Dodaj do ulubionych

gdzie rodzic w Warszawie?

12.08.06, 17:16
jestem w 14 tygodzniu i mysle sobie gdzie rodzic te moje blizniaki. Starsza
corke rodzilam 7 lat temun na Madalinskiego i mam dobre wspomnienia. Yeraz
myslalm, ze urodze na Woloskiej w MSWiA ale odkad dowiedzialam sie,ze to
blizniaki sama nie wiem. Bo jak beda jakies problemy, albo dzieci urodza sie
(odpukac) wczesniej to chcialabym wiedzic ze szpital ma sprzet i lekarzy
kompetentnych. A Wy? Myslalyscie o tym? I w jakich szpitalach rodzilyscie?
Obserwuj wątek
    • 100ania Re: gdzie rodzic w Warszawie? 12.08.06, 18:44
      Dla mnie to też drugi poród. Pierwszy miałam na Wołoskiej i zamierzałam rodzić tam po raz drugi, koniecznie z tą samą położną, ale tak samo jak ty, odkąd się dowiedziałam, że będą bliźniaki zaczynam się zastanawiać nad dobrym wyborem. Jeżeli chodzi o poród przed terminem, to ostatnio miałam przyjemność rozmowy z internistą w mojej przychodni, który jest również ginekologiem w Szpitalu Praskim. Powiedział mi, że jeżeli chodzi o wcześniaki do 36tc, to tak naprawdę w Warszawie tylko Karowa, ewentualnie jeszcze Żelazna. Po 36tc, jeżeli dzieci są zdrowe, powinien sobie dać radę każdy szpital, bez względu na to, czy ciąża jest pojedyncza, czy mnoga.
      I też jeszcze nie dokonałam wyboru.
      Dużo zależy od podejścia lekarzy do ewentualnego cc, bo jeden z bliźniaków jest na razie ułożony pośladkowo. A słyszałam, że właśnie na Karowej nie jest to wskazaniem do cc.
      Moja lekarz prowadząca była zastępcą ordynatora na Wołoskiej, więc jeszcze jej tam znajomości zostały, mam nadzieję, że pomoże w razie problemów.
      • karlutka Re: gdzie rodzic w Warszawie? 12.08.06, 19:03
        a w ktorym jestes tyg? Ja wlasnie sie boje wczesniakow bo jesli w ciazy z
        dziecmi bedzie ok i donosze ciaze to nie ma problemu, zostane pewnie przy
        Woloskiej. W innym przypadku nie mam na razie zielonego pojecia.
        • daria75 Re: gdzie rodzic w Warszawie? 12.08.06, 20:13
          Jesli doszloby do porodu wczesniej musisz wybrac szpital z III stopniem
          referencyjnosci (www.rodzicpoludzku.pl) Taki stopien ma szpital na Karowej, na
          Czerniakowskiej, na Kasprzaka i Starynkiewicza.
    • mathiola Re: gdzie rodzic w Warszawie? 12.08.06, 20:57
      Na Brodnie maja dobry sprzet i fachowcow dla wczesniaczkow. Ja tam urodzilam w
      32 tyg. swoje maluchy, w porownaniu z tymi, ktore lezaly obok nich, moje byly
      olbrzymami... Bede polecala ten szpital kazdemu, poniewaz spedzilam tam 5
      tygodni i Bogu dziekuje ze wlasnie tam pojechalam, kiedy zaczely sie u mnie
      klopoty (cholestaza). Mimo kiepskiego zaplecza sanitarnego i marnego wystroju
      wnetrz, lekarze sa naprawde niezrownani!
      • dragonia Re: gdzie rodzic w Warszawie? 12.08.06, 21:13
        Ja tez miałam wątpliowsci co do szpitala, ale po przeczytaniu różnych opinii na
        tym forum oraz przeczytaniu informacji na www.blizniaki.net wybrałam Karową.
        Parę dni temu byłam u mojej dentystki, ostatni raz byłam u niej jeszcze zanim
        wiedziałam ze jestem w ciąży. Jak jej powiediząłam że oczekuję bliźniąt, to
        powiedziała że z bliźniakami to tylko na Karową, co powteierdził jej mąż
        ginekolog, więc tylko się upewniłam co do dobrego wyboru. Co do karowej to tez
        mnie martwi, to podejście do porodu siłami natury, wolałabym wiedzieć że
        zadniemu z blixniat nic się nie stanie i się urodza zdrowe. W końcu przy sn
        jest ryzyko niedotlenienia i to mnie najbardziej stresuje.
        • 100ania Karlutka 12.08.06, 23:09
          Ja w tej chwili jestem w połowie 19-tego tygodnia. Syna szczęśliwie donosiłam prawie do 39-tego tygodnia, ale był jeden! A teraz dwójka i przyznaję, że mam stracha. I tylko modlę się, żeby wytrwać przynajmniej do końca 36-tego tygodnia. Wtedy żaden szpital nie straszny smile))
          • karlutka Re: Karlutka 13.08.06, 15:30
            No wlasnie dokladnie tak jest ze mna. Ja corke urodzilam 5 dni po terminie,
            wszystko bylo ok, ale teraz to ja nawet porodu sie boje. Choc to dla mnie
            normalka (tym bardziej, ze trwal tylko 4 h) nie boje sie bolu tylko czy nie
            przydusza drugiego bo beda kazali rodzic naturalnie, albo ze nie przyjma mnie
            do szpitala ktory wybiore bo i takie sluchy docieraly do mnie. A nie wiesz czy
            w takim wlasnie wypadku lepiej byloby miec lekarza z tamtego wlasnie szpitala?
            Bo moja siostra mowi, wtedy mialabym wieksze szanse, ze mnie nie odesla. Choc
            wydaje mi sie, ze z wczesniakami i to dwoma nie zrobili by tego. Pozdrawiam
            • 100ania Re: Karlutka 13.08.06, 16:54
              Internista z którym rozmawiałam mówił mi o kobiecie w 33tc z bliźniakami, którą z odchodzącymi wodami odesłali do szpitala praskiego sad
              Poradził, żeby w razie problemów za żadne skarby świata nie wybierać się do szpitala własnym transportem ani taksówką, tylko koniecznie wzywać pogotowie.
              Lekarz prowadzący pracujący w danym szpitalu pewnie by się przydał smile
        • gosiapal Re: gdzie rodzic w Warszawie? 13.08.06, 23:07
          Niestety to prawda, na Karowej przy ułożeniu miednicowym jednego z bliźniąt nie
          jest to wskazanie do cc.
          Ja urodziłam miesiąc temu na Żelaznej i wszystkim polecam- wcześniej spędziłam
          trzy tygodnie na patologi.
          Poród zaczął się w 33 tyg- byłam akurtat na ktg na Karowej w związku z cukrzycą
          i okazało się, że rodzę i nie czuję żadnych skurczy( tak dokładnie to coś
          czułam tylko nie myślałam, że skurcze mogą nie być bolesne).
          Zabrali mnie na izbę przyjęć i oznajmili,że będę rodzić sn bo jedno z bliźniąt
          jest główkowo.
          Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam był telefon do mojego lekarza z Żelaznej i
          zmiana szpitala ( mój lekarz twierdził, że tak wcześnej ciąży nie powinno się
          rozwiązywać się porodem sn przy takim ułożeniu dzieci).
          Pojechałam na żelazną i tam leżałam trzy tygodnie po czym przez cc bezpiecznie
          rodziłam zdrowe dzieci.
          • 100ania Re: gdzie rodzic w Warszawie? 14.08.06, 09:20
            U mnie jeden z maluchów też leży miednicowo. To jeszcze dużo czasu, dopiero zbliżamy się do 20tc, ale muszę liczyć się z ewentualnością, że się nie obróci. Jeżli tak zostanie, to już wiem, że raczej nie Karowa.
            Dzięki za wasze doświadczenia.
            • siborki_mi Re: gdzie rodzic w Warszawie? 15.08.06, 22:20
              MOja siostra rodziła na Karowej, wprawdzie jedno dziecko, Ktoś jej polecił ten
              szpital. Wiem, że jeśli chodzi o aparaturę, to szpital jest przygotowany na
              przyjęcie maluszków przed czasem, pewnie i mają doświadczenie, bo to jeden z
              niewielu szpitali w Waszawie ze specjalistycznym sprzętem, ale...
              No właśnie jest jedno "ale", siostra miała ciężki poród - dobę wcześniej miała
              skurcze przepowiadające, ale były one niewiele mniej bolesne (jak sie potem
              okazało) od tych właściwych. Poród zaczął się normalnie, ale przy bólach
              partych w ogóle nie mogła urodzić. Męczyli ją bardzo długo, włącznie z
              kładzeniem się jej na brzuchu - celem wypchnięcia dziecka, po czym okazało się,
              że mały źle "wszedł" do kanału rodnego (czy jakoś tak się to nazywało) i nie ma
              szans urodzić się normalnie. Kładzenie na brzuchu nie pomogło i wzięli ją na
              cc. Na szczęście z dzieckiem było wszystko ok, ale ona namęczyła się strasznie -
              przeszła właściwie 2 porody, zupełnie bez sensu. Mimo że dziecko ułożone było
              normalnie główkowo, to i tak nie miało szans się normalnie urodzić. A męczyli
              ją właśnie w związku z tym popieraniem naturalnego porodu. Dobrze, że wszystko
              skończyło się dobrze, ale siostra powiedziała, że Karową będzie omijać szerokim
              łukiem. Poród było w 2002 roku. Nie chcę nikogo zniechęcać - podaję tylko
              naszej "rodzinne doświadczenia" z tym szpitalem. Pozdrawiam
              • dee_di Re: gdzie rodzic w Warszawie? 17.08.06, 09:07
                witam
                ja bede rodzila w IMiD ..to moja pierwsza ciąza i wybrałam ten szpital ponieważ
                jest to szpital z III stopniem referencyjnosci,a poza slysalam wiele
                pozytywnych opini (moja siostra tez tam rodzila)
                • karlutka Re: gdzie rodzic w Warszawie? 22.08.06, 16:02
                  A ja jednak sie zdecyduje na Kasprzaka. To znaczy o ile zacznie sie wczesniej
                  lub coz z dziecmi bedzie nie tak(odpukac)
    • ania61 Re: gdzie rodzic w Warszawie? 23.08.06, 12:16
      Ja ma termin (bliźniaki) w połowie stycznia i też wybrałam szpital na Kasprzaka.
      Poza tym słyszałam,że tam jest w tejchwili jakiś remont-nie wiem tylko czy na
      porodówce.
      • chrust5 Re: gdzie rodzic w Warszawie? 24.08.06, 10:16
        Moja lekarka (Polka od lat siedzaca w USA, ale majaca stale kontakty zawodowe z
        krajem), kiedy sie jeszcze wahalam, czy rodzic w Warszawie, czy w Stanach,
        mowila, ze tylko dr Wielgosz ze Starynkiewicza. Jak sie wyrazila 'najlepszy w
        Warszawie spec od blizniakow'. Sama ostatecznie nie skorzystam, ale przekazuje.
        Rodze w Stanach i z dwumiesiecznymi wracamy do kraju. To dopiero bedzie lot!
        • prolens Re: gdzie rodzic w Warszawie? 26.08.06, 21:57
          Dziewczyny ja rodzilam 7 miesiecy temu. Cala ciaze prowadzilam na Karowej. U
          Piekarskiego. Rodzic mialam na Karowej. Wszystko super. Tyle ze gdy
          przyjechalam do porodu (nie mialam kupionej poloznej) w 39 tyg ciazy z
          peknietym pecherzem jednego malucha odeslano mnie z braku miejsc. Zostalam
          zbadana, znaleziono mi telefonicznie miejsce (szukano placowki ktora przyjmie
          porod blizniaczy sn) - i zawieziono karetka na Solec. Tam maluchy urodzily sie,
          porod sn, bez komplikacji.
          Podsumowujac - nie mozna sie niestety nastawiac na dana placowke bo roznie to
          bywa. Ja jestem bardzo zadowolona ze tak mi sie ulozylo, na Solcu bardzo dobrze
          sie nami zajeto, przy porodzie mialam olbrzymia obstawe, dzieci byly pupilkami
          oddzialu, bardzo mi polozne pomagaly. A dr Procarini ktora odbierala porod jest
          naprawde lekarzem godnym polecenia!!!
          • prolens Re: gdzie rodzic w Warszawie? 26.08.06, 22:00
            Acha, zapomnialam dodac ze pierwsze dziecko rodzilam na Kasprzaka i tez chwale
            sobie ten szpital. Ale na Solcu opieka na poloznictwie i nad dziecmi o niebo
            lepsza. No i porody rodzinne za darmo, poki co.
          • tatarelka Re: gdzie rodzic w Warszawie? 04.09.06, 19:18
            Mialam podobnie, ale mi nie znalezli innego miejsca i musieli sie mna zajac. W
            szitalu odczekalam jeszcze tydzien i dopiero urodzilam. Mnie nie mogli przyjac
            bo musieli miec 2 miejsca dla dzieci na oiomie, a mieli 1, dla mnie miejsce
            bylo - tylko dla dzieci nie mieli, tez bylo przepelnienie i nie mialam poloznej
            wykupionej, to mit. Wiele kobiet odeslano z wykupiona polozna smile Wykupiona
            polozna gwarantuje jedynie ze jak bedziesz na porodowce to przyniesie Ci basen
            i sie zajmie Toba, a nie miejsce. Jak juz tam jestes, to faktycznie trzeba
            kupic polozna. Nie polecam natomiast przereklamowanego Piekarskiego. Na
            pierwsza wizyte umawia do swojego gabinetu, metnie tlumaczas cos ze musi na
            swoim sprzecie inkasuje 200 a potem ze przyjmuje i tak w przychodni. W
            przychodni jest najnowoczesniejszy sprzet, podejrzewam ze mnie nie chcial
            prowadzic ze wzgledu na duzego miesniaka. O ile u siebie jest mily to w
            przychodni na Karowej nawet beszczelny, stwierdzil mnostwo chorob m. in.
            grzybice pochwy, i rozne inne, ktorych juz nie pamietam i polozyl na patologii.
            W szpitalu zadnej z chorob ktore mi wykryl nie stwierdzono, ale juz zostalam i
            bylam krolikiem doswiadczalnym. KTG 6 razy na dobe, ciagle pobieranie krwi,
            badanie poziomu cukru, oraz zbieranie moczu, opisywanie wszystkich wynikow na
            dziesiatkach kartek.... meczarnia. Niestety przy takim podejsciu do pacjenta
            jednak ich jak juz gdzies pisalam polecam. Swietna neonatologia, a to
            najwazniejsze.
            pozdrawiam
            • 100ania Re: gdzie rodzic w Warszawie? 16.09.06, 15:57
              właśnie poleżałam sobie na patologii w Bródnowskim i pomimo nędznych warunków
              sanitarnych decyduję się na ten szpital
    • tatarelka Re: gdzie rodzic w Warszawie? 04.09.06, 18:24
      Urodzilam parke na Karowej. Coz tu rzec.... Specjalisci niewatpliwie. Mam
      traktuja jednak beznadziejnie. Dowiesz sie tam ze ty sie tu nie liczysz wogole,
      bo najwazniejsze sa dzieci. I nie wazne, ze od Ciebie zalezy ich zdrowie, bo
      one sa najwazniejsze nie Ty - bedziesz to slyszala na kazdym kroku, ale ....
      mysle ze mimo wszystko warto. To jednak tutaj trafiaja dzieci z powiklaniami
      wszelkimi... Oddzial neonatologii - super opieka dla dzieci, jest oiom.
      wszystko na miejscu i nie trzeba nigdzie jezdzic i w razie czego zalatwiac
      inkubatorow po innych szpitalach. Oddzial patologii ciazy ladny, nowoczesny i
      schludny. Jestem za Karowa, mimo ze ja bardzo tam sie nacierpialam. Nie chce
      Cie straszyc chociaz pewnie juz to zrobilam smile)) Nie rozmyslaj, nie wymyslaj,
      masz bliznieta idz na Karowa!
      • tusia21 Re: gdzie rodzic w Warszawie? 16.09.06, 17:38
        A czy któraś rodziła w Bielańskim. Ja pierwsze dziecko rodziłam na Żelaznej i
        już nie chciałam tam rodzić. Teraz jak dowiedziałam się, że bliźniaki to chcę
        mieć cc. Z tego, co piszecie, to tam robią
        • blady.jacek Re: gdzie rodzic w Warszawie? 18.09.06, 09:44
          witam, tusia21 ja mam lekarza prowadzącego ciąże ze szpitala bielańskjiego. Tam
          też chcę rodzić ale nie wiem czy to dobry wybór przy bliźniakach. Sama nie wiem
          czy mam zmienić lekarza na któregoś z Żelaznej. Mam metlik w głowie. Pozdrawiam
          • karlutka Re: gdzie rodzic w Warszawie? 20.09.06, 12:31
            Moja kolezanka urodzila na bielanach blizniaki miesiac przed terminem i byla
            bardzo zadowolona. I z personelu i wogole wszystkiego. Fakt tez tzki ze nie
            bylo zadnych komplikacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka