputera tylko MA OBOWIĄZEK
                                              zapewnić utrzymanie również temu dziecku. I tak jak obserwuję wątki na
                                              samodzielnej i poglądy samodzielnych - dochodzę do wniosku że NIE MA SENSU być
                                              uczciwym wobec eks i stawiać sprawy fair - mam dzisiaj tyle i nie mam innych
                                              obciążeń to nie ma problemu żebym płacił 2000. Ale jutro tyle nie będę miał bo
                                              urodzi mi się dziecko. Dla eks to nieistotne. Nadal ma płacić 2000. Więc lepiej
                                              żeby od razu walczył o niższą kwotę? Bo uczciwość się na nim zemści.
                                              • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:57
                                                "zakładam UCZCIWOŚĆ ze strony faceta"
                                                MIkaiw- ja nie bede zkladał czego co ma sznase ja spotkac w 10% skoro facet nie
                                                umiał byc uczciwuy w stosunku do niej w malzenstwie -=zwiazku itd.. To czego ma
                                                zkaldac taka rzecz. Zreszta patrzac na to forum nie ma co zkaldac jakikot
                                                bedzie - tylko wiedziec co dobre dla dzieckoa i tego bronic.

• megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:54
                                              Mikawi rownie dobrze moge Ci odpowiedziec tak:
                                              Wiele samodzielnych w ty,m ja i pelaga wiem ze trudno jest uzyskac od ojca
                                              dziecka porywania rosnacych potrzeb dziecka ( dziecko rosnie - wydatki Tez).
                                              Dlatego jak juz sie idzie do sadu to chce sie udtalic te kwotwe przynajmnie na
                                              jkis czas. tak jak pisałam Ci jest wiele sytuacji nieprzewidzanych ktorych nie
                                              da sie ujac w aliemtach..itd..
                                              Na temat co my wuawzamy- wiele uwazamy , wiele mamy innych postaw ale jest jak
                                              jest.
                                              I do tego jak jest trzeba układac zycie./ Czyli jesli komuys cos radzimy to
                                              zgodnie z tym jak jest a nie jak byc powinno.

Wiemy jak byc powinno a tak nie jest i co mamay komgos mamic zludzeniami jesli
                                              przychodzi po rade. Zrobi jak uwaza. Czy dostanie tyle czy tyle nie wiem. Radze
                                              by wzieła wszystko pod uwage - nawet ile lizakow kupuj - bo facet sam od siebie
                                              nie widzi potrzeby wspolfinasowanie niczego co nie jest nakazane przez sad (
                                              np. rehabilitacji) Wie radze sie przygotowac na wszelkie przypadki zyciowe. I
                                              pamietac ze alimenty rzecz zmienna.
                                            • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:02
                                              > Dostrzegasz sprzeczność? To jak można nie
                                              > obniżać alimentów stanowiących 60% pensji i jednocześnie zapewnić równe
                                              > utrzymanie dziecku z next?

Nie ma sprzecznosci. Alimenty NIECZESTO przekraczaja kwote 20% zarobkow ojcow,
                                              byly kiedys watki na forum tym i na macochach. Same macochy przyznawaly, ze
                                              nieczesto jest to powyzej 20%. Ja czesto pisalam juz, ze uwazam te 20% za
                                              podstawe. Jesli wiec facet bedzie mial trojke dzieci to 3x20% da 60%, czyli da
                                              sie utrzymac. Zakladam np. dwojke z ex, jedno z next, albo odwrotnie. Moze i
                                              mam nietoleranycjne poglady, ale uwazam, ze trojka dzieci na jednego doroslego
                                              czlowieka to wystarczajaca liczba. Jesli chce miec wiecej dzieci niech sobie od
                                              ust odejmie ze swoich 40% minimum socjalnego. I uwazam za brak honoru i ambicji
                                              obnizanie alimentow ktore wynosza 20% i ponizej tej kwoty, baaaa nawet jesli
                                              facetowi rodzi sie drugie dziecko i alimenty wynosilyby na kazde z dzieci po
                                              30% to tez nie widze powodu do obnizania.
                                              • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:13
                                                ale ja się odnoszę do TEGO watku i TWOICH rad w nim:
                                                "Ja na Twoim miejscu zadalabym (uwzgledniajac rady powyzej) okolo 20-30%
                                                zarobków meza na kazde z dzieci, czyli lacznie 40-60% jego pensji."
                                                Pytam jak W TEJ SYTUACJI facet ma w przyszłości utrzymac dziecko z next i nie
                                                obniżać dotychczasowych alimentów stanowiących np. 60% pensji?
                                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:14
                                                  A jak 40% to utrzyma.. I tak mozemy sobie hipotetyzowac...- wtedy nezt dziecko
                                                  sie jeszcze zmiescismile))
                                                • pelaga Odnoszac sie do watku przewodniego 05.07.05, 13:27
                                                  Zadalabym nie znaczy, ze tyle uzyskam. Napisalam tez, ze jesli uzyska 45% na
                                                  DWOJKE dzieci to bedzie zupelnie niezle. Sadze, ze nawet tyle moze nie uzyskac.
                                                  Moje rady wynikaja z doswiadczen i wyrokow u znajomych samotnych matek. Zadanie
                                                  kwoty wyzszej niz sad zasadzi nie jest dla mnie NICZYM zlym, bo dla mnie to
                                                  zmienia jedynie procenty udzialu rodzicow ojciec/matka w utrzymaniu dziecka.
                                                  Jesli wywalczy wiecej moze to byc 80%/20%, jak mniej to moze byc 50%/50%.
                                                  Nie wiem, czy zauwazylas, ale autorka watku ma dosc wysokie zarobki i nie
                                                  potrzebuje zapomogi od exa na kosmetyczke, jest w stanie zapewnic ja sobie
                                                  sama, czyli odpada odwieczny argument utrzymywania leniwej exiary. A przy
                                                  takich poborach rodzicow dzieci na pewno sa przyzywyczajone do dosc wysokiego
                                                  standardu zycia, ktory to standard obnizyc sie nie powinien tylko dlatego, ze
                                                  rodzice sie rozstali.
                                              • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:16
                                                >Zakladam np. dwojke z ex, jedno z next, albo odwrotnie. Moze i
                                                > mam nietoleranycjne poglady, ale uwazam, ze trojka dzieci na jednego
                                                >doroslego
                                                > czlowieka to wystarczajaca liczba. Jesli chce miec wiecej dzieci

strach pomyśleć jak się trafią bliźniaki... "ty dziecko nie masz racji bytu bo
                                                eks założyła najwyżej troje dzieci swojego byłego męża" smile)))
                                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:19
                                                  Nie nie stach - idzie sie do dau i przedstawia co trzeba. Ale ta macocha nie ma
                                                  dziecka - anie blizniakow nie wiadomo czy kiedykolwiek bedzie miala wiec nie
                                                  ma co rozwaazac.. Rozniw dobrez mozna by rozwazac ze matak ma jeszcze dwoje
                                                  nautrzymaniu i w oparciu o to wyliczyca aliment.
                                                  • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:29
                                                    ależ megan, nie kto inny jak EKS decyduje własnie że facet może mieć max 3
                                                    dzieci. Więc jesli 2 ma z eks, to z next MA PRAWO do jednego. Bo inaczej
                                                    zaburzyłoby to siłą rzeczy dość znacząco kwotę alimentów (musiałby swój wkład w
                                                    utrzymanie dzieci dzielić na czworo a nie na dwoje, ostatecznie na troje).

> Ale ta macocha nie ma
                                                    > dziecka - anie blizniakow nie wiadomo czy kiedykolwiek bedzie miala wiec nie
                                                    > ma co rozwaazac.

czyli jednak - nie ma co planować, zastanawiać się czy się poradzi, tylko iśc
                                                    na żywioł i potem dostosowywać się do sytuacji, również aspekt dotychczasowych
                                                    możliwości finansowania. I eksia się tez niech dostosowuje, co mnie to
                                                    obchodzi smile)))
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:34
                                                    Nitk nic niekomu nie palnuje. Ale tez nie ma co planowac alimnetow bo On moze
                                                    miec dzieci - bdzie mial, bedzie potrzeba napewno obizy aliemnty..
                                                    Bo tak aj paowiedzialm rozniwe dobrze mozna by zalozyc ze mmatak dziecibedzie
                                                    maial jeszcze dwoje na utrzymaniu...
                                                    Tak sie nie da. Ustala sie aliemnty na dana chwile. Nawet w sadzie nie pozwalo
                                                    Ci jak dziecko chodzi do zerowki na sutalenie aliemntwo tak aby uwzglenialy np.
                                                    wydaktoi zawiazne ze szkola- bo to bedzieze bedz nie. Tak samo trudno ustalac
                                                    wydakti w oprciu o to ile jeszcze dzieci bedziemail facte??
                                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:39
                                                    megan58 napisała:

> Tak samo trudno ustalac wydakti w oprciu o to ile jeszcze dzieci bedziemail
                                                    > facte??

I nikt tego nie oczekuje. Tylko zrozumienia, ze na dzien dzisiejszy (gdy innych
                                                    dzieci, poza tymi z eks) facet moze placic 60% pensji, ale jak sie mu kiedys
                                                    jakies dziecko urodzi, to to sie BEDZIE MUSIALO zmienic.
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:41
                                                    Niekoniecznie. 1. Nie wiadomo czy facet wogole chce miec jeszcze dziec. Moze nie
                                                    2.Moze sie okazac ze za 50lat - to juz bedzie tylko 30-40% jego dochodu
                                                    3.Sam znadziejdodatkkowy dochod by nie obnizac dziecion.
                                                    To zalezy od faceta
                                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:43
                                                    Dziekuje, do widzenia smile
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:44
                                                    Napisałam :
                                                    Moze sie okazac ze za 50lat
                                                    Miało byc za
                                                    Moze sie okazac ze za 5 lat
                                                  • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:46
                                                    przyjmijmy że TAK FACET CHCE MIEĆ DZIECI i nie w perspektywie 50 lat tylko
                                                    teraz, płacąc 60% swojej pensji na alimenty bo tyle MÓGŁ PŁACIĆ dopóki był sam
                                                    i siłą rzeczy nie miał z kim tych dzieci mieć. Poznał next, założył rodzinę i
                                                    OBOJE CHCĄ mieć dzieci. I wykorzystuje swoje możliwości zarobkowe w 100% i nie
                                                    ma szansy na drugi etat żeby zarobić drugie tyle. Pracuje zgodnie ze swoim
                                                    wykształceniem i zawodem na full time. Co wtedy? Powinien obniżyć z tych 60%
                                                    czy nie?
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:51
                                                    Napisałam ze 50 to pomyłak - wuystarczy przeczytac.
                                                    Co zrobic ma biedny facte,
                                                    Facet ma sie zastanowic i postapic zgodnie ze swoim sumiemniem ( jesli takowe
                                                    poosiada)

Mikaiw ani matak ani ojcie nie moga domagac sie ani obnizenia ani podwyzszenia
                                                    w oparciu o cos czego nie ma..
                                                    Aliemnty sa ustalane na chwile obecna...

A czy pwoinnien obnirzyc - to nie koniecznosc - to wybor.
                                                  • mikawi Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:55
                                                    > Aliemnty sa ustalane na chwile obecna...
                                                    >
                                                    > A czy pwoinnien obnirzyc - to nie koniecznosc - to wybor.

i właśnie dlatego że alimenty są ustalane na chwilę obecną, ich obniżenie w
                                                    sytuacji gdy facet płacił 60% pensji a teraz urodziło mu się dziecko - to
                                                    konieczność
                                                  • leeya Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:56
                                                    Mikawi,
                                                    prosze, zajrzyj na koniec watku i odpowiedz na moje pytanie.
                                                    Leeya
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:58
                                                    Widzisz miakwi - nie tak.
                                                    Wyborem , ktory dokonuje kazdy rodzic jest posiadanie bedz nie kolejnych
                                                    dzieci - wiec ma wybor. Mozna spelniac tylko swoje marzenia , a mozen byc
                                                    odpwoiedzialnym rodzicem....
                                                    Kazdy sam wybiera.
                                      • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:51
                                        pelaga napisała:

> To on powienien miec troche honoru i ambicji, zeby nie pozostawac na niczyim
                                        > utrzymaniu i zeby WSZYSTKIE swoje dzieci moc utrzymac na odpowiednim poziomie.

A jak ustalić ten odpowiedni poziom? Tak bez zlośliwosci pytam. Same
                                        twierdzicie, ze ludzie maja rozne priorytety, wiec jak je 'usrednic', zeby bylo
                                        sprawiedliwie?

> Tak tak, wiem wiem, rynek pracy, bezrobocie itd. Ale jakos da sie sobie
                                        > poradzic, spojrz na niektore samotne matki, radza sobie mimo
                                        > niedyspozycyjnosci.

No Mikawi ma 'obok' siebie idealny przyklad.
                                        • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:57
                                          Pozimi ustalaj rodziec _ bez macochy . Jesli im sie nie uda - sad.
                                          • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 12:59
                                            Mag, poczytaj uwaznie, do jakiego zdania Pelagi sie odnosze. Napisala ona o
                                            odpowiednim poziomie zycia WSZYSTKICH dzieci faceta. I pytam, jak ten poziom
                                            ustalic (a dziecko jest i eks, i next).
                                            • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:00
                                              Pozimo tego co placi facet na dziecko ustala sie odpwoiedzni w sadach. Raz
                                              ustajac aliment y na jedno raz na drugie..
                                              • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:02
                                                Mag, zalamujesz mnie... Poddaje sie, sorry.
                                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:06
                                                  Przepraszm ty chesz tu ustalic jakis idealnuy spsob poteposwana , kodeks
                                                  moralny, czy cos w tym stylu??
                                                  PO co zycie i tak pobiegnie swoim trybem i ustalania jak byc powiinoi iczego
                                                  badz nie powino sie przestrzegac nikt nikogo nie zmucs, A tu rozmqwiamy o
                                                  czyims zyciu i nie wydumanych idealach .

Zasady moralne ustala nie taki szaraczek jak my a i tajk sa lamane wiec po co
                                                  ustalac jak powinno byc. Trzeba patrzec ja w zyciu jest i nie marzyc ze u nas
                                                  bedzie inaczej.
                                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:08
                                                    Nie, niczego nie chce ustalac. Zadaje pytania, oczekuje odpowiedzi, a do tego
                                                    potrzebne jest rozumienie slowa pisanego.

Kodeks moralnosci juz Ty ustalilas.
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:17
                                                    Widzisz nie dotycztals - nie ja ale kots zancznie wiekszy ode mnie . Co
                                                    dczytania ze zrozumieniem to chyba ty masz problem - to by tlumaczylo tez inne
                                                    rzeczy.
                                                    Koncze przepychanke . Wychodze z magala.
                                                    Ja zwykle macochy wiedza ile winno dziecka kosztaowac i martwia sie juz o
                                                    dziecko ktorego nie ma.. Ciekawe czy martwia ie tez o nastepne dziecko ex ...

A zauwazylam maniere u ERNI ja nie wie co powiedziec to zaczyna ironizaowac- Bo
                                                    ty tak uwazasz, bo ty wszysko wiesz.." Ciekaw czemu nie stosuje tego do
                                                    siebie..No nic pewnie nie umie zaczać od siebie
                                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:09
                                                    megan58 napisała:

> Trzeba patrzec ja w zyciu jest i nie marzyc ze u nas bedzie inaczej.

A ja marze. I zawsze bede wierzyc, ze moze byc lepiej, niz jest. Optymistka ze
                                                    mnie jest i bedzie, jesli pozwolisz.
                                                  • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:13
                                                    Oczywiscie - ja tez jestem optymistak!!
                                                    Ale nie bede na podstawie moeo potymizmu udzielac rad typu "o alimenty sie nie
                                                    martw , zgudz sie na tyle ile chce dac - potem sie dogadac" - bo to czyjesc
                                                    zycuie!!!
                                                    I nie powiem tez ze na pewno dobrze bedzie- bo tego nie wiem.

Co do zrozumienia.
                                                    Nie wiem czegoi ty nie zrozumiałas. Sadustali ile na ile dziecko ma dawac-
                                                    skoro ojcie cniepotrafi swoich dochodwo rowno podzielic.
                                        • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:15
                                          Po co mnie zaczepiasz, skoro uwazasz, ze:

> Dzieki Bogu to tylko Twoje zdanie. Oparte na niepelnej wiedzy, wiec nic nie
                                          > warte.

Nie chce mi sie z toba gadac erin, zreszta juz sie pozegnalam w tym watku. Mam
                                          za dobry dzis humor.
                                          • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 13:25
                                            pelaga napisała:

> Po co mnie zaczepiasz

Nie zaczepiam, pytam. A zdanie o Twojej opinii tyczyło mojej sytuacji, nie
                                            Twojej ogolnej wiedzy o swiecie. A taka twarda babe grasz smile

> Nie chce mi sie z toba gadac erin, zreszta juz sie pozegnalam w tym watku. Mam
                                            > za dobry dzis humor.

Jasne - nie dziwie sie, tez bym nie wiedziala, co na takie pytanie odpisac smile
                        • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:32
                          > A co do rzeczy w tym watku ma, czy ja zarabiam, czy nie?

No dobrze sporobuje jeszcze raz wytlumaczyc, prostymi slowami, zebys nie
                          musiala do slownika siegac. Obowiazek alimentacyjny to obowiazek wychowania i
                          utrzymania dziecka. Tak mowi PRAWO. Jesli nie pokrywasz kosztow utrzymania
                          dziecka, bo nie pracujesz i nie zajmujesz sie nim w 100%, bo czesc czasu spedza
                          w platnym (nie przez ciebie oplacanym) zlobku, to nie spelniasz nawet 50%
                          obowiazku alimantacyjnego. I o to mi chodzilo, a nie o to, czy komus pasuje
                          taki uklad. Tylko o fakty.

> Ty z kolei wytykasz Mikawi, ze nie decyduje sie na dziecko w niepewnej
                          > sytuacji

A gdzie niby wytykam??? Napisalam, ze moze zrozumie strukture wydatkow na
                          dziecko jak je bedzie miala. Ale zapomnialam, ze czytasz miedzy wierszami.

> bo nie chce sie obudzic z reka w nocniku, tak jak Tobie sie to przydarzylo.

Oby wszystkie samotne matki mialy taki TYLKO los jaki ja mam i oby nie
                          przytrafialo sie im nic gorszego smile)) Ubawilas mnie tym smile))
                          • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:38
                            pelaga napisała:

> Tylko o fakty.

Fakt jest taki, ze ja w ogole nie mam dziecka i pisze tu dla sportu.
                            Ech, Pelasiu, dlaczego uwazasz, ze Ty wszystko wiesz najlepiej i tylko Twoje
                            oceny rzeczywistosci sa z nia zgodne? Nie musisz odpowiadac, z gory wiem, co
                            napiszesz.

> A gdzie niby wytykam??? Napisalam, ze moze zrozumie strukture wydatkow na
                            > dziecko jak je bedzie miala. Ale zapomnialam, ze czytasz miedzy wierszami.

No tak, bo ona zyje w prozni, gdzie nie ma dzieci i nic na temat wydatkow na nie
                            nie wie.
                            A komentarz - moze kiedys byl jasny.

> Ubawilas mnie tym smile))

Sie ciesze.
                            • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:45

> Pelasiu, dlaczego uwazasz, ze Ty wszystko wiesz najlepiej

Tak sie sklada, ze nie wiem najlepiej, to twoja zaleta smile
                              To, co napisalam tutaj w tym watku wynika z twoich wypowiedzi na forach. Sama
                              piszesz, ze ktos (niewazne w tym momencie kto, maz, czy rodzice, czy dobry
                              wujek, ale jak ktos bedzie chcial to na macochach w jednym z niedawnych watkow
                              wyczyta) cie utrzymuje, potwierdzasz wszedzie, ze nie musisz pracowac, bo sie
                              uczysz. A ja pisze na podstawie twoich wypowiedzi, jaki jest MOIM ZDANIEM twoj
                              udzial w obowiazku alimentacyjnym wobec twojego dziecka. Prosciej nie umie tego
                              wyjasnic, jesli nadal nie dotarlo to bardzo mi przykro smile
                              • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:47
                                pelaga napisała:

> A ja pisze na podstawie twoich wypowiedzi, jaki jest MOIM ZDANIEM twoj
                                > udzial w obowiazku alimentacyjnym wobec twojego dziecka.

Dzieki Bogu to tylko Twoje zdanie. Oparte na niepelnej wiedzy, wiec nic nie warte.
                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:49
                                  Dzieki Bogu to tylko Twoje zdanie. Oparte na niepelnej wiedzy, wiec nic nie war
                                  > te.

ERIN tak mozna napisac o kazdej twoje wypowiedz, kazdej wypowiedzi mikawi i
                                  kadej dziewczyn z tego forum .
                                  Zadna z nas- TY TEZ a nie raz osadzasz i wypowiadasz osttre oceny i krytyke ,
                                  wart wiec moze pamietac , ze nie masz pelniej wiedzy .
                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:51
                                    Oczywiscie, ze mozna. Roznica miedzy tym, co pisze Pelaga, a tym co pisze ja,
                                    jest taka, ze ona odbiera mi prawo wyrazania swojego zdania (bo ja czegos tam
                                    nie robie). A ona, jak dla mnie, pisac moze nawet o Tundrze Syberyjskiej - bo
                                    takie ma prawo.
                                • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 11:51
                                  Mnie tez sie z toba milo rozmawialo smile))
                          • balladynka Re: Jaka wysokośc alimentów? 05.07.05, 21:03
                            pelaga napisała:

Jesli nie pokrywasz kosztow utrzymania
                            > dziecka, bo nie pracujesz i nie zajmujesz sie nim w 100%, bo czesc czasu
                            spedza
                            >
                            > w platnym (nie przez ciebie oplacanym) zlobku, to nie spelniasz nawet 50%
                            > obowiazku alimantacyjnego.

Toz to nasza Eksia wypisz wymaluj! Pelaga, znasz ja?
                            • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 07:12
                              > Toz to nasza Eksia wypisz wymaluj! Pelaga, znasz ja?

Nie znam smile))) Ale moglaby sie zaprzyjaznic z erin wink)))))))
                              • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 08:06
                                pelaga napisała:

> Nie znam smile))) Ale moglaby sie zaprzyjaznic z erin wink)))))))

Pelasiu kochana. Róznica miedzy mna a eksia 'balladynki' jest taka, ze ja
                                w czasie, gdy moje dziecko jest w zlobku studiuje, ona chodzi na kawke i do
                                fryzjera. Ale rozumiem - dla Ciebie jedna rybka.
                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 08:37
                                  ERIN- a sledzisz ja ze wiesz co ona robi w tym czasie???
                                  • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 08:41
                                    Nie, pewnie pracuje i odklada pieniadze w skarpete, a od swojego eksa ciagnie
                                    ogromna kase dla sportu. Megan, zalosne jest to Twoje usprawiedliwianie kazdej,
                                    bez wyjatku eksi.

Pelaga sie mnie przyczepila dla sportu, mimo iz pare razy wyraznie napisalam,
                                    ze jesli kobieta nie pracuje, bo ma malo/chore dziecko, albo studiuje, to ok.
                                    Czepiam sie wrednie jedynie takich, co to nie pracuja, mimo braku obiektywnych
                                    przeszkod (bo przeciez rynek pracy nie jest taki zly, co Pelaga sama napisala).
                                    Ale zapomnialam, ona nie toleruje tylko leniwych facetow. Kobiety, szczegolnie
                                    samodzielne matki, juz moga byc leniwe.
                                    • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 08:42
                                      Nie pytam skad wiesz co robi eks Balladynki-. Ja nie wiem. Moze chodzi na kawe,
                                      moze sie uczy, moze pracuje a moze spi..Nie wiem
                                      Ale TY wiesz bo napisałas to dos jednoznacznie- Wiec pytam skad????
                                      • e_r_i_n Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 08:43
                                        Pewnie szosty zmysl smile
                                        • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 08:50
                                          Achc co za stronniczy 6 zmysł. Jak samodzielna matak idzie gdzies gdy dziecko
                                          jest w zlobku to "na kawer" jak macocha to do pracy..
                                          No ciekawe.
                                          Ja widzisz jestem mniej stronnicza. Nie oskarzam moje nect , ain eks co robia
                                          ze swoim czasem i kiedy , na cow ywdaja pieniadze i zastanawia mnie skad next
                                          wiedza tyle o eks- nie od dziec, nie od facteow. Sledza ich , dostaja wydruki z
                                          Konyta..
                                          Kurder ja tyle o swoje naprawde dorberj kolezance nie wiem co wy wiece o swoich
                                          eks??
                                          Rozumiem ze to wszystko szosty zmyłs- i dotego stronniczy.
                                          • balladynka Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 11:01
                                            Megan, na litość boską, zmiłuj się i pisz wolniej bo taki wysiłek z rana to nie
                                            dla mniesmile

Jeśli chodzi o śledzenie to ja na ten przykład korzystam z agencji
                                            detektywistycznej „Marzenie next”. Mają całkiem przystępne ceny i dobry sprzęt,
                                            kamery, podsłuchy, te sprawy. Rozumiesz. Są też bardzo twórczy i kreatywni.
                                            Często przebierają się za okoliczne drzewa. A zawsze wieczorem przysyłają mi
                                            fakturę za dany dzień oraz raporty na skrzynkę mailową z opisem dnia Eksowej i
                                            wykresami obrazującymi jej nastroje. Ot, na przykład wczoraj Eksowa wstała
                                            później niż zwykle, gdzieś tak około 10tej, ma teraz wakacje bo szkoła się
                                            skończyła a dzieci u dziadków. Przeciągnęła się, ziewnęła i zrobiła poranną
                                            toaletę. Mam zdjęcia. Miała dziś coś podkrążone oczy ale było jej z tym do
                                            twarzy.
                                            Jednakże, pomimo notorycznej niechęci do pracy zawodowej, Eksowa jest osobą
                                            bardzo zajętą. Jak tylko się wyrychtowała pojechała na spotkanie z Premierem.
                                            Następnie pojawiła się na imprezie charytatywnej gdzie otwierała najnowszy
                                            supermarket Geanta, przecinając wstęgę. Ponieważ się nieco zmęczyła tym
                                            wszystkim musiała się nieco zrelaksować u fryzjera. Na szczęście
                                            spenetrowaliśmy już ten teren i mamy tam swoją wtykę. Za dodatkową opłatą
                                            machnęli jej włosy na zielono.

Czasem forwarduję te raporty do Erin więc stąd i ona wie co nieco na ten tematsmile

Ło matko!
                                            • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 11:18
                                              To wyjasnia kewstie.. zartobliwe.
                                              A tak na powaznie to skad te wiesci????

Nie umiem znalesc innego wytłumaczenie jak zbytnie zainteresowanie zycie
                                              eks..Ja np.nie wiemco robi moje next i nie mnie to nie obchodzi i nawet nie
                                              chciałabym słuchac..

Zartobliwa odpowiedz, ciety jezyk a i tak nie wujasnił wpsaniałej wiedz..
                                              Coz metoda orocenie w smiech trudnych kwesti jest swietna, ale nie zawsze sie
                                              sprawdza... - bo w tym wypadku kewstia i tak nie wyjasniona.
                                              Na dwocipy nie mam czasu.
                                              • balladynka Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 11:31
                                                megan58 napisała:

> To wyjasnia kewstie.. zartobliwe.
                                                > A tak na powaznie to skad te wiesci????

Na poważnie to od Premiera.

Niestety Eks nie żyje pod kloszem a nasze życia wzajemnie się przenikają i
                                                trudno, żebyśmy się o sobie czegoś nie dowiedziały przez te wszystkie lata, czy
                                                nas to interesuje czy niekoniecznie, mnie raczej niekoniecznie, moją Eksię
                                                pewnie też. Nie wiem jaki nosi kolor majtek ale wiem czy pracuje czy nie. To
                                                chyba naturalne?
                                                Wyluzuj trochę Megan. Dowcip dobra rzeczsmile
                                                • megan58 Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 11:34
                                                  Ale widzsz moje zycie tez sie przenika - aja np nie wiem i nidy bym sie nie
                                                  probowała dowiedziec co ogolnie robi i np. nigdy bym nie mogła powiedziecze
                                                  wtedy to a wtedy piła kawe.. no chyba ze piłabym z nia..

Dlatego to mnie dziwiw.

Wydaje mi sie , ze zeby jakas informacja przenikła musi byc tez
                                                  zainteresowanie. Pewnie duzo bym sie dowiedziała gdybym sie zaintereosowała..

Dla mnie to jest troche na wyrost ze ne erin - pisze o kawie - ososby ktora
                                                  nawet nie wie jak wyglada i o jej stylu zycia - gdy tak naprawde nawet nie wie
                                                  kto to jest...
                                                  No ale widac mozna.

Humor dobra rzecz...
                                                • leeya Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 12:35
                                                  balladynka napisała:

> Na poważnie to od Premiera.
                                                  >
                                                  Ojjjj... Balladynko, cos krecisz, premier to sie teraz J.Lo interesuje!!
                                                  Powiedzial mi o tym jego manikiurzysta, ktorego zna moja masazystka.
                                                  wink

Leeya
                                        • pelaga Re: Jaka wysokośc alimentów? 06.07.05, 10:09
                                          No prosze to teraz juz wiemy kto wie lepiej i dlaczego.
    • leeya Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 13:44
      ... jak w takim razie ja mam ustalic poziom alimentow?

- Ja mam mieszkanie, ktore sama kupilam, eks mieszka w hotelu asystenckim
      - Ja zarabiam 2800, ex 3500 z tym, ze on ma kupe kredytow, ktore SAM zaciagnal
      na swoje potrzeby + alimenty na byla zone, wiec co miesiac zostaje mu 1200
      - Ja jezdze samochodem sluzbowym wiec za niego nie place, on jezdzi prywatnym,
      czyli poosi koszty jego eksploatacji
      - Utrzymanie Kulki miesieczne to okolo 1400 razem z kosztem opiekunki
      - Abym ja mogla pracowac musze wynajmowac opiekunke, ex zabiera Kulke 2 razy w
      tygodniu na 5 godzin.

Wiec teraz znajac moja sytuacje powiedz mi, o jakie alimenty dla Kulki powinnam
      wnioskowac? Na prawde z niecierpliwoscia czekam na kwote...

Leeya
      • bsl Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 13:56
        leeya zaraz przeczytasz ze w dupie Ci sie przewraca
        • leeya Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 13:58
          Pewnie taksmile

Chodzi mi tylko o to, ze mozemy dywagowac sobie nad teoretyczna sytuacja czy
          nad zasadami ogolnymi. Ale jak dochodzi do konkretow, to juz... cisza??

Beatko, tak na marginesie, co nowego??smile)

Leeya
          • bsl Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:02
            napisze na priv smile)ok ?
      • kammik Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:05
        Leeya, ty to wiesz, jak zatrzymac galopujacy watek smile
      • virtual_moth Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:14
        Jeśli chodzi o prawo, to moim zdaniem powinien płacić co najmniej 700 zł ALE
        nie wiem jak przepisy definiują kwestię zobowiązań na jego dzieci z innych
        związków.

Z tego co kojarzę to koszt alimentów na wszystkie dzieci nie może być wyższy
        niż 60% jego zarobków, więc jeśli tak jest, to musisz dodać poprzednie alimenty
        i kwotę alimentów na Kulkę i sprawdzić, czy nie przekorczy tego maksymalnego
        procentu.
        A jeśli przekroczy, to odjąć od alimentów na Kulkę odpwoiednią kwotę. Wydaje mi
        się, ze to jest uczciwe, bo przecież to Ty byłaś druga i ponosisz
        odpowiedzialność za to, że wybrałaś dzieciatego faceta z zobowiązaniami
        (odpowiedzialność ponosi także Kulka, niestety).

Jego kredyty zasadniczo ine powinny Cię obchodzić. Jeśli wziął na raty np.
        sprzęt komputerowy to niech go sprzeda i spłaci większą czesć kredytu. Uważam
        za niepoważne w sytuacji, kiedy ma się wysokie zobowiązania alimentacyjne, brać
        kredytyuncertain
      • pelaga Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:31
        Dobre smile)) Dobre smile)) Hehe wink
        Szkoda, ze odpowiedzi brak smile A moze lepiej, bo uslyszalabys pewnie cos w stylu:
        "po co pani alimenty skoro pani dobrze zarabia" smile))))))))))
        Zwolnic tatuskow z obowiazkow niech sie mnoza jak kroliki z kazda next smile))
        Beda mogli miec wtedy dzieci do woli, bez ograniczen smile
        • kammik Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:36
          Pelaga, ty sie nie smiej, bo kiedys na jakims forum przeczytalam "czy to
          prawda, ze jak sie ma wiecej niz 5 dzieci to jest sie zwolnionym z alimentow?".
          I drugie, a propos chyba zeszlorocznej ustawy o swiadczeniach rodzinnych: "eks
          chce ode mnie pieniedzy, ale przeciez weszla ustawa, ktora zlikwidowala
          alimenty".
      • mikawi Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:39
        cóz za niecierpliwość, widzę że sępy się nie mogą doczekać smile a prozaiczną
        przyczyną przerwy (krótkiej jednakże) są inne zajęcia smile

przechodząc do meritum - wg mnie jesli 1400 to faktyczny a nie zawyżony koszt
        (jak to ma wiele pań w zwyczaju "na wszelki wypadek") to eks powinien płacić
        700zl. Domagając się alimentów wstecz należy jednak uwzględnić fakt, że przez
        pierwsze miesiące koszt utrzymania dziecka wynosił cie 600 zł (co sama
        napisałaś) więc należałoby się za ten okres domagać 300-400 od eksa (co również
        sama napisałaś) a nie 700. Moim zdaniem jeśli eks nie jest w stanie płacić 700,
        powinien w pierwszej kolejności zrezygnować z samochodu (kominikacją miejską
        też można się poruszać, chyba że samochód jest niezbędny do wykonywania jego
        zawodu - nie znam szczegółów więc mogę namieszać), następnie skorygować swoje
        zobowiązania alimentacyjne wobec eks żony, bo zmieniła się jego sytuacja
        rodzinna i przybyło mu dziecko które ma obowiązek utrzymywać. I tutaj mamy
        sprzeczność - to jest MOJE ZDANIE, ale idąc tokiem rozumowania samodzielnych,
        alimenty wobec eks żony powinnaś traktować jako priorytet i za nic w świecie
        nie dopuścić do ich obniżenia smile bo były pierwsze a ty wiedziałaś na co go stać
        i jakie ma zobowiązania jak się decydowałaś z nim na dziecko.
        I to tyczy się sytuacji gdy zakładamy że 1400 pokrywa jedynie podstawowe
        potrzeby dziecka. W momencie gdy uznasz za stosowne np. zapisać dziecko do
        prywatnego przedszkola - musisz wziąć pod uwagę czy eks jest w stanie podołać
        temu obciążeniu dodatkowo a w związku z tym, że jak sama napisałaś nie masz
        obciążeń typu kredyty na mieszkanie, to ty masz faktycznie większe możliwości
        sfinansowania tego przedszkola niż eks i w większym stopniu jego koszt dotknie
        ciebie. No chyba że sytuacja eksa się polepszy na tyle że nie będzie problemu
        ze zwyżką jego wydatków na dziecko.
        • pelaga Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:54
          > widzę że sępy się nie mogą doczekać smile

A to mialo byc zabawne? Czy obrazliwe?
          A do sedna wypowiedzi nie wiem dlaczego zakladasz, ze matka powinna pokrywac
          50% kosztow utrzymania dziecka, skoro jej wklad w wychowanie dziecka jest
          zdecydowanie wiekszy niz ojca.
          • mikawi Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 14:59
            ponieważ tak właśnie uważam smile
            matka dziecka pracuje, czas gdy nie sprawuje opieki bezpośredniej spędza z
            dzieckiem opiekunka (co ma odzwierciedlenie w kwocie alimentów), eks nie jest
            ojcem tylko w papierach tylko zajmuje się dzieckiem, a z tego co pisała leeya -
            ona też chce mieć (słuszne) prawo do prywatności i niekoniecznie chce aby eks
            przychodził codziennie.
            • megan58 Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 15:01
              O prosze prosze...Jak to policzyłas.. To rozumiem ze 10 godzin tygodniwo ojciec
              i 10 matak - to daje 20 godzin tygodniow z rodzicami..
              Miakiw nie wiesz o czym piszesz - piszac o rownej opiece...
              • mikawi Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 15:08
                po pierwsze - bardzo się dziwię że tak przeliczacie na złotówki własny czas z
                dzieckiem, ja myslałam że to miłość czy coś takiego a nie grafik smile
                po drugie - nie wiem ile eks płaci na swoją eks żonę, bo jeśli jest to np. 2000
                to więcej się po prostu nie da wyciągnąć z tego eksa wink

a na poważnie - to jest MOJE zdanie, JA nigdy nie będę przeliczała na złotówki
                czasu jaki będę spędzać ze swoim dzieckiem oczekując od jego ojca finansowej
                gratyfikacji za ten wyczyn jakim było urodzenie MU dziecka (bo tak postzregam
                tego typu wypowiedzi).
                • megan58 Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 15:22
                  Nie bedziesz i zadna z nas nie przelicza. Tylko ze my za czas swoj z dzieckiem
                  placimy !
                  Ty roznice kazesz pokryc partnerowi.. Proste - on musi teraz zapracowac na
                  wiecej.. My mowimy pododnei - a przeliczac kaza nam Macochy i EKS...
                • megan58 Re: Mikawi, wytlumacz mi... 05.07.05, 15:31
                  Miakwi - my7 nie przeliczamy swego czasu - tylko czas partnera...
                  Czyli eks- i to on powinie sie wstydzic
                • pelaga Re: Mikawi, wytlumacz mi... 06.07.05, 07:29
                  > JA nigdy nie będę

Pozyjemy zobaczymy smile
                  • mikawi Re: Mikawi, wytlumacz mi... 06.07.05, 09:47
                    oj, zapomniałam że ty wiesz lepiej jaka jestem
                    • pelaga Re: Mikawi, wytlumacz mi... 06.07.05, 09:56
                      Droga mikawi wiemy o sobie tyle, na ile nas doswiadczono. Jedynie to mialam na
                      mysli, a z tego, co piszesz to ty widac wiesz wszystko o mnie lepiej. Baaa...
                      niejednokrotnie juz pisalas mi tez, co powinnam zrobic. Wiec raczej nie do mnie
                      nalezy tutaj palma nieomylosci.
                      • mikawi Re: Mikawi, wytlumacz mi... 06.07.05, 10:09
                        na szczęście to tylko twoje zdanie tongue_out
                        a tak samo jak WIEM i jestem PEWNA że nie zrobię w życiu kilku innych rzeczy,
                        które nie leżą w mojej naturze, tak i WIEM i jestem PEWNA tego, mam prawo? czy
                        znowu wiesz lepiej?
                        • pelaga Re: Mikawi, wytlumacz mi... 06.07.05, 10:41
                          Wspolczuje ci mikawi tej ilosci zolci, ktora cie zalewa.
                          Milego dnia ci zycze. Z toba tez mi sie milo rozmawialo w tym watku.
                          • mikawi Re: Mikawi, wytlumacz mi... 06.07.05, 11:29
                            hihi, i wróżka na dodatek smile