14.02.06, 00:09
Jest dość prawdopodobne, ze jestm axteistą, choć do dziś nie zdawałem sobie z tego sprawy. A tu jest o napisane, co to jest:
www.racjonalista.pl/kk.php/s,4536
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Axteizm 14.02.06, 09:45
      Podoba mi sie to!Wygląda na to,ze tez jestem axteistką.
      • wicio2004 Re: Axteizm 14.02.06, 10:00
        Interesujące, ale w kaczolandzie chyba niebezpieczne.
        • vitmik Re: Axteizm 14.02.06, 10:10
          "Autor tekstu: nochiesa.blogspot.com; Oryginał:
          www.racjonalista.pl/kk.php/s,4536
          Istnieją chrystolodzy i historycy, którzy wykazali szczegółowo, że człowiek o
          imieniu Jezus, zwany Chrystusem nigdy nie istniał, lecz jest wymysłem Kościoła"

istnieja takze tacy, naukowcy i historycy; ateisci, żydzi i muzulamanie, ktorzy
          wykazali szczegolowo ze jezus istnial, nie byl bogiem i synem boga, ALE ISTNIAŁ

a znaczek tego stowarzyszenia przypomina mi troche meskiego fallusa z profilu,
          hehehe, jak u antycznych rzezbiarzy
          • chelseaa Re: Axteizm 14.02.06, 13:05
            " Złota spirala" symbol pokręcenia
            • grgkh Re: Axteizm 14.02.06, 14:20
              chelseaa napisała:

> " Złota spirala" symbol pokręcenia

Otóż jest to, i zawsze raczej tak był postrzegany, symbol rozwoju, postępu.
              A krzyżyk to symbol mordu na człowieku i skreślenia (tych co się nie
              podporządkują). smile
              • dagmama Re: Axteizm 14.02.06, 14:53
                Chyba nie jestem axteistkąsad
                Nie czuję jakoś potrzeby zwierania szeregów z innymi by stworzyć jakąś
                antyreligię z własnymi symbolami.
                Jakkolwiek bliskie mi są ideały rozwoju, równouprawnienia, które Kościół
                skutecznie hamuje.
              • vitmik Re: Axteizm 14.02.06, 14:54
                spirala to takze pewiem przedmiot sluzacy do zabijania plemnikow (ich
                zatrzymywania). zabiajajc potencjalnych obywateli za pomoca spirali
                uniemozliwiamy postep i rozwoj zarowno ludzkosci jak i konkretnego płodu.

nie zebym byl przeciwny antykoncepcji ale tak mi sie z ta spiralka skojarzylo wink
                • dagmama Re: Axteizm 14.02.06, 14:57
                  Gsoli ścisłości: spirala to nie antykoncepcja czyli zapobieganie zapłodnieniu.
                  Stosując spiralę spokojnie dochodzi do zapłodnienia.
                  Ja bym tak daleko nie szukała.
                  W ogóle nie lubię symboli.
                  • grgkh Re: Axteizm 14.02.06, 16:07
                    I ja też nie lubię symboli. To poddawanie się schematom. Nie lubie schematów.
                    Nie lubię ograniczeń istniejących dla czyjegoś wyobrażenia, że jak je ustanowi,
                    to załatwi sprawę podejmowania decyzji u kogoś. Nie lubię być sterowany i wolę
                    być skazywany na mękę wymyslania co zrobić niż chodzić jak szkapa w kieracie.
                    smile

Ale symbol nie obciążony "znaczeniem" nic mi nie przeszkadza, a nawet może być
                    miłą identyfikacją. No to przy okazji, symbolicznie, niezależnie od tego co
                    sobie pod tym symbolem rozumiecie, życzę Wam miłego dnia walentynkowego. Niech
                    się do Was inni uśmiechają i Wy się do innych uśmiechajcie. smile
                  • nangaparbat3 Re: Axteizm 14.02.06, 18:28
                    Nie masz racji - spirale moga uwalniać jony (miedzi bodajze), które
                    uniemozliwiają zapłodnienie.
                    • nangaparbat3 to wyżej do Dagmamy 14.02.06, 18:29

• chelseaa Re: Axteizm 14.02.06, 17:01
                Spirala lewoskrętna -ześrodkowanie , skupienie , regres , destrukcja , śmierć
                ściąganie się , kurczenie , jak w wirze wodnym a.w trąbie powietrznej

spirala w chrześcijaństwie - kontemplacja , medytacja , zajrzenie w głąb siebie
                (św. Tomasz z Akwinu)

Słownik Symboli W. Kopaliński
                • nick_penis Re: Axteizm 17.02.06, 10:25
                  > Spirala lewoskrętna -ześrodkowanie , skupienie , regres , destrukcja , śmierć
                  > ściąganie się , kurczenie , jak w wirze wodnym a.w trąbie powietrznej

Wiry i trąby są lewsoskrętne na półkuli północnej, na półkuli południowej jest
                  podobno na odwrót. Jak widzisz wszystko jest względne, relatywne smile

Nie wiem czy tak jest na 100%, ale mozna wyjechać do Australii i sprawdzić
                  (oczywiście jeśli wierzysz, że Australia istnieje, wszak św. Augustyn dowodzi,
                  że ziemia jest płaska)smile
                  • marcinlet Re: Axteizm 17.02.06, 12:19
                    nick_penis napisała:
                    wszak św. Augustyn dowodzi,
                    > że ziemia jest płaska)smile
                    Możesz podać konkretny cytat?
    • adam81w Re: Axteizm 16.02.06, 22:35
      tez chyba jestem axteista smile kurde dzieki grgkh za ten likn
    • nauma Re: Axteizm 17.02.06, 10:23
      Coś w tym jest. Ale nie do końca.
      1) Chrystus istniał - co najwyżej miał tylko kilka % wspólnego z mitologią,
      która obecnie obowiązuje;
      2) Nie chcę wywijać toporem, wystarczy, że chrześcijanie a) nie będą się
      wtrącać w moje życie; b) zawracać mi głowy swoimi banialukami; c) narzucać mi
      swej wizji świata.
      • adam81w Re: Axteizm 17.02.06, 15:33
        chrystus mogl se nawet istniec ale dlaczego ja mialbym wierzyc w te brednie co
        on wygadywal
    • kalinovvski11 Re: Axteizm 10.04.06, 00:10
      to coś od siekiery? musiałem przerwać germanistykę bo zaszłem w ciążę (jako
      pierwszy menszczyzna w historii PRL).
    • watanabe.miharu Re: Axteizm 10.04.06, 17:33
      Axteizm to z grubsza antyklerykalizm, nic nowego... Ja podobnie, nie miałabym
      nic do chrześcijan, gdyby nie usiłowali narzucać mi swych bajek. Czy to już nie
      zadowala ich bawienie się we własnym gronie? Muszą kazać innym uczestniczyc w tym?
      No i dlatego dośc częśto podnosi mi się ciśnienie, jak słyszę, widzę albo
      inaczej doświadczam tej chrześcijańskiej arogancji. Tak, chyba jestem axteistką,
      nawet niekoniecznie chcąc tego, po prostu nie dają mi wyboruwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka