Dodaj do ulubionych

kiddy infinity/comfort

03.06.10, 08:59
czy ma ktos ten fotelik? bardzo dobrze wypada w testach ale mam
watpliwoscico do tej 'przegrody' czy dziecku nie bedzie za goraco
latem i zwyczajnie przeszkadzalo.
a moze polecicie mi jakis inny fotelik, najlepiej 9-36. syn ma 2.5
roku wazy 13kg.do tej pory jezdzil w 9-18 ale musze go wymienic a
nie chce za rok kupowac nowego.
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 03.06.10, 14:04
      jak nikt nic nie napisze to ja wyskrobie swoje mądrości
      • truskawkowe_studio Re: kiddy infinity/comfort 03.06.10, 14:26
        oj droczysz sie wink
        pisz, pisz bo ja musze miec nowy fotelik na wczoraj wink chce kupic
        przed wyjazdem na wakacje a zanim zamowie, zanim mi przysla bla bla
        bla.....
        • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 03.06.10, 19:39
          Czekałem żeby ktoś napisał coś dobrego. Ja nie byłem i nie jestem zwolennikiem
          tych fotelików. Po pierwsze dzieci nie lubią barierek zwłaszcza te które już
          wcześniej poznały inne foteliki, dzieci się bardzo pocą i cena z kosmosu. Z
          doświadczenia wiem, że rodzice jak wydadzą 1000 zł za fotelik, to wywalają
          barierkę i wożą dzieci tylko w pasach. Na rynku mamy Kiddy i Pallas z barierką
          ,oraz Recaro Young Sporta i Britax Evolva. Ja najczęściej montuję Recaro.\
          • pumeczka recaro 03.06.10, 19:53
            od tygodnia mój synek jest właścicielem recaro young sport, to super fotelik w
            tym przedziale (no ale ma tylko 3*), mimo że moj smyk dobija wagą 15 kg to
            raczej nie zastosowałabym jeszcze pasów samochodowych , bo synek ma dopiero 2
            latka, więc alternatywą był najpierw concord trimax, a obecnie recaro, gdyż w
            nim jest stabilniejsze mocowanie
            no i mały siedzi w nim jak rajdowiec wink
            tak dumam, że u mojego chyba by się ta barierka nie sprawdziła
            • truskawkowe_studio Re: recaro 03.06.10, 21:38
              ok przekonaliscie mnie do recaro! tylko tak dla pewnosci pasy
              5punktowe mozna schowac jak dzieciak podrosnie tak?
              • ilhenny Re: recaro 03.06.10, 22:20
                Trzeba je zdemontować jak dziecko uzyska 18 kg, bo do takiej wagi mają
                wytrzymałość, samochodowe do 200 kg.
                • bitabob Re: recaro 04.06.10, 09:02
                  Wspomnę tylko że Recaro jest to grupa w której skład wchodzi między innymi niemiecka firma Storchenmuehle odpowiedzialna za produkcję fotelików z pod marki Recaro jak i produkująca foteliki pod własna marką Storchenmuehle. Odpowiednikiem Recaro Young Sport jest Storchenmuehle Starlight SP, występuje też w sklepach pod nazwą STM Stralight SP lub Recaro STM Stralight SP to już zależy od inwencji sprzedawcy. Tak naprawdę to ta sama konstrukcja (tutaj jestem pewien że identyczna) różni się znaczkiem marki, wyborem tapicerek i ceną, STM oczywiscie jest tańszy. Wynik w teście ADAC w obu przypadkach ten sam Wyniki test ADAC fotelik info Co prawda oba były testowane w 2006 a jak wiadomo po 2007 zmieniła się metodologia i zaostrzono kryteria, ale wybór należy do kupującego.
                  Oficjalna strona storchenmuehle
                  Informacje o certyfikatach jakości
                  • mrukumaster Re: recaro 04.06.10, 14:01
                    Z tym, że STM to tylko z wkładką antypotową dodatkowo bo materiał to jak z
                    plastiku wink
              • darl0078 Re: recaro 19.01.15, 23:13
                można wypiąć
                polecam www.erecaro.pl
          • bigjanette Re: kiddy infinity/comfort 05.06.10, 00:42
            ilhenny napisał:

> Czekałem żeby ktoś napisał coś dobrego. Ja nie byłem i nie jestem zwolennikiem
            > tych fotelików. Po pierwsze dzieci nie lubią barierek zwłaszcza te które już
            > wcześniej poznały inne foteliki, dzieci się bardzo pocą i cena z kosmosu. Z
            > doświadczenia wiem, że rodzice jak wydadzą 1000 zł za fotelik, to wywalają
            > barierkę i wożą dzieci tylko w pasach. Na rynku mamy Kiddy i Pallas z barierką
            > ,oraz Recaro Young Sporta i Britax Evolva. Ja najczęściej montuję Recaro.\

Hallo Ilhenny: 4 x bzdura:
            - w "barierce jest b. dobrze rozwiązana wentylacja - dzieci się nie poca
            (sprawdzam na swoich);
            - Infinity nie da się używać bez osłonki "barierki" - coś słabo siedzisz w
            temacie albo żadnego Kiddy nie widziałeś na oczy;
            - dzieci lubią "barierki"
            - Infinity kosztuje koło 780 - 800 pln

Prośba tylko jak chcesz być obiektywny to nie uswaj postów jak ostatnio naszej
            pogawędki o Cybexie
            • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 05.06.10, 07:07
              Tego postu na pewno nie usunę.
              Zrobię dzisiaj zdjęcia Kiddy Infinity bez pokrowców, a Ty mi pokażesz gdzie jest
              wentylacja, zwłaszcza że część pokrowca jest z ceraty.
              Widziałem nie tylko Infinity zapinany bez barierki, ale nawet 0-13 kg montowane
              przodem.
              Dzieci bardzo lubią barierki, u innych.
              Infinity kosztuje koło 780-800 zł, ale Comfort już jedyne 1000-1100 zł.

• bitabob Re: kiddy infinity/comfort 06.06.10, 09:28
                Illhenny ma trochę racji, bo to co wyprawiają niektórzy rodzice
                bardziej lub mniej świadomie nieprawidłowo montując foteliki i
                używając ich niezgodnie z instrukcją i przeznaczeniem przyprawia o
                ból głowy. I to taki mega ból. Często kończy się to tragicznie...
                niestety. Statystyki wypadków są przerażające. Druga strona medalu to
                producenci i przepisy prawa które dopuszczają homologowanie takich
                fotelików jak Fair 123 czy Chicco max 3s w grupie 1/2/3 czyli od 9kg
                (oba bez pasów dla dziecka, montowane w aucie pasem 3 punkty).
                Wyobrażacie sobie 12 miesięczne dziecko w jednym z tych foteli? Bo ja
                tak...w karetce. Wyboru fotelika dokonuje rodzic i to on jest
                odpowiedzialny za to jaki kupi. Czytając fora (nie tylko to) mam
                wrażenie że część z nich chce tą odpowiedzialność zrzucić na kogoś
                innego. Fotelików na rynku jest mnóstwo, to fakt, ale poświęcając
                odrobinę czasu można znaleźć coś rozsądnego. Co do rozwiązań w Cybex
                i Kiddy. Nie każdemu mogą się podobać ale nie można odmówić im
                skuteczności.
              • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 06.06.10, 09:29
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/ZF531uWOPetVgz6qYB.jpg[/img]
                Samochód Citroen Berlingo 2008 modelka Natalka 15 miesięcy 10,5 kg fotelik MC Tobi

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/4m3LE3Y3yP2GMCRy2B.jpg[/img]
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/vx6shvDqFHBNIDvRtB.jpg
                ten sam zestaw w foteliku Kiddy Infinity

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/241DPfKLcamBrrINaB.jpg[/img]
                [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/GLPNqKh8mvtQqGfelB.jpg[/img]

bariera z super wentylacją

Od dzisiaj kasuję każdy post bez zdjęcia i opisu jak wyżej, że to rewelacyjny
                fotelik i moje dziecko jest zadowolone.
                • truskawkowe_studio Re: kiddy infinity/comfort 06.06.10, 10:07
                  o rany! do takiego fotelika to chyba tylko za kare mozna dzieciaka
                  wsadzac, dzieki za rade i zdjecia bo naprawde chcialam to kupic
                  brrrr......
                  • bitabob Re: kiddy infinity/comfort 06.06.10, 11:45
                    Nadal twierdzę że jest to fotelik godny uwagi bo pomimo ograniczeń jakie niesie za sobą to rozwiązanie musisz przyznać że wyniki i dane przeciążeń wyglądają całkiem nieźle jak na fotel montowany przodem do kierunku jazdy. Nie upieram się że Kiddy jest najlepszy ale tez nie twierdzę że jest do niczego i dzieci w nim się "gotują" i płaczą. Tak sobie myślę ilhenny że ta mała dama już jeździła w foteliku bez barierki i teraz przesiadka do kiddy jest dla niej lekkim szokiem. Podobnie dzieje się gdy nagle z fotela montowanego przodem do kierunku jazdy dziecko przesadzimy do montowanego tyłem. Bunt,bunt i jeszcze raz bunt...Tak samo jak ja wiesz że materiał zastosowany do budowy innych fotelików niewiele różni się przepuszczalnością powietrza, a największą rolę w niepoceniu się dziecka odgrywa dobrej jakości tapicerka, a tej w kiddy niczego chyba nie brakuje? Poza tym w lato bez climy dziecko spoci się w kazdym fotelu. A zdjęciami to można przerzucać się w nieskończoność, bo znajdą się dzieci które uwielbiają kiddy bo poprostu nic innego nie znają i takie , które kiddy nie znoszą bo zaznały juz "wolności w fotelu z pasami 5 punktów... Zdarzają się też dzieci które nie tolerują pasów. Takie są dzieci. Ale to rodzic decyduje (nie wyobrażam sobie podjęcia decyzji na oko) i tutaj ważny jest rozsądek.Komfort i samopoczucie dziecka wbrew pozorom też może stać się elementem bezpieczeństwa. Nie wyobrażam sobie spokojnej jazdy z syreną na tylnim fotelu. Część rodziców też nie i dlatego dopuszczają się karygodnych praktyk przerabiania fotelików, ale tak to jest gdy kupuje się na "siłę" albo z polecenia bez uprzedniej przymiarki, to samo może dotyczyć każdego innego fotelika nie tylko Kiddy. A na koniec dwa filmiki znalezione w sieci.
                    Jestem szczęśliwa w foteliku Kiddy
                    Jestem nieszczęśliwa wypuśćcie mnie z tego kiddy
                    • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 06.06.10, 12:28
                      Oczywiście że się zgadzam, bo cyferki z crash testów nie kłamią, fotelik jest
                      bezpieczny. I zgodzę się również że dziecko można zaprogramować na wszystko.
                      Dzieci w fotelikach pociły się, pocą i pocić będą, na fotce widać Tobi z
                      aktualnie najlepszym rozwiązaniem czyli matą AeroSleep, samochód ma klimatyzację
                      i tak czasami dziecko jest mokre.
                      Ja pragnę zwrócić uwagę, że mimo iż teoretycznie dziecko powinno pasować do
                      fotelika, nie pasuje, bo jest za małe, a siedzi na dodatkowej podkładce. A sam
                      fotelik nie pasuje do pionowych oparć samochodowych.
    • cegielka612 Re: kiddy infinity/comfort 23.06.10, 12:30
      Mam fotelik Kiddy Comfort prawie 2 lata. Priorytetem dla mnie w wyborze fotelika
      było jego bezpieczeństwo. Dla mnie w pewnych kwestiach nie ma dyskusji z
      dzieckiem - to jest właśnie taka kwestia. Ma siedzieć i już. Zresztą
      przyzwyczaił się bardzo szybko.
      Ostatnio odkryłam nowy plus tego fotela - bardzo ciężko dziecku się jest z niego
      samemu wypiąć (sprytne dziecko mojej koleżanki wypina się samo z pasów
      pięciopunktowych).
      Nie zauważyłam, żeby małemu było gorąco - zresztą chyba większość aut ma teraz
      klimę, więc to nie problem. Cena fotelika jest na pewno wysoka - ale - wolę
      zrezygnować z innych gadżetów, bo jednak bezpieczeństwo to rzecz najważniejsza.
      • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 23.06.10, 14:11
        Prosiłem fotki, bo będę usuwał takie posty.
        • cegielka612 Re: kiddy infinity/comfort 10.11.10, 21:29
          Właśnie znalazłam swój stary post - i jak tylko jutro mały zasiądzie w fotelu to zrobię foty. Aczkolwiek teraz męczy mnie inna sprawa o której pisze - tj. dachowanie, i nie wiem, może powinnam zmienić fotel i dla starszaka.
          • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 10.11.10, 22:01
            dużo ludzi chciałoby kupić taki fotelik i ja sam je sprzedaję, jednak trzeba jasno zaznaczyć że nie jest to fotelik dla każdego dziecka
            nie znam nikogo po dachowaniu w Kiddy, ale mój sąsiad miał wypadek
            rocznemu dziecku nic się nie stało, zupełnie nic, a fotelik był połamany na maxa chyba najbardziej z wszystkich jakie widziałem, samochód też poszedł do kasacji, czyli sprawdził się i można powiedzieć że jest dobrym
            • cegielka612 Re: kiddy infinity/comfort 12.11.10, 21:37
              https://lh4.ggpht.com/_1rQa9b0Q_H4/TN2lAq-wawI/AAAAAAAABiw/6_Brb-4I6OI/s512/P1000038.JPG

Obiecana fota - syn 2 lata 10 miesięcy, 101 cm wzrostu, 16 kg - jeździ od 10 miesiąca, jak widać zadowolony. Na panelu nawet śpi.
              • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 12.11.10, 21:45
                mieści się spokojnie i pewnie jeszcze pojeździ
                ale pas poprowadzony lepiej niż na folderach reklamowych idealnie najmniejszego załamania
                • szalupez77 Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 02:33
                  witaj ilhenny, musze kupic 2 foteliki dla blizniakow, ktory wyrastaja juz powoli z maxi cosi cabrio fix, ciekawe co odpowiesz na takie pytania, zakadajac, ze priorytetem dla mnie jest bezpieczenstwo. Dodatkowo zalozmy, ze dzieci beda zadowolne z kazdego fotelika smile, i ze kazdy z ponizszych wejdzie i spasuje do Avensisa, najnowszego i poprzedniej wersji:

1) kiddy infinity pro czy kiddy energy pro i dlaczego? czy to sa istotne roznice?
                  2) besafe czy kid/combi czy kiddy (ten ktory polecasz z dwoch powyzej)?
                  3) jezeli besafe to ktory kid czy combi i dlaczego?

z gory dzieki za pomoc i porade!
                  • szalupez77 Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 02:38
                    czy moze jednak wspominany przez Ciebie czesto Römer Safefix plus TT Isofix? Bardzo jestem ciekaw Twojej rekomendacji, pamietajac, ze bezpieczenstwo jest kluczowe.
                    • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 03:02
                      Besafe Combi jest najlepszym w ogóle fotelikiem, a Römer Safefix plus TT najlepszym przodem. Są samochody w których nie da się zamontować fotelika tyłem i wtedy Safefix jest jednym z najlepszych.
                  • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 02:57
                    Avensis jest na tyle miły, że pasuje praktycznie wszystko, bo ma nie tylko isofix, ale i pasy fotelikowe.
                    Nigdy nie byłem zwolennikiem barierkowych fotelików, widzę w nich więcej wad niż zalet, największa wada to przy dachowaniu dziecko może wypaść, nie robi się takich crash testów, jednak bez problemu potrafię wyjąć dziecko z fotelika bez odpinania pasa.
                    Besafe Combi bo zawsze może przydać się możliwość zapinania fotelika przodem, Kid jest tylko tyłem. Zdarza się że dzieci marudzą, wymiotują, są bardzo ciekawskie i chcą jeździć przodem, a wymiana dwóch fotelików za 3000 zł może zaboleć, dodatkowo Combi można zapiąć na pasy przodem w praktycznie każdym samochodzie.
                    • szalupez77 Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 10:53
                      Dzieki bardzo! Czlowieku, ty nie spisz? wink)
                      • ilhenny Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 12:20
                        śpię do 12 dlatego łatwiej mnie znaleźć wieczorem niż rano
                        • mrukumaster Re: kiddy infinity/comfort 06.12.10, 15:47
                          A jeżeli nie czujemy się na siłach montując (zakładając że jednak wypadnie na Romera) pas TT to wybieramy wersję nie TT tylko Safefix Plus smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka