Dodaj do ulubionych

Czy moglabym poprosic

03.07.17, 17:20
o nie usuwanie przez godzine watku dotyczacego skasowania watku jana krana?
Czy za duzo wymagam? Wiele miejsca ten watek w koncu nie zajmuje, jest troche osob nim zainteresowanych, nie jest to watek obrazliwy, a edukacyjny bylby bardzo, bo sie przy okazji nauczymy z jakiego powodu watki sa kasowane... Same zalety...

O czym byl watek jana krana i dlaczego go skasowano?
Obserwuj wątek
    • muchy_w_nosie Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:21
      To mnir zaciekawiłś wink
      • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:23
        O rasiźmie i ksenofobii
        • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:24
          dawaj szczegolowiej bo na razie nie widze powodow
        • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:24
          A teraz adminki z szybkoßcią światła kasujà moje wątki z zapytaniem o przyczyny usunięcia
        • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:41
          Ogolnie o rasizmie i ksenofobii? Czy odnosilas sie do jakiejs konkretnej forumki? Albo uzywalas wulgarnych slow?
          • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:48
            czyzby jana krana zbanowano?
          • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 18:06
            Nie.
            O rasizmie i ksenofobii w wykonaniu jednego, konkretnego narodu.
            Wątek słusznie poleciał bo właśnie przez to był rasistowski. Zakładał, że pobicia czy inne rasistowskie incydenty zdarzają się wyłącznie ze strony Polaków.
            • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 18:09
              Udalo Ci sie przeczytac ten watek?
              Trudno mi sobie wyobrazic akurat jana krana, ktory pisze, ze wylacznie Polacy sa rasitami...
              • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 19:22
                Prosiła w tym wątku wyraźnie by wklejać linki z atakami Polaków na cudzoziemców.
                Sama przed skasowaniem zdążyłam nawet wkleić jeden (ten z dziećmi atakującymi cudzoziemca w fast foodzie).
            • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 18:11
              watek z zalozenia niesluszny w takim razie. az do bolu. Trudno nawet polemizowac z taka teza
              • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 18:17
                Eh, szkoda, ze nie mozna do tego watku zajrzec, bo przy najlepszej woli nie jestem w stanie wyobrazic sobie jana krana piszacego tak o Polakach. Czy ktos jeszcze poza kaznodzieja ten watek przeczytal? Jan Kran chyba zbanowana i sie nie wypowie...
                • zona_mi Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 18:20
                  > Jan Kran chyba zbanowana i sie nie wypowie...

Stawiałabym raczej na foch wink
                  • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:08
                    zona_mi napisała:

> > Jan Kran chyba zbanowana i sie nie wypowie...
                    >
                    > Stawiałabym raczej na foch wink

------------> Elegancki i na poziomie komentarz.

• gat45 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:31
                    zona_mi napisała:

>
                    >
                    >
                    Uważam taki komentarz za niedopuszczalny ze strony moderatorki.
                    Serio.
                    • elle-hivernale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:41
                      Ja również. Ale najważniejsze, że nie użyła słowa "dupa".
                    • ginger.ale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:45
                      Zona mi nie jest już moderatorką. Ostatnio nastąpiły zmiany.
                      • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:46
                        >Zona mi nie jest już moderatorką. Ostatnio nastąpiły zmiany.

No toz dopiero co mi na czerwono odpowiedziala suspicious
                      • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:12
                        ginger.ale napisała:

> Zona mi nie jest już moderatorką. Ostatnio nastąpiły zmiany.

------------> zona .mi pojawiła sie na tym wątku kilkukrotnie w czerwonej sukience.
                        • ginger.ale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:26
                          A to coś mi się pozajączkowało, odpowiedziałam nie czytając całości, a na górze strony jest napisane, że forum zajmują się iwonaw, nanuk i anetapzn - tu musiała nastąpić zmiana.
                          • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:28
                            ginger.ale napisała:

> A to coś mi się pozajączkowało, odpowiedziałam nie czytając całości, a na górze
                            > strony jest napisane, że forum zajmują się iwonaw, nanuk i anetapzn - tu musia
                            > ła nastąpić zmiana.

-----------> Której zona nie zauważyła bo jest w tym wątku na czerwonosmile
                            • ginger.ale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:13
                              Pewnie opiekują się moderatorzy "spoleczni", a Ci nie wpisani na stronie startowej forum, a tnący jak marrant czy zona to "zawodowi". Zmiana była, moja pomyłka co do osoby.
                      • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:00
                        ginger.ale napisała:

> Zona mi nie jest już moderatorką. Ostatnio nastąpiły zmiany.
                        >

Ależ jest. Jest moderatorką wszystkich moderatorek. Takim szefem szefów smile
                        Jest chyba najaktywniejszą moderatorką jaką widziałam. Szacun Zona smile
                  • obrus_w_paski Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:48
                    Beznadziejna reakcja

zona_mi napisała:

>
                    >
                    >
                • semihora Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 19:41
                  Owszem, miał to być wątek z linkami o atakach rasistowskich, ale na dzień dobry zleciały się tam trolle. Kaznodzieja teraz się lansuje, ale wklejał info prześmiewczo.
                  • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 19:45
                    Kaznodzieja nie kłam.Wątek miał tytuł: Wątek zbiorczy .Zawierał JEDNO zdanie mówiące o tym że będę umieszczać linki o ksenofobii i rasiźmie.I ten link:
                    polityczek.pl/index.php/uncategorised/4663-znajomi-gretkowskiej-ze-szwecji-zaatakowani-w-warszawie-gretkowska-kaczynski-podburza-do-rasistowskich-wybrykow

Konia z rzędem jeżeli ktoś w tytule wątku , linku lub tym jednym zdaniu znajdzie cokolwiek łamiące nietykiete lub wulgaryzmy.
                    • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 19:56
                      I to mialy byc linki dotyczace tylko Polakow jako rasistow i ksenofobow?
                      • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:23
                        sasanka4321 napisała:

> I to mialy byc linki dotyczace tylko Polakow jako rasistow i ksenofobow?

---------------> Jeżeli pytanie do mnie to nie.Podałam link Gretkowskiej i czekałam na odzew .Do głowy by mi nie przyszło nazywać wszystkich Polaków rasistami i ksenofobami.Zwlaszcza że ja moje dzieci jesteśmy Polakami i aktywnie przeciwstawiamy się rasizmowi , homofobii i ksenofobii i nie tylko w Polsce.
                        Moja rodzina , sami Polacy i bardzo wielu polskich i niepolskich znajomych walczy z zachowaniami rasistowskimi i ksenofobicznymi, nie tylko w Polsce.
                        Niepokoi nas to co się obecnie dzieje w Polsce , uważamy że należy o tym mówić.Po to żeby informować i być przeciwwagą do akcji propagandy nienawiści do obcych jaki serwuje nam obecny rząd.
                        Natomiast ksenofobia i rasizm nie jest tylko polską przywarą , możemy o tym podyskutować i o tym jaki jest stosunek władz i policji do takich zachowań w innych krajach.
                        • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:34
                          Cudownie, w takim razie wracaj do Polski razem z dziećmi i zmieniaj tej kraj codzienną pracą. Bo od wklejania linków na forum nic się nie zmieni.
                          • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:49
                            sniyg napisał:

> Cudownie, w takim razie wracaj do Polski razem z dziećmi i zmieniaj tej kraj co
                            > dzienną pracą. Bo od wklejania linków na forum nic się nie zmieni.

------------> Zmieniam ten kraj będąc na emigracji , jestem od ponad roku aktywna politycznie , na pewno byłam na większej ilości demonstracji niż niejedna polska ematka. i organizowałam te demonstracje.Dzięki naszej działalności był materiał o Polsce w norweskiej TV bo zorganizowaliśmy spektakularna akcję, w obronę praw polskich kobiet zangażowalismy norweskie organizacje i partie polityczne.Dzięki naszemu działaniu skrajny prawicowiec nie mógł wygłosić swoich wykładów w Norwegii.Norweska prasa pisze ostatnio częściej i obiektywniej o Polsce , mamy wśród osób nas wspierających Norwegów którzy są tu w Norwegii znani i popularni.

• iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:50
                              Brawo Jan.kran!
                            • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:16
                              A gdzie byłaś na tych spektakularnych demonstracjach? W Oslo, w Norwegii? Powiadasz, że dzięki wam był materiał w norweskiej telewizji? I jeszcze macie popularnych znajomych. Jednym słowem parę spacerów w ładnym mieście w miłym towarzystwie w jednym z najbogatszych krajów świata. A teraz zwiększasz moc swojego działania wklejajac linki na emamie? Tak, to napewno zmieni Polskę, buhahahaha big_grin
                              • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:18
                                A co ty zrobiłeś dla Polski?
                                Słucham.
                              • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:36
                                sniyg napisał:

> A gdzie byłaś na tych spektakularnych demonstracjach? W Oslo, w Norwegii? Powia
                                > dasz, że dzięki wam był materiał w norweskiej telewizji? I jeszcze macie popula
                                > rnych znajomych. Jednym słowem parę spacerów w ładnym mieście w miłym towarzyst
                                > wie w jednym z najbogatszych krajów świata. A teraz zwiększasz moc swojego dzia
                                > łania wklejajac linki na emamie? Tak, to napewno zmieni Polskę, buhahahaha big_grin

------------> To nie były spacery tylko demonstracje pod norweskim parlamentem i polską ambasadą oraz serdeczne przywitanie pana prezydenta Dudy.Musiał po spotkaniu z panią premier Norwegii wychodzić tylnym wyjsciem żeby się na na nas nie natknąć.O tym była migawka w polskiej TV. Zresztą w innych krajach Polonia go równie ciepło przywitała. Zorganizowanie takiej demonstracji to nie miły spacer tylko zdobycie pozwolenia na demonstrację, osobnego pozwolenia na nagłośnienie (ta najbardziej spektakularna akcja bez bo zorganizowaliśmy ją z dnia na dzień ), pozwolenie od policji.Policja już nas zna i pomaga , byliśmy atakowani w necie i w czasie demonstracji .Przygotowanie demonstracji to kilkutygodniowa praca małej grupy osób ktore poświęcają swój wolny czas.Polska nie jest ciekawym czy atrakcyjnym krajem dla Norwegów , poza tym w prasie pojawiało sie wiele fałszywych lub niedokładnych informacji o Polsce.Informacja w norweskiej TV w głównym dzienniku to ważny element informacji o naszym kraju , artykuły w istotnych dziennikach również.Ja wierzę w mrówcza pracę od podstaw .Pamiętam czasy opozycji w PRL , drugi obieg , nielegalną prasę.Teraz mamy wolne media , internet , możliwości spore które można wykorzystywać dla popierania polskiej demokracji.Oczywiście można nie robic też nic , wolny wybór.
                                • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 23:19
                                  Podobno Duda po wizycie w Norwegii przeżył wstrząs psychiczny i chciał się podać do dymisji big_grin
                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:47
                                    Och, jaka merytoryczna odpowiedz. Ale po zwolenniku pisu czego sie spodziewac.
                              • feliz_madre Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:41
                                sniyg - weź się stuknij w głowę!
                                Znasz historię Waris Dirie? A może widziałaś film Kwiat Pustyni?
                                I co - jej też byś powiedziała - "Cudownie, w takim razie wracaj do Somalii i zmieniaj ten kraj codzienną pracą, bo siedząc w Stanach i działając na odległość - to na pewno zmieni Somalię, buhahahaha"
                                • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 23:17
                                  I że niby jan. kran to taka polska odmiana Waris Dirie? Co za megalomania...a Polska to Somalia Europy, buhahahaha, coraz bardziej peron odjeżdża... Wyjechały sobie panie do sytych i bogatych krajów i bredzą potem na forum, że "martwią się" Polską wyszukując i wklejając linki jak to źle się dzieje i jak one z tym bohatersko walczą.
                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:26
                                    A co powiedziec o was ktorzy w tym kraju zostaliscie, jak juz chcesz dyskutowac na takim poziomie? Jak wam odjechal peron skoro postepujacej ksenofobii nie widzicie, dlaczego nie przeciwstawiacid sie retoryce pis? Skoro na kazde pokazanie problemu jedynym waszym argumentem sa "imigrantki ktore wyjechaly i pluja na Polske"?? A to cale granie pisu tylko po to zeby rozwalic do konca demokracje w Polsce.
                                    • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:13
                                      nathasha napisała:

> A co powiedziec o was ktorzy w tym kraju zostaliscie, jak juz chcesz dyskutowa
                                      > c na takim poziomie? Jak wam odjechal peron skoro postepujacej ksenofobii nie w
                                      > idzicie, dlaczego nie przeciwstawiacid sie retoryce pis?

Pięknie się wpisujesz w pogłębianie podziałów. Was/nas - każda różnica dobra, żeby się podzielić, prawda?
                                      Doskonale wiesz czemu to wszystko służy, przecież nie trzeba być geniuszem, żeby zauważyć prosty schemat na wywołanie jatki i jesteś pierwsza by w każdej uczestniczyć.
                                      Wystarczy wrzucić linka i heja.

Nic się nie zmienia od bicia piany na tym forum, tym bardziej, że akurat tu zwolenników PIS-u to na palcach jednej ręki policzysz, więc po co te odezwy, te linki, te stałe nakręcanie się połączone z litanią dziękczynną "jak to dobrze, że ja wyjechałam". Kto tu niby popiera PIS? Te parę trolli, które są tu głównie dlatego, że takie jak ty je karmią?

Kogo tu chcesz przekonać, kogo zmienić, co naprawić? Po co ta obłuda?

Po prostu prowadzisz na tej obczyźnie najwyraźniej niezwykle fascynujące życie, brakuje adrenalinki, brakuje emocji, mało znajomych, nie ma się przed kim polansować, a tu się zawsze znajdzie chętnego do wzajemnego nakręcania się i zawsze z siebie można zrobić światłą panią z kagankiem oświaty co to liznęła wielkiego świata a teraz siedząc w ciepłym fotelu w sytym kraju jeszcze walczy o wolność naszą i waszą, a jaka przy tym oświecona i już życie staje się ciekawsze.

Ot i cała tajemnica rzekomej "troski o Polskę". Tak w twoim wykonaniu, jak i podobnych tobie.

Jedynym skutkiem jest to, że z forum robi się ściek.
                                      • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:29
                                        sniyg napisał:

>
                                        > >
                                        > Pięknie się wpisujesz w pogłębianie podziałów. Was/nas - każda różnica dobra, ż
                                        > eby się podzielić, prawda?

och, czyli to nie ty pisalas o nas - emigrantki plujace na Polske? to nie byl podzial na "nas i was"? W ogole, prawda?

> Doskonale wiesz czemu to wszystko służy, przecież nie trzeba być geniuszem, żeb
                                        > y zauważyć prosty schemat na wywołanie jatki i jesteś pierwsza by w każdej ucze
                                        > stniczyć.
                                        > Wystarczy wrzucić linka i heja.

Oj, no rzeczywiscie, bo wrzucenie tekstu o dzikusach imigrantach w ogole szczuciem nie jest. ani ani.
                                        >
                                        > Nic się nie zmienia od bicia piany na tym forum, tym bardziej, że akurat tu zwo
                                        > lenników PIS-u to na palcach jednej ręki policzysz, więc po co te odezwy, te li
                                        > nki, te stałe nakręcanie się połączone z litanią dziękczynną "jak to dobrze, że
                                        > ja wyjechałam". Kto tu niby popiera PIS? Te parę trolli, które są tu głównie d
                                        > latego, że takie jak ty je karmią?
                                        >

jesli ulegasz retoryce PiS to owszem - popierasz ich. Jesli dajesz sobie wmowic ze w Polsce wszystko jest cacy, w ogole nie ma wzrostu zachowan rasistowskich i ksenofobicznych (polecam statystyki policji, nawet ta Blaszczakowa tych faktow ukryc nie umie) i broniac tego atakujesz innych to sie wiele od PiSu nie roznisz. Na PiS nie zaglosowale same trolle i te 40% poparcia z niczego sie nie bierze. tak jak nie bierze sie z powietrza to dlaczego PiS akurat wybral sobie kwestie uchodzcow by budowac swoja popularnosc. I jak ci przyjdzie kiedys zaglosowac w referendum nad zmiana konstytucji i odpowiedziec na pytanie: czy jestes za zmiana konstytucji czyniaca z Polski system autokratyczny oraz za jednoczesna zdecydowana i zdeterminowana odmowa przyjecia tych strasznych muzulmanow pseudo-uchodzcow - to moze sobie odpowiedz szczerze jaki bedzie tego wynik.
                                        > Kogo tu chcesz przekonać, kogo zmienić, co naprawić? Po co ta obłuda?
                                        Lustro tez czasem wystarcza. Niektorym. Pewnie nie tym ktorzy dziela ludzi na madre i dobre Polki pozostale w kraju i te ohydne plujace na ojczyzne imigrantki.

>
                                        > Po prostu prowadzisz na tej obczyźnie najwyraźniej niezwykle fascynujące życie,
                                        > brakuje adrenalinki, brakuje emocji, mało znajomych, nie ma się przed kim pola
                                        > nsować, a tu się zawsze znajdzie chętnego do wzajemnego nakręcania się i zawsze
                                        > z siebie można zrobić światłą panią z kagankiem oświaty co to liznęła wielkieg
                                        > o świata a teraz siedząc w ciepłym fotelu w sytym kraju jeszcze walczy o wolnoś
                                        > ć naszą i waszą, a jaka przy tym oświecona i już życie staje się ciekawsze.
                                        >

czyli przyznajesz ze tego kaganka ci brakuje? A nie pomyslalas o tym ze jak tu sie pluje na jedna religie jako z gruntu niedostosowana do naszej kultury, jak tu sie pogardliwie wyraza o uchodzcach czy imigrantach to ci ludzie nie maja jak sie obronic? Moze taki bullying tobie sprawia przyjemnosc - moze w rzeczywistosci jestes pokorna i grzeczna dziewczynka, po ktorej wszyscy jada wiec tylko tak znajdujesz ujscie negatywnym emocjom, przykro mi ze nie wszyscy sa w stanie zrozumiec tego uplywu frustracji i po prostu powiedziec Halt gdy idzie to za daleko. Tak mnie wychowano droga sniyg zeby stawac w obronie tego ktory obronic sie nie moze. I zeby walczyc z absurdalnymi pogladami nawet jesli jest to walka z wiatrakami.

> Ot i cała tajemnica rzekomej "troski o Polskę". Tak w twoim wykonaniu, jak i po
                                        > dobnych tobie.

Bo ty sie tak troszczysz wlasnie o Polske ze jestes z niej dumna ze jest tak wzrasta u niej ksenofobia, niesolidarnosc, ze kiedys przyjmowalismy uchodzcow a teraz jestesmy dumni z tego ze ani jednego nie wpuscimy. Patrz do czego przykladasz reke i czemu to sluzy.

>
                                        > Jedynym skutkiem jest to, że z forum robi się ściek.

Piekne podsumowanie twojej tworczosci.
                                        • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:32
                                          Natasha szkoda twego czasu. przejrzałam wszystkie odpowiedzi twego autora Snyig i doszłam do wniosku,że każdy argument sprowadza do absurdu a treść rozmowy kieruje na inne tory, przez co dyskusja traci sens.
                                          Takie odwracanie kota ogonem aż oponent straci z oczu sedno wątku. Nie warto.
                                          • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:38
                                            dzieki za info smile
                                          • rosapulchra-0 Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 01:24
                                            Zgadzam się z Iziulą.
                                        • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:38
                                          Tak sadziłem, jedyny skutek z tego co się do ciebie pisze jest taki, że napiszesz jeszcze więcej.

Bo właśnie to jest to co lubisz.
                                          Jakieś głupawe przepychanki, przekrącanie słówek w rodzaju " znaczy przyznajesz, że ci kaganka oświaty brakuje" ble, ble, ble, co to ma być? co na taki idiotyzm można odpowiedzieć?
                                          Po prostu chodzi ci znowu o jatkę, której nadajesz szlachetną gębę rzekomej "obrony wartości".

Przeczytaj sobie bardzo mądrego posta kropkicom

wkleję ci, gdybyś nie umiała znaleźć:

Załamka i festiwal hipokryzji. I nie chodzi tylko o wątek, który poleciał. Słusznie zapewne. Chodzi też o to co czytam w tym wątku. Skończcie już zabawę w zakładanie wątków, w których (w zależności kto pisze) albo krytykuje się Polaków za rasistowskie zachowania albo na przykład za to samo, Szwedów czy Anglików. Jestem zażenowana jak widzę "stare" forumki, które nie potrafią i nie chcą się powstrzymać. W ciągu ostatnich dni skasowano nie wątki trolli, ale wątki kiedyś w miarę zrównoważonych nicków. Poważnie? To jest to do czego dążycie? Chcecie przeskoczyć gazetę, cz tego gogocośtam?

Też pewnie nie dotrze, ale doskonałe podsumowanie tego co się dzieje na forum.
                                • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:38
                                  I może by nie zaszkodziło by tam na miejscu próbowała kobiety przekonać, że krzywdzą swoje córki. Mogła tam organizować wykłady dla kobiet.
                                  Kobieta z pustynii nie wyjedzie do Stanów by słuchać wielkiej Dirie, ale Dirie może z cyklem wykładów przyjechać na pustynię, możliwości finansowe ma, język zna, jest jedną z nich.
                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:42
                                    Kaznodziej, wikipedia, somalia i niech to bedzie punkt wyjscia do doksztalcania.
                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:30
                                    czyli ciagle ci ta somalia przez wikipedie nie przeszla?
                              • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:45
                                Naprawdę trzeba demonstrować i "zmieniać Polskę", żeby nie była rasistowska i ksenofobiczna?! I jeszcze jest jakiś obowiązek działania w tej kwestii ze strony osób, które nie są rasistami i których ksenofobia brzydzi? Może po prostu niech ludzie z tego niechlubnego grona się otrząsną i zrozumieją, że KAŻDY człowiek ma prawo do spokojnej egzystencji w innym kraju. Takie niby oczywiste.
                                No proszę, a nie dalej jak wczoraj kaznodzieja mi wciskała, że to tylko stereotyp, że Polacy są ksenofobami i rasistami, a tutaj się okazuje że już należy w tej sprawie demonstrować i nawet Polacy z zagranicy powinni przyjechać i na miejscu zmieniać ten kraj, bo źle się dzieje.
                                Zdecydujcie się może, trolle i ustalcie jakieś wspólne stanowisko.
                                • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:58
                                  Może sama trollu uzgodnij stanowisko z innymi trollami twojego pokroju, bo mnie się wydaje, że skoro ktoś "walczy" i ubolewa na forum jak to źle w Polsce, a sam już dawno stąd zwinął swoje 4 litery, to lepiej niech wróci i pracuje czynem a nie kolejną głupawą jatką na forum, od której nic się nie zmieni.

Bo chyba nikt tu nie jest aż tak głupi, że wierzy iż faktycznie coś zmieni pisząc na ematce?
                                  Pytanie - po co więc pisze, staje się retoryczne, bo to oczywiste.
                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:08
                                    no sniyg, uwazaj co mowisz, bo jakby tak wszyscy wrocili, te dobrych kilka jak nie kilkanascie milionow Polakow to mogloby sie okazac ze budzet by tego nie udzwignal. chyba ze te podzialy nadal by zostaly i emigranci nie mieli by prawa do niczego.
                                    skoro nic nie zmienia, IYO, to nie pisz. proste.
                                    • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:15
                                      Nie muszą wszyscy wracać, niech wracają te zaniepokojone forumki pełne zapału i świetnych pomysłów, i na miejscu pokażą jak skutecznie przeprowadzać te zmiany aby w 20 lat doprowadzić Polskę do takiej formy do jakiej doszedł Zachód w 60 lat, na dodatek nie będąc obarczonym pokłosiem komunizmu. Naprawdę serdecznie zapraszam, bo marnujecie tu mnóstwo energii na forum, zupełnie bezsensownie dla kraju, o który przecież tak się troszczysz.
                                      • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:22
                                        ojej, to juz nie porownujemy sie do krajow arabskich czy afrykanskich? bo ostatnio ktos cytowal jak tam jest zle a u nas wspaniale. Slowacja, Slowenia, Litwa, Lotwa, Estonia - nie maja sie dobrze? Nie mozemy z nich brac przykladu? Biorac pod uwage ile osob glosuje w wyborach za granica - ergo martwia sie o Polske to tych pare milionow bedzie,to snyig jestes gotowy placic wyzsze podatki, bo nie starczy tego 500plus na kazdego.
                                  • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:17
                                    Nie jestem trollem i nie muszę z nikim uzgadniać stanowiska. Gołym okiem widać, że rasizm i ksenofobia ma się w Polsce dobrze a ostatnio nawet coraz lepiej.
                                    To wy, zwolennicy dobrej zmiany, się zdecydujcie i ustalcie swoje stanowisko w tej sprawie, bo jak widać nie jest spójne, tylko takie jakie wam akurat pasuje do tezy.
                                    • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:22
                                      Aha, nie jesteś trollem. To dlaczego nazywasz tak innych?
                                      Nie potrafisz pisać niczego innego ponad wyświechtane frazesy, że jak ktoś nie chce ciągłych jatek na forum to zwolennik PIS i troll?
                                      Te wątki niczemu innemu nie służą, jak wyłącznie jatkom. Pokaż mi choć jeden taki wątek, który się jatką nie skończył.
                                      Te wątki niczego nie zmieniają, nie powodują że jest mniej ksenofobii, jest tylko więcej nakręcania, coraz większy podział, coraz więcej dopier.dalnek jednych do drugich.

• natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:52
                                        Nie zamierzam na tym poziomie dyskutować.
                                        Źdźbło w oku bliźniego widzisz, a belki w swoim nie dostrzegasz. Tyle w temacie.
                                        • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:02
                                          Czyli po prostu nie wiesz co odpisać, bo wiesz, że mam rację.
                                • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:59
                                  Tak. To stereotyp.
                                  Rasizmu i ksenfobi w Polsce nie ma więcej niż w innych krajach.
                                  Podejmuję rękawicę.
                                  Udowodnij mi, że w Polsce jest więcej rasizmu, więcej ofiar rasizmu niż w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, na Litwie, w Czechach albo nawet i w Stanach.
                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:22
                                    jak podejmujesz rekawice to ty chyba musisz cos udowodnic, a nie na odwrot.
                                    • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:33
                                      Popatrz na siebie, będziesz dalej ciągnęła kaznodzieję, chociaż doskonale wiesz co pisze i jak pisze i jaki ma na forum status, a potem będzie wstawiać "szlachetne" kawałki, że przecież tobie chodzi o wyższy poziom. Wyższy poziom to osiągnęła twoja hipokryzja i wyłącznie to.
                                      • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:35
                                        haha, good one
                                        • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:10
                                          po co co chwilę ten obcojęzyczny belkot? błąd w programie bota?
                                          • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:14
                                            zacheta do nauki jezykow obcych. Odpowiednika bota po polsku juz nie znalazles?
                                  • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:48
                                    Nie. Nie jest to stereotyp. Niestety.
                                    To, że w Polsce jest mniej ofiar rasizmu niż w innych krajach nie świadczy przecież o tym, że nie mamy tego problemu. Po prostu mamy w kraju mniej obcokrajowców najbardziej obecnie kontrowersyjnych, np. Arabów. Stosunek do innych ras, na pewno jest lepszy, ale też daleki od ideału i normalności.
                                    To, że Polsce występuje problem rasizmu i ksenofobii nie znaczy też, że nie ma go w innych krajach, nawet a może zwłaszcza tych multikulti.
                                    Naprawdę trzeba to wszystko tłumaczyć?
                                    • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:54
                                      A dlaczego jak sama piszesz pewne nacje są bardziej kontrowersyjne, a inne mniej?
                                      I dlaczego szczególnie Polska powinna się wstydzić za incydenty rasistowskie (mimo, że na ich skutek do tej pory nikt nie zginął), a inne kraje, w których zdarzały się nawet mordy na tle rasistowskim już nie?
                                      • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:00
                                        tzn ze dopoki nikt nie zginal wszystko jest w porzadku???
                                        • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:03
                                          Nie, nie jest w porządku, ale od pisanie na forum emama NIC SIĘ NIE ZMIENIA, za to forum zmienia się w ściek, a ludzie się coraz bardziej polaryzują.
                                          • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:08
                                            to nie pisz, mowilam juz.
                                            • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:17
                                              Widzę, że masz proste recepty na wszystko, szkoda, że kompletnie pozbawione sensu, bo to nie ja wklejam linki o dramatycznych wydarzeniach w Polsce ani nie ja lubuję się w przepychankach z kaznodzieją, o których z góry wiadomo czym się skończą.
                                              • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:27
                                                to dodam jeszcze druga prosta recepte - nie czytaj. a trzecia - wygas. goodbye and good luck.
                                              • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:52
                                                Wklejanie linków nie jest takie głupie. Niektórym mogłoby otworzyć oczy. Kaznodzieja niżej napisał/a, że nie czyta tego co jego/jej "nie interesuje".
                                      • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:48
                                        Dlaczego są kontrowersyjne pewne nacje to już pytanie nie do mnie. Myślę, że w Polsce teraz każdy Arab kojarzony jest z zamachami. Oczywiście przez prawdziwych Polaków.
                                        I bezwzględnie KAŻDY kraj powinien się wstydzić za incydenty rasistowskie, nie tylko Polska. Cóż to za pokrętna retoryka. Żyjesz w Polsce, więc zauważasz zastrzeżenia wobec Polaków jako rasistów. To przecież jasne.
                                        • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 16:07
                                          A za granicą kto jest kojarzony jako potencjalny sprawca zamachów? Aryjski blondwłosy Niemiec? Wietnamczycy?
                            • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:58
                              Kim był ten skrajny prawicowiec i dlaczego nie mógł wygłosić swoich wykładów?
                              Czy skrajnym lewicowcom w Tym kraju również zabrania się wykładów?
                              • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:04
                                Jesli glosza apologie systemow totalitarnych oraz rasizm, to i owszem. Kazek, wylaczyli ci dzis caly web oprocz ematki?
                    • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 19:59
                      Celowo byłam tak oszczędna w słowach w tym wątku bo chciałam poczekać na komentarze i zobaczyć jak się dyskusja potoczy.Wątek poleciał . Potem jeden do moderacji gdzie jeszcze się zdążyłam wpisać ja i inne osoby został szybko skasowany , następny wątek do moderacji zniknął po sekundzie.
                      W żadnym z dwóch wątków do moderacji nie napisano że tylko autor wątku może być poinformowany o powodzie usunięcia wątku.
                      Tak , napisałam że nie będę pytać moderacji listownie o powody.Ta cała sytuacja jest dla mnie kompletnie absurdalna.
                      Piszę na forach GW od 2003 roku , byłam adminką dużego forum otwartego i jestem adminem kilku forum prywatnych.Nigdy nie byłam zbanowana i nie usunięto żadnego mojego wątku do dziś. Dziś nie dostałam jeszcze bana ale kto wiesmile
                      Jestem dorosłym , poważnym człowiekiem i nie będę sie bawić w piaskownicę.
                      Jeżeli na wątku pojawiły sie nieodpowiednie komentarze i trolle to moderacja powinna usunąć pojedyncze wpisy a nie usuwać cały watek.
                      • mdro Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:53
                        A czy przy tym całym swoim doświadczeniu choć raz przeczytałaś regulamin forum?

Nie jestem i nigdy nie byłam moderatorką czegokolwiek na forum gazety, nie znam nikogo z moderacji.administracji etc. Ale mam przekonanie graniczące z pewnością, dlaczego Twój wątek został skasowany. I nie ma to nic wspólnego z jego tematem. Po prostu nie tylko startowy wpis łamał regulamin forum, ale i zapowiadałaś w nim dalsze jego naruszanie. Zapewne wszystkiego dowiedziałabyś się, gdybyś nie strzeliła focha i jednak zapytała, o co poszło.
                      • rosapulchra-0 Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 02:03
                        Janie. Krainie, jeśli wrzuciłaś tylko samego linka bez swojego komentarza, to takie posty początkowe będą lecieć do kosza. No chyba, że wątek zdąży się rozrosnąć, nim moderacja zareaguje.
                    • tiszantul Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:33
                      > Kaznodzieja nie kłam.Wątek miał tytuł: Wątek zbiorczy .Zawierał JEDNO zdanie mó
                      > wiące o tym że będę umieszczać linki o ksenofobii i rasiźmie.

to byłby bardzo wartościowy wątek, ponieważ znakomita większość tych doniesień jest wyssana z palca i można by je w jednym wątku hurtowo demaskować
                      • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:00
                        Ależ możesz przecież w takim wątku udowadniać, że doniesienia są wyssane z palca. Nikt ci tego nie broni.Tyle tylko, że trudno by ci było to robić, ponieważ te doniesienia są niestety prawdziwe. Więc bardzo ci na rękę, że watek poleciał, bo nie musisz się wysilać. Takie ciągłe manipulowanie i odwracanie kota ogonem jest na pewno meczące.
                        • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:04
                          Które są prawdziwe? O Togijczyku wyrzuconym z autobusu za inny kolor skóry?
                          • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:37
                            o profesorze pobitym za niemiecki?
                            • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:42
                              tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,bo-rozmawial-po-niemiecku-wyrok-za-pobicie-profesora-w-tramwaju,226446.html zeby nie bylo - pobil go pijak recydywista przepraszal twierdzil ze nie na tle rasowym. A profesor gadal przez telefon w komunikacji.
                    • wielki_uscisk Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 01:03
                      jan.kran napisała:

Nie przejmuj się, moje posty poleciały ostatnio z wątku o polskich kierowcach smile

Na pytanie o powód via e-mail nie odpisał nikt - więc parę dni później poprosiłem o jakąś odwagę cywilną czy wyjaśnienia w samym wątku.

Widać takie porządki, że gotowanie pod jedno podniebienie się odbywać powinno smile

Z treścią znikniętych wypowiedzi trudno dyskutować i udowadniać nie bycie wielbłądem.
                    • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:33
                      to ja sie dopisze - bo wielokrotnie o tym pisalam i jakos nigdy nikt tego nie skomentowal - pan profesor ktorego napadnieto w tramwaju przez to ze po niemiecku gadal - gadal przez telefon. moim zdaniem to rzuca inne swiatlo an sprawe.
                      • rosapulchra-0 Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 02:11
                        A nie przyszło Ci do głowy, że obrońca mu podpowiedział taką linię obrony?
                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 19:46
                    Nie komentowałam ani jednym słowem.
                    Zgodnie z prośbą był link do zdarzenia oraz dodałam cytat z tego linku.
                    Czyżbyś miała jakieś zastrzeżenia do wiarygodności sytuacji w fastfoodzie opublikowanej przez szanowany portal? Nie żadne tam NDIE czy prawicowe tylko portal ogólnopolski, słynący z obrony imigrantów.
                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:06
                      to wklej tu jeszcze raz. z tym cytatem ktory dales
                      • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:14
                        Mówisz i masz.

Cytat:

""Jem spokojnie frytki i rozmawiam przez telefon. Do lokalu wchodzi 20 uroczych, acz wkurzających przedszkolaków z pięcioma bardzo głośnymi nauczycielkami. - Tu jest uchodźca - zwróciło na mnie uwagę jedno z dzieci i wskazało na mnie palcem. - Co? Nie jem koło uchodźców - mówiło drugie. - Psze pani, boję się... - dodało trzecie. Po chwili dwie dziewczynki zaczęły płakać. Osłupiałem" - opisywał.

Marcin relacjonuje, że gdy dzieci zaczęły płakać, nauczycielki zaczęły się naradzać. "W końcu zbliża się do mnie przerażona, wydelegowana pani i łamanym angielskim stara się mi wytłumaczyć, że Polacy nie lubią obcokrajowców, zwłaszcza uchodźców, i że dzieci się mnie boją. Wreszcie pyta... czy mógłbym już wyjść" - opisywał."

Link:

wyborcza.pl/1,75398,20141264,przedszkolaki-przestraszyly-sie-polaka-o-ciemnej-skorze-prosze.html

Miałam jeszcze dać link (to samo źródło, ale aktualniejsze wydarzenie) o pobiciu na tle rasistowskim Meksykanina przez kierowcę ambulansu, ale nie zdążyłam bo wątek został skasowany.
                        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:25
                          no i prosze, tego nie traktujesz serio a dokladnie tak sama sprawdzalna informacje z tvp info juz nie - ksenofobia? nieeee
                          • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:42
                            Jakie masz zastrzeżenia do podanego linku i cytatu?
                            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:48
                              kaznodziej, nie udawaj greka - twoja dzialalnosc antypolska i proksenofobiczna na tym forum jest znana od dobrych kilku miesiecy, lepszy biskup pedofil niz jakikolwiek nie daj Bog uchodzca, zaprzeczysz swoim pogladom?
                              • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:53
                                Wiele razy pisałam, że odeszłam od KK wiele lat temu i ostatni raz byłam w kościele ponad 10 lat temu na pogrzebie członka rodziny. Nie przyjmuję też księdza.
                                I krtykuję Watykan oraz wtrącanie się sukienkowych w macice polskich kobiet.
                              • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:32
                                Kaznodzieja antypolski? A propolski jest ktoś taki jak ty?
                                • tiszantul Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:36
                                  > Kaznodzieja antypolski? A propolski jest ktoś taki jak ty?

mnie też to nieprzyjemnie uderzyło. Na szczęście dzisiaj to już poziom trollowania w internecie, a przypomnijmy sobie, że jeszcze parę lat temu osoby o mentalności nataszy zarządzały dystrybucją szacunku w Polsce.
                              • lauren6 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:19
                                Nataszko, jako troll, który pisał, że w czasie wojny Polacy wymordowali razem z Niemcami wielu Żydów, nie masz moralnego prawa oceniać kto jest na tym forum antypolski.
                                Szczerze to nawet jakby kaz bluzgał na Polakow w co drugim poście to i tak nie przebije ciebie i twojego hejtu. Takiej szczerej nienawisci do osób żyjących w Polsce można ze świeca szukać na polskojęzycznych forach.
                                • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:25
                                  Lauren czyżby zaprzeczała w to, co stało się w Jedwabnem, Kielcach, w Łomży.....
                                  Szacunek do własnego narodu to także umiejętność przyznania się,że nie wszystkie karty w naszej historii były piękne.
                                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:10
                                    Nikt tego nie neguje.
                                    Kontrowersyjne jest jedynie zaburzenie proporcji.
                                    • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:29
                                      Nie do ciebie było pytanie tylko do Lauren. Ją lubię, ciebie nie.
                                      • lauren6 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:23
                                        Kaznodzieja wyjaśnił, ale mogę rozwinąć.

II wojnę światową wywołali Niemcy. Nie jacyś Hitlerowcy, którzy wzięli się z kosmosu, ale nasi zachodni sąsiedzi. Zostaliśmy zaatakowani z 3 stron przez kraje totalitarne.

Polska nigdy nie była krajem faszystowskim. Nigdy nie wspierała faszyzmu. Zachowaliśmy się przyzwoicie i zaplaciliśmy za to olbrzymią cenę: zniszony kraj, stolica niemal zrównana z ziemią, 6 milionów trupow. Wymiar ofiar oczywiście dało się ograniczyć gdyby Polska zgodziła się wspierać faszyzm jak np Słowacja. Ktoś dzisiaj o tym pamięta?

Wojna to był okres bezprawia, który powodował, że ludzie posuwali się do najgorszych zbrodni. Pojedyńczy Polacy kolaborowali z Niemcami, tak samo jak inne nacje przez nich podbite. Z drugiej strony, odmieniając Jedwabne przez wszystkie przypadki, zapomina się o bohaterstwie Polaków, którzy pomagali Żydom. Za taką pomoc groziła nie tyle kara śmierci, co wybicie całej rodziny lub całej wsi, żeby odstraszyć ewentualnych naśladowców. Za pomoc Żydom lub powstańcom cała wieś była spędzana do stodoly i puszczana z dymem: tak właśnie postepowali Niemcy.

Wracając do meritum. Stawiając znak równości między Polską, a Niemcami w czasie II wojny światowej nataszka wykazała się nie tylko zerową wiedzą historyczną, ale również wyjątkowo antypolską postawą. Ludzie są różni: dobrzy, lub źli. Wśród Polaków również. Jako kraj w czasie wojny zachowalismy się przyzwoicie i nie wspieraliśmy faszyzmu. I o to proniemieckie lobby forumowe ma ogromny ból pupy.
                                        • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:30
                                          Lauren wskaż mi linki do wypowiedzi Nataszy, bez tego nie ma dalszej dyskusji.

I jeszcze do twojej wypowiedzi z którą zgadzam się ale bez słów "zapomina się o bohaterstwie Polaków". Nikt nie zapomina. Bo jedno nie wyklucza drugiego. Czyli mówiąc o pojedyńczych zbrodniach Polaków tym mocniej brzmi nasze bohaterstwo. Ono nie umniejsza .Dlatego trzeba o tym pamiętać aby zrozumieć te pojedyncze , złe dzieła naszych rąk aby się nigdy nie powtórzyły.
                                        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:34
                                          tak to tylko tu zostawie
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm#W_II_Rzeczypospolitej
                                          www.wprost.pl/411393/Wiecej-Zydow-zginelo-zrak-Polakow-niz-zostalo-przez-nich-uratowanych

nikt, absolutnie nikt, nie twierdzi ze Polacy sa jak Niemcy (tzn ty twierdzisz ze ja tak twierdze, wiec loreczko wrzuc odpowiedniego linka) czy ze to Polacy doprowadzili do smierci 6 milionow Zydow (tu tez, jesli tak stwiedzilam - link poprosze). ale zamykanie oczu na historie ze w Polsce antysemityzm mial sie dobrze a takze na to jak wygladala postawa czesci Polakow wobec Zydow w czasie wojny (gdzie umierali i byli zabijani bez zadnego zagrozenia ze strony Niemcow) www.holocaustresearch.pl/index.php?show=477 nie jest wyrazem milosci do kraju ale zaslepienia. jest dokladnie tym co robi kaczynski - zaklamywaniem historii. o traktowaniu Grossa tez pewnie zapomnialas. wiec kochanie - na Polske i Polakow - takze tych o zydowskim pochodzeniu - plujesz dokladnie ty.
                                          • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:53
                                            trudno oceniac tamten antysemityzm z pozycji obecnej. Bylo o tym np ostatnio na gazecie w artykule o Makuszynskim. Porownywanie dzisiejszego pojecia antysemityzmu z tamtymi czasmi jest bez sensu i nic nie daje - mozna porownywac na tle sytuacji w innych krajach w podobnym okresie i coz wypadamy bardzo przecietnie. Historia jest po to zeby sie z niej uczyc a nie argumentowac - Polacy to (obecnie) rasisci bo 100 lat temu jak Ickhaka Blumstaina za brode ktos na ulicy pociagnal to nikt nawet uwagi nie zwrocil!
                                            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 13:00
                                              nie, ichi - nie wiem czy to jest takie bez znaczenia. dzis antysemityzm takze wystepuje z podobnych powodow - tzn z przeswiadczenia ze Zydzi trzymaja sie tylko razem i tylko sobie pomagaja a przy okazji maja nieograniczone wplywy finansowe i ciagle je poszerzaja kosztem Polakow - to byly podobne przeslanki co przed wojna (wiem, bo przyjaciel mojej babci probowal sobie jakos te postawy antysemickie zracjonalizowac i tlumaczyl je chocby wlasnie tak). to pomaga zrozumiec stosunek do obcego - niewazne, Zyda, Araba czy kogokolwiek innego. czy wiesz chocby ze bp Hlond, ktory jednak byl prymasem Polski, potepial owszem przemoc wobec Zydow ale oskarzal ich takze o cale zlo tego swiata? We Wloszech podobne postawy byly duzo rzadsze. Nic nie bierze sie z niczego.
                                              • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 14:46
                                                We Wloszech podobne postawy mogly byc rzadsze bo skala problemu byla zupelnie inna - inaczej sie ludzie zachowuja gdy maja mniejszosc 40.000 inaczej jak mowa o mniejszosci 3 500 000. Do tego jakis zauwazmy ze jakis powod byl ze ci Zydzi sie u nas osiedlili i swietnie mieli - Polska bula najwieszym osrodkiem zydowskim w europie. Zapewne nie bylo to dlatego ze bylo im tu tragicznie ale juz sie przyzwyczaili. Rasizm byl wszedzie takie czasy byly.
                                                Polska
                                                "Wśród całkowitej liczby ofiar ok. 2 700 000[2] do 3 000 000[3] stanowili obywatele polscy narodowości żydowskiej, w tym około 500 000[3] zginęło w gettach i obozach pracy, 200 000 Żydów polskich zamordowały oddziały Einsatzgruppen. 1 400 000[2] do 1 800 000[3] spośród ogólnej liczby pomordowanych Żydów to ofiary obozów zagłady. Wojnę przetrwało ok. 500 000, w tym jedynie 100 000 Żydów pod okupacją niemiecką[3]."
                                                Wlochy
                                                "It is estimated that about 80% of Italian Jews survived the Holocaust. Italy's pre-final solution population was 40,000. The number of Jews killed in the final solution was 8,000.[15][16] "
                                                • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 15:57
                                                  to byloby ciekawe - czy fakt ze sie ma wieksza populacje danej mniejszosci moze pomagac w rozprzestrzenianiu zachowan ksenofobicznych. Teoretycznie powinno byc inaczej.
                                                  • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 16:08
                                                    jakim cudem teoretycznie powinno byc inaczej???
                                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 16:18
                                                    ze jak znasz kogos z danej mniejszosci - a przy wiekszej populacji prawdopodobienstwo wzrasta, trudniej ci bedzie uwierzyc ze Zydzi porywaja dzieci na mace. Moje dwie babcie pochodza z miasteczek w ktorych populacja Zydow byla niemala, rodziny sie znaly, odwiedzaly, obie mialy zydowskich przyjaciol - i to skonczylo sie tym ze moja prababcia udzielila schronienia ortodoksyjnemu Zydowi w czasie wojny, a miejscowa ludnosc pomagala im ukrywac sie. Choc moze to z wyksztalceniem sie bardziej wiaze..
                                                  • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 17:14
                                                    No a pomysl sobie do kogo czujesz wieksza niechec - do jednego (byc moze sympatycznego)Zyda ktory nie ma gdzie mieszkac wiec przycupnie sobie u ciebie w kaciku bo masz duzo miesca czy do 10 Zydow (o ktorych sympatycznosci nie masz pojecia bo gadaja caly czas ze soba w swoim niezrozumialym jezyku chichoczac i szurajac)ktorzy sie do ciebie wprowadzili bo masz duzo miejsca?
                                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 17:24
                                                    dlaczego chichoczac i szurajac?
                                                  • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 18:00
                                                    Bo jest ich 10 i ciesza sie ze maja dach nad glowa
                                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 18:03
                                                    Przepraszam, ale mnie to szuranie jakos okropnie rozsmieszylo wink moja wyobraznia tych szuraczy mocno uruchomila. Wiec chyba przy okazji nie zrozumialam, czy to byla jakas metafora z tymi 10? W sensie dlaczego mieliby u kogos znalezc sie niejako na sile.
                                                  • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 18:09
                                                    To taka metafora - twoje mieszkanie to twoj kraj jak masz malo "obcych" to sa ciekawostka postrzegasz ich jako jednostki. Jak pojawia sie ich wiecej zauwazalnie wiecej to zaczynasz czuc sie zagrozona bo ilosc miejsca sie nie zwieksza latwo stwarzac atmosferw grozy - zajmuja ci przestrzen zyciowa osaczaja do tego zaczynaja tworzyc swoja kulture do ktorej nie masz dostepu.
                                                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 18:26
                                                    No ale Zydzi byli u siebie, tak samo jak na wschodnich terenach byly mniejszosci ukrainskie czy bialoruskie. Po prostu wszyscy tworzyli jedno panstwo, Zydzi dodatkowo kulture, polityke, byli czesto lekarzami, naukowcami, ale byli zeswiecczeni. Ale rozumiem o co Ci chodzi. Tylko to nie tlumaczy w ogole zachowan rasistowskich w Polsce wobec Arabow
                                        • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:41
                                          Owszem Polska nie byla krajem faszystowskim (bo to chyba tylko Wlochy Niemcy) co nie znaczy ze ruchy narodowosciowe nie byly silne (zwlaszcza przed wojna) sledze sobie teraz event w Polinie "Wokol marca '68" - powiedzialabym ze jestesmy bolesnie przecietni - ani lepsi ani specjalnie gorsi niz srednia
                                          • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:50
                                            jeszcze Wegry. Wlochy jednak kwestie zydowska traktowaly troche inaczej. 80% Zydow we Wloszech przetrwaly wojne, w kilku miejscach wloscy dowodcy odmawiali rozprawienia sie z "zydowska kwestia", czyli wydania Zydow w rece nazistow. Np zmarla ostatnio Simone Veil i jej rodzine deportowali Niemcy, ktorzy przyjechali do Nicei zajac sie kwestia Zydow po tym jak Wlosi zupelnie w tej sprawie nie wspolpracowali. u nas przede wszystkim chyba nie wyksztalcilo sie mieszczanstwo, nie mielismy Oswiecenia, kraj podzielony i pod trzema roznymi wplywami przez ponad setke lat - duzy bardzo udzial chlopstwa w spoleczenstwie. Do tej pory postawy antysemickie sie zdarzaja (calkiem mocna byla propaganda ze Kwasniewski to Zyd), i to w kraju ktory Zydow ma jak na lekarstwo. Chetnie bym poczytala jakies badania socjologiczne na ten temat.
                                        • rosapulchra-0 Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 02:45
                                          Zachowaliśmy się przyzwoicie i zaplaciliśmy za to olbrzymią cenę: zniszony kraj, stolica niemal zrównana z ziemią, 6 milionów trupow.

A dalej: Wojna to był okres bezprawia, który powodował, że ludzie posuwali się do najgorszych zbrodni. Pojedyńczy Polacy kolaborowali z Niemcami, tak samo jak inne nacje przez nich podbite. Z drugiej strony, odmieniając Jedwabne przez wszystkie przypadki, zapomina się o bohaterstwie Polaków (..)

Czy trzeba to komentować?
                                  • rosapulchra-0 Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 02:36
                                    Iziula, według lauren to były incydenciki, nic poza. To się nie liczy.
                                • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 00:10
                                  Lauren kochanie mam ci zacytowac statystyki czy twoja pseudomilosc do kraju juz zupelnie sprawila ze zatkalas uszy i oczy? Przyzwalanie takze na to co sie dzieje obecnie w kraju czyli na de facto autokracje tez ci sie pewnie z miloscia do kraju kojarzy. Tymczasem sa Polacy cynicznie rozgrywani przez partie ktora doskonale gra na pewnych nastrojach. Zobacz zreszta kto tu broni tej niby propolskiej postawy kaznodziei, troll tiszantul, congratulations. Nie sadze jednak zebys zrozumiala, toz biale nie moze byc biale a czarne czarne.
                                  • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 00:14
                                    Ale co sądzisz, że wywoływanie jatek na ematce zmieni sytuację w kraju?
                                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:23
                                    I jeszcze Triss, Asia-Loi, częściowo zgadza się z nami Joa66 itd.
                                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:27
                                      Nic tylko gratulowac
                                  • lauren6 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:24
                                    > Zobacz zreszta kto tu broni tej niby propolskiej postawy kaznodziei, troll tiszantul, congratulations

Wolę trolle od bota big_grin
                                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:35
                                      ty to wolisz glupote od czegokolwiek innego.
                                      • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:35
                                        ps. widze ze znajomosc technicznych wyrazen ma sie u ciebie rownie dobrze co znajomosc historii.
                • anetapzn3 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:50
                  sasanka4321 napisała:
                  Czy ktos jesz
                  > cze poza kaznodzieja ten watek przeczytal?

Ja czytałam i jak nigdy z kaznodzieją się zgadzam co do treści wątku. Tfu, nie wierzę, że to napisałam..zgadzam się z kaznodzieją..matkooo.
                  • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:01
                    >Ja czytałam i jak nigdy z kaznodzieją się zgadzam co do treści wątku.

O, to moze Ty wiesz, dlaczego ten watek byl niezgodny z regulaminem? Marrant twierdzi, ze z powodu zbioru linkow. Czy to byl sam zbior linkow - jeden pod drugim, bez slowa?
          • princesswhitewolf Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:43
            eee.....nie przypominam sobie by jan kran kiedykolwiek uzywala wulgarnych slow. To nie ten poziom
    • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:23
      Dzieki wlasnie mialam znowu zakladac. moze rozkminimy jak to ujac zeby nie polecial?
      • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 17:27
        >moze rozkminimy jak to ujac zeby nie polecial?

o ile nas nie wytna zanim zdazymy cokolwiek rozkminic.
        Narazie mam jeden wniosek - w tytule watku nie wolno zamieszczac slowa "moderacja" - takie watki kasowane sa przez moderatorow w przeciagu 20 sekund big_grin
    • zona_mi sasanka4321 03.07.17, 17:30
      forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html
      "Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych wypowiedzi i tylko listownie - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do administratorów społecznych danego forum."

To jest stosunkowo prosta zasada i tego się trzymamy.
      Jeśli ktoś celowo decyduje się nie napisać maila - nie otrzymuje odpowiedzi.
      Nie pomoże kilka kolejnych wątków na ten temat.
      • sasanka4321 zona_mi 03.07.17, 17:40
        Hmm, ten watek tutaj jest moim watkiem, w ktorym chcialabym sobie porozkminiac razem z innymi emamami jak formulowac watki, zeby byly zgodne z regulaminem. Mam nadzieje, ze skoro wolno nam tutaj pogadac o nowo zakupionych butach, to o watkach tez wolno?

Moderacja moze sie oczywiscie wlaczyc w dyskusje i sprobowac wyjasnic...
        • zona_mi sasanka4321 03.07.17, 17:50
          Zasadniczo o forum rozmawiamy tu:
          forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html
          o moderowaniu tu:
          forum.gazeta.pl/forum/f,654,O_moderacji.html
          Wyżej zalinkowałam sposób na uzyskanie odpowiedzi o usuniętym wpisie (nawiasem mówiąc od lat wisi w czołówce).
          • sasanka4321 zona_mi 03.07.17, 17:59
            To troche jakby co innego. Zasadniczo o zakupie butow rozmawiamy na forum Zakupy, prawda? Ale jak chce porozmawiac na ten temat z uczestniczkami forum emama i tylko o ich butach, to zakladam watek butowy tutaj.

Jak chce porozmawiac o moderowaniu ogolnie to zakladam watek na forum Moderacja. Jak chce porozmawiac na ten temat z emamami i interesuja mnie tylko ich doswiadczenia i sposob moderowania na tym forum, zakladam watek tutaj.

I ja naprawde chcialabym sposob myslenia tutejszych moderatorek zrozumiec. Ja jestem rzadko kasowana. Niemniej zdarzylo sie. Odpowiedz na pytanie zadane moderacji nie wniosla nic ale to nic. "Niezgodnosc z regulaminem". Ktorej nie bylo. I zero odniesienia do jakiegos punktu regulaminu. Cos jak automat odpowiadajacy na ebayu czy olx, zupelnie bez sensu.

Dlatego mysle, ze moze wspolnie uda nam sie to zrozumiec. Przeciez to by wszystkim na dobre wyszlo. I mniej pracy na przyszlosc dla moderatorek...

Czy ktos wie, czy jana zbanowano?
            • zona_mi sasanka4321 03.07.17, 18:15
              Na blokadę to trzeba naprawdę się napracować smile

> I ja naprawde chcialabym sposob myslenia tutejszych moderatorek zrozumiec.

OK, spróbujmy, bo to rzeczywiście może mieć znaczenia na przyszłość - jak się okazuje, niektóre, wydawałoby się proste zasady, może dla niektórych nie są zrozumiałe.

> I ja naprawde chcialabym sposob myslenia tutejszych moderatorek zrozumiec. Ja jestem rzadko kasowana. Niemniej zdarzylo sie. Odpowiedz na pytanie zadane moderacji nie wniosla nic ale to nic. "Niezgodnosc z regulaminem". Ktorej nie bylo.

Pytałaś o powód na priv, opiekuna danego forum (lub mnie), czy na ogólny adres forum@ - ?
              Bo najlepiej na danym forum orientują się moderatorzy najlepiej znający jego specyfikę.
              Przy znajomości ogólnych zasad forum Gazeta.pl, nie zawsze wiem, dlaczego ktoś usunął dany wpis np. na f. Kraj - nie znam tamtejszych trolli itp.
              • sasanka4321 Re: sasanka4321 03.07.17, 18:27
                >Pytałaś o powód na priv, opiekuna danego forum (lub mnie), czy na ogólny adres forum@ - ?
                Bo najlepiej na danym forum orientują się moderatorzy najlepiej znający jego specyfikę.

Pytanie wyslalam na adres ogolny. Przestudiowalam regulamin. Zapytalam, ktory konkretnie punkt regulaminu zostal zlamany. Odpowiedziano mi, ze zlamany zostal regulamin. Koniec wyjasnien big_grin Odpowiedz byla tak kuriozalnie glupia, ze dalej to juz nie mialam pomyslu.
                Ale dobrze ze mowisz, ze inaczej to wyglada, jesli z pytaniem zwracamy sie do moderatorek, bo juz bylam pewna ze u Was to tak zawsze...
      • c2h6 Re: sasanka4321 03.07.17, 20:11
        zona_mi napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html
        > "Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych wyp
        > owiedzi
        i tylko listownie - na maile wysłane do forum@agora.pl lub d
        > o administratorów społecznych danego forum."
        >
        > To jest stosunkowo prosta zasada i tego się trzymamy.

To jest przede wszystkim bardzo wygodna zasada. Doskonale temperuje próby dochodzenia swoich racji. Coś jak "wszelkie spory między stronami umowy rozwiązywane są przed sądem w Burkina Faso według prawodawstwa nigeryjskiego".

• rosapulchra-0 Re: sasanka4321 05.07.17, 03:00
          Bzdura.
    • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:04
      Zasatanawia mnie czemu moderacja ma dwie miarki. Mój wątek , jednozdaniowy , nie obrażający nikogo poleciał.Natomiast powtarzające się ciągle wpisy o treści rasistowskiej , ksenofobicznej , obrażające uczestniczki mieszkające poza Polska kwitną na tym forum i dobrze się mają.
      • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:11
        Mnie sie ogolnie watek na temat "Wklejajcie, co najgorszego znajdziecie o Polakach" nie podoba, bo nic sensownego z tego nie wyniknie, ani nic dobrego.
        Natomiast niezgodnosci z regulaminem nie widze i tez bym sie chetnie dowiedziala, jak moderacja usuniecie takiego watku uzasadnia. Zono, moglabys sie wypowiedziec?
        • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:15
          >Mnie sie ogolnie watek na temat "Wklejajcie, co najgorszego znajdziecie o Polakach" nie podoba, bo nic sensownego z tego nie wyniknie, ani nic dobrego.

Dziękuję za wsparcie.
          • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:24
            Bo ja wiem, czy to wsparcie big_grin Tak samo nie podobaja mi sie watki "Jak puscic exa w skarpetkach" ale nie uwazam, ze to jest uzasadnienie do ich usuwania przez moderacje.
        • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:31
          sasanka4321 napisała:

> Mnie sie ogolnie watek na temat "Wklejajcie, co najgorszego znajdziecie o Polak
          > ach" nie podoba, bo nic sensownego z tego nie wyniknie, ani nic dobrego.

Przecież to nieprawda.
          Jan.kran wyjaśniła co napisała i jaki tytuł dała.

Jak myślisz która wersja jest prawdziwa ? Trolicy/trola nienawidzącego innych czy Jan.kran którą znamy od lat?
          • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:40
            >Przecież to nieprawda.
            Jan.kran wyjaśniła co napisała i jaki tytuł dała.
            Jak myślisz która wersja jest prawdziwa ? Trolicy/trola nienawidzącego innych czy Jan.kran którą znamy od lat?

Jak to pisalam, byla tu tylko wersja kaznodziei, wiec trudno, zebym sie opierala na czymkolwiek innym.

Milo by bylo, gdyby jakas moderatorka sie wypowiedziala, i wyjasnila, czym sie kieruja, kasujac takie watki i jak to sie ma do regulaminu. Serio chcialabym to zrozumiec.

Czy to byl blad ze strony moderacji? Tez ma prawo sie zdarzyc. Ale w sumie to nie pamietam, zebym kiedykolwiek widziala na forum przywrocenie nieslusznie skasowanego watku z jakimis krotkimi przeprosinami od moderacji. Zdarza sie cos takiego?

A moze jakies wskazowki jak powinien byc wedlug moderacji sformulowany watek poruszajacy problem podany przez jana krana, zeby nie lamal regulaminu (ktory za boga nie wiem, gdzie jest lamany...)
            • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:44
              Zona wyjaśniła powyżej,że udzielane są informacje na maila.
              Podejrzewam,że w wątku pojawiły się trole i wpisy pełen nienawiści rasowej.
              A chyba autorce wątku nie o to chodziło.
              • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:51
                >Zona wyjaśniła powyżej,że udzielane są informacje na maila.
                Podejrzewam,że w wątku pojawiły się trole i wpisy pełen nienawiści rasowej.
                A chyba autorce wątku nie o to chodziło.<

Rozumiem, ale ja chce zrozumiec ogolne zasady moderowania tego forum, zebym wiedziala, jakie watki wolno zakladac, a jakie nie. Watek krana jest tu tylko przykladem. Mozemy mowic o jakims watku forumki X na temat Y.
                Regulaminu nie lamal.
                Jesli do watku przyjdzie kilku troli i sie wypowie to moderacja moze skasowac watek? Na jakiej podstawie?
          • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:41
            Robisz to samo co ci wstrętni ksenofobi i rasiści.
            Uważasz osobę "swoją" (lubianą, wieloletnią forumowiczkę) za lepszą i bardziej wiarygodną od kogoś kogo nie lubisz i nie zgadzasz się z jego poglądami czyli obcą.
            I nastawiasz resztę forum przeciwko obcemu.
            • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:46
              Nie kłam, Misiu.
              Ty na tym forum słowa prawdy nigdy nie mówisz.
              • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:51
                Kolejny stereotyp.
                Ale tak już jest jak jest się do kogoś uprzedzonym. Rozumiem to. Jak widać tych "tolerancyjnych" uprzedzenia i stereotypy dobrze się trzymają bo oczywiście miłe i wieloletnie forumki zawsze piszą prawdę, a nielubiani - kłamią.
                Czarno-biały świat - najzabawniejsze, że z takim światem i podziałem na "swoich" (lepszych i bardziej wiarygodnych) i obcych (gorszych, na pewno kłamią) właśnie oficjalnie na Tym forum walczycie.
                • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:38
                  Kaznodzieja, kup sobie człowieku słownik. Bo używasz słów bez rozumienia ich znaczenia.
                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:06
                    A czym jest ta wypowiedź jak nie jednym wielkim uprzedzeniem do mnie i jednocześnie próbą zdyskredytowania mnie?

"Jak myślisz która wersja jest prawdziwa ? Trolicy/trola nienawidzącego innych czy Jan.kran którą znamy od lat?"

Czy niesympatyczna osoba nie może mieć racji, a miła i wieloletnia forumka skłamać lub popełnić błąd?
                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:15
                      Biedny gazet
                      • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:28
                        nathasha napisała:

> Biedny gazet

Widzę,że też się wzruszyłaś...chlip...chlip...big_grin
                        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:30
                          tak bardzo ze tez łezkę uroniłam wink
          • aqua48 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:42
            Co jest niezgodnego z regulaminem w próbie uświadomienia sobie i innym jaka jest obecnie skala nienawiści na bazie ksenofobii? Bo ja tego nie rozumiem - chodziło wszakże o linki do powszechnie udostępnionych informacji, nie?
            • iziula1 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:47
              To prawda, skala nienawiści i strachu jaka się rozlała po Polsce jest ogromna.
              • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:55
                Jakiego strachu? Jakiej nienawiści? Owszem liczba incydentów wzrosła, ale jednocześnie wzrosła też liczba cudzoziemców.
                Codziennie na ulicy słyszę ukraiński język, chodzą Azjaci. Nikt nie wygląda na zastraszanego, nie kojarzę żadnych przestępstw czy choćby tylko niechęci w ich kierunku.
                Gdzie Ty to widzisz? W mediach?
                • elle-hivernale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:02
                  Gazet, nawet twoje pieprzenie musi mieć jakieś granice. Poczytaj sobie komentarze pod tym eee filmem (nota bene, zgłosiłam do usunięcia, zachęcam również do zgłaszania), ostatni powinien dać do myślenia nawet tobie.
                  • elle-hivernale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:04
                    O, tu
                    www.facebook.com/MASAKRACJApl/videos/281469948865961/?comment_id=480739975605623&comment_tracking={%22tn%22%3A%22R%22}
                    • princesswhitewolf Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 23:02
                      ee tam, tresc tego filmu nie jest odkrywcza w niczym by byl tak wielce blokowany. Od paru lat takie tresci sa wszedzie na youtube.

Ponadto zyje w kraju w ktorym jest 4% muzulmanow. No i co sie dzieje w drugim pokoleniu: odchodza od islamu. Problem przesladowan ateizujacych sie muzulmanow jest bardzo duzy. To cos okropnego www.bbc.co.uk/news/magazine-34357047
                      Naprawde tych radykalizujacych sie jest mikroprocent w porownaniu z tymi ktorzy odchodza od islamu. Najwiecej ...wsrod kobiet,<= co mnie nie dziwi
                      Hinduski i Muzulmanki tu maja coraz mniej dzieci. Tylko 1 pokolenie immigrantow ma ich sporo. Dlatego to video jest z zalozenia bledne bo zaklada, ze owe kultury sie nie zmieniaja i nadal beda zyc jak zyli w swoich krajach. Natomiast naocznie tu widac ze w 2 pokoleniu juz spada dzietnosc i to radykalnie wsrod muzulman.

Do czego zmierzam. Problem jest tylko z iloscia procentowa kultury rdzennej a kultury nowoprzybylej. Narazie jeszcze nie ma przewagi ani powodu do niepokoju. No chyba ze EUropa przyjmie 70 milionow....uchodzcow
                      • elle-hivernale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 23:32
                        Świetnie, ale ja nie o tym w ogóle. Nędznie zmontowany filmik, garść faktów z dupy (pozdrowienia dla zony) i już Janusze boją się, że "wnuczki bendom rodziły islam" i tęsknią za Hitlerem.
                        • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:50
                          Polski Janusz napisze w niewybredny sposób na Internecie, egzotyczny Janusz wysadzi w powietrze przypadkowych ludzi na pikniku miejskim.
                          • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:31
                            albo podpali z tej milosci osrodek dla imigrantow. ale nikt nie zginal- nie liczy sie.
                      • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:00
                        Co to jest rdzenna kultura?
                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:20
                    A kto wierzy komentarzom w necie?
            • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 20:57
              Skala jest taka sama jak wcześniej, tylko pewne media bardziej to nagłaśniają od jakiś 2-3 lat.
              Tyle nienawiści jak wierzyć mediom a żadnej śmiertelnej ofiary, żadnego zamachu na cudzoziemców i coraz więcej podań o pozwolenie na pracę w Polsce.
        • zona_mi sasanka4321 04.07.17, 00:22
          > Natomiast niezgodnosci z regulaminem nie widze

To jest forum dyskusyjne, więc jeśli ktoś potrzebuje zbioru linków, to musi sobie poszukać innego miejsca - np. założyć własne forum lub blog i tam linkować, co chce (poza treściami łamiącymi prawo).

Wiele razy była o tym mowa na forum, że nie wklejamy gołych linków. Jeśli ktoś przeoczył - trudno, zawsze może napisać do moderatora.
          Ale jeśli ktoś z założenia nie będzie pisał, to trudno się dziwić, że nie dostaje odpowiedzi.

Nie o każdej przyczynie usunięcia wpisu da się pisać na forum, choćby o tym, że ktoś pisze pod kilkoma nickami w jednym wątku - nie znam nikogo, kto chciałby, by to moderacja ogłaszała.
          Dlatego istnieje możliwość zapytania i otrzymania odpowiedzi na priv, bez robienia wielkich afer z czasem naprawdę mało istotnych powodów.
          • joa66 Re: sasanka4321 04.07.17, 07:22
            szkoda, że poleciał... tyle linków mogłabym wkleić (bo jan.kran napisała, że chodzi o wszytskie ataki, nie tylko w Polsce)
          • sasanka4321 Re: sasanka4321 04.07.17, 07:48
            Kurcze, zona, dlaczego Wy tak nieprecyzyjnie piszecie, i Ty i marrant?
            Samo wklejenie linku przez jana w poscie startowym, z dodatkowym zdaniem, nie bylo problemem, tak?
            Natomiast nie wolno prosic o wklejanie linkow, tak? Czy ja moglabym porosic w takim razie o umieszczenie takiego punktu w regulaminie? Nawet jesli sie zaznaczy, ze jest to punkt wyjscia do dyskusji, to tez nie wolno? Z zasady nie wolno nawolywac do wklejania linkow?

Wczoraj jakos widzialam tu watek "Szukam butow, sukienki i czegos tam na lato.. dawajcie namiary". Chyba nie uzyto slowa "link". Takich watkow zreszta masa byla. I ludzie wklejaja linki, do tego co znajda, co sami kupili, co im sie podoba. Czy te watki sa zgodne z regulaminem i nie sa kasowane tylko przez przeoczenie, czy o co tak naprawde chodzi?
            • zona_mi Re: sasanka4321 04.07.17, 09:18
              Wiesz, jak ta cała sprawa mogła być rozwiązana najprościej?
              Autorka usuniętego pisze na priv do moderatora:
              AU- Dlaczego usunięto?
              M - Bo to forum do dyskusji, a nie linkowania zbioru. Proszę ująć swój temat inaczej (skomentować podane linki itp.) i nie będzie problemu.
              AU - Aha, OK.

Na priv, bo taką mamy zasadę, bo łatwiej rozmawiać o większości spraw, opowiadać na pytania wyłącznie w korespondencji z osoba zainteresowaną. Na forum dołączają do takich wątków nie tylko osoby, jak np. Ty, które usiłują zrozumieć, ale też takie, które lubią jatki, podpuszczają, piszą bzdury i personalnie obrażają (każdą stronę sporu).

Tymczasem - Nie napiszę na priv BO NIE! Cenzura! Żenująca moderacja!

Gdy ktoś szuka butów, to pisze, że ich szuka, a nie wrzuca link, ew. z pytaniem: i co? (jak jeden z uczestników emamy. też nieustannie zdumiony, ze jego gołe linki lecą) albo z opisem: zrobię wątek z linkami do butów.
              • sasanka4321 Re: sasanka4321 04.07.17, 17:48
                Dzieki. To troche wyjasnia. Nie widzialam skasowanego watku krana o ktorym mowimy - moze rzeczywiscie intencja autorki nie byla jasno przekazana i wygladalo to na spis linkow. Ale jako ze niejasnosci co do sposobu moderowania sa tutaj bardzo czeste, to ja mam takie uwagi:
                1. wciaz nie rozumiem, dlaczego nie chcecie rozbudowac regulaminu. Nie o 50 stron - o jedna strone pewnie by wystarczylo, wystarczy dopisac tam najczesciej powtarzajace sie powody kasowania postow, nie ujete do tej pory w regulaminie. Ja na przyklad nie mialam pojecia, ze watek nie moze zaczynac sie prosba o wstawianie linkow na jakis temat, ale juz w pierszym poscie musi byc dluzsza wypowiedz i sprecyzowana intencja zalozyciela. Zapisanie tego w regulaminie i moderatorom ulatwiloby prace i uczestnikom uczestniczenie w forum.
                2. Jesli kasujecie watki, ktore nie lamia regulaminu (watek krana nie lamal), z powodow, ktore tylko Wy znacie (bo niby skad my mamy je znac), to sensowne byloby taka wiadomosc jaka podajesz ("to forum do dyskusji, a nie linkowania zbioru. Proszę ująć swój temat inaczej (skomentować podane linki itp.) i nie będzie problemu.") wyslac autorowi. Skasowanie bez slowa jest slabe. Nikt w Waszych myslach czytac nie umie. I jasne jest, ze takie kasowanie wywoluje irytacje. Czlowiek chce wejsc do swojego watku. Dziwi sie, ze go nie ma. Sprawdza regulamin i widzi, ze go nie zlamal. I to on ma sie dopytywac, dlaczego skasowano?
                3. W przypadkach granicznych obowiazuje w tym kraju (a moze tylko powinna...) zasada in dubio pro reo.
                4. Ton w jakim moderatorzy komunikuja sie z uczestnikami forum w razie problemow (Ciebie to akurat raczej nie dotyczy - ale marranta jak najbardziej) jest chamsko-arogancki. To sie da robic inaczej.
                • zona_mi Re: sasanka4321 04.07.17, 18:08
                  > moze rzeczywiscie intencja autorki nie byla jasno przekazana

Była czytelnie opisana.

> nie rozumiem, dlaczego nie chcecie rozbudowac regulaminu.

Kiedyś istniało coś takiego, jak wskazówki moderatorów konkretnych f., w których ujmowano takie rzeczy. Może warto do tego wrócić, dzięki.

> problemu.") wyslac autorowi.

Ależ to jest możliwe w każdej chwili, gdy autor zada pytanie na priv - ja nie znam adresu do akurat tej autorki spornego wątku - nie ma aktywnej poczty gazetowej ani innego adresu w profilu Ludzie - to nie tak, że ona nie mogła się dowiedzieć na priv, tylko koniecznie chciała tutaj, mimo jasno określonej zasady, że to działa, tylko w innej kolejności (piszesz -> dostajesz odpowiedź).
                  Nie ma możliwości informować każdego o przyczynie usunięcia jego wpisu, bo tego jest dość sporo, a także niektórzy wiedzą i nie potrzebują pytać, dlatego system: pytanie - odpowiedź jak dotąd wygląda na najbardziej sprawny (jednak).

> zasada in dubio pro reo.

Jako reakcja na zgodne z zasadami i spokojne pytania - zawsze.

> To sie da robic inaczej.

Wszystko się da, kwestia podejścia (patrz wyżej na mój hipotetyczny dialog AU i M).
          • sasanka4321 Re: sasanka4321 04.07.17, 07:50
            >Nie o każdej przyczynie usunięcia wpisu da się pisać na forum, choćby o tym, że ktoś pisze pod kilkoma nickami w jednym wątku - nie znam nikogo, kto chciałby, by to moderacja ogłaszała.

Spoko, jesli ktos sie wstydzi tego, ze pisze w jednym watku pod wieloma nickami, to nie bedzie publicznie pytal big_grin
            A jak pyta, to chce wiedziec. W koncu potwierdzil, ze przeczytal regulamin. Ja bym sie az tak uczuciami wielonickowcow - i to wbrew nim samym - nie przejmowala big_grin
          • sasanka4321 Re: sasanka4321 04.07.17, 07:57
            Moze w ogole sensowne byloby popracowanie nad regulaminem i dopisanie tam powodow/punktow, ktorych tam nie ma, a za ktore kasujecie.
            • sasanka4321 Re: sasanka4321 04.07.17, 08:07
              Przy obiecnym brzmieniu regulaminu, wyglada to w praktyce tak:
              - kasuje za niewiadomo co
              - jak chcesz wiedziec, za co cie skasowalam, to pisz do mnie

-A jak ja kiedys napisalam, to dostalam odpowiedze "niezgodne z regulaminem" . I kolo sie zamknelo.

Dlaczego takie rzeczy nie sa ujete w regulaminie?
              • zona_mi Re: sasanka4321 04.07.17, 09:24
                Nie da się wszystkiego ująć w regulaminie, bo musiałby mieć z pięć kilometrów.
                Po to są moderatorzy, by pomóc poruszać się po forum i robią to w miarę możliwości i dobrych chęci z obu stron.
                A co do zdawkowej odpowiedzi - też w zasadzie już wyjaśniłam wyżej.
                Ponieważ zajmuję się wszystkimi forami związanymi z serwisem eDziecko.pl, w sprawach dotyczących tych forów można pisać do mnie, jeśli np. nie ma moderatora/nie odpisuje na jakimś konkretnym f.

Nie jest tak, że wątki się wyłącznie usuwa, bywają przywracane, jeśli ktoś podejmie złą decyzję/pomyli się/omsknie mu się palec.
                Ale potrzea wymiany zdań, a nie od razu krzyku.
                • wielki_uscisk Re: sasanka4321 04.07.17, 16:05
                  zona_mi napisała:

> Ponieważ zajmuję się wszystkimi forami związanymi
                  > z serwisem eDziecko.pl, w sprawach dotyczących
                  > tych forów można pisać do mnie, jeśli np. nie ma
                  > moderatora/nie odpisuje na jakimś konkretnym f.

Fajnie, że dopuszczasz dziś opcję, że to nie tylko 'foch czy krzyk, że cenzura' smile zbliżamy się do 'porozumienia centrum' chyba smile

Pomysł 1:
                  Może jakiś jeden adres (np. forum.emama@g) żeby takie pytania adresować?
                  Osobiście pisałem do trójki 'opiekunów' forum - nie wiedząc, kto kasował - ale Ciebie i nową Panią m... (którą widzę pierwszy raz tutaj - nb. Djanga Unchained jakaś smile) przegapiłem, o adresie agory nie wspominając.

Pomysł 2:
                  Może edycja postów z krótkim uzasadnieniem/wycięciem obraźliwego fragmentu, wzgl. nickiem kasującego moderatora (żeby wiedzieć, z kim rozmawiać)?
                  • zona_mi wielki_uscisk 04.07.17, 17:11
                    Przekażę Twoje propozycje, gdzie trzeba (choć edycja postów raczej nie wchodzi w grę), a tymczasem pozostańmy przy:
                    - priv do opiekuna forum wymienionego w czołówce
                    - i/lub do mnie
                    - i/lub forum@

> Może jakiś jeden adres (np. forum.emama@g) żeby takie pytania adresować?

Ale są już adresy, na które można pisać - niezależnie od nazwy, odpowiadają ci sami ludzie: moderatorzy danego forum i administracja zawodowa.

> Fajnie, że dopuszczasz dziś opcję

Taka opcja to wyłącznie reakcja na czyjeś działania.
                    Patrz, jak ładnie z wątku "o linkowaniu" zrobił się wątek "polityczny/cenzorski" itp. - a można było wyjaśnić wszystko w dwóch mailach i założyć wątek na żądany temat, zgodny z zasadami forum.
                    • wielki_uscisk Re: wielki_uscisk 04.07.17, 21:47
                      No to co... będziemy w kontakcie? big_grin

Jeszcze mi tak wpadł inny pomysł do głowy (przepraszam, continuous improvement suspicious), że wykasowany post mógłby zostać automatem wysłany na pocztę autora - z adnotacją, że post został usunięty z powodu (tutaj jeden z ośmiu szablonowych powodów, wklejony przez robota - na skutek admina, który tylko postawił w odpowiedniej linii tick/radio button na swoim panelu).
                      Tak, żeby można było poprawić/wyedytować?

Głośno piszę tylko smile ale dzięki za wyjaśnienia i otwarty umysł.
                      • sasanka4321 Re: wielki_uscisk 04.07.17, 22:15
                        >eszcze mi tak wpadł inny pomysł do głowy (przepraszam, continuous improvement suspicious), że wykasowany post mógłby zostać automatem wysłany na pocztę autora - z adnotacją, że post został usunięty z powodu (tutaj jeden z ośmiu szablonowych powodów, wklejony przez robota - na skutek admina, który tylko postawił w odpowiedniej linii tick/radio button na swoim panelu).
                        Tak, żeby można było poprawić/wyedytować?

Oh, to jest bardzo, bardzo, bardzo dobry pomysl!!! Wyeliminowalby conajmniej polowe nerwow, fochow, zalow i niezrozumienia.
                      • zona_mi Re: wielki_uscisk 04.07.17, 23:14
                        > No to co... będziemy w kontakcie? big_grin

Oczywiście smile
                        • wielki_uscisk Re: wielki_uscisk 04.07.17, 23:54
                          zona_mi napisała:

>> No to co... będziemy w kontakcie? big_grin
                          > Oczywiście smile

[szeptem, gestykulując rozstawionym kciukiem i małym palcem przy uchu]:
                          I'll swear to call you!

czy jakoś tak wink
                          • zona_mi Re: wielki_uscisk 05.07.17, 00:37
                            Wypomną nam to potem na forum... wink
                            • wielki_uscisk Re: wielki_uscisk 05.07.17, 02:49
                              zona_mi napisała:

> Wypomną nam to potem na forum... wink

Trzeba dać napis, żeby wpuszczać tylko w krawatach - klient w krawacie jest mniej awanturuący się.

Kazik śpiewał - Nie ma litości dla... skurczybyków?
                              Regulamin zabijania i wszystko jasne - show must go on smile

Nic śmiesznego - to naprawdę miecz Hattori Hanzo...

Miota mną jak szatan - lata cały zestaw smile
                              To ja już pójdę - co tu będę tak sam siedział... Saving Private (g)Roin, bo Cienką Czerwoną Linię przekroczę i kobieta mnie zbije smile

P.S. Run, Forrest! RUN! - bo to zła kobieta była wink
                              • zona_mi Re: wielki_uscisk 05.07.17, 08:52
                                "Ja tu jestem kierownikiem tej szatni" big_grin
      • marrant Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:00
        Chcesz założyć wątek w którym floodujesz linkami - załóż bloga. Forum służy dyskusji i nie jest zbiorem zakładek w przeglądarce.
        Jeżeli widzisz wpisy naruszające regulamin, a po zgłoszeniu koszem wpis wisi powyżej doby - forum@agora.pl
        Od dyskusji o moderacji jest forum "O moderacji" oraz wyżej wymieniony e-mail.
        Uprzedzam, że kilkukrotne usunięcie wątku może skutkować czasową, automatyczną blokadą pisania.
        • elle-hivernale Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:08
          Spodziewasz się, że społeczność danego forum przeniesie się na jakieś "o moderacji", żeby dyskutować o tym, że moderator lubi, żeby go podrapać po brzuszku, jest rozkosznie podatny na podlizywanie i faworyzuje znajomych? Ta, już to widzę.
        • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:13
          Marrant, regulamin zabrania proszenia o lilnki w watku? Nawet jesli ma to byc wstep do dyskusji? Ktory punkt regulaminu tego zabrania? Czy nie wolno prosic o linki tylko w pierwszym poscie? Czy tez poza prosba o linki juz w pierszym poscie musi byc wiecej wlasnego komentarza? Tzn wiecej niz jedno zdanie. Czy co?

Zona_mi nic konkretnego nie powiedziala ale Ty to mowisz nie na temat i do tego takim agresywnym tonem. Zglaszam Cie (do Ciebie) do skasowania big_grin
          • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:26
            sasanka4321 napisała:

> Marrant, regulamin zabrania proszenia o lilnki w watku? Nawet jesli ma to byc w
            > step do dyskusji? Ktory punkt regulaminu tego zabrania? Czy nie wolno prosic o
            > linki tylko w pierwszym poscie? Czy tez poza prosba o linki juz w pierszym posc
            > ie musi byc wiecej wlasnego komentarza? Tzn wiecej niz jedno zdanie. Czy co?
            >
            > Zona_mi nic konkretnego nie powiedziala ale Ty to mowisz nie na temat i do tego
            > takim agresywnym tonem. Zglaszam Cie (do Ciebie) do skasowania big_grin

-----------> Jak widzę nie tylko mnie uderzyła pokrętna wypowiedź marantasmile))))))
        • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:21
          marrant napisała:

> Chcesz założyć wątek w którym floodujesz linkami - załóż bloga. Forum służy dys
          > kusji i nie jest zbiorem zakładek w przeglądarce.
          > Jeżeli widzisz wpisy naruszające regulamin, a po zgłoszeniu koszem wpis wisi po
          > wyżej doby - forum@agora.plb

---------> Flooduję? Ja mowię po polsku i nie wiem co miałaś na myśli.
          W moim poście było jedno zdanie i jeden link.Czyli nie podałam samego linku bez słowa tylko otworzyłam dyskusję.
          Nie miałam szans dzięki moderacji na dalsze wypowiedzi i w zwiazku z tym nie wiesz czy moje dalsze wpisy to byłyby same linki .
          Jest wiele tu wątków ktore
          zaczynają się linkiem i jednozdaniowym komentarzem/pytaniem i nie są kasowane.
        • sasanka4321 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:31
          Szczerze, marrant, skoro juz sobie tu dluzszy czas wszystko na teamat tego watku wyjasnilismy, czy nie bylaby to dobra okazja, do zaczecia nowej praktyki? A mianowicie, do przyznania sie do bledu, przeproszenia jana krana i przywrocenia watku? Ewentualnie zgloscie jak mozemy formulowac watki, zeby Wam sie takie bledy rzadziej zdarzaly, zeby nie bylo z gory podejrzenia o jakies "floodowanie"?
          • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:39
            Sasanka ja nie czuję się obrażona tylko rozbawiona i lekko skonfundowana. Moderacja się nie przyzna do błędu bo ma waadze i rację.Dziecinne.
            Na fejsie prowadzę czasem naprawde ostre dyskusje , bez wyzwisk ale z silnymi emocjami i nikt się nie wtrąca i nie wycina , nawet w grupach zamkniętych. Często rzucam link bez komentarza i dopiero się zaczyna wymiana zdań smile)))
          • princesswhitewolf Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:51
            ja uwazam ze jesli duza ilosc linkow jest uznana za spam to powinno automatycznie wyskakiwac przy usilowaniu wysylania wpisu " nie flooduj- spam. Przemysl ilosc linkow". A nie kasowac watek jak juz ludzie zaczeli dyskutowac
            • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:54
              Nie można wpisać samej nazwy popularnej karmy dla kotów na W...
              Spróbuj ją napisać.
                Pedigre Pal (test).
                  O, a popularną karmę dla psów można wpisać.
                  Dyskryminacja kotów!
                  • princesswhitewolf Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:16
                    pewno wynika z walki z jakims spammerem W... i potem juz tak sie ostalo...
        • nickbezznaczenia Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:58
          Na polskim forum powinno się pisać po polsku.
          Co to za język moderacjo?!

marrant: Chcesz założyć wątek w którym floodujesz linkami
      • lauren6 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:28
        Ło matko i córko. Odszczekuje wszystkie złe słowa, które pisałam o moderacji na ematce. Widać sprawy idą w dobrym kierunku skoro tego pokroju wątki zaczynają leciec w kosmos.

Niedobrze się robi jak wchodzi się na forum, a tam kolejny wątek o rzekomym rasiźmie i ksenofobii Polaków. Tradycyjnie zakładany przez "zaniepokojone" emigrantki. Sezon ogórkowy w pełni, a te najwyraźniej nie mają większych problemów życiowych niż to czy Polacy uśmiechają się do Murzynów na ulicy. Znajdzcie sobie jakieś hobby, wyjdzcie do realnych ludzi, zróbcie kolejne dziecko.
        • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:19
          Wątek założyła osoba, która sama była dyskryminowana w pracy ze względu na pochodzenie.
          Pechowo przez Norweżkę.
        • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:50
          Hipokrytka. Za to z przyjemnością wpisujesz się wątki o rasizmie Szwedów na przykład. Prawda? big_grin
      • princesswhitewolf Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:46
        jan kran zaloz podobny watek ale jakos dyplomatycznie i politycznie poprawnie. Bo my tu umieramy z ciekawosci o czym byl ten watek... Zakazany owoc kusi!
        • jan.kran Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:56
          princesswhitewolf napisała:

> jan kran zaloz podobny watek ale jakos dyplomatycznie i politycznie poprawnie.
          > Bo my tu umieramy z ciekawosci o czym byl ten watek... Zakazany owoc kusi!

-----------> Wątek sam w sobie nie był żadną sensacją, napisałam dokładnie co zawierał.Znacznie ciekawsze było jego pokłosie ,szybkie komentarze ,skasowanie i obecna dyskusjasmile
    • mama.nygusa Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:08
      A wczoraj polecial moj watek z tym artykulem big_grin www.pomorska.pl/wiadomosci/bydgoszcz/a/student-erasmusa-pokrzywdzony-przez-bydgoszczan,12231960/
      Panie, ktore go zglaszaly i usunely tylko strzelaja sobie w stope big_grin nie zamkniecie nam ust.
      • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:14
        Nożesz, zdenerwowałam się, naprawdę.
        Po raz drugi (pierwszy - to przypadek oplutej muzułmanki w Lublinie) okazuje, że w Polsce nawet kamery monitoringu są rasistowskie i nie rejestrują incydentów rasistowskich.
        Można wiedzieć jakiej firmy są te kamery?
      • lauren6 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:30
        Nie widziałam big_grin big_grin big_grin
        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 00:21
          Moze zalozcie teraz wspolny watek z kazkiem, Polska tolerancja uchodzcza stoi. I wklejajcie tam newsy z wiadomosci
          • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:20
            Nie, to się już opatrzyło.
            Proponuję wątek o dziwacznych zwyczajach polskich kamer monitoringu, które są tak zaprogramowane, żeby pechowo pewne incydenty omijać.
            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:28
              Np jak w przypadku stachowiaka,prawda?
              • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:39
                Nie znam sprawy.
                • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:44
                  Pathetic
                • sumire Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:53
                  Oczywiście, że nie znasz. Żaden z uczestników nie był muzułmaninem, więc czemu miałoby cię to interesować. Nie spełnia kryteriów twojej obsesji.
                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:55
                    Nie znam wszystkich lokalnych czy zagranicznych incydentów.
                    Ty znasz wszystkie?
                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:57
                      No np jan.kran chciala zebys poznal ale tak strollowales watek ze poszedl w kosmos
                • maslova Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:18
                  Serio??? Sprawa była nagłaśniana chyba przez miesiąc przez wszystkie media. Nie wierzę, że ktoś, kto ma dostęp do internetu i potrafi wykopać niusy typu "Afera krewetkowa w warszawskiej restauracji", nie natknął się na wiadomości o Igorze Stachowiaku.
                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:32
                    no przeciez oczywiste ze nie - to jest wlasnie gazet. a potem zdziwienie ze uwielbia szczuc.
                  • kaz_nodzieja Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:38
                    Nie czytam wszystkich informacji ze stron głównych, tylko te które mnie zainteresują.
                    • maslova Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:54
                      www.tvn24.pl/debata/smierc-w-komisariacie,97.html#chapter-4

Polecam, wg mnie sprawa doskonale obnaża mechanizmy, jakimi rządzi się polska policja oraz jest przełożeni, czyli MSWiA.
                      • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:14
                        takie same mechanizmy, którymi rządziła się kanadyjska policja zabijając Polaka taserem na lotnisku...
                    • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:32
                      To poczytaj czasem trochę informacji, które cię "nie interesują".
    • tiszantul Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 21:21
      > o nie usuwanie przez godzine watku dotyczacego skasowania watku jana krana?
      > Czy za duzo wymagam? Wiele miejsca ten watek w koncu nie zajmuje, jest troche o
      > sob nim zainteresowanych, nie jest to watek obrazliwy, a edukacyjny bylby bard
      > zo, bo sie przy okazji nauczymy z jakiego powodu watki sa kasowane... Same zale
      > ty...

wystarczy napisać jakąś trudną dla spółki Agora prawdę i zaraz kasują. Najbardziej wrażliwi są na temat przyjazdu do Europy pewnej całkiem niedużej grupy bardzo miłych ludzi z malowniczych krain Orientu (hej cenzorzy - chyba wystarczająco grzeczne określenie, żebyście zaraz nie skasowali posta plus ban na 24 godziny? na wszelki wypadek dodam, że większość tej grupy stanowią kobiety z dziećmi, profesjonalistki, znakomicie wykształcone lekarki i architektki, które marzą o podjęciu u nas pracy zawodowej), ale wycięli na przykład również moją bardzo wartościową wypowiedź o Władysławie Frasyniuku smile
      • livia.kalina Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 22:39
        >wystarczy napisać jakąś trudną dla spółki Agora prawdę i zaraz kasują
        Bo ty jesteś niepokorny jak redaktor Sakiewicz, organizujący marsze poparcia dla władzy i niezłomny zupełnie jak Adrian.
        I prawdziwie waleczny, w przeciwieństwie do Frasyniuka oczywiście, jak nasz słodki śpioszek Kaczyński.
        Oraz pełen miłości chrześcijańskiej dla ludzi w potrzebie, jak biskup Wesołowski z Biskupem Peatzem, razem wzięci.
        • 1elka26 Re: Czy moglabym poprosic 03.07.17, 23:23
          Ro może mi wytłumaczysz dlaczego, bodajże 5 razy usuwano mi wpis w którym cytowalam tylko i wyłącznie art. 18 Konstytucji?
          W wątku o tzw. małżenstwach homoseksualnych przytoczyłam art. 18 Konstytucji który brzmi tak:

"Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, rodzina, macierzyństwo i rodzicielstwo znajdują się pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej".

"Związek kobiety i mężczyzny" - koniec i kropka.

Niestety, naszym światłym, europejskim i słynącym z tolerancji "obroncom demokracji" najwyraźniej powyższy zapis w Konstytucji nie podoba się.
          Tak własnie wygląda w praktyce pluralizm i tolerancja w wydaniu lewicowo-liberalnym.
          • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 00:20
            Bo cytowanie przez trolla polskiej konstytucji jest obrazliwe dla tej ostatniej. Swoja sobie zacytuj.
          • maslova Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 08:47
            A od kiedy dla ciebie Konstytucja jest ważna? Przecież to twój szef Jarosław uznał ją za postkomunistyczną, twoja ukochana partia notorycznie neguje jej zapisy, a Adrian wielokrotnie łamał przepisy w niej zawarte.
            • 1elka26 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:27
              A odpowiedzi jak zwykle brak. Co mamy w zamian? - albo nieudolne proby dyskredytowania albo wykręcanie kota ogonem .
              Spróbuje jednak jeszcze raz zadac pytanie - na jakiej podstawie 5 razy z rzedu wycinany jest post którego treść stanowi praktycznie cytat z Konstytucji?

Czekając na merytoryczna odpowiedź , odpowiem na pytanie od kiedy jest dla mnie wazna Konstytucja - od zawsze. A zwłaszcza art. 197 oraz cytowany wyzej art. 18. Stwierdzenie, że jest to twór w pewien sposob postkomunistyczny nie oznacza zgody na jej łamanie, ale nie oznacza także zgody na "nie widzenie" zapisów Konstytucji.
              Może tez uzyskam odpowiedź na pytanie dotyczące rzekomego "wielokrotnego łamania Konstytucji" przez prezydenta - konkretnie który artykuł Konstytucji został złamany? Jak na razie to czytam tylko wypowiedzi będace belkotem ideologicznym serwowanym nieustannie przez media gazetopodobne.
              • maslova Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:34
                "Profesor Jan Zimmerman, promotor pracy doktorskiej Andrzeja Dudy, uważa, że prezydent złamał konstytucję ułaskawiając Mariusza Kamińskiego. - Grozi mu Trybunał Stanu - mówi prawnik z Uniwersytetu Jaciellońskiego.
                Sąd Najwyższy udzielił w środę odpowiedzi na pytanie prawne związane z ułaskawieniem w 2015 r. przez prezydenta Andrzeja Dudę obecnego koordynatora służb specjalnych Mariusza Kamińskiego i innych b. szefów CBA m.in. obecnego zastępcy Kamińskiego - Macieja Wąsika, skazanych wcześniej nieprawomocnie za działania CBA w "aferze gruntowej" z 2007 r. SN uznał, że prawo łaski może być stosowane wyłącznie wobec prawomocnie skazanych, a jego zastosowanie przed prawomocnym wyrokiem nie wywołuje skutków procesowych.
                Profesor Jan Zimmerman uważa, że współpracownicy Andrzeja Dudy źle interpretują prawo. - Kancelaria Prezydenta twierdzi, że w artykule 139 konstytucji nie ma mowy o prawomocnym wyroku. Ale to, że on musi być prawomocny, wynika z faktu, że mamy domniemanie niewinności. Więc dopóki wyrok nie jest prawomocny, to człowiek jest niewinny i nie ma z czego go ułaskawiać. To pusty gest, nie ma żadnych prawnych skutków - powiedział w rozmowie z portalem WP.pl.
                - Już kiedy prezydent podjął decyzję o akcie łaski mówiłem, że złamał konstytucję. Ale wie pan, że to nie jedyny raz podczas tych dwóch lat. Andrzej Duda złamał konstytucję wielokrotnie, chociażby nie przyjmując ślubowania od prawidłowo wybranych sędziów Trybunału Konstytucyjnego, czy podpisując ustawy przyjęte w wątpliwych okolicznościach, podczas tych głosowań w Sali Kolumnowej - dodaje promotor Andrzeja Dudy."
                www.rp.pl/Polityka/170609921-Promotor-Andrzeja-Dudy-Prezydent-zlamal-konstytucje.html#ap-1
                • 1elka26 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:00
                  Interpretacje - tak samo mozna powiedzieć, że p. profesor źle interpretuje prawo. Tak samo jak kwestia tzw. prawidlowo wybranych sedziów TK. Przypominam, że w międzyczasie Sejm zmienił ustawę, a tym samym postapił zgodnie z art. 197 Konstytucji.
                  Twierdzenie o zlamaniu Konstytucji - jest tylko i wyłącznie interpretacją. Poza tym nadal nie wiem - jakie artykuły Konstytucji zostały złamane.
                  • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:13
                    taaaak, SN najwyzszy tez jest tylko grupa kolesi co to sobie interpretuja wg swojego widzimisie.
          • livia.kalina Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 13:06
            >Ro może mi wytłumaczysz dlaczego, bodajże 5 razy usuwano mi wpis
            Bo administracja widzi twoje IP. Zapewne nadajesz z kilku nicków jednocześnie w jednym wątku to ci to, zgodnie z netykietą i regulaminem forum, usuwa.

>"Małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny, (...)

Jak byś znał Polskę i polskie realia, z czegoś innego niż płatny trolling na forach, to byś wiedział, że zapis ten jest interpretowany jako specjalna ochronę państwa dla małżeństwa złożonego z kobiety i mężczyzny a nie wyłącznej definicja małżeństwa jako związek kobiety i mężczyzny.
    • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:06
      Załamka i festiwal hipokryzji. I nie chodzi tylko o wątek, który poleciał. Słusznie zapewne. Chodzi też o to co czytam w tym wątku. Skończcie już zabawę w zakładanie wątków, w których (w zależności kto pisze) albo krytykuje się Polaków za rasistowskie zachowania albo na przykład za to samo, Szwedów czy Anglików. Jestem zażenowana jak widzę "stare" forumki, które nie potrafią i nie chcą się powstrzymać. W ciągu ostatnich dni skasowano nie wątki trolli, ale wątki kiedyś w miarę zrównoważonych nicków. Poważnie? To jest to do czego dążycie? Chcecie przeskoczyć gazetę, cz tego gogocośtam? Na zdrowie wobec tego.
      • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:08
        To samo myślę o wątkach o uchodźcach. Zastawmy te zabawy trollom.
        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:33
          tzn?
          • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 09:45
            Czego nie rozumiesz konkretnie?
            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:10
              tego "Skończcie już zabawę w zakładanie wątków, w których (w zależności kto pisze) albo krytykuje się Polaków za rasistowskie zachowania albo na przykład za to samo, Szwedów czy Anglików." i tego o uchodzcach rowniez nie. przeciez tym grzeje sie w Polsce na potege, a problem jest realny w Europie, czyli rozumiem nie wypowiadac sie w watkach na tematy aktualne?
              • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:16
                big_grin
              • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:22
                Są też inne tematy aktualne. Zwłaszcza dla Polaków. Po drugie, chodzi o specyficzny ping-pong w temacie na forum. To nie ma sensu innego niż bicie piany. I to wszystko jedno o jaką opcję chodzi.
                • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:28
                  temat uchodzcow jest na tyle aktualny ze postawa rzadu doprowadza do napiec i izolacji na arenie europejskiej. a to dla Polek i Polakow przebywajacych za granica nie jest bez znaczenia. Ze juz nie wspomne o grozbie polexitu - bo i w tym kierunku rzad zmierza. a to wszystko dlatego ze wystarczy krzyknac "islamista" i gros ludzi w Polsce rzuci sie popierac kazdy chocby najbardziej absurdalny rzadowy pomysl. Wiec moze perspektywa dziewczyn ktore mieszkaja w krajach ze wcale nie tak mala populacja i uchodzcow wszelakich i imigrantow i muzulmanow niektorych otrzezwi (snyig, to ostatnie to nie do ciebie, nie martw sie). ale zeby taka dyskusja byla mozliwa - trzeba znalezc jakis wspolny poziom, czyli wyjsc poza czarnuchy, bezowi, dzikusy i przestepcy - mowione w kontekscie wszystkich i o kazdym.
                  • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:29
                    Tak, tak i jatki na forum zmienią ten poziom big_grin
                  • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:38
                    No cóż, pewnych nastrojów się nie odwróci niestety. Zawłaszcza na forum. Nie mam watpliwosci. Niech się jednak sami podniecają (za przeproszeniem) do woli. Na zdrowie. Skoro taka wola.
                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:42
                      naprawde umiesz przejsc kolo tego obojetnie? bo ja nie pisze wcale o trollach.
                      • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 10:59
                        Ja tez nie pisze o trollach.

No cóż, przycieram oczy ze zdumienia. Czasami dam temu wyraz i tyle.
                        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:12
                          a ja nie moge. to sie nie godzi z moim swiatopogladem. Mialam to szczescie mieszkania w kraju arabskim, mam to szczescie ze zyje w spoleczenstwie obecnie bardzo zroznicowanym - i cenie to sobie. I to co sie dzieje w Polsce autentycznie mnie przeraza. To ze moi znajomi, chrzescijanie, ba katolicy!, nagle zaczeli byc otwarcie antyuchodzczy i antymuzulmanscy i lykna kazda bzdure, mnie przeraza. Rasizm to nie tylko przekonanie ze Zydzi sa podludzmi - a wielu sie wydaje ze to sie na tym zatrzymalo. I powtarzam, rzad to bardzo umiejetnie rozgrywa
                          • sniyg Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:21
                            No to skoro to dla ciebie takie ważne to wracaj i zmieniaj ten kraj. Zrób coś konkretnego, co poprawi sytuację w Polsce, bo takie załamywanie rączek przed szklanym ekranem na forum emama g...daje.
                            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:26
                              to nie pisz - once again.
                              • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:34
                                nosisz onuce?
                            • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:29
                              A ty co zrobiłaś dla Polski? Przypominam, ze po każdych wyborach niektóre forumki gardłują, że emigrantom polskim należy odebrać prawo do brania udziału w wyborach. Nawet to.
                          • kropkacom Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:26
                            Daj spokój, nic nie ugrasz. Wręcz na odwrót. Niech sami przekraczają kolejne granice śmieszności siana fobii. . Ja będę się tylko przyglądać. Przynajmniej tu na forum.
                            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:35
                              mi chyba chodzi o to zeby pokazac ze nie mozna tak po prostu kogos obrazac. gdyby bylo wiecej takich sprzeciwiajacych sie to moze ludzie by sie hamowali z niektorymi wyrazeniami. bo znow zaczynamy przegrywac debate o jezyk.
                              • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:48
                                ty już dawno przegrałes patek aj cwaj draj hajduszoboszlo big_grin
                                • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:57
                                  kochanie, nick sugeruje osobe plci zenskiej - wiem ze to trudne ale postaraj sie. dwa, jak wymiana zdan jest dla ciebie za trudna to nie boj sie przyznac do tego, nie musisz zawsze odpisywac, my zrozumiemy.
                                  • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:32
                                    jest was wielu szefie cipingpong? big_grin
                                    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:38
                                      jest nas wielu o normalnie dzialajacym mozgu, na szczescie.
                                      • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:41
                                        żre żur? jes? ta dej big_grin
                              • wielki_uscisk Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 15:39
                                nathasha napisała:

> gdyby bylo wiecej takich sprzeciwiajacych sie
                                > to moze ludzie by sie hamowali z niektorymi
                                > wyrazeniami. bo znow zaczynamy przegrywac
                                > debate o jezyk.

Żeby zło zwyciężyło, potrzeba tylko milczenia dobrych ludzi.
                • natalia.nat Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 14:08
                  Ale to ty decydujesz w jakich wątkach mamy się wypowiadać lub jakie wątki zakładać?
                  A dyskusja jest przecież z natury ping-pongiem. Tez mi zarzut.
                  Taka rada: jak wątek ci nie pasuje nie wchodź w niego, nie czytaj i nie komentuj.
    • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:37
      pathétique
      • kolpik124 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:52
        po polsku piszemy patetycznie, maciusu

Rozumiem że w rodzinnej gminie nie zdążyłes poznać tego słowa przed wyjazdem na zmywak i posługujesz się jedyna znana ci wersja big_grin
        • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:55
          no to znalazles tlumaczenie, brawo. a teraz powtarzaj sobie: Je suis pathétique.
          • lauren6 Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:27
            Wow, programista zaimplementował translator w swoim bocie! Jakie jeszcze języki masz zaprogramowane? Po chińsku poproszę!
            • nathasha Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 12:37
              misiu, sprawdz definicje bota. jest w tym samym zrodle co faszyzm w przedwojennej Polsce, poszerzysz troche swoje horyzonty. BTW, wszystko jest po polsku, nawet googletranslate nie musisz sie poslugiwac.
          • rosapulchra-0 Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 03:53
            Natasza, nie karm trolla.
        • cauliflowerpl Re: Czy moglabym poprosic 05.07.17, 09:31
          Nie kolpiku, po polsku piszemy "żałosne". "Patetyczne" ma w języku polskim zupełnie inne znaczenie.
    • ichi51e Re: Czy moglabym poprosic 04.07.17, 11:44
      ale co ma narodowosc Ukrainska do tej sytuacji? rownie dobrze mogli okrasc Polaka a coz nawinal sie Ukrainiec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka