Dodaj do ulubionych

Blik - mój pierwszy raz

07.06.24, 11:39
Wyszłam spod kamienia, bo do tej pory obywałam sie bez blika, ale teraz chce kupić jakąs pierdółke na Aliexpresie i zapłacić blikiem...
Mam więc tę rzecz w koszyku, przechodzę do płatnosci, wybieram BLIK i wyskakuje mi okienko aby podac kod. Ale bez przekierowania na strone banku itp
Wchodzę wiec na swoj bank, wybieram blik i od razy pojawia mi sie kod, ale bez wskazania kwoty, transakcji itp
Kurde, jak to działa smile ?
wpisuje ten kod, a skąd wiadomo jaka kwota ma być przelana?
Obserwuj wątek
    • pyza-wedrowniczka Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:42
      Ten kod w aplikacji nie jest jeszcze połączony z transakcją, dopiero jak wpiszesz go na stronie sklepu, to wysyła się do banku informacja o kwocie i nazwie przelewu. Ale i tak potwierdzasz dodatkowo w aplikacji kwotę potem, więc nie ma problemu, że zapłacisz nie to.
      • gajmal Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:44
        Jak wpiszesz blik na stronie sklepu to wtedy przyjdzie do Ciebie to do zatwierdzenia i wtedy będziesz widziala kwotę
        • ayelen40 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:46
          Dobrze, że nie mam tego blika 🙄
          • pyza-wedrowniczka Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 12:17
            BLIK jest super, ja właściwie online płacę tylko tym, tak samo, jak przelewy dla znajomych - to szybki przelew, od razu jest u kogoś, a nic nie kosztuje. W sklepach moim zdaniem prościej i szybciej niż w inny sposób.
          • bieda_tubka Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 12:21
            to nie wiesz, za ile robisz zakupy?
          • kamin Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 16:00
            A co to za powód do radości?
          • igge Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 22:41
            Uwielbiam bliska. Od dawien dawna tylko blikiem płacę czy komuś tam na telefon przelewy wysyłam. Jakiś kurier mi kiedyś nie mógł kartą kasy przyjąć i w try miga na ganku blika mi zainstalował
            • eglantine Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 23:18
              Nas kiedyś blik w schronisku uratował. Płatność tylko gotówką, której akurat nie mieliśmy, na szczęście inni turyści mieli więcej i od razu mogliśmy im oddać blikiem za to, co nam kupili.
      • goscini1234 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:50
        czyli najpierw wpisuje ten kod na stronie Aliexpr, ale nie jest to równoważne z przelewem? bo rzecz kosztuje 12,50, a na koncie ma trochę wiecej kasy big_grin i aż tyle nie chciaąbym przelać Chinczykowi
        • ichi51e Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:53
          Nie jest. Kod jest uniwersalny wpisujesz sklep wysyła info za co i ile płacisz i płacisz dopiero jak potwierdzisz w apce
        • 35wcieniu Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 12:22
          Nie jest równoznaczne. Po prostu dostaniesz kod, wpiszesz go na stronie gdzie robisz zakupy, a wtedy dostaniesz na telefon prośbę o potwierdzenie. Tam już będą dane - kwota i do kogo ten przelew, więc możesz sobie sprawdzić czy się wszystko zgadza.
          Wtedy zatwierdzasz i już.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 12:28
          Dlatego ostrzegajac przed oszustwem blikowym każą sprawdzać kwotę, bo jak potwierdzisz kwotę 1250 zł. to tyle pójdzie i nie zareklamujesz tego, bo sama zatwierdziłaś tymi palcoma ;P
      • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 20:58
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Ten kod w aplikacji nie jest jeszcze połączony z transakcją, dopiero jak wpisze
        > sz go na stronie sklepu, to wysyła się do banku informacja o kwocie i nazwie pr
        > zelewu. Ale i tak potwierdzasz dodatkowo w aplikacji kwotę potem, więc nie ma p
        > roblemu, że zapłacisz nie to.

To w czum jest ta przewaga Blika nad dotkniecie terminalu w sklepie karta czy telefonem?
        • taje Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 21:23
          Nie płaci się prowizji operatorowi kart.
          • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 00:56
            taje napisała:

> Nie płaci się prowizji operatorowi kart.
            >

O... a gdzie sie takie cos placi?
            Ja nie dosc ze nieplace to nie mam karty ktora by mi ni eplacila min 1$ a mam takie co i 5% czy 6% devidendo mi placa .
            To was w bambuko robiaa? bo skorop tu nam placa to moze na was zarabiaja?
            • szara.myszka.555 Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 01:29
              "O... a gdzie sie takie cos placi?"

Wszędzie, na całym świecie. Tyle że większość sprzedawców "wrzuca" ten koszt w cenę produktu.

Cytat: "The typical fee for credit card processing ranges from 1.5% to 3.5% of the total transaction. Who pays credit card processing fees? Merchants typically pay credit card processing fees, though these fees are an operating cost and thus can affect how merchants price their goods and services." źródło: www.nerdwallet.com/article/small-business/credit-card-processing-fees
              • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 04:39
                szara.myszka.555 napisała:

> "O... a gdzie sie takie cos placi?"
                >
                > Wszędzie, na całym świecie. Tyle że większość sprzedawców "wrzuca" ten koszt w
                > cenę produktu.
                >
                > Cytat: "The typical fee for credit card processing ranges from 1.5% to 3.5% of the total transaction. Who pays credit card processing fees? Merchants typically pay credit card processing fees, though these fees are an operating cost and thus can affect how merchants price their goods and services." źródło: www.nerdwallet.com/article/small-business/credit-card-processing-fees

Wszytko jest w cenie ale cena nie zalezy od tego czym placisz. Nie wazne czy placisz karta czy gotowka to cena przeciez ta sama. A karta mi placi i do tego czeka miesiac az ja im to zwroce...
                • eriu Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 08:51
                  Przecież w Polsce masz zupełnie inne stawki tych opłat:

0,2% wartości transakcji dla kart debetowych dla konsumentów oraz 0,3% dla kart kredytowych dla konsumentów;
                  w zakresie kart kredytowych dla konsumentów zezwala krajom UE na ustalanie pułapu procentowego poniżej 0,3%;
                  w zakresie transakcji kartami debetowymi dla konsumentów zezwala państwom UE na nakładanie opłat nie wyższych niż 5 eurocentów za opłaty interchange z tytułu pojedynczej transakcji w połączeniu z pułapem 0,2%;

eur-lex.europa.eu/PL/legal-content/summary/fees-for-card-based-payments.html#:~:text=Rozporz%C4%85dzenie%253A,procentowego%2520poni%C5%BCej%25200%252C3%2525%253B

Rozporządzenie UE z 2015 roku!
                • sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 17:20
                  Bo mylisz dwa pojęcia, wyższa kwotę dla klienta z tytułu wyboru metody płatności kartą (obecnie niespotykane) i interchange dla banku wydawcy karty.
                  • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 18:46
                    sol_13 napisała:

> Bo mylisz dwa pojęcia, wyższa kwotę dla klienta z tytułu wyboru metody płatnośc
                    > i kartą (obecnie niespotykane) i interchange dla banku wydawcy karty.

I jak zaplacisz gotowka czy karta bankowa albo kredytowa to ciagle palcisz tyle samo czy placac karta kredytowa cena jest np o 3% wyzsza?
                    • little_fish Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 19:08
                      Tyle samo płacę
                      • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 20:25
                        little_fish napisała:

> Tyle samo płacę

A reklama Master Card nie do pobicia
                        www.youtube.com/watch?v=BlPRnUSuS-o
                    • sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 20:51
                      Napisałam to w poście wyżej-obecnie niespotykane.
        • snajper55 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 21:33
          engine8t
          > To w czum jest ta przewaga Blika nad dotkniecie terminalu w sklepie karta czy t
          > elefonem?

Płacąc blikiem nie musisz być fizyznie w sklepie. Możesz siedzieć w domu na kanapie.

S.
          • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 00:56
            snajper55 napisał:

> Płacąc blikiem nie musisz być fizyznie w sklepie. Możesz siedzieć w domu na kan
            > apie.
            >
            > S.

No przeciez kazda karta tez mozesz?
            • leosia-wspaniala Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 08:26
              Ale musisz wtedy podawać numer karty, co może być ryzykowne i jest jednak dużo bardziej zajmujące czas. W dodatku blikiem możesz płacić tam, gdzie nie ma opcji karty (np. u Pana co sprzedaje truskawki przy drodze) i możesz od razu zrobić przelew znajomym, jak dzielicie rachunek. Ogólnie szybciej i łatwiej niż kartą, ale nikt nie oczekuje, że mentalne Jackowo to zrozumie.
              • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 09.06.24, 00:53
                leosia-wspaniala napisał(a):

> Ale musisz wtedy podawać numer karty, co może być ryzykowne i jest jednak dużo
                > bardziej zajmujące czas. W dodatku blikiem możesz płacić tam, gdzie nie ma opcji
                > i karty (np. u Pana co sprzedaje truskawki przy drodze) i możesz od razu zrobić
                > przelew znajomym, jak dzielicie rachunek. Ogólnie szybciej i łatwiej niż kartą
                > , ale nikt nie oczekuje, że mentalne Jackowo to zrozumie.

Nie jest generalnie ani szybciej ani latwiej niz karta - po prostu inaczej bo np w sklepie uzywajc np Google Pay odblokowujesz telefon dotknieciem w ekran, dotykasz terminalu i zaplacone.

Generalnie to wszytko jedno i jeden sposob moze byc lepszy w jednej sytuacji a inny w drugiej.

Jak ty czesto robisz przelwy znajomym?

BTW u nas nikt nie robi przelwow - chicac ta opcje tez mamy, i to z kilku powodow
                1. Przelewasz kase ze swojego konta i ta kasa ulatuje od razu.. \
                2.Pomylki to czyja odpowiedzilanosc?
                3. Jak za cos zaplacisz i okaze sie ze ktos cie oszkal - kto za to odpwiada i jak to zaltwiasz?

- U nas place w sumie nie ja ale bank. Place ale kasa ciagle namoim konci ezarabia prcenty.
                - place i dostaje od 1% do 6% dewidendow a wiec to upust na wszystko.
                - Pomylki sa latwo odwracalne.
                - Zaplace np za serwis i serwis nie spelni amoich oczekiwan.. Nawet nie musz sie kontktowac z druga strone. Iden astrone karty i pisza bay ta trnzakcje odrowcic poniewaz serwis jaki otrzymalem nie jest wystarczaiacy albo zostalem oszukany. Bank natychmist to odwraca, informuje drugo strone o zglosonym zastrzezeniu i teraz druda strona musi udowodnic ze jednak im sie pieniadze naleza. .Jak udowodnia to bank znow mnie obciaza ale ciagle moge dyskutowac..
                - Dopoki druga storna nie udowadni - ja nie jestem obciazany.

Przyklad.
                Idziesz do mechanika aby naprawil usterke w samochodzie. Mechanik robi diagnoze i wymienia jedna czesc co wg niego naprawi i placisz Blikiem ale sie okazuje po tygodniu ze to nie poskutkowalo, Wracasz a on zwymienia druga i tez nie naprawia..
                Teraz chcesz isc do innego ale ten pierwszy nie chce ci zworcic kasy bo wlozyl i prace i nowe czesci i mowi ze jeszcz sprobuje.
                Mozesz sie z nim sprzeczac, sadzic etc.. a on sie upiera i kasy nie oddaje.
                Ja klikam na karcie i mam kase z powrotem. Ide do innego i ten mi reperuje.
                Bank wysyla mu inforamcje ze zrobil zly serows i kasy nie dostal.Musi ptzekonac bank ze mu si enaalezy - ciekawe jak?

I to ma warotsc rzeczywosta a to czy paltnosc zjel 20 sekund czy 18 - jaak to roznica?

• sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 21:05
                  Dobra może po kolei bo widzę że jest duże niezrozumienie na czym ten blik polega.
                  Są generalnie 3 opcje:
                  Płatność kodem w terminalu pos
                  Płatność zbliżeniowa blikiem w terminalu pos (działa ma łączach MC, również za granica)
                  Płatność kodem w e-comm
                  Przelew na numer telefonu (dla znajomych lub osob nie majacych terminala, np na bazarze)
                  Podanie kodu komuś kto akurat musi zapłacić w sklepie np dziecku.

Nikt nie pisze, że to lepsze od walletow, po prostu zapewnia inne funkcje, a za to niektórych nie ma-np wlasnie chargebacku.

Jeśli chodzi o cashback z kart kredytowych, w PL jest słabo z ofertami. Niska jest też świadomość praw do chargebacku dla transakcji kartowej-tzn ludzie wiedzą, że mogą zgłosić reklamację na niewypłaconą gotówkę czy nieautoryzowaną transakcję, ale nie każdy wie, że może zgłosić nieudany serwis rowerowy zapłacony kartą.
            • asia_i_p Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 22:01
              No nie.
              Kartą mogę w sklepie elektronicznym.

A Blikiem mogę płacić za kogoś, kto właśnie robi zakupy w sklepie stacjonarnie. Z córką tak robiłyśmy, pisała do mnie na Messengerze z kasy samoobsługowej, podawałam jej kod, zatwierdzałam.
              • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 09.06.24, 00:57
                asia_i_p napisała:

> No nie.
                > Kartą mogę w sklepie elektronicznym.
                >
                > A Blikiem mogę płacić za kogoś, kto właśnie robi zakupy w sklepie stacjonarnie.
                > Z córką tak robiłyśmy, pisała do mnie na Messengerze z kasy samoobsługowej, po
                > dawałam jej kod, zatwierdzałam.
                >

Moze wy incej operujecie ale ja w ciagu 40 lt moze 2x placilem za kogos i podawalem numery przzez telefon
                • sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 20:52
                  No inaczej. Często się rozliczamy z drobniejszych kwot i blik jest do tego idealny.
        • pyza-wedrowniczka Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 22:59
          To jest do zakupów online raczej, a nie stacjonarnych. Tzn stacjonarnie też można teoretycznie.
          • ichi51e Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 23:10
            Jak mi facet mieszkanie malował jechał do Obi przy kasie dzwonił a ja kupowałam.
            • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 00:59
              ichi51e napisała:

> Jak mi facet mieszkanie malował jechał do Obi przy kasie dzwonił a ja kupowałam
              > .
              >
              Moj fachmaa tez kiedys tak .... Stal przy kasie , zadzwonil do mnie z komorki - podal ja kasjerowi, ja podalem mu numery i zaplacilem.

Jak na razie to nie widze zadnych wyraznych przywilejow
              • ichi51e Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 07:01
                W Obi są kasy automatyczne?
              • leosia-wspaniala Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 08:27
                Podałeś obcemu facetowi dane swojej karty?
                • eriu Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 08:55
                  Mało tego podał pin do karty. W przypadku kradzieży z jego karty jeśli ustalą ten fakt nigdy nie odzyska złotówki z ukradzionych pieniędzy.
                  • ichi51e Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 18:02
                    w stanach mają taki stary system ze podajesz numer karty (ten wybity) i możesz na sam ten numer zrobić zakupy. W Europie się raczej nie zdarza .
                    • eglantine Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 18:57
                      I np. oddajesz w restauracji kartę kelnerowi, który znika z nią gdzieś na zapleczu, zamiast podejść z terminalem. W ogóle nie daje to pola do nadużyć. 😈
                    • eriu Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 20:19
                      Jeśli to było w USA. W Polsce też to funkcjonowało.
                      • taje Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 20:27
                        Ale w Polsce już od dawna nie funkcjonuje. Podczas gdy w USA i owszem - można płacić kartą bez podawania PIN czy podpisu. Polecam Emily the Criminal.
        • asia_i_p Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 21:59
          Że w sklepie może być córka, a Blikiem mogę płacić ja z domu.
        • sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 17:23
          engine8t napisał:

> To w czum jest ta przewaga Blika nad dotkniecie terminalu w sklepie karta czy t
          > elefonem?

Tutaj mowa o transakcjach e-commerce. A więc przewaga blika polega na tym, że transakcji dokonujesz szybciej (podajesz tylko kod i zatwierdzasz go w aplikacji bankowej) zamiast wprowadzania pełnych danych karty, imienia i nazwiska itp oraz również zatwierdzenia w aplikacji (w Europie mamy 3d-secure).
          Minusem blika jest brak procedury chargeback - więc ja osobiście używam go tylko do drobnych zakupów w sieci takich do 100 pln + nieocenione przelewy na numer telefonu.
          • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 19:00
            sol_13 napisała:

> engine8t napisał:
            >
            > > To w czum jest ta przewaga Blika nad dotkniecie terminalu w sklepie karta
            > czy t
            > > elefonem?
            >
            > Tutaj mowa o transakcjach e-commerce. A więc przewaga blika polega na tym, że t
            > ransakcji dokonujesz szybciej (podajesz tylko kod i zatwierdzasz go w aplikacji
            > bankowej) zamiast wprowadzania pełnych danych karty, imienia i nazwiska itp or
            > az również zatwierdzenia w aplikacji (w Europie mamy 3d-secure).
            > Minusem blika jest brak procedury chargeback - więc ja osobiście używam go tylk
            > o do drobnych zakupów w sieci takich do 100 pln + nieocenione przelewy na numer
            > telefonu.

I co jest finansowo rozsadniejsze - ?
            Szybsza o 30 sekund tranzakcja czy opcja chargeback?

Ok, zalozmy ze sie tak smieszysz ze to warte

A jak uzywam komorki gdzie mam GooglePay to caly process wyglada tak:
            - towar to koszyka
            - opcje platnosci : Google Pay. Paypal, karta niezarejestrowana etc..
            - klikam "Googlepay" - pokazuje mi czy adres przesylki sie nie zmienil i DONE.
            Zadnych kodow nie wbijam.. Zaplacilem wlasnie karta kredytowa z ktorej mam iles tam procent devidendow i to co nazywacie chargeback jak kazda karta. Tzn Google zaplavil za mnie uzywajc mojej zarejestrowanej tam karty kredytowej..
            I teraz po zaplaceniu moja kasa siedzi na moim koncie i zarabia procenty. Po ok 3 tygodznaich doastaje rachunek do zaplacenia ktory bdzie automatycnie zaplacony po nastpenych 3 tyogodniach.. A wiec dostane 1,2 czy wiecej % dewidendow od banku za uzycie karty, i jeszcz z mojego banku oprocentowanie przez 6 tygodni..
            Myslisz ze Blik to ciagle bije?

• sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 20:49
              Ależ serio, nie musisz nam tłumaczyć jak działają karty kredytowe lub płatności walletami. Wallety GPay i Apple są bardzo popularne w PL. Karty kredytowe nieco mniej przez wysokie obecnie oprocentowanie-duzą popularność za to mają wszelkie programy BNPL z płatnością np po 30 dniach.

Nie wiem, po co dopytujesz co jest rozsadniejsze-napisalam, że osobiście blikiem place niskie kwoty właśnie że względu na brak opcji chargeback.
    • kk345 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:45
      >wpisuje ten kod, a skąd wiadomo jaka kwota ma być przelana?
      Po wpisaniu kodu na stronie sklepu wracasz do banku i wyskakuje ci żądanie autoryzacji tej transakcji BLIKiem, w podaniem kwoty, zatwierdzasz i dopiero wtedy płatność przejdzie.
      • goscini1234 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:51
        <przerazona> a jak to połączyć? bo zakupy robię na kompie, a blika mam na telefonie?
        • ichi51e Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:55
          Nie ma znaczenia. Zapytanie o potwierdzenie przyjdzie na tel
        • kurt.wallander Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 11:58
          Wpisujesz kod z telefonu na kompie w sklepie internetowym. Nastepnie otwierasz apkę banku na telefonie i potwierdzasz transakcję. Na stronie www na kompie zmieni się status na opłacone.
        • pyza-wedrowniczka Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 12:16
          Ale to wszystko działa online, więc się łączy ze sobą wirtualnie. Kod BLIK jest unikalny, więc "komputer" wie, jaki użytkownik banku chce zapłacić.
        • bieda_tubka Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 12:22
          >bo zakupy robię na kompie, a blika mam na telefonie?

od tego właśnie jest aplikacja.
          • johana7419 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 15:33
            W okienku przy płatności mam informację poddaj kod blik, otwieram aplikację w której mam blika wyciągniętego na zewnątrz więc nie loguję się w ogóle w aplikacji, po kliknięciu od razu ma kod, kopiuję go i wklejam w okienko przy płatności i potwierdzam płatność w aplikacji.
            Super szybko te płatności idą
    • misiamama Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 15:54
      ha, miałam tę samą rozkminę za pierwszym razem smile
    • droch Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 16:19
      Wchodzę wiec na swoj bank, wybieram blik i od razy pojawia mi sie kod, ale bez wskazania kwoty, transakcji itp

A skąd niby Twój bank miałby wiedzieć, gdzie i co chcesz kupić?
      Po wprowadzeniu kodu na stronie sprzedawcy zostaniesz przekierowana do apki banku, wówczas zostanie Tobie wyświetlona kwota i nazwa sprzedawcy, w celu autoryzacji transakcji.
    • tol8 Re: Blik - mój pierwszy raz 07.06.24, 21:29
      W potwierdzeniu płatności będziesz miała kwotę i wtedy dopiero zatwierdzasz ją lub nie
    • chococaffe Re: Blik - mój pierwszy raz 08.06.24, 08:56
      to ja pod większym kamieniem cały czas siedzę - ani Blik ani Aliexpresssmile
      • sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 17:24
        Ja na aliexpress nigdy nic nie kupiłam i nie zamierzam, chiński szajs. I nie uważam, żeby to było siedzenie pod kamieniemwink
        • engine8t Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 18:47
          sol_13 napisała:

> Ja na aliexpress nigdy nic nie kupiłam i nie zamierzam, chiński szajs. I nie uw
          > ażam, żeby to było siedzenie pod kamieniemwink

Mam nadzieje ze chinskiego TV nie masz i Volvem tez nie jezdzisz?
          • sol_13 Re: Blik - mój pierwszy raz 16.06.24, 21:07
            Nie mam i jeżdżę Fordem. Ma chińskie podzespoły?wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka