Dodaj do ulubionych

Diagnozowanie MPD

14.04.10, 16:27
Drogie mamy na jakiej podstawie wasze dzieci miały postawioną diagnoze Mózgowe Porażenie Dziecięce? Tzn czy miały robiony np.rezonans głowy czy tomografie bo mój Tymek teoretycznie na podstawie badań fizykalnych i wywiadu, miał też robione EEG główki ale to chyba bardziej pod kontem sprawdzenia czy nie ma padaczki - (tak mnie się wydaje)
Obserwuj wątek
    • grzegorz744 Re: Diagnozowanie MPD 14.04.10, 19:16
      moje dziecko to wcześniak tak więc diagnoza była bardzo wcześnie w
      pierwszych dniach masa badań transfuzja krwi i cała reszta zwizane z
      wczesniactwem i ratowaniem życia .......potem było robione usg
      przezciemiączkowe wykazały wylewy śródczaszkowe 1 i 2 stpnia co
      spowodowało MPD . tak wiec już po opuszczeniu inkubatora zaczeliśmy
      rehabilitację.
      • asia.zaw Re: Diagnozowanie MPD 14.04.10, 21:29
        Mój też wcześniak z wylewami i transfuzjami itp, ale dręczy mnie wciąż czy nie powinny być zrobione jakieś jeszcze badania...
        • delfinika1 Re: Diagnozowanie MPD 15.04.10, 09:21
          jak moj Alus skonczyl 2 lata, to nasz neurolog zrobil mu rezonans,
          twierdzil ze tak sie robi standardowo..
          • grzegorz744 Re: Diagnozowanie MPD 16.04.10, 05:42
            też mi się wydaje że teraz w dobie powszechnego dostępu do rezonansu
            to powinno być jedne z pierwszych badań. ale 16 lat temu tak nie
            było ,rezonans pierwszy mielismy robiony jak dziecko miało 10
            lat .Wcześniej neurolog tak ok. 2 roku zycia dziecka zastanawiał sie
            nad tomografem komputerowym ale wtedy musiało by być badanie pod
            narkozą i wtedy stwierdził że za duże obciażenie dla serca.
            • dokaweja Re: Diagnozowanie MPD 05.05.10, 10:43
              Asia, tak jak napisała delfinika, i u mojej Karoli, jak skończyła 2 lata
              zrobili rezonans w Instytucie Matki i Dziecka plus EEG plus badania
              psychologiczne i jeszcze okulista (miała retinopatię wcześniaczą, pewnie
              dlatego). Na podstawie rezonansu potwierdziła diagnozę, którą postawiła rok
              wcześniej bazując jedynie na wywiadzie, dotychczasowych badaniach (gł. USG) i
              obserwacji własnej (plus konsultacje z rehabilitantką, która Karolę prowadzi od
              inkubatora).
              Tylko nadal nie wiemy, jakiego typu to jest MPDz, w wypisie ze Szpitala mam że
              tetrapareza spastyczna (czyli czterokończynowy niedowład), a ostatnio pojawiała
              się odważna teoria, że hemiplegia, tylko coś jakby podwójna. Zresztą nieważne,
              ważne że trzeba ćwiczyć, aby nie było gorzej. Pozdrowienia dla Tymka.
              • kasienka-5 Re: Diagnozowanie MPD 11.05.10, 16:35
                dziś usłyszałam, że moje bliźniaczki(14 maja skończą roczek) mają MPD.
                Zdiagnozowano je na podstawie badania konczyn itp. W usg główki wyszło wszystko
                ok. Jednak małe maja roczek i jedyne co umieją to troszkę przekręcać sie na
                boczek.Ogólnie są bardzo wesołe. nie wiem, czy diagnoza nie została wydana zbyt
                pochopnie. Może macie jakieś namiary na dobrych specjalistów w tej dziedzinie.
                była bym bardzo wdzięczna. Nie mieliśmy robionych żadnych badań o ,których
                wspominacie. Tylko usg główki
                • delfinika1 Re: Diagnozowanie MPD 13.05.10, 20:17
                  a z jakiego miasta jestescie?
                  • kasienka-5 Re: Diagnozowanie MPD 16.05.10, 13:05
                    Puławy- niedaleko lublina, ale wszędzie będziemy szukac pomocy
                    • delfinika1 Re: Diagnozowanie MPD 17.05.10, 10:14
                      Ja moge polecic neurologa z Warszawy z Instytutu Matki i Dziecka dr
                      Tomasz Mazurczak, prowadzi nas 3 lata, jestem bardzo zadowolona,
                      bardzo profesjonalny lekarz.
                      • kicius_85 Re: Diagnozowanie MPD 03.07.10, 13:31
                        wiekszosc lekarzy gdy zobaczy roczne dziecko ktore nawet nie siedzi
                        mowi ze to mpdz ...szkoda gadac..,ja jestem mama julki urodzonej w
                        25 tyg ciazy....jak miala rok i miesiac kazali nam kupowac wozek
                        specjalistyczny bo stwierdzili ze bedzie dzieckiem lezacym..a
                        teraz..ma dwa latka siada z kazdej pozycji, pelza , czworakuje,
                        wstaje przy czy sie da, chodzi trzymana za raczki,,takze neurolodzy
                        sa w szoku..mysle ze najwazniejsza jest rehabilitacja..
                        a u mpdz stwierdza sie najwczesniej ok 2 roku zycia..
                      • ruda110 Re: Diagnozowanie MPD 23.07.10, 08:53
                        Ja też mam bardzo dobre zdanie o tym lekarzu
                      • kajka68 Re: Diagnozowanie MPD 01.08.10, 10:06
                        Przychylam się opinii o dr Mazurczaku- to Anioł w czystej ,ludzkiej postaci!!!
                        Natomiast zdiagnozowanie dziecka pod katem MPDz zależy od rodzaju porażenia a
                        nie od tego ile ma lat.Chociaż są takie rodzaje ,których wcześniej niż np. ok 3
                        roku życia kiedy dziecko już chodzić powinno pewnie wcześniej nie da się
                        zdiagnozować tak było u mojej córki ,która ma postać móżdżkowo- pozapiramidową.
                        • emi321 Re: Diagnozowanie MPD 16.05.21, 10:28
                          Kajka68 czy wchodzisz jeszcze na to forum, można priv?
                • matuni.pl Re: Diagnozowanie MPD 08.02.11, 22:42
                  witam jestem mamą 4,5rocznego chłopca który cierpi na mpd i malogłowie.Nasza historia jest troszke chyba inna od innych ja przez całą ciąze bylam zdrowa dziecko tez i urodzil sie zdrowy z 10p.w 2dobie stwierdzono maloglowie bo mial glowke 32 i klatka 34 i ciemiazko 0,5na0,5 skierowano nas na usg przezciemiazkowe wszystko bylo ok potem w 4miesiacu zycia synus zaczal zezowac stwierdzono ze nie widzi na jedno oczko potem w wieku 15miesiecy dopiero usiadl ale nie tak jak powinien wiec zrobiono eeg,tomograf i postawiono diagnoze mpd ale w mozgu na szczescie zadnych zmian wszystko w granicach normy w wieku 18mies zaczal pelzac w wieku 2lat raczkowac i tak jest do tej pory chodz jesli wezme go za raczke to idzie ale nie moze zlapac rownowagi a wieku3latek zacza mowic na dzien dzisiejszy mowi wszystko ale zaczal sie jakac i tak ciagle cos powiem szczerze dziekuje bogu ze umyslowo jest dobrze a wierze w to ze kiedys uda mi sie go postawic na nogi .pozdrawiam wszystkie maluszki i mamusie
        • monikakacperka Re: Diagnozowanie MPD 23.07.10, 10:49
          Witam. Wydaje mi się, że porażenie mózgowe diagnozuje się głównie podczas
          badanie fizykalnego. Poza tym trzeba pamiętać, że do wykonania tomografii lub
          rezonansu u dziecka trzeba podać narkozę. Nie trzeba się bać nazwy MPD. Tak
          naprawdę przecież ta diagnoza nie pogorszy stanu dziecka. Może za to ułatwić
          dostęp do rehabilitacji i pomocy ortopedycznych. A to przyda się na pewno...
          • matuni.pl Re: Diagnozowanie MPD 09.02.11, 13:37
            witam moj synek przy tomografie to zostal uspiony na 10 min a w rezonansie na pół godziny
            • marlena2727 Re: Diagnozowanie MPD 09.01.12, 16:45
              jak to jest z tą narkozą ???
              chcę prosić naszą neurolog o rezonans ... ona uważa że to i tak nei wniesie nic ...
              wiadomo - rehab. i tak i tak.
              ale wiemy że coś się zadziało w głowie skoro te zaburzenia .
              chciałabym rezonans dla swojego spokoju, bo to mi spędza sen z powiem, hmmm bym wiedziała jaśniej ??? czy to mieinizacja, niedotlenienie, jakieś mikrouszkodzenia ???
              chodzi mi o to czy to uśpienie jest dla małego 15mies. BARDZO DUŻYM OBCIĄŻENIEM ???suspicious
              • eda321 Re: Diagnozowanie MPD 10.01.12, 21:45
                Błażej miał stwierdzone MPdz na podstawie objawów jak miał 2 lata. Jeden neurolog (ten nasz "główny" że tak powiem) nie widział potrzeby kierownia synka na rezonans. Uważała, że obciążenie układu nerwowego narkozą jest niewspółmierne do plusów z tego badania tzn. określenia jaka część mózgu i w jaki sposób została uszkodzona. Po wynikach z rezonansu i tak nie zmieniłoby się sposobu leczenia - rehabilitacja. Powiedziała wręcz, że ona jako lekarz chciałaby mieć ten wynik i miałaby sprawę jasną w dokumentacji medycznej natomiast jako matka nie robiłaby tego badania. Skonsultowaliśmy to jeszcze z innym neurologiem i ta z kolei p. doktor była skłonna robić mu ten rezonans. W końcu jednak zdecydowałam, że nie chcę tego badania - raz z uwagi na obciążenie narkozą, dwa bałam się swojej postawy "po", tzn. jakby się okazało, że uszkodzona np. część odpowiadająca za mowę to już bym miała schizę na tym punkcie i bałabym się że będę ją przenosić na Błażeja; że stwierdzę: uszkodzona to nie ma co siebie i jego męczyć w tym zakresie; po prostu miałabym blokadę na daną sferę. Tak to sobie wytłumaczyłam i póki co nie chcę tego rezonansu - no chyba, że będą bezwzględne wskazania medyczne ale póki co ich nie ma (i oby się nowe nie pojawiły bo to co mamy i tak czasami dołuje).

Błażek 17.01.2009, 29 tydz., 1430 g, 5 Apg.
    • osmag Re: Diagnozowanie MPD 09.01.12, 23:33
      MPD to nie jest jednostka chorobowa tylko zespół nieprawidłowowości wynikających z zaburzeń w układzie nerwowym. Można mieć fatalny rezonans i nie mieć MPD. I odwrotnie. Prawidłowy obraz mózgu a mimo to dziecko ma MPD.
      We wczesnej fazie rozwoju mózg jest na tyle plastyczny, że mówi się jedynie o zagrożeniu MPD. I wtedy najważniejsz jest intensywna rehabilitacja dziecka, aby nieprawidłowe wzorce ruchowe nie utrwaliły się. Im dziecko starsze tym więcej utrwalonych patologicznych wzorców ruchowych. Łatwiej wtedy postawić diagnozę.
      Dlatego dla postawienia prawidłowej i jak najwcześniejszej diagnozy potrzebny jest dobry neurolog!
      • www.rozwojirehabilitacja.pl Re: Diagnozowanie MPD 06.04.14, 21:39
        Witam, osmag trafiła w samo sedno.
        Ważne jest żeby mieć opinię od neurologa i jak najwcześniej zacząć rehabilitację neurorozwojową, ponieważ jest ona niezbędna kiedy mówimy o zaburzeniach ruchowych pochodzenia ośrodkowego.
      • mariola_1987 Re: Diagnozowanie MPD 11.02.17, 21:50
        porażenie mózgowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka