Dodaj do ulubionych

Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało nigdz

17.07.25, 22:43
Piszę z jednorazowego loginu z wiadomych względów.
Dziecko miało 120 punktów I nie dostało sie do wybranych szkół. Niestety, progi okazały sie o 10-15 punktów wyższe niż w roku 2022 i 2023 (2024 nie porownywałam). Niestety, tak sie to ułożyło.
Mieszkamy w 50.000 mieście w okolicy dużej aglomeracji. Mamy do wyboru kilka liceów i i kilka zespołów szkół z technikami. Oberzelismy dzisiaj listy i w pozostałych szkołach dziecko by sie dostało na 90% kierunków.
Czy orientujecie sie może, jak wygląda rekrutacja uzupełniająca? Czy moze być tak, że w żadnej z tych szkół nie będzie wolnych miejsc?
Czy 120 punktów może spowodować, że dziecko zostanie przydzielone do szkoły branżowej? (Oczywiście nie pogardzam).

No i najważniejsze: jak pomóc nastolatkowie, który jest załamany i przeraźliwie smutny?

Może ktoś z waszych znajomych miał taką sytuację i ostatecznie dobrze się wszystko skończyło?

Obserwuj wątek
    • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 17.07.25, 22:55
      Dodam, że jesteśmy z drugiego końca Polski i nie mamy "znajomych" w szkołach.
      • grey_delphinum Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 17.07.25, 23:18
        Po prostu teraz jedźcie do kilku szkół i zapytajcie na miejscu, jak wygląda sytuacja. Jesli druga rekrutacja jest elektroniczna, to oczywiście aplikujcie, ale ja bym postawiła na osobisty kontakt.

Byc moze czeka Was nerwówka, bo sprawa wyjaśni się dopiero z początkiem września, ale niezależnie od wszystkiego trzymam mocno kciuki za pomyslny dla Was rozwój wypadków.
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 17.07.25, 23:47
          Druga rekrutacja wygląda tak, że sklada się w szkole wniosek o przyjęcie, można na różne kierunki. Ale czy znów nie będzie osób z wyższymi progami?
          • grey_delphinum Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 00:12
            login.naszybko napisała:

> Druga rekrutacja wygląda tak, że sklada się w szkole wniosek o przyjęcie, można
            > na różne kierunki. Ale czy znów nie będzie osób z wyższymi progami?

Tego nie wiesz, więc składaj, gdzie się da i uzbrój w cierpliwość.
          • nick_z_desperacji2 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 03:01
            Jeśli w drugiej rekrutacji nie trzeba rezygnować ze szkoły, do której się dostało, to progi, zwłaszcza w tych średnio-lepszych mogą być wyższe niż w pierwszej rekrutacji, bo dzieciaki, które źle ustawiły listę będą migrować. Ale zwalnia się sporo miejsc, bo oprócz szkół prywatnych zrezygnuje część dzieciaków zamiejscowych, część pokona długość dojazdu, inni w ostatniej chwili jednak zrezygnują z internatów, w aglomeracjach to co roku sporo miejsc. Te dzieciaki rezygnują często pod koniec września/na początku października. Byle w drugiej rekrutacji wcisnąć dziecko do szkoły z maturą, a potem i przez całe pierwsze oółrocze można co tydzień dzwonić, miejsca się cudownie znajdują.
            • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 06:49
              Wydaje mi się, ze trzeba potwierdzić wolę przyjęcia składając komplet dokumentów. Jeśli ktoś nie potwierdzi, to wtedy zwalnia sie miejsce w danej szkole.
              Bardzo mnie zasmuciło to co mówisz, bo w moim mieście sporo liceów i techników miało prog około 100, a dziecko ma 120.

Bardzo się martwię tym wszystkim, zastanawiam się co mogę zrobić, zeby uspokoić i dziecko i siebie.
      • taki-sobie-nick Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 17.07.25, 23:52
        login.naszybko napisała:

> Dodam, że jesteśmy z drugiego końca Polski

A który jest pierwszy?
        • zona_mi Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 00:06
          taki-sobie-nick napisała:

> login.naszybko napisała:
          >
          > > Dodam, że jesteśmy z drugiego końca Polski
          >
          > A który jest pierwszy?

Ten sam, co pierwsza strona ulicy.
          • taki-sobie-nick Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 00:24
            zona_mi napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
            >
            > > login.naszybko napisała:
            > >
            > > > Dodam, że jesteśmy z drugiego końca Polski
            > >
            > > A który jest pierwszy?
            >
            > Ten sam, co pierwsza strona ulicy.
            EOT.
            • zona_mi Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 20:09
              taki-sobie-nick napisała:

> zona_mi napisała:
              >
              > > taki-sobie-nick napisała:
              > >
              > > > login.naszybko napisała:
              > > >
              > > > > Dodam, że jesteśmy z drugiego końca Polski
              > > >
              > > > A który jest pierwszy?
              > >
              > > Ten sam, co pierwsza strona ulicy.
              > EOT.

OK
              • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 19:00
                Noe zauważyłam tej wspaniałej dyskusji - w obecnej miejscowości mieszkamy od 10 lat, a pochodzimy z innej części Polski. W związku z tym, mamy ograniczoną ilość kontaktów, zwłaszcza rodzinnych 🤣 a wśród znajomych nie mamy macek w szkołach.
        • danaide2.0 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:23
          Ten odwrotny do pierwszego.
          • danaide2.0 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:23
            To jest do drugiego big_grin
      • jakornelia12345 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 18:55
        Twoje dziecko ma prawo uczyć się w szkole, która podlega organowi prowadzącemu właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania. Nie musi to być szkoła, którą sobie wybierzecie, to tak nie działa. Ale, jeżeli nie znajdziecie dla dziecka szkoły sami, to organ prowadzący ma zapewnić miejsce. Tylko może to całkiem minąć się z oczekiwaniami.
    • gryzelda.a Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 17.07.25, 23:15
      Nie odpowiem Ci, jak wygląda u Ciebie rekrutacją uzupełniająca, bo w każdym mieście wygląda inaczej. Ale na 100 proc. są jeszcze wolne miejsca, dzieciaki przeprowadzają się, zmieniają szkoły, decydują się na prywatne/społeczne- widzę to wśród znajomych. Przed wszystkim wesprzyj dziecko, najważniejsze, żeby się nie załamało. To, że się teraz nie dostał do szkoły, nie decyduje jeszcze o jego życiu. Wsparcie że strony rodzica jest mega ważne, choc pewnie niełatwe dla Ciebie. Trzymam za Was kciuki!
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 17.07.25, 23:49
        Próbuję wesprzeć, ale tez jestem trochę zła, bo dziecko pokpiło oceny i mimo, że egzamin poszedł bardzo dobrze, to punktów jest mniej że względu na oceny z polskiego i matematyki.
        • grey_delphinum Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 00:10
          login.naszybko napisała:

> Próbuję wesprzeć, ale tez jestem trochę zła, bo dziecko pokpiło oceny i mimo, ż
          > e egzamin poszedł bardzo dobrze, to punktów jest mniej że względu na oceny z po
          > lskiego i matematyki.

Twoje emocje są zrozumiałe, ale teraz synowi nie pomogą, więc choc to bardzo trudne, to musicie zewrzeć szyki i zrobic wszystko, by młodemu znaleźć miejsce.

Dlatego też nie zostawiałabym wszystkiego losowi, tylko pojechała do kilku szkół, by pokazac, że bardzo mi zależy na przyjęciu (wtedy tez nie ma co grymasić na profil). Moze akurat będziecie mieli szczęście i od razu syna przyjmą. Ematki tu o różnych sytuacjach pisały...
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 01:30
            Już byliśmy, wszędzie każą czekać do oficjalnych informacji o wolnych miejscach

😪😪😪😪😪
            • ga-ti Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 09:44
              Bo pewnie jest ileś dni na potwierdzenie woli nauki w szkole do której się dziecko dostało. Jak się czas na potwierdzenie skończy to będą wiedzieli ilu nie potwierdziło i tym samym miejsca zwolniło.
              Jest też możliwość dorzucenia po jednym, dwóch uczniów do pierwotnie założonej liczby. Ale to trzeba chodzić, pytać i poczekać.
            • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 16:24
              Potwierdzam bo my też będziemy brać udział w uzupełniającej. Nic wcześniej nie wskórasz. We wtorek u nas maja pojawić się informacje o wolnych miejscach. I wtedy znowu rekrutacja elektroniczną.
              Potem można iść na ewentualne żebry.
    • panirobak82 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 02:36
      Znam zeszłoroczny przypadek, gdzie chłopak przegapił pierwszą rekrutację (rodzice się nie angażowali a ona po prostu przegapił termin) i startował dopiero w drugiej. W drugiej progi były wyższe niż w pierwszej niestety. Dostał się do jakiejś kijowej szkoły. Finalnie we wrześniu przeniósł się tam, gdzie chciał.
      Tak samo córka koleżanki, startowała w drugiej i nie dostała się do szkoły, do której chciała (progi były wysokie) dostała się trzeciej rekrutacji.
      Jak nie uda się w drugiej to pamiętaj, że jest jeszcze trzecia. Wtedy liczy się rozmowa, pięknie napisane podanie itp. Miejsca w dobrych szkołach, klasach są jeszcze we wrześniu. Bardziej skupiałabym się na tym trzecim naborze, wtedy jest zdecydowanie łatwiej. Trzeba się niestety nachodzić, ale nie ma rzeczy niemożliwych.
      Współczuję nerwów bo lepiej mieć spokój ducha na wakacje, ale to nie koniec świata. „Wędrówki” w szkołach trwają do października tak na prawdę.
      Trzymam kciuki, żeby Wam się udało.
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 06:52
        Widzisz, piszesz, ze dostał się do kijowej szkoły, ale dostał. Ja sie ibawiam, ze nie dostanie sie ponownie nigdzie. Jeśli byłoby miejsce nawet w takiej szkole, to byłabym przeszczęśliwa. Wtedy mam pewniaka i mogę pisać pisanie o przeniesienie do jakiejkolwiek innej szkoły.
        • panirobak82 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 09:29
          Spokojnie, do jakieś szkoły się dostanie, nie może być tak, że nie dostanie się nigdzie
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 09:42
            Ale moze sie dostać do branżówki .
            • fogito Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 13:44
              No i moze byłoby dobrze skoro uczyć się nie chce.
              • akn82 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 14:09
                Cóż za podły komentarz i totalnie nieadekwatny do sytuacji.
                • fogito Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 14:19
                  Podły? Serio? Uzyskanie wysokich ocen w podstawówce to bułka z masłem. Skoro dziecko olało to może dalsza nauka jest zbędna. Trzeba pomyśleć o zawodzie. No chyba, że za cztery lata będzie płacz, że matury nie zdało i co dalej.
                  • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 14:33
                    Zależy w jakiej podstawówce.
                    • fogito Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 14:39
                      Mówisz, że był w wymagającej? To dobrze chyba. A jednak oceny w dół, więc chyba jednak zabrakło zdolności. Nie pchałabym do liceum na siłę, bo w liceum trzeba się uczyć do matury.
                  • memphis90 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 16:14
                    Co ty bredzisz??? 😱 Dzieciak się nie dostał, bo źle ułożył listę, trudno, zdarza się. Zabrakło mu punktów do 3 konkretnych szkół, a nie do wszystkich liceów w mieście 🤦‍♀️
                    • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 16:48
                      Tak, dokładnie tak. Źle oszacował swoje szanse (robił to na podstawie 2022 i 2022, w 2024 progi były jeszcze nizsze).
                      W tych liceach i technikum było bardzo dużo chętnych. Miał mniej punktów I sie nie dostał. Do innych w mieście by się dostał na miękko.
                  • kamin Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 20:19
                    Przecież dzieciak miał dobry wynik z egzaminu, oceny też nie najgorsze skoro miał 120 punktów.
                • angazetka Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 19:57
                  To Fogito.
    • ninanos Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 07:57
      Teraz tylko spokój was uratuje.
      Poszukaj może jakiegoś społecznego czy prywatnego LO w waszej okolicy, a nóż progi będą mizerne i go przyjmą. A potem będziecie już na spokojnie szukać szkoły w drugim czy trzecim naborze. Miejsca są, mój się rekrutował w podwójnym roczniku, a i tak w jednym LO było wolnych kilka miejsc i jego kolega się właśnie z tej rekrutacji dostał, w ekonomiku było dużo wolnych miejsc i w 1/3 właśnie zapełnił się dzieciakami które się nigdzie nie dostały, jeszcze w sierpniu były miejsca. Głowa do góry, pewnie się gdzieś dostanie, ważne żeby dostał się do szkoły z możliwością matury czy to prywatniej czy państwowej, bo we wrezśniu jeszcze będzie rotacja i można się próbować przenieś. Głowa do góry, to tylko przeszkoda na drodze, to go nie definiuje, może z tego wyjść silniejszy dzięki waszemu wsparciu.
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 08:45
        Dziękuję za podniesienie na duchu.
      • danaide2.0 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:18
        A nuż! Nuże mi to poprawić!
    • andaba Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 08:06
      W elektronicznej rekrutacji chyba się wyświetlało gdzie są wolne miejsca? Trzeba coś wybrać i składać papiery. Jeszcze może trafić lepiej niż gdyby się dostał tam gdzie chciał, szkoła średnia to nie podstawówka w której są dzieci z różnymi możliwościami, gdyby trafił do takiej z wysokim poziomem to tylko by się stresował, niewarto.
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 08:50
        Wydaje mi się, że trzeba w szkołach pytać i chyba powiat publikuje.
        Jeśli chodzi o to, ze nie dostał się do tych szkół, to tak, masz rację, ze lepiej, ze sie nie dostał. Miałam takie same odczucia jak zobaczyłam listy i te punkty....
    • ga-ti Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 09:37
      Wkurzają mnie takie teksty, wkurzają mnie rodzice takich dzieciaków. Zawaliliście. Zawsze trzeba na liście szkół wpisać "szkoły ostatniej szansy" (tak jak i na początku "szkoły marzeń" pozornie niedostępne). I to rodziców rola dopilnować listy.

Teraz zostaje chodzić osobiście do szkół, z teczką dokumentów i rozmawiać, prosić, ustalać. Tylko to Wy rodzice macie chodzić z dzieckiem.

Powodzenia!
      • ninanos Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 09:49
        U nas wpisywało się tylko 3 szkoły, więc dzieciaków które się nigdzie nie dostały było całkiem sporo.
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:05
          Ale ostatecznie trafiły do liceum / technikum?

Jej chyba chodzi o to, żeby na 3 miejscu wpisać jakąś słabsza szkołę. My tak wpisaliśmy, ale to tez była dobra szkoła, zabrakło 2 pkt.
          • ninanos Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:15
            Tak, ostatecznie znajome dzieciaki dostały się do klas z maturą.
            • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:51
              To pozytywne smile
        • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:21
          I właśnie to jest niepojęte, że gminy uczepiły się tych 3 szkół. Przy braku ograniczeń w liczbie wskazań też system to ogarnia a dram jest mniej. I tak zwykle nie da się znaleźć więcej niż 10 sensownych placówek.
          Rodzice kolejnych roczników naciskajcie na zmiany.
          A do szybkiego loginu - spokojnie, coś znajdziecie. Cierpliwość i pukanie do różnych drzwi wraz z dzieckiem przyniesie rezultat. Nauka dla młodzieży z tego niech będzie,, że z każdej opresji można wyjść, zwłaszcza jak się ma bliskich wokół. Powodzeniasmile I skoro chce liceum, to będzie liceum smile
          Poza tym podam przykład, że w liceum mojego dziecka niby klasy są planowane jako 30- osobowe a większość oddziałów liczy 32-35 (przyjmują z odwołań/przenoszących się)wink
          • princy-mincy Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 09:30
            Wlasnie- to jest bez sensu, ze trzy szkoly, ale dowolna liczba profili w szkole.
            Lepiej byloby ustalic np 10 profili- niezaleznie czy to bedzie 10 szkol, czy 4 szkoly.
            Mysle, ze system ogarnalby to bez problemu.
            • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 10:17
              W ogole nie ma powodu, zeby wprowadzac takie sztuczne ograniczenia. Przydzialu i tak dokonuje algorytm.
            • malaperspektywa Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 08:00
              Do tego potem jęczenie, źe tyle jest pracy, bo jeszcze dodatkowa rekrutacja. Gdyby zwiększyć możliwość wyboru dodatkowej pracy byłoby mniej. Gdzie sens, gdzie logika?
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:08
        ga-ti napisała:

> Wkurzają mnie takie teksty, wkurzają mnie rodzice takich dzieciaków. Zawaliliśc
        > ie. Zawsze trzeba na liście szkół wpisać "szkoły ostatniej szansy" (tak jak i n
        > a początku "szkoły marzeń" pozornie niedostępne). I to rodziców rola dopilnować
        > listy.
        >
        > Teraz zostaje chodzić osobiście do szkół, z teczką dokumentów i rozmawiać, pros
        > ić, ustalać. Tylko to Wy rodzice macie chodzić z dzieckiem.
        >
        > Powodzenia!

Ty nigdy niczego nie zawaliłaś? W dokumentacji, w relacjach, w życiu?
      • andaba Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:42
        To może wkurzać, gdy nie ma ograniczonej liczby szkół, ktore mozna wpisać. Gdy są trzy możliwości,to szkoda miejsca na wpisywanie szkoły ostatniej szansy - do takiej sie dostanie w drugiej lub trzeciej rekrutacji.
        • memphis90 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 14:40
          No niekoniecznie, bo uczeń, który np przestrzelił ze szkołą 170+ zapewne wolałby się dostać do „szkoły ostatniej szansy” typu 150+ czy 130+, a nie do szkoły 70+…
        • nick_z_desperacji2 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 20:29
          Albo dostanie się do niechcianej szkoły, na niepasujący profil, po drugiej stronie miasta i pod koniec sierpnia, czyli po 2 m-cach nerwówki.
    • danaide2.0 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:16
      Jednorazowy, cóż, bylebyś potem z tego prawdziwego nie jechała po innychwink

Z tego co czytałam działa ludzkie podejście. Które szkoły wam się podobają, gdzie da się dogadać?
      Bo te ostatnie rekrutacje, mam wrażenie, to takie trochę na ładne oczy.

Dziecko pociesz - jest obowiązek szkolny, miejsce musi się znaleźć. Life is brutal and full of zasadzkas, ale jednak różne rzeczy są po coś i nie wiadomo co działa. Tu masz dla niego taką przypowieść (z zen, zapewne).

kobietainatura.pl/zdrowie-w-zyciu/zdrowie-dziecka-i-nastolatkow/szczescie-nieszczescie-kto-wie-przypowiesc-o-chinskim-rolniku/

W małej chińskiej wiosce mieszkał starszy mężczyzna. Całym jego dobytkiem był kawałek pola oraz koń, z pomocą którego uprawiał rolę. Koń był dla wieśniaka niezwykle wartościowy, ponieważ dzięki niemu mógł zapewnić byt sobie oraz swojemu synowi. Pewnego dnia koń zniknął. Sąsiedzi współczuli wieśniakowi takiego nieszczęścia. Mężczyzna nie zamartwiał się jednak stratą konia, lecz ze spokojem pytał: „Szczęście? Nieszczęście? Kto wie?”

Tydzień później zwierzę niespodziewanie powróciło do właściciela, przyprowadzając ze sobą stado innych koni. Tym razem sąsiedzi nie mogli uwierzyć w to, jakie szczęście spotkało starego wieśniaka – w całej wiosce nikt nie miał tylu koni! Gratulowali mu z całego serca. Mężczyzna podziękował im za miłe słowa, po czym zapytał: „Skąd wasza pewność, że to, co się wydarzyło, jest szczęściem?” Sąsiedzi dziwili się tym słowom i uznali starca za niewdzięcznika. Pewnego razu syn wieśniaka postanowił okiełznać jednego z nowych koni. Niestety, jego próba nie powiodła się, ponieważ spadł z grzbietu zwierzęcia i złamał nogę. Sąsiedzi ponownie składali mężczyźnie wyrazy współczucia w obliczu takiego nieszczęścia, jednak wieśniak pytał tylko: „Szczęście? Nieszczęście? Kto wie?”.

Dni mijały, a kraj pogrążył się w wojnie. Do chińskiej wioski wkroczyli żołnierze, werbując do wojska młodzieńców zdolnych walczyć. Ku rozpaczy wielu rodzin, zabrali wszystkich młodych mężczyzn, z wyjątkiem jednego – syna wieśniaka, który leżał w łóżku ze złamaną nogą. Po jakimś czasie okazało się, że żaden z młodzieńców zaciągniętych do walk nie przeżył. Rodziny pogrążyły się w żałobie, jednak wieśniak pozostał niewzruszony, pytając tylko:

„Szczęście? Nieszczęście? Kto wie?”.

• login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:24
        Dzieci ematek chodzą do topowych liceów z progiem 175+, więc gdzie ja tam przy nich z moimi dziećmi sad
        Dziecko wybylo ze znajomymi, trochę sobie popłakałam, może trochę tych emocji ze mnie zejdzie.
        Na pewno szanse na liceum / technikum ma. To jest pozytywna wiadomość. Ale nigdy nic nie wiadomo i bardzo sie tego boję.
        • danaide2.0 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 11:14
          Moje nie miało 170. Żadnych konkursów, sportów. Doszły punkty za egzaminy językowo-kompetencyjne i dostało się - rzutem na taśmę - tam, gdzie chciało.
          Ematka wg AI - jak widać na foci. Czekam na dziecko ematki wg AI.

Nie bój się. Que sera sera. A i tak - kto wie?
          • hugo43 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 12:14
            Moj miał 171 i cos tam,listę miał ułożona od szkoły marzeń,przez kilka szkół dobrych ,a końcówka to szkoły z dobrym dojazdem ,z przyzwoita opinia.na marzenia zabrakło 😀ale dostał się do drugiego wyboru i wychodzi do szkoły tanecznym krokiem.czasem los się lepiej.
            • lauren6 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 12:40
              Moja miała 160 i 1 punktu jej zabrakło do szkoły pierwszego wyboru.

Po części to ja pokpiłam sprawę. W 5 klasie byłam z nią w PPP i stwierdzili, że chociaż pisze jak kura pazurem to dysleksji nie ma. Teraz w 8 klasie polonistka zwróciła uwagę, że córka powinna mieć opinię o dysleksji, bo robi typowe dla dys błędy. No i niestety nie udało nam się wyrobić papierka przed E8; będzie miała opinię w liceum. Tym sposobem na egzaminie z polskiego dostała 0 punktów za ortografię i interpunkcję. Pewnie to są te punkty, których zabrakło do liceum marzeń.

Czasami wszystkiego i tak nie da się dopilnować. Do tego dochodzi jeszcze ten trudny wiek i jak dzieciak się uprze, że np na wolontariat nie będzie chodzić to nie ma zmiłuj.
              • hugo43 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 13:34
                To ja ogarnęłam dysgrafie w siódmej klasie,mój pisze tragicznie,sam siebie nie potrafi czasem rozczytać.wolontariatu też nie robił,.moim zdaniem akurat punktów za wolontariat nie powinno być
                • lauren6 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 16:18
                  > robił,.moim zdaniem akurat punktów za wolontariat nie powinno być

Punkty za wolontariat uważam za po prostu szkodliwe społecznie. Ale to temat na inną dyskusję.
                  • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 16:40
                    Wiadomo off top, teraz są szkodliwe, gdy jest spora konkurencja. W czasach wprowadzenia idea było (i się sprawdzało), że doceniano nie tylko te dzieci z osiągnięciami edukacyjnymi ale na zasadzie "rozmaitych inteligencji" te spełniające się w działaniu na rzecz społeczności. Przez sztuczne ciśnięcie na to, by każdy w zdwojonych rocznikach dorobił te 3 pkty wynaturzyło się to.
                    Mam nadzieję, że będzie wracać to do stanu z czasu gimnazjow, że dzisla ten, kto chce a nie ten, kogo rodzice cisną i szkoły będą chciały tych aktywnych, zaangażowanych, bo to jednak zmienia dynamikę szkoły.
                    • nick_z_desperacji2 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 20:33
                      Ok, ale tak szczerze, to punkty za wolontariat, artystyczne czy sportowe w szkołach nieprofilowanych nie mają sensu, zwłaszcza, że czasami decyduje 1-2pkt. czyli konkurs mocno lokalny. Szkoła średnia powinna być dobrana na poziomie możliwości edukacyjnych, a nie jako jakaś nagroda.
                      • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 20:43
                        Mnie bardziej przeszkadzają punkty za pasek. Jeżeli już koniecznie to powinno być tak jak w jednej szkole - średnia dodawana do punktacji - u jednego 4.0, u innego 6.0. Te 7 punktów dla wszystkich równo jest niesprawiedliwe, zwłaszcza, że niektórym zabrakło ciut a inni mieli zachowanie tylko dobre mimo średniej 5,5 (ocenom z zachowania też jestem przeciwna, bo zrobił się z tego cyrk).
                        • nick_z_desperacji2 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:55
                          Tylko między uczniem ze średnią 5.0 a 3.0 w podstawówce jest jednak duża różnica, a 2pkt. to bardzo mało. Wtedy wystarczy właśnie powiatowy konkurs na bałwanka, żeby słaby uczeń miał więcej punktów z puli poza egzaminem od bardzo dobrego.
                          Moim zdaniem przede wszystkim egzamin powinien wyglądać tak, jak przez pewien czas gimnazjalny: blok humanistyczny i matematyczno-przyrodniczy. Wtedy naprawdę sprawdzał, co się umie na wyjściu ze szkoły.
              • ninanos Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 13:46
                To nie dysleksja tylko dysortografia.
                • lauren6 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 18:27
                  ninanos napisała:

> To nie dysleksja tylko dysortografia.

Młoda w opinii z Poradni zebrała chyba wszystkie dys, poza dyskalkulatią.
          • alex_vause35 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 15:03
            Sama zrób prompta i potem wklej wink.
        • asia_i_p1 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 17:19
          Ale ty wyluzuj, bo maks, co wam grozi, to stracony jeden rok, spędzony w branżówce. Przecież nie ma nakazu ukończenia rozpoczętej branżówki. To nie jest powód do rozpaczy.
          • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 26.07.25, 10:05
            Serio? Wysłałabyś uczniaxaspirujacego do londo branzowki???? Już wolałabym chmurę
            • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 26.07.25, 10:05
              * aspirującego do lo
    • princy-mincy Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 10:58
      W kazdym miescie jest inaczej- w niektorych jest tylko rekrutacja elektroniczna i trzeba czekac na wyniki.
      Musisz sprawdzic na stronie kuratorium, jak jest u Ciebie.
    • feldmarszalek.duda Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 11:01
      Tak, dziecko w mojej rodzinie miało taką sytuację, że dziecko nie dostało się do żadnego wybranego liceum. Poszło do technikum, ma zawód technika, zdało maturę, dostało się na studia. Teraz studiuje. Z tym że rodzice stali murem za dzieckiem, nie było żadnych żali, pretensji, "a nie mówiłam" itd. itp.
      To, jak go wesprzecie w tym trudnym momencie będzie miało kolosalne znaczenie. Zdarza się.
      A mam też w rodzinie chłopaka po zawodówce, który w końcu skończył świetne studia (zgodne z zawodówką) i trzepie niesamowitą kasę jako inżynier. Więc to też nie wyrok.
      • hugo43 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 13:05
        Mi znajoma opowiadała,że teraz będzie szał na techników obsługi wind.sama w takiej firmie pracuje,a szkół kształcących w tym kierunku jest garstkspecjaliści na rynku pracy wprost rozrywani😂a teraz jakieś nowe przepisy weszły i jeszcze więcej ich trzeba bedzie
      • nick_z_desperacji2 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 15:01
        Jasne, że nie wyrok. Niektórzy wolniej dojrzewają, inni odkrywają sens matury i studiów inżynierskich dopiero, jak zobaczą i zrobią w praktyce coś, co w szkole jest sprowadzone do teorii, a jeszcze inni odkryją, że lubią pracę fizyczną i dłubanie w kablach czy drewnie jest fajniejsze niż TikTok wink
    • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 17:02
      Dziękuję za wsparcie, jest mi bardzo potrzebne.
      Oto co udało mi się ustalić:
      1) dziecko musi mieć zapewnioną szkołę ponadpodstawowa (to wiedziałam). Do 80 pkt kierują do branżowych, do 110-115 do techników, powyżej 115 do liceow. To juz jedna dobra wiadomość, że do branżowej nie.
      2) licea I technika do których powiat kieruje mogą być daleko (sprawdziłam, do 15 km) I nie sa to licea i technika najwyższych lotów. Ale są, i to jest dobra wiadomość.
      3) rekrutacja uzupełniająca rusza we wtorek, wczwsniej podane będą miejsca w jakiej szkile na jakim kierunku sa dostępne.
      4) dzieciątko ma 120 punktów, to jest sporo - wg szkol w których byłam dzisiaj i rozmawiałam. Inne dzieci, które się nie dostały nigdzie mają.mniej (te, które znam). To też dobra wiadomość.
      5) w liceum pierwszego wyboru odpadło sporo osob, bo wybrało szkołę w dużym mieście, co oznacza, że progi się zmniejszą.
      Teraz najważniejsze to się uspokoić (samej). Jakoś bedzie. Szkoda tylko tych wakacji.
      • grey_delphinum Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 17:43
        login.naszybko napisała:

> Dziękuję za wsparcie, jest mi bardzo potrzebne.
        > Oto co udało mi się ustalić:

To są bardzo dobre wiadomości 😊 i zobaczysz, wszystko się ułoży. Oczywiście, ze szkoda wakacji, ale z drugiej strony takie sytuacje mogą byc bardzo dobrą lekcją życia dla bombelka (np. zrozumie, ze jednak warto walczyć o dobre oceny).
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 18:54
          Tak, musiałam to dokładnie spisać i przeczytać, zeby znaleźć punkt zaczepienia i złapać trochę nadziei.
          Masz 100% racji, ze to cenna lekcja. I dla bombelka, bo tak jak piszesz, nie wszystko zawsze się udaje i jest łatwo. Ale tez dla mnie.
    • afro.ninja Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 17:45
      Po prostu złóż podanie, moim zdaniem przyjmą go do liceum.
      Doczytałam twoją wypowiedź, że przyjmują od 115. Moim zdaniem 120 to dobry wynik, jeszcze się ogarnie.
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 19:28
        Składał do dwóch liceum i technikum, więc technikum też byłoby dla nas super.
    • nena20 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 21:24
      Należy jak najszybciej udać się do szkoły . Synowi zabrakło maksymalnie 3 punkty , ostatecznie po rozmowach dostał się do wszystkich szkół. Za każdym razem rozmawiałam najpierw telefonicznie, a później osobiście. Każda ze szkół ma swoje procedury. Jedna przyjęła syna od razu. Druga poleciła złożyć odwołanie. Trzeba się ruszyć i rozmawiać.
      • antykaa Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 22:37
        W tym roku progi było zwykle wyższe, do szkoły mojej córki próg (i tak już bardzo wysoki) skoczył aż o 5 punktów w porównaniu do zeszłego roku. Współczuje horroru rekrutacji - uważam, jako wąska specjalistka od rekrutacji w stolicy, że system jest do d*** - ja wycięłabym w pień wszystkie konkursy, zostawiłabym tylko kuratoryjne (bez językowych) i wynik egzaminu ósmoklasisty. Moja córka miała średnią ważoną z egzaminów na poziomie 95 punktów, gdyby miała taki wynik maturalny, dostałaby się na każde studia. Gdyby startowała w rekrutacji w tym roku i nie miała dodatkowych 2 punktów z jakiegoś durnego konkursu nie dostałaby się do żadnej szkoły z top 10 w stolicy.
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 22:47
          Też mi sie tak wydaje, że oceny ze świadectwa nie powinny być brane pod uwagę, skoro jest egzamin. U nas w rekrutacji brało udział wiele dzieci z różnych szkoł wiejskich, ale których bardzo łatwo o piątkę z najważniejszych przedmiotów. U nas szkoła podstawowa o bardzo dobrym poziomie, a piatek było malutko.
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 18.07.25, 22:49
            Strasznie się tym wszystkim stresuję. Najbliższa rekrutacja może nic nie pokazać.
        • nena20 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 07:56
          Kombinatorzy korzystają. W tamtym roku szczęka zbierałam z podłogi jak dziecko które napisało gorzej egzaminy dostało się od razu bo ma osiągnięcia w tańcu. Koniec świata. Też bym wszystko wycięła.
          • grey_delphinum Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 08:19
            nena20 napisała:

> Kombinatorzy korzystają. W tamtym roku szczęka zbierałam z podłogi jak dziecko
            > które napisało gorzej egzaminy dostało się od razu bo ma osiągnięcia w tańcu. K
            > oniec świata. Też bym wszystko wycięła.

Wiesz, moja córka laaaata temu dostała dodatkowe punkty, bo wygrała ogólnopolski konkurs plastyczny. Naprawdę nie nazwałabym jej "kombinatorką", skoro ma talent w tej dziedzinie i ustawodawca dopuszczał taką możliwość (inna, sprawa, ze córka miala świetne oceny i bardzo dobrze napisany egz gimn).

Znam też przykład przykład dziecka, które zostało laureatem kuratoryjnego kon humanistycznego, a potem poszło do 5lo w Krakowie na mat-chem. Je tez nazwałabys "kombinatorem"?

Kombinatorstwo jwst wtedy, gdy się do szkoly dostaje "po znajomości" (znam tez takie sytuacje, naprawdę), a nie na drodze legalnej ścieżki.
            • grey_delphinum Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 08:25
              I jeszcze didam, ze dla mnie Kombinatorstwem level master sa wszelkiego rodzaju fikcyjne "wolontariaty". One naprawdę powinny zostać wycięte w pień, bo tylko demoralizują młodzież.
              • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 08:42
                Wolontariat w zamyśle był bdb. Miał na celu docenić 3 punktami osoby wybitne społecznie (takie Ochojskiej i Owsiaków), które do społeczności szkolnej wnoszą inicjatywę, wrażliwość, organizację. W okresie gimnazjów to działało (moje doświadczenia) - garstka wrażliwców i osób pomysłowych robiła coś dla szkoły, społeczności lokalnej. Problem pojawił się po deformie, gdy były kumulacje i każdy ułamek punkta się liczył.
                W Warszawie to uporządkowano ostatnio - kiedyś za bzdury były punkty, teraz trzeba udokumentować chyba 50(?) godzin . Tutaj już trudniej mieć je za nic.
                Oczywiście idea wolontariatu jest taka, by chcieć pracować z wyższych pobudek. Jednak nie wykluczam, że dzieciak pracujący dla innych, nie odkryje jakiejś ciekawej dziedziny, w która dalej będzie się angażował (mimo początkowo przyziemnej motywacji). Super, jeśli są one przy okazji faktycznego zaangażowania (radny też dostaje dietę za swoją pracę i też mnie to nie razi - cieszę się, gdy znajdą się osoby, które coś chcą zrobić dla społeczności i nie muszę to być ja 🤪). Traktuje to trochę jak przedmiot dla chętnych. Myślę, że jeżeli rodzice nie naciskają, to może być ważna nauka.
                I jeszcze raz - punkty za to mnie nie rażą, fajnie, gdy są przy okazji.
                • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 20:44
                  Moim zdaniem punlty za wolontariat powinny zostać.
            • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 08:31
              Też nie uważam tego za kombinatorstwo i nie mam w tym żadnego interesu, bo moje dzieci nie miały dodatkowych punktów ( bo albo odpadały tuż przed finałem albo ich konkursy wiedzy i turnieje sportowe zniknęły z list, choć wcześniej na nich były).
              W liceum syna są osoby z osiągnięciami międzynarodowymi w sportach, tańcu, kulturze. Szkoła tym się chwali, szczyci. To jest docenienie całokształtu, czegoś ponad podstawę. Podobnie jak docenianie zaangażowanych społecznie (jeżeli ktoś działał np. w samorządzie szkolnym, organizował różne akcje w szkole i dla szkoły, to może wnieść dużo więcej do nowej szkoły niż osoba, która tylko zalicza sprawdziany, choćby na 100%- oczywiście, mowa o faktycznie zaangażowanychwink). .
      • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 07:45
        Uderzalas od razu do dyrekcji?
        • nena20 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 19.07.25, 07:58
          Za rekrutację zwykle odpowiada któryś z wice, z nimi głównie rozmawiałam. Warto serio rozmawiać.
    • kozica111 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 20.07.25, 06:57
      Szukajcie na spokojnie, syna wspieraj.Oczywiście że takie sytuacje bywają,Znam przynajmniej kilka mimo iż dziecko bystre coś poszło nie tak, bywa, jemu da do myślenia , że czasem warto się bardziej postarać.Osoby, które miały problem z rekrutacja ostatecznie sie dostały do LO a w 2 przypadku do technikum, jedna skończyła potem SGH a druga PW.Mądrzy, robiący karierę i kasę smile ludzie, głowa do góry!
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 20.07.25, 17:39
        Dziękuję za dobre słowo. Najgorsza jest ta niewiadoma.
        Dziecko ma dzisjaj całkowity spadek nastroju, serce pęka jak się na to patrzy. Ja z kolei cały czas odczuwam stres i niepokój. Z przerwami na optymistyczne: na pewno cos się znajdzie!
        • memphis90 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 21.07.25, 12:32
          To jest taki moment, ze trzeba swoje nerwy schować do kieszeni i wspierać, wspierać, wspierać. Na zewnątrz dla dziecka 100% pewności, że będzie dobrze, że to tylko drobne potknięcie i wszystko się uda. Parę możesz sobie spuszczać na ematce.
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 21.07.25, 21:58
            Łatwiej powiedzieć, niż wykonać.
            Staram się trzymać nerwy na wodzy i nie pokazywać, jak radzisz. Ale przez to wszystko się we mnie gotuje, boki mnie cała klatka piersiowa sad
            Roszady w szkołach już sa, więc miejsca pewnie będą ale wydaje mi sie, ze niestety dopiero w kolejnej rekrutacji w sierpniu.... nie wiem, czy dożyję w ttm stresie.
            • memphis90 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 22:42
              A nie miało coś się wyjaśnić dzisiaj? Dawaj znać co słychać na froncie, trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie.
              • ironia_losu_od-nowa Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 07:26
                Nie wiem skąd jedt autorka wątku, ale np w Wwie wczoraj po g. 12 lista wolnych miejsc teoretycznie powinna być już opublikowana, a nadal nigdzie jej nie ma 🤬 Chyba że jestem ślepa.. Odświeżam link co i rusz, i gucio.
    • ender_celebi Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 09:13
      Dwa lata temu przeszłam z córką to samo. Wybrała tylko cztery klasy i to był jej błąd, bo nie dostała się nigdzie. Złożyłyśmy potem papiery do ośmiu bodajże w rerutacji uzupełniającej i dostała się do siedmiu (siedem szkół oddzwoniło). A to był czas podwojonego rocznika, gdzie tych dzieci było o wiele więcej niż zazwyczaj.
      Miejsca się zwalniają, bo dzieciaki zmieniaja swoje preferencje, przenosza papiery itp.
      Jak pomóc? Ja, mimo tego że byłam załamana, nie dalam tego po sobie poznać. Zakasałam rękawy, usiadłyśmy razem, wydrukowałyśmy listę liceów i klas z punktacją i zaznaczałyśmy, gdzie składać papiery. Pisałyśmy podania, układałyśmy plan działania. Wydaje mi się, że takie przestawienie się na konkretne działanie, silne wsparcie mentalne nie pozwoliło mojemu dziecku upaść. Powodzenia, będzie dobrze!
      • ender_celebi Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 22.07.25, 09:14
        * złożyłyśmy do ośmiu szkół, nie klas. Klas było więcej smile
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:58
          U nas mozna bylo tylko do 3 szkol.
    • kozica111 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 10:13
      W Warszawie już jest wykaz wolnych miejsc.
      • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 11:33
        Nie wszędzie są miejsca w Wawie ale są - w szkołach moich dzieci pojedyncze, w Staszicu sporo, w Koperniku. Jest nadzieja dla tych, co niezadowoleni .
        Mam nadzieję, że w innych lokalizacjach podobnie.
        • nick_z_desperacji2 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:04
          Też zwróciłam uwagę, że sporo w Staszicu. I sporo w modnym ostatnio Śniadeckim,
          • agnrek Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:52
            Jest dokładnie tak, jak napisałaś - co roku są "mody" na inne licea- a ja mam akurat dziecko w Śniadeckim smile Nie dlatego, że było modne, tylko że względu na dość rzadki profil - ang-geo-hiszp. Ten rok jest wyjątkowo dziwny- bardzo dużo miejsc w popularnych wcześniej szkołach - Hoffmannowa, Batory, Staszic, Skłodowska, Prus - w takich zwykle były pojedyncze miejsca wolne. Dziwi mnie jedna rzecz - skąd aż tyle? W niektórych ponad 20 miejsc. Moja hipoteza jest taka, że przejęli mniej niż 32-34 (tyle zwykle jest uczniów) albo też wielu uczniów już miało zapewnione miejsca w niepublicznych szkołach i startowało w rekrutacji tylko dla zasady i ewentualnie dla możliwości zmiany decyzji. Startowało też bardzo dużo kandydatów spoza Warszawy - może oni nie potwierdzili chęci zapisu po rozstaniu się?
            Inna sprawa, że w tym roku modne okazały się licea typu Bohaterki, Powstańców Warszawy, Słowacki czy Kochanowski.
          • ania_z_zielonymii Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:58
            W Staszicu zwolniło się sporo miejsc na mat-fiz, ponieważ w tym roku rekordowo dużo młodzieży rekrutowało się spoza Warszawy i nie dostali internatu, więc musieli zrezygnować. Jeszcze wczoraj czytałam na fejsie prośby o info gdzie znaleźć internat dla dziecka, które dostało się do Staszica na mat-fiz. Miejsca w internacie rozeszły się dla matexowców, jest ich w tym roku ponad 10 spoza Warszawy. Widziałam na liście dzieciaki ze śląskiego, z dolnośląskiego, z pomorskiego (kojarzę je, bo brały udział w olimpiadach razem z moim synem).
            • ania_z_zielonymii Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 21:00
              I w matexie o dziwo nikt nie zwolnił miejsca, a co roku jakieś pojedyncze się zwalniały.
            • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 21:04
              No, tak. Matexy to szlachta w Staszicusmile Zwykłe mat-fizy, wg mojego syna, nie wyróżniają się specjalnie od innych tego typu klas w top, czy w bdb szkołach. W każdym razie uczniowie z tych zwykłych spotykają się na tych samych wydarzeniach- wykładach, konkursach itp (zwłaszcza, jeśli chodzi o fizykę, która jest najważniejszym przedmiotem dla mojego syna).
              • ania_z_zielonymii Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 21:14
                W Staszicu są fajne koła naukowe prowadzone przez olimpijczyków i absolwentów, i był bardzo fajny nauczyciel geografii, który generował co roku wielu laureatów i finalistów Olimpiady Geograficznej, a Staszic nawet nie rozszerza geografii. Pan robił świetne koła geograficzne na różnych poziomach zaawansowania. To mogło wielu uczniów spoza Warszawy zachęcać do szkoły, bez względu na profil. Niestety podobno w tym roku odszedł ze Staszica.
                Jeśli chodzi o fizykę, to olimpijczyków warszawskich (staszicowskich również) zrzesza Klub Naukowy Fenix, więc domyślam się, że fizyka w Staszicu jest podobnie prowadzona jak w wielu innych dobrych liceach.
                • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 21:18
                  Tak, Fenixa mój syn znasmile
    • kozica111 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:06
      Jak tam u Was, coś zadziałaliście, jak syn, Ty ok?
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:43
        Zadziałaliśmy.
        Jest przyjęty do publicznego katolickiego liceum z małą społecznością szkolną (na rocznik są dwie albo trzy klasy, po około 20 osob). Rozszerzenia wybiera się samemu i w małych grupach sa realizowane. Nauczyciele dobrzy, z innych liceów. To liceum bylo poza rekrutacją systemową. Zadowolony, 5 minutowe "słowko" codziennie przed lekcjami jest w porządku i mundurki w postaci koszulek i bluz tez ok. No ale, zeby nie bylo tak pięknie bliski kolega mocno mu dokuczył, wyśmiali, ze "zakonnice będą uczuc" I codziennie msza, co jest nieprawda i absurdem. Troche sie tym podłamał, ale dalej chce iść. Ma tam znajomych kolegów.
        Jednocześnie opublikowano wilne miejsca, z trzech które zaznaczyl wybrał jedną i ten sam kierunek. Szanse na przyjęcie sa, ale niezbyt duże, jest bardzo duzo dzieciaków chętnych z dużymi progami.
        Gdy pytałam, czy zdecyduje sie na to publiczne liceum, jak zadzwonią, to powiedział, ze mysialby się zastanowić, czy chce.
        W technikum które zaznaczyl jako opcję nie ma na razie wolnych miejsc (tam, bo chciał).
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:48
          Jestem bardzo rozczarowana tym systemem rekrutacji do szkoł ponadpodstawowych. Bardzo duzo dzieci składało dokumenty w naszym mieście i jednocześnie w liceach we WRO. Tym samym kwalifikowali sie w obu miastach, zajmując miejsce. To nie powinno tak wyglądać.
          • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:52
            login.naszybko napisała:

> Jestem bardzo rozczarowana tym systemem rekrutacji do szkoł ponadpodstawowych.
            > Bardzo duzo dzieci składało dokumenty w naszym mieście i jednocześnie w liceach
            > we WRO. Tym samym kwalifikowali sie w obu miastach, zajmując miejsce. To nie p
            > owinno tak wyglądać.

To by nie miało znaczenia, gdyby oba miasta były w jednej rekrutacji elektronicznej i gdyby nie było limitu szkół....

• login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:43
              Moim zdaniem powinno być wszystko ów systemie, tak aby uczeń nie mógł sie zakwalifikować do dwóch szkół jednocześnie. Ile to by było mniej bałaganu.
              • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 23:01
                Ale to by oznaczało, że musiałby być jeden ogólnopolski system (bo są uczniowie, którzy aplikują np. do wspomnianego matexu z całej Polski), nie wiem, czy to do udźwignięcia przez informatyków, którzy sie tym zajmują. Ale jak tak, to i niepubliczne, i prowadzone przez związki wyznaniowe też powinny być uwzględnione. I wojskowe, np. przy WAT jest szkoła, która ma oddzielną rekrutację poza systemem.
                • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 10:58
                  Tez bez sensu, bo jesli otrzymanie miejsca w internacie nie jest oczywiste, to bylyby przypadki, ze takie dzieci dostaja sie do swojego pierwszego wyboru np. w wawie. Potem okazuje sie, ze nie maja gdzie mieszkac i mimo bardzo wysokiej liczby punktow zostaja na lodzie bez zaklepanego miejsca w swoim miescie. Chyba juz ta dogrywka w r.uzupelniajacej lepsza.
                  • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 11:21
                    Mnie pasuje ta odrębna rekrutacja. Moje dzieci startowały w 2-3 systemach. Warszawa i jedno-dwa miasta podwarszawskie. Fajnie było wybierać między dwoma kwalifikacjami.
                    • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 11:34
                      stara_pingwinica napisała:

> Mnie pasuje ta odrębna rekrutacja. Moje dzieci startowały w 2-3 systemach. Wars
                      > zawa i jedno-dwa miasta podwarszawskie. Fajnie było wybierać między dwoma kwali
                      > fikacjami.

Mniej fajnie dla tych dzieci z podwarszawskich miejscowości. Albo idąc dalej - dla dzieci z wiosek wokół podwarszawskich miejscowości. To tak jak u nas właśnie.
                      • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 12:00
                        A dla dzieci z duzych miast z kolei niefajne jest to, ze o miejsca w najlepszych szkolach musza walczyc z dziecmi z mniejszych miejscowosci. Zawsze ktos bedzie niezadowolony. W podwarszawskiej miejscowosci i tak jest duza szansa zalapac sie do jakiejs szkoly w rekrutacji uzupelniajacej albno na poczatku wrzesnia, bo te miejsca ostatecznie sie zwolnia.
                      • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 14:06
                        Tak, raczej te podwarszawskie mają wolne miejsca. W Warszawie mamy nieograniczony wybór (ale np. w Pruszkowie i Piastowie w zeszłym roku każda szkoła miała swoją odrębną rekrutację, wcześniej, przy moich starszakach, było różnie - raz w systemie, raz poza. I tam normalne jest, że po I etapie jest trochę lub nawet sporo miejsc).
                        Nie wiem, jak w takiej sytuacji - nieograniczonego wyboru - trzeba ułożyć listę, by nie dostać się nigdzie. Warto uwzględnić wtedy terminy każdego etapu rekrutacji i na pewno w końcu coś się uda. Nawet moje dziecko ze 105 pkt znalazło miejsce dla siebie w liceumsmile
        • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:50
          A kiedy możecie liczyć na info o wyniku rekrutacji uzupełniającej?

Moje akurat przed katolickim zwiewałyby, jak diabeł przed święconą wodą wink, ale jesli twojemu synowi nie przeszkadza katolicka indoktrynacja, to może to byc dobra opcja, szczególnie, że kogoś juz tam zna.

Fajnie, że nie został zupełnie na lodzie, tylko już cos jest zaklepane.
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:04
            Noe przeszkadza mu, my z katolickiej rodziny, więc jest to pewien +. Chodzą tam tez dzieciaki przyjaciół raczej z tych stroniących od Kościoła i nie narzekają, bo szkoła zbytnio nie narzuca uroczystości i dodatkowych zajęć w nurcie religijnym smile
            Tak, jest to dobra opcja, jest juz pewien spokój, choć jeszcze pewnie kilka dni minie, zanim ochłoniemy do końca.
            Wyniki rekrutacji mają być na początku sierpnia i potem chyba 2-3 dni i znów podają miejsca wolne. Choć w tej szkole mówili, ze będą dzwonić.
            Mam nadzieję, ze wszystkie dzieci dostaną sie do placówek odpowiednich dla nich. Straszny stres to dla nich jest.
            • en10 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:22
              Chyba znaleźliście bardzo fajną opcję. Gratuluję i cieszę się, że wszystko potoczyło się dobrze. Teraz już czas na relaks i wakacje.
              • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:28
                Tak sobie myślę, ze może tak miało być. Opcja wygląda na fajną i najlepszą.
                Trochę jeszcze myślę, czy ta szkolna społeczność nie jest zbyt zamknięta i czy znajdzie kolegów. Ale to chyba normalne, pewnie jakby szedł do innej szkoly, to tez bym się zastanawiala.
                • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 20:55
                  Z pewnością byś myślaławink
                  Zawsze jednego - dwóch kolegów się znajdzie. Można też międzyklasowo. Takie szkoły mogą mieć fajnie rozwinięte życie towarzyskie, ciekawe wydarzenia i wyjazdy oraz większa indywidualizację.
                  A na docinki niech sobie przygotuje odpowiedzi. Skoro do szkoły jest przekonany, to coś wymyśliwink
                  Dajcie sobie też prawo do zmiany szkoły, jeśli przyjdzie odpowiedź z tych wcześnej typowanych. Chyba, że sił już nie macie, to wtedy macie prawo odpuścić dalsze etapy rekrutacji i cieszyć się wakacjamismile
        • fogito Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 23.07.25, 19:59
          Małe klasy to duży plus. Jest ogromna różnica między klasa 20 a 35 osób.
        • kozica111 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 06:28
          Super! Myślę, że będzie zadowolony i dobrze, że już z grubsza po stresie, odpoczywajcie teraz.
        • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 11:04
          Dobrze, ze macie cokolwiek. Teraz mozecie na spokojnie czekac na wyniki drugiej rekrutacji i w razie czego zdecydowac, co lepsze.

Dla mnie szkola katolicka to opcja z gatunku po moim trupie, ale gdyby alternatywa miala byc szkola branzowa, to wybor chyba i tak bylby oczywisty.
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 11:36
            Opcja "po moim trupie" bo katolicka?
            • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 11:56
              Tak, ale z tego co napisalas, u Was odpada ten problem, wiec mlody chociaz nie bedzie mial dysonansu.
              • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 12:08
                ania357 napisała:

> Tak, ale z tego co napisalas, u Was odpada ten problem, wiec mlody chociaz nie
                > bedzie mial dysonansu.

Czyli uważasz, że katolicy (czyli około 70% polskiego społeczeństwa) są większym zagrożeniem dla Twojego dziecka niż pijąco-ćpające towarzystwo z branżóŵki? Acha.
                W sąsiedztwie mojego fryzjera jest właśnie szkoła branżowa. Polecam popatrzeć smile
                • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 12:14
                  A wydawalo mi sie, ze napisalam w miare jasno.
                  • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 12:17
                    Oj, faktycznie źle przeczytałam. Przepraszam.
                    Chyba po tym stresie jeszcze mózg mi nie do końca pracuje. I nie chyba a raczej na pewno.
                • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 12:16
                  Przecież napisała odwrotnie. Gdyby alternatywą była branżowa, to pewnie posłałaby do katolickiej. Ja podobnie, ale ani ja, ani moje dzieci nie byłyby zachwycone. Dla ateisty szkoła katolicka nie jest dobrym wyborem.

Piją i ćpają też w liceach, tu akurat nie mam złudzeń.
                  • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 15:49
                    A to akurat wiadomo. U nas co roku wybucha afera w którejś ze szkół.
                    Czekamy jeszcze na początek sierpnia, mają podać znów wolne miejsca i może bedzie w tym technikum, do którego syn chcialby iść. Ale.to oznacza kolejne nerwy, a na ostatnie dwa tygodnie sierpnia mieliśmy zaplanowany urlop.
                    Oznacza to, ze moze być taka sytuacja, ze zwolni się miejsce a my nie będziemy mogli donieść dokumentów.
                    Strasznie mnie to rozbija. Jeśli ktoś dostał się w pierwszej rekrutacji (pewnie wszystkie dzieci ematek) do wymarzonej szkoły to jakby wygrał los na loterii.
                    • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 16:42
                      No tak, mozna ze spokojną głową wyjechać. Ale ja i tak dopasowywałam terminy wyjazdów do rekrutacji, w tym, awaryjnie, uzupełniającej. Szczególnie przy pierwszym dziecku. Później już wiedziałam, że skoro ma tyle i tyle punktów, szkoły i klasy wybrane starannie, to raczej uzupełniająca nam nie grozi i z większą swobodą robiłam plany wakacyjne. To w warunkach warszawskich, bo tam, gdzie jest ograniczona liczba szkół, to pewnie denerwowałabym się do końca.
                      • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 17:14
                        W zeszłym roku z powodu rekrutacji zrezygnowałam z wyjazdu. Syn jeździł, ja w terminach rekrutacyjnych byłam na miejscu. Dopiero coś na szybko na weekend załatwiłam, gdy już sytuacja była przejrzysta. Podobnie było przy rekrutacji innych dzieci, zwłaszcza jednego z niepełnosprawnością- żadna szkoła nie chciała go przyjąć. Musiałam interweniować w biurze edukacji, jeździć na castingi do klas integracyjnych.
                        Zatem rozumiem stres i faktycznie, przykre ale czasem wymaga to poświęcenia, zwłaszcza, gdy zależy na jakiejś szkole.
                        Kiedy ja szlam do liceum i były egzaminy odrębne do każdej szkoły (może u Was też- lata 80/90) - jeżeli ktoś się nie dostał do tej jednej szkoły, do której się aplikowało, też było latanie od szkoły do szkoły i proszenie o przyjęcie. Wtedy łatwiej niż teraz można było wylądować w branżówce.
                        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 17:20
                          Bardzo mi przykro, że miałaś tyle nieprzyjemności w przyjęciu niepełnosprawnego dziecka do szkoły. To jest skandal, ze tak to wygląda - rodzicu, radź sobie sam.
                          Aplikowałam do liceum w końcówce lat 90-tych, pamiętam egzamin do mojej szkoły 😀
                          • stara_pingwinica Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 17:24
                            Jeszcze na domiar złego przez kilka miesięcy (w tym egzaminy 8 klasy i rekrutacja) był w szpitalu. Ale ostatecznie dobrze trafił i dobija do końca szkoły średniej.
                            Mam nadzieję, że dzieciakom z N będzie coraz normalniej. W moim otoczeniu się to zmienia.
                            Powodzenia, żeby było po Waszej myśli. Może, jeżeli nie odbierają telefonów napisz mejla do komisji rekrutacyjnej jaki papier musi mieć osoba odbierająca/składająca dokumenty.
                            • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 18:22
                              stara_pingwinica napisała:

Może, jeżeli nie odbierają telefonów nap
                              > isz mejla do komisji rekrutacyjnej jaki papier musi mieć osoba odbierająca/skła
                              > dająca dokumenty.

Ewentualnie można się przejechać do szkoły i zapytać osobiście. Tylko pytanie, czy się wstrzeli w godziny, kiedy sekretariat jest czynny.
    • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 16:58
      A u nas dziwnie. W omikronie szkoły powystawialy 24 miejsca. W klasie ... duzo takich szkol
      • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 17:03
        Jak to możliwe? Tyle miejsc?

A jaka jest Wasza sytuacja?
        • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 22:18
          Może źle się wyraziłam. W I terminie rekrutacji tam gdzie widać było max liczebnosc klas i ilość osób aplikujących etc w wielu szkołach max liczebnosc klas była na poziomie 24 uczniów. Nie wiem dlaczego przecież liczebnosc klas w lo jest wyższa. W szkole naszego pierwszego wyboru też tak było a do rekrutacji uzupełniającej nie nie zwiększono ilości miejsc.
          W Krk ponad 1200 osób zostało bez szkoły. SN dostał się do lo, nie do tego gdzie chciał dlatego bierze udział w rekrutacji uzupełniającej.
      • ania357 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 18:29
        Ale to tylko szkoly branzowe. Z liceow wiecej miejsc widze w dwoch blizej nieznanych niepublicznych i w zespole szkol pallotynskich w Hucie.. W sensownych liceach jest najwyzej kilka miejsc w klasie.
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 18:44
          U nas są po 1, 2, 3 w liceach o średnim poziomie. Więcej miejsc jest w liceach o rzekomo wysokim poziomie.
          W technikach nie ma prawie wcale.
        • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 22:21
          Pisałam o I rekrutacji.
          Wpadła mi też w oko ta pallotynska. Nie ma zkumych opinii. Myślę że wiele osob odstrasza katolicka inklinacja. Mieszkając dlugo w UK wiem że lepsze jatolickie niż masówki z uchodzcami ..u nas na razie że wschodu.
          • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 22:21
            Jedyne źle opinie to to że pani od chemii ciśnie a fuzyk puszcza filmy....
            • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 22:34
              Wszędzie są takie opinie. Nie ma szkoły, w ktorej wszystko jest idealne a nauczyciele wybitni.
          • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 22:37
            Im dłużej myślę nad tą szkołą katolicką tym bardziej mi sie podoba.
            • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 24.07.25, 23:30
              I dobrze smile
    • eva_evka Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 25.07.25, 17:59
      Czy ta katolicka szkoła jest prywatna? Jakie byly warunki przyjęcia? Czy wcześniej staraliście sie tam o przyjęcie? Pytam, bo za rok młodsza rekrutuje, a nie jest uczniem piątkowym, tylko bardziej trojkowo- czwórkowym. U nas w mieście tez sa dramaty rektutacyjne, sporo dzieciaków w przedziale 120-140 punktów nie dostało się nigdzie, a patrząc po ilości wolnych miejsc, to dla wszystkich wystarczy. Dwie znajome dziewczynki i dwaj chłopcy, bardzo mi ich szkoda, fajne dzieciaki, takie normalne.
      U nas też jest szkoła katolicka oraz dwa licea prywatne, dowiem się na poczatku roku szkolnego jak wygląda u nas rekrutacja. I choć córka do tej pory nie chciała o nich słyszeć, to teraz zaczęła się przekonywać.
      • eva_evka Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 25.07.25, 18:00
        *dla wszystkich miejsc nie wystarczy.
      • wrota.do.lasu Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 26.07.25, 10:09
        Idź na dni otwarte...poczytaj informacje w necie. Na dniach itwartemych zagadaj omuczniow, tylko nie przy nauczycielach smile i zapytaj wprost.
        Często te licea są dobre, z dobra kadra bez indoktrynacji. Piszę to jako osiba która z kk nie ma nic wspólnego
    • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 01.08.25, 18:03
      Wracam do tematu.
      W liceum pierwszego wyboru, do ktorego syn po nieudanej rekrutacji złożył podanie - znalazło sie miejsce. Zrezygnowaliśmy. Syn zdecydował, że zostaje w tej małej szkole katolickiej. I ze w 3 rekrutacji tez nie będzie brał udziału i to juz mi dało oddech.
      Jestem spokojniejsza, odzyskałam równowagę psychiczną.
      Im więcej rozmawiam z ludźmi, tym więcej słyszę pozytywnych opinii o tej szkole. Wcześniej słyszałam skrawki.

Dziękuję za wsparcie, miłe wypowiedzi i brak chamskich komentarzy (wiadomo, jak tu jest).

Wszystkim bombelkom ematkowym, i tym w normalnej punktacji, i tym z punktacja 175+ życzę samych sukcesów smile
      • memphis90 Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 01.08.25, 19:44
        Dobrze, że syn zadowolony i że się dobrze skończyło.
      • kurt.wallander Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 01.08.25, 20:00
        Może ta szkoła była mu pisana? smile Mam nadzieję, że będzie zadowolony i fajnie, że już stres za wami. Odpoczywajcie!
        • login.naszybko Re: Druga rekrutacja gdy dziecko się nie dostało 01.08.25, 20:53
          Podobno w życiu nie ma przypadków 😉 😉 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka