Dodaj do ulubionych

spanie razem czy osobno?

IP: *.* 01.01.02, 11:43
Hej,Dziewczyny poradzcie mi, czy Wasze dzieci (w domysle starsze niz moje - 1 rok!) spia podczas drzemek razem czy osobno? Moje zasypiaja OK wieczorem w swoich lozeczkach w jednym pokoju, natomiast w ciagu dnia nie ma mowy. Ostatnio kladlam Zosie do naszego lozka w sypialni, ale jest coraz bardziej ruchliwa i ostatnio spelzla/spadla z lozka (nie bylo placzu) i uslyszalam pukanie do drzwi, gdzie sobie doszla. W osobnych pokojach spia dobrze w ciagu dnia (no zalezy od dnia) ale razem... dzis znowu probowalismy polozyc je w jednym pokoju i nie zasnely przez dwie godziny. teraz wlasnie grasuja i poloze je po obiedzie - razem czy osobno?MagdaPS: Do Siego Roku!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 02.01.02, 12:16
      Hej Magda, Moi chłopcy (19m) zasypiają w jednym pokoju. Drzemkę ucinają sobie raz dziennie. Zdarza się, że brykają, ale w końcu udaje Im się zasnąć. Problem podobny do Waszego mieliśmy, kiedy chłopcy (samowolnie) zrezygnowali z dwóch drzemek dziennie. Kiedy kładłam Ich spać po południu- grasowali w łóżeczkach przez dwie godziny, ale niestety nie zasypiali :bounce:W tym momencie zaczęliśmy stopniowo zmieniać plan dnia- zero snu przed południem- jedno, konkretne spanko po południu. Zadziałało :sleep: :sleep:W oddzielnych pokojach chłopcy nie zasypiają. Są na etapie wielkiej fascynacji bratem- kiedy jeden znika, drugi natychmiast się niepokoi :cry:Nie wiem jak długo trwa ten Twój problem, ale może po prostu zmień godzinę drzemki tak, żeby dziewczynki były bardziej zmęczone- może jakoś się dogadają? ;)Życzę powodzenia i pozdrawiam.IfP.S. Szczęśliwego Nowego Roku i spóźnione życzenia urodzinowe dla Ewelinki i Zosi ;love:
      • Gość: guest Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 02.01.02, 14:12
        Moi chłopcy przewaznie śpią razem, w ogóle zrobili się jakoś nierozłaczni. Chyba, że któryś z nich w ogóle nie ma ochoty spać w dzień, co im się zdarza coraz częściej i dlatego coraz rzadziej mam okazję posiedzieć przed komputerem.Pozdrawiam Gosia
      • Gość: guest Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 02.01.02, 16:14
        Tak tez podejrzewalam, ze czas juz zrezygnowac z jednej drzemki. probowalam nawet kilka razy klasc je spac dopiero po poludniu - niestety, sa wtedy strasznie marudne - do tego stopnia, ze Ewelina sie wyrywa i rzuca na lozeczku (wczoraj uderzyla w porecz lozeczka dosc mocno). A przed wieczorna kapiela sa tak samo marudne, jakby w ogole nie spaly. byc moze te problemy zwiazane sa z tym, ze sa przyzwyczajone do dawnego rozkladu. Jak byly malutkie to nie bylo sposobu, zeby nadac ich dniom jakikolwiek ksztalt (panowal pelen chaos), teraz za to sa wielbicielkami rutyny do kwadratu. Na razie zdecydowalam sie z powrotem klasc je razem i jesli nie zasna po godzinie, koniec drzemki. Na druga drzemke klade je wtedy wczesniej. Zobaczymy co z tego bedzie.Dzieki za rady,Magda
    • Gość: domini23 Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 16.03.02, 18:39
      moje bliźniaki w nocy śpią w jadnym pokoju, w dzień osobno.nie ma mowy żeby w ciągu dnia wyspały się śpiąc razem, bo mają różne potrzeby, więc jeden śpi w łóżeczku, drugi śpi tam gdzie jest komputer i internet, bo przeważnie ma go kto pilnować i uchronić od upadku z łóżka :)
    • Gość: Magda_D Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 25.10.02, 13:34
      No i znowu jesteśmy w punkcie wyjścia - mam ten sam problem! No ale po kolei - dziewczynki zrezygnowały z dwóch drzemek ok. 15 m-cy i z powrotem kładłam je spać razem: spały jak smoki. no ale nic co dobre nie trwa wiecznie i teraz znów jak kładę je razem to nie śpią 2 godziny, potem sa tak zmęczone, że się wkurzają, zasypiają i śpią 2-2,5h. W sumie spędzają w srodku dnia prawie 5 godzin w łóżeczkach - a przecież to taki ważny etap w ich rozwoju, szkoda czasu! Więc znowu wyciągnęliśmy kojec i śpią w ciągu dnia osobno. Ale nie wiem, czy nie tworzę potworów - ja np. nie mogę zasnąć, jeśli wszystkich domowników nie ma w domu, albo jeśli mąż siedzi przy komputerze w sąsiednim pokoju (przy zamkniętych drzwiach!). Istna paranoja. Leżakowanie w przedszkolu to była dla mnie męka. Chciałabym żeby moje dzieci należały do tych osób, które kiedy zmęczone, padają w kącie, przykrywają się kocykiem i już ich nie ma. W trakcie ich spania hałasuję normalnie ale to chyba nie wystarczy. Ostatnio puszczałam im nawet muzykę relaksacyjną (leżały w jednym pokoju) - to tylko jeszcze bardziej je rozjuszyło. Macie jakieś rady?Magda
    • Gość: madzia22 Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 26.10.02, 22:11
      Magdo, mam radę - spróbuj swojego pierwszego pomysłu, czyli niech będą tak długo w łóżeczkach, aż zasną. Myślę, że kilka dni wystarczy, żeby zrozumiały iż łóżko służy do spania a nie do zabawy - po prostu im się znudzi.Ewentualnie możesz spróbować jeszcze innej metody, której ja osobiście nie lubię, ale jest ona bardziej skuteczna, mianowcie - przemęczyć je w ciągu dnia tak bardzo, że kiedy położysz małe do łóżka, to padną ze zmęczenia.Musisz zadziałać tak - a ty swoje dzieci znasz najlepiej - żeby idąc do łóżeczek myślały tylko o spaniu.PozdrawiamMadzia
    • Gość: monik111 Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 28.10.02, 15:52
      moje dziewczyny (19m-cy) w nocy zasypiają razem dobrze, natomiast w dzień bawią się i muszę iść do nich i pobyć tam aż zasną, trwa to ok. 5 min , wygląda to tak: najpierw bawią się ok.1 godz. później tam idę i po 5 min śpią. Mam tylko 3 pokoje więc nie ma szans na osobne pokoje (nas jest pięcioro.) pozdrawiam monika z dzieciakami
      • Gość: Agnieszka_J Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 28.10.02, 23:10
        Magda, moje dziewczyny mają 14 m-cy i problem spania to nasz podstawowy problem, a właściwie mój i ich. Nie ma szans na spanie we wspólnym pokoju, szczęśliwa jestem , jak w ogóle śpią w ciągu dnia, możliwe jest to tylko wtedy, kiedy jest w domu jakaś poczciwa dusza, która je uśpi. Kładziemy je spać w jednym czasie - to dzięki Waszym radom, w pierwszych miesiącach był pod tym wzgl. haos i samowola, teraz trochę dyscypliny. Nie wyobrażam sobie - tu do Madzi 22- aby siedziały w łóżeczku do momentu aż zasną - prędzej wypadną, prześlizgną się między szczebelkami, uwieszą się firanki i rozbujają tak że wylecą z łóżeczka (to ostatnie to moje domysły, nie potwierdzone ale bliskie realizacji) niż zasną. Jeśli czekam, aż się zmęczą to sobie mogę czekać do następnego dzionka - bo mimo, iż są zmęczone, same i tak nie padną, są rozdrażnione, w końcu padają, ale do północy horror - budzą się co chwilę, więc lepiej na siłę, lulając, zmusić je do popołudniowej drzemki. Ale sama wychododowałam sobie potwory, hihi. Studiuję właśnie książkę o usypianiu, ale nie mogę skończyć, bo "potwory " nie pozwalają. Nie mam Madziu dla Ciebie rady, sama chętnie skorzystam z jakiejś. Na razie funkcjonują oddzielne pokoje. Pozdrawiam, Agnieszka Z Weroniką i Julką.
        • Gość: madzia22 Re: spanie razem czy osobno? IP: *.* 28.10.02, 23:28
          Agniesziu, mogę sie tak do ciebie zwracać?, bardzo, ale to bardzo mi was szkoda. Żadne dobre rady nie przychodzą mi do głowy, ale to chyba dobrze...Kupiłam przez Merlina książeczke "Uśnij wreszcie", choć tak na prawdę w ogóle jej nie potrzebowaliśmy, ku naszemu zdumieniu okazało się, że jej autorzy opisują wszystkie metody, które my - nie mając o tym zielonego pojęcia - stosowaliśmy i które poskutkowały.Moja jedyna rada - przyczytajcie tą książeczkę dokładnie i dajcie do przeczytania każdemu, kto mieszka razem z wami, a potem do dzieła, do nauki zaypiania.MadziaP.S. Przyznam się wam, ze ja sama wykorzystałam kilka rad podanych w tej książeczce do usypiania i uspokajania mojego zmęczonego ciała.
          • Gość: gosia-2 Re: spanie razem czy osobno?Do Madzi 22 IP: *.* 07.11.02, 10:18
            Cześć Madziu. Możesz podać jakieś szczegóły odnośnie tej sekretnej pozycji pod tyt.: "Uśnij wreszcie".... jakiś autor... Z góry dziękuję. Pozdrawiam - nowa mama bliźniaków, Gosia-2.
            • Gość: madzia22 Re: spanie razem czy osobno?Do Madzi 22 IP: *.* 07.11.02, 23:43
              Jest to niewielka, pomarańczowa książeczka z misiem na okładce. Treść napisał dr Eduard Estivill oraz Sylvia de Bejar, a tytuł jest "Uśnij wreszcie! Jak pomóc dziecku zasnąć".Można ją kupić w Empiku, albo zamówić przez internet w Merlinie (www.merlin.com.pl)PozdrawiamMadzia
              • Gość: gosia-2 Re: spanie razem czy osobno?Do Madzi 22 IP: *.* 08.11.02, 12:16
                Madziu, dzięki bardzo za odpowiedź. Na pewno ją zakupię. Jednocześnie mam nadzieję, że będzie to "moje wybawienie". Napiszę ci o moich pierwszych próbach.... pa pa.
    • Gość: Agnieszka_J Re: spanie razem czy osobno? do Madzi22 IP: *.* 28.10.02, 23:34
      Madziu, dzięki AsiT jestem szczęśliwą posiadaczką tej książeczki już prawie od tygodnia, ale domowy zamęt nie pozwala mi do niej zajrzeć, Boże, ja nawet nie mam czasu oglądnąć wiadomości! O książce nie wspomnę. Ale to chwilowe, zaraz do czytania się zabieram, do rana zdążę, Pozdrawiam, AgnieszkaJ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka