Dodaj do ulubionych

Czy już czas robić wyprawkę?

12.01.11, 14:50
Jutro zaczynam 22 tc, niby to jeszcze wcześnie, ale zaczynam myśleć o wyprawce. Chciałabym miec wszystko skompletowane, gdybym jednak miała urodzic wcześniej.
Poza tym kupić tak wszystko naraz to naprawdę duży wydatek ,więc chyba lepiej stopniowo.
Myślałam nawet już o wózku, zaczęłam się rozglądać na allegro. Mąż ma większy luz i mówi, że kupi sie wszystko po porodzie, ale jakoś tego nie widzę.
A jak było u was, poród was zaskoczył i nic w domu nie było gotowe na przyjęcie dzieciaczków, czy miałyście wszystko dużo wcześniej przygotowane?

[Url = http://lilypie.com] [img] http://lbdf.lilypie.com/3Mc9p1.png [/ img] [/ url]
Obserwuj wątek
    • bweiher Re: Czy już czas robić wyprawkę? 12.01.11, 15:30
      Wszystko oprócz wózka kupiłam sporo przed porodem.
      Po pierwsze-Bliźniaki lubią czesto rodzić się przed terminem jak moje na przykład ;]
      Po drugie-dwójka dzieci to duży wydatek a więc lepiej rozłożyć to na raty
      Po trzecie-nie wiadomo jak się będziesz czuła po porodzie i czy będziesz w stanie robić jakiekolwiek większe zakupy.
      Ja urodziłam niespodziewanie(odejście wód i skurcze) w 32tc. Dobrze że miałam wszystko kupione bo nie mam pomocy żadnej(rodzina daleko) a z wcześniakami nie uśmiechałoby mi się latać po sklepach.
      Ale oczywiście to tylko propozycja,zrobisz jak uznasz za stosowne.Pozdrawiam;]
    • s_alander Re: Czy już czas robić wyprawkę? 12.01.11, 16:08
      Absolutnie nie czekaj na ‘po porodzie’, na poczatku bedziesz miala co robic chociazby zeby sie wbic w rytm przy dwójce i na pewno zakupy takiego kalibru nie beda Ci w glowie. Bedziesz próbowala lapac kazda minutke na sen wink
      Ja zaczelam kompletowac wszystko juz w 4 miesiacu, chociazby i dlatego ze sa to koszty i lepiej wszystko rozlozyc w czasie. Po drugie sama chcialam wybierac rzeczy i po trzecie wolalam nie byc zaskoczona gdyby chlopcom sie spieszylo, a pospieszylo im sie o miesiac. Przed 30tc juz nawet mialam torbe spakowana do szpitala na wszelki wypadek, ale ja z tych co wola dmuchac na zimne.
      W kazdym badz razie jesli chcesz miec przyjemnosc z kompletowania wyprawki to wg mnie juz powinnas zaczac bo nie wiesz jak sie bedziesz czula pod koniec ciazy i czy dasz rade chodzic po sklepach.
      Zacznij tez kupowac pampersy na promocjach wink w róznych rozmiarach bo ida jak woda big_grin
      • nochalopagus82 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 12.01.11, 22:13
        U mnie podobnie jak u Dziewczyn powyżej.
        Pomalutku kupowałam różne rzeczy mniej więcej od 6 miesiąca. W 7 miesiącu skompletowaliśmy całą wyprawkę jednorazowym wypadem do hurtowni wink Pieniądze na ten cel odkładaliśmy wcześniej. Całe szczęście mieliśmy wsparcie finansowe od babć i było trochę łatwiej. Ja osobiście nie szalałam jakoś, że trzeba, bo różnie może być. I tak pierwsze tygodnie spędziliśmy z chłopcami w domu (urodzili się pod koniec listopada, więc pierwsze spacery odbywaliśmy dopiero po 3 tyg.). Na początku najbardziej potrzebne były mi ubranka (w duuuuuuużej ilości, bo strasznie ulewali i przebierałam ich po 3 razy dziennie), kosmetyki i pampersy. A! no i ja zdecydowałam się od początku na sztuczne karmienie więc jeszcze butelki itp. żeby to karmienie ogarnąć. Wózek i reszta gadżetów przydała się dopiero po ok miesiącu.

Z drugiej strony, dobrze się czułam, gdy wiedziałam, że jak coś, to wszystko mam pod ręką i nie muszę już biegać, szukać i załatwiać tylko mogę cieszyć się dzieciaczkami. Więc myślę, że spokojnie, bez większej paniki, możesz pomalutku kompletować, żeby mieć spokój sumienia i być przygotowana na różne ewentualności smile
    • zdunia1979 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 12.01.11, 22:21
      Ja tak jak poprzedniczki. Wszystko kupowałam dużo wcześniej. W 30 tyg trafiłam do szpitala i wyszłam dopiero z maluchami więc leżąc miałam ten komfort, że to co potrzebne mam w domusmile
      • kosmo78 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 13.01.11, 09:10
        Dzięki dziewczyny za opinie. Też czuję, że już powinnam, będę wtedy spokojniejsza, gdyby coś zadziało się wcześniej. Z pojedyńczym dzieckiem robiłam wyprawkę dopiero w 8 miesiącu, wózek był wybrany wcześniej i tylko kupiony po porodzie . Teraz ze względu na koszty będę wszystko kupować na raty, a wózek wybrałam i obejrzałam w sklepie( Abc zoom), ale wcześniej kupię używany.
        • julka_79 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 23.01.11, 21:57
          To ja zupełnie odbiegnę od moich poprzedniczek,bo kończy mi się 32tc i torba nie gotowa!!
          Ale u mnie to wszystko było/jest spowodowane problemami,ktore mam od poczatku ciąży,przez co mnie ona nie cieszy i całe to przygotowywanie to dla mnie jest mocno uciążliwe.
          Był moment,kiedy miałam się przygotować na jedno z dzieci i niby już teraz jest ok to jednak odłożyłam kupowanie niektórych rzeczy na po porodzie.Np.wózek też wiem już jaki-decyzja była dosyć szybka (easy walker duo) i w razie czego to wiem gdzie zadzwonić i nawet mi pod drzwi go dostarczą.Foteliki do niego dokupic mozna tylko jeden rodzaj,wiec tu w ogole nie muszę się zastanawiać i też kupię po...dzieci przewiozę ze szpitala w pożyczonychsmile
          Ubranka miałam niektóre po synku,ale on urodził się duży (60cm) i nie miałam tych malutkich rzeczy.Kupiłam dopiero wczoraj parę sztuk wcześniaczych i właściwie to największy problem sprawia mi to,że nie wiem ile sztuk czego,trochę ubranek podostawałam,ale w sumie to jestem w rozsypce,nic poprasowane,nie spakowane i niby wiem co chce zabrac dla siebie do szpitala,to ciężko mi to wrzucić do torby...Jakoś tak się skupiłam na zdrowiu dzieci,ze ta wyprawka zajęła miejsce poboczne...
          • paula29 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 23.01.11, 23:26
            ja zrobiłam zakupy mniej więcej w 7mym miesiącu, i dobrze bo trafiałm do szpitala w 29 tyg i wyszłam po 7 tyg. uz z dziećmi. Były malutkie ,ale nie kupowałam im ubranek wczensiaczych,bo zybko nadrobiły.
            • kasienka-5 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 24.01.11, 16:57
              ja nic nie kupowałam wcześniej. troszkę ciuszkow moja mama kupila. w 24 tc trafilam do szpitala i w 34 urodziłam. także wszystkim zajął sie mój mąż. Pamiętam jak wysyłał mi mmsy z fotkami łóżeczek- żebym wybrała jakie mi sie podobaja. Jak fajnie powspominac tamte czasu, bo moje panny maja dzis 20 miesięcy. Powodzenie
              • pitpitu Re: Czy już czas robić wyprawkę? 24.01.11, 22:18
                moja mama wpadła w jakiś bliźniakowy amok i mam juz dwa łóżeczkasmile)) Ja osobiście nie kupiłam nic. Teraz raczej kafle wyboeram bo remont szykujemy a nie rzeczy dla dzieci, także fajnie że moja mamuśka ma ochotę się tak wykazywaćsmile)) Fotki łóżeczek na jej blogu:
                zwyczajnypamietnik.blox.pl/html
                • kosmo78 Re: pitpitu 25.01.11, 11:58
                  Widzę, że Wy blogowe dziewczyny jesteście wink ,swoją drogą taka mama to czysty skarb.
                  U mnie doszła kolejna szuflada ciuszków, chusteczki mokre dwie paczki w promocji. Dwie gondole zakupione na allegro, ale jeszcze nie w moim posiadaniu. Męża też uświadomiłam , że tak bardzo dużo czasu to nie zostało i zaangażowałam go w tematy fotelikowe .

https://www.suwaczki.com/tickers/wwgz3e3kjqtdj34i.png
                  • pitpitu Re: pitpitu 25.01.11, 12:33
                    Kosmosmile Mamusia blogowa bo ponad 1000 km od kraju- czasem tak łatwiej dac znać bliskim co słychać niz 1000 listów wysyłaćsmile)) a mój blog tak jak już pisałam- nie mogłam się zdradzić prze 3 miesiace a mam poważną nadruchliwość w swerze oralnej więc myślałam że się uduszę..musiałam się gdzies wygadać i tak wyszło...nie miałam zamiaru kontynuowac ale poplarność mojego bloga zaskoczyła więc głupio tak zostawićsad((
                    No i gratuluję postępów zakupowychsmile))
    • magdus-81 Re: Czy już czas robić wyprawkę? 25.01.11, 12:59
      Ja nie czekałam z wyprawką. Zaczełam kupować po 20tc po pierwsze wydatki na części, po drugie niewiedziałam kiedy chłopaki będą się na świat pchać a po trzecie z dużym brzuchem czy po porodzie latać po sklepach czy siedzeć w internecie masakra by była (widze z perspektywy czasu).
      A tak z innej beczki to ja będe sprzedwać ABC Design po zimie mam wszystkie trzy części i na dodatek nowiutką rame (stara pękła i dostałam nową). Wszytsko w bardzo dobrym stanie (jedna spacerówka otarta na daszku). Jak by co koło wiosny się odezwe smile
      • pitpitu Re: Czy już czas robić wyprawkę? 29.01.11, 20:06
        moja mam kompletnie zwariowała na punkcie bliźniaków. Ja nic nie kupuję, ona już kupiła łóżeczka a dziś wózek. Miałam dostać od koleżanki ale mama kupiła za okazyjną cenę 150 euro
        www.koelstra.com/en/products/538/Flexxo%20Twin_Black.aspx
        taki sam nowy kosztuje ponad 700 eurosmilesłyszałyscie o takich wózkach?
        Mam tez juz dwa foteliki maxi cosi po 20 euro a prawie nowesmile verkopen.marktplaats.nl/photopopup/417418987/1
        szalona kobietasmile ale w sumie choć troszkę boję się zapeszyć cieszę się że ktos myśłi za mniesmile wychodzę z założenia ze nie zapeszam bo ja nic nie kupuję i nic w domu nie mam jeszcze dla dziecismile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka