Dodaj do ulubionych

ortograficznie.

19.10.21, 08:05
Było dyktando.

O królu, który miał druha Bo...dara, który się udał na skraj puszczy do wróża Ambrożego...

Co wstawiłaby ematka w miejsce kropek?
smile
Syn coś wstawił i miał dwa ortografy big_grin
Próbował wyjaśnić z nauczycielką, ale trochę trudno mu idzie suspicious

Włączyć się w dyskusję?

Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:09
      Bożydara?
    • hiacynta.bukiet123 Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:10
      Bożydara
    • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:12
      przepraszam!!!!

Bo....ysława było w tekscie.

Bożydar był zbyt oczywisty!
      • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:15
        to był tekst z podręcznika GWO do klasy 5, chyba ćw. 4/17

taka kartkóweczka po lekcji powtórzeniowej smile (absolutnie nie mam pretensji. Pierwsze dyktando od poczatku IV klasy. Jak mi syn messengera kalsowego pokazał, to stwierdziłam, że dyktanda powinnie mieć częściej suspicious)
        • daniela34 Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:23
          Ok, czyli chodziło o Borzysława/Bożysława (o ile mi wiadomo są to dwa imiona i imieniny w dwóch różnych dniach). I nauczycielka wymagała pisowni takiej jak w tekście z podręcznika, a syn użył tego drugiego imienia (też poprawnie, ale "nieotochodziło"). Tak?
          • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:04
            ale patrzyłam na podręcznik. To był tekst ćwiczenia na u/ó, rz/ż, h/ch.
            wcześniej tekstu o tych postaciach nie było.smile
            • daniela34 Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:08
              Kierowałam się tym, że pisałaś "to był tekst z podręcznika". No to tylko lekko zmienia postać rzeczy: autor tego ćwiczenia wymyślił sobie, że będzie to ćwiczenie na zasadę: g-ż. Fajnie, tylko zapomniał o Borzysławie. Tak jak pisałam, trzeba było wstawić Bożydara i problem by się rozwiązał.
              • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:11
                no może sie niezbyt precyzyjnie wyraziłam. Tekst ćwiczenia z zeszytu ćwiczeń dołaczonego do podręcznika. Tyle, że zamiast uzupełnic go w cwiczeniach, pisali ten tekst jako dyktando.
      • nickbezznaczenia Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:25
        Borzysława
      • iwles Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:29

Borzysław
        Bożysław

Jest jeszcze Bożesław, no ale tutaj jest ....y....
    • lotka_5 Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:13
      Ale, których kropek? tongue_out tylko w miejscu Bo...dara? Jak udało mu się tam dać 2 ortografy? tongue_out
      • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:16
        Dwa razy powtarzało sie to imię. Kropki oznaczaja przerwę. Nie liczbę liter.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:18
      Bohdara, ale to dlatego że nie ma miejsca na "ży", albo ch albo h.
    • szare_kolory Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:19
      kochamruskieileniwe napisała:

> Włączyć się w dyskusję?

Jeśli pytasz czy włączyć się w dyskuję, to napisz raczej czy syn miał rację czy jej nie miał. Bo rozumiem, że miał 2 ortografy w całym dyktandzie i teraz trwa spór o ocenę oraz o to czy faktycznie były to błędy? Jak znam życie, to takie dylematy są raczej proste do rozstrzygnięcia, bierzemy słownik języka polskiego i sprawdzamy.

PS. Czy macie problem tylko z nauczycielką tego jednego przedmiotu? Czy inne przedmioty też tak z wybojami? Bo kojarzę Twoje wątki dotyczące polskiego i nawet już mnie zaczyna zastanawiać ta sprawa: kto jest w tym wszystkim problemem i czy proporcje Twojego zainteresowania losami dziecka w szkole sa adekwatne do problemów? Wybacz, nie chcę aby to zabrzmiało oskarżycielsko, po prostu się zastanawiam.
      • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:02
        polski suspicious
        cuda na kiju się tu zdarzają.

o geografii pisałam, ale to problem całej szkoły.

Maja za to fantastyczną anglistkę.
        • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:03
          A spór nie o ocenę tylko, syn miał rację. Dopuszczalne obie formy, bo są to dwa różne imiona.
          • szare_kolory Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:21
            Nie czytam wszystkich odpowiedzi w wątku: jak zareagowała nauczycielka? Zaakceptowała rację syna czy tylko jej racja się liczy?
            Ja bym reagowała na głupie jazdy nauczycielki. Głupie, to znaczy np, nieuzasadnione wymagania (tak jak przy tej charakterystyce), nacisk na jedno rozwiązanie podczas gdy prawidłowe jest więcej niż jedno, itp. Ale to ja, bo mam alergię na tępy upór.
            • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 10:10
              Upiera się przy swojej wersji. Na razi syn uczy się dyskutować suspicious
    • profes79 Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:21
      A co powinno być? Bo Bożydar jest sam sie narzucający smile Ale w słowie Bożydar dwa orty jednak trudno zrobić.

Spojrzałem w rejestr PESEL - na upartego mogło być jeszcze kilka innych wariacji ale wszystkie oparte o podobny schemat literowy (Bohdar, Bohodar, Bogudar) ale nigdzie nie widzę szansy na dwa orty smile
      • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:00
        zrobiłam erratę. |Liczba kropek oznacza puste miejsce. I było Bo_ysław
        • profes79 Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:03
          No to jeżeli Bożysław/Borzysław to jak najbardziej bym się kłócił - bo obydwie formy są poprawne a w przeciwieństwie do wieży/wierzy czy może/morze nie bardzo da się wywnioskować z kontekstu o jaką formę chodzi.
    • ursydia Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:43
      Druh Bożysław to był.
      • georgia.guidestones Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:48
        Moze też byc przez "rz" od boru, jak najbardziej poprawnie.
        nauczycielka zafiksowala sie na odpowiedzi z klucza i nie ogarnia.
        • grey_delphinum Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:58
          A mnie też zastanawia, dlaczego dwa razy policzyła ten sam błąd, nawet na egzaminie nie liczy się powtórzonego błędu.
          • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:59
            bo dwa razy powtarzało się w tekście to imię
        • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 08:59
          no własnie..

Borzysław od "zdobył sławę w boju"

jak i Bożydar - na chwałę Boga
          • daniela34 Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:03
            Dwie uwagi:

1) czego miał uczyć ten tekst? Zasady (g-ż): bóg-boży-Bożysław? To fajnie, ale jest też ten Borzysław. To trzeba było królowi dać druha Bożydara i problem rozwiązany. Przecież i tak nie było ani druha ani króla.
            2) jaki jest sens liczenia 2x tego samego błędu, przecież ktoś kto nie zna prawidłowej odpowiedzi, będzie kombinował i napisze raz tak, raz tak, zwiększając swoje szanse, a zasady i tak nie zna
            • kochamruskieileniwe Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:05
              cwiczenie ortograficzne smile
              • aqua48 Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:33
                kochamruskieileniwe napisała:

> cwiczenie ortograficzne smile

Idiotyczne. Dziecko potem będzie miało w dorosłym życiu częściej do czynienia ze słowem druh niż z imieniem Borzysław..
                Ale nauczycielka ocenia tak jak oceniają testy zewnętrzne, tam nie ma zmiłuj i musi być tak jak w kluczu, więc nie do niej pretensje.
                • daniela34 Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:36
                  Ćwiczenie jest kiepsko napisane, jak chcieli użyć słowa, w którym wymienia się g-ż to wystarczyło, aby druh miał na imię Kazimierz (ćwiczymy rz) i był pobożny.
    • bei Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:26
      Borzysław- ja znam takie imię i jego pisownię, zapewne w szkole napisałabym przez ż- myśląc, ze to ma być od sławienia Boga.
    • ichi51e Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:28
      Bożydara?
      • ichi51e Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:37
        dobra widzę ze chodzi o Borzyslawa/Bozyslawa. wzięłabym kalendarz i pokazała pani ze oba imiona funkcjonują. Należy odnaleźć 19 czerwca i 10 marca.
        Bardziej znana opcja to Borzyslaw przez rz jak wrzucam Bożysław to google na pierwszym miejscu daje "imię Borzyslaw wiki" a dopiero na 3 pisze o "Bozyslawie".
        • profes79 Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:38
          A to z kolei ciekawe, bo jakbym miał pisać ze słuchu dyktando to odruchowo napisałbym "Bożysław", forma przez rz w ogóle by mi na myśl nie przyszła.
          • ichi51e Re: ortograficznie. 19.10.21, 09:43
            Bożysław jak Bozydar logiczne; za to jest miasto Boryslaw na Ukrainie wiec po prostu kwestia co się komu skojarzy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka