onewoman 14.06.16, 09:50 Dzisiaj u was? Brak mi weny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karme-lowa Re: Co na obiad 14.06.16, 09:52 Naleśniki nadziewane salami, papryką, serem, pieczarkami, ogórkiem kiszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Co na obiad 14.06.16, 10:03 Duszona karkówka, kasza gryczana, ogórek kiszony, domowy. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Co na obiad 14.06.16, 10:07 kasza pęczak z warzywami - fasolka szparagowa, groszek, bób i cukinia Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Co na obiad 14.06.16, 10:18 kasza jaglana z truskawkami i śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Co na obiad 14.06.16, 10:31 filet z kurczaka z brokułami w cieście francuskim + fasolka szparagowa Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co na obiad 14.06.16, 10:34 Groszek cukrowy, ugotowany, posypany podsmażonym bekonem i parmezanem. Jutro : ogórkowa z duuuużą ilością koperki i młodymi ziemniaczkami. I dziś i jutro na deser truskawki, mąż pewnie zechce z bitą śmietaną, ja - w formie koktajlu: zmiksowane razem truskawki i parę listków mięty - poezja ! Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Co na obiad 14.06.16, 10:39 mielone. zostały z wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Co na obiad 14.06.16, 10:39 Salatka z pokrzywy i kwiaty czarnego bzu w cieście nalesnikowym. Pyyyycha! Ja w wakacje jestem wege-lotofagiem Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Co na obiad 14.06.16, 11:42 Jak zielsko Taka odświeżająca jest. Ja polecam z jogurtem,zgniecionym czosnkiem,sola i pieprzem-w takiej formie jest mniam Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Co na obiad 14.06.16, 11:58 podagrycznik (młody) też jest całkiem, całkiem Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Co na obiad 14.06.16, 11:33 A próbowałaś akacji w cieście naleśnikowym? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Co na obiad 14.06.16, 11:44 No ba! Pewnie Tylko,ze u nas sie juz kwiaty akacji skonczyly prawie Za to jasmin kwitnie,będę suszyć i szukac przepisów,w necie tego pelno. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Co na obiad 14.06.16, 11:52 U mnie też już końcówka. Ale uwielbiam Od dziecka co roku jem placuszki z akacją. Nawet sobie zamroziłam gałązki z kwiatami, na jesień Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Co na obiad 14.06.16, 11:56 Oj tak,to jeden z moich ulubionych letnich smaków. Chociaż...duzo mam tych ulubionych letnich potraw Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Co na obiad 14.06.16, 12:04 Jejku jak fajnie, że ktoś o podobnym guście kulinarnym istnieje Bo jak kiedykolwiek komuś wspominałam o akacji albo bzie zanurzonych w cieście naleśnikowym to czułam się jak kosmitka Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Co na obiad 14.06.16, 12:24 Ja to jadałam jako dziecko. Jeszcze chyba kwiaty cukini. Oj, muszę przypomnieć sobie te smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Co na obiad 14.06.16, 12:33 Mnie dziwi,ze tutaj na wsi ludzie takich potraw w ogóle nawet nie znają. Nie wiedza co traca Starsze babki (w sensie 40+) to przynajmniej jeszcze normalnie gotują ale mlodsi sie zazeraja chemicznymi gotowcami Odpowiedz Link Zgłoś
shalalu Re: Co na obiad 14.06.16, 10:49 Krem z białych szparagów z tostem czosnkowym , na deser czereśnie . Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Co na obiad 14.06.16, 10:53 Zupa. Jaka? Nie wiem. Zadzwoniłam rano do mojej babci czy mogę przyjechać na obiad Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Co na obiad 14.06.16, 11:24 Kluski śląskie z sosem. Jak uda mi sie do mięsnego dotrzec to jakies duszone mięso do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Co na obiad 14.06.16, 11:29 Ja mam ochotę na makaron, a w lodówce mam zielone szparagi. Kto zna jakiś fajny przepis na makaron ze szparagami? Najlepiej bez śmietany, nie chce mi się iść do sklepu... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Co na obiad 14.06.16, 11:38 Szparagi pokrojone na kawałki lekko poddusić na oliwie ale nie za długo, żeby pozostały chrupkie; dorzucić do nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, można dorzucić odrobinę czosnku jak ktoś lubi, przyprawić ziołami, posolić, dodać na koniec łyżkę oliwy z oliwek i jak się podgrzeje dorzucić makaron, zamieszać, posypać parmezanem i gotowe (szparagi można grillować w całości i pokroić już grillowane). Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Co na obiad 14.06.16, 11:39 Jak nie masz parmezanu to możesz zwykły ser utrzeć, też będzie ok i jeszcze można posypać prażonymi orzechami, ziarnami słonecznika, sezamu - co się lubi i co się ma Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Co na obiad 14.06.16, 11:34 Dla mnie leczo warzywne. Dla Nm i dzieciaków: młode ziemniaki na parze (z koperkiem), sznycle z indyka w panierce z płatków migdałów + surówka z kalarepy (dla Nm) + fasolka szparagowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tatrofanka Re: Co na obiad 14.06.16, 12:37 Krupnik a na drugie: marchewka z groszkiem, ziemniaki i mięso duszone Odpowiedz Link Zgłoś