Dodaj do ulubionych

MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROSZE:))

16.02.06, 18:58
Słyszałam,że tabletki antykopcecyjne hormonalne mogą spowodować ciąże
mnogą.Czy to prawda? Może ktoś z Was w ten sposób począł bliżniaki?Jeśli tak
to ile brałyście tabletki i kiedy zdecydowałyście się zaryzykować?Napiszcie
coś prosze..ale na tematsmile Dziękuje
Obserwuj wątek
    • tweens Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 16.02.06, 21:27
      Tak to prawda.Ale wieksze prawdopodobieństwo jest wtedy kiedy miałaś w rodzinie
      bliźniaki np.babię,dziadka albo któryś z rodziców był bliźniakiem.
    • yeanne Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 16.02.06, 22:16
      To nie jest SPOSÓB na "spowodowanie" ciąży mnogiej. Ale niewątpliwie tabletki
      MOGĄ być przyczyną takiej ciąży. Ja brałam tabletki około 7 lat i przestałam
      całkowicie na rok przed zajściem w ciążę. Trudno powiedzieć zatem czy moje
      bliźniaki to wynik tabletek, czy też po prostu przypadku. Bliźniaków w rodzinie
      nie miałam
      pozdrawiam
    • justyna.bia Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 16.02.06, 23:48
      słyszałam, że po leczeniu hormonami mogą być ciąże mnogie. Nie wiem czy po
      braniu tabletek antykoncepcyjnych. Wiem, że moja koleżanka nie może mieć dzieci
      i leczy sie hormonalnie. Jej pani dr powiedziała, że jakby zaszła teraz w ciąże
      to urodziłaby trojaki ale nie donosiłaby tej ciąży.
      Ja urodziłam bliźniaków, bo u mnie to było genetyczne. Moja babcia 2 razy
      rodziła bliźniaczki, więc ja się boje...
      • tweens Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 17.02.06, 07:23
        Ja napisałam o prawdopodobieństwie poczęcia bliźniaków jednojajowych-kiedy w
        rodzinie były bliźniaki.Bo to jest tak,że dwujajowe częściej są właśnie po
        leczeniu hormonalnym natomiast jednojajowe występują jakgdyby
        dziedzicznie.Zazwyczaj w drugim pokoleniu-czyli po dziadkach.
        • ja1974 Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 17.02.06, 09:48
          Nie chcę się wymądrząć, ale jest trochę inaczej niż napisałaś. "Dziedziczone"
          są bliźnięta dwujajowe, a to wiąże się z dziedziczeniem zdolności do uwalniania
          dwóch komórek jajowych. Ta predyspozycja powtarza się w co drugim pokoleniu i
          najlepiej dziedziczy się w linii żeńskiej. Moja babcia miała bliźnięta, ja
          przez tatę, odziedziczyłam po niej to "szczęście". Leczenie hormonalne lub,
          choć chyba w mniejszym stopniu, stosowana wcześniej antykoncepcja też
          przyczynia się do dojrzewania nie jednej komórki jajowej, stąd tak często
          trojaczki i czworaczki (tu też często jest kombinacja bliźniąt jedno i
          dwujajowych). A bliźnięta jednojajowe wiążą się z podziałem zapłodnionej
          komórki jajowej na dwie niezależne - na to nie mamy wpływu.

• edytak2 Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 18.02.06, 16:06
            nie wymadrzasz sie, masz całkowita racje co do dziedziczenia zdolnosci zajscia
            w ciaze mnogą,to dwujajowe sa "dziedziczone"po przodkachsmile ja mam bliznieta
            dwujajowe ale u mnie w rodzinie to mojej babci siostra miała blizniaki.
            • andzioleczek5 Re: 17.05.06, 11:54
              Hmmm u mnie w rodzinie jest tak:
              - mama ma siostrę bliźniaczkę(jednojajowe),
              -ciocia(właśnie tak bliźniaczka mamy) ma też córki bliźniaczki (jednojajowe)
              - mój mąż ma babcię bliźniaczkę (jednojajową)
              Chyba muszę pogodzić się że ja też będę miała bliźniakismile
              Ale nie wiem czy mam się cieszyć , czy płakać....hmmm chyba jednak cieszyćsmile
              • ja1974 Re: 17.05.06, 15:18
                Przepraszam Cię bardzo, ale nie mogę uwierzyć, że w Twojej rodzinie tak często
                powtarzają się bliźnięta jednojajowe. To niemożliwe. Częstość powtarzania się
                bliźniąt w poszczególnych populacjach jest stała i wynosi 1 na 300 porodów
                (dane ze strony dzieckook.pl). I naprawdę Twoja rodzina musiałaby być
                szczególnie "uprzywilejowana", gdy to u Was ta w sumie rzadka sytuacja
                zaistniała aż 3 razy. W rodzinie powtarzają się bliźnięta dwujajowe, a to wiąże
                się z genetycznie przekazywaną predyspozycją do uwalniania więcej niż jednej
                komórki jajowej w jednym cyklu miesiączkowym.
        • justyna.bia Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 17.02.06, 18:18
          Ja mam dwujajowe po babci nie po hormonach, więc to nie jest trafna teoria.
      • aja4 re 02.05.06, 11:01
        rany Justyna co ty za bzdury piszesz. Jaks jasnowidzka ta lekarka czy jak?? Jak
        mozna wiedzieć ,że ktos bedzie w ciązy z trojakami i na dodatek je poroni???
        Pieknie cyganka wrózka albo jasnowidzka jak nic.
        Ja miałam trojacza ciąze i jedno z dzieci uległo poronieniu pozostałe 2 maja
        sie dobrze i zaraz skończa 2 lata. nikt mi nie mówił prze dciaza ,że to beda
        trojaki i jednego pronie.
        A wracając do tematu owszem stymulacja hormonalna daje większa szanse na ciaze
        mnoga ale nie jest na nia sposobem.
    • gosiapal Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 17.02.06, 11:13
      Cześć,
      ja brałam tabletki przez 8 lat.
      Potem trzy lata przerwy i właśnie spodziewam się bliźniaków.
      Nie wiem czy tabletki w moim przypadku mają jakieś znaczenie ale w rodzinie,
      zarówno od strony męża jak i mojej nie było nigdy ciąży mnogiej.
      Pozdrawiam
      • aurileon Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 17.02.06, 13:05
        Ja brałąm 10 lat, 2 miesiące po odstawieniu zaszłam.
        Wydaje mi się,ze w moim przypadku to spełnienie marzeń bo zawsze BARDZO chciałam.
    • anula9910 Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 18.02.06, 00:30
      Nigdy w życiu nie brałam tabletek hormonalnych a mam bliźnięta. Po prostu u nas
      w rodzinie są bliźniaki 3 pokolenia przed nami.
    • ajlii Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 18.02.06, 17:23
      A można dziedziczyć "skłonność" do bliźniaków linii żenskiej - ale nie całkiem "prosto"? U mnie w rodzinie tylko raz były bliźniaki - u siostry mojej babci... czy daje mi to jakieś szanse na dwoje dzieci naraz...?
    • justyna1232 Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 18.02.06, 22:03
      Witam
      Nasze blixniaki to czyste obciazenie genetyczne. Moja babcia miała bliźniaki, a
      zdarza sie to co drugie pokolenie i wypadło na mnie. Dzięki Bogu. A jeśli
      chodzi o jakieś chormony to nigdy tego nie zażywałam
      • xdagmarax Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 19.02.06, 23:12
        ja też mam pytanie.. naczytałam sie tyle mądrych opinii, podziwiam was drogie
        mamy i gratuluje wszystkim... ale mam pyatnie co do tej lini żeńskiej, bo nie
        wiem ja jest z t dziedzczeniem... mojego narzeczonego babcia miała bliźnięta
        (obie niestety zmarły z wadami wrodzonymi), to chyba mężczyzna nie decyduje o
        tym czy ciąża będzie mnoga?? tak z ciekawośc się pytam i dzięki za odpowiedź
      • ania_z_c Re: blizniaki a obciazenie genetyczne 01.05.06, 23:43
        witam,
        nie zawsze blizniaki zdarzaja sie co drugie pokolenie; ja jesten blizniaczka i
        moj maz rowniez jest blizniakiem, mamy wiec blizniakiwink

pozdrawiam
    • agrepina Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 20.02.06, 22:12
      W moim przypadku jestem pewna na 100 % że tbletki antykoncepcyjne przyczyniły
      się do tego że mam dwwie śliczne dziewczynki. W rodzinie nikt wcześniej nie
      miał bliźniaków więc o dziedziczeniu nie ma mowy.

Mama Natalki i Liwi
      • monikgebicka Re: MAM PYTANIE DO MAM BLIŻNIAKÓW!! WEJDZCIE PROS 21.02.06, 16:23
        W moim przypadku stał się cud. W rodzinie bliźniaków nikt nie doświadczył, ja
        ani nie leczyłam się hormonalnie ani nie stosowałam antykoncepcji(tabletki).i
        wcale nie marzyłam o bliźniakach. Teraz gdy są na świecie(3 tyg.)jestem
        szczęśliwa i dziękuję za ten cud.
    • anna_sla Re: 07.05.06, 21:50
      a mój przypadek jest taki, że przez tabletki antykoncepcyjne hormonalne
      nabawiłam się problemów z płodnością i aby mieć dzieci musiałam się leczyć
      również hormonalnie i w ten sposób spodziewam się bliźniaków.. więc poniekąd
      mogę powiedzieć, że tak, tabletki mogą spowodować ciążę mnogą, hehe..
    • planer Re: 16.05.06, 23:12
      U mnie zaszły obydwa czynniki. Tzn i mój dziadek i pradziadek to bliźniacy
      dwujajowi, tylko moim rodzicom się nieposzczęściło. A co do antykoncepcji to
      brałam nieprzerwanie przez 5 lat i zaszłam w pierwszym cyklu po ich odstawieniu
      i podobno właśnie w tym cyklu jest największe prawdopodobieństwo poczęcia
      bliźniąt.
      Aha no i mogę właściwie powiedzieć, że były to bliźnięta zaplanowane.
      • mamamilka Re: 20.05.06, 02:21
        Czytałam wyniki badań szwedzkich naukowców, którzy dowodza, że zwiekszona ilość
        kwasu foliowego ma wpływ na pojawienie się ciązy mnogiej.
        U mnie w poprzenich pokoleniach nikt w rodzinie nie był Blixniaczy, natomiast
        mojej siostrze urodziły sie bliznieta dwujajowe chłopiec i dziewczynka (u jej
        męża także nikt) , no i moja druga ciąża okazała sie blixniacza - u mojego męża
        także nikt, mam chłopców jednojajowych. Nie leczyłam sie hormonalnie, nic tego
        typu nie stosowałam. ALE: brałam dość dużą dawke kwasu foliowego , bo 15 mg.
        • ja1974 Re: 20.05.06, 21:39
          Chciałabym jednak tutaj wyraźnie wyjaśnić, że występowanie lub nie bliźniąt w
          rodzinie męża, nie ma najmniejszego znaczenia dla pojawienia się ciąży
          bliźniaczej w danym małżeństwie. To u kobiety dojrzewa jedna lub więcej komórek
          jajowych, które mężczyzna po prostu zapładnia. Tak samo jest w przypadku
          bliźniąt jednojajowych - ciąża taka jest efektem podzielenia się jednej
          zapłodnionej komórki na dwie niezależne. Jednak jeśli w rodzinie męża pojawiały
          się bliźnięta (powtarzające się są tylko bliźnięta dwujajowe), to może on gen
          bliźniaczy przekazać swojej córce i to ona być może będzie miała bliźnięta. Ja
          właśnie w ten sposób w spadku od babci, poprzez mojego tatę, "odziedziczyłam
          bliźnięta".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka