Dodaj do ulubionych

Londyn bez gotówki

20.01.23, 14:46
Londyn na weekend, da się całkowicie bez gotówki, tylko z kartą?
Został nam jakiś drobiazg na ewentualne toalety, ale poza tym? A może i w toaletach też już można płacić kartą?
Obserwuj wątek
    • trzykroc_przedziwna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 14:56
      Gdyby ludzi wymyślili takie maszyny skąd można wypłacić sobie gotówkę byłoby łatwiej.
      Albo takie miejsca gdzie walutę swojego kraju wymienia się na walutę kraju do którego się jedzie.
      • swinki_trzy Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:01
        Ależ ja bardzo dobrze wiem skąd mogę wziąć gotówkę. Tylko czy jest taka potrzeba?
        Nie planuję zbyt częstych wizyt w UK, nie chcę zostać ze zbędnym pieniądzem, za który w kantorze dostanę marne grosze (bilon niewiele jest wart przy sprzedaży). Funt to nie euro, które zawsze będę miała gdzie wydać.

Mam konto walutowe w funtach, kartę do niego. I pytanie brzmi: czy w Londynie da się żyć bez gotówki, płacąc wyłącznie kartą?
        • trzykroc_przedziwna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:07
          Odkąd po wizycie w Bazylei rok 2019 zostały mi 3 franki w monetach to do tej pory nie mogę się finansowo pozbierać. Śnią mi się po nocach.
          • sundace46 Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:09
            Skoro nie umiesz mądrze i na temat odpowiedzieć, nie odpowiadaj w ogóle.
            • trzykroc_przedziwna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:13
              Bawi jak emamy potrafią sobie utrudniać życie i robią wielki problem bo albo trzeba kupić trochę innej waluty albo inne znowu nie będą używać karty z jakiegoś dziwnego powodu.
              • 21mada Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:15
                Albo nie pójdą do WARSa - BO NIE! 🤣
                • amast Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 11:52
                  Jak ja ostatnio poszłam do WARSa, to pani z obsługi nie mówiła po polsku, próbowała dogadać się z klientami po angielsku, za to większość klientów akurat po angielsku niespecjalnie się dogadywała. Nie przyjmowała płatności kartą, na szczęście akceptowała różne dziwne waluty europejskie. A paragony miały ceny w forintach.
                  Też chyba przez jakiś czas nie będę tam zaglądać wink
        • shellyanna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:29
          Nie ma takiej potrzeby.
    • shellyanna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:10
      No pewnie.
    • smaczna_zupa Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 11:28
      Bez problemu. Ja gotówki w ogóle nie używam, karty też wcale. Wszędzie i za wszystko płacę telefonem.
      • sol_13 Re: Londyn bez gotówki 22.01.23, 23:03
        Ale tym telefonem, to też kartą chyba jednak płaciszwink
    • pyza-wedrowniczka Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:08
      Da się. Jak byliśmy 2 lata temu to wypłaciliśmy na 3 dni 50 funtów, ale bez tego też byśmy się obyli. Możesz wypłacić najmniej jak się da i pamiętać, żeby na ostatni obiad wydać.
    • leyla76 Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:11
      Jak najbardziej da sie bez gotówki. Wróciłam miesiąc temu z uk i szczerze to nie widziałam nikogo płacącego gotówka.
      • bovirag Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:18
        Jasne że tak. Yetaz to już zupełnie mało kto uzywa gotówki. Wsedzie placi sie kartami.
    • sueellen Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:18
      Da się. Gorzej mieć tylko gotówkę bo wiele automatów w ogóle nie ma opcji płatności gotówką. Toalety też na kartę.
    • princesswhitewolf Re: Londyn bez gotówki 23.01.23, 00:12
      Toalety platne to rzadkosc. Na niektorych dworcach sa. I takie uliczne są płatne
      W kazdym pubie cie wpuszcza i nie tylko.
    • swinki_trzy Re: Londyn bez gotówki 23.01.23, 12:03
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, jeden problem z głowy smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka