czerwonylucjan 13.05.26, 20:39 Jak podchodzicie do spowolnienia gospodarczego i rozwoju AI, ktort redukuje miejsca pracy i pozwala sie jeszcze bardziej bogacic bogatym? Takie kryzysu jeszcze nie testowalismy.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mocca26 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 20:44 Źle podchodzę. AI wtrąca się tam gdzie jest najmniej potrzebna a nie ma jej (albo jest śladowo ) tam gdzie być powinna. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kryzys, AI 13.05.26, 20:45 Przyglądam się z zainteresowaniem i spokojem. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Kryzys, AI 13.05.26, 20:47 Cóż taka jest natura kapitalizmu. Ale i ten system zaczyna się degenrować czego przykładem są kryptowaluty które są całkwoicie oderwane od realnej wartości. Służą do oszukiwania naiwnych kucy i do prania brudnych pieniędzy. A co do AI. Mam nadzieję, że to się wywali i rozwali swój głupi ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
mo_cuishle_26 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 20:58 Czekam na robota, który pomoże realnie mojemu Tacie w kąpieli i położy go do łóżka. Ale mam podejrzenie graniczące z pewnością, że nie doczeka się tego nie tylko Tata za swojego życia, ale też i ja. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:04 To ciekawe polaczenie, bo AI nie dziala na powietrze tylko na bardzo duzo energii. Pracy fizycznej AI na razie nie zabiera. W ogole jeszcze nie wiadomo co z tym zabieraniem, a jak z ulatwianiem. Patrze z ciekawoscia i nie podzielam ani euforii ani paniki. Cos sie zmieni, ale swiat sie caly czas rozwija. Sobie zycze spokoju i dalszej pomyslnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2003 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:19 > Pracy fizycznej AI na razie nie zabiera. I jeszcze pewnie długo nie, dopóki białkowy robotnik jest tańszy od robota. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:35 sylwiastka napisała: > Pracy fizycznej AI na razie nie zabiera. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ www.onet.pl/turystyka/dalekowswiatpl/nowa-era-chinskich-fabryk-bez-ludzi-bez-swiatel-tylko-roboty-i-ai/bx65k27,30bc1058 nangaparbat3 napisała: > szczepienia działają wtedy, kiedy szczepią się wszyscy, którzy mogą. > Pojedyńcze szczepienia "dla siebie" nie mają żadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2003 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:49 Ale wciąż: “ Otwarcie Ciemnej Fabryki jest również znacznie droższe niż otwarcie fabryki tradycyjnej. W pełni zautomatyzowana linia produkcyjna, nauczenie systemów sztucznej inteligencji jak mają pracować oraz wdrożenie wszystkich innych procesów związanych z automatyzacją jest bardzo drogie, nawet mimo wsparcia chińskiego państwa. Proces otwierania takiej fabryki wymaga również zatrudnienia ogromnej ilości wysoko wykwalifikowanych inżynierów, którzy zajmą się instalacją robotów, sztucznej inteligencji oraz nadzorem nad budową linii produkcyjnych.” Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:32 Tak samo jak do mechanizacji, też niektórzy z ambony o elektrycznych diabłach opowiadali. Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2003 Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:39 Moim zdaniem analogia miałaby sens, gdyby miejsca pracy tworzone przez AI miałyby zbliżony próg wejścia, jak te przezeń likwidowane, tak jak miało to miejsce przy okazji rewolucji przemysłowej. Automobil zastąpił dorożkę, ale woźnica wciąż był potrzebny. Obecnie “woźnica” też może się przekwalifikować - na doświadczonego wysokiej klasy inżyniera w dolinie krzemowej 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Kryzys, AI 13.05.26, 21:34 Bardzo źle podchodzę, nie chce mi się tego nawet komentować. W mojej branży AI tnie miejsca pracy bardzo szybko jednocześnie gigantycznie pompując oczekiwania klientów względem prędkości i jakości pracy specjalistów. Ludzie pracują za te same pieniądze szybciej, wydajniej, niby lepiej. Ale oczekiwania rosną masakrycznie. Odpowiedz Link Zgłoś