czerwonylucjan 22.06.23, 14:08 Jest ich w sieciowkach zatrzesienie, sam len to no way ale jak z mieszkankami np z wiskoza, bawelna? Macie doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:12 Mam sukienkę wiskoza plus len z Reserved. Bardzo ją lubię i akurat dziś mialam na sobie. No zachowuje się jak to wiskoza ze lnem, trochę się mnie, ale szczerze mówiąc przy dzisiejszych temperaturach jest mi bardzo wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:24 Ja dziś spodnie z lnu z bawełna. Też fajne, moje ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 15:55 Mam sukienkę, spódnicę, bluzkę i spodnie - najlepiej sukienka, najgorzej spódnica. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 18:04 Dziś (ubrane): spódnica len, bluzka lyocell+len. Dziś (macane): T-shirt len+bawełna w Esprit, nieszczególne w dotyku. Dziecko obkupiłam na okazje w uniqlo (oraz uniqlo x lumpeks): len z wiskozą oraz len z wiskozą i bawełną. Prasowanie łatwe, zagniecenia nie rażą. Przetestowane w warunkach bojowych, zdało egzamin. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:34 Polubiłam spraye prasujące- noszę w torebce, i gdybym za bardzo wymięła sukienkę na siedzeniu -to jedno pryśnięcie i pociągnięcie tkaniny w dół- i już po zagnieceniu. Nawet, gdy zbyt mocno przemoczę tkaninę- to schnie błyskawicznie- dwie minuty i nie ma śladu po mokrym. Spraye są różne, jeszcze nie trafiłam na złą firmę, stosuje często w domu, gdy okaże się, ze wyprasowana sukienka czy koszula- (lub obrus ) zagniotła się w szafie. Len- jest modnie mieć wygnieciony, ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Lniane ubrania 22.06.23, 22:08 Do torebki- allegro.pl/oferta/spray-fix-go-zelazko-w-sprayu-185ml-13032294162?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_cleaning_pla_pmax&ev_campaign_id=17996266272&gclid=EAIaIQobChMIzLfh39bX_wIVGtqyCh2FgA3GEAQYCCABEgKnbvD_BwE W domu często używam do obrusów, zasłon taki: allegro.pl/oferta/felce-azzurra-spray-do-prasowania-zapachowy-750-ml-13156785762?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_supermarket_cleaning_pla_pmax&ev_campaign_id=17996266272&gclid=EAIaIQobChMIzLfh39bX_wIVGtqyCh2FgA3GEAQYByABEgJa6PD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:37 Z bawełną nie kojarzę, żebym coś miała, ale len z wiskozą bardzo lubię, bardzo wdzięcznie się nosi i mam jedną sukienkę gładką (bez wzoru), która się prawie nie gniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:43 Mam spodnie wiskoza + len, bardzo przyjemnie się nosi, gdy jest ciepło i nie marszczy się tak jak sam len. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:45 mnie wymiecie nie przeszkadza. mam spodnie len+wiskoza z h&m - i niestety dla mnie sie nie sprawdzaja, koszmarnie sie wyciagaja na kolanach i tylku juz po pol dnia, robia sie strasznie worowate (w brzydki sposob). z h&m mam tez kilka par spodni z lnu - i te sa duzo fajniejsze w tej kwesti. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 14:53 Mam mnóstwo ciuchow z lnu. Bez i z domieszką bawełny. Z wiskoza domieszki też mam i ta sukienka mnie się bardziej w brzydki sposób, więc następnym razem będę na to uważać. A tak to UWIELBIAM. W lato czuje się na luzie, swobodnie, poprawia mi to humor. Uwielbiam ten stan "wymięcia lnianego". Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Lniane ubrania 22.06.23, 15:45 czerwonylucjan napisał(a): > sam len to no way ale jak z mieszkankami np z wiskoza Ja jestem z przeciwnego obozu, czysty len, bardzo cienki (tzw. chusteczkowy) bardzo lubię, mam kilka sukienek, koszule. Wiadomo, gniecie się i dlatego nie na wszystkie okazje się nadaje. Trochę grubszy len z domieszką elastanu bardzo dobrze się nosi i mniej się gniecie, nadaje się na spodnie, marynarki, lekkie kurtki. Natomiast od tkanin wiskozowych, nawet w mieszankach, trzymam się z daleka. Moim zdaniem domieszka wiskozy zwykle powoduje, że tkanina robi się bardzo “szmatława” i tandetnie wygląda. Mam wprawdzie jedną parę spodni 75% len, 20% wiskoza, 5% nylon, wyglądają znakomicie i gniotą się mało, ale to produkt z tzw. bardzo wysokiej półki. Poza tym wiskozę (a właściwie model albo lyocell) toleruję tylko w dzianinach, a i to z pewną dozą nieufności. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Lniane ubrania 22.06.23, 15:50 Noszę len i ani trochę się nie przejmuję. Mam też koszulę lniano-jedwabną, pół na pół. To jest dopiero mistrzowski skład. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 18:37 Jestem fanką lnu i kompetnie mnie nie rusza, że się gniecie. Noszę len, śpię pod lnem ( aktualnie pustą poszwą ), w oknach wisi mi len. Leń jestem. Kolekcjonuję od 20 lat. Lato jest ! Dziś kieca lniana bez rękawów, prosta z rozpierdakiem. Kocham len latem, zwłaszcza ten gładziutki, śliski, gęsty a cieniutki. Rzadki teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Lniane ubrania 22.06.23, 18:56 Mieszanki lnu z bawelna albo z wiskoza sa bardzo przyjemne w noszeniu, lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Lniane ubrania 22.06.23, 21:03 Syn kupił sobie za ok 700 zł marynarkę lnianą ostatnio. Kolor ładny, lekka, cienka na lato ale jakoś tak hmm nie do końca mi się podoba choć len cenię. Jakaś nie pognieciona ale jakby ciut zmięta od razu i taka nazbyt codzienna mi się wydaje. Na upały może ok. Odpowiedz Link Zgłoś