swinki_trzy 20.01.23, 14:46 Londyn na weekend, da się całkowicie bez gotówki, tylko z kartą? Został nam jakiś drobiazg na ewentualne toalety, ale poza tym? A może i w toaletach też już można płacić kartą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzykroc_przedziwna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 14:56 Gdyby ludzi wymyślili takie maszyny skąd można wypłacić sobie gotówkę byłoby łatwiej. Albo takie miejsca gdzie walutę swojego kraju wymienia się na walutę kraju do którego się jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:01 Ależ ja bardzo dobrze wiem skąd mogę wziąć gotówkę. Tylko czy jest taka potrzeba? Nie planuję zbyt częstych wizyt w UK, nie chcę zostać ze zbędnym pieniądzem, za który w kantorze dostanę marne grosze (bilon niewiele jest wart przy sprzedaży). Funt to nie euro, które zawsze będę miała gdzie wydać. Mam konto walutowe w funtach, kartę do niego. I pytanie brzmi: czy w Londynie da się żyć bez gotówki, płacąc wyłącznie kartą? Odpowiedz Link Zgłoś
trzykroc_przedziwna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:07 Odkąd po wizycie w Bazylei rok 2019 zostały mi 3 franki w monetach to do tej pory nie mogę się finansowo pozbierać. Śnią mi się po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:09 Skoro nie umiesz mądrze i na temat odpowiedzieć, nie odpowiadaj w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
trzykroc_przedziwna Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:13 Bawi jak emamy potrafią sobie utrudniać życie i robią wielki problem bo albo trzeba kupić trochę innej waluty albo inne znowu nie będą używać karty z jakiegoś dziwnego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Londyn bez gotówki 20.01.23, 15:15 Albo nie pójdą do WARSa - BO NIE! 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 11:52 Jak ja ostatnio poszłam do WARSa, to pani z obsługi nie mówiła po polsku, próbowała dogadać się z klientami po angielsku, za to większość klientów akurat po angielsku niespecjalnie się dogadywała. Nie przyjmowała płatności kartą, na szczęście akceptowała różne dziwne waluty europejskie. A paragony miały ceny w forintach. Też chyba przez jakiś czas nie będę tam zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
smaczna_zupa Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 11:28 Bez problemu. Ja gotówki w ogóle nie używam, karty też wcale. Wszędzie i za wszystko płacę telefonem. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Londyn bez gotówki 22.01.23, 23:03 Ale tym telefonem, to też kartą chyba jednak płacisz Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:08 Da się. Jak byliśmy 2 lata temu to wypłaciliśmy na 3 dni 50 funtów, ale bez tego też byśmy się obyli. Możesz wypłacić najmniej jak się da i pamiętać, żeby na ostatni obiad wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:11 Jak najbardziej da sie bez gotówki. Wróciłam miesiąc temu z uk i szczerze to nie widziałam nikogo płacącego gotówka. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:18 Jasne że tak. Yetaz to już zupełnie mało kto uzywa gotówki. Wsedzie placi sie kartami. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Londyn bez gotówki 21.01.23, 12:18 Da się. Gorzej mieć tylko gotówkę bo wiele automatów w ogóle nie ma opcji płatności gotówką. Toalety też na kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Londyn bez gotówki 23.01.23, 00:12 Toalety platne to rzadkosc. Na niektorych dworcach sa. I takie uliczne są płatne W kazdym pubie cie wpuszcza i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Londyn bez gotówki 23.01.23, 12:03 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, jeden problem z głowy Odpowiedz Link Zgłoś