Dodaj do ulubionych

Harmonogram sprzątania.

20.02.19, 19:32
A sobie zerknęłam na takie harmonogramy.
O, panie!
2x w tygodniu pranie, odkurzanie raz, pościel (uwaga!) raz w miesiącu.
Szafki kuchenne i fronty raz na pół roku.
Piekarnik raz na rok.
Pranie dywanów i tapicerek raz na rok, ewentualnie trzepanie/odkurzanie co pół roku.
Jesteśmy strasznymi syfiarzami, bo u nas te czynności są o wiele, wiele szybciej.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 19:35
      Chyba częściej, a nie szybciej.
      • tryggia Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 19:41
        Szybciej niż dopiero za pół roku. I częściej niż 2 razy w roku. Satisfied?
        • lispokis1 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:54
          nie, nie pasuje.
        • mid.week Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 13:19
          Wcześniej
    • mildenhurst Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 19:38
      Ale o co chodzi. Pranie tapicerki? Jeśli się pobrudzi to natychmiast jeśli nie to nawet nigdy. Kto jest brudasem?
    • 21mada Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 20:01
      A co w tym dziwnego? Po co zmieniać pościel częściej niż raz w miesiącu? Chyba że ktoś ma nieczyste sumienie, to tak, ślady należy usunąć 😉
      • angazetka Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:14
        Po to, że się brudzi? Dwa tygodnie to max.
        • boo-boo Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:19
          Jak idziesz brudna spać....
          • positronium Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:23
            @Boo-boo
            Ty tak na poważnie?
            Czy po prostu jesteś szczęściarzem/szczęściarą, który się w nocy nie poci? wink
            • werdipurke Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:38
              nie poce sie, ale spimy oboje nago
              pozycie mamy czeste i satysfakcjonujące
              z powyzszych powodow zmieniam posciel co tydzien
              raz w miesiacu piore poduszki i kołdrę (sezon jesienno zimowy), raz na pol roku piore tez pokrowce z materaca
              • boo-boo Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 12:11
                I tu jest odpowiedź.
            • boo-boo Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 12:16
              A co jak ktoś się nie poci, sypia sam, prysznic dzień w dzień i zmienia pidżamę co drugi dzień ? Rozumiem, że tempo zabrudzania pościeli takie samo jak u kogoś kto bierze prysznic raz na tydzień, sypia nago i seksik co noc.
              Wpienia mnie takie pisanie w stylu "mnie się pościel brudzi szybko to każdemu też i jak nie zmieniasz co dwa tygodnie jak ja to jesteś brudas".
              • werdipurke Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 13:25
                jesli ktos spi w pizamie to wszelki naskórek w wiekszosci zostaje na piżamie
                ale ja spie nago i mimo ze biore prysznic srednio 3 x dziennie to i tak mam potrzebe zeby posciel byla swieza wiec zmieniac raz na tydzien to koniecznosc
                • marianna211272 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 15:28
                  a po co bierzesz prysznic 3 razy dziennie? u mnie by nie przeszlo w sensie mam dosyc delikatna skore i tak czeste mycie jej nie sluzy ( smieje sie w duchu bo juz sobie wyobrazam co na to ematki powiedza). No ale na moje usprawiedliwienie powiem ,ze uzywam bidetu.
                  Co do zmieniania poscieli co dwa tygodnie ale jak np widze jakies niespodziewane zabrudzenia to i czesciej czasami zmieniam tylko powloczke np po 3 dniach od zmiany bo cos mi nie pasuje z czystoscia
                  • werdipurke Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:13
                    czemu? bo takie mam nawyki, zawsze rano, zawsze po treningu, zawsze przed polozenoem sie spac ewentualnie po bzykaniu
    • ficus_carica Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 20:36
      Piore rzeczywiście mniej więcej 2 razy w tygodniu, odkurzam co drugi dzień, bo nie mam dywanów i wszystkie koty kurzowe wraz z sierścią pełzają po podłodze.
      Fronty kuchenne przecieram raz w tygodniu, za to wnętrza szafek jeszcze nie myłam (meble mają 1,5 roku). Piekarnik myję jak się zabrudzi, czasem co kilka miesięcy, czasem co tydzień.
      Dywanów nie piore, bo nie mam, a tapicerki jak się uwalą, normalnie tylko odkurzam.
    • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 20:41
      pranie x2 w tygodniu? przy trzech doroslych osobach jedna pralka dziennie
      fronty i szafki jak sie zabrudza, tak samo piekarnik, posciel jak tam kto chce, moze i codziennie
      odkurzanie co drugi dzien
      tapicerka i dywany a raczej wykladzina jak jest potrzeba

• hanusinamama Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:26
        Serio zapełniasz jedna pralkę dziennie? Ok mam duża pralkę bo 8 kg, ale jest nas 4 w tym 2 dzieci wiec brudzą sie sporo ale nie puszczam codziennie. Co drugi dzien tez nie koneicznie.
        • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 01:35
          serio, pralka wsad 9kg

przy bandzie kotow domowe dresy sa do zmiany codziennie, tshirty, gatki, odziez systemowa, itp, reczniki zmieniamy codziennie, 3xkapielowe 3x mniejsze, scierki kuchenne, no zbierze sie pralka dziennie
          • 21mada Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 10:28
            > ręczniki zmieniamy codziennie, 3xkapielowe 3x mniejsze
            😂 Wygralas!
            • mamaafg Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:32
              Ja tez piore reczniki codziennie. Nie wiem co w tym dziwnego. 2 dni to jest max.
              • mamaafg Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:33
                Aha i serio nie mam sterylnego domu. Za leniwa jestem, ale wlaczenie pralki to jest naprawde sekunda.
              • memphis90 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 13:56
                To, że ręcznik wchłania czystą wodę i naprawde nie jest brudny po jednym użyciu... To nieekologiczne (zuzycie wody, prądu, detergentów) i niezdrowe (codziennie swieza "chemia" na skórze).
                • chatgris01 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 14:18
                  memphis90 napisała:

> i niezdrowe (codziennie swieza "chemia" na skórze).
                  >

To chyba tylko przy niedopłukanych, no i można wybrać proszki/płyny do prania bez szkodliwych substancji, dla alergików (ale też nie zmieniam ręczników codziennie, niemniej przy zmianie żadnej chemii skórze nie serwuję).
                • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 17:37
                  nie po jednym a po dwoch (prysznic rano i wieczorem), juz wyjasniam dlaczego ida do prania, mieszkamy teraz w wilgotnym klimacie, jesli recznik wilgotny wisi dluzej niz jeden dzien to jest po prostu niemily, tak uzywamy 'kaloryferow' rurkowych i mimo to, wole wyprac

co do ekologii, wody mamy w regionie nadmiar, sprzet z niskim poborem pradu, detergenty eko,
          • brenya78 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 17:42
            mysiulek08 napisała:

reczniki zmieniamy codziennie, 3xkapielowe 3x mniejsze, scierk
            > i kuchenne, no zbierze sie pralka dziennie

O Chrystusie. W imieniu planety "dziekuje" Ci serdecznie.
            Naprawde niektorzy maja nas....ne w glowach sad
            • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 17:59
              akurat w zamian za to pranie robie sporo dla planety, chocby i to, ze nie powiekszylam ilosci ludzi na niej
              poza tym, czym sie rozni 7 pralek w ciagu jednego dnia od jednej dziennie?
              • brenya78 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:28
                Zużyciem prądu i wody! Co za głupie pytanie.
                • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:44
                  to chyba cos nie tak u ciebie z matematyka smile 7 pran jednego dnia zuzyje tyle samo pradu i wody co jedno pranie dzienne, a gwoli scislosci np dzisiaj nie pralam
                  • brenya78 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:47
                    Przeciez chodzi o ILOSC pran, a nie jak czesto. Nie robilabys 7 pran gdybys nie prala codziennie recznikow.
                    • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 20:03
                      doczytaj co pisza inni, piora KILKA pran JEDNEGO dnia czyli zuzywaja tyle samo wody i pradu, wiec co sie czepiasz moich recznikow, wody mam pod dostatkiem, Tobie jej nie dam rady przeslac, prad z elektrowni wiatrowych

• brenya78 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 20:22
                        Nie obchodzi mnie co robią inni, chyba że tak samo kretyńsko piorą ręczniki codziennie, albo równie coś durnego.
                        Myślisz że jak z wiatrowych i masz wodę to jesteś ekologiczna? Chryste.
                        • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 20:29
                          dobrze, ze ty wszystko robisz madrze, eot
                    • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 20:13
                      ok, piore raz w tygodniu, 6 pralek, lepiej Ci?
                • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:46
                  a i cykl prania to nie dwie godziny a 45m
        • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 01:59
          a i kocie koce i poslanie tez wymagaja czestego prania
        • verydry Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 07:04
          Jak nie puszczę codziennie, to muszę co drugi dzień zrobić 2-3 prania. 6 osobowa rodzina. Pralka 8 kg, suszarka tyż.
          • heca7 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 07:17
            Ja piorę dwa razy w tygodniu. Ale wtedy robię 3-4 prania i przerzucam do suszarki. Kiedyś pralam codziennie po jednym wkładzie . Pralka 7kg. Suszarka 8kg. W domu 5 osób, kot i pies.
      • jola-kotka Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:27
        Ale to chyba zalezy bo mozna prac w tej pralce codziennie to co sie zdejmie z siebie i mozna to wszystko razem uprac np. Co piec dni. Zalezy jaka sie ma pralke? Kwestia upodoban? Jak ktos lubi prac to moze i 3 pary majtek prac w pralce kto komu broni? Ale to w startowym to chyba tak bardziej realnie.
      • bei Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 08:05
        Mysiulku- z praniem, to zapewne chodzi o to, ze jak dwa razy w tygodniu- to kilka wsadów trzeba wyprać. Organizujemy wówczas wieczór z praniem i suszeniem.
        • 7katipo Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 08:39
          Ależ ja jestem potwornym brudasem! No aż się obwąchałam normalnie! big_grin
          Pralka raz w tygodniu - i czasem mam problem, żeby uzbierać pełną.
          A jak nie ma mnie w sobotę w domu, to rzadziej.
          Trzy dorosłe osoby, w tym babcia domowa, dziecko szkolne, zwierząt brak.
        • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 17:32
          Pewnie tak, wtedy wyjdzie tez 1 dziennie smile
      • sfornarina Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 13:51
        > pranie x2 w tygodniu? przy trzech doroslych osobach jedna pralka dziennie
        fronty i szafki jak sie zabrudza, tak samo piekarnik, posciel jak tam kto chce, moze i codziennie

O Grecie Thunberg, mysiulek, słyszałaś? Ona, i setki tysięcy innych młodych, do których pewnie wkrótce dołączą Twoje własne dzieci, walczą z betonem twojego pokroju.
        • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:32
          nie obciazylam planety dodatkowymi ludzmi i robie wiecej niz tobie sie wydaje aby dla twoich dzieci cos jednak zostalo i jak juz pisalam, nie ja jedna mam jedna pralke dziennie, jesli pierzesz raz w tygodniu ale masz tych wsadow 5/6/7 to na jedno wychodzi, wiec pohamuj ten beton
    • 35wcieniu Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 21:42
      Wydaje mi się logiczne że to w dużej mierze zależy od stylu życia. Czy ktoś ma kudłatego psa i dzieci jedzące na kanapie i syfiące ją, czy nie ma psa a dzieci jedzą przy stole. Albo w ogóle nie ma dzieci itd...
      • alina460 Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:27
        Sprzątać należy jak się pobrudzi, a nie wg jakiegoś dur ego grafiku. Amen.
        P.S. Tylko ludzie potrafią sobie tak skomplikować życie.
        • tryggia Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 23:52
          Zerknęłam sobie po 15 latach prowadzenia domu jak należy to robić
          I wszystko robię źle. 🙃
          • miedzymorze Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:48
            aż dziw że jeszcze nas bakterie żywcem nie zjadły big_grin
            pozdr,
            mi
    • boo-boo Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:26
      Pranie (ubrań) robię rzadko 2x w tygodniu. Przeważnie zawsze w piątek ale wtedy ze 4- 5 jedno za drugim. W środku tygodnia owszem jakaś pościel, ręczniki etc. się zdarzy.
      Odkurzam dzień w dzień- w weekendy zdarza się i 2 razy dziennie.
      Pościel zmieniam w zależności od potrzeb.
      Szafki, fronty kuchenne, piekarnik i mikrofala też- w zależności od potrzeb.
      Tapicerek i dywanów nie piorę- nie posiadam takowych do prania.

"Jesteśmy strasznymi syfiarzami, bo u nas te czynności są o wiele, wiele szybciej."
      Szybciej ? - chyba częściej.
      Pisz za siebie.
      • kosmos_pierzasty Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 23:56
        Przebijam z praniem - raz na 7-10 dni, ale wtedy pralka chodzi cały dzień właściwie.
        • boo-boo Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 12:18
          Ja też wolę rzadziej, a więcej. Ubrań mamy na tyle, że bez problemu każdego dnia świeże. Szlag by mnie trafił z rozwieszaniem i zbieraniem każdego dnia.
          • iwoniaw Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 12:29
            No ale to już jest kwestia organizacyjna, czy ktoś pierze codziennie albo co dwa dni, czy robi kilka prań raz w tygodniu i to zależy od rozkładu dnia, ilości posiadanych ubrań/tekstyliów domowych/pościeli, miejsca do suszenia itd. Natomiast ktoś wyżej pisze, że "ma problem uzbierać pełną pralkę" raz w tygodniu (!) przy trzech dorosłych osobach i jednym dziecku szkolnym - i w coś takiego raczej trudno mi uwierzyć przy założeniu, że rozmawiamy o ludziach zachowujących elementarną higienę.
            • boo-boo Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 12:45
              Nie twierdzę, że nie. Jeśli komuś odpowiada robienie prania raz dziennie to czemu nie.
              Przy trzech dorosłych osobach problem z uzbieraniem pralki raz w tygodniu ? - to pewnie inni mają problem przy takich osobach postać w komunikacji miejskiej.
            • aankaa Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 13:30
              iwoniaw napisała:

> Natomiast ktoś wyżej pisze, że "ma problem uzbierać pełną pralkę" raz w tygodniu (!)
              > przy trzech dorosłych osobach i jednym dziecku szkolnym - i w coś takiego racze
              > j trudno mi uwierzyć przy założeniu, że rozmawiamy o ludziach zachowujących ele
              > mentarną higienę.

może segreguje kolorami/materiałami/temperaturą prania ?
              ja bym dresów "po kocie" nie wrzuciła do pralki z ręcznikami czy ścierkami kuchennymi
              • iwoniaw Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 13:35
                Ja też nie, ale ile po 4 osobach masz w tygodniu bielizny/pościeli/ręczników/ubrań typu "dres domowy"/ubrań, w których wychodzicie z domu/ścierek kuchennych? Bo IMO nie ma opcji, żeby się przynajmniej w jednej z tych kategorii nie zebrała pralka prania, zwłaszcza jeśli w tygodniu poprzednim też prałaś tylko jedną kategorię, a pozostałe czekały, aż się dozbiera więcej.
              • mysiulek08 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 18:00
                to tez nie wrzucam smile
          • aerra Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 19:36
            Mnie by szlag trafił, jakbym miała na raz (nawet rozłożone na cały dzień) wieszać 4-5 wkładów prania. Wolę już jednak codziennie (przy czym mi wychodzi raczej co drugi dzień, no, czasem co półtora dnia).
    • bialeem Re: Harmonogram sprzątania. 20.02.19, 22:29
      No... mniej więcej się zgadza. Pranie zależnie od potrzeb 2-3x w tygodniu.
      Fronty szafek 1x2 tyg chyba że się coś bardzo usyfi. Wnętrza to nie wiem. Raczej rzadziej niż 1x na rok. Szafki są zamknięte więc się nie kurzą, a jedyna półka, która się realnie brudzi to ta z oliwami, octami i miodami. To sprząta pani sprzątająca chyba częściej. Piekarnik jak się pobrudzi. Porządnie pewnie z 1-2x w roku. Nie mam dywanów i tapicerek.
      Jestem osobą wygodną, ceniącą swój czas, a czas pani sprzątającej spożytkowuję na prasowanie i układanie w szafach tych 4-6 prań, które się przez dwa tygodnie zebrały. Nikt jakoś nie miał zastrzeżeń co do czystości w moim domu. Goście przychodzą często, wracają z własnej woli i się do niczego nie kleją.
      • aqua48 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 07:17
        Przy dwóch osobach piorę raz-dwa w tygodniu ale zazwyczaj dwa prania - białe i czarne. Pościel zmieniam co dwa tygodnie mniej więcej, ręczniki co tydzień. Odkurzam i myję podłogę co dwa dni, tak też sprzątam łazienkę, fronty szafek kuchennych myję na bieżąco, podobnie piekarnik. co kwartał robię porządki generalne - myję szafki kuchenne wewnątrz, szoruję sztućce, szkło i porcelanę, w szafach porządnie układam rzeczy (lubię mieć pod sznurek i kolorami) i wyrzucam niepotrzebne graty. Tapicerki piorę raz na rok, po zimie zanoszę ciepłe okrycia do pralni, a zimowe buty czyszczę porządnie, wypycham gazetami i wkładam do pudełek. Jakiś tam harmonogram zatem mam, ale raczej sprzątam na bieżąco zaraz jak się coś pobrudzi albo zobaczę, że mam zbyt brudno jak na moje oczekiwania.
    • tol8 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 08:00
      Pościel zmieniam raz w miesiącu teraz. Podłogi myję codziennie, odkurza roomba. Łazienka i kuchnia codziennie. Kurze raz w tygodniu. Fronty raz na dwa tygodnie. W szafkach raz w miesiącu. Dywany pierzemy co dwa miesiące. Piekarnika nigdy nie umyłam, dzięki za przypomnienie smile
    • 21mada Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 10:32
      Jak ktoś żyje w stadzie z kotami i psami to może i powinien codziennie prać dywany i tapicerki, froterować podłogi i odkurzać. Normalnie można to robić o wiele rzadziej.
    • miriam_73 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 10:42
      Piorę wtedy, jak mi się zbierze odpowiednia liść np. białych rzeczy, czy kolorowych, zwykle 2-3 razy w tygodniu, prasowanie sukcesywnie do ilości prania. Nie widzę potrzeby, żeby robić to częściej.
      Pościel zmieniam mniej więcej raz na tydzień, czasem +2/3 dni. Cały dom mam gruntownie odkurzany i sprzątany raz w tygodniu, sama przecieram np. kuchnię, czy odkurzam na bieżąco, sukcesywnie do potrzeb (np. jak koty rozniosą żwirek, czy po pracach w kuchni). Podobnie z tapicerką: jak mi się koty zaczną wylegiwać, albo się pobiją to wtedy kłaki trzeba odkurzyć. Sofę i fotel mam okryte kocami, więc raz na jakiś czas piorę je pod kątem sierści, razem z legowiskami.
    • werdipurke Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:42
      kazdy moze miec inny harmonogram w zaleznosci od trybu zycia i ilosci osob przebywajacych w dom.
      u mnie rodzina 2+3 wygląda to tak:
      -odkurzanie codziennie jesli jest ktos w domu lub raz na 2-3 dni jesli wszyscy zdrowi spedzaja dnie poza domem
      - mycie toalety,umywalki,luster czyli miejsca widoczne srednio 2xtydzien
      - kurze z mebli 1x2 tygodnie lub przed przyjsciem gosci
      - fronty w kuchni 1x2 tygodnie choc przydaloby sie i czesciej
      - blaty w kuchni,stoły-wycieranie codziennie
      - mycie podlogi na mokro 1x2 tygodnie
      - zmiana poscieli co tydzien
      - pranie wstawiam chyba prawie codziennie coś smile
    • mayaalex Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 11:52
      U mnie jednak czesciej, dzieci male to pranie chodzi prawie codziennie, posciele raz w tygodniu zazwyczaj. Odkurza pani raz w tygodniu calosc ale sa miejsca gdzie trzeba jednak zamiesc/odkurzyc czesciej.
      Fronty raz na pol roku?
      Tu jest fajnie napisane cos na ten temat, reczniki mnie zdziwily:
      www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/feb/21/new-household-rules-ditch-toilet-brush-wash-much-more
    • kouda Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 12:59
      nie wiem, jak ludzie to robią, ale ja przy takim harmonogramie wygladalabym jak wiedzma ple-ple
      moze jakos bardziej syfimy?
      pralka musi pojsc codziennie - jedna, albo dwie
      posciel minimum raz w tygodniu, reczniki codziennie wynosze z lazienki tez mniej swieze i nie zagladam im w metryke
      odkurzam codziennie, bo choc nie mam zwierzat (dzieki ci opatrznosci) to syfi sie i nosi, zwlaszcza o tej porze
      piekarnik wymaga minimum przetarcia po kazdym uzyciu
      a fronty w zasadzie przecieram przy kazdym sprzataniu kuchni bo sa biale i nie ma sily zeby cos nie chlapnelo i nie splynelo
      zwlaszcza ze dzieciaki czesto same sie obsluguja
    • czarniejszaalineczka Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 14:23
      a skad te harmonogramy bierzesz?
    • agata16.06 Re: Harmonogram sprzątania. 21.02.19, 17:43
      A m ó j harmonogram jest taki:
      - CODZIENNIE wieczorem przetarcie mopem podłogi w kuchni, przedpokoju, łazienkach, blatów tamże, umycie ubikacji, umywalek, zlewu ( około 15 min), zmywanie w zmywarce co najmniej wieczorem, czasem 2 razy dziennie.
      - CO DRUGI DZIEŃ - właczanie prania ( pierze pralka)
      - CO TYDZIEŃ - odkurzanie, prasowanie, zmiana pościeli ( max 2 godziny)
      - RAZ NA DWA TYGODNIE - duże sprzatanie ( pani Ukrainka) i ja mycie lodówki
      - RAZ NA KWARTAŁ sprzątanie w szafkach kuchennych, spiżarni, szafkach w łazience, przegląd kosmetyków, leków, mycie piekarnika
      - RAZ NA PÓŁ ROKU - gruntowne wiosenne i jesienne porządki, wymana części garderoby, pranie dywanów,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka