Dodaj do ulubionych

Biały - straszne słowo

27.06.20, 21:00
Odlotu ciąg dalszy:
Obserwuj wątek
    • iwoniaw No i? 27.06.20, 21:16
      Skoro im z badań wychodzi, że w ten sposób im sprzedaż wzrośnie, a w inny spadnie, to tak robią. Zawsze się tak dziwujesz działaniom marketingowym prywatnych firm i czujesz pociąg do uczenia Francuzów jeść widelcem? 😂😂😂
      • pani07 Re: No i? 27.06.20, 21:18
        No skoro uważasz, że od tego sprzedaż wzrośnie, widać się nie znam na tym.
        • iwoniaw Re: No i? 27.06.20, 21:21
          pani07 napisał(a):

> No skoro uważasz, że od tego sprzedaż wzrośnie, widać się nie znam na tym.

No przypuszczam, że się nie znasz, a oni zatrudniają takich, którzy się znają.
        • nangaparbat3 Re: No i? 27.06.20, 21:29
          To wielka i bogata firma, na pewno dokładnie zbadała, czy jej się taka zmiana opłaca . Zatrudnia takich, co się znają.
          • niemaznaczenia Re: No i? 27.06.20, 21:34
            Najbardziej w tym wszystkim chore jest to, że te firmy nie robią tego dlatego, że nagle dostały humanistycznego olśnienia, a ich , zarządy składają się z antyrasistów i kryształowych ludzi tylko, że badania marketingowe wskazały im, że na tym więcej zarobią uncertain
            • pani07 Re: No i? 27.06.20, 21:45
              niemaznaczenia napisał(a):

> Najbardziej w tym wszystkim chore jest to, że te firmy nie robią tego dlatego,
              > że nagle dostały humanistycznego olśnienia, a ich , zarządy składają się z anty
              > rasistów i kryształowych ludzi tylko, że badania marketingowe wskazały im, że n
              > a tym więcej zarobią uncertain

Podobnie to odbieram, tyle że przegrzanie problemu może przynieść skutek odwrotny.
            • livia.kalina Re: No i? 27.06.20, 22:36
              Mnie tam się podoba, że ludzie nabierają świadomości i stają się świadomymi konsumentami. Podoba mi się to o wiele bardziej, iż ewentualne oświecenie zarządów firm. Zresztą jedno drugiego nie wyklucza.
              • black.emma Re: No i? 27.06.20, 22:41
                Ale jaki związek z rasizmem ma wybielanie przebarwień, którą są dominujące akurat u białych (rasy kaukaskiej)?
                • gruba_bambaryla [...] 27.06.20, 22:44
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • black.emma Re: No i? 27.06.20, 22:46
                    Masz pecha, jestem lewakiem tongue_out
                • livia.kalina Re: No i? 27.06.20, 23:57
                  Przecież nie wycofują produktu tylko zmieniają opis.
              • gruba_bambaryla Re: No i? 27.06.20, 22:41
                Podoba mi się to o wiele bardziej, iż ewentualne oświecenie zarządów firm

jak oswiecony zarzad postanowil w reklamie dzileta pojechac po mezczyznach to od ponad pol roku jest na sejlu 50% tacy sprytni i oswieceni
              • kokosowy15 Re: No i? 27.06.20, 22:45
                Świadomy konsument kieruję się w wyborze produktu jego jakością, stosunkiem jakości do ceny, czasem sentymentem. Preferowanie słów na opakowaniu albo ich brak to idiotyzm. Ale w każdym zbiorowisku ludzi mądrych jest mniej niż głupich, więc marketing na tej wiedzy bazuje.
                • iwoniaw Re: No i? 27.06.20, 22:56
                  Preferowanie słów na opakowaniu albo ich brak
                  > to idiotyzm. Ale w każdym zbiorowisku ludzi mądrych jest mniej niż głupich, wi
                  > ęc marketing na tej wiedzy bazuje.

Tak tak, wszyscy ci klienci koncernu głupi, tylko ty jeden mądry, masz patent na określanie, jakie pobudki przy wyborze produktu są "idiotyzmem", a jakie rozsądnym wyborem 😂 Na szczęście każdy idiota może sobie wybrać sposób wydawania swoich pieniędzy samodzielnie, a firmy kierują się w swym marketingu upodobaniami tego posiadającego środki idioty, a nie mundrościami kokosowego z ematki. Cóż za niefart 😂
                  • kokosowy15 Re: No i? 27.06.20, 23:06
                    Widzę, że uraziłem cię za twój sposób wyboru produktów. Stać cie - wybieraj. Podobno wszyscy na świecie są w jakiś sposób potrzebni. Pisanie z błędami nie jest w stanie mnie obrazic, co najwyżej rozśmieszyć. P
                    • iwoniaw Re: No i? 27.06.20, 23:41
                      kokosowy15 napisał(a):

> Widzę, że uraziłem cię za twój sposób wyboru produktów.

Ktoś taki jak ty nie jest w stanie mnie urazić. Sam sobie wystawiasz świadectwo tym, co wypisujesz.
                    • 1matka-polka Re: No i? 29.06.20, 08:02
                      "Podobno wszyscy na świecie są w jakiś sposób potrzebni. Pisanie z błędami nie jest w stanie mnie obrazic, co najwyżej rozśmieszyć“

Podoba mi sie twoj styl kokosowy😂
            • snajper55 Re: No i? 28.06.20, 00:07

> Najbardziej w tym wszystkim chore jest to, że te firmy nie robią tego dlatego,
              > że nagle dostały humanistycznego olśnienia, a ich , zarządy składają się z anty
              > rasistów i kryształowych ludzi tylko, że badania marketingowe wskazały im, że n
              > a tym więcej zarobią uncertain

A cóż w tym złego? Politycy starają się wleźć w dudę wyborcy z dobrego serca czy dlatego, że chcą wygrać wybory? Pracownik stara się jak może bo kocha tyrać, czy dla pensji, którą dostanie? Działalność gospodarcza (i nie tylko gospodarcza) ma na celu zarobienie pieniędzy. Praca dla idei kończy się tym, że do takiej pracy trzeba dopłacać a zazwyczaj nie ma nikogo, kto by chciał to robić.

S.
          • kokosowy15 Re: No i? 27.06.20, 21:38
            Ciekaw jestem, czy jakby fachowcy doszli do wniosku że sprzedaż zwiększy hasło " od naszego wybielacza nawet Murzyn stanie się człowiekiem" także okazało by się, że to prywatna firma, specjaliści zdecydowali, nic nam do tego.
            • malgosiagosia Re: No i? 27.06.20, 21:52
              kokosowy15 napisał(a):

od naszego wybielacza nawet Murzyn stanie się człowiekiem" także okazało by s
              > ię, że to prywatna firma, specjaliści zdecydowali, nic nam do tego.

One tak maja zryte berety, ze nawet jak za chwile kaza im sie malowac na czarno, pelne zrozumienia przed wyjsciem do pracy beda sprejowac sie smola. I dobrze im tak, niech sie sprejuja.
            • fornita111 Re: No i? 27.06.20, 21:53
              To bylby rasizm w najgorszym wydaniu. Uwazasz, ze wycofanie nazwy wybielajacy jest rasistowskie? Ryli? Jest kuriozalne, ale na pewno nie rasistowskie. Nie zapedziles sie aby? I nie wstyd ci, tak po ludzku?
            • nangaparbat3 Re: No i? 27.06.20, 21:56
              Wtedy by się wlączyło prawo, mam nadzieję.
            • 1matka-polka Re: No i? 29.06.20, 08:04
              kokosowy15 napisał(a):

> Ciekaw jestem, czy jakby fachowcy doszli do wniosku że sprzedaż zwiększy hasło
              > " od naszego wybielacza nawet Murzyn stanie się człowiekiem" także okazało by s
              > ię, że to prywatna firma, specjaliści zdecydowali, nic nam do tego.

Nie, wtedy by byla ZUPEŁNIE INNA SYTUACJA. 🤣🤣🤣
        • gryzelda71 Re: No i? 28.06.20, 11:20
          Nie musi wzrastać, wystarczy, że nie spadnie.
    • dramatika Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:19
      Oj tam oj tam, takie tam wspieranie zbiorowej paranoi, by opchnąć więcej szminek tongue_out
    • black.emma Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:31
      Ciekawe co będzie z samoopalaczami wink
      • black.emma Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:32
        I widzę, że się wstrzeliłam z nickiem.
        • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:53
          Jeszcze troche i dostaniesz bana plus nalot policji suspicious Lepiej zacznij wymyslac jakis bez nazwy koloru wink
          • black.emma Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:54
            big_grin
        • majenkir Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:37
          😂😂😂
    • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:33
      I tak nie kupuję niczego od tych badziewnych koncernów, które testują na zwierzętach (a przynajmniej się staram).
      • pani07 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:35
        Ale ciekawi mnie, jakich słów zastępczych użyją? Coś w ten deseń?
        • taki-sobie-nick Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:40
          Słowo "kolorowy" też jest podejrzane.
          • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:54
            Oczywiscie, ze tak. "Kolorowy" tez nie wolno uzywac, w watku obok sie o to rzucali. Ciekawqe, swoja droga, jak nazwa produkty do wybielania zebow.
            • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:29
              umi napisała:

Ciekawqe, swoja droga, jak nazwa produkty do wybielania zebow.

Nie bedziemy juz wybielac zebow, bedziemy zaczerniac historie.
            • thea19 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:31
              produkty usuwające przebarwienia po prostu
              • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:33
                A masz pomysl na proszek do bialego?
                • te_de_ka Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:22
                  proszek do bezkolorów?
                  • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:38
                    big_grin
                    • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:39
                      To teraz jeszcze ciezszy kaliber. Farba rozjasniajaca do wlosow.
                      • triismegistos Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:45
                        Złoty blond, platynowy blond, etc. Prawdę mówiąc farb "rozjaśniających" nie widuję od lat, pewnie spiseq.
                • bramstenga Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:19
                  Do ubrań pigmentalnie nieuposażonych?
                • thea19 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:14
                  proszek do tkanin bezbarwnych? mamy bardzo bogaty język i mnóstwo synonimów.
                  • cauliflowerpl Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:16
                    Biały to kolor, nie brak koloru.
                    • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:20
                      Bialy to wszystkie inne kolory razem zmieszane tongue_out
                      • umi Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:17
                        A czarny to zaden kolor. I co teraz? Fizyke tez zmienia? suspicious
                        • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:23
                          Z toba nie zartuje na takie tematy rasistko. Juz sie wystarczajaco przedstawilas w poprzednich watkach. Mozesz sobie z malgosiagosia i dramatika heheszkowac, odpowiednie towarzystwo dla ciebie.
                          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:34
                            fornita111 napisała:

> Z toba nie zartuje na takie tematy rasistko. Juz sie wystarczajaco przedstawila
                            > s w poprzednich watkach. Mozesz sobie z malgosiagosia i dramatika heheszkowac,
                            > odpowiednie towarzystwo dla ciebie.

Kto dał ci prawo, terrorystko, do wyzywania ludzi od rasistów, tylko dlatego że nie wyrażają zgody na sprowadzanie kwestii rasizmu do kompletnego, kretyńskiego absurdu?
                            Terroryzować wyzwiskami to sobie możesz swoje lewackie psiapsióły, a nie normalnych ludzi. Nie ma i nie będzie nigdy zgody na lewacki terror, przynajmniej wśród narodów, które już raz przez to przeszły.
                            • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:38
                              Plakusiaj dalej, lubie to smile
                            • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:44
                              dramatika napisał(a):

> Kto dał ci prawo, terrorystko, do wyzywania ludzi od rasistów, tylko dlatego że
                              > nie wyrażają zgody na sprowadzanie kwestii rasizmu do kompletnego, kretyńskieg
                              > o absurdu?

Ja juz ja/jego wygasilam. Chory czlowiek.
                              • araceli Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:06
                                malgosiagosia napisała:
                                > dramatika napisał(a):
                                >
                                > > Kto dał ci prawo, terrorystko, do wyzywania ludzi od rasistów, tylko dlat
                                > ego że
                                > > nie wyrażają zgody na sprowadzanie kwestii rasizmu do kompletnego, krety
                                > ńskieg
                                > > o absurdu?

Jakie to urocze - Piepusia walczaca o prawacko pojmowaną wolność słowa. Patrzcie O CO WALCZY zanim następnym razem oburzycie się, że ktoś ją nazywa 'kur.ą z bękartem'. Ona własnie takiego świata chce.
                                • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:31
                                  araceli napisała:

> (...)

Ciebie tez wygaszam. Bez odbioru.

• 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 23:38
                              "Nie ma i nie będzie nigdy zgody na lewacki terror, przynajmniej wśród narodów, które już raz przez to przeszły.“

Otoz to. Nie ma i nie bedzie zgody na to!
                          • umi Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:59
                            Podczepilam sie pod cauli, ale to nieistotne.
                            Odstawilas tabletki? Pytam serio.
                            Od trzech watkow dajesz popis kompletnie nieuzasadnionej agresji do innych. Moge tez zalozyc, ze jestes platnym trollem, ale jakos bardziej to wyglada na przerwanie leczenia.
                            Ewentualnie na jakies wielkie problemy zyciowe, ale w takim przypadku gryzlabys w innych watkach, nie akurat tym.
                            Jezeli mimo wszystko nie wyczerpalam wariantow i temat jakos laczy sie dla Ciebie z traumatycznymi przezyciami to wspolczuje i jestem w stanei zrozumeic, ale wez pod uwage, ze to jest formu. Nikt nie widzi Ciebie i nie slyszy tonu, za to czyta szreeg nieuzasadnionych wyzwisk do kazdego z kim sie nie zgadzasz.

Jak przeczytasz co pisalas za kilka dni i na spokojnie, bedzie Ci glupio przed sama soba. I pisze to zupelnie niezlosliwie.,
                            • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:16
                              Komiczna jestes malenka rasiolko.
                              • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:24
                                Ty sie powinnas wstydzic za to. I za swoje rasiolskie wynurzenia w podobnym stylu, troche ich bylo. Aha, to co ci napisala w tamtym watku araceli wcale nie zostalo wykasowane, jak twietdzisz. Idz, przeczytaj, przejrzyj sie jak w lustrze. I nie odzywaj sie do mnie wiecej z.laski swojej, obrzydliwa istoto.
                                • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 19:03
                                  Wciąż płaczesz po Simonie? big_grin
                                • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 23:41
                                  A co to za gowno bez dat, nickow, i linkow, fornito?
                                  • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:58
                                    Gowno, zgadzam sie big_grin Niedawna wypowiedz umi.
              • black.emma Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:26
                thea19 napisała:

> produkty usuwające przebarwienia po prostu
                Nie da się, one nie usuwają przebarwień, tylko je rozjaśniają.
                • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:37
                  Rozjasniac nie wolno. Tak przynajmniej wynika ze startera wink
        • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:54
          Mnie też to w sumie ciekawi, choć obserwuję ten światowy pochód paranoi z zażenowaniem pomieszanym z lekkim przerażeniem.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:37
            Ja też, a to dlatego, że nakręcanie tego wszystkiego do absurdalnego poziomu (skądinąd całkowicie dobrych rzeczy, jak emancypacja i likwidacja dyskryminacji) nieuchronnie doprowadzi do odbicia w drugą stronę.
            • iwoniaw Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:50
              nakręcanie tego wszystkiego do absurdalnego poziomu (s
              > kądinąd całkowicie dobrych rzeczy, jak emancypacja i likwidacja dyskryminacji)
              > nieuchronnie doprowadzi do odbicia w drugą stronę.

Nie może być, zacznie się dyskryminacja i kwestionowanie praw różnych grup? Lepiej niech będzie tolerancyjnie i bez dyskryminacji jak teraz! Oh wait... 😂😂😂
              • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:00
                Co wait?
              • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:07
                iwoniaw napisała:

> nakręcanie tego wszystkiego do absurdalnego poziomu (s
                > > kądinąd całkowicie dobrych rzeczy, jak emancypacja i likwidacja dyskrymin
                > acji)
                > > nieuchronnie doprowadzi do odbicia w drugą stronę.
                >
                >
                > Nie może być, zacznie się dyskryminacja i kwestionowanie praw różnych grup? Lep
                > iej niech będzie tolerancyjnie i bez dyskryminacji jak teraz! Oh wait... 😂😂😂
                >
                >
                >
                Cóż, akcja zawsze wywołuje reakcję, im bardziej skrajne i absurdalne akcje z jednej strony (a za takie uważam sztuczne próby forsowania jakiegoś ultra poprawnego języka i tropienie wszędzie objawów dyskryminacji, zahaczające wręcz o paranoję), tym większe ryzyko gwałtownych reakcji drugiej strony. Wieszczę niestety rychły powrót ultra prawicowych sympatii w narodzie, nie tylko naszym. Btw nie wiem doprawdy, co tak cię bawi w tym wszystkim, że aż płaczesz że śmiechu, serio to takie śmieszne?
                • sofia_87 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:27
                  Ja też tak sądzę, po prostu dlatego, że ludzie w końcu będą mieli dość przepraszania za to, że żyją
                • umi Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:38
                  Wieszczę niestety rychły powrót ultra prawicowych sympatii w narodzie, nie tylko naszym - Ja tez i wcale mi sie to nie podoba.
                  Poza tym zaczna sie podzialy miedzy ludzmi, bo to jest realna dyskryminacja bialych i faktycznie, jak ktos juz napisal w tym watku o rasizmie w filmach - nowy apartheid. Kiedys wszystko zwiazane z czarnymi bylo "nieczyste", teraz "nieczyste" jest wszystko zwiazane z bialymi. Nie wiem, czemu wciaz, mimo calej wiedzy z przeszlosci, ludzie pozwalaja na takie po.bane akcje.
                • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 23:44
                  "Wieszczę niestety rychły powrót ultra prawicowych sympatii w narodzie, nie tylko naszym. Btw nie wiem doprawdy, co tak cię bawi w tym wszystkim, że aż płaczesz że śmiechu, serio to takie śmieszne?"

Oczywiscie, dziel i rzadź. No i po za tym, to przeciez takie smieszne jak sobie kmioty skacza do gardel🙄
            • sofia_87 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:57
              Ale przecież właśnie o to chodzi.
              Moja mieszkajaca w USA koleżanka została nazwana rasistka ponieważ zajęła miejsce parkingowe, na którym chcial zaparkować czarnoskory.
              Ja zostałam tak nazwana dlatego, że nie miałam ochoty umówić się z czarnoskorym.
              Ostatnio czytałam o tym, że skazanie Billa Cosby'ego za wieloletnie i wielokrotne molestowanie i gwałty to rasizm.
        • aerra Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:20
          No wiesz? Kolorowy to jeszcze gorzej!
        • snajper55 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 00:11
          pani07 napisał(a):

> Ale ciekawi mnie, jakich słów zastępczych użyją? Coś w ten deseń?

Czy słowo "kolorowy" jest politycznie poprawne? Może powinno się używać sformułowania "biały inaczej"?

S.
          • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 07:21
            A to ludzie dziela sie na bialych i kolorowych? A nie na bialych, czarnych, zoltych itd? Chyba w twoim swiatku.
    • taki-sobie-nick Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:34
      A czym je zastąpi?

Przypominam, że mamy w godle orła. BIAŁEGO.

A ja mam na nogach czarne klapki z białym napisem.
      • niemaznaczenia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:35
        Przejmiemy orła od sąsiada wink
        • taki-sobie-nick Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:42
          O, rzeczywiście, mamy własnego.

Sąsiedzi mają orła czarnego i w związku z tym też mają problem.
      • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:57
        Dobrze, ze bielik amerykanski w oryginale jest lysy suspicious Moze zrobia proszek do lysego prania i paste do wylysienia(?) zebow?
        • stephanie.plum Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:53
          :~D
    • dolcenera Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:48
      Naczelna Rada Dzielnych Meżow ustaliła, ze buty na wysokim obcasie sugerują jakoby wyższy męski wzrost był tym jedynym pożądanym i od dziś nazywane będą Butami Równości w ramach walki z seksizmem i dyskryminacja kobiet.
    • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:51
      Czyli jakim jestem czlowiekiem? Juz nie bialym?
      • taki-sobie-nick Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:54
        Rasy kaukaskiej. O, pardon, tu z kolei mamy słowo "rasa".
      • cosmetic.wipes Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:55
        Zasadniczo Europejczycy są różowi.
        • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:58
          Przepraszam bardzo, ja jestem żółtawa, taka brzoskwiniowa, na pewno nie różowa (jak świnka Peppa).
        • pani07 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:59
          cosmetic.wipes napisała:

> Zasadniczo Europejczycy są różowi.
          >
          Tacy?
          • cosmetic.wipes Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:06
            Jeśli masz skórę w takim kolorze, to powinnaś iść do lekarza.
            • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:10
              Nie podoba Ci sie kolor skory chlopaka ze zdjecia? Sugerujesz, ze przez swoj kolor powinien sie leczyc? suspicious
              Oj, nie ladnie wink
          • cauliflowerpl Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:54
            To jest raczej fuksja różana. 17-2031-TCX wg palety Pantone, ale opisywania numerami też nie zalecam, źle się kojarzy.
            • cosmetic.wipes Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:18
              www.angelicadass.com/humanae-project
              • cauliflowerpl Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:22
                Ooo ekstra, dzięki! Potem się porównam. Właśnie miałam proponować wątek z tabelą pantone big_grin
                Nie ma to jak inżynierskie podejście wink
              • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:27
                O, ale super! Szukam siebie, gdzieś musi być taka żółta brzoskwinia.
        • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 21:59
          Oczywiscie, ze jestesmy rozowi. Tak jak juz pisalam, roz wszystkich pogodzi suspicious
          A poniwaz kucyki i swinka Peppa to stan umyslu (przedszkolnego), wiec w sumie teraz caly swiat moze sie skladac z rozowych Ziemian wink
        • black.emma Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:43
          Chyba Skandynawowie, my jesteśmy bardziej żółci.
          • triismegistos Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:07
            Ja jestem różowa.
      • snajper55 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 00:13
        malgosiagosia napisała:

> Czyli jakim jestem czlowiekiem? Juz nie bialym?

Wszyscy jesteśmy tęczowi.

S.
    • nangaparbat3 Re: No i? 27.06.20, 21:58
      To tak nie działa.
      A pustka w głowie nie jest uwarunkowana ani kolorem skóry, ani religią, ani orientacją.
      • gruba_bambaryla Re: No i? 27.06.20, 22:10
        no tak to dziala , firma w ktorej pracuje postanowila byc nowoczesna i zatrudnili murzynke, jej glownym zajeciem bylo calodzienne blublanie przez telefon w kuchni , no nie przeszla okrtesu probnego , pierwsze koty za ploty ,zatrudnili nastepna , ta dwa dni po dostaniu umowy na stale dostala boli kregoslupa bo krzeslo miala niewygodne i skarzyla firme o odszkodowanie za straty zdrowia no i nie zatrudniaja juz wiecej murzynow , przeszlo im
        • livia.kalina Re: No i? 27.06.20, 22:40
          To bardzo wiarygodna historia.
        • black.emma Re: No i? 27.06.20, 22:52
          A ciebie tam zatrudnili do opróżniania zmywarki?
    • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:13
      fornita111 napisała:

Jestescie zalosne.

Jestesmy zalosne, bo smieszy nas zabranianie uzywania slowa bialy?

• pola84 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:43
        malgosiagosia napisała:

> fornita111 napisała:
        >
        > Jestescie zalosne.
        >
        > Jestesmy zalosne, bo smieszy nas zabranianie uzywania slowa bialy?
        >
        >
        Kto tego zabronił?
    • aerra Re: No i? 27.06.20, 22:18
      Akurat. To nie zmiana się opłaca, tylko ten szum, który powstał w związku z tą zmianą. Za kampanię reklamową o takiej skali musieliby zabulić wielokrotność kosztów tej zmiany nazwy i ewentualnego wycofania się jakiejś tam grupy dotychczasowych klientów.
      • umi Re: No i? 27.06.20, 22:30
        I to jest chyba jedyna powazna odpowiedz w tym watku.
      • gruba_bambaryla Re: No i? 27.06.20, 22:34
        musieliby zabulić wielokrotność kosztów tej zmiany nazwy i ewentualnego wycofania się jakiejś tam grupy dotychczasowych klientów.

to chyba jakis nowoczesny lewacki marketing zeby zmieniac zeby miec mniej klientow
        • umi Re: No i? 27.06.20, 22:54
          Nie ma ryzyka, nie ma zabawy. Moze chwyci, a moze spajtuja. Ale wtedy zrzuca przed akcjonariuszami na korone suspicious
      • dr.amy.farrah.fowler Re: No i? 28.06.20, 08:29
        Przecież cała ta obecna historia z jakoby nagłym wzrostem świadomości antyrasistowskiej to jest cyrk napędzany przez amerykańskie media. Policja zabijająca ludzi w Stanach to nic nowego, gdyby każdy incydent generował protesty, to w Ameryce nie byłoby już niczego poza zgliszczami centrów handlowych.

Żeby nie było: oczywiście wszystko, co się robi w kierunku zwalczania dyskryminacji jest dobre, ale obecna fala protestów nie wzięła się stąd, że świat nagle dostał rozumu i godności człowieka, ale dlatego, że amerykańskim mediom, które zasadniczo wyznaczają to, o czym się mówi na świecie, wyszło, że opłaca się grzanie tego do urzygu.
        • malgosiagosia Re: No i? 28.06.20, 11:46
          dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

ale obecna fala protestów nie wzięła się stąd, że świat nagle
          > dostał rozumu i godności człowieka, ale dlatego, że amerykańskim mediom, które
          > zasadniczo wyznaczają to, o czym się mówi na świecie, wyszło, że opłaca się grz
          > anie tego do urzygu.

Nie moge pojac dlaczego ludzie tego nie rozumieja.
    • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:19
      fornita111 napisała:

I wszystkich zwiazanych z tym przymiotow ducha? Ojoj big_grin

Jakiego znowu ducha? A propos, duchy tez sa biale. Beda musieli je przemalowac. smile
      • aerra Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:21
        A skąd wiesz? Widziałaś kiedyś jakiegoś ducha?
        • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:24
          aerra napisał(a):

> A skąd wiesz? Widziałaś kiedyś jakiegoś ducha?

A co Cie to obchodzi?
          • aerra Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:30
            Czyli nie widziałaś, jak zresztą można się było spodziewać.
      • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:22
        Powalajaca blyskotliwosc. A najzabawniejszy jest ten zachwyt wlasnymi kiepsciuchnymi zartami. Karuzela smiechu!
      • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:29
        Tak niesmialo zauwaze, ze przez ducha to chyba farba przeleci.
    • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:38
      Barwa skory jest niezalezna od czlowieka i neutralna. Poglady sobie kazdy sam wybiera i swiadcza o nim. I gloszenie niektorych pogladow jest zakazane przez prawo, wiec nie jest tak, ze wszystkie sa spoko. A teraz idz czuj sie ucisniony, widze, ze tego pragniesz.
      • kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:52
        Inteligencja, podobnie jak kolor skóry jest niezależna od jej posiadacza. Poglądy czasem są uwarunkowane otoczeniem,, podobnie jak religia, więc nie do końca zależy od człowieka.
        • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:55
          Tak sie rozgrzeszasz... No ok, troche prawdy w tym nawet jest.
          • kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:08
            Rozgrzeszanie to nie mój zawód. Jeżeli go potrzebujesz zgłoś się do odpowiedniej instytucji.
    • mid.week Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:41
      Colgate ma przej...ne 😂
      • umi Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:50
        Bedzie usuwala przebarwienia suspicious
        Gorzej z proszkiem do bialego. W sumie do koloru tez, bo sam kolor jest problemem.
      • cauliflowerpl Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:57
        W Hiszpanii są detergenty, w tym wybielacze, marki Colon. Colón to po hiszpańsku... Kolumb. Wybielacz Kolumb z hasłem "blancura IMPECABLE" czyli dosłownie "BEZGRZESZNA biel". Imperializm, rasizm i fanatyzm religijny w jednym.
        • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:02
          Pomniki Kolumba też należy obalić. Przez niego to wszystko...Ameryka, niewolnicy, Indianie big_grin
          • jowita771 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:43
            Ponieważ jesteśmy w wątku o politycznej poprawności, to pragnę zauważyć, że używanie słowa "Indianie" tez nie jest poprawne, za to bardzo niegrzeczne w stosunku do tych ludzi. To są rdzenni Amerykanie. Gdyby ktoś pomyślał, że piszę ironicznie, to nie, ten post akurat jest na serio.
            • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:51
              jowita771 napisał:

> Ponieważ jesteśmy w wątku o politycznej poprawności, to pragnę zauważyć, że uży
              > wanie słowa "Indianie" tez nie jest poprawne, za to bardzo niegrzeczne w stosun
              > ku do tych ludzi. To są rdzenni Amerykanie. Gdyby ktoś pomyślał, że piszę ironi
              > cznie, to nie, ten post akurat jest na serio.

Yyy, nie. Indianie akurat wolą byc nazywani Indianami, ale biały człowiek widocznie uznał, że kim oni są, aby słuchac co mają do powiedzenia tongue_out

• alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:37
              Nie są rdzenni, ludy paleoazjatyckie przybyły do Ameryki kilkanaście tysięcy lat temu.

Licytowanie się to jest "bardziejszym" Amerykaninem licząc czas kiedy przybyli tam jego przodkowie jest śmieszne.

A Indianie to Indianie i żadnych złych konotacji w tym nie ma.
              • kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:17
                Podobnie jak Cyganie i odpowiedniki w różnych językach, Eskimosi i Murzyn. Nie słyszałem, żeby jakiś właściciel niewolników lub członek KKK mówił o czarnych / smagłych / brązowych "Murzyn" Ciekawe, czy kros walczy ze słowem Gringo, Gadzio czy Farang.
            • umi Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:06
              Po polsku Indnianie to Indianie, rdzenni Amerykanie to po angielsku. Ale w sumie akurat to slowko mozna by zmienic bo jest tak glupie, jak tylko mozna. W imie poprawnosci geograficznej.
        • chatgris01 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:12
          cauliflowerpl napisała:

> W Hiszpanii są detergenty, w tym wybielacze, marki Colon. Colón to po hiszpańsku
          > ... Kolumb.

shock

...po francusku côlon to okrężnica https://forum.miau.pl/images/smilies/spin2.gif
          • cauliflowerpl Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:20
            Po hiszpańsku "colon" to też okrężnica.
            Kolumb jest z akcentem. Colón.

Ciekawe swoją drogą, jak powstała nazwa marki big_grin Idę googlać.
    • majenkir Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:43
      Nie wiem czy już tu było - Kościuszce też się dostało 😳
      www.google.com/amp/s/www.warhistoryonline.com/news/tadeusz-kosciuszko.html/amp
    • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:45
      O zmianie nazw kremow juz sie dwa razy wypowiedzialam, bynajmniej nie aprobujaco. Ale z pomnikami to inna sprawa. Takie rzeczy jak czczenie zbrodniarzy bola. Tak samo boli wielu ludzi na Podhalu skladanie holdow wykletym, ktorzy mordowali ludnosc cywilna. Tak samo boli pomnik ksiedza Jankowskiego. Nie widze nic absurdalnego w obalaniu pomnikow, nie wiem jak mozna to zestawic z nazwa kremu.
      • niemaznaczenia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:56
        Obalamy pomniki, niedługo zaczniemy palić książki.
        • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:27

> Obalamy pomniki, niedługo zaczniemy palić książki.

Mark Twain juz na cenzurowanym. Palenie ksiazek to tylko kwestia czasu.
      • dramatika Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:57
        fornita111 napisała:

> Ale z pomnikami to inna sprawa. Takie rzeczy jak czczenie zbrodniarzy bola.

Niemieccy komuniści są innego zdania tongue_out

www.tvp.info/48650040/nowy-pomnik-lenina-w-niemczech-wpisuje-sie-w-tradycje-miasta
        Co ciekawe ludzie ci bronią prawa do postawienia pomnika Lenina tym, że na swojej działce moga stawiać co chcą. Czyli komuniści, którzy czczą wykonawcę idei likwidacji prywatnej wlaśności, bronią swojego prawa do stawiania mu pomników, wynikającego z prawa do prywatnej własności tongue_out
        Ostatni czas to naprawdę festiwal lewackich absurdów.

• fornita111 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:03
          Pisieta juz zaczely wrzucac linki do tvp info. No nieeee, ja wysiadam. Z zasady z wami nie gadam, zrobilam wyjatek i juz zaluje. Pfe
          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:12
            fornita111 napisała:

> Pisieta juz zaczely wrzucac linki do tvp info. No nieeee, ja wysiadam. Z zasady
            > z wami nie gadam, zrobilam wyjatek i juz zaluje. Pfe

Przykro mi, ale to nie jest fejk. Niemieckie komuchy naprawdę postawiły sobie na swojej prywatnej działce pomnik Lenina big_grin
            • snajper55 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 00:27
              dramatika napisał(a):

> Przykro mi, ale to nie jest fejk. Niemieckie komuchy naprawdę postawiły sobie n
              > a swojej prywatnej działce pomnik Lenina big_grin

No i co z tego? Co do "zbrodniczego systemu". Może porównajmy liczbę ofiar wyznawców Lenina z liczbą ofiar wyznawców Jezusa?

S.
              • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:03
                Porównajmy.
              • riki_i Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 13:03
                snajper55 napisał:

> Może porównajmy liczbę ofiar wyzn
                > awców Lenina z liczbą ofiar wyznawców Jezusa?

Chcesz się licytować na miliony? Poza tym komunizm to jest tylko XX wiek, nieuczciwością intelektualną jest odnoszenie zjawiska które nie dociągnęło nawet 100 lat (pomijam rezerwaty typu Korea Płn) do religii, która ma 2000 lat z okładem.

PS. Zbiorowe mordy popełnione przez reżimy państw komunistycznych w XX wieku - z łączną liczbą ofiar szacowaną pomiędzy 85 a 100 milionów ludzi
                pl.m.wikipedia.org/wiki/Masowe_zbrodnie_komunistyczne
        • olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:31
          Nie, histeriko. Komuniści, podobnie jak nacjonaliści, liberałowie, socjaliści, republikanie, pisoidy, laburzyści, faszyści,, narodowcy, torysi a nawet członkowie KPZR etc. nie stanowią monolitu o poglądach spod sztancy.
          www.militarytimes.com/news/pentagon-congress/2020/06/16/senates-top-republican-ok-with-removing-confederate-names-from-military-bases/
          eu.usatoday.com/story/news/politics/2020/06/11/confederate-statues-some-gop-lawmakers-break-president-trump/5343830002/
          edition.cnn.com/style/article/natural-history-museum-whitewashing-monuments-statues-trnd/index.html
          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:07
            olena.s napisała:

> nie stanowią monolitu o poglądach spod sztancy.

Polityczna poprawność to nie jest wybór, tylko marksistowski terror. Zatem obawiam się, że te "poglądy" zostały wymuszone tongue_out Nie wszyscy mają na tyle silną psychikę by wiecznie znosić wyzwiska od rasistów, faszystów i medialny ostracyzm.
            • olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:11
              Śmieszna jesteś w swoim fantyzmie.
              Miło, że coraz bardziej rozmijasz się z tym strasznym, uciśnionym USA, UK, Holandią, Niemcami, że o potwornych krajach skandynawskich nie wspomnę. MIło, że coraz bliżej ci do wschodnich braci. big_grin
              • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:39
                olena.s napisała:

> Miło, że coraz bardziej rozmijasz się z tym strasznym, uciśnionym USA, UK, Hola
                > ndią, Niemcami, że o potwornych krajach skandynawskich nie wspomnę. MIło, że c
                > oraz bliżej ci do wschodnich braci. big_grin

Też się cieszę, że w Polsce się nie przyjęły burdy, grabierze i wandalizm w imię "antyrasistowskich" wartości.
                A śmieszna to jesteś ty, uważająca, że Polacy mają jeszcze jakieś kompleksy wobec mitycznego Zachodu, który wciąż jest bezbronny wobec sowieckich metod destabilizacyjnych polegających na wywoływaniu lewackich "rewolucji".

• olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:11
                  Nie mam pojęcia jakie kompleksy mają Polacy - zresztą nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Przezabawna jest jednak twoja kompulsja z "Marksem", "sowieckim", "lewackim" i ogólnie tymi słowami kluczami, które wpychasz, najczęściej bez sensu wszędzie, łączne i z dyskusją o truskawkach, więc dawaj dalej. big_grin
                  • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:27
                    olena.s napisała:

> Przezabawna jest jednak twoja kompulsja z "Marksem"

Widzę, że ostro obstawiasz przy swoim nawet wobec deklaracji jednej z działaczek BLM, że są "wytrenowanymi marksistami" big_grin
                    • olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:04
                      Oczywiście, że obstaję przy swoich racjach, naprawdę twój sposób awanturnictwa słownego nie skłania mnie, ani chyba żadnego oponenta do zmiany poglądów. Wydawało ci się, że jest inaczej? big_grin

Ad rem: ty jesteś zdecydowanie przygłupia, skoro nadal jedziesz tym biednym Marksem (ciekawe, że nie Engelsem?).
                      Więc ci wyjaśnię prościej, może pojmiesz: osobiście odpowiada mi liberalizm gospodarczy. Wyborcom Bosaka czy innego Korwina też. Czy czyni mnie to nacjonalistką? wyborczynią Bosaka? Faszolką? Korwinoidiotką? Nie, choć liberalizm gospodarczy jest polem, na którym znalazłabym z tymi grupami wiele wspólnego.
                      Mam też bardzo wiele wspólnego w innych aspektach z innymi grupami. Uważam, że należałoby zalegalizować marihuanę, na przykład (libertariani i anarchiści). Sądzę, że państwo powinno wydawać 2x więcej na edukację publiczną. Oraz zapewniać wszystkim darmowe przedszkola i żłobki (socjaldemokracja i lewica). Jestem przekonana, że państwo powinno pozytywnie dyskryminować kobiety (lewica, feminiści). Uważam, że podatki powinny być niskie, bardzo podoba mi się koncepcja podatku liniowego bez zwolnień ani ulg (liberałowie, libertarianie). I tak dalej.

Z pewnością jestem więc współzwolenniczką jakichś poglądów także z członkami grup, które budzą moją niechęć. Nie przeszkadza mi to, i nie mam zamiaru z tego powodu swoich poglądów modyfikować.
                      Ponieważ nie jesteśmy, biedna, głupia, histeriko, odbiciami ze sztancy, tylko różnorodnymi jednostkami.

Natomiast twoja obsesja Marksa (nb. czytałaś coś więcej niż "widmo komunizmu krąży po Europie" ?) jest zdecydowanie śmieszna. Właśnie dlatego, że dowodzi iż a) nie umiesz dyskutować, umiesz się awanturować, b) jesteś tępa, rozumiesz tylko świat spod sztancy, i nie dociera do ciebie, że jest o wiele bogatszy.
                      • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 19:22
                        olena.s napisała:

> Natomiast twoja obsesja Marksa

Czy ty siebie czytasz? Działaczka ruchu BLM wprost mówi, że ich ruch ma silne podstawy ideologiczne, a ona i jej koleżanka, jako działaczki BLM są wytrenowanymi marksistkami. Masz czelnosć w takiej sytuacji insynuować mi po raz kolejny, że mam jakąś "obsesję"?
                        Bardzo ślicznie, że nie jesteś socjalistką czy marksistką, ale może warto byłoby docenić wiedzę, którą tutaj przekazuję, bo najwidoczniej nie zdajesz sobie sprawy co popierasz? Bo co innego mówić, że jest się przeciwko rasizmowi/wykluczeniu, a co innego mówić, że popiera się ruch BLM czy inne lewicowe anarchie, które wprost bazują na ideologii marksistowskiej, zbrodniczej dokładnie tak samo jak ideologia nazistowska. I o wiele bardziej niebezpiecznej, bo wciąż "żywej".
                        A więc nie, sprzeciw wobec rasizmu nie oznacza automatycznie poparcia dla lewicowych anarchii, tak samo jak sprzeciw wobec wykluczenia nie oznacza z automatu konieczności popierania ruchu LGBT.
                        • olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 20:40
                          No mówię - kretynka-ś. I oczywiście big_grin z obsesją.
                          Ruch - w przeciwieństwie do totalitarnej partii politycznej - gromadzi różnych ludzi. Różnych. I co mi wadzi, że jakaś część antyrasistowskiego ruchu ma proweniencję "marksistowską" (cokolwiek oznacza to w ustach twoich czy cytowanej działaczki)? Zapewniam cię, że antyrasiści pochodzą z rozmaitych nurtów życiowych, społecznych, filozoficznych, politycznych.
                          Masz świra i tyle.
                          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 21:13
                            olena.s napisała:

>Zapewniam cię, że antyrasiści pochodzą z rozmaitych nurtów życiowych
                            > , społecznych, filozoficznych, politycznych.
                            > Masz świra i tyle.

Ty masz świra uważając, że istnieją jacyś "rasiści", skoro są "antyrasiści", a zwłaszcza że "rasizm" miałby polegać na sprzedaży kremu wybielającego czy nieburzeniu pomnika Kościuszki. I jak widzę doskonale się odnajdujesz w tej szczującej, terrorystycznej retoryce, która nieubłaganym palcem wskazuje "rasistów", "homofobów" i "swirów".
                            A jak bardzo jest zróżnicowane ideologicznie środowisko choćby LGBT to doskonale pokazuje przykład geja zaproszonego przez Dudę, który okazał się "niewłaściwy" z jakiegoś "tajemniczego" powodu. Pewnie nie lubił zupy pomidorowej.
                            • olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 23:56
                              Zwiększ dawkę valium, histeriko, bo cię w końcu szlag trafi od tych pompowanych emocji.
                              Mam w najgłębszej...... zarówno twoje pocieszne ataki jak i fakt, że nie umiesz dyskutować, a tylko uprawiać pyskówki z magla.
                              • cimabue Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 00:09
                                Ty za to słyniesz z wielkiej kultury dyskusji 😂
                              • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 00:10
                                olena.s napisała:

> Mam w najgłębszej...... zarówno twoje pocieszne ataki jak i fakt, że nie umies
                                > z dyskutować, a tylko uprawiać pyskówki z magla.

Odezwała się "miszczyni" kurtuazji wyzywająca ludzi od świrów.
                                • olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 08:37
                                  big_grin
                                  Nie chodzi o kurtuazję, a nawet o maniery. Chodzi o dyskutowanie - z tym, co oponent mówi, a nie tym, co byśmy chcieli żeby powiedział. Dyskutowanie, a nie przewrzaskiwanie z pianą na ustach i oczami stającymi w słup.
                                  • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 08:40
                                    Olena, masz nadzieje, ze ktos sie jeszcze tutaj nabiera na twoje manipulacje? 🙄
                                  • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 12:26
                                    olena.s napisała:

> Dyskutowanie, a nie pr
                                    > zewrzaskiwanie z pianą na ustach i oczami stającymi w słup.

Z tobą nie ma żadnej dyskusji - jakikolwiek niekomfortowy argument, na który nie wiesz jak zareagowac, kwitujesz oskarżeniem o "histerię".
                                    Co jest zresztą dość ponure zważając na to, kto, kiedy i dlaczego nazywał kobiety "histeryczkami". No ale ja zawsze powtarzam, że rewolucja pożera własne dzieci tongue_out
                                    • aerra Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 21:26
                                      Manipulujesz i to nieudolnie. Olena nie nazywa kobiet histeryczkami. Ona nazywa histeryczką konkretnie ciebie.
                                      • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 30.06.20, 10:17
                                        aerra napisał(a):

> Manipulujesz i to nieudolnie. Olena nie nazywa kobiet histeryczkami. Ona nazywa
                                        > histeryczką konkretnie ciebie.
                                        >

A możesz tu zrekapitulować swój proces myślowy i które elementy wypowiedzi oleny i dramatiki doprowadziły cię do tego wynurzenia?
                • snajper55 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 13:01
                  dramatika napisał(a):

> olena.s napisała:
                  >
                  >
                  > > Miło, że coraz bardziej rozmijasz się z tym strasznym, uciśnionym USA, UK
                  > , Hola
                  > > ndią, Niemcami, że o potwornych krajach skandynawskich nie wspomnę. MIło
                  > , że c
                  > > oraz bliżej ci do wschodnich braci. big_grin
                  >
                  > Też się cieszę, że w Polsce się nie przyjęły burdy, grabierze i wandalizm w imi
                  > ę "antyrasistowskich" wartości.
                  > A śmieszna to jesteś ty, uważająca, że Polacy mają jeszcze jakieś kompleksy wob
                  > ec mitycznego Zachodu, który wciąż jest bezbronny wobec sowieckich metod destab
                  > ilizacyjnych polegających na wywoływaniu lewackich "rewolucji".

Tak, widać jak jesteśmy odporni wobec sowieckiej metody destabilizacji zwanej u nas Dobrą zmianą. Zamiast na Afropolakow, których u nas na lekarstwo, szczuci jesteśmy lewacko na sędziów czy na LGBT.

S.
                  • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 13:12
                    snajper55 napisał:

> Tak, widać jak jesteśmy odporni wobec sowieckiej metody destabilizacji zwanej u
                    > nas Dobrą zmianą. Zamiast na Afropolakow, których u nas na lekarstwo, szczuci
                    > jesteśmy lewacko na sędziów czy na LGBT.

Analogicznie musielibyśmy uznać, że "Solidarność" szczuła na robotników, bo przecież sprzeciwiała się Partii, która robotnikom chciała przychylic nieba.
            • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:38
              Akurat politpoprawnośc z Marksem nie ma nic wspólnego. Jeśli zaprzeczasz, przytocz odpowiednie linki do literatury marksistowskiej.
              • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:45
                alaveda napisała:

> Akurat politpoprawnośc z Marksem nie ma nic wspólnego. Jeśli zaprzeczasz, przyt
                > ocz odpowiednie linki do literatury marksistowskiej.

Bezprośredniego związku oczywiście nie ma, bo Marks pod pojęciem rewolucyjnego terroru miał na myśli strzelanie do ludzi, a nie społeczny ostracyzm i wywalanie z roboty za myślozbrodnie. Niemniej działa równie skutecznie.
                • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:50
                  Czyli ci się tak po prostu pyerdoli wstawiając wszędzie wstawki o Marksie big_grin
                    • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 10:40
                      Nikt tej pani nie powiedzial, ze pierwsza zasada wyznawania marksizmu brzmi - nigdy sie nie przyznawaj do wyznawania marksizmu? 🤣🤣🤣
                      • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 12:36
                        1matka-polka napisała:

> Nikt tej pani nie powiedzial, ze pierwsza zasada wyznawania marksizmu brzmi - n
                        > igdy sie nie przyznawaj do wyznawania marksizmu? 🤣🤣🤣

Niekoniecznie - w USA i generalnie na zachodzie Europy nie są tak bardzo przewrażliwieni na punkcie komunizmu jak w Polsce i dawnych demoludach. Marksizm u nich to pogląd taki jak każdy inny. Zdecydowana większość Amerykanów nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak Gułag, ani o skali komunistycznych zbrodni.
                        W Polsce też "naukowcy" przyznają się do tego, że są marksistami - np Hartman.

• 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 12:40
                          A ematki czemu się nie przyznają?
                          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 12:52
                            1matka-polka napisała:

> A ematki czemu się nie przyznają?

Bo im ich media wmówiły, że neomarksizm to "teoria spiskowa" i narzędzie Kaczora do straszenia.
                            wyborcza.pl/7,162657,25897847,polska-prawica-zna-grozniejsza-zaraze-niz-koronawirus-neomarksizm.html
                            Wynika to oczywiście z tego, ze u nas nie da się wmówić ludziom, że marksizm jest fajny, tylko wykonanie było złe :p Dlatego się go po prostu "likwiduje". Natomiast na zachodzie jest to w zasadzie plaga. Tam nikogo nie szokuje, że ktoś sobie maluje Lenina na plakacie obok Floyda i że działaczki BLM są "wytrenowanymi marksistkami".

• olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 13:17
                          >Polsce też "naukowcy" przyznają się do tego, że są marksistami - np Hartman.<

Hihi. "Przyznawać się" - dobre.
                          Marksizm to po prostu jest pewna filozofia. Podobnie jak pewną filozofią możemy określić monoteizm (który nb. wykończył i wykańcza nadal wielokrotność ofiar bolszewików). Co nie znaczy, że każdy monoteista jest zbrodniarzem, albo wspiera i popełnia monoteistyczne zbrodnie.
                          Marksizm jest spojrzeniem na rzeczywistość - tu wstawka "Teoria Marksa, nazwana przezeń materializmem historycznym, a przez Engelsa materializmem dialektycznym, opiera się na syntezie materializmu i dialektyki. Marksizm jest światopoglądem monistycznym, odrzucającym istnienie odrębnego pierwiastka duchowego[2]; istotą marksizmu jest teza, że byt określa świadomość[3], a więc, że wszystkie kwestie duchowe (także psychologiczne) są pochodną materialnych[4]. Konsekwencją tego założenia jest twierdzenie, że wszelkie problemy światopoglądowe, kulturalne i polityczne (tzw. nadbudowa) są wtórne i drugorzędne w stosunku do ekonomicznych (tzw. baza: siły wytwórcze i stosunki produkcji)[5].
                          . W odróżnieniu od ujęcia Hegla, gdzie walka przeciwieństw kończyła się syntezą, dla Marksa rozwiązaniem antagonizmu mogło być tylko przezwyciężenie jednej strony przez drugą.

Filozofię materializmu dialektycznego Marks przenosił na grunt społeczny uznając za podmiot dziejów klasy społeczne jako grupy ludzi połączonych wspólnym stosunkiem do środków produkcji czyli narzędzi pozwalających na wytwarzanie tzw. wartości dodatkowej. W ten sposób motorem rozwoju okazywała się walka klas[7].
                          "
                          Innymi słowy: nie ma żadnej wstydliwości w byciu marksistą czy tez wyznawcą monoteizmu.

Skądinąd można uważać,że Marx miał słuszność: że toczy się nieustanna walka klas czy warstw o środki produkcji, ale nie uważać mimo to, że rewolucja proletariacka, czy jak tam sobie to uwspółcześnimy, ma sens i warto ją wspierać.
                          No i przede wszystkim: można i marksizm i monoteizmy miec najgłębiej w zadku, a mimo to mieć jakieś zdanie w kwestii rasizmu, podatków, optymalnego zakresu działań państwa. I robić bekę z histeryczek, którym istotnie widmo marksizmu nieustannie krąży. Tak po Europie jak po zwojach.
                          • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 13:49
                            Dalej wikipedia:

"Według Marksa niezbędnym elementem postępu społecznego jest rewolucja. Według „Manifestu komunistycznego” miała się dokonać przemocą[22], choć według późniejszych interpretacji możliwa była także droga pokojowa[23]. Stopniowo Marks i Engels uznali, że socjalizm może zostać zbudowany poprzez środki demokratyczno-parlamentarne[24]. W pojedynczych wypowiedziach Marks dopuszczał możliwość transformacji „środkami pokojowymi” w krajach o rozwiniętej demokracji, ale podkreślał, że „w większości państw Kontynentu dźwignią rewolucji musi być przemoc”[25]."

Olena jesteś żenująca.
                            • kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:14
                              Nie dziwię się Marksowi, że widział głównie drogę rewolucyjna. Które klasy uprzywilejowane chętnie i same z siebie rezygnują że swojej pozycji bez przemocy? Czy likwidacja pańszczyzna w Polsce odbyła by się bez zaborców, powstań chłopskich?
                            • olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:20
                              Nie, mnie żenują raczej faceci udający kobiety, po to, żeby miec na forum większą siłę oddzialywaniabig_grin.

Powtarzam: Marksizm jest pewną teorią. Która obecnie mało kogo obchodzi, żenujący matku-polku, i mało komu porusza emocje. Między innymi dlatego, że nie ma specjalnie licznych zwolenników rewolucji proletariackiej, a pewnie jeszcze bardziej dlatego, że kolejnym cywilizacyjnym idealistycznym pomysłem będzie raczej władza AI, niż marynarzy z Aurory czy ciemnego chłopstwa z rosyjskiej prowincji.

CO zresztą też nie ma znaczenia: ja na przykład zgadzam się z opisem Marksa odnośnie nieustających naprężeń pomiędzy warstwami społecznymi i stałego dążenia "dołów" do zajęcia miejsca "elit", przy sprzyjających okolicznościach zewnętrznych siłą. Każdy głupi się chyba zgodzi. Natomiast nie zgadzam się co do reszty: nie uważam, że da się wprowadzić jakikolwiek idealny system społeczny, a co więcej sądzę, że człowiek zasadniczo nie pożąda pełnej równości finansowej, bo taki stan jest przeciwny jego biologii. I komuna w ten czy inny sposób wszędzie skończyła żywot, bo ludzie chcieli się bogacić i to bardziej od sąsiada.
                              Abstrahując zaś od tego, nie uważam by to, co Marks uważał za pożądane, miało kiedykolwiek zwyciężyć i żeby była to jakaś historyczna konieczność.
                              Zapewne są jacyś ludzie uważający, że marksistowska rewolucja i komunizm dopiero przed nami - no, nie mam zamiaru z tego powodu dostawać histerii, ani też obwąchiwać każdego podejrzanie.Wręcz nie widzę sensu spędzania w ten sposób czasu. Są ludzie oczekujący na przykład tego, co po angielsku nazywa się "rupture" i liczący, że będą z góry oglądać rządy Antychrysta, są ludzie liczący na rewolucję proletariacką. Ani jedno ani drugie nie jest specjalnie prawdopodobne, i ani jedno, ani drugie nie powoduje, żebym wykluczała jednych czy drugich.
                              • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:59
                                Przecież cała twoja forumowa twórczość jest w duchu materializmu dialektycznego, opisujesz świat taki jaki chciałabyś widzieć. Bo pewnie myślisz, ze przez to mozolne, codzienne opisywanie nowej lepszej rzeczywistości ilość przejdzie w jakość. Żenadometr wywala w kosmos.
                              • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:00
                                "Wykształcił się charakterystyczny nawyk "myślenia dialektycznego", który sprowadzał się do fałszowania rzeczywistości wbrew świadectwu własnych zmysłów i przedstawiania jej w takiej postaci, w jaką hipotetycznie mogłaby osiągnąć gdyby ziściły się utopijne cele marksizmu. Jak zauważył historyk Orlando Figes:

Realizm socjalistyczny, zgodnie z oficjalną definicją przyjętą na I Zjeździe Związku Pisarzy w 1934 roku, oznaczał „prawdziwe, historycznie konkretne przedstawianie rzeczywistości w jej rewolucyjnym rozwoju”. Rola artysty polegała na ukazywaniu świata nie takim, jaki jest w chwili obecnej, ale jakim się stanie w komunistycznej przyszłości.

Orlando Figes[7],

Podobne obserwacje na temat "myślenia dialektycznego" w ZSRR przedstawiali Józef Maria Bocheński[8], Arthur Koestler[9], Aleksandr Zinowjew[10] oraz Tony Judt[11]. Techniką tą posługiwał się także sam Karol Marks:

Oczywiście, mogłem się skompromitować. Ale zawsze z pomocą przyjdzie odrobina dialektyki. Rzecz jasna sformułowałem swoje prognozy w taki sposób, by były poprawne także jeśli zdarzy się rzecz dokładnie przeciwna.

Karol Marks, Dzieła zebrane, tom XXII, str. 217[12]"

LOL
                          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:06
                            olena.s napisała:

> Filozofię materializmu dialektycznego Marks przenosił na grunt społeczny uznają
                            > c za podmiot dziejów klasy społeczne jako grupy ludzi połączonych wspólnym stos
                            > unkiem do środków produkcji czyli narzędzi pozwalających na wytwarzanie tzw. wa
                            > rtości dodatkowej. W ten sposób motorem rozwoju okazywała się walka klas[7].[/i
                            > ]"
                            > Innymi słowy: nie ma żadnej wstydliwości w byciu marksistą czy tez wyznawcą mon
                            > oteizmu.

Ty jesteś po prostu zwyczajną ignorantką. Rozumiesz w ogóle co to znaczy "walka klas" i "wspólny stosunek do środków produkcji"? To jest likwidacja własności prywatnej przemocą, przy pomocy wykorzystania istniejących podziałów społecznych. Czyli z jednej strony opisujesz się jako liberałka, a z drugiej uważasz, że marksizm to nie jest "wstydliwa" ideologia? Jeśli ja jestem histeryczka, to ty cierpisz co najmniej na schizofrenię tongue_out

• 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:11
                              Na ematce jest więcej tego typu "liberałek". OMG
                            • olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:24
                              Chyba raqczej "wspólna własność środków produkcji"? big_grin

Nie, nie uważam. Uważam, że to jest idelogia, która przeżyła się finalnie jakieś 50 lat temu, tak jak w swoim czasie wymarły oczekiwania na koniec świata w roku 1000 czy 1033 czy oczekiwania napolenidów na powrót nowego cesarza. Nie spędza mi więc snu z powiek w najmniejszym stopniu
                              • kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:41
                                Teorie utopijne zostały sformułowane jakiś czas przed Marksem, nie udało się ich wprowadzić dotychczas nikomu, może z wyjątkiem Buszmenow. Literatura była ich pełna, z fantastyka Lema na czele. Człowiek jest zwierzęciem dość specyficznym, chce mieć więcej niż potrzebuje.
                                • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:03
                                  kokosowy15 napisał(a):

> Teorie utopijne zostały sformułowane jakiś czas przed Marksem

Sam Marks zaczął od teorii utopijnych i wielu uważa, że nigdy z nich nie zrezygnował, a późniejsze dzieła były po prostu wyjaśnieniem sposobu, w jaki miałoby dojsć do pełnej szczęsliwości. Rewolucja proletariacka miała być tylko etapem do celu. A celem tym miało być zbliżenie się do tzw. ludów pierwotnych.
                                  Zatem powszechnie przyjmuje się, że celem marksizmu była likwidacja prywatnej własności i na tym koniec, ale wiele wskazuje na to, a wynika to z wczesnych prac Marksa, że celem była kompletna barbaryzacja całej ludzkości - bo tylko wtedy ludzkosć moze osiągnąć szczęście. Dlatego też zresztą partia komunistyczna miała wprowadzić komunizm nie tylko w jednym kraju, ale na całym świecie, bo Marks miał wierzyć, że jeśli będzie istniał na świecie choć jeden kraj kapitalistyczny, to barbaryzacja nigdy nie nastąpi wink
                                  Stąd też dające się często zauważyć sympatie w lewicowych kręgach do życia "prymitywnego", tendencje depopulacyjne, obnoszenie się z uwielbieniem do natury itd. Tutaj nie ma zadnych przypadków wink
                              • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 14:43
                                olena.s napisała:

> Chyba raqczej "wspólna własność środków produkcji"? big_grin

Przecież zacytowałam słowa, które ty zacytowałas z wikipedii. Czytasz w ogóle co cytujesz?

> Nie, nie uważam.

Przecież napisałaś, cytuję: "nie ma żadnej wstydliwości w byciu marksistą".
                                Może się zdecyduj, co uważasz?

Uważam, że to jest idelogia, która przeżyła się finalnie jaki
                                > eś 50 lat temu,

I to jest właśnie dowodem na twoją ignorancję, bo wiedza na temat marksizmu to nie jest "pogląd", tylko znajomość historii. Tutaj nie ma co "uważać", tylko trzeba po prostu przeczytać publikacje na ten temat - i nie są to publikacje ideologiczne, tylko historyczne. Dlatego nie mówimy dziś o marksizmie, tylko o neomarksizmie, albo wręcz o "antykulturze", bo marksizm, mimo że doktrynalnie zakończył się wraz z pracami Marksa i Engelsa, to miał swoją ideologiczną kontynuację, która trwa do dziś. Ciekawe, że ci, którzy negują wpływ marksistowskiej ideologii na np. współczesną naukę, bo przecież marksizm się "przeżył" 50 lat temu i w ogóle świry histeryzują, równocześnie uważają, że faszyzm i nazizm ma jakąś kontynuację...
                                • olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:10
                                  Mam w nosie twoje opinie o mnie. I tyle.
                                  Co do reszty: to co piszesz to ihmo bełkot. Skoro zakładam - czy raczej obserwuję - że ludzie zawsze usiłowali dokonac zamiany miejsc, a zbiorowo i szczególnie żywo w sytuacjach historycznych przełomów, to zupełnie nie ma dla mnie znaczenia, czy kolejna próba będzie miała jakieś popłuczyny po Marksie (czy po przedmarksie - bo takie próby trwały od epoki brązu w górę, mind you. Tu zwracam uwagę na dysputę dotyczącą ludów mórz i koncepcją rewolucja v.najazd z zewnątrz), czy nie. Oczywiście, że skoro jest to nawracjąca sytuacja, to bedzie sie powtarzać, póki ludzie będą w takiej sytuacji, że opcja rewolucji będzie dla nich lepszym rozwiazaniem niż trwanie przy status quo.

I twoja histeria mnie śmieszy. Uganiasz się za duchem pochowanego 100 lat temu filozofa , nie dostrzegając, że kolejnym idealizmem nie będzie przywództwo ludu, ale rzady doskonale modelującego procesy AI. O ile zdążymy do tego punktu cywilizacyjnie dotrzeć, bo nie postawiłabym na to zbyt dużej kasy: obstawiam, że wcześniej przemodelują nas krwawo zmiany klimatu i konsekwencje, jakie przyniosą.
                                  • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:23
                                    "który sprowadzał się do fałszowania rzeczywistości wbrew świadectwu własnych zmysłów i przedstawiania jej w takiej postaci, w jaką hipotetycznie mogłaby osiągnąć gdyby ziściły się utopijne cele marksizmu."

I np. teksty feministyczne pełne są takich przekłamań, gdzie wyciąga się jakieś pojedyncze przypadki i tworzy wokół nich nową historię ludzkości a dane statystyczne są zupełnie ignorowane. To samo z lGBTQ, czarnoskórymi i każdą inna grupą aktualnie wyzwalaną. Wszystko zgodnie z zasadami tego dziadka Marksa o którym nikt nie pamięta. Na forum też pełno emateczek, które piszą Marksem, który umarł 100 lat temu i nikt o nim nie pamięta a jak się je pyta o poglądy, to twierdzą, że są liberałkami. LOL
                                    • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 16:12
                                      A w ogóle, to Marks umarł 137 lat temu.
                                  • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:36
                                    olena.s napisała:

> I twoja histeria mnie śmieszy. Uganiasz się za duchem pochowanego 100 lat temu
                                    > filozofa , nie dostrzegając, że kolejnym idealizmem nie będzie przywództwo ludu
                                    > , ale rzady doskonale modelującego procesy AI.

To jest po prostu cudowne big_grin W swojej rozbrajającej ignorancji nie zdajesz sobie kompletnie sprawy z tego, że deprecjonując wpływ ideologii marksistowskiej na współczesne "postępowe" myślenie, jednocześnie korzystasz w pełni i w 100% z konstruktu własnie marksistowskiego - bo to nie kto inny jak Marks widział w pełnej automatyzacji gospodarki poprzez "maszyny" drogę do pełni człowieczeństwa ("Przyczynek do krytyki ekonomii politycznej"). Marks nawet określił ramy czasowe, kiedy robotyzacja miałaby nastąpić - mianowicie po zlikwidowaniu kapitalizmu (na całym świecie).
                                    Ty nie jesteś żadną liberałką - tylko zwykłą pacynką tongue_out
                                    • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:41
                                      "Ty nie jesteś żadną liberałką - tylko zwykłą pacynką"

Ale jak to się dzieje, ze ona rzeczywiście nie jest świadoma tego, wewnątrz jakiej ideologii się porusza? Ten "Przyczynek do krytyki ekonomii politycznej" i inne manifesty to jej ktoś przez sen puszczał, czy wyrosła w jakiejś komunie, gdzie jej nikt nie powiedział, skąd ten styl życia? Czy to już realna schizofrenia?
                                    • olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:46
                                      No mówię - twoje opinie o mnie są irrelewantne. Moim zdaniem Marks w pewien sposób nazwał przebiegające cyklicznie procesy. Od ich nazwania nie zmienia się ich prawdziwość lub nie, ani też ich istota (o ile takową znajdziemy).
                                      Oczywiście że korzystam z istniejących konstruktów, czy to Marksa, czy to Schopenhauera, podobnie jak ty korzystasz z konstruktów innych myślicieli, którzy wzbogacili naszą cywilizację i nasze postrzeganie świata. Nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego. I zdecyduj się, czy masz Marksowi za złe automatyzację gospodarki, czy rzekomą chęć powrotu do wyidealizowanej wspólnoty plemiennej, bo ci to trochę dziwnie wychodzi.
                                      Automatyzacja zachodzi bez względu na Marksa big_grin. Także zbudowanie AI nie będzie zależało od kolegi Karola. Walka z rasizmem - jeżeli za jej początek uznamy ruch abolicjonistyczny - też powstała całkiem niezależnie. Osobiście popieram ją MIMO iż przynajmniej za część napędu odpowiadały niektóre odłamy chrześcijaństwai niektóre aspekty anglosaskich interpretacji chrześcijaństwa. Czemu miałoby mi to wadzić? big_grin
                                      Masz obsesję z tym Marksem. Dość nudną, ale co kto lubi.
                                      • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 16:13
                                        olena.s napisała:

> I zdecyduj się, czy masz Marksowi za złe automatyzację gospoda
                                        > rki, czy rzekomą chęć powrotu do wyidealizowanej wspólnoty plemiennej, bo ci to
                                        > trochę dziwnie wychodzi.

Nie dziwne - wizja pełnej automatyzacji to u Marksa sposób na likwidację kapitalizmu i powrót do wspólnoty plemiennej, gdzie każdy będzie mógł zajmować się tym, co mu odpowiada, bo wszystko, co uciążliwe, będą robić "maszyny" - Marks pisał o tym wprost. To jest kompletna utopia i trzeba być odmóżdżoną pacynką, aby te "konstrukty" powielać (nie mówiąc o nie zdawaniu sobie sprawy z tego, co się powiela).
                                        Automatyzacja nie może istnieć bez kapitalizmu, a więc "wyzysku" i "autorytarnego wychowania" i sama w sobie nie oznacza dokładnie NIC - w praktyce to tylko przesuwanie "niewolników" z jednego stanowiska na drugie, którego jeszcze nie przejęły roboty. Piszac więc o automatyzacji albo jesteś marksistką, albo ignorantką, która uważa, że automatyzacja cokolwiek miałaby polepszyć. Tak czy inaczej ignorantką tongue_out

• kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 16:47
                                          Przedsiebiorca kapitalistyczny wprowadza automatyzację wszędzie tam, gdzie mu to maksymalizuje zyski. Kapitalista nie przewiduje, co będzie w następstwie powszechnej automatyzacji, jeżeli będzie ona oznaczela liczbę zatrudnionych. Produkt, pochodzący z przedsiębiorstwa w pewnym momencie nie znajdzie nabywców, bo nie będzie pracowników zarabiających na kupno. Częściowym rozwiązaniem może być dochód gwarantowany, ale to przecież komunizm.
                                          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 17:00
                                            kokosowy15 napisał(a):

> Kapitalista nie przewiduje, co będzie w następstwie pows
                                            > zechnej automatyzacji, jeżeli będzie ona oznaczela liczbę zatrudnionych.

Niekoniecznie - w praktyce wygląda to tak, że po prostu tworzą się nowe zawody i ludzie są tylko przesuwani z jednego miejsca w drugie. Jest to tylko przelewanie z pustego w próżne, ale jak rozumiem to oleńka ma właśnie na myśli jako swietlaną przyszłość, bo podobno do Marksa, który w automatyzacji widzi emancypację robotnika, się nie przyznaje tongue_out

• bywalec.hoteli Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 17:10
                                              możliwe, ale nie do końca, bo nie każdy może zostać automatyzatorem
                                            • kokosowy15 Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 17:30
                                              Niemożliwe, zbudować urządzenie automatyczne mogą automaty, ale jeszcze długie lata projektowanie, programowanie, nadzór ruchu i usuwanie usterek i awarii tych automatów będzie należało do ludzi i to ludzi o wysokich kwalifikacjach. Ale może kiedyś będzie tak wysoko rozwinięta sztuczna inteligencja, że personel ludzki będzie zbędny. I co wtedy z popytem? Marks tak właśnie wyobrażał sobie świetlana przyszłość, każdy korzysta z dóbr oferowanych przez automaty a pracuje realizując swoje potrzeby duchowe, np maluję obrazy, komponuje, robi niestandardowe domki dla ptaków lub buty.
                                        • olena.s Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 18:46
                                          Bzdety, jak zwykle.
                                          O "automatyzacji" piszesz ty, ja mówiłam o AI - która nadawałaby się do rządzenia, a nie podnoszenia ciężarów.
                                          I zabawne z tym biednym starym Marksem. O tym, że maszyny zdejmą z człowieka ciężar pracy mówili różni marzyciele (oraz ekonomiści). Mówił w ogóle XIX wiek, bo nagle zaczęły się pojawiac maszyny zastępujące ludzi i zwierzęta pociągowe. Czyżby Prus i Verne byli marksistami? big_grin
                                          I żeby skończyć, bo odjeżdżasz już na odległe planety: jedna z podstawowych różnic między mną o świrami od "marksizmu" polega na tym, że moim czarnym ludem jest totalitaryzm i dyktatura. A więc formy władzy, które nie są zamknięte w jednej opcji politycznej (jeżeli podział na prawo-lewo ma jeszcze sens), podobnie jak nie jest zamknięty podobnie terroryzm.
                                          I dlatego te skomlenia o Marksie są dla mnie zwyczajnie śmieszne. Na Marksa powoływał się Lenin, ale nie Hitler. Ludzi do oceanu wywalała prawica, za to zamieniała ich w Kambodży na nawóz lewica. Baader Meinhof była lewicowa, ISIS jest konserwatywny, Breivik to nacjonalista i rasista, ten palant z Christ Church kochał faszym a Ted Kaczyński wysadził biurowiec w imię walki z postępem technologicznym (przywalał się też do lewicowców uważając, że mają kompleks niższości). Incele - terroryści pewnie mają różne poglądy, nienawidzą kobiet i tego, że mają równe prawa, a Sikhów w Wisconsin zabijał biały suprematysta.
                                          • dramatika Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 19:24
                                            olena.s napisała:

> I dlatego te skomlenia o Marksie są dla mnie zwyczajnie śmieszne. Na Marksa po
                                            > woływał się Lenin, ale nie Hitler. Ludzi do oceanu wywalała prawica, za to zami
                                            > eniała ich w Kambodży na nawóz lewica

A czy ja piszę, że kazdy terroryzm to Marks? Pisze tylko, że aktywizm LGBT, dzenderyzm i BLM to neomarksizm i taka obserwacja nie jest bynajmniej "histeryczna", podobnie jak nie są "histeryczne" obserwacje jakie ideologie popchnęły różnych terrorystów do zbrodni.
                                            Ty masz zwyczajny problem z tym, że te wszystkie piękno-ludzkie współczesne ruchy to zwykłe nadbudowy, i to doslownie, starego dobrego marksizmu w służbie wrogich zachodniej cywilizacji państw, a ty myślałaś, że świat naprawdę przejmuje się gejami, kobietami i czarnymi. Nie przyznasz przecież, że jesteś współczesną "pozyteczną idiotką" (termin historyczny, nie epitet).
                                            I zanim znowu zeznasz, że nie obchodzi cię co za wstrętna zbrodnicza ideologia stoi za "poprawą losu wykluczonych" i że masz w nosie "histerie świrów" to pragnę przypomniec, że akurat marksizm charakteryzuje się tym, że jego rewolucje pożerają własne dzieci.
                • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:33
                  dramatika napisał(a):

> Bezprośredniego związku oczywiście nie ma, bo Marks pod pojęciem rewolucyjnego
                  > terroru miał na myśli strzelanie do ludzi, a nie społeczny ostracyzm i wywalani
                  > e z roboty za myślozbrodnie. Niemniej działa równie skutecznie.

Ma zwiazek bezposredni, tylko inne nieco hasla. Mowiac w wielkim skrocie przedtem "bronili" ludu pracujacego, teraz lgbt, a ostanimi dniami czarnych. Zawsze jednak chodzi o to samo - niszczyc, grabic, rozpie...c.
                  • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:44
                    Kochanie ty nasze, poki co to twoj umiloeany pis kradnie na potege i niszczy. Umknelo? Gdzie sie podzialy respiratory Szumowskiego? Handlarze broni nie dostarczyli? Pech big_grin
                    • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:46
                      Swoja droga to ciekawe: teraz pisowski przekaz dnia polega na szczuciu na czarnych? Czego to oni nie wymysla...
      • dramatika Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:10
        A tak baj de łej, co również wpisuje się w lewacki festiwal absurdów, Kościuszko, którego pomnik zdewastowali "przeciwnicy rasizmu" jest autorem takich oto słów:
        Panie Jefferson, proszę pana na wypadek mojej śmierci, aby przeznaczył pan moje pieniądze na uwolnienie tylu czarnych osób ilu mogłoby mieć zapewnioną edukację oraz godne życie.
      • majenkir Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 03:34
        fornita111 napisała:
        > Ale z pomnikami to inna sprawa. Takie rzeczy jak czczenie zbrodniarzy bola.

Powiedz, ze zartujesz....
        Taka perelka z mojego podworka wink
        https://rutherfordreader.com/wp-content/uploads/2020/06/war-memorial-IMG_3485.jpg
        • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 07:32
          Aha i ty widzisz tylko takie przyklady. No to bardzo wybiorczo patrzysz, tyle ci powiem. Zawsze sie znajda przyklady przegiec i wypaczen- i w metoo i w walce o prawa osob niehetero i w walce o prawa kobiet- ale uzywanie ich by zdyskredytowac walke o sluszna sprawe jest nie fair- i intelektualnie i moralnie. Szkoda, ze takie oczywistosci trzeba tlumaczyc.
    • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:45
      sylwik7 napisała:

> malgosiagosia napisała:
      >
      > > fornita111 napisała:
      > >
      > > Jestescie zalosne.
      > >
      > > Jestesmy zalosne, bo smieszy nas zabranianie uzywania slowa bialy?
      > >
      > >
      > Przepraszam, praktycznie nie uczestniczę w tego typu dyskusjach ale chciałam si
      > ę dowiedzieć czy jeżeli nie głosowałam i nie będę głosować na PIS to też jestem
      > żałosna?

Nie masz szans Tutaj bedziesz zalosna. Zrobia z Ciebie rasitke, pisiora, faszyste, mizogina, homofoba itd itd
      • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:53
        Dobrze, ze sobie zdajesz sprawe, ze bycie pisiorem to ten sam kaliber hanby co bycie rasista i homofobem. To akurat prawda!
        • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 00:01
          fornita111 napisała:

> Dobrze, ze sobie zdajesz sprawe, ze bycie pisiorem to ten sam kaliber hanby co
          > bycie rasista i homofobem. To akurat prawda!

To przyklady wyzwisk jakie tutaj rzucane sa na ludzi. I jeszcze oprocz pisorow sa pisdzie...lce.

Nie wierze ludziom, ktorzy w obronie jednych kopia drugich.
          • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 00:07
            A jakos pisowi, ktory szczuje na lgbt "w obronie rodzin" wierzysz. Klamczuszka big_grin
            • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 02:02
              Tobie tlumaczyc sie nie bede.
              • fornita111 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 07:18
                Oczywiscie big_grin Uwielbiam ten moment, kiedy pisieta gladko przechodza od oblesnego rechotu do skomlenia, ze sa dyskryminowane. A potem obrazone koncza temat. Strasznie przewidywalna ta wasza druzyna, ale wciaz bawicie.
    • aerra Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 22:46
      Przezroczyste powiadasz? Ale też nie widziałaś?

A w filmach duchy bywają tez zjadliwie zielone. I co?
      • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:59
        aerra napisał(a):

> A w filmach duchy bywają tez zjadliwie zielone. I co?

Te zjadliwe, zielone zostawimy w spokoju. przemaujemy tylko te biale.
        Nigdy wiecej bialych duchow.

• cimabue Re: Biały - straszne słowo 27.06.20, 23:26
      Jest też problem z białymi figurami sza chowymi 😃

7news.com.au/sport/sydney-radio-station-asks-if-chess-is-racist-because-white-always-moves-first-c-1121419
    • nikita1907 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:04
      Absurd poprawnej polityczności doprowadzi wkrótce do tegosmile
      www.youtube.com/watch?v=JNExPKP9Gb4
      i tego
      www.youtube.com/watch?v=8esMIJVg-70
      • olena.s Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 08:34
        Nie. Polityczna poprawność doprowadzi - mam nadzieję - do tego, że ludziom będzie ciut lepiej ze sobą żyć. I będą ciut bardziej unikać urażania innych.
        • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:04
          Komunizm też miał sprawić, że wszyscy będziemy piękni, młodzi i bogaci big_grin
          • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:24
            Ja też mam od razu skojarzenia z komunizmem. Taki piękny świat nam się szykuje, jak się nie spodoba po dobroci, to może siłą, oczywiście wszystko dla dobra ludzkości. I jak będą jakieś ofiary po drodze, zamieszki, grabieże, niszczenie mienia, to będzie się mówiło, że przecież wszędzie się znajdą jakieś czarne owce i wypaczenia, ale sama ideologia jest przecież dobra. Zresztą - przecież to już się dzieje.
            • 1matka-polka Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 08:32
              "jak będą jakieś ofiary po drodze, zamieszki, grabieże, niszczenie mienia, to będzie się mówiło, że przecież wszędzie się znajdą jakieś czarne owce i wypaczenia"

fornita, 28.06.20, 07:32
              Aha i ty widzisz tylko takie przyklady. No to bardzo wybiorczo patrzysz, tyle ci powiem. Zawsze sie znajda przyklady przegiec i wypaczen- i w metoo i w walce o prawa osob niehetero i w walce o prawa kobiet- ale uzywanie ich by zdyskredytowac walke o sluszna sprawe jest nie fair- i intelektualnie i moralnie. Szkoda, ze takie oczywistosci trzeba tlumaczyc."

😂😂😂
        • cauliflowerpl Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:17
          Ładny przykład tego, jak otaczająca nas rzeczywistość reaguje na przesadę w danej kwestii mamy na rynku pracy. Dobrze było swego czasu widać, czym skończyło się dość popularne branie L4 na ciążę "na wszelki wypadek".
          Uprzywilejowanie kogoś tylko dlatego, że posiada jakąś cechę fizyczną kończy się zawsze protestami drugiej strony. A obawiam się, że absurdalne podejście do poprawności politycznej prowadzi właśnie do uprzywilejowania, nie do równości.
        • ana119 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 20:14
          Świetnie, zaprzestają używać słów Polaczek, Żydek, Rusek. Wszak to obraźliwe i warto spojrzeć na jednostkę
      • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:40
        nikita1907 napisała:

> Absurd poprawnej polityczności doprowadzi wkrótce do tegosmile

W pierwszym filmiku uzywaja slowa "bialy", juz politycznie niepoprawnego. big_grin
        • majenkir Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:34
          Nie przewidzieli big_grinwink

A propos, umie ktos znalezc linki do tych filmikow oryginale, bo tych z lektorem nie da sie sluchac wink.
    • po-trafie Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:37
      wiec.. kiedy sie pojedzie do takiego kraju jak Indie albo Wietnam albo Japonia, to jest bardzo ciezko dostac jakikolwiek kosmetyk do twarzy i ciala (balsamy, kremy, zele), ktory NIE ma dopisku "wybielajacy".
      Nie wiem, czy ten dopisek to sciema, czy dodaja jakas witamine C, ale chyba nie to jest wazne.
      Wazne jest to, ze jak sie stoi przed takim regalem, to czlowiek czuje sie przekonany, ze bycie bialym, bielszym, jasniejszym to glowny cel. Nie nawilzanie, nie odzywanie lecz wlasnie WYBIELANIE, jest kluczowym przekazem.
      Telewizja i reklamy w srodkach transportu tez regularnie przypominaja, ze Twoja skora, jako kobiety, moze byc bielsza.

Jako jasnokarnacyjna blondynka mialam z tym spory problem. Jakbym byla osoba o ciemniejszej karnacji, to chyba czulabym sie jeszcze gorzej.
      Wyobrazcie sobie ze na kazdym balsami do ciala pisze "wyszczuplajacy" albo "odmladzajacy". Niefajne, a forsuja te wiadomosc BARDZO mocno.
      • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:56
        No ale to problem Indii, Wietnamu i Japonii. Dla przykładu w Polsce mamy chyba więcej samoopalaczy czy balsamów brązujących, niż wybielających. Odmładzających, anti-age (!) kremów też jest przecież sporo i nikogo to chyba nie obraża... Przynajmniej na razie.
        • pani07 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:58
          Tak jak kropkuje się niecenzuralne słowa, zacznie się pisać: b*iały, j*sny, wybi***jący.
      • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:58
        W Polinezji przez epoką wielkich odkryć był zwyczaj, że młode dziewczyny prze zamążpójściem zamykano na kilka miesięcy w jaskini albo wykopanej ziemiance. Tam przyszła panna młoda była tuczona treściwą paszą, bo tamtejszy kanon urody to była kobieta krągła i puszysta. Jednocześnie przebywając kilka miesięcy w ciemności przyszła panna młoda rozjaśniała swoją skórę, jako że w tamtejszej kulturze, im jaśniejszy był jej odcień tym piękniejsza była kobieta.

W Indiach jaśniejszy odcień skóry charakteryzuje kasty wyższe, mniej wymieszane z lokalną czarną ludnością po podboju subkontynetu przez Indoeuropejczyków. Ideałem kast niższych jest rozjaśnienie skóry do odcienia kast wyższych.

Po prostyy rasizm został zaimportowany z Polinezji i Indii big_grin
      • sofia_87 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:03
        Jak widać w tamtej kulturze jest to główny cel.
        Podobnie jak chęć wygladania jak najmlodziej w kulturze Zachodu.
        Nie sądzę też aby Azjaci przyjęli chora poprawność polityczna, która nie pozwala chcieć być białym 😁
      • umi Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 15:58
        To nie ma nic wspolnego z rasizmem. Jesli o to chodzi autorom poprawnosci politycznej, to sa idiotami.

W tych kulturach kobiety tradycyjnie traktowane byly zle i do dzisiaj gleboko zakorzenione jest tam stawianie na piewszym miejscu wygladu (jak w kazdej kulturze, gdzie byl i dogorywa system patriarchalny).Wnetrze jest malo istotne. Do tego licza sie pieniadze i pozycja spoleczna.
        A jak wiadomo arystokracja w polu nie za.przala, wiec byla jasniejsza od spalonych chlopow. Totez w cenie byla karnacja jak najjasniejsza. Dokladnie to samo bylo kiedys w Europie - opalona, "chlopska" twarz byla nieatrakcyjna. Panienki z dobrego domu mialy "biala plec" - bo to wskazywalo na to, ze rodzina jest bogata (dziewczyna nie musi w polu za.przac, utrzymuja ja, siedzi sobie i przedzie suspicious).
        Europie sie odmienilo, bo jest wyemancypowana. Kazdy odpowiada sam za siebie, teraz w cenie jest dobre zdrowie i bycie fit - a o tym bardziej swiadczy lekka opalenizna i wysportowane cialo niz bycie biala, anemiczna mimoza oderwana od kadzieli. Im sie na razie nie odmienia i nie odmieni od tego, ze kazdy narod eurpopejski wykresli ze swojego slownika jakiekolwiek okreslenia kolorow.
        • malgosiagosia Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:30
          umi napisała:
          Panienki z
          > dobrego domu mialy "biala plec" - bo to wskazywalo na to, ze rodzina jest bog
          > ata (dziewczyna nie musi w polu za.przac, utrzymuja ja, siedzi sobie i przedzie
          > suspicious).

big_grinbig_grin: Komiczne. Zwlaszcza, ze przedzie juz ma troche inne konotacje.
      • taki-sobie-nick Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 21:59
        Cóż, takie widać kosmetyki importują Wietnamczycy, Hindusi, Japończycy. Zmiana nazwy nie spowoduje, że znikną same kosmetyki. Będą importowane pod innymi nazwami i pani sprzedawczyni będzie ci wyjaśniać, o co chodzi.

Ja mam, na przykład, problem z tym, że ręce są jakoby wizytówką kobiety - moje nie są, ze względów ode mnie niezależnych. Czy jestem dyskryminowana?
    • araceli Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 09:51
      Znów screenshot z przekazu dnia? big_grin

Dziki ból d..y prawactwa dowodzi, że idą dobre zmiany big_grin
      • sofia_87 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:00
        Dobre dla kogo?
        Ja nie zamierzam przepraszać, że jestem biała, moich dzieci też nie wychowam na idiotów i mam nadzieję, że ludzie wreszcie się obudza.
        • araceli Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:16
          sofia_87 napisał(a):
          > Ja nie zamierzam przepraszać, że jestem biała,

Biali to są albinosi.
          • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:40
            Ale dla uproszczenia nazywa się to rasą białą, a nie cielistą big_grin
            • sasanka4321 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 12:23
              >Ale dla uproszczenia nazywa się to rasą białą, a nie cielistą big_grin<

No nie wyglupiajmy sie, prosze. "Cielista" to jest kazda, w zaleznosci od tego, w jakim kolorze ma sie cialo big_grin
          • umi Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:14
            Tak w kwestii formalnej - biali sa i biali i albinosi. Sa rozne odcienei bieli, tak samo jak sa rozne odcienie innych kolorow. Albinosi to "najbielsza biel" w ludzkiej skali suspicious

Aczkolwiek nadal jestem zdania, ze przy ogolnym trendzie poprawnosciowym na takim poziomie, wszyscy powinni byc uznani za rozowych. To nie jest poziom doroslych ludzi, kolor "przedszkolny" jest wiec najodpowiedniejszy dla dokladnie wszystkich ras, niezaleznie od ich rzeczywistego koloru skory wink
            • cosmetic.wipes Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:38
              umi napisała:

> Tak w kwestii formalnej - biali sa i biali i albinosi. Sa rozne odcienei bieli,
              > tak samo jak sa rozne odcienie innych kolorow. Albinosi to "najbielsza biel" w
              > ludzkiej skali suspicious

Faktycznie nie ma bialych ludzi. Czarnych też. Nawet albinosi nie są w odcieniach bieli tylko bardzo jasnej czerwieni. A "czarni" mogą być bardzo ciemno brązowi najwyżej.
              • sasanka4321 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:46
                >Faktycznie nie ma bialych ludzi. Czarnych też. Nawet albinosi nie są w odcieniach bieli tylko bardzo jasnej czerwieni. A "czarni" mogą być bardzo ciemno brązowi najwyżej.<

No i cos to zmieni, jak sie przemianujemy na "rozowych" i "brazowych"?
                • cosmetic.wipes Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:52
                  Jesli będziemy nazywać faktyczne kolory skóry, to dość trudno będzie dowodzić, że brzoskwiniowy jest lepszy niż łososiowy, a najlepszy jest baby pink 😛
              • chatgris01 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 18:42
                cosmetic.wipes napisała:

A "czarni" mogą być bardzo ciemno brązo
                > wi najwyżej.
                >
                >
                >
                >

W kwestii formalnej-nie, niektórzy Hindusi i niektórzy Afrykańczycy naprawdę mają skórę czarną, nie ciemnobrązową (Hindusi nawet z lekkim granatowym odblaskiem).
                Widuję na własne oczy.
      • alaveda Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 11:48
        Do moderacji zgłoszona mowa nienawiści. Kolejny raz piszesz brzydko o gejach big_grin Dużo myślisz o tej części ciała?

araceli napisała:
        >
        > Dziki ból d..y prawactwa dowodzi, że idą dobre zmiany big_grin
        >
        • araceli Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 13:10
          alaveda napisała:
          > Kolejny raz piszesz brzydko o gejach big_grin

Ani słowa o nich nie napisałam ale pustka w mózgu takie skojarzenia produkuje.
    • gyubal_wahazar Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 10:50
      Wspaniałe. Powinni usunąć jeszcze czarny, żółty i całą resztę, a zostawić tylko tęczowy
    • cimabue Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 16:09
      Zaczela sie akcja bojkotu Oreala we Francji. Na pewno dołączę.

mobile.twitter.com/hashtag/boycottloreal
      • pani07 Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 17:12
        O, widzę, że na francuskim TT akcja "bojkotuję L"oreala" ruszyła z przytupem.
    • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 19:08
      A nie, ja dostrzegam absurd, ale w żadnym wypadku nie stawiam się po stronie ultraprawicowej, więcej nawet - w ogóle nie stawiam się po stronie prawicowej. I oczywiście nie jestem żadnym wyjątkiem.

Ale nie oszukujmy się, jak najbardziej nastroje u sporej części społeczeństwa mogą się zradykalizować, to zupełnie zwyczajna reakcja na odchył w jedną stronę. Im większy odchył, tym silniejsza kontra.
      • boogiecat Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 19:30
        To jest po prostu komiczne ale i fascynujace- jedna mowi o przechodzeniu polskiego narodu na skrajna prawice przez ten glupi BLM, à druga o lewackim terrorze i calowaniu butow czarnym w Polsce😀

Zejdzcie na ziemie dziewczyny, bo wam sie strasznie pomieszalo- wystarczy nie byc rasista, homofobem itp. tylko zajmowac sie prawdziwym problemami.
        • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 19:37
          boogiecat napisała:

> Zejdzcie na ziemie dziewczyny, bo wam sie strasznie pomieszalo- wystarczy nie b
          > yc rasista, homofobem itp. tylko zajmowac sie prawdziwym problemami.

Nie, nie wystarczy nie być rasistą - jeśli nie bycie rasistą ma oznaczać ustawiczne bicie się w piersi za bycie białym.

• boogiecat Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 20:30
            dramatika napisał(a):

>
            > Nie, nie wystarczy nie być rasistą - jeśli nie bycie rasistą ma oznaczać ustawi
            > czne bicie się w piersi za bycie białym.
            >
            No przestan juz z ta histeria, przeciez o tym pisze- kto niby ci sie karze bic w piersi bo jestes biala? Zle kierujesz swoja zlosc/strach.

Ps co robimy z bojkotem loreala? Jestesmy autonomicznie myslacymi anty-lewakami i bojkotujemy absurdalna pseudo poprawnosc ktora godzi w nasze interesy i nas obraza, czy jestesmy lewackimi pozytecznymi idiotami i bojkotujemy znecanie sie nad zwierzetami?
            • dramatika Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 21:25
              boogiecat napisała:

> No przestan juz z ta histeria, przeciez o tym pisze- kto niby ci sie karze bic
              > w piersi bo jestes biala? Zle kierujesz swoja zlosc/strach.

Oczywiście, możemy sobie teraz toczyć bekę z tego, co dzieje się na zachodzie, bo nam to na razie nie grozi - tyle że na razie i pod pewnymi warunkami.
              • boogiecat Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 21:38
                Wiedzialam- wymyslasz sobie i dorabiasz, ja zyje na tym twoim zachodzie i tez nikt mi nie karze sie bic w piers.
                • boogiecat Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 21:46
                  Nie odpowiedzialas na pytanie o bojkot czyli o twoje wartosci
            • araceli Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 21:58
              boogiecat napisała:
              > Ps co robimy z bojkotem loreala? Jestesmy autonomicznie myslacymi anty-lewakami
              > i bojkotujemy absurdalna pseudo poprawnosc ktora godzi w nasze interesy i nas
              > obraza, czy jestesmy lewackimi pozytecznymi idiotami i bojkotujemy znecanie sie
              > nad zwierzetami?

Ekhm... właśnie chciałam zauważyć, że lewacy bojkotowali L'oreala przed tym jak prawakom odbiło wink
              • boogiecat Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 22:01
                No przeciez wiem, dlatego o tym pisze
                • majenkir Re: Biały - straszne słowo 29.06.20, 15:59
                  Dzięki
        • nuclearwinter Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 19:38
          Jeśli to do mnie - nie wiem, bo drzewko mi oszalało - to ja nie piszę tylko o Polsce. Mam nadzieję, że tak źle nie będzie, bo nie uśmiechają mi się radykałowie ani z jednej, ani z drugiej strony.
          • boogiecat Re: Biały - straszne słowo 28.06.20, 20:15
            Nie do ciebie nuclear, sory, bylo do dramatiki i umi ktorych posty wycieto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka