Dodaj do ulubionych

W szkole panują wszy

20.09.15, 21:58
Mam pytanie. Czy należy myć głowę profilaktycznie, aby to robactwo nie przeszło na nasze dzieci? Czy to coś pomoże?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 22:10
      Kupiłam szampon i myliśmy dziecku głowę profilaktycznie. Wszy nie przeszły.
    • slonko1335 Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 22:12
      Co roku w przedskzolu i skzole przerabiamy wszy-zawszona była pona dpołowa grupy dzieciaków. Nie myję profilaktycznie-wszy nie przeszły dotychczas-chyba ich nie lubią, koleżanka cuda wianki stosowała i wszy mała jej złapala więc nie ma reguły i chyba rzeczywiście jak ma dzieicka miec wszy to i tak je będzie miał...
      • niktmadry Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 22:29
        Nie wiem czy pomagało ale po uczesaniu spryskiwałam dzieciom głowy lakierem do włosów.
    • mikams75 Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 22:35
      mnie informowano w szkole, zeby dziewczynki nie nosily rozpuszczonych wlosow, w ramach ochrony.
    • minor.revisions Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 23:03
      gdybyś uważnie czytała ematk to byś wiedziała, że wystarczy przestać być patologią. Wszy ma patologia, nie ematka.
      • ann.38 Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 23:15
        minor.revisions napisała:

> gdybyś uważnie czytała ematk to byś wiedziała, że wystarczy przestać być patolo
        > gią. Wszy ma patologia, nie ematka.

Coś w tym jest, bo moje (23, 16) nigdy nie miały... wink
        No dobra, ja miałam w dzieciństwie i w młodości, jak głupia, w wieku studenckim uczesałam się cudzym grzebieniem.
        • minor.revisions Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 23:22
          no widzisz, tylko patologia by tak zrobiła suspicious
    • paszczakowna1 Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 23:08
      Są płyny podobno odstraszające wszy (co to warte, nie wypowiadam się). Mycie głowy profilaktyczne ma raczej średni sens. Natomiast ma sens przeczesywanie grzebieniem przeciwwszowym na mokro, co tydzień. (Smutne doświadczenie mnie uczy, że przeglądanie guzik daje.)
    • ann.38 Re: W szkole panują wszy 20.09.15, 23:18
      Wyszukaj sobie jakie zapachy odstraszają (tea tree chyba) i można trochę pokropić olejkiem zapachowym (sprawdzając wczesniej czy nie podraznia, w jakim stężeniu itd).
      • minor.revisions Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 05:50
        z tea tree jest ten problem, że odstrasza wszystkich w promieniu kilometra, nie tylko wszy. Chyba, że ktoś lubi capić jak mieszanka terpentyny, WD-40 i płynu do podłogi.
        Wśród mniej hardkorowych odstraszaczy jest olej rozmarynowy, citronella i lawenda, ale na rozmarynowy niektorzy reagują jak na tea tree.
        • milka_milka Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 07:40
          A skąd. Olejek z drzewa herbacianego pachnie bardzo ładnie.
          • thea19 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 08:57
            hmm, pozwole sie nie zgodzic. wali na strasznie. to sie na prezent dla nielubianej tesciowej nadaje.
            • thea19 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 08:57
              errata. wali strasznie.
        • jowita771 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 11:56
          > z tea tree jest ten problem, że odstrasza wszystkich w promieniu kilometra,

Koleżanki z klasy mojej córki twierdziły, że moje dziecko ładnie pachnie, jak ja tym prysnęłam.
    • b.bujak Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 00:16
      po prostu przeglądam dzieciom głowy - szybko zauważone wszy to parę wieczorów ręcznej roboty i po problemie;
      nigdy nie stosowałam żadnych szamponów;
      • klubgogo Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 12:25
        szybko zauważone wszy to parę wieczorów r
        > ęcznej roboty i po problemie;

Wybierasz je ręcznie? tongue_out
        • b.bujak Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 18:43
          klubgogo napisała:

> szybko zauważone wszy to parę wieczorów r
          > > ęcznej roboty i po problemie;
          >
          > Wybierasz je ręcznie? tongue_out

tak, ręcznie
          tak robiła moja mama,
          później praktykowałam tę metodę na moim kundlu;
          teraz na dzieciach - dobrze, że chłopaki smile
          nigdy nie mieli więcej, niż kilka - kilkanaście sztuk plus ewentualnie jakieś gnidy - to naprawdę nie jest dużo pracy
          • klubgogo Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 19:01
            Ale to nie jest metoda. Znalazłam u mojego dziecka gnidy tylko raz. Wyciągnęłam ręcznie może 10 sztuk, głowa wydawała się czysta. Mąż obejrzał, stwierdził - głowa czysta. Mimo to użyłam płynu p/wszawicy i okazało się, że wyczesałam jeszcze gnidy i kilka wszy. One były po prostu niewidoczne. Dlatego dziwię się, że robisz to ręcznie.
            • mysz1978 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 19:09
              chyba ze mnei ematka jak sie patrzy, bo jak poczytalam Wasze spostrzezenia, to az mnei ciarki przeszly big_grin
              Mam dwoch synow obcinanych krociutko maszynka wiec oni to spoko - gorzej ze mna... uncertain kolezanka tak zlapala od corki wlasnie
            • b.bujak Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 19:26
              klubgogo napisała:

> Ale to nie jest metoda.

u nas się sprawdza;
              jednorazowe dłubanie to za mało - trzeba powtórzyć kilka dni pod rząd
    • czar_bajry Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 02:29
      Jest tonik który zapobiega zarażeniu, zapomniałam nazwy.
    • minerallna Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 03:03
      Są takie środki co wszy odstraszają. Działa.
      Ale i tak profilaktycznie radzę przeszukać włosy.
    • mw144 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 07:38
      Po zeszłorocznej walce z wiatrakami (w ciągu m-ca córka zaraziła się 3 razy, a szkoła miała wszawicę w d.pie) od września stosuję szampon odstraszający wszy. Pokrywa włosy czymś, czego robale nie lubią. Na razie metoda skuteczna, ale na wszelki wypadek codziennie przeczesuję dzieciakom włosy grzbieniem do wyczesywania wszy. W zeszłym roku kupiłam w aptece tonik z olejkami, który miał odstraszać, ale nie działał.
    • aurinko Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 08:29
      Mycie profilaktyczne między bajki włożyć.
      Przeglądać głowę kilka razy w tygodniu, to najlepsza metoda. Szybko wykryte to duża szansa na błyskawiczne zwalczenie. Córce sprawdzam co drugi dzień dokładnie, przeglądam codziennie przy czesaniu, w zeszłym roku znalazłam raz jedną wszę, pozbyłam się i nie było żadnych gnid ani "koleżanek", innym razem 6 sztuk wybiłam od razu i ani śladu gnid, poszło szybko i bezproblemowo. Przez jakiś czas psikałam olejkiem kupionym w aptece (mieszanka mentholu, citronelli i czegoś tam jeszcze, zapach ładny) ale włosy po jednym użyciu olejku były tłuste, do tego włosy zawsze związane (najlepiej warkocz) i spięte, pomaga też lakier do włosów, tworzy warstwę ochronną na włosach, wszy mają utrudnione zadanie żeby dostać się pomiędzy włosy. Są też olejki naturalne (herbaciany) ale nie sprawdzałam działania. Dziewczynki łapią wszy częściej niż chłopaki, bo się do siebie tulą, wylewnie witają i żegnają, bawią się blisko głowami. Chłopaki mają większy dystans do siebie. U córki w tym roku już sprawdzali głowy 2x (pierwszy raz dwa dni po rozpoczęciu roku bo najwięcej przypadków wszawicy jest po wakacjach, feriach, zielonych szkołach itp) i drugi raz w piątek. Nie wykryto, ale jakby były to mamy od razu notatkę w dzienniczku (wszystkie dzieci) żeby zwrócić większą uwagę na głowy dzieci bo jest wszawica w szkole.
    • jowita771 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 11:44
      Mnie i bratu zdarzyło się kilka razy wszy przynieść, mama iskała. Moja siostra jest jasną blondynką z długimi włosami, mama powiedziała kiedyś, że gdyby miała w takich włosach szukać gnidy, to chyba by się zapłakała. I tata siostrze mył od czasu do czasu włosy szamponem na wszy, zawsze, jak tylko był sygnał, że są w szkole plus czasami tak bez powodu. Wszy nigdy nie miała. Może to przypadek, nie wiem.
      Moja córka raz przyniosła, wytępiłam, na szczęście pielęgniarka w szkole jej znalazła jak był sam początek pobytu wszy, więc się nie napracowałam i nikogo z nas nie zaraziła. Czytałam, że wszy nie lubią zapachu olejku z drzewa herbacianego, więc kropelkę czy dwie czasami córce wetrę za uszami jak mi się przypomni. Mąż mówi, że obciach straszny takie śmierdzące dziecko wyprawiać do szkoły, ale to ja iskałam i nie mam ochoty na powtórkę.
    • klubgogo Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 12:23
      Ale, że czym profilaktycznie? Szampony działają na wszawicę, nie profilaktycznie. Od tego są repelenty.
      • skarolina Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 13:28
        Myślę, że nie tyle profilaktycznie, co po prostu jak się użyje takiego szamponu parę razy w momencie, kiedy dziecko gdzieś ma jedną wesz na głowie, to można toto zatłuc zanim się rozlezie i rozmnoży i zacznie dawać wyraźne objawy.
    • kozica111 Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 18:56
      profilaktycznie to na łyso można...
      • melancho_lia Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 19:14
        O to to. Profilaktycznie to możesz głowę przeglądać. Szampon g... da.
    • lazurowacytryna Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 20:46
      Miec na stałe szampon wybijajacy robactwo i zastosować w razie wątpliwości (zdziwiłam się, jak ciezko dostać na cito taki szampon)
      Codziennie przegladać włosy. Przeczesywać gęstym grzebieniem. Ja wyłapałam robactwo ręcznie, nie było gnid, wszy nie wróciły. U drugiego niestety pojawiły się gnidy i wylęgły sie wszy.
      Gdy są juz gnidy pomaga (oprócz szamponu) użycie prostownicy.
      Spięte włosy na co dzień (warkocz, kok)
      Stosowanie cytronelli, olejku drzewa herbacianego - intesywny zapach, ale wole to, gdy panuje wszawica - zwiększone ryzyko.
      Uświadomienie dziecka.
      • saszanasza Re: W szkole panują wszy 21.09.15, 20:52
        jak wyżej...ja kupiłam taki grzebień ktory podobno wybija wszy prądem, jest na baterie, ale nie mogę potwierdzić skuteczności, bo nie mieliśmy jeszcze wszy, ale od czasu do czasu czeszę córkę nim
    • bemarta Re: W szkole panują wszy 29.09.15, 20:13
      Ostatnio pojawił się Pipi Nitolic Prevent, który chroni przed wszawicą. Nie próbowałam go, bo u nas było za późno na prewencję, ale Pipi nam pomagał pozbyć się wszy więc może ten Prevent też jest skuteczny.
      • aurinko Re: W szkole panują wszy 29.09.15, 20:14
        bemarta napisał(a):

> Ostatnio pojawił się Pipi Nitolic Prevent, który chroni przed wszawicą.

Ja właśnie ten miałam, bardzo tłuści włosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka