Dodaj do ulubionych

Wakacje 2020

03.05.20, 19:47
W związku z pandemią odwołaliśmy nasz wyjazd wiosenny do Hiszpanii (dzisiaj byśmy wracali po tygodniowym pobycie), wszystko wskazuje tez, że zrezygnujemy z 2 tygodniowego wyjazdu w lipcu. Co w zamian? Jakie macie plany na wakacje? Co polecacie dla rodziny 2+2 i pies? Myślimy nad zaszyciem się w jakimś domku na Podlasiu lub Kaszubach, ale może macie jakieś inne fajne pomysły?
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Wakacje 2020 03.05.20, 19:59
      Z wątków na forum wynika, że pól Polski zamierza się zaszyć w całkowicie odludnym domku na Podlasiu lub Kaszubach, wiec słabo widzę to odludzie wink
      • bergamotka77 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:37
        panna.nasturcja napisał(a):

> Z wątków na forum wynika, że pól Polski zamierza się zaszyć w całkowicie odludn
        > ym domku na Podlasiu lub Kaszubach, wiec słabo widzę to odludzie wink

haha dokładnie smile Czekam
        kiedy będzie można bezpiecznie latać sad W tym roku chyba tylko Polska niestety sad
        • panna.nasturcja Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:51
          No my też planujemy Polskę, ale nie mam złudzeń, że będzie odludnie.
          Tyle, że jeśli nie zniosą obowiązku maseczek to nie jadę, nie wyobrażam sobie całego dnia na urlopie w maseczce.
          • molik28 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 21:34
            Ja tak samo. Nie wyobrażam sobie urlopu w maseczce. Bez możliwosci zjedzenia na ulicy chociażby loda czy zapiekanki, czy czegoś co zabraliśmy ze sobą na wycieczkę. Bez możliwości napicia się w lecie. Masakra.
            • bergamotka77 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 21:46
              Jak jesz i pijesz to zdejmujesz maskę. W górach nie trzeba jej nosić co testuję obecnie smile
              • molik28 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 22:07
                Będziemy i tak czekać na ostatnią chwilę. Najwyżej pojedziemy tylko na działkę. Tam w koło lasy i prawdziwe zadupie. A w lecie nie wiadomo jakie tabuny będą w górach, teraz pewnie jest fajnie smile Zobaczymy jakie zasady będą w wakacje.
                • bergamotka77 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 22:19
                  o tak, zero ludzi praktycznie.
                  • lot_w_kosmos Re: Wakacje 2020 04.05.20, 06:02
                    Byłam w górach w tamtym roku w wakacje.
                    Ilość turystów na szlakach przeszła moje najczarniejsze przewidywania.
                    W tym roku może być istny horror.
      • ichi51e Re: Wakacje 2020 03.05.20, 22:11
        Tym bardziej ze fajne miejscowki w PL to sa zabookowane najpozniej w styczniu uncertain a sporo ludzi po prostu jezdzi co roku w to samo miejsce i ma zaklepany termin rok na przod
    • leni6 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:12
      Zamierzamy się zaszyc w domu nad morzem, poza sezonem.
    • miriam_73 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:25
      Welcome to the club, we wtorek wracalibysmy z Madrytu sad
      Czekamy na otwarcie granic i wtedy będziemy sie zastanawiac dokąd i na jak dlugo. Na razie zostają Mazury.
    • sonia-3 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:27
      Mieliśmy spędzać urlop na Teneryfie w pierwszej połowie lipca. Oczywiście nie jedziemy. Zarezerwowaliśmy pokoje w Kątach Rybackich na kilka dni. Ośrodek rzędem PRL, ale bardzo przyzwoity i czyściutki. Totalne zad..ie, tuż przy lesie, który prowadzi na plażę. Plaża szeroka i mało na niej ludzi. Fajnie, bo zwierzęta mile widziane za free. Jedziemy z pieskiem. Byliśmy w ubiegłym roku i zakochaliśmy się w Kątach. Myśleliśmy jeszcze o Kaszubach. Kiedyś w Rodzince.pl, widzieliśmy fajną miejscówkę( Boscy reklamowali ją, goszcząc tam ), Kaszubska Ostoja. Wygląda całkiem ok. Ale córka z koleżanką odmówiły już dalszego uczestnictwa w wakacjowaniu w odludnych miejscach , a w dwójkę nie opłaca się wynająć domku, wiec jedziemy tylko nad morze.
      • stavros2002 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:55
        Jeśli granice będą przejezdne bez konieczności kwarantanny, to w 2 poł. sierpnia Chorwacja na wyspie w zaufanym i spokojnym miejscu. Relaks i lenistwo, raz na parę dni do sklepu i na targ po zakupy, na knajpy nie mamy parcia, wystarczy grill, poza tym na miejscu są wszelkie udogodnienia typu łódź, kajaki, własny pomost i dostęp do wody, itd.
    • slonko1335 Re: Wakacje 2020 03.05.20, 20:59
      Mamy zaplanowane dwa wyjazdy w Polskę i mam nadzieję że dojdzie przynajmniej jeden z nich do skutku...
    • chococaffe Re: Wakacje 2020 03.05.20, 21:06
      Suwalskie
    • marcowa_aprilla Re: Wakacje 2020 03.05.20, 21:50
      Ja zaplanowalam juz rok temu Bieszczady i Podlasie wiec planow zmieniac nie musze. W obu miejscach samodzielne domki w malych osadach, w planach wycieczki piesze i rowerowe wiec licze na udane wakacje bo w gorach i lasach maseczek nie trzeba na szczescie
    • aerra Re: Wakacje 2020 03.05.20, 22:13
      Jeśli będzie utrzymany nakaz maseczek, to raczej tylko krótkie wypady po okolicy (góry, lasy, dolinki), nigdzie dalej nie ma sensu, bo cały dzień w maseczce chodzić nie mam specjalnej ochoty.
    • egina Re: Wakacje 2020 03.05.20, 23:54
      Uwielbiam Podlasie - zwiedziłam właściwie całą Europę i Podlasie uważam za unikalne. Na pewno nie będzie jednak w tym roku odludne. Lubię Kotlinę Kłodzką i Trojmiasto, ale tylko nie w sezonie. Warto jednak poszperać w internecie i odkryć te mniej znane, a również ciekawe miejsca w Polsce. Ja mam taki zamiar wink. W planach mam wycieczkę po tzw. Ziemiach Odzyskanych. Polecam też wschodnie tereny Polski, ale nie tylko Podlasie, Suwalszczyznę i Bieszczady.
    • lot_w_kosmos Re: Wakacje 2020 04.05.20, 06:00
      Nie mylę.
      Jakby co zdecyduję w kilka dni. Na bieżąco, w oparciu o aktualną sytuację.
    • thea19 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 09:03
      w Warszawie będzie odludnie, więc skorzystam z atrakcji. W Karpaczu mamy metę, więc może się wybierzemy na parę dni. W wakacje planuję zrobić cały ogród, więc nudzić się nie będę. Na wakacje zagraniczne nie wybieram się bo zbyt wielka niepewność tego co zastanę i tego jak szybko będę musiała się pakować.
    • sumire Re: Wakacje 2020 04.05.20, 09:12
      Patrząc na to, jak się śpieszą z odwołaniem zakazu lotów, nastawiam się raczej na urlop w Polsce i w sumie nie żałuję jakoś bardzo.
      Z Tatrami trochę poczekam, bo spodziewam się totalnej stonki, ale jeśli się uda wbić w ulubione miejsce w Gorcach, to będę bardzo zadowolona smile
      • chococaffe Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:08
        A propos lotów - cały czas jest wiele z Berlina jeżeli komuś zależy a w państwie docelowym nie ma obowiązku kwarantanny.

Ja już wiem, że gdyby doszły do skutku moje wyjazdy pod koniec roku, a w PL cały czas/znowu byłaby kwarantanna dla powracających , będę pracować z domu.
        • sumire Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:32
          Myślę, że niewielu mimo wszystko teraz na zagranicznym urlopie zależy aż tak bardzo, żeby kombinować z wyjazdami via kraje ościenne smile Tj. mnie zależy, ale wolę go odbyć normalnie, bez nadmiernego cudowania.
          • chococaffe Re: Wakacje 2020 04.05.20, 12:09
            Gdybym planowała urlop 2 tygodnie lub dłuższy to rozwazyłabym tułaczkę do Berlina ( w zależności od warunków w panstwie docelowym itd) Na krótsze wyjazdy raczej nie.

Problemem jest nie tylko zakaz lotów ale ogólny chaos
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Wakacje 2020 04.05.20, 09:17
      Wakacjuję się zwykle na jesień i jeszcze nie tracę nadziei. Oryginalnie w planach był październik w Andaluzji, ale nic nie tknęłam w temacie rezerwacji. Jako ciut bardziej prawdopodobną opcję zaklepałam noclegi w Chorwacji na drugą połowę września, ale mogę bezkosztowo odwołać.
      Wyjazd w Polsce też biorę pod uwagę, ale pod warunkiem, że będzie jako tako normalnie - będzie można zjeść lody na ulicy czy napić się wody. Na puste zadupia nie liczę - już od dawna turystyka wewnątrz kraju kwitnie i kompletnie nie radzi sobie z napływem większej ilości ludzi. W tym roku może być tylko gorzej, jak granice będą dalej zamknięte.
    • marianna1960 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 10:44
      W związku z pandemią jak co roku spędzam czas w swoim salonie i doskonale wypoczywam nie mam ciągot do wożenia d.. i szwędadztwa.
    • ania_z_zielonymii Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:03
      Wynajęliśmy na wakacje dom na kaszubskiej wsi. Na skraju lasu i z własną linią brzegową oraz całkiem sporą, własną plażą. Nie boję się tłumów, ponieważ w okolicy jest niewiele domów letniskowych - byliśmy tam już parę lat temu. W okolicy są również ścieżki rowerowe w lesie prowadzące do opustoszałych plaż, więc będziemy się przemieszczać bez masek.
      Będziemy tam siedzieć cały lipiec.
      Ciężko było zarezerwować ten dom, właściciel zrobił dla nas wyjątek z powodu starej znajomości. Podobno przepisy się zmieniły z powodu koronawirusa odnośnie wynajmu i wynajmujący na Mazurach i Kaszubach rezygnują w tym sezonie z wynajmowania domów, szczególnie jeśli nie jest to ich główne zródło zarobków - nie weryfikowałam czy to prawda, takie wieści usłyszałam od wynajmującej domy na Mazurach, która w tym sezonie rezygnuje z wynajmowania.
    • mdro Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:10
      Augustowskie. Nie bezpośrednio nad jeziorem, a w całej osadzie jest coś z 8 domów (i to większość niewakacyjnych), więc tam będzie cisza i spokój, nawet biorąc pod uwagę większe zagęszczenie niż w zeszłym roku.
      • mdro Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:12
        A, tydzień w Grecji, który miał być w końcu maja, przełożyliśmy na początek października - może się uda...
    • anika772 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:55
      Niczego nie rezerwowałam i nie planowałam, bo czeka mnie w lipcu lub sierpniu egzamin, o terminie dowiem się pod koniec czerwca. Normalnie załatwiam to mniej więcej w styczniu/lutym; w tym roku wyszło jak wyszło, więc z niczego nie muszę rezygnować.
      Jak się dowiem kiedy egzamin, to pomyślę, co z wyjazdem. Dużo zależy od uregulowań prawnych. Przyznam, że jeśli to ma być wyjazd w ostrym reżimie, z maskami, z jedzeniem podawanym do pokoju, mocnym ograniczeniem liczby osób w różnych przybytkach, itp, to jednak podziękuję, ale nie. Zostanę na swojej wsi, z lasem i jeziorem w pobliżu, trudno.
      Nie wiem też co z koloniami. Mam zapłacone Angloville dla córek, na razie cisza.
      • anika772 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 11:57
        A jeszcze kwarantanna... Nie ma opcji, że po powrocie z zagranicznego urlopu mam siedzieć zamknięta przez dwa tygodnie.
        • sumire Re: Wakacje 2020 04.05.20, 12:09
          I nie każdy może siedzieć po powrocie - ja tak, mój partner absolutnie nie. Tym bardziej na razie nic poza Polską nie wchodzi w grę, chyba że pojadę sobie sama - też kuszące w sumie wink
          • anika772 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 13:22
            Ja bym mogła, ale nie chcę. Mąż nie może.
            Rozważasz samolot? Ja mam wątpliwości, chyba wolę jechać autem w tym roku.
            • sumire Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:23
              Rozważę, jeśli będę miała pewność, że nie będzie cyrków ani po lądowaniu w miejscu docelowym, ani po powrocie smile Póki nie mam - podziękuję.
      • joanna_poz Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:04
        anika772 napisała:

Dużo zależy od uregulo
        > wań prawnych. Przyznam, że jeśli to ma być wyjazd w ostrym reżimie, z maskami,
        > z jedzeniem podawanym do pokoju, mocnym ograniczeniem liczby osób w różnych prz
        > ybytkach, itp, to jednak podziękuję, ale nie. Zostanę na swojej wsi, z lasem

ja podobnie.
        za urlop w maseczkach, z cudowaniem z jedzeniem do pokoju - nie, dziękuję.
        poki co żadnych planów, poczekamy, zobaczymy, zawsze orgnizowalismy się na ostatnią chwilę, to i w tym roku tak samo.
    • te_de_ka Re: Wakacje 2020 04.05.20, 12:32
      Plany na wakacje 2020:
      a) ogród
      b) plaża
      c) rowery/rolki/konie
      d) góry
      e) namiot
    • zasiedziala Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:14
      Liczę na to, że pół Polski pojedzie w te swoje odludne miejsca, a ja jak co roku spędzę parę dni w Trójmieście w tłumie mniejszym niż tym co zwykle bywa na przełomie czerwca i lipca smile I wciąż mam nadzieję, że w zimne miesiące uda mi się wyjechać gdzieś w ciepłe kraje.
      • joanna_poz Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:28
        tak, zainteresowanie odludnymi miejscami wzrosło o 480%smile

turystyka.rp.pl/noclegi/26760-wakacje-polakow-z-dala-od-tlumow
        • biala_ladecka Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:41
          Okaze sie, ze najluzniej bedzie we Wladziu wink
        • nenia1 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:50
          Akurat opieranie się na procentach może być bardzo zwodnicze. Odludne miejsca, jak sama nazwa wskazuje, praktycznie jest pozbawione ludzi, więc wystarczy, że w miejsce gdzie kiedyś był jeden człowiek przyjedzie 5 osób i już mamy wzrost o 500%. Tymczasem jeśli, przykładowo w takich Tatrach jest rocznie ok. 1 mln turystów to nawet spadek o 30% dalej oznacza, że są tam tłumy.
        • mdro Re: Wakacje 2020 04.05.20, 15:17
          Odludne miejsca mają to do siebie, że nie bardzo mają infrastrukturę noclegową, z której można skorzystać wink, więc siłą rzeczy pozostaną dość odludne - nawet jeśli, jak wylicza nenia1, odnotują spory wzrost przybyszów.
      • te_de_ka Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:47
        Jarmarku Dominikańskiego pewnie nie będzie ale założę się, o świcie czyli w lecie o 4 rano smile tłumów nad Bałtykiem jak zwykle tak i teraz nie będzie, więc ja bym się świetnie odnalazła nawet na trójmiejskich plażach. NIc tylko trzeba kamper kupowaćsmile
        • little_fish Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:57
          O tak...W tym jeszcze bardziej błogosławię posiadanie przyczepy... Nic nie planujemy, zobaczymy co będzie i jak coś wymyślimy, to pojedziemy...
          • nikki30 Re: Wakacje 2020 11.05.20, 09:38
            Nie chcę Was martwić ale kamper to musicie postawić nad morzem, na Mazurach już teraz albo przynajmniej zarezerwować miejscesmile Już dziś jest tłoksmile Przez ostatni czas miałam okazję być w spokojnym o tej porze roku Lubiatowie. Na parkingu Lasów Państwowych tłok jak w sezonie. Kamperów na parkingu ze 20 ! We wszystkich rodziny z dziećmi, które stwierdziły, że lepiej pracować i uczyć się w takich okolicznościach przyrody niż z domu. Wiele rodzin tak jak my planuje zostać nad Bałtykiem do końca wakacji.
            • little_fish Re: Wakacje 2020 11.05.20, 09:42
              Nie musimy jechać nad morze. Mamy miejscówkę w cichym miejscu nad jeziorem. Działka prywatna, więc miejsce będzie na pewno. Myśleliśmy o dolnym Śląsku. Ale na razie nie planujemy nic konkretnego
    • nenia1 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 14:22
      Zrobiła się nam miesięczna dziura po wyjeździe do Finlandii/Północnej Norwegii, alternatywnie najprawdopodobniej pojedziemy więc na miesiąc po wschodniej części Polski, w planach głównie parki narodowe, Białowieski i Narwiański, potem Poleski, parę dni w Roztoczańskim i pewnie skończymy na Bieszczadach.
    • joann_80 Re: Wakacje 2020 04.05.20, 22:02
      Wynajęłam domek z dostępem do jeziora, dużym ogrodzonym terenem, na którym są basen, trampolina dla mlodego, miejsce na ognisko z drewnianą zabudową, na której wiszą hamaki, a obok stoją ławki, z miejscem na grilla.
      Dom 6 osobowy z tarasem. Mazury. Nie mogę się doczekać tego totalnego resetu 😊
      Wyjazd zagraniczny dopiero, może w lutym (na moje urodziny)
    • tol8 Re: Wakacje 2020 05.05.20, 11:31
      Wczoraj wróciłam z Grecji tak jakby, a za 4 tygodnie lecimy do Egiptu 😁
      Na sierpień jedziemy na działkę nad morze, prywatny teren znajomych, bez ludzi wokół, z widokiem na morze. Rewelacja.
      • alaveda Re: Wakacje 2020 05.05.20, 11:49
        Sprawdź, czy można tam zablokować kartę.

I nie wywieź znajomym sztućców.
        • alaveda Re: Wakacje 2020 05.05.20, 12:10
          tol8
          Re: To ja tez o ślubie weselu i pieniądzach.
          16.08.17, 13:42
          Sorry, ale 500zł za pokój to nie jest normalna i akceptowalna cena.
          650zł płacę w przyszłym roku za 10 dni na Lazurowym Wybrzeżu, z dojazdem.

big_grin big_grin big_grin
          • thea19 Re: Wakacje 2020 05.05.20, 12:19
            tol to troll i wszyscy wiedzą, te jej opowieści z mchu i paproci nigdy się kupy nie trzymają. Wymyśliłaby jakiś sensowny scenariusz i się go trzymała a tak od razu wiadomo, że bzdury pisze. To już Jolka jest bardziej wiarygodna.
            • alaveda Re: Wakacje 2020 05.05.20, 12:38
              Kojarzę głownie wątki wyjazdowe. Ta blokada karty, aby booking nie ściągnął pieniędzy za odwołaną rezerwację ryła mocno poniżej mułu. Pamiętam też "eksperckie" tekst o Chorwacji, ale jak co do czego przyszło nie znała żadnych realiów.
              Wychodzi na to, że to podróżniczka palcem po globusie, może niech się skumpluje z bywalcem, bo on też planuje Amerykę, Afrykę i Oceanię, a w niedawnym wątkku kilkadziesiąt razy przejechał Grecję "wzdłuż i wszerz" wink
              • tol8 Re: Wakacje 2020 08.05.20, 10:04
                Czego Niny nie zxnam? Plączesz sie głuptasku. W Cro byłam trzy razy i wiem o niej dużo.
            • tol8 Re: Wakacje 2020 08.05.20, 10:04
              Kolejny trol
          • tol8 Re: Wakacje 2020 08.05.20, 10:03
            Aleś głupia. Sprawdź w necie oferty a potem odszczekuj.
        • tol8 Re: Wakacje 2020 08.05.20, 10:02
          Biedna kobieta
        • milka_milka Re: Wakacje 2020 08.05.20, 11:43
          Ciekawe, czy siedzi na kwarantannie 14-dniowej?
    • joanna266 Re: Wakacje 2020 05.05.20, 11:58
      Ja się jeszcze chyba nigdy aż tak nie cieszyłam z posiadania domków w górach i na Mazurach. Ten górski chyba wynajmę na całe wakacje. Chętnych jest całe stado.I racja ze w tym roku nie ma co liczyć na zaszycie się gdzies w samotności.Nawet jeśli ma się domek w odludnym miejscu na jeziorze i tak będzie jak w zupie.No taki klimat koronaworusowy wink
      • alaveda Re: Wakacje 2020 05.05.20, 12:09
        No właśnie, wszyscy wybierają się do "odludnych domków we górach/na mazurach". Oczywiście góry/mazury są z gumy, domków dla wszystkich starczy, ceny nie wystrzelą w kosmos, a w promieniu paru km będzie słychać jedynie szum drzew i śpiew ptaków big_grin
        • joann_80 Re: Wakacje 2020 07.05.20, 20:51
          Na szczęście obczaiłam moją miejscówkę i w pobliżu nie ma wielu zabudowań.
          • joann_80 Re: Wakacje 2020 07.05.20, 20:51
            Sorki, źle się podpięłam 🤦🏻‍♀️
    • aguha Re: Wakacje 2020 11.05.20, 10:18
      Miała być Jordania, a będzie domek na odludziu w Borach Tucholskich. Mam malutką nadzieję, że może się uda jesienią gdzieś dalej wyskoczyć ... może Wyspy Kanaryjskie. W sprzedaży pojawiły się loty na Kanary, ale nadal sytuacja jest tak bardzo niepewna, że nie chce ryzykować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka