25.08.15, 16:28
Córka ma chomika,do tej pory klatkę wysypywałam trocinami. Używa ktoś siana,sprawdza się?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love nie, w dodatku szkodliwe dla chomika 25.08.15, 16:35

• hedna Re: nie, w dodatku szkodliwe dla chomika 25.08.15, 16:46
        szkodliwe? to nie wiedziałam
      • issys Re: nie, w dodatku szkodliwe dla chomika 25.08.15, 18:40
        ja wysypuje trocinami, ale też daję porządną garść siana. Nasz chomik upatrzył sobie jeden róg i z tego siana robi sobie gniazdo do spania wink
    • barbibarbi Re: Chomik 25.08.15, 17:17
      My mamy świnkę morską i stosujemy żwirek drewniany.

allegro.pl/listing/listing.php?order=qd&bmatch=engagement-v10-promo-sm-sqm-hou-1-3-0807&search_scope=category-1528&string=%C5%BCwirek%20drewniany
      Pięknie chłonie siuśki, neutralizuje zapachy i ładnie pachnie lasem. Takie zasiuśkane miejsca widać, bo żwirek rozpada się na suchy pył i łatwo go wybrać. Na ten żwirek mamy położony taki dywanik łazienkowy cięty z metra, z dziurkami, świnka ma miękko a wszystko przecieka przez dziurki w dół na żwirek. Zresztą świnka inteligentna bestia się okazała i robi prawie wszystko do kuwety!!! (też tam jest żwirek). Siano i trociny to mnóstwo roboty, i chyba zapachy nie za bardzo.
      • bbuziaczekk Re: Chomik 25.08.15, 18:10
        Mamy chomika syryjskiego długowłosego i używamy zwirku drewnianego. To sa takie sprasowane trociny w ruloniki. Na allegro idz kupic tanio duże paki. W zoologicznych mala paka kosztuje za dużo.
        • aka10 Re: Chomik 25.08.15, 19:50
          Moj chomik panicznie bal sie siana. Do tego weterynarz twierdzil, ze zdzblem siana chomik moze sobie oko uszkodzic.
    • huexido Re: Chomik 25.08.15, 20:25
      Ja mam świniaka morskiego, strasznie dużo sika, niestety nie do kuwety - niereformowalny gość 😞 kupujemy mu podkład z konopii - jedyne co się nam sprawdza na kilka dni bez smrodu. W dwa miejsca gdzie sika więcej daję żwirek drewniany. Są różne, ale najlepiej wypada niezbrylający drewniany, nie oblepia łapek i bo nie pyli. Najgorzej zachowywał się żwirek z siana - szybko masakrycznie cuchął i bardzo brudził na brązowo - kupiony przez allegro od producenta, więcej nie kupię w ciemno.
      Na szczęście chomiki tak nie sikają dużo, chomik mojej kuzynki miał kuwetę wyłożoną papierem i spał w skarpetce😀
      • barbibarbi Re: Chomik 25.08.15, 20:39
        No to ja może ma szczęście, że u mnie świnka sika do kuwety? A może to jest technika ustawienia w klatce? Moja świnka sika na żwirek, i lubi robić po kątach, dlatego w jednym kącie ma miseczkę z jedzeniem, już tam dupki nie wsadzi a w drugim kącie kuwetę ze żwirkiem. Na pozostałej części ma dywanik łazienkowy. Czasami siknie albo puści bobka na dywanik, ale rzadko, lubi na żwirku. Dlatego właściwie wielkiego wyboru nie ma i idzie do kuwety. Żwirek drewniany jest super, nic nam nigdy nie śmierdziało, nie pyli, nie oblepia, nie barwi, pachnie żywicą trochę, po posikaniu rozpada się na drobinki. Ja kupiłam 2 wory, pierwszy raz i to był strzał w 10, drugi raz kupię ten sam żwirek. Szczerze, to ja nawet nie bardzo wiem jaki ten smrodek zasikania miałby być, bo nigdy jeszcze nic nie śmierdziało. Córka sprząta raz dziennie, 10-15 min roboty, wywala z kuwety i ewentualnie wybiera łopatką pozostałe miejsca, potem uzupełnia żwirek, dywanik co tydzień wrzucam do pralki.
        • mysz1978 Re: Chomik 25.08.15, 21:05
          my robimy tak ze sypiemy zwirek - ten taki granulat, a na to warstwa trocin. Oprocz tego chomik ma swoja toalete - zakretke od sloika, gdzie sie zalatwia smile
          • hedna Re: Chomik 25.08.15, 21:11
            Jak go tego nauczyłaś?
            • mysz1978 Re: Chomik 25.08.15, 21:26
              no juz drugi raz trafil mi sie taki egzemplarz czysciutki wink (na cztery brudniejsze big_grin ) Pamietaam, ze chomik ktorego mialam przed wiekami tez sikal do zakretki, wiec jak tego przynioslam ze sklepu to postanowilam mu tez dac i zalapal. Moze wiek ma znaczenie, ale sprobowac mozna zawsze...
        • huexido Re: Chomik 25.08.15, 21:06
          Hej, a z której aukcji ten drewniany?
          Moja świnia jest taka dzika trochę, od małego robiła gdzie popadnie, ma dwa kąciki szczególnie ulubione, sika szczególnie po natce pietruszki. To jest samiec, więc może on tak oznacza terytorium. Nie wiem.
          • barbibarbi Re: Chomik 25.08.15, 21:31
            Ja kupiłam ten żwirek:

allegro.pl/show_item.php?item=5390199336
            to są dwa spore worki, minął miesiąc i zużyliśmy jakieś 1/2 jednego worka. Czyli 2 worki starczą u nas na 4 mce.

I na żwirek kładziemy taki przykładowy dywanik łazienkowy (my kupiliśmy normalnie w sklepie):
            allegro.pl/mata-lazienkowa-antyposlizgowa-dywanik-65-cm-szer-i5604852522.html
            Takie połączenie to jest super patent!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka