hedna 15.01.15, 11:26 A jak kręgosłup boli (cały) to co byście radziły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angry.bird Re: Kręgosłup 15.01.15, 11:41 Basen, ćwicznia Mckenzie ktore znajdziesz na youtube Odpowiedz Link Zgłoś
matera1 Re: Kręgosłup 15.01.15, 12:16 może coś z nakładek na materace które można stosować gdy materac jest zbyt twardy lub zbyt miękki. Tutaj jest spory wybór i można dopytać się fachowca materacnawymiar.pl/pl/c/Nakladki-na-materace/31 Odpowiedz Link Zgłoś
kobiza Re: Kręgosłup 21.04.15, 08:54 po co angry.birds piszesz takie rzeczy, skoro najwyrazniej kompletnie nie znasz sie na rzeczy? Cwiczenia McKenziego nie sa dla wszystkich - trzeba najpierw rozpoznac przyczynę bolu, bo cwiczenia Mc kenziego nie mogą stosować osoby z silną przepukliną albo kregozmykiem - gdy jest silna przepuklina, tzn dysk uwypukla się silnie do kanału kregowego, przeprosty Mc Kenziego powodują miazdzenie dysku i w konsekwencji jeszcsze wieksza jego degenerację Podobnie się tyczy z kręgozmykiem - czyli mowiąc po chlopsku poluzowanym kręgiem, który jest przesunięty wzglęgem innych kręgów - takie cwiczenia mogą doprowadzić do większej deformacji, zerwania więzadeł itd PRZESTAN PISAC TAKIE RZECZY JAK NIC O TYM NIE WIESZ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kręgosłup 15.01.15, 11:53 Zmienić materac, względnie przestać spać na czymś, co nie jest przyzwoitym łóżkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: Kręgosłup 15.01.15, 14:11 chodziłam na rehabilatację grupową /gimnastyka kręgosłupa/. A teraz chadzam na jogę Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: Kręgosłup 15.01.15, 18:55 Były momenty że nie mogłam zrobić podstawowych zakupów bo tak bolało. mam kręgozmyk. Teraz czuję się ok. Nie wiem czy nie miało na to też wpływu leczenie boreliozy bo to też mam Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Kręgosłup 15.01.15, 15:43 Kupiłam kiedyś pas odciążający, taki dla robotników fizycznych pomagał przy dłuższym chodzeniu, dźwiganiu itp. a jak zrobiło się gorzej i kr. bolał w każdej pozycji przez całą dobę dałam się namówić na masaż rehabilitacyjny, cud bo pomogło po jednym. sama rehabilitantka była zdziwiona, bo tylko nad mięśniami pozwoliłam pracować. od paru mies. mam spokój z , oby na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Kręgosłup 15.01.15, 18:06 1) Przespać się na innym łóżku i sprawdzić czy objawy się nasilają/zmniejszają. 2) Lekarz i diagnostyka 3) Masaż - najlepiej u dobrego kręgarza. 4) Ćwiczenia - joga np. bardzo pomaga, tylko systematycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kręgosłup 15.01.15, 18:46 Jeśli chodzi o ćwiczenia najlepsze są joga i tai chi, ale warto przed zapisaniem się na zajęcia (tylko regularne ćwiczenia pod okiem instruktora przynoszą ulgę) zrobić sobie RTG kręgosłupa i iść do ortopedy, żeby zobaczył jakiego rodzaju są zmiany i na którym odcinku. Dobrze (szybciej niż ćwiczenia, ale krócej) robią też sesje rehabilitacji z masażami i krioterapią. Ważne aby dbać o higienę kręgosłupa - nie nosić na jednym ramieniu cięższych rzeczy, w odpowiedni sposób się schylać i podnosić, odpoczywać, spać na dobrym materacu i poduszce. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Kręgosłup 15.01.15, 20:01 To co porzedniczki. Gimnastyka. ,,Koci grzbiet", plywanie, itd.I prawdziwe koty uwala sie,wygrzeja i latasz jak fryga Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Kręgosłup 15.01.15, 20:11 hedna napisała: A jak kręgosłup boli (cały) to co byście radziły? Witam Wiesz... jak mnie ząb bolał, to wyrwałam;-P Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
agi.78 Re: Kręgosłup 15.01.15, 21:12 Poszukać dobrego neurologa (żaden tam ortopeda!!!!) i nie szukać porad w necie. Dobrze Ci radzę i mądrze (nie to co reszta hehe)....minął już ponad rok od mojej operacji kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: Kręgosłup 15.01.15, 22:38 1. wizyta u ortopedy, by zalecił odpowiednią terapię (rehabilitacja, ewentualnie sanatorium, fizykoterapia) 2. basen 3. jeśli dużo siedzisz - krzesło tzw. klękosiad 4. generalnie dużo ruchu, mało dźwigania (wiem, że się nie da). 5. spanie bez poduszki lub na poduszce ortopedycznej. Odpowiedz Link Zgłoś