Dodaj do ulubionych

monitory oddechu + elektroniczna niania

30.07.13, 20:16
Hej
Czy macie doświadczenia w jaki sposób można/należy używać monitorów oddechu przy założeniu że we wczesnym etapie bobasy śpią w jednym łóżeczku?
Zastanawiam się, czy takie rozwiązanie jest możliwe; jakiej firmy produkty są godne polecenia?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • gosiaczekk6 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 31.07.13, 14:16
      Hej
      Niestety nie da rady w jednym łóżeczku... Dzieci muszą spać oddzielnie i pod każdym materacem musi być płytka.
    • gosiaczekk6 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 31.07.13, 14:24
      Używałam Angel care i z czystym sumieniem gorąco polecam!
    • fasola08 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 31.07.13, 16:50
      a dla czego zakładamy, że śpią razem? - moje spały od początku same ale łóżeczka były blisko siebie (potem je rozdzieliliśmy do innych pokoi bo się wzajemnie budziły ) i niestety kiedy przerabialiśmy temat monitora to jednak nie ma opcji żeby dwójkę położyć do jednego łóżeczka i zamontować jeden /czy nawet dwa monitory w jednym łóżeczku. Alarmy mogą być zafałszowane lub może w ogóle nie wskazać zagrożenia bezdechem. Dla nas to było ryzykowne i były dwa łóżeczka i dwa monitory.
      • burberry33 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 31.07.13, 20:28
        Dzisiaj udałam się do specjalistycznego sklepu i Pani pokazała nam monitor z nianią Angel care. W zestawie były 2 płytki + niania - podobno można stosować dla dwójki w jednym łóżeczku.
        Zakładam przez pierwsze 2-3 miesiące spanie w jednym łózeczko żeby nie zagracić sypilani i od ok 3 miesiąca "wyprowadzkę" do swojego pokoju...
        Jak faktycznie bedzie życie pokażewink
        Dzięki!
        • fasola08 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 02.08.13, 07:49
          nie będę się sprzeczać smile miałam monitor Babysense II - też są tam dwie płytki i zdawać by się mogło, że można zatem użyć dla dwóch - nic bardziej mylnego, a sprzedawcy sami nie do końca wiedzą co i jak stosować prawidłowo. My się zdecydowaliśmy na ten monitor, bo kiedy córki leżały na oddziale w IMP w Łodzi to tam były tylko te, pielęgniarki je już sprawdziły i spośród kilku marek, te nam najbardziej poleciły. Jedyną możliwością jest kupienie monitorów przypinanych do pieluszki jak pisała wyżej forumowiczka - to najbardziej możliwy sprawdzony sposób.
          • gosiaczekk6 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 02.08.13, 15:11
            Niem ma się o co sprzeczać wink...
            Zamontować oczywiście można, ale odczyt nie będzie wiarygodny.
            A tu chodzi o życie dzieci.
            Owszem zgodzę się jedynie z tym iż można użyć 1 niani, nawet więcej... może jej wcale nie być
            jeśli łóżeczka będą stały w sypialni wystarczą same monitory oddechu.
            Wiem co piszę... od 10 lat pracuję w branży dziecięcej wink
            Monitorowałam oddechy moich córek ponad rok smile
            • fasola08 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 02.08.13, 18:39
              właśnie o tą wiarygodność odczytu chodzi, oddechy mogą się zakłócać.smile a wtedy cała idea i cel monitora bierze w łeb.
              Niani nie używałam, więc nie wiem jak jest. Monitor przetestowaliśmy z mężem i niestety stanęło na tym, że jednak dla bezpieczeństwa i naszej pewności od początku wyjęliśmy dwa łóżeczka, choć chciałam jedno i na biegu dokupowaliśmy drugi monitor bo też miałam nadzieję, że spokojnie z jednym da radę. My używaliśmy naszych do 8 m-cy....na szczęście NIGDY nie dał nam alarmu...no chyba, ze wyjęłam dziecko i zapomniałam wyłączyć guzik tongue_out
    • lady_olena Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 31.07.13, 20:36
      Ja używałam od początku 'snuza halo' każde miało podpięte do pieluszki więc teoretycznie mogłyby spać w jednym łóżeczku. Monitory sprawdzały się doskonale, aż do 7 miesiąca zycia gdy młode zaczeły je ściągać (zazwyczaj przypadkiem). Od jakichś 3 tyg już nie używamy i właśnie będę je sprzdawać smile
    • mojkolargol Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 05.08.13, 22:41
      Potwierdzam, ze snuza halo nie ma z tym problemu bo monitor oddechu montowany jest na pieluszce dziecka a nie w łożeczku. Można go zabrać z dzieckiem wszędzie (np do łóżka rodzicówsmile Podobało mi się też to, że monitory te mają funkcję pobudzania dziecka wibracjami do podjęcia oddychania i dopiero jak to nie pomoże, włączą się alarm.
    • rozalka81 Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 13.08.13, 22:28
      Ja nie widzę sensu używania monitora, chyba, że lekarz stwierdzi, ze jest to wskazane bo dziecko ma jakieś problemy lub w rodzinie był przypadek SIDS. Ja postanowiłam kupić Snuzę przypinaną do pieluszki jeszcze przed porodem prawie od zmysłów odchodziłam tak się zamartwiałam zjawiskiem śmierci łóżeczkowej. Ale po 3 miesiącach życia mojego synka sprzedałam monitor. I tak prawie go nie używałam, a jak używałam dawał fałszywe alarmy. Często brzuszek mojego synka był zaczerwieniony w miejscu gdzie czujnik dotykał skóry. Teraz jestem taka mądra, nie słuchałam koleżanek, które mówiły, że to zbędny wydatek, że będę sprzedawać. Ale musiałam przekonać się sama smile
      Synek od poczatku spał z nami w łóżku, ufałam, że nic mu się złego nie stanie przy nas. Jakoś nie miałam serca odkładać go do łóżeczka żeby spał tam sam... Ostatnio czytałam nawet o badaniach, z których wynika, że spanie z rodzicami zmniejsza ryzyko śmierci łóżeczkowej. Hmmm, z bliźniakami trochę trudniej jest spać...
    • 13alexa Re: monitory oddechu + elektroniczna niania 16.08.13, 16:35
      My też mieliśmy ten dylemat. Niestety odpowiedź była jedna: dwa łóżeczka i dwa czujniki ruchu z Angel Care. Inaczej czujniki nie będą działać w jednym łóżeczku, bo zawsze wychwycą oddech zdrowego dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka