20.08.25, 16:20
Co to znaczy wg was odpowiednia poduszka? Takie określenie pojawiło się nie raz na forum w wątkach o problemach z szyją, karkiem czy kręgosłupem. Chyba mnie też coś dopadło, rano boli mnie kark, szyja. Śpię na zwykłej pierzastej poduszce obstawiona jaśkami i chce nową poduszkę. Jaką? Mąż ma dwie jakieś dziwne, jedna profilowana, druga nie, ale nie umiem na nich spać. Jest jakiś uniwersalny, zdrowotny, zalecany model dla każdego człowieka?
Obserwuj wątek
    • mocca25 Re: Poduszka 20.08.25, 16:26
      Ja się samoprzekupilam w kwestii poduszki profilowanej, ortopedycznej - do kupiłam jedwabna poszewkę big_grin

P.s. mam też inne poduszki do robienia "barłogu" , wełniane - są super.
      • malia Re: Poduszka 20.08.25, 16:38
        Oooo, słowo barłóg jest tym, co najlepiej opisuje moją połowę łóżka. Jaka masz te profilowaną?
        • mocca25 Re: Poduszka 20.08.25, 16:44
          Niestety nie pamiętam nazwy. Kupiłam w sklepie rehabilitacyjno ortopedycznym, stacjonarnie
      • mysiulek08 Re: Poduszka 20.08.25, 21:11
        o, wlasnie - poduszkowy barlog jest podstawa niezbedna do spania smile
        • mocca25 Re: Poduszka 20.08.25, 21:24
          Barłog jest mi potrzebny do czytania albo do fazy jestem biedna, chora, wszystko boli, zycie boli, z nosa cieknie big_grin

p.s. barłogowe poduszki oczywiście z merynosa - tam skąd koce. Poduszki w ogóle się nie deformują i mają idealną twarrość/miękkość.
          • mysiulek08 Re: Poduszka 20.08.25, 22:22
            to tez, ale ja lubie tez miec jaski w zasiegu reki jak spie i sie przebudze bo cos tam

Kicia.Yoda (*) miala tez swoj jasiek
    • majenkirr Re: Poduszka 20.08.25, 16:28
      Moje dzieci używają poduszek Memory Foam i twierdza, ze nic lepszego nie ma. Ja śpię na zwykłym starym flaku i nic mnie nie boliwink.
      • trampki-w-kwiatki Re: Poduszka 20.08.25, 18:40
        Tez mam memory foam i nie zasnę już na niczym innym! Miałam ogromne problemy z szyją, ale sobie poszły smile
        • marta.graca Re: Poduszka 20.08.25, 21:08
          Dasz linczka albo pokażesz? Mam memory foam w rogalu w aucie i tez sobie chwalę.
          • trampki-w-kwiatki Re: Poduszka 20.08.25, 23:13
            Nie pamiętam jaki mam model, ale to wellpur, taka w klasycznym poduszkowym kształcie, dość wysoka. Nie kupuj w ciemno, musisz pomierzyć. Ja mierzyłam w Jysku, chłop mój wziął niższą i lekko profilowaną a ja zakochałam się w tej pękatej. Jest cudna!
            Ale trzeba mierzyć! Każda szyja i głowa lubi coś innego smile
          • koko8 Re: Poduszka 20.08.25, 23:16
            Nie czytałam wątku o bolącej szyi, więc może nuechcacy zdubluje informacje z tamtego wątku.
            Jakiś czas temu miałam ten sam problem, nagle po nocy zacząl mnie boleć kark. Naprawdę bardzo, w sposob uniemożliwiający normalne funkcjonowanie. Od ortopedy dostałam leki rozluźniające i skierowanie do fizjo oraz do tejppwania. Zanim jednak poumawialam się na wizyty, kupilam w jysku na probę nienajdrozsza poduszkę ortopedyczna z memory foam, chyba o nazwie kvina. Przyrzekam, że po 1 nocy poczułam ulgę. Do puchowych poduch już raczej nie wrócę.
            • trampki-w-kwiatki Re: Poduszka 20.08.25, 23:23
              Mi też przeszły blokady w szyi, częściowo pewnie od poduszki.
              Gdy jej nie ma przy mnie, cierpię. Naprawdę 🙄
    • szafireczek Re: Poduszka 20.08.25, 16:31
      Poduszkę musisz sama wypróbować, chociaż wygląda to na sprawy zwyrodnieniowe, a w tych lepsze są ćwiczenia od poduszki.
      Aha, ja śpię na płasko, czyli bez poduszki, bo tak lubię najbardziej.
      • malia Re: Poduszka 20.08.25, 16:36
        Coś tam ćwiczę, ale poduszka chyba też winna, śpię chyba za wysoko, im wyżej tym lepiej , a jednocześnie im wyżej tym rano bardziej pokrecona wstaje. I dlatego muszę mieć zmianę całkowitą. Tylko na co?
    • 1matka-polka Re: Poduszka 20.08.25, 18:15
      https://www.sissel.com.pl/media/products/57ef5ca88a312a5a8736a083508cf1d0/images/thumbnail/large_Sissel-Classic.png?lm=1750073995

Sissel
    • nick_z_desperacji Re: Poduszka 20.08.25, 19:00
      Ja śpię na łusce gryki.
      • vivainka Re: Poduszka 20.08.25, 19:55
        Ja śpię na profilowanej z jysk.
        • malia Re: Poduszka 20.08.25, 20:34
          Próbowałam na dwóch kupionych w jysku firma wellpur, z jednej zjeżdża mi glowa bo nie jest profilowana, a ta profilowana jest dziwna
    • taki-sobie-nick Re: Poduszka 20.08.25, 20:53
      Jest jakiś uniwersalny, zdrowotny, zalecany model dla każdego człowieka?

Nie, bo nie ma jednego, uniwersalnego modelu kręgosłupa.
    • mysiulek08 Re: Poduszka 20.08.25, 21:10
      na zadnej profilowanej, z piankami, zelami, nie potrafie zasnac i spac, musze miec dosc plasko ale sprezyscie, lubie jaski roznej wielkosci, nie lubie duzych poduszek, dosc mozno ubity puch byl ok, teraz mam wypelnienie z jedwabiu (jakzeby inaczej tongue_out) i jest idealnie
      problemow z szyja/karkiem/kregoslupem brak
    • ziazia17 Re: Poduszka 20.08.25, 21:20
      Sissel- najlepsze według mnie.
    • pitupitt Re: Poduszka 20.08.25, 21:23
      Przerobiłam kilka poduszek z pianki, ale żadna nie pasowała mi na 100%. Kilka miesięcy temu bez większego przekonania kupiłam motylka wypełnionego łuską gryki i w końcu to jest to.
    • snakelilith Re: Poduszka 20.08.25, 22:41
      Ja wypróbowałam chyba dziesiątki poduszek i żadna mi nie pasowała. Najdroższy memory foam był nawet najgorszy. Memory foam to coś dla ludzi, którzy się dużo w nocy nie ruszają. Ja się wiercę, podciągam poduszkę do nowej pozycji i ta musi błyskawicznie reagować, a nie się dopiero wolno odkształcać.
      I trzeba chyba znaleźć odpowiednią dla siebie grubość i elastyczność gąbki. Niektórym lepiej bardziej płasko, inni wolą wyżej. Niektórzy wolą miękko, inni większy opór. To nie takie łatwe.
      W końcu kupiłam taką profilowaną jak na zdjęciu, dosyć małą i płaską, ale nie używam tej falowanej strony, a tą drugą, spodnią, która normalnie leży na materacu. Prowizorka, ale idealne wyjście dla mojej szyi. Tu nie kształt jest najwyraźniej ważny, a rodzaj gąbki.
    • eliszka25 Re: Poduszka 20.08.25, 23:05
      Odpowiednia poduszka to taka, na której twój kręgosłup szyjny układa się w anatomicznej pozycji, czyli poduszka nie powoduje jego nienaturalnego wygięcia w którąkolwiek stronę. Ponieważ ludzie są różni, nie ma czegoś takiego, jak zalecany model poduszki dla każdego człowieka. Dla mnie idealna jest poduszka profilowana, ale nie może być ona za twarda ani za miękka. Wożę ja z sobą nawet na wakacje, bo bez niej budzę się rano z bólem szyi i/lub głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka