Dodaj do ulubionych

A jak robicie pomidorową?

01.08.13, 10:11
Moja mama na korpusie kurzym, do tego przecier pomidorowy, śmietana, zasmażka i płaski krojony makaron gotowany w zupie. Dużo majeranku.
Moja teściowa na wywarze z warzyw, do tego pomidory z kartonika, chyba nie dodaje mąki (ale to mi się wydaje niemożliwe, bo jednak lekko zaciągnięta ta zupa jest), makaron wstążki gotuje osobno, śmietanę każdy sobie dokłada na talerz. Koperek. Ja wolę jej wersję, tylko mi nie wychodzi...
Mój ojciec robi jak mama, tylko z ryżem.
Obserwuj wątek
    • mona_mayfair Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:15
      Na niedzielnym rosole za zwyczaj ;p Daję albo zmiksowane pomidory z puszki albo przecier z kartonika. nie zaciągam mąką, makaron gotuje osobno, śmietana na talerz. Do tego koperek albo zielona pietruszka.
      • mona_mayfair Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:17
        A z przyprawami różnie, zalezy czy dzieci będa jeść, czy nie;p Jak nie, to robię bardziej na ostro, z chilli i czosnkiem. Jak dla dzieci to tylko trochę pieprzu, bazylia, ew. zioła prowansalskie.
    • moje.m Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:15
      kocianna napisała:

> Moja mama na korpusie kurzym, do tego przecier pomidorowy, śmietana, zasmażka i
      > płaski krojony makaron gotowany w zupie. Dużo majeranku.
      > Moja teściowa na wywarze z warzyw, do tego pomidory z kartonika, chyba nie doda
      > je mąki (ale to mi się wydaje niemożliwe, bo jednak lekko zaciągnięta ta zupa j
      > est), makaron wstążki gotuje osobno, śmietanę każdy sobie dokłada na talerz. Ko
      > perek. Ja wolę jej wersję, tylko mi nie wychodzi...
      > Mój ojciec robi jak mama, tylko z ryżem.

ja też na kurczaczku przeważnie, koncentrat lub przecier pomidorowy, nieraz pomidory, do tego śmietanka słodka, ziarenka smaku, zioła.Majeranek dla mnie nie pasuje, hm dziwne
      Makaron nitki, ale moga być kolanka, czy inne, ja lubie rózne makarony do pomidorowej.
    • princy-mincy Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:20
      Na wywarze warzywnym bądź mięsnym, dodajemy albo własny przecier pomidorowy albo kupny.
      Makaron i ryż gotowane osobno (w zalezńosci, na co mamy ochotę).
      Czasami świeża pietruszka.
      Nie zaciagamy zupy żadna mąka, śmietaną czy zasmazka- nie lubię ciężkich czy tłustych zup.
    • gazeta_mi_placi Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:20
      Kostka rosołowa warzywna.
      Przecier pomidorowy.
      W sezonie 1-2 pokrojone pomidory malinowe.
      Śmietana 18%.
      Łyżeczka cukru.
      Makaron nitki.
    • lola211 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:22
      Taka tradycyjna -na rosole,koncentrat, ryz bezposrednio do garnka, smietana i natka.Ryz zageszcza zupe i zadne zasmazki i maka nie sa potrzebne.
      Najbardziej lubie jednak taka, gdzie poddusza sie na oliwie i masle warzywa, z pomidorow z puszki, przetarta na krem.Tez z ryzem, ale gotowanym osobno, z bazylia.
    • myga Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:23
      Majeranek nie pasuje do pomidorow, ja daje bazylie lub ziola prowansalkie, gotuje wywar z warzyw, nie zaciagam maka, tylko blenderuje warzywa z wywaru, wtedy jest taka wlasnie zaciagnieta, dodaje przecier z kartonika, a w sezonie, gdy pomidory sa dojrzale i tanie, to w rondelku dusze pomidory z odrobina maselka i przecieram do zupy. Smietany nie daje, jak ktos chce, to dodaje sobie na talerzu. Do tego makaron gotowany osobno lub male kladzione kluseczki, ale kladzione wprost do zupy.
    • morgen_stern Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:25
      O, ciekawy wątek, bo często pomidorówkę robię smile
      Zależnie od nastroju, jak mam wenę, to na pełnej piź..., czyli kurczak, wołowe, warzywa i robię rosół, a jak nie mam, to na samych warzywach. W sezonie ze świeżych pomidorów, poza sezonem z pomidorów w puszce albo z tych przecierów w butelkach, zdarza mi się też na samym przecierze ze słoika. Z makaronem lub ryżem, posypane pietruszką, zależnie od nastroju zabielana lub nie.
      • morgen_stern Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:25
        Aaa, tez daje często bazylię i mocno pieprzę.
    • leeah Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:26
      na rosole, dodaje kartonik przecieru pomidorowego, zaciągam kwaśną z łyżką mąki, lub słodką 18% bez mąki, posypuje dużą ilością natki, oczywiście podaje z makaronem.
      • feleedia Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:30
        w lecie bez rosołu, starte pomidory, odcedzone od pestek, na oliwę z podsmażonym czosnkiem, do tego chrupiący boczek i trochę sera Corregio plus przyprawy

oryginalny przepis z Apulii
    • mama766 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 10:34
      rosół na kurczaku i warzywach, do tego przecier, często lane kluski zamiast makaronu, śmietana do talerza, często przyprawiam odrobiną cukru i lubimy sporo pieprzu. smile
    • kolibeer2 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 12:00
      na kościach schabowych - dużo warzyw , śmietana do środka z odrobiną mąki , pietruszka zielona , odrobina cukru i sporo czarnego pieprzu , makaron drobny gotowany osobno , czasem dodaję mini- kuleczki z mięsa mielonego
    • drosetka Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 12:12
      ja robię tak, duszę na zeszklonej wczesniej cebulce dwie puszki pomidorów, osobno robię wywar mięsno- warzywny, potem miksuję pomidory dodaje czosnek wyciśnięty i wrzucam wszystko do wywaru, dodaję gęstą śmietanę. Zupka jest pyszna, gęsta ma smak pomidorów a nie przecieru, gotuję to tego makaron nitki, czasem ryż, a czasem robię bezpośrednio do zupy lane ciasto.
      • agnieszka77_11 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 20:06
        drosetka napisał(a):

> ja robię tak, duszę na zeszklonej wczesniej cebulce dwie puszki pomidorów, osob
        > no robię wywar mięsno- warzywny, potem miksuję pomidory dodaje czosnek wyciśnię
        > ty i wrzucam wszystko do wywaru, dodaję gęstą śmietanę. Zupka jest pyszna, gęs
        > ta ma smak pomidorów a nie przecieru, gotuję to tego makaron nitki, czasem ryż,
        > a czasem robię bezpośrednio do zupy lane ciasto.

Kurczę, fajny przepis. Muszę spróbować.
      • agnieszka77_11 Re: A jak robicie pomidorową? 08.08.13, 22:01
        Drosetka, ściągnęłam Twój przepis na pomidorówkę. PYCHA smile Jednak pomidorówka z koncentratu nie umywa się do tej z pomidorów (nawet z puszki).
    • default Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 13:34
      1) wersja tradycyjna: na rosole, z przecierem z kartonika lub z krojonymi pomidorami z puszki. Zabielana śmietaną z mąką, posypana posiekaną natką pietruszki. Makaron cienki, "rosołowy" (gotowany osobno rzecz jasna).
      2) wersja sezonowa: mięsiste gruntowe pomidory duszę na maśle, dodaję duuużo posiekanego koperku i natki, czasem także trochę posiekanej drobno czerwonej papryki. Dolewam wody, wrzucam kostkę (lub wlewam rosół/bulion, jak mam) i dalej tak samo jak powyżej. Niczego nie przecieram, lubię takie farfocle pomidorowe pływające w zupie.
      3) wersja na ostro: na rosole lub na wodzie z kostką, przecier + dużo ostrej papryki (w proszku) i pieprzu. Tej nie zabielam, a podaję z ryżem (ugotowanym osobno).
    • scarlett.o-hara Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 13:45
      Do wody wrzucam kostkę rosołową z zielem angielskim, warzywa w paski (kupuję gotowe na kilogramy, trzymam w zamrażarce, dzięki temu nic mi się nie marnuje), jak się podgotują wrzucam makaron nitki rosołowe, sól, pieprz, dużo koncentratu pomidorowego (zupa jest gęsta, nie trzeba żadnej zasmażki wtedy), trochę cukru. Na koniec wlewam śmietankę uht 10-12%, dodaję natkę pietruszki (świeżą lub suszoną, zależy co akurat mam w domu). Kiedyś wlewałam śmietankę 30%, ale zdrowiej jest 10-12%. Czasami zupę gotuję na kurczaku, ale rzadko.
    • guderianka Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 13:50
      właśnie zrobiłam-dzisiaj bezmięsna-
      pomidory obdzieram ze skóry, rozgniatam w dłoniach i gotuję dając pod koniec przecier (kartonik)
      osobno gotuję warzywa, jak sa miękkie -wlewam do pomidorów, dodaję natkę pietruszki, trochę soli

jeśli robię z mięsem-gotuje wywar najczęściej z ćwiartek, dodaję warzywa, jak mam świeże pomidory to ugotowane osobno-jak wyżej-i dodaję do warzyw, jak nie mam=-to pomidory z puszki +koncentrat,
    • kawka74 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 14:40
      Kurzy korpus (u mnie w rodzinie mówiło się na to: pershing smile ), wloszczyzna, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, pomidory świeże (wszystko razem albo pojedynczo), przyprawy, na koniec odrobina mięty. Z makaronem, oczywiście, nie znoszę pomidorowej z ryżem.
      • babcia_kasi Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 14:54
        A z kaszą?Z kaszą też jest dobra.Można kaszę gotować w zupie, albo osobno.
        W przedszkolu tak dawali, pamiętam, lubiłam i robię tez czasem.
    • anika772 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 14:47
      Na kawałku mięsa (najczęściej indyczego), pomidory z kartonika plus przecier, makaron oddzielnie, bazylia, oregano i śmietana.
    • myszy80 Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 14:55
      Na rosole lub wywarze miesno-warzywnym. Dodaję koncentrat/pomidory z puszki/pomidory świeże (zależy od sezonu). Zabielam śmietaną z łyżką mąki. Do tego przeważnie makaron (różny), najchętniej świderki - my, drobny - dzieciaki lub (rzadziej) ryż. Gotowany osobno. Lubię posypać natką i/lub koperkiem.
    • papryczka.chili Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 15:02
      jezeli lato to na wywarze żeberka lub kosci ze schabu, jarzyna 5 poimidorów i koncentrat potem zagęszczam smietana dodatki osobny ryż lub makaron i duzo natki pietruszki
      • papryczka.chili zapomniałam dodać.. 01.08.13, 15:03
        że czasem miskuję warzywa te co się gotowały na wywar i wlewam do zupy jest wtedy specyficznasmile
    • mood_indigo Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 15:19
      Gotuję wywar z kurczaka i warzyw, do czystego wywaru wlewam małą buteleczkę soku pomidorowego, trochę koncentratu do smaku, vegeta, cukier, na koniec sporo śmietany. Makaron nitki gotuję osobno.
    • barefoot_duck Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 15:31
      Rzadko bardzo robię pomidorową, ale jeśli robię to gotuję wywar z suszonych warzyw, odcedzam, pomidory albo piekę na folii aluminiowej pokrojone w kawałki, posolone i dosłownie muśnięte cukrem (wtedy po upieczeniu zdejmuję z nich skórkę), albo obrane i pokrojone duszę w rondlu - dalej już tak samo i z pieczonymi i duszonymi - dodaję czosnek zmiażdżony, łyżkę masła prawdziwego, zioła świeże - bazylię i oregano, albo pesto genovese + sól, jeśli jeszcze trzeba i pieprz. Zalewam wywarem, gotuję, z lekka blenduję. Podaję z kleksem śmietany 18% już w miseczce, mąż jada z makaronem jajecznym gotowanym osobno, ja samą albo z grzanką potartą czosnkiem.
    • saszanasza Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 16:01
      Zazwyczaj na rosole wołowo-drobiowym, lub drobiowym (zależy jaki zrobię). Nie używam przecierów. Kupuję bądź pomidory w puszce, bądź te Podravki w kartoniku (najczęściej krojone z bazylią i oregano). "Zaciągam" zmiksowanymi warzywami z rosołu. Zabielam śmietaną, dodaję koperek. Podaję z ryżem lub makaronem, ostatnio zupę zmiksowałam i podałam w formie kremu z mini mozarelląsmile
      • annakate Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 16:28
        a ja lubię z zacierkami, gotuję osobno, a potem "dochodzą" w zupie i dodaję nie śmietanę, tylko słodką śmietankę. Jak ma byc exclusive może byc mleko kokosowe zamiast śmietanki.
      • barefoot_duck Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 17:55
        O! Z mozzarellą to fajny pomysł. I tak robię we włoskim klimacie pomidorówkę, to troszkę mozzarelli może super pasować.
    • triismegistos Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 16:38
      Na indyczych szyjach, na koncentracie jakimś kwaśnym, z koperkiem i kluskami lanymi, jak mam taką fantazję to z selerem naciowym jeszcze. Zawsze dodaję mięso z szyjek, nigdy nie daję śmietany.
      W ogóle moim prywatnym zdaniem śmietana w wiiększości zup jest fujj.
    • aurinko Re: A jak robicie pomidorową? 01.08.13, 17:45
      Na wywarze z włoszczyzny i piersi z kurczaka/indyka + przyprawy (liść, ziele, różowa sól), pod koniec gotowania dodaję świeżą czerwoną paprykę i czosnek, wyciągam mięso, paprykę i włoszczyznę, blenduję pomidory z puszki (na ogół 2 puszki), ugotowaną marchewkę, paprykę, wlewam do wywaru, zagotowuję i doprawiam do smaku. Wywar robię na małej ilości wody bo często dodaję też sok pomidorowy własnej roboty. Oddzielnie gotuję makaron albo ryż. Czasami robię z kluskami lanymi, wtedy kluski wlewam do zupy i gotuje chwilę w zupie. Nie zagęszczam żadną mąką, zupa jest gęsta dzięki zmiksowanym pomidorom, marchewce i papryce.
    • misterni Z pulpetami i mleczkiem kokosowym - 01.08.13, 18:16
      - to jedna z wersji. Gotuję wywar na wołowinie lub drobiu, mięso potem siekam, dodaję doń sporo zieleniny, żółtko, formuję w kulki wrzucam na wywar, żeby się zagotowały, wyciągam dodaję pomidory, mleczko kokosowe, czasem ugotowany osobno ryż oraz pulpety. To wszystko posypuję obficie zieleniną.
      Pomidory świeże albo z puszki.
      W sezonie robię też czasem na rosole, z dużą ilością przetartych pomidorów podsmażanych na maśle, z kluseczkami lanymi, śmietaną i koperkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka