28.12.14, 12:53

Dzieci w wieku powyżej 4 roku życia do rozpoczęcia odbywania rocznego przygotowania przedszkolnego (nauki w tzw. kl. "0") mają prawo do 37% ulgi przy przejazdach pociągami osobowymi, pospiesznymi i ekspresowymi. Podstawą do ulgowego przejazdu jest bilet jednorazowy oraz odpowiednio:dokument stwierdzający wiek dziecka,zaświadczenie o odroczeniu spełniania obowiązku szkolnego wydane przez dyrektora publicznej szkoły podstawowej lub zaświadczenie o spełnianiu obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego, wydane przez dyrektora przedszkola lub dyrektora szkoły
-legitymacja przedszkolna dziecka niepełnosprawnego.

Zeby dziecko mialo znizke potrzebuje dowodu ile ma lat I zaswiadczenia?co jesli zaswiadczenia brak?musi placic 100%.Przeciez 4latek nie jest Ani odroczony ani nie polega jeszcze pod zerowke.
Obserwuj wątek
    • aquella Re: Pomozcie 28.12.14, 13:01
      dla 4latka zatem potrzebować będziesz tylko aktu urodzenia na wypadek jeśli konduktorowi będzie się wydawał 5latkiem odroczonym lub starszym
      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 13:06
        Niestety mam 5latka,ale nie mam zaswiadczenia.
        • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:07
          Jak trafisz na nadgroliwego konduktora ulgowy nie przejdzie.
          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 13:13
            Ten zapis jest absolutnie bez sensu.Nie wiem skad mam wytrzasnac zaswiadczenietongue_out
            • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:14
              zgadzam się, ciekawe zresztą czy jakbyś nawet wyciągnęła jakies zaświadczenie u siebie to by uznali...
              • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 13:19
                Trudno mlodego przewioze na krzywde ryj.Nie mam ochoty placic za niego 100%
                • q_fla Re: Pomozcie 28.12.14, 13:24
                  A nie masz jakiegoś dokumentu stwierdzającego tożsamość dziecka, w którym widnieje data urodzenia dziecka np. paszportu? Jestem z G. Śląska i zawsze w tym wypadku wystarczyła ubezpieczeniowa karta czipowa.
                  • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:34

• q_fla Re: Pomozcie 28.12.14, 13:40
                      Konduktor zawsze się pyta ile dziecko ma lat (a mam córkę niskorosłą), wtedy albo okazywałam kartę czipową, albo teraz legitymację szkolną. Nikt nigdy ode mnie, ani od pięcioletniego dziecka przyjaciółki, z którą często podróżuję pociągiem nie wymagał żadnego zaświadczenia.
                      • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:42

• baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 15:16
                        Nie dosc, ze doplacamy do wegla, to jeszcze przez leniwych slaskich konduktorow musimy doplacac do obcych dziecismile
                • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:33
                  Musisz przeliczyć czy opłaca się ryzykować, bo ta zniżka to słaba dość jest teraz..choć jasne zawsze to taniej
                  • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:44
                    Po przeliczeniu wyszlo,ze taniej zaplacilam za bilet lotniczy niz wyjdzie za przejazd pkpuncertain
                    • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 15:09
                      Nie wiem jakim jedziesz pociągiem ale może da się skorzystać z promocji wczesniej-taniej
                      . Zniżka jest do 30 procent przy wcześniejszym zakupie. Ja akurat poszukiwał am najtańszej opcji na przejazd do warszawy i ta mi najkorzystniej wychodzi no ale dzieci skorzystają tez ze zniżek, dla młodego nieszczęsne zaswiadcżenie mam...
                    • kitek_maly Re: Pomozcie 28.12.14, 16:45
                      Ale z czym masz problem? Nie odpowiada Ci cena przewoźnika ani warunki zniżki to nie korzystaj - proste.
                      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:08
                        Mam problem z beznadziejnxmi przepisami.
                • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 13:36
                  Dziecko w wieku do 4 lat tez musi posiadac bilet.
                • lady-z-gaga Re: Pomozcie 28.12.14, 14:10
                  >Nie mam ochoty placic za niego 100%

Cudne big_grin
                • kitek_maly Re: Pomozcie 28.12.14, 14:27
                  Co za wieś...
                  • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:46
                    Wsia jest,ze polskie 5letnie dziecko bedace w Niemczech nie placi za przejazd nic i zadnego Dokumentu nie trzeba.Sprawiedliwosc zadna.
                    • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 15:11
                      Ale masz przeciez syna paszport? I tam jest jego wiek...
                      • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 15:23
                        Ale to nie uprawnia do zniżki w ich przypadku.
            • aquella Re: Pomozcie 28.12.14, 13:19
              mi się jednakowoż coś tu nie zgadza, znaczy chcesz podróżować po Polsce z dzieckiem i przeczytałaś tylko o zniżkach a konkretnie nie pytałaś się w kasie czy informacji?
              każde dziecko ma zniżkę przecież bo albo jest dzieckiem małym albo szkolnym z legitymacją.
              Mnie się zawsze w kasie pytają ile dziecko ma lat i taki bilet kupuję ale nigdy dla dziecka to nie jest 100%. Dodatkowo istnieją bilety rodzinne i wycieczkowe ( na dni świąteczne i wolne od pracy, które też dają zniżki dla rodziców). Radzę Ci zadzwonić na informację i się dowiedzieć o cenę z konkretnym podaniem trasy i daty
              • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 13:23
                Wg regulaminu jest albo dzieckiem malym do 4lat,dzieckiem w zerowce albo uczniem.Dziecko w zerowce potrzebuje zaswiadczenia.
              • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:26
                dziecko pięcioletnie, nie jest uczniem tylko dzieckiem które obejmuje obowiązek przedszkolny-żeby uzyskać ulgę musi miec zaświadczenie o jego realizowaniu.
                jechałam kilkakrotnie z dziećmi z takim zaświadczeniem-sprawdzano mniej niż połowę razy.

• najma78 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:42
                  slonko1335 napisała:

> dziecko pięcioletnie, nie jest uczniem tylko dzieckiem które obejmuje obowiązek
                  > przedszkolny-żeby uzyskać ulgę musi miec zaświadczenie o jego realizowaniu.

absurdalny ten przepis.
                  • ichi51e Re: Pomozcie 28.12.14, 13:48
                    Nie do konca. Znizka jest dla dzieci 5letnich spelniajacych w pl obowiazek przedszkolny badz odroczonych. Dziecko edel Polskiego obywatelstwa nie ma z tego co pamietam ani tu do przedszkola nie uczeszcza. Wiec znizka mu nie przysluguje.
                    • najma78 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:51
                      ichi51e napisała:

> Nie do konca. Znizka jest dla dzieci 5letnich spelniajacych w pl obowiazek prze
                      > dszkolny badz odroczonych. Dziecko edel Polskiego obywatelstwa nie ma z tego co
                      > pamietam ani tu do przedszkola nie uczeszcza. Wiec znizka mu nie przysluguje.
                      >
                      Nie chodzi o dziecko edel ale o fakt posiadania ze soba zaswiadczen.
                      • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 14:04
                        Zaswadczenia i legitymacje szkolne sa niezbedne, w celu unikniecia dotowania ulgami dzieci zagranicznych, ich matki stac na bilet 100% smile
                        • najma78 Re: Pomozcie 28.12.14, 14:11
                          baltycki napisał:

> Zaswadczenia i legitymacje szkolne sa niezbedne, w celu unikniecia dotowania ul
                          > gami dzieci zagranicznych, ich matki stac na bilet 100% smile

Tiaaa no strasznie duzo tych dzieci zagranicznych sie dotuje big_grin
                        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 15:33
                          W takim wypadku dzieci z PL tez powinny placic w Niemczech, a nie placa.Ciekawa jestem co powiedzą w okienku.
                          • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 15:39
                            A kto bogatemu zabroni? big_grin
                            Polska musi oszczedzacsmile
                            • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:56
                              Na studentach nie oszczedza i smialo wyciaga lapki po dofinansowania z UE.
                    • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:30
                      Czyli obywatele pl mieszkajacy poza sa dyskryminowani.
                      • pani.jezowa Re: Pomozcie 28.12.14, 14:49
                        Nie są dyskryminowani.
                        Nie płacą w Polsce podatków, więc nie należą im się ulgi, za które płacą podatnicy.
                        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 15:35
                          A jak sie to ma do zagranicznych studentow,bo ich karta Student innego kraju upowaznia do znizke za polskie podatkitongue_out
                      • jolunia01 Re: Pomozcie 28.12.14, 14:50
                        Zacznij TU płacić podatki, a później mów o dyskryminacji.
                        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:54
                          A ty w Niemczech placisz podatki?nie.Twoje dziecko jezdzi w Niemczech za free.
                      • ichi51e Re: Pomozcie 28.12.14, 20:34
                        Ale twoje dziecko nie jest obywatelem pl...
                        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:38
                          I co w zwiazku z tym?nawet jakby bylo to uczac sie w innym kraju nie mialoby znizki.Dzieci w pl chodzace do szkol miedzynarodowych tez nie maja znizek.Dopiero co rzecznik praw dziecka interweniowal.
                    • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:39

A jak to jest z komunikacja miejska w Gdansku?do ilu lat co?nie ogarniam
                      "...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..."
                      • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 14:46
                        www.ztm.gda.pl/img/plik_duzy_1752.pdf
                        Dzieci zagraniczne korzystaja z ulg w Gdansku.
                        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:48
                          Czyli jadac autobusem w Gdansku.Na nawet paszport nie trzeba dla 5latka ,wiek na oko stwierdzaja.
                          • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 15:08
                            Droga edel,
                            skoro ulga przysluguje dziecku w wieku 4-7 lat, wiec we wlasnym interesie jest udowodnienie tego prawa dokumentem potwierdzajacym wiek dziecka.
                            Na oko moga uznac, ze powyzej 7 lat i wymagac legitymacji szkolnej lub paszportu/dowodu zagranicznego.

• edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 15:29
                              Mimo to w rubryce nie stoi nic.
                • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 13:51
                  No dobrze, ale obowiazek przedszkolny obejmuje dziecko z poczatkiem roku szkolnego w roku kalendarzowym w ktorym konczy 5 lat.
                  Z jakim biletem powinno podrozowac dziecko od ukonczenia 4 lat do rozpoczeciem roku szkolnego, gdy juz np. bedzie mialo 5,5 roku?
                  I z jakim zaswiadczeniem?
                  • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:55
                    Dla dziecka które ukończyło 4 lata a nie rozpoczęło obowiązkowego wychowania przedszkolnego wystarczajacym do uzyskania ulgi jest dokument stwierdzający wiek dziecka. W PKP mi odpowiedziano, że może to być akt urodzenia bądź książeczka zdrowia dziecka.
                    • baltycki Re: Pomozcie 28.12.14, 14:01
                      Dzieki, logiczne, z postu zalozycielskiego to nie wynikalosmile
                    • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:33
                      Jak mam placic 100%za mlodego to taniej wynajac auto za 100doba.
                      • ichi51e Re: Pomozcie 28.12.14, 15:29
                        To wynajmij. Ja ostatnio polecialam z wwy samolotem (19pln) a wrocilam pkp (109pln) i tez stwierdzam ze pkp sie nie oplaca
                        • landora Re: Pomozcie 28.12.14, 17:07
                          Podobnie taniej wychodzi mi przelot do UK niż podróżowanie metrem po Londynie i przelot Berlin-Malaga niż dojazd do Berlina samochodem.
    • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:39
      edel jadę dzisiaj albo jutro po bilety to mogę się spytać jak to rozwiązują w przpadku dzieci z zagranicy....Twój syn chodzi u Was do odpowiednika polskiego nieobowiazkowego przedszkola teraz? Ma skończone 5 lat?
      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:06
        Mlody ma skonczone 5lat i chodzi do przedszkola,ale u nas nie ma zerowki obowiazkowej.
      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 14:35
        Przyznam,ze polskie przepisy to dla mnie abstrakcja.Na co komu zaswiadczenie o obowiazku skoro to obowiazek.W Niemczech dzieci 5 lenie jezdza za free bez dokumentów jakivhkolwiek.
        • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 19:09
          Edel byłam i pytałam. Legitymacje ani zaświadczenia zza granicy ich nie interesują do znizek ale bilet rodzinny ciągle działa, wiec dla siebie i młodego możesz kupić z 32 procentową zniżka, tylko nie we wszystkich pociągach to działa, w połączenie z promocja "wcześniej" już fajne ceny wychodza. Tylko niestety zmieniali system informatyczny i w systemie obu zniżek nie nalicza a tylko zniżkę "wczesniej", sprawdzała przy mnie i tez jej się wywala, nie wiem czy przez net chcesz kupować czy przy okienku...przy okienku rodzinną Ci nalicza bez problemu.
          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 19:36
            Dzieki.To wezme rodzinny.Zawsze costongue_out ale slabo to widze gdy mlody bedzie starszy.
            • kitek_maly Re: Pomozcie 28.12.14, 19:48
              O boziu, taka pani majętna a 100 zeta na bilet nie może uciułać. smile
              • naomi19 Re: Pomozcie 28.12.14, 19:52
                25 euro!
                • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:04
                  Co 25euro?
              • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:03
                Dlaczego mnie nie dziwi,ze nie pojelas,nie chodzi o pieniadze.
                • kitek_maly Re: Pomozcie 28.12.14, 20:30
                  To Ty czegoś nie pojmujesz... Masz udostępnione warunki, na podstawie których możesz skorzystać ze zniżki. Spełniasz je - masz zniżkę, nie spełniasz - nie masz zniżki. Co to ma za znaczenie, że w Niemczech polskie dzieci mogą jeździć ze zniżką na bardziej preferencyjnych warunkach? Inny kraj, inny przewoźnik - co tu porównywać??
                  Nie stać Cię na pociąg to wynajmij auto albo nie przyjeżdżaj. Sorry, tak się szczypać o stówę...
                  • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:36
                    > Nie stać Cię na pociąg to wynajmij auto albo nie przyjeżdżaj. Sorry, tak się sz
                    > czypać o stówę...

Buhahahahaha to zabrzmialo tak jakby podroz PKP to byl wiekszy Luksus od wynajecia autabig_grin i o jakiej 100piszesz?
                    Dla mnie ma znaczenie,nie lubie dyskryminacji.

"...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..."
                    • kitek_maly Re: Pomozcie 28.12.14, 20:41
                      To była ironia...
                      Dyskryminacji?? To ja też się czuję dyskrywinowana... Płacę tu podatki a nie mam zniżki na PKP a Ty sobie przyjeżdżasz i na dwie osoby masz zniżkę po 33%. To trzeba gdzieś zgłosić...
                      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:45
                        Przeciez znizke jest na dziecko.Nie masz dzieci?zrob.
                        • kitek_maly Re: Pomozcie 28.12.14, 20:55
                          Widzę, że nie zrozumiałaś. W przypadku, o który się pieklisz zniżka przysługuje jeśli posiadasz odpowiednie zaświadczenie. Nie wiem czemu dziwi Cię to, że rózne grupy społeczne mają różne ulgi u różnych usługodawców. Emeryci, studenci, obcokrajowcy, dzieci...
                          Jak się okazuje, dla osób podróżujących z dziećmi PKP ma ofertę, która jest jeszcze korzystniejsza niż ta, o której piszesz w starterze, bo ze zniżki korzysta też dorosły. Więc gdzie tu jest dyskryminacja??? big_grin
                          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 21:04
                            Moj syn nie bedzie podrozowal wiecznie ze mna.Bilet rodzinny jest od dwóch osob.
                            • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 21:24
                              Ale nie jest imienny, a 5-latek chyba sam sie w podroz nie wybiera?
                            • ichi51e Re: Pomozcie 28.12.14, 22:14
                              Od 12 roku zycia moze miec karte isic i wtedy na czesc pociagow ma 50% znizki
            • ichi51e Re: Pomozcie 28.12.14, 20:31
              Rodzinny wam sie bedzie jeszcze dlugo oplacal smile przez 10 pat moze cos sie zmieni. I narodzinny za siebie placisz mnie

Oferta Bilet Rodzinny jest przeznaczona dla podróżujących wspólnie od 2 do 5 osób z przynajmniej jednym dzieckiem, które nie ukończyło 16 roku życia. Dzięki niej wszystkie osoby mogą zakupić bilet na przejazd pociągiem Twoich Linii Kolejowych (TLK) lub Express InterCity (EIC) z 33-procentową zniżką. Podróżujące dziecko może skorzystać z indywidualnych uprawnień do ulg ustawowych (np. dzięki legitymacji szkolnej zamiast 33% otrzyma standardową 37% zniżkę). W pociągu podczas kontroli należy okazać dokument stwierdzający wiek dziecka. W przypadku gdy dziecko korzysta z ulgi ustawowej, należy okazać dokument poświadczający up
              • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:40
                Dziala rodzinny na pendolino?
                • ichi51e Re: Pomozcie 28.12.14, 22:18
                  "Od wszystkich cen biletów (poza tanią pulą po 59 zł) naliczane są też ulgi, np. studencka 51 proc. - W pociągach EIC Premium obowiązywać też będą bilety rodzinne, dla osób podróżujących z dzieckiem lub dziećmi do lat 16. Taki bilet gwarantuje upust w wysokości 32 proc. - dodaje Beata Czemerajda z PKP InterCity."
    • beata985 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:48

Poczytaj o promocji weekendowa biletomania...moze ci się bardziej opłacić niż zniżka dla dziecka zależy kiedy i jaka trasa..29.- i nikt żadnych legitymacji ani aktów ur nie wymaga...no dowód osobisty..pytanie czy zagramanicznych pro.ocja też obejmuje
      • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 13:50
        Promocja skończyła się 13 grudnia
        • beata985 Re: Pomozcie 28.12.14, 14:48
          a
    • the_komcia Re: Pomozcie 28.12.14, 15:13
      Najprosciej kupić przejazd rodzinny, wtedy Ty i dziecko macie po 32% zniżki obowiazuje w pierwszej i drugiej klasie i nie trzeba żadnych zaświadczeń.
      • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 15:22
        Przejrzalam wszystkie promocje i rodzinny podobnie jak weekendowa biletomania juz nie działają chyba ale popytam jak będę po bilety.
        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 15:39
          Najsmieszniejsze,ze w kwitnie jechalabym i pani dala mi dla dziecka znizkowy,nic nie mowila o zaswiadczeniach.Jakby byl ktos nadgorliwy to bym placil a kare.Lubie polski System znizkowytongue_out
          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 15:40
            Kwietniu jechalamtongue_out syn mial tez 5lat
            • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 15:49
              weź tylko pod uwagę, że w kwietniu nie był objęty obowiązkowym wychowaniem przedszkolnym w Polsce, tylko byłby od września. Do września wystarczył dokument potwierdzający wiek aby uzyskac ulge od momentu kiedy wiekowo podlega obowiązkowi musi być zaświadczenie i tak zgadzam się to idiotyczny przepis...i wielu konduktorów nawet go olewa bo i polscy rodzice często nie mają pojęcia...
              • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 15:58
                To od kiedy jest ten obow. przedszkolny w PL? Jesli np. corka jest ur. w marcu 2011, to od kiedy? Edel, trzeba bylo wziac zasw. z przedszkola, niechby bylo chocby po niemiecku, Kinder to chyba kazdy w PL rozumie wink.
                • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 16:06
                  Od września roku w którym dziecko kończy 5 lat. Jak idzie do szkoły dostaje legitymację i wtedy ta legitymacja jest dokumentem uprawniającym do ulgi. Dziecko objęte obowiązkowym rocznym wychowaniem przedszkolnym nie ma legitymacji i musi mieć idiotyczne zaświadczenie..
                  • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 16:13
                    Czyli u nas to wrzesien 2016. Zasw. z przedszkola mam - po niemiecku wink.
                    • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:10
                      Przeciez w Niemczech nie ma obowiazkowej zerowkitongue_out
                      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:35
                        Zaswiadczenie mozesz sobie w buty wlozyc.

m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105402,16804419,Czy_PKP_dyskryminuje_pasazerow_z_innych_panstw_Unii_.html--
                        • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 17:44
                          Paranoja sad.
                          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:51
                            Zaplacic 100%za dziecko tylko dlatego,ze nie chodzi do polskie szkoly,przedszkola to jawna dyskryminacja.Niech sie szczury nie wykrecaja podatkami,bo Unia ich dofinansowuje.
                            To powinno sie serio zglosic.
                      • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 17:41
                        Ale ja potrzebowalam do pracy, w celu dofinansowania i sobie ksero zrobilam wink. A czy PKP by je respektowalo, to insza inszosc.
                        • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:54
                          I to bylo jedyne zastosowanie.Jestem cuiekawa po co dziecku,które ma obowiazek przedszkolny zaswiadczenie,ze ten obowiazek wypelnia.Przeciez innego wyboru nie ma.Okazuje sie,ze "Mis"jest nadal aktualnytongue_out
                          • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 18:10
                            Bo a nuz zapomnisz o legitymacji i bedziesz musiala doplacic 100%. A po co dziecku do lat 5 bilet 0 zl? Chyba ze ten absurd juz zniesiono...
                            • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 18:15
                              Z tego co czytam nadal nalezy kupic bilet na 0zl.No nic zobacze czy uzyskam bilet rodzinny.Odechciewa sie jechac,czlowiek czuje sie w Pl jak intruz ,który chce uszczknac tym" prawowitym Polakom " podazkow.Nawet dwie prawdziwe polaczki tu zaszczekaly.
            • arim28 Re: Pomozcie 28.12.14, 17:55
              Wez zaswiadczenie z Niemiec, ze dziecko chodzi do Vorschule smile

Czy w prawie polskim jest okreslone, ze musi to byc zaswiadczenie z polskiej szkoly i po polsku?
              • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 18:01
                www.oswiata.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/pkp-nie-honoruje-zagranicznych-legitymacji-szkolnych
                Wychodzi na to,ze to zaswiadczenie musi byc z polskie placowki.
        • the_komcia Re: Pomozcie 28.12.14, 16:55
          www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/oferty/krajowe/bilet-rodzinny.htmllonko1335 napisała:

> Przejrzalam wszystkie promocje i rodzinny podobnie jak weekendowa biletomania j
          > uz nie działają chyba ale popytam jak będę po bilety.
          Oczywiście że działają właśnie sprawdziłam na stronie intercity dodano nawet dwie nowe kategorie pociągów do tej taryfy ic i premium

• the_komcia Re: Pomozcie 28.12.14, 16:56
            www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/oferty/krajowe/bilet-rodzinny.html
            • slonko1335 Re: Pomozcie 28.12.14, 17:05
              Przy weekendowej biletomani mam:
              "Ważne: Oferta specjalna Weekendowa Biletomania jest dostępna na przejazdy wyłącznie do dnia 13 grudnia 2014"
              www.intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial-prasowy/utrudnienia/jeszcze-tylko-dwa-weekendy-z-weekendowa-biletomania.html?cultureKey=
              w rodzinnym jak chcę sprawdzić konkretny przejazd wyskakuje mi info "promocja zakończona" ale spytam bo natknęłam się gdzieś że rodzinny łaczy się z wcześniej-taniej
              • the_komcia Re: Pomozcie 28.12.14, 17:40
                Masz rację źle napisałam chodziło mi o przejazdy rodzinne.
                W wakacje jeszcze łączyły się z promocja wczesniej dzięki czemu za przejazd pierwszą klasą eic zapłaciłam podobnie jak za drugą klasę bez promocji.
                Jeszcze do niedawna nie mozna było kupić biletów na przejazd rodzinny przez net tylko trzeba było w kasie więc może nadal tego nie naprawili.
          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 17:17
            Podoba mi sie ta strona,przetlumaczone jest na niemiecki do Momentu "ulgi".Chcialam zobaczyc jak jest wyjasnione po niemiecku kogo dotycza i d...a
            • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 17:45
              Swego czasu robilysmy z kolezanka tlumaczenie jakiejs broszurki muzeum i przy ulgach zbaranialysmy, bo nijak nie szlo przetlumaczyc po ludzku, o co chodzi wink.
    • przeciwcialo Re: Pomozcie 28.12.14, 19:41
      Dziecko nie ma paszportu? Dowodu osobistego?
      • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 19:45
        Do znizki upowaznia zaswiadczenie,bo dziecko ma 5lat.
        • naomi19 Re: Pomozcie 28.12.14, 19:53
          nie ma zaswiadczenia, nie ma znizki co tu jeszcze drazyc?
          • edelstein Re: Pomozcie 28.12.14, 20:07
            Nic,bylam ciekawa o co chodzi z tym zaswiadczenirm,bo to wymog absurdalny.
        • przeciwcialo Re: Pomozcie 28.12.14, 20:37
          W pociagach maniacko sprawdzaja legitymacje szkolne. Nikt nigdy nie kazał mi udowadniac wieku dziecka. Legitymacje sprawdzali za to bardzo dokładnie czy ma aktualna pieczątkę.
          • annajustyna Re: Pomozcie 28.12.14, 21:52
            Tylko ze wiek tez jest w legitymacji wink.
    • klubgogo Re: Pomozcie 28.12.14, 21:31
      Do 4 rż. jeździsz z dzieckiem na podstawie biletu 100% ulgi, dla siebie masz bilet rodzinny i ulgę chyba 33%.
      Między 4-6 (lub 4-5) rż. jeździsz z dzieckiem na podstawie biletu ulgowego 37% dla dziecka, rodzic 33%, dokument potwierdzający prawo do ulgi musi stwierdzać wiek dziecka - paszport, dowód, akt urodzenia, zaświadczenie szkolne, legitymacja szkolna. Jeżdżę kilka razy w roku, raz tylko konduktor prosił o dowód dziecka, ale się nie wczytywał w niego.
      Masz paszport, jest ok, nikt nie zażąda od Was dodatkowego zaświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka