Dodaj do ulubionych

do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha

07.03.14, 13:20
trzy dni temu doczekałam sie 4 cm szwow na brzuchu. Grzebali mi w nim powierzchownie, maksymalnie pół cm wgłąb. Niby nie boli, ale jak się zapomniałam i przeciągnelam, to mi z wrazenia i bólu mózg w poprzek stanął.
Jak to możliwe ze kobiety po cc, majac kilka warstw brzucha pocietych wstaja na drugi dzień?
szacun...
Obserwuj wątek
    • moonshana Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:24
      jedne wstają, inne nie. moja siostrzenica śmigała po dwóch dniach. ja - podczas uruchamiania dzień po porodzie leciałam na podłogę. a dwa tygodnie po porodzie niemalże się prostowałam. niemalże.zasady nie ma
      • wielkafuria Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:26
        nawet nie chce sobie wyobrazac jaki to jest ból
        • annajustyna Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 19:03
          Taki, ze doslownie widzisz gwiazdy przed oczami i czujesz palace jak ogien cieplo w meijscu rany. Ale idzie przezyc...
        • princesswhitewolf Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 23:52
          nawet nie chce sobie wyobrazac jaki to jest ból

przeciez na zywca cie nikt nie kroismile))

A po porodzie to juz nie ma az takiego bolu, bez przesady. Daja tez ci leki przeciwbolowe przez pierwsze 2 doby.

Owszem po 24 godz jeszcze z lozka nie moglam wstac sama i kulawa od znieczulenia w kregoslup bylam przez 4 dni, ale... nie przesadzajmy z jakims nieziemskim bolem. Kobiety rodzace droga naturalna darly sie na porodowce w nieboglosy i ledwo lazily po porodzie. Te na sali obok, po cesarce sie nie darly, i tez ledwo lazily...
      • niutaki Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:27
        Wstac to ja tez wstalam na drugi dzien po cc, ale o prostowaniu nie bylo mowytongue_out no wstaja bo muszabig_grin dzieciara trzeba oporzadzac nie? big_grin
        • dziennik-niecodziennik Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:16
          > Wstac to ja tez wstalam na drugi dzien po cc, ale o prostowaniu nie bylo mowytongue_out

a trzeba bylo, wtedy mniej boli smile
          • niutaki Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:27
            no wlasnie nie moglam sie jakos zmusic, bo za kazdym razem robilo mi sie ciemno przed oczami...ja jestem przypadek inny niz wszystkietongue_out
            • truscaveczka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 19:50
              Ja zaciskałam zęby, robiłam wdech i nagłym rzutem chłyp! do pionu. Potem minuta na odzyskanie przytomności i widzenia i mogłam chodzić.
              • niutaki Truscaveczka 07.03.14, 21:40
                to twardziel z Ciebie, ja jestem straszny slabiak....
                • leniwiec26 Re: Truscaveczka 07.03.14, 23:00
                  Och, mnie też się nie chciało (z bólu i ogólnej niemożności). Drugi dzień po chodziłam zgięta jak scyzoryk myśląc o tych wszystkich, które "śmigają kilka godzin po" i że muszę się jakoś zmusić, bo "trzeba do pionu, wtedy mniej boli" - no i nic to nie dawało, poza pewnością, że taka zgięta będę już na zawsze smile
                  Ale powiedziałam sobie, ze ból jest oznaką, że moje ciało stawia granice, i je respektowałam wink I uff. Trzeciego dnia byłam już prawie wyprostowana, bez mroczków przed oczami wink
                • truscaveczka Re: Truscaveczka 08.03.14, 22:27
                  Nie twardziel tylko ketonal tongue_out
                • bei Re: Truscaveczka 09.03.14, 10:41

Ooo, to jak ja, pisalam o tym niżej smile

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
            • minor.revisions Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 28.10.15, 15:40
              > no wlasnie nie moglam sie jakos zmusic, bo za kazdym razem robilo mi sie ciemno przed oczami...ja jestem przypadek inny niz wszystkie

ja tak miałam przez dwa tygodnie po cesarce. Wcześniej rodzilam naturalnie bez znieczulenia i to była pestka, po godzinie moglam tańczyć.
              Lekarz, który robił kontrolę, twierdził, że mnie tak bolało, bo za mocno mi zaciągnięto szwy czy coś w tym guście i muszę poczekać aż się całkiem rozpuszczą. No i faktycznie trochę to trwało.
    • naturella Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:25
      Nawet tego samego dnia - ja wstałam po 6 godzinach od cc. Ale nikt nie twierdzi, że jest to bezbolesne. Po pierwszej cc bolało mnie bardzo, za drugim razem było znośniej. Paradoksalnie, u mnie najgorszy był zawsze trzeci dzień po cc, najpierw miałam poczucie, że jest już dużo lepiej, więc więcej chodziłam i wstawałam, a potem okazywało się, że jednak przedobrzyłam, i wracało samopoczucie niemal z pierwszego dnia.

Każdy ma inne odczuwanie bólu, może w tym całe wyjaśnienie sprawy.
      • wielkafuria Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:28
        jaka jest "dziura" w sensie ile cm teraz się nacina?
        • naturella Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:29
          To chyba zależy od wielu czynników, nie ma chyba jednolitych wytycznych. Myślę sobie, że wielkość główki też chyba ma znaczenie. 10-15 cm?
        • nisar Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:30
          He, he, będąc na oddziale położniczym po cc śmiałam się, że stopień wyprostu jest odwrotnie proporcjonalny do czasu pozostałego do opuszczenia szpitala.
          Pełen wyprost uzyskałam dopiero po czterech dniach. A na początku, cóż, wstaje się i chodzi, ale nie nazwałabym tego komfortowym poruszaniem smile
        • lacitadelle Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:32
          Po pierwszym prawie dobę byłam nieprzytomna, pierwszy rozruch w drugiej dobie to był mega koszmar. Po drugim wstałam i poszłam skorzystać z toalety po około 8 godzinach i nie było tak źle, od tego momentu nie brałam już żadnych leków p-ból. Oba niby przebiegły książkowo, ale wydaje mi się, że dużo zależy od ekipy przy stole i opieki pooperacyjnej.

Blizna ma około 10 cm.
        • bei Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:39
          A ja nie rozumiem chodzenia w pozycji embrionalnej.
          Przecież brzuch i tak boli jak bolał, ale szybko dochodzi bol kręgosłupa. Chodzenie w naturalnej pionizacji jest o wiele bardziej komfortowe.
          Wstałam w nocy ( CC rano ), bałam się wyprostować , oczekiwałam przełamywania bariery bólu tymczasem był to tylko jeden ostrzejszy impuls.
          Bałam się odkasłać, bałam się stać, chodzić- wystarczyło spróbować i strach zmalał do wielkości zerowej smile
          Pamiętając wizytę u położnicy w niemieckim szpitalu pozbylam się już w czasie pierwszej doby opatrunku, kąpalam się krotko myjąc także i ranę, później osuszałam, dezynfekowałam i tyle.
          Po moich doswiadczeniach mogę głosić wygodę po CC.
          Dwa wcześniejsze porody SN to w moim przypadku kilkutygodniowe unikanie siedzenia, dyskomfort ran w intymnym miejscu i trudy porodu.

A blizna po CC to ledwo widoczna, pozioma kreska - 8 cm.
          • guderianka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:27
            Ha, a ja 2 godz. po sn normalnie chodziłam brałam prysznic itd.wink Tydzień po urodzeniu Młodszej robiłam w domu "pępkowe" wink
            Po sn czucia nie miałam jeszcze do 6 m-c, ba obecnie w 20 m-cy po cc nadal mam lekkie odrętwienie po jednej stronie (ale ja miałam cc interwencyjne, może to ma znaczenie-przeszłam prawie 2 porody)
      • joanna772 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 21:35
        Mnie też najbardziej bolało 3 dnia po cc obu. Wychodziłam w 3 dobie i naprawdę ledwo doszłam do auta. A dzień wcześniej chodziłam prawie normalnie i bolało znacznie mniej.
    • marzeka1 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:29
      Miesiąc temu miałam operację - rozcięcie na brzuchu 16 cm (przed chwilą zmierzyłam w końcu big_grin ) - wstałam już na drugi dzień, gdy odłączyli mi rano cewnik- fakt, początki są mało przyjemne, ale to podobno konieczność, więc posłuchałam i wstałam. Bez bólu wielkiego zakaszlam, kichnę, roześmieję się- dopiero od tygodnia.
    • baybladerka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:36
      Ja po wyrostku przez pół roku nie mogłam dojść do siebie a po cc na drugi dzień czułam się super. Współczułam jęczącym dziewczynom po naturalnym porodzie.
    • wuika Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:38
      Wstają, gdyż muszą.
      Każda inna operacja brzuszna ma o niebo ostrzejsze zalecenia. Ale nie można przecież powiedzieć matce: teraz masz leżeć przez tydzień, a przez następny miesiąc nie targać niczego cięższego niż torebka cukru suspicious
    • stacie_o Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:38
      ja leciałam na przeciwbólowych, kocham ketonal
      najgorzej jak przestawał działać i człowiek się w nocy z boku na bok przewrócił, albo kichnął
    • na_pustyni Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:39
      ja z tych ematek bohaterek, co tego samego dnia po cc wstaly big_grin
      ale kilka lat wczesniej mialam b. powazna operacje i wiedzialam, ze jak sie szybko nie spionizuje, to calkiem sie rozloze
    • kawka74 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:40
      To chyba zależy od paru czynników, jedne wstają, inne niekoniecznie.
      Wstałam następnego dnia po południu, okolice blizny bolały, ale nie tak, żebym umierała. Środek przeciwbólowy dostałam raz, chyba krótko po tym, jak zeszło znieczulenie.
      Miałam cięcie metodą Misgav-Ladach, która ma mniej cięć i szwów (tak się tnie teraz w większości przypadków) - może to miało wpływ, nie wiem.
    • attiya Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:41
      miałam kilka razy krojony brzuch w poprzek i wszerz
      w sumie to nawet jak wstawałam dobę po cc, to do łazienki - 7 m plus minus - szłam hmmm - z 10 minut?
      jak staruszka uncertain
      generalnie fakt, że jednak trzeba uważać i co najwyżej podnosić kubek z herbatą do buzi tongue_out
    • mruwa9 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:44
      wstalam raz po 3 godzinach od cc, drugi raz- po 6 godzinach. U mnie pomagala silna motywacja i dziecko, ktore mi wreczono z przeslaniem,: masz , mama i sie nim zajmij. Nie masz prawa do rekonwalescencji, zlego samopoczucia, odpoczynku po operacji. Teraz juz masz tylko i wylacznie obowiazki.
      W porownaniu do psn , cc to byl pryszcz. Po psn jeszcze po 4-5 dniach wylam z bolu, nie bedac w stanie wejsc pod prysznic, bo nie umialam podniesc nogi, zeby przekroczyc niski prog brodzika
    • run_away83 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:44
      Ja wstałam i nirmalnie funkcjonowałam dobę po cc, ale miałam w kręgosłupie cewnik od zzo, do którego dostawałam leki - w pierwszej dobie co 4 godziny, w drugiej co 6, w trzeciej co 8. Potem mi go wyjęli i wystarczył paracetamol, który brałam przez kilka kolejnych dni, plus noszenie pasa rehabilitacyjnego przez dwa tygodnie. Po trzech tygodniach w zasadzie nie miałam już żadnych dolegliwości. Szwy na skórze miałam tzw. kosmetyczne, rozpuściły się po jakimś tygodniu zostawiając cieniutką bliznę, która dziś (po siedmiu latach i dwóch kolejnych ciążach) jest w zasadzie niewidoczna - tylko oglądając to miejsce z bliska, przy silnym świetle "coś" widać, ale to coś ani trochę nie przypomina blizny po poważnej operacji.
    • jematkajakichmalo Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:45
      Ja rodzilam w nocy (wlasciwie nad ranem), wstawac zaczelam tego dnia wieczorem.
      Co dziwne problemem nie bylo wstawanie, ale np. przewrocenie sie na drugi bok smile Podobnie z kichaniem, pecha mialam, bo czerwiec byl a ja mialam alergie...
      Jak juz raz wstalam to potem szlo bez problemu. Srodki przeciwbolowe (ale lekkie typu novalgina) bralam pierwsze dwa dni. I tak duzo nie pomagaly wiec po co bylo brac big_grin
    • saszanasza Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:46
      biorą ketanolsmile
    • 1matka-polka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 13:58
      Po cc wstałam po 10 godzinach i zaczęłam chodzić. Przeciwbólowych nie potrzebowałam. Jedyny problem to była zmiana pozycji, więc jak już wstałam, to łaziłam dwie godziny a jak się położyłam, to leżałam dopóki nie musiałam do toalety.
      • bi_scotti Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:09
        Wstawanie po cc bylo easy i no prroblem; problem to bylo siadanie po naturalnym porodzie! OMG, jak sobie przypomne (po tyyyyyylu latach) to jeszcze zimne poty na mnie wystepuja, wrrr ...
        Po za tym, podobno takim jak ja, cietym horyzontalnie wstawac bylo/bywa/jest bez porownania latwiej niz takim, ktore sa ciete wertykalnie - tak dla laika, jest w tym jakas logika, eh wink
    • kerri31 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:07
      Nie na drugi dzień tylko po 12 godzinach a w Anglyji to po 3.
      Życie panie życie....
    • guderianka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:08
      Jak to możliwe ze kobiety po cc, majac kilka warstw brzucha pocietych wstaja na
      > drugi dzień?

nie mają wyjścia, muszą być spionizowane a potem zostawia im się noworodka i cześć
    • leeah Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:09
      gorzej się czułam po wycięciu wyrostka niż po cc, ale w żadnym wypadku nie potrzebowałam leków przeciwbólowych, w obu przypadkach wstawałam po paru godzinach, no ileż można leżeć.
    • gazdzinazdaleka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:12
      I po cc, i po operacji wstawałam po kilku godzinach. Czy chciałam, czy nie, pielęgniarki przychodziły i trzeba było wstawać. Pewnie, że bolało, ale cóż zrobić. Po kilku dniach byłam w domu.
      • grave_digger Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:15
        Po kilku?
        Nie chce mi się wierzyć.
        Po 12 dokładnie godzinach byłam w stanie zrobić 2 kroki do krzesła i nazad do łóżka.
        Jedna pacjentka w ogóle odmówiła wstania, bo... nie była w stanie wink
        • princesswhitewolf Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 23:56
          Po kilku?
          Nie chce mi się wierzyć.

W UK wywalaja cie po cesarce po 48 godzinach ze szpitala jesli nie ma komplikacji.
          Ja bylam 3 dni bo nie zdarzyli mnie wypisac przed kolejna zmiana.

Tutaj to norma.
          • naturella Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 09.03.14, 02:45
            Przy ostatnim moim cc lekarz zalecił wstanie po 4 godzinach, ale ze znieczulenie jescze nie w pełni puściło to pielęgniarki przedłużyły do 6. Poprzednim razem wstawalam po 8. IMHO nie ma znaczenia, jak wcześnie sie wstaje, byle w 1 dobie - bo wydaje mi sie, ze trudniej było znajomym, które wystawały dopiero 2 dnia.
          • kandyzowana3x Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 28.10.15, 11:55
            Po 24 h !). Pewnie zalezy of szpiala, ale ja wyszlam dokladnie po 24. Drugie cc mialam o 9 rano o 16 maz kangurowal corke, a ja szlam pod prysznic. Z przeciwbolowych dostalam buteleczke morfiny do domu. Do ten pory stoi zamknieta ( ketanolu podobniez juz nie zalecaja).
        • purchawkapuknieta Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 28.10.15, 12:51
          Cięli mnie kolo 1 w nocy. Rano wpadła pielegniarka i rzuca: no, wstajemy. Więc ja kozak do wstawania i ąz mnie zamroczyło. Odczekałam 10 minut i z siarczystymi "ku...mi" na ustach wstałam. I ta myśl, że jesli usiądę, to drugi raz sie nie podniosę.
    • grave_digger Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:13
      Jestem już po dwóch cc i żadna babka po dwóch dniach nie śmigała w szpitalu.
      3 pierwsze dni są najgorsze, potem puszcza. Po tygodniu jest wręcz bardzo dobrze. A po dwóch już nie pamiętasz.
      • capa_negra Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 23:41
        Jestem już po dwóch cc i żadna babka po dwóch dniach nie śmigała w szpitalu.
        > 3 pierwsze dni są najgorsze, potem puszcza. Po tygodniu jest wręcz bardzo dobrz
        > e. A po dwóch już nie pamiętasz.

Nie jestem po cc, ale po radykalnej histerotomii i odczucia podobne.
        Po 24 h wstałam i wykąpałam się, chodziłam wyprostowana.
        Po tygodniu wypisali mnie z cewnikiem - wyszłam w spodniach, butach na obcasie i pojechałam na zakupy.
        Po kolejnym tygodniu przy drobnej pomocy męża umyłam okna bo w perspektywie miałam powrót do szpitala na 8 tygodni.
        Ale każdy jest inny wiec..
      • kajak.aja Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 28.10.15, 11:06
        >Jestem już po dwóch cc i żadna babka po dwóch dniach nie śmigała w szpitalu.

Po 2 dniach, to ja już w domu byłam. Fakt, może nie śmigałam, ale po schodach na 2 piętro jakoś weszłam.
    • rosapulchra-0 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:15
      A wiesz, to ciekawe, bo gdy miałam pocięty cały brzuch i z 80 metalowych zszywek, top mniej mnie brzuch bolał niż, gdy miałam chyba 4 rozpuszczalne szwy po zaszyciu przepukliny.
    • dziennik-niecodziennik Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:15
      postaraj sie zatem nie kaszlec i nie kichac big_grin
    • 18lipcowa3 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 14:18

> Jak to możliwe ze kobiety po cc, majac kilka warstw brzucha pocietych wstaja na
      > drugi dzień?
      > szacun...

No przecież są tabletki przeciwbólowe.
      • truscaveczka Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 19:52
        Zastrzyki działają szybciej, ommmmm.
    • gretchen184 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 16:10
      jak się do tego wątku mają wpisy zwolenniczek cc,że tuż po śmigają po oddziale, bezproblemowo zajmują się dzieckiem i ogólnie cc to taki lajcik?
      śmiganie po oddziale to w moim pojęciu swobodne, wyprostowane chodzenie, podbiegnięcie, podskoczenie itp.
      a tu proszę-okazuje się,że to nie takie łatwe tongue_out
      • araceli Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 23:15
        gretchen184 napisała:
        > śmiganie po oddziale to w moim pojęciu swobodne, wyprostowane chodzenie,
        > podbiegnięcie, podskoczenie itp.

Bo kobiety po SN to normalnie skaczą od razu...o tyczce chyba big_grin
        • gretchen184 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 08.03.14, 06:49
          araceli napisała:

>
          > Bo kobiety po SN to normalnie skaczą od razu...o tyczce chyba big_grin
          >

watek nie jest o kobietach po sn tylko po cc.
          w każdym wątku o wyższości cc nad sn padają argumenty,ze po cc dziewczyny śmigają od razu i niemal góry mogą przenosić. a tu okazuje się,że to jedna wielka ściema tongue_out
      • claudel6 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 08.03.14, 23:28
        ale po co śmigać? ja sobie przez 3 dni leżałam i czytałam ksiązki. było bosko.
    • lily-evans01 Re: do kobiet po cc lub innym krojeniu brzucha 07.03.14, 17:01
      Większość z tych kobiet chyba chodzi przez parę dni na lekach przeciwbólowych...
      Ja nie wstałam na drugi dzień, w końcu zawołali mi fizjoterapeutkę, ćwiczenia pomogły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka