Dodaj do ulubionych

tablet za i przeciw

30.08.13, 21:37
Zastanawiam się nad zakupem tabletu. Mniej więcej zorientowałam się w cenach i funkcjonalności, ale cały czas rozmyślam, czy aby na pewno go potrzebuję.
Mam smartfona, ale korzystanie na nim z neta to udręka, ze względu na wielkość ekranu i 'zamulastość'. Tablet to oczywiście zupełnie nowa jakość. Zarówno jeżeli chodzi o prędkość jak i wygodę. Użytkowniczki tabletu - czy mając w domu komputer wolicie zalec z tabletem na sofie i w ten sposób przeglądać net? Czy to jest wygodniejsze na dłuższą metę?
Myślę, że tablet przydałby się na wakacjach, np. do planowania następnych punktów zwiedzania, szukania połączeń komunikacyjnych, informacji o obiektach, jako nawigacja, itd. Zabieracie tablety w podróż? Jak się sprawują? Nie jest to jednak zbyt ciężki sprzęt, który razem z porządnym aparatem jest zbyt dużym obciążeniem do noszenia przez cały dzień?
Intryguje mnie też kwestia obsługi ebooków. Wiem, że to nie to samo co E ink, ale czy da się? Czy odczuwa się duży dyskomfort z powodu świecenia ekranu? Mam prenumeratę jednego tygodnika i wydaje mi się, że chętniej bym go czytałą na tablecie niż robię to na kompie..
Wszelkie refleksje w temacie mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 21:46
      Dostalam tablet w zeszlym roku pod choinke. Jest sredniej wielkosci. Ekran jest dosc duzy i mozna powiekszac, palcami.
      Czytam sobie czasem cos na nim, ale nie za duzo - koszty. Ksiazki pozyczam w bibliotece a ebooki trzeba kupic, albo od kogos dostac.

Sprawdzil mi sie jako album fotograficzny. Mam w nim tony zdjec. Jak pojechalam do rodzinki w czasie wakacji , nie musialam zabierac 15 albumow ze soba ani laptopa. Akurat taki maly fajny , do torby sie miesci (jest futeralik) .
      Ale na rocznicy matury sie nie sprawdzil, za duzo glow nad jednym ekranem. lepiej sie ogladalo zdjecia na papierze puszczane w obieg towarzyski.

Poza tym slucham audiobookow, nagran. Wprowadzam sobie 1 -2 do penia i podlaczam . Slucham przez sluchawke, tak jak dawniej sie sluchalo z walkmena czy CD mena. Po prostu ktos mi podsyla rozne sluchowiska "Co wieczor powiesc w wydaniu dzwiekowym" poprzez internet i ja to sobie zamiast z kompa odsluchuje lezc konfortowo w lózeczku.
      • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:01
        Dla mnie chyba jednak funkcja albumu nie jest bardzo istotna, bo rzadko jeżdżę do rodziny i pokazuję zdjęcia. Jako odtwarzacz audiobooków sprawdza się też telefon, więc nie przemawia mi to na korzyść tabletu.
        Co masz na myśli mówiąc o kosztach korzystania z internetu na tablecie? korzystasz z 3g, czy wifi? Bo przecież przy wifi to żadna różnica jakie urządzenie podepniesz..
        • grrrrw Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:15
          Nie podlaczam internetu, po prostu za maly ekran. Wole duzy komputer.
    • kerri31 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 21:54
      Tablet...wzięłam sobie taki z firmy Orange, dawali do neta stacjonarnego a że przedłużałam umowę z TP SA , teraz już Orange, wzięłam sobie takiego tableta dla syna . Do puszczania bajek z neta jak leży już w łóżku i do jego dyspozycji.
      Pewnego ranka włączył sobie gierkę na tablecie ale coś nacisnął nie tak i chciał abym mu to wyłączyła. Byłam zaspana, obudził mnie, dając mi ten zasrany tablet od ręki. Tablet spadł na gruby dywan z odległości 30 cm iiiiiii.................
      I co ???????
      I kuźwa pękł !
      Chiński bubel firmy Alcatel. Nie polecam.
      Pekł ekran i Touchpad w jednym miejscu ekranu już nie działał. Wywaliłam dziadostwo.
      NIe polecam tych tańszych tabletów.
      • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 21:57
        No to słabo uncertain Ja mam zamiar kupić taki za niecałe 2 tys., ale podejrzewam, że i tak nie powinno się go upuszczać wink
        • manahmanah77 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:03
          O, to jeszcze dodam na temat wytrzymałości:

Duży iPad zaliczał u nas twarde lądowanie na płask na drewnianej podłodze ładnych kilka razy, nic się nie stało, spadał z aktualnej wysokości rąk dziecka (która to wysokość w ciągu dwóch lat siłą rzeczy nieco się zmieniła).

Mały iPad został raz strącony z łóżka na kafelki (hotel) i niestety walnął rogiem, nie na płask - aluminium lekko się wgniotło i niestety pojawiło się w rogu pęknięcie, ale na szczęście zupełnie niewidoczne podczas normalnego korzystania, więc nie chce nam się wymieniać.

Ale ogólnie, to wytrzymałość oceniam całkiem pozytywnie, a nie używam żadnych okładek.
          • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:13
            Mój kolega z pracy tak umiejętnie upuścił iPada, ze na calutkie powierzchni miał pajęczynkę. Generalnie wydaje mi się, że to w dużej mierze kwestia szczęścia.
      • caroninka Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 06:47
        Nie znam tabletow tej marki, ale pamietam ze komorka alcatela sprzed lat, mozna bylo mury przebijac. Nasz tablet jeszcze dwa miesiace temu, przechodzil "rutynowe loty" z kanapy na plytki i caly i zdrowy. Jesli juz chce sie korzystac z tableta, to lepiej zainwestowac wiecej.

Ja jestem zadowolona i od trzech lat laptopa dotknelam moze z pare razy.
    • manahmanah77 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:00
      Oswajanie tabletu do codziennego użytku nam zajęło jakieś pół roku, po roku zorientowaliśmy się, że trzeba kupić drugi, bo ten pierwszy jest zwykle zajętysmile

Na laptopie przegląda się Internet wygodniej, wszystko działa tak, jak jesteśmy przyzwyczajeni, ale tablet po prostu zawsze jest pod ręką, po jakimś czasie już nie chce ci się odpinać lapka od prądu, żeby z nim posiedzieć, więc bierzesz tablet i powolutku przyzwyczajasz się do przeglądania na tablecie, konfigurujesz na nim pocztę itd.

Newsweeki i inne takie spokojnie na tablecie poczytasz, nie ma sprawy, książki odradzam, bo jak dla mnie, jest za ciężki i męczy oczy - do książek lepszy jest Kindle. Do zastosowań wakacyjnych tablet jest idealny, nie dość, że zrobisz na nim wszystko co trzeba (sprawdzisz, znajdziesz, zarezerwujesz itp) to jeszcze się w razie czego zmieści w samochodowym schowku albo hotelowym sejfie.

I wreszcie, na co dzień używam iPada oraz iPada mini, moja mama ma tani tablet na Androidzie i niestety działa ten działa irytująco powoli. Jeśli tylko masz fundusze, to kup jakiegoś lepszego Samsunga, Nexusa albo wspomnianego iPada - ja przy tym wolę 7 cali, bo lżejszy i wygodniej się korzysta na leżąco, ale już moja żona, oglądająca sporo filmów na You Tube preferuje 10 calowego.

Pamiętaj, tablet nie zastąpi komputera, jeśli jesteś przyklejona do laptopa przez cały dzień, to lepiej kup ultrabooka bijącego normalnego lapka czasem pracy na baterii i mobilnością, ale jeśli komputer stoi, a Ty się łapiesz na tym, że poleżałabyś przed TV sprawdzając maile, albo poczytała wspomniany tygodnik w ogrodzie, to tablet zdecydowanie wygrywa.
      • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:07
        Myślałam właśnie o lepszym Samsungu albo Nexusie, w którym kusi mnie rozdzielczość 300dpi.

Jeżeli chodzi o przyzwyczajenie do kompa, to w pracy mam 27calowego iMaca, a w domu niewiele mniejszą stacjonarkę, więc kwestia mobilności jest dla mnie kusząca wink Wprawdzie mamy w domu laptopa, ale bardzo go nie lubię, bo zamula, a trzymany na kolanach grzeje jak farelka. Korzysta a niego mąż.

Nie ukrywam też, że mnie po prostu kręcą gadżety. Czynnikiem hamującym jest moja druga, rozsądniejsza połowa, a ja szukam argumentów, żeby tę połowę przekonać wink

• manahmanah77 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:17
          Bierz kobito tablet, nie zastanawiaj się.

Co innego jak siedzisz mając na kolanach cieniutkiego trzynastocalowego lapka, który chodzi prawie bezgłośnie i nie grzeje, a co innego jak masz normalnego notebooka, który wyciem wiatraków zagłusza nawet sumienie - w tej drugiej opcji tablet to kolosalna poprawa komfortu.

Samsungów nie znam, ale opinie mają dobre, Nexusy są w porządku (no i chodzą na czystym Androidzie bez nakładek). iPady działają jak marzenie, ale iOS to zamknięte środowisko i nie każdy lubi.
          • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:20
            Zacytowałam Cię mężowi wink Powiedział: "No, skoro w internecie tak mówią.." Ale jeszcze nie wygląda na przekonanego. wink
    • gorzata77 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:04

• ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:09
        A czy to nie jest tak, że retinę ma tylko apple?
        • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:16
          Co ty, Apple wylansowalo sobie tylko taka nazwe, ale taka rozdzielczosc ma duzo tabletow. Najwyzsza chyba maja nowy Nexus 7 i Nexus 10. Nexus 7 jest swietny, rozmiar idealny do trzymania w jednej rece, czytania jak ksiazki itp. I do torebki smile
          • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:25
            A, ok. Nie zgłębiłam tematu aż tak bardzo. Nexusa też biorę pod uwagę. A co oznacza, ze ma gołego Androida, tzn włączam i nie ma żadnych aplikacji? Czy o co chodzi?
            • manahmanah77 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:34
              Nie, chodzi o to, że Nexus jest googlowy, więc masz na nim system operacyjny w wersji oryginalnej - inni producenci "wzbogacają" Androida swoimi nakładkami, ale z mojego skromnego doświadczenia wynika, że takie nakładki częściej utrudniają życie niż poprawiają komfort korzystania z urządzenia. Oczywiście, nie każdy się zgodzi i pewnie są tacy, którzy lewy jajnik/jądro by oddali za całe dobro jakim swoje tablety faszeruje Samsung lub Sony.
              • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:46
                A, ok. Czyli chodzi np. o ichniejsze kalendarze,albo samsungowe wspomagacze do tworzenia notatek, programiki do obróbki zdjęć i takie tam? To w zasadzie mogłabym się bez tego obejść.
                • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:58
                  Tak, dokladnie to. Moim zdaniem obejsc sie mozna bez najmniejszego problemu, w Androidzie masz wszystko czego trzeba, a nakladki to kosmetyka i raczej niepotrzebne bajery big_grin
      • aga_sama Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:14
        ipad
        czytam książki spokojnie, lubię, ale nie mam porównania z czytnikiem
        do neta jak znalazł, szczególnie do poklikania, przejrzenia poczty, stron itp
        dużo dobrych aplikacji dla dzieci

w podróży sprawdził nam się genialnie, bo był nie tylko smyczą dla dziecka, ale właśnie do ustalania drogi (google maps z satelitą albo street view), wyszukiwania atrakcji itp.
        A i jeszcze plus, chociaż podejrzewam, ze na androida są podobne rozwiązania: aplikacja face time - coś jak skype...
        • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:18
          No właśnie jest Skype na androida i też myślałam o tym jako o argumencie za smile
    • triss_merigold6 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:11
      Moje dziecko ma Samsunga, używa głównie do grania, oglądania bajek z siostrą i tworzenia swojej playlisty. Tablet jest super do robienia i archiwizowania zdjęć, z netu korzystałam na wakacjach i spoko, dobrze się czyta. Ciężki nie jest, kupiliśmy razem z torbą, wygodny do noszenia.
      • wtopek Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:13
        tablet? na wyjeździe tylko jako gadżet dla dzieci, nie znam nikogo kto by używał tego na wakacjach...
        • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:21
          A w samolocie? To nierzadko kilkanaście godzin w podróży, a wydaje mi się, że jako zabijacz czasu świetnie by się sprawdził.
          • manahmanah77 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:24
            I w samolocie i w hotelu wieczorem i w centrum Pragi podczas postoju na kawę podpięty pod darmowe WiFi - tablet jest na wakacjach niezastąpiony. A wolę zabrać tablet niż pełnowymiarowego lapka, bo mnie mniej kusi, żeby pracować podczas wakacji;D
          • pitahaya1 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 00:36
            Oglądaliśmy filmy w samolociesmile Z tabletu korzystaliśmy na lotnisku podczas międzylądowania.
        • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:24
          wtopek napisał:

> tablet? na wyjeździe tylko jako gadżet dla dzieci, nie znam nikogo kto by używa
          > ł tego na wakacjach...

Dlaczego nie? My uzywamy, zeby sprawdzac na miejscu transport, polecane miejsca itp. Do samolotu/pociagu tez super. Bardzo pozyteczne.
          • wtopek Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:46
            ty tabletujesz, ja wakacjuję smile

może dlatego, że nie mam uzależnienia od sieci i jeżdżę w miejsca gdzie o nią trudno

--
            Magna już buduje dziesiątki tys. domów...by eva15
            • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:57
              Pfft ile uogolnien w jednej wypowiedzi
              I jeszcze wszyscy znajomi maja dokladnie tak jak ty big_grin
        • triss_merigold6 Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:27
          Bo u mnie to jest gadżet dla dziecka. Jako tablet uspokajający sprawdził się znakomicie.
          • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:47
            u mnie dziecka brak. to mnie miałby uspokajać wink
          • ivaz Re: tablet za i przeciw 30.08.13, 22:56
            Mam samsunga 7 calowego od 1,5 roku i go uwielbiam, ale ja dużo podróżuje pociągami po Polsce i dla mnie jest niezastąpiony, przeczytałam masę książek, naoglądałam się filmów, piszę maile, mam ściągniętych trochę gier, typu sudoku, krzyżówki, scrabble, przeglądam strony www, prowadzę swój terminarz, robię zdjęcia (nie są super jakości, ale też nie są złe), mam w nim kartę Aero więc mam cały czas dostęp do bezpłatnego internetu. A jak mi się rozładuje komórka, wystrczy przełożyć kartę Sim i mam drugi telefon.
            Dla mnie rewelacyjna zabawka, ach no i to czasoumilacz dla mojej córki podczas np długich podróży wkacayjnych.
    • myelegans Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 00:07
      do nawigacji i wszelkiej pomocy w podrozy iPhone jest dla mnie niezbedny.

Tabletu uzywam glownie do czytania albo ogladania jakis filmow w streaming w lozku
    • princesswhitewolf Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 00:16
      ja nie jestem milosniczkow tabletow. W pracy dostalismy z marszu tablety firmy Apple (bo miedzy innymi projektuje aplikacje na tableta przedstawiajaca produkty mojego dzialu)... ale ja naprawde nie potrafie efektownie pisac na wyswietlanej tablicy. Nie ma to jak klawiatura. W ogole toto nie ma pojemnosci pamieci jak moj komputer a ja operuje duzymi plikami. Wyladowuje sie, wiadomo... eee.. moze za 5 lat jak sie technologia jeszcze ulepszy.
      • pitahaya1 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 00:37
        Ja do jednego mam klawiaturę, więc łatwiej się pisze.
        • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:41
          zastanawialiśmy się nad hybrydą, ale mi to chyba nie jest potrzebne.
          • pitahaya1 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 15:29
            Takiego cuda nie mam.
            Klawiaturę mam do HP ale ten jest zdecydowanie cięższy niż Samsung. HP wzięłam na urlop ze względu na możliwość zrzucenia zdjęć.
    • pitahaya1 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 00:31
      ciastko_z_kota napisała:

Użytkowniczki tabletu - czy mając w domu
      > komputer wolicie zalec z tabletem na sofie i w ten sposób przeglądać net? Czy
      > to jest wygodniejsze na dłuższą metę?

Mam dwa tablety - Samsunga Galaxy II i HP. W domu korzystam z kompa. Z tableta poza domem, gdy muszęsmile

> Myślę, że tablet przydałby się na wakacjach, np. do planowania następnych p
      > unktów zwiedzania, szukania połączeń komunikacyjnych, informacji o obiektach, j
      > ako nawigacja, itd. Zabieracie tablety w podróż? Jak się sprawują? Nie jest to
      > jednak zbyt ciężki sprzęt, który razem z porządnym aparatem jest zbyt dużym obc
      > iążeniem do noszenia przez cały dzień?

Zabrałam na wyjazd. Służył nam do przechowywania zdjęć (dodatkowa kopia), do przeglądania netu, szukania informacji, innych bzdur. Wakacje planowałam sama, więc dostęp do netu był mi potrzebny. W tablecie miałam mnóstwo plików związanych z wyjazdem. Jest lżejszy niż laptop, więc go wzięłam.

> Intryguje mnie też kwestia obsługi ebooków. Wiem, że to nie to samo co E in
      > k, ale czy da się? Czy odczuwa się duży dyskomfort z powodu świecenia ekranu? M
      > am prenumeratę jednego tygodnika i wydaje mi się, że chętniej bym go czytałą na
      > tablecie niż robię to na kompie..

Do czytania mam czytnik z e-inkiem. Mam możliwość porównania, więc na wyjazd dzieć zabrał osobno Kindla. Ja na tablecie czytać nie potrafię, o ile nie muszę.
      > Wszelkie refleksje w temacie mile widziane smile
      >
      Kolejna zabawkawink
    • abdullah_abdullah Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 02:07
      Tablet jest super. Polecam samsunga note rysik super sprawa i dla dzieci i wygoda dla doroslych. Na pewno nie apple - moze w usa sie do czegos nadaje, ale przez swoja niekompatybilnosc z niczym to zupelna porazka.
      • kajak75 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 03:47
        Z czym jest niekompatybilny ipad?
      • caroninka Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 06:55
        A ta niekombatybilnosc, to z czym?
        • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 11:50
          Sprzetowo na przyklad nie naladujesz go ta sama ladowarka co wszystko inne - my mamy jedna ladowarke do telefonu, tabletu, Kindle'a i aparatu fotograficznego (kazdy innej firmy). Na wyjazdy zwlaszcza to wedlug mnie ogromny plus.
          • caroninka Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:26
            Gdyby nie to, ze w domu jest nie tylko jeden ipad i nie tylko jeden telefon czy aparat, to bym soe tym martwila. Poza tym na wyjazdy bierzemy jedna wtyczke i trzy kable, zajmuje tyle samo miejsca.
          • caroninka Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:28
            Dodam jeszcze, ze akurat ten argument jest kiepski, bo malo ktory sprzet roznych marek ma takie same wejscie na ladowarke.
            • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:31
              No wlasnie przeciez standardem wejscia teraz jest mikro USB. Moje sprzety wszystkie go maja, i inne w domu. Kupujac tez zwracam uwage. Nie ma to jak wziac aparat, wyladowac baterie i zobaczyc, ze ladowarke sie wzielo nie taka, albo musiec brac cztery rozne smile
              • caroninka Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 14:02
                Teraz nie ma najmiejszego problemu z dokupieniem koncowek, zastepczych wtyczek, czy koncowek usb. Jkby taki proöem zaistanial, Chiny by go natychmiastowo rozwiazaly smile
                • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 14:37
                  Nie no jasne, ja po prostu nie lubie musiec o tym pamietac smile Osobiscie jest to dla mnie duza zaleta - jeden jedyny kabelek do wszystkiego.
          • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:43
            Do tego mały jest wybór darmowych aplikacji, których na andka jest zatrzęsienie.
      • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:42
        Note jest na liście rozważanych, bo ja grafikiem jestem i lubię pisać ręcznie i szkicować.
    • marianna1970 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 06:40
      Tablet czy smartfon to tylko zabawka dobre do awaryjnego korzystania, do czytania książek używam kindle, do internetu komputera z dużym monitorem, a najbardziej mnie drażni to jeżdżenie palcami po ekranie
    • martha_marcy_may_marlene Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 07:37
      Nie ma żadnych przeciw, na wakacjach tablet jest niezastąpiony. Właśnie siedzę w hotelu, podpielam się pod ich wifi i mam kontakt że światem. No ew. mogłabym oglądać rumuńską telewizję zamiast. Dla malkontentek, które zaraz podniosą larum, że siedzę w necie , zamiast zwiedzać, informuję, że czekam na ślub i uczę się na pamięć toastu, który mam wygłosić, ale to nudnesmile.
    • mayaalex Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 09:57
      Tablet jest dla mnie niezastapiony. Lekki, zgrabny, wszystko moge na nim czytac i ogladac, caly dzien z nim spedzam wlasciwie. Jedyny minus to ryzyko uzaleznienia wink
      Ja mam iPada i jestem z niego bardzo zadowolona, malz ma Samsunga i tez uwaza, ze jest super.
    • edelstein Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 10:26
      Dziecko dostalo na urodziny samsunga i jest zadowolonee.Ja wole smartphona,chlop woli lapka.
    • skarolina Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 12:20
      Nie wyobrażam sobie wyjazdu bez tabletu. W większości przyzwoitych hoteli i pensjonatów jest już wi-fi, więc bez problemu można sobie sprawdzić atrakcje w okolicy, prognozę pogody, dojazd i inne takie. W przypadku wyjazdu zagranicznego - skype i gg, kiedy potrzebuję się skontaktować z kimś w kraju, więc bezkosztowe rozmowy. Czytać od biedy się da, ale nie jest to wielki komfort czytania. Mam w tablecie filmy, gry,więc nawet długa podróż samolotem nie jest nudna. Bez tabletu musiałabym targać laptop, a to już dodatkowy bagaż - 7-calowy tablet świetnie mieści się do nawet małej torebki.
      • aga_sama Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 13:19
        nie, no ipada też jest skype, nie wiem już dlaczego używamy face time, muszę meża zapytać.
        I jeszcze fajne wykorzystanie ipada na wakacjach. Zdjęcia robione telefonami ładujemy na dropbox i na bieżąco oglądamy
        Na lotnisku, w samolocie: książki, filmy, gry. Lecieliśmy teraz pona 5 godzin, przydał się bardzo.
    • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 14:06
      HA! Powiem Wam, że bardzo mi ten wątek pomógł smile Przekonałam męża żeby kupić. Teraz to już tylko kwestia wyboru modelu.

IPad niestety odpada, bo w domu nie mam Maca, a jakoś widzę większy sens kupowania Apple gdy ma się w domu inne ich sprzęty. Poza tym zniechęca mnie płatność niemal wszystkich aplikacji.

Nexus 10 (chcę duży tablet) kusi mnie rozdzielczością, 'śmigalnością' i aktualizacjami systemu dostępnymi od razu.

Samsung Note 10.1 - podoba mi się opcja rysika, bo bardzo często robię ręczne notatki na milionie kartek i notesików. Lubię to ten sposób notowania, ale jest dość niepraktyczny, bo np. nie znoszę kalendarzy i często notuję na luźnych kartkach, które gubię. Z drugiej strony ten model tabletu ma dość słabą rozdzielczość. Czy to bardzo widać?

Hybryda - nie wiem jaką brać pod uwagę. Nie chciałabym tabletu z windą uncertain Jakoś mnie odrzuca od tego systemu. Poza tym boję się nierozbudowanego sklepu z aplikacjami. Coś czytałam, że Ativ z Samsunga ma androida i Windowsa na raz, ale nie potrafie znaleźć na ten temat zbyt wielu informacji..
      • cherry.coke Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 14:40
        Rozdzielczosc tak naprawde ma znaczenie glownie przy czytaniu tekstow...
        Nowy Nexus 7 jest swietny. Moim zdaniem miedzy rozmiarem 7 a rozmiarem 10 jest jednak duza roznica w trzymaniu, mieszczeniu sie do torebki/kieszeni, ogolnej porecznosci. Moze zastanow sie, co dokladnie chcesz na nim robic i czy potrzebujesz do tego 10.
        • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 15:11
          testowałam sobie w sklepie i wydaje mi się, ze do internetu lepiej sprawdzi się 10 cali. do tego na takim od biedy film w podrozy mogą obejrzec 2 osoby.
          • skarolina Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 16:21
            ciastko_z_kota napisała:

> testowałam sobie w sklepie i wydaje mi się, ze do internetu lepiej sprawdzi się
            > 10 cali. do tego na takim od biedy film w podrozy mogą obejrzec 2 osoby.

Tylko 10' z trudem spełnia warunki urządzenia mobilnego - jest po prostu duży i ciężki. Siedmiocalowy tablet mieści się w damskiej torebce wielkości zeszytu, jest lżejszy i poręczniejszy, co ma znaczenie zwłaszcza przy przeglądaniu w pozycji leżącej i w transporcie.

Mam siedmiocalowy tablet i nie zamieniłabym go na dziesięciocalowy nawet za dopłatą.

Filmy w dwie osoby też czasem oglądamy.
            • kawka74 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 16:25
              > Tylko 10' z trudem spełnia warunki urządzenia mobilnego - jest po prostu duży
              > i ciężki

??????
            • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 16:37
              oprócz wieczorowych kopertówek nie mam takiej torebki, do której 10calowy tablet by mi się nie zmieścił. na siłę, to bym mogła w nich i laptopa nosić.

Jeszcze wracając do modelu. Zależy mi na 3g, bo chciałabym zamówić sobie Aero 2, a z tego co widzę Nexus 10calowy go nie posiada uncertain
              • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 07.09.13, 00:14
                Kupiłam smile Powinien dojść w poniedziałek. Już się nie mogę doczekać nowej zabawki wink
      • manahmanah77 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 15:16
        Z hybrydami jest tak jak z nakładkami na androida - mają fajnie działać, ale po niedługim czasie dochodzisz do wniosku, że lepiej byś wyszła kupując coś mającego jasno określoną funkcję.

Z wymienionych przez Ciebie, ja wybrałbym Nexusa. Tak jak ktoś już napisał, wolałbym 7 calowego niż 10 calowego, głównie przez ciężar, ale to jest już osobista preferencja. U nas pierwszy iPad był 10 calowy i zdawał egzamin, po prostu po użytkowaniu przez jakiś czas dwóch, wygodniejszy jest mniejszy, a nie zauważam mniejszej funkcjonalności.

Z rysika nigdy nie korzystałem, nie rysuję, więc w tym punkcie nie pomogę.
      • kajak75 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 16:51
        ciastko_z_kota napisała:

>
        >
        > IPad niestety odpada, bo w domu nie mam Maca, a jakoś widzę większy sens kupowa
        > nia Apple gdy ma się w domu inne ich sprzęty. Poza tym zniechęca mnie płatność
        > niemal wszystkich aplikacji.
        >
        >
        Mam i maca i komputer z windowsem no i Ipada. System komputera nie ma znaczenia dla współpracy urządzeń.
        Ważniejsze moim zdaniem jest czy masz smatfona i jeśli tak, to jakiego.
        Mi niestety zdarzył sie Samsung. Po korzystaniu z kombinacji iPhone-Ipad widzę sens posiadania tych dwóch urządzeń opartych na jedńym systemie, choćby dlatego, ze wiele aplikacji kupujesz w wersji na telefon i tablet.

A co do samego tabletu to nie rozstaje sie z nim od 2010 r. I w pracy i w domu i na wakacjach.
    • kawka74 Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 15:24
      Bardzo wygodne urządzenie - dobre do grzebania w necie, oglądania map, sprawdzenia poczty, obejrzenia jakiegoś filmu, zdjęć, pogrania.
      Bywa wkurzający, bez wątpienia, ale jest lekki, wygodny i można go wlec ze sobą wszędzie.
      • abdullah_abdullah Re: tablet za i przeciw 31.08.13, 16:53
        co do niekompatybilnosci z ipada niczym - raz chcialem porownac legendarna jakosc tegoz z moim samsungiem - kolega mial sciagniete zdjecie w duzej rozdzielczosci na swoim kompie. Ja na swojego samsunga moglam zdjecia zrzucic wpinajac kable USB do kompa albo za pomoca karty mikrousb albo za pomoca pendrive, za pomoca maila - mozliwosci nieograniczone. Zeby zrzucic na ipada - zonk - pendrive nie widzi - nie pamietam czy wogole mozna podlaczyc, nic nie widzi - bo potrzebna jakies itunes. karty mikro oczywiscie nie ma gdzie wlozyc. ok - probujemy bluetootha - polaczenie z samsungiem - urzadzenia sie zobaczyly ale ipad odmowil polaczenia z androidem! jedyna mozliwosc - mail - co przy kiepskim internecie trwalo dlugo. Generalnie kicha.

Tak poelcam samsunga note 10 - jak nie chcesz z 3G to duzo zaoszczedzisz - sa duzo tansze, rysik bardzo fajna rzecz!
    • pinkdot Re: tablet za i przeciw 07.09.13, 09:16
      Tak, zabieram ipada w podroz, zalegam z nim na sofie itp. Odkad mam tablet, komputera uzywam tylko do pracy - obrobka zdjec, edytor tekstu, robienie prezentacji. Choc nawet w tych sprawach zdradzam czasem laptopa z ipadem, bo mam Pages i Keynote, a to bardzo fajne aplikacje do pisania i tworzenia slajdow (moim zdaniem word i powerpoint wysiada)...w zasadzie zatem komputer poszedl w odstawke.
    • ciastko_z_kota Re: tablet za i przeciw 16.10.13, 22:20
      piszę po czasie.. kupiłam i, co najważniejsze, używam. dużo częściej niż komputera. teraz tez piszę z niego. za dwa tygodnie dowiem się jak sie sprawdza na urlopie, choć już teraz przewiduję, ze świetnie smile także, jak się któraś zastanawia, to tak, polecam kupić tablet smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka